Gizette

lopetettu 27.6.2016 / virtuaalihevonen

     
lisää kuvia sivun alareunassa

Nimi Gizette Rotu, sukupuoli oldenburg tamma Syntymäaika 10.10.2014
VH-tunnus VH14-013-0198 Säkä, väri 167cm, ruunikko Ikä 4v 10.12.2014, 8v 10.02.2015
Koulutustaso Grand Prix Omistaja yersinio VRL-06303, Oldfinion Dressage Kasvattaja Milja, yersinio


VSN Ridden Champion arvonimi myönnetty 13.03.2016
Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa II-palkinnolla, 94p.
Palkittu Yleislaatuarvostelussa YLA2, 90p.  

Gizette on ollut minun omistuksessa vieroituksesta asti joten olen päässyt tutustumaan sen luonteeseen varsasta asti. Tamma oli alkuun todella ujon ja herkän oloinen varsa ja jäi laumassa muiden jalkoihin. Se kuitenkin hurahti vuotiaana muita isommaksi ja sai varmaan sen kautta jonkinlaista itseluottamusta, kun se lopulta päätyi pompottelemaan muita lauman jäseniä oikein urakalla. Kolmevuotiaana tammaa ei voinut edes pitää samassa pihatossa pienempien kanssa kun muiden kurnutus oli niin rajua. Näkyi tämä käytös ihmistenkin kanssa ja usein Gizette kokeilee rajojaan. Gizetestä myös kasvoi todella rohkean oloinen hevonen. Se ei paljon heiluvista oksista tai rymisevistä traktoireista välitä. Tämä tietenkin pisti miettimään, että jos tammalla on todella kova luonne niin kuka sen ratsuttaa, että ratsutus onnistuu. Itse laitan suurimman osan tallin hevosista satulaan, mutta kaikista raisuimmat tapaukset jätän jo mieluusti muille.

Brittiläinen kouluratsastusguru Jean Clayworth oli käymässä Suomessa ja pitämässä Oldfinion Dressagen tiloissa valmennuksia kun Gizette oli sopivasti ratsutusikäinen. Päätin siis pyytää hänet laittamaan tamman satulaan. No ratsutuksessa tai ylipäätään ratsuna Gizette ei ollut yhtään niin kovapäinen mitä olin pelännyt. Päin vastoin se herkkä varsa jostain hevosen uumenista nosti päätään. Jean kuvaili tammaa todella fiksuksi. Se oppi asiat kerrasta eikä sen kanssa tarvinnut sahata samaa asiaa moneen otteeseen, että se menisi perille. Muutaman kuukauden ratsutuksen jälkeen menin itse selkään vain todetakseni saman asian. Tamma oli todella miellyttävä ja herkkä ratsastaa. Se kuunteli apuja ja toimi niiden mukaan.

Kengittäjämme ja eläinlääkärimme ovat kuitenkin mananneet Gizeten alimpaan manalaan sen luonteen vuoksi. Tamma kun ei heidän kanssaan tunnu tekevän yhteistyötä sitten yhtään. Kerran kengittäjällä meni jo niin totaalisesti hermo, että sain kengittää tammani itse ja hän neuvoi vierestä. Seuraavan kerran suostui kenkäämään vasta kun neiti osasi seistä edes 5min paikallaan ilman nykimistä.Gerrodian
old, 169cm, mrn

VIR MVA ch., VSN champion
KTK-II, KRJ-I, YLA1
Accordian KTK-III
old, 173cm, rn
Castle Squire
old, rn
Duntally Honey
old, rn
Kamilla KRJ-I, YLA2
old, 165cm, rn
Yohan
old, 169cm, m
Karinia
old, 161cm, km
Gaia Win
old, 168cm, prn
Gigolour VIR MVA ch., KTK-II
old, 168cm, rn
Hund Boy
old
Gimberly
old
Agosto's Diosa KTK-III, KRJ-II
old, 169cm, m
Romodour
old, 171cm, rt
Keine Ahnung
old, 166cm, rn

iii. Castle Squire on ruunikko suuri ori, jolla on liki 50 jälkeläistä elämänsä ajalta. Ori on poikkeuksellisen hyvä periyttäjä, vaikkei itse olekaan kantakirjassa, sillä sen jälkeläisistä peräti 15 on kantakirjattuja! Castle Squire on enemmänkin kisaheppa, joka säväytti etupäässä kouluradalla. Castle Squiren isä Owen on huippuori kotimaassaan Venäjällä, missä sitä käytetään siitokseen jopa sata kertaa vuoden aikana! Castle Squire emä Village Star on pienikokoinen tamma, jolla on myös hyviä jälkeläisiä ihan mukava määrä.

iie. Duntally Honey on keskikokoinen ruunikko tamma jolla on kaksi orivarsaa. Tamma on melko nuori, joten se ei ihan vielä ole päässyt oikeuksiinsa kisauraa silmällä pitäen. Duntally Honey isä Smokey Duncan on ruunikonkimo ori, jolla on kiva määrä jälkeläisiä ja ori on suosittu käyttöori kotimaassaan Saksassa. Emänemä Sadie on ruunikko tamma jolla on myös pari jälkeläistä.

iei. Yohan, tunnettu musta 169cm korkea oldenburgori oli – monen ihmisen sanoin – yksinkertaistettuna jämpti kokonaisuus. Vaikkei se rakenteeltaan ollutkaan mitenkään erityisen jytky, oli Yohanilla sellaista ryhtiä ja karismaa, että se vaikutti kokoistaan suuremmalta ja jämäkämmältä. Myös luonteeltaan ori oli varsin jämäkkä, se ei turhia sosiaalisuuksia harrastanut, oli hieman sulkeutunut luonteeltaan ja vääti määrätietoista käsittelyä kunnioittaakseen ihmisiä. Yohan oli kuitenkin hyvä suoritushevonen ja se kilpaili menestyksekkäästi pääasiassa kansallisilla kouluradoilla, sijoittuen pari kertaa myös kansainvälisillä radoilla. Yohan oli suosittu jalostusori aikanaan ja vaikka sitä käytettiin pääasiassa puoliverijalostukseen, niin oldenburgeille kuin muillekin puoliveriroduille, käytettiin sitä tuomaan myös ratsuponeihin ryhdikkyyttä ja kokoa. Suurin osa orin reilusta seitsemästäkymmenstä varsasta on kouluratsuja. Yohan jouduttiin lopettamaan jo 19-vuotiaana kun se katkaisi jalkansa tarhassa.

iee. Karinia on rautiaankimo 161cm korkea koulutamma tunnettua K-tammalinjaa oldenburgien kantakirjassa. Karinia jatkaa emälinjansa hienoa työtä ja siitä onkin pidetty emänemänemänemänsä jälkeen parhaana K-linjan tammana. Karinian kanssa kiiteltiin erityisesti ennakkoluulotonta, tuntemattomamman orin käyttöä, joka osoittautui nappivalinnaksi. Tammasta tuli emäänsä raamikkaampi, mutta sille jäivät kevyemmät liikkeet kuin isälleen. Karinia menestyi erinomaisesti kansainvälisillä kouluradoilla hurmaten tuomariston toisensa perään, Olympialaisiin asti tamma ei povailuista huolimatta lähtenyt omistajan päätöksen vuoksi. Herkkä, mutta päättäväisiä otteita vaatinut Karinia siirtyi jalostuskäyttöön 17-vuotiaana. Jalostuksessa Karinia vaikutti myös erinomaisesti. Se teki omistajalleen yhden varsan kotiin, muut huutokaupattiin jo ennen niiden syntymää kovaan hintaan. Tamman kaikki viisi varsaa ovat oldenburgeja ja toimivat kouluratsuina. Karinia periytti hyvin rakennettaan ja herkkää luonnettaan ja näitä ominaisuuksia varsoissa onkin kehuttu.
sukuselvity © iii & iie: Adina / iei. & iee.: narri (Oldfinion Dressage) / emän 3-polvi: Oldfinion DressageJälkeläiset

sukup. Nimi Menestys
tamma Oldfinion Gisela VVJ sijoituksia.
Kantakirjattu Hevoskantakirjaan III-palkinnolla.
tamma Oldfinion Starette Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III -palkinnolla.
ori Oldfinion Lucas KRJ sijoituksia & näyttelymenestystä.
ori Oldfinion D. Romodour Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla.
ori Oldfinion D. Gigolour Palkittu KRJ:n laatuarvostelussa III-palkinnolla.


Kilpailut

Gizette on kilpaillut porrastettuja kilpailuja

31.01.2015, Fiktio, KRJ CUP, Helppo C, 25/301
30.04.2015, Fiktio, KRJ CUP, Vaativa B, 23/256
30.05.2015, Hukkapuro, KRJ CUP, Vaativa B, 13/310
30.09.2015, Runoratsut, KRJ CUP, Vaativa A, 5/142

VSN alaiset kilpailut:
30.10.2015, Devilsfair, Overall Champion & Ridden Champion
05.11.2015, Oldfinion Dressage, Ridden Champion
07.02.2016, Oldfinion Dressage, Overall Champion & Ridden Champion
23.02.2016, Alondra, Overall Champion & Ridden ChampionPäiväkirja

10.10.2014, päiväkirja

Gizette on tilausvarsa jonka teetin kun etsin talliini oldenburgia jonka suvusta löytyisi mielenkiintoisia vanhoja nimiä. No tarjontaahan ei juuri ollut, mutta onneksi meille riittää yksikin! Milja esitteli minulle tammansa Gaia Win jonka suvussa olivat kantakirjattu ori VIR MVA Ch Gigolour sekä kantakirjattu tamma Agosto's Diosa. Gaia Win oli itse kilpaillut esteitä, mutta se ei minua huolettanut, sillä tamma oli allround-sukuinen alusta loppuun joten me voimme hyvin jatkaa sillä linjalla. Oriksi valikoitui oma kantakirjakelpoinen ori Gerrodian josta povaan vielä tulevaisuuden jalostusoria. Näin sain yhdistettyä vanhaa linjaa ja omaa tuotosta mikä on tällä hetkellä ollut hyvin suosittu kasvatusmuoto. Gizette tulee olemaan aktiivisessa kilpailukäytössä aluksi, mutta sen jälkeen jätän sen siitoskäyttöön johon sen pääasiassa haluan.

13.03.2016, VSN Ridden Champion


Heti kun Virtuaaliset Show-näyttelyt ilmoittivat ratsastusluokista, minulla rupesi herätyskellot soimaan, että hei! Tallista löytyy tähän tarkoitukseen todella upea tamma joka on näyttävyydeltään aivan omaa luokkaansa. Ratsastusluokat keräsivät heti suuren suosion ja niihin mahtuminen oli jo itsessään melko hankalaa. Onneksi Gizette sijoittui jokaisessa luokassa mihin se osallistui. Ainakin omistajan muistikuvien mukaan ;) Kolmella Overall Champion tittelillä ja yhdellä Ridden Champion tittelillä Gizette keräsi itselleen 140 pistettä ja sai itselleen VSN Ridden Champion arvonimen. Erityishienoksi tämän palkinnon tekee se, että Gizette on ensimmäinen tamma jolle se myönnetään ja kaikkien upeiden puoliverioriiden joukossa myös ensimmäinen puoliverinen jolle palkinto myönnetään. Oikeastaan ennen Gizetteä palkinto on myönnetty ainoastaan kahdelle suomenhevosorille. Joten, hyvä tyttö Gizette!


19.12.2014, kouluvalmennus, valmentaja: Veera R.

Gizette ja tämän omistaja olivat tänään valmennettavinani kouluratsastuksen saralla. Valmennus pidetiin huonon sään vuoksi maneesissa. Ratsukon saapuessa maneesiin tervedin ratsastajaa ja punttasin tämän tamman selkään. Pyysin heitä menemään alkukäynnit ihan omaan tahtiin ja siirryin katsomoon seuraamaan hetkeksi heitä. Gizette kulki reippaana eteenpäin ja kauaa ei ratsukon tarvinnut käynnissä verryytellä, kun pyysin jo heitä siirtymään raviin. Pyysin heitä ravaamaan muutaman kierroksen ja sitten pitkän sivun alusta tulemaan pohkeenväistöä keskihalkaisijalle ja sitä takaisin uralle. Päädyissä tuli tehdä pääty-ympyrät. Tätä ratsukko teki käynnissä, että ravissa. Ravissa pohkeenväistö näytti olevan Gizetelle huomattavasti helpompaa, kuin käynnissä. Käynnissä sen takapää ei meinannut pysyä etupään mukana. Lopuksi ratsukko laukkaili itsenäisesti hieman maneesissa ja lopettelimme siihen.virtuaalihevonen
hevosen kuvat © Franz Venhaus, lisenssi