PERUSTIEDOT
SUKUTUTKIMUS
KISAKALENTERI
PÄIVÄKIRJA

uusimmat kuulumiset
18.10.2008 Tänään Calle siis vietti hyvin ansaittua vapaa päivää, eilisen kunnon koulutreenaamis... Lue lisää

Calcifer - Musta unelma

Nimi Zarda's Calcifer Rotu Friisiläinen
Sukupuoli Ori Kutsumanimet Calle, Ferri, Formula...
Rekisterinumero VH-00000, VRL-tiedot Syntynyt 09.08.2008 (5v, VHKR*)
Säkäkorkeus 165 cm Koulutustaso Grand Prix - Vaativa
Väri Musta Painotus koulu- & valjakkopainotus
Kasvattaja Zarda Omistaja Decne

*) Calle ikääntyy ensimmäisen vuorokauden aikana 3-vuotiaaksi jonka jälkee ikääntyminen on VHKR (1 IRL kk = 1 URL vuosi)

Kantakirjattu III-palkinnolle, 65p.

Moikka ! Mä oon Zarda's Calcifer alias Calle ja rodultani tällänen riisiläinen. Mä oon tosi mukava poika ja muhun kannattaa tutustuu lähemminkin, voisin lähtee vaik reffeil. Tykkään siitä kun mua taputellaan ja rapsutellaan ja kun mulle puhutaan silleen kivalla äänellä, huutamista en siedä. Tykkään myös pienist lapsist jotka aina halailee ja pusuttelee mua, ne on tosi siistei. Mut mä voin kertoo mun luonteestki jotain, oon kuulemma aika hassu ja vekkuli, sekä sählään aika paljon. Omistaja haukkuu mua joskus tyhmäks, mut toisinaan tosi järkeväkski, ihme tyyppi. Mut mä voin kertoo sulle salaisuude, näin se menee; mä oikeesti rakastan mun omistajaa ja tykkään olla sen kanssa, must tuntuu, et se on huomannu sen, ku aina seuraan sitä ku haamu !

Tosiaan, Calle on aika vekkuli oripoika, se tykkää hassutella ja esittää kaikille, mutta sen on aina oltava huomion keskipisteenä. Calle on myös äänekäs ori, se tykkää hirnahdella ja hörähdella niin ihmisille, kuin muille hevosillekkin, vaikkei se aina saa vastakaikua. Callea on tosi vaikea komentaa, koska jos se tekee jotain väärää ja se katsoo sinua etuharjansa alta, niin ei voi olla rapsuttamatta sen sileää turpaa taikka nauramatta ääneen sen hölmistynyttä ilmettä. Callelle ominaista on se, että se tulee hyvin toimeen pikku-lasten kanssa, kun lapsia on karsinassa, Calle pysyy paikoillaan, taikka se laskee päätään rapsutuksia varten lapsen viereen. Toisaalta taas Calle on energinen, eikä pysy hetkeäkään paikoillaan, missään tilanteessa. Callesta on kiva tehdä jekkuja kaikille ja se saa huonoimmatkin päivät hauskuutettua tempuillaan ja jekuillaan. Eli siis Callen kanssa ei koskaan voi olla surullinen, sillä Calle itse on niin iloinen ja säteilevä ori. Ja harvinaista kyllä, ttällä hienolla orilla ei ole kunnon myrtsi-päiviä, korkeintaan Calle on joskus vain hieman töykeä ja tykkää joinain päivinä vain seistä karsinansa nurkassa ja katsella muun maailman menoa. Calle on myös todella rakastunut omistajaan, jos vaikka Callen päästää irti ja omistaja lähtee käppäilemaan poispäin pitää Calle huolen, että se on tiiviisti yhden askeleen päässä omistajastaan, eikä lähde haahuilemaan omia teitään. Harvinaista tässä orissa on myös se, että se ei syö liikoja, eli se syö sen verran kun sille annetaan, muttei esim yritä heti ruohoa kun vaan saa tilaisuuden.

Hoitaessa Calle osaa käyttäytyä hyvin ja yleensähän se käyttäytyykin, mutta jos Callella on ns. huono päivä, niin se saattaa luimistella ja muljautella silmiään ja näyttää tosi pelottavalta, mutta ei se koskaan ole edes yrittänyt satuttaa ketään. Calle nauttii silminnähden harjauksesta, varsinkin jos harjaa voimakkain, pitkin vedoin. Harjauksen aikana saattaa Calle jotain sählätä, tutkia paikkoja, katsella hoitajaa, tai muuta vastaavaa, mutta se ei ole vaarallista. Harjauksen tulisi olla Callen mielestä pitkä aika, sillä muuten sille tulee selainen olo, että se on hylätty. Calle antaa myös ottaa kaviot hyvin ja antaa laittaa pintelit ja sujat kunnialla jalkaan. Vaikka Calle onkin oikea enkeli hoitaessa, ei se tykkää yhtään varusteiden laitosta, satulan aikana se pullistelee ja yrittää lähteä alta pois, eikä se aina anna laittaa suitsia päähän, kuin tappelun kautta, mutta remmien kiinnitys onkin sitten jo asteen helpompaa. Valjaiden laitto on myös yhtä tuskaa, Calle tepastelee edes-takas, kun yrittää saada kaikkia remmejä kiinni ja kun tulee kärryt perään ja yrittää Callea niihin kiinnittä, on poika jo innoissaan menossa. Kuitekin aina on pojalle saatu varusteet päälle tappelun kanssa, taikka ilman.

Isosta koostaan huolimatta Callea on yllättävän helppo talutella ympäriinsä, tokihan orit on aina oreja. Taluttessa Callea se pysyy taluttajan takana tanssahdellen eteenpäin, mutta jos se pelästyy jotain takana olevaa ryntää se taluttajan ohi ja ympyrää, mutta jos pelottava kohde on sivussa ottaa se vain sivuaskelia ja hörisee sinnepäin, ja sitten jos pelottava asia on edessä jämähtää ori paikoilleen ja jää töllistelemään sinne päin. Mutta näin yleisesti Calle on ihana talutettava, se seuraa nätisti takana omiaan sähläten ja ympärilleen katsoen ja kepeäst tassien.

Pesuista Calle ei oiken välitä, ei se niitä rakasta, mutta ei se niitä inhoakkaan. Ori antaa hyvin pestä jalat kaulaan asti ja kaulankin, mutta kun lähestytään korvia alkaa ori vikuroida, sillä se ei pidä korvien taustojen pesusta, mutta antaa se ne pestä. Yksi inhottava asia pesussa on, se jos vesi tulee letkusta. Calle pelkää letkuja tai sitä vettä joka tulee sieltä letkusta, en tiedä, mutta ainakin se yrittää kovasti mennä pois aina kun kaivaa letkun esiin, se yrittää myös purra letkua ja muljauttelee silmiään hurjasti. Tämän takia Calle pestään aina sienellä ja mieluiten karsinassa, pesun jälkeen sille puetaan aina fleeseloimi lämmittämään oria.

Ratsastettaessa Calle on osaava, kuuliainen ja energinen. Se ei tee mitään pyytämättä, eikä paljoa sählää omiaankaan, vaan keskittyy lähes täydellisesti menossa olevaan harjoitukseen. Calle on näyttävä ja notkea ratsu, sen askeleet ovat pehmeitä, eteenpäinpyrkiviä ja tahdikkaita, callen askelten mukana on helppo pysyä. Calle on hieno ratsu kokeneella ratsastajalla, joka saa orista esiin näyttävimmät puolet ja herkän olemuksen, mutta Calle soveltuu myös pienille lapsille talutus-ratsuksi. Kun lapsia on kyydissä on Calle erittäin varovainen askeltaessa, eikä hötky turhia, ettei kyydissä olija vain tippuisi. Yleisesti ottaen Calle on siis jokaiselle soveltuva ratsu, herkkä, näyttävä ja kiltti. Tosin esteitä ei Callen kanssa hypitä, sillä friisiläiset eivät ole siihen soveltuva laji, mutta maapuomeja harjoitellaan jalkojen koordinaation parantamiseksi.

Kouluratsastus taasen on Callen alaa, pienen alkuverkan jälkeen se menee hienosti peräänannossa, kuuntelee ratsastajan pienimpiäkin apuja ja vastaa niihin nopeasti, on herkkä ja ennen kaikkea osaava ratsu kouluradoilla. Calle on myös oppivainen ja se tykkää uuden asian oppimisesta, järkevällä orilla on myös muutama oma liike hallussa, mutta pukittelu ja pystyyn nousu eivät ole orin alaa. Kentällä Calle menee hienosti, ei sählää, ryntäile taikka yritä ryöstää, mutta jos sille antaa omituisia taikka ristiriitaisia apuja orin meno tyssähtää kuin seinään, joten ratsastajan on parempi tietää asiansa tai olla tekemättä mitään. Loppujen lopuksi Calle on siis syntynyt kouluradoille ja näyttämään kaikille mihin hevonen pystyy !

Valjakossakin Calle on parempi kuin hyvä, se menee hienosti kärryjen edessä, kuunnellen ohjastajaa ja vastaamalla apuihin tarkasti ja nopeasti. Calle on tässäkin lajissa miellyttämisen haluinen ja energinen menijä ja se on myös näyttävä yksin mennessään. Mutta johan muuttuu ääni kellossa, kun tulee kaveri viereen, Calle ei pidä yhtään tästä tunkeilijasta joka yrittää tulla sen tielle ja varjota pojan. Parin kanssa mentessä Calle alkaa sählätä, se ei välttämättä kuuntele ohjastajaa ja vain äksyilee naapurille, sekä kulkee pää ylhäällä, korvat luimussa ja hampaitaan naksutellen.

Calleko suvun mustalammas?

Zarda's Calcifer
friisiläinen, ori
m, 165 cm, GP
ei saavutuksia
Black Tie Affair
friisiläinen, ori
36 KRJ sijoitusta
Bare Necessities
fri-o, evm
Big League
fri-o, evm
Made You Look
fri-t, evm
Odossen Dreamer
fri-t, evm
Occasional Flurries
fri-o, evm
Brash n Sassy
fri-t, evm
Wintry Miracle
friisiläinen, tamma
36 KRJ sijoitusta
Hibernation
fri-o, evm
Greater Titmouse
fri-o, evm
Shark Natural
fri-t, evm
Miraculous
fri-t, evm
I Coming
fri-o, evm
Stupid Mouse
fri-t, evm

Callen suku on hienoa ja minulle mieleistä. Virtuaalimaailmassa Callella on vain vanhemmat, joten tällöin Callella on yksipolvinen suku. Callen suku on harvinaista ja hyvin mielenkiintoista mitä sitä olen tutkinut. Calle on takuulla perinyt upeilta esi-isiltään ja vanhemmiltaa upeat askeleensa ja palasen ehkä luonteestaankin.

Callen isä on upea 165 senttinen oriherra Black Tie Affair, aivan tuttujen kesken vain Jone. Jone on upea koulupainoitteinen musta unelma, aivan kuten meidän Callekin. Jone asuu Zardassa ja kilpailee siellä Violetin kanssa kouluratsastuksessa jopa ihan Grand Prix tasolla asti. Jone on luonteeltaan ja muutenkin käytöltään hyvinkin monipuolinen. Tutustuessani aikoinani tallin hevosiin ja kun olin suunnittelemassa tulevaa varsaa, Violet kertoi Jonesta paljonkin. Hänen mukaansa Joneen tutustuminen vaatii aikaa ja toisinaan kärsivällisyyttä. Violet kertoi orin olevan myös toisinaan alahtelavainen. Toisena päivänä ori saattoi olla enkeli, ja seuraavana oltiin piru. Violet kertoo myös Jonen olevan haasvata ratsastaa; ori tekee vain sen mitä pyydetään, ei yhtään sen enempää tai vähempää. Lopuksi minulle kerrottiin vielä Jonen menestyneen hyvin koulukilpailuissa, sijoittumisia on tälläkin hetkellä jo 36 ja loppua ei näy.

Jone ei ole suvun mustalammas tietenkään, ei Callekaan ole. Jonella on upea isä, ja näin ollen Callelle isänisä, Bare Necessities. Tämä ori on 170 senttiä korkea herrasmies, joka omaa hyvinkin suuren egon, mutta on kuitenkin kaikista hellyydenkipein hevonen jota tallissa on. Bare Necessities on saanut lempinimekseen Pappa ja tämä kuvaa periaatteessa hyvin orin luonnetta, joskus. Ori on tunnettu upeasta ulkonäöstään ja menestyneestä urasta kouluratsastuksen parissa. Tämä ori ei todellakaan jätä huomaamatta itseään!

Rakas päiväkirja..

Huomaa, että uusin kirjoitus on päälimmäisenä!

18.10.2008 - normaailia päivittelyä ja vapaa päivä
Tänään Calle siis vietti hyvin ansaittua vapaa päivää, eilisen kunnon koulutreenaamisen jälkeen. Tänään myös hieman päivittelin orin sivuja, saimme upean luonteen herralle ja aloitin kirjoittelemaan orhini sukututkimusta. Kyllä tämä tästä, kisoihin nyt vain tähdätään ja toivotaan että menestytään!

15.10.2008 - maastoilemaan!
Yleisesti Calle voi siis tällä hetkellä hyvin ja tässä sitten päätettiinkin lähteä hieman herran kanssa maastoilemaan. Maastossa löytyi herrasta vauhtia ja olisi mennyt kovempaakin, mutta tällä kertaa saimme tyytyä ainoastaan raviin ja rauhalliseen metsäkävelyyn ja kiipeilyyn. Kotiin tultuamme Calle näytti kuitenkin erittäin tyytyväiseltä. Mitään erikoista ei tällä hetkellä ole tapahtunut, Callen kanssa nyt vaan treenaillaan ahkerasti ja harjoitellaan varsinkin kouluratsastuksen merkeissä!

20.08.2008 - Näyttelypäivä, BIS1!
Ilmoitin Callen meidän omalle tallille ensimmäisiin näyttelyihin, siitä olisi hyvä lähteä! Ja todellakin näyttelyt menivät paremmin kun olisin voinut kuvitellakkaan. Calle voitti oman luokkansa ja pääsi sitten sitä kautta BIS-kehään. Ja Sieltä meidän pikku-poika sitten nappasi heti BIS1-palkinnon! Upea poika oli kerrakseen, pari ylimääräistä porkkanaa sai kyllä tänään. Käyttäytyi niin upeasti vielä nyättelypaikallakin!

22.12.2008 KTK III (65p., "17 + 15 + 15 + 18 = 65 pist. - todella komea ori, paksu kaula - pää eva, oej eva - ala- ja etuviistosta otettu kuva, ori näyttää todella pitkärunkoiselta - komea hevonen, mutta huonon kuvakulman takia erittäin hankalaa arvostella ")

VIRTUAALIHEVONEN - A SIM-GAME HORSE - KAIKEN MARTERIAALIN © DECNE, ELLEI TOISIN MAINITA - LUONNE © AYE