Cirion Stud - muistosivut

Crevana Bow : 15.01.2010 - 29.01.2014

VIR MVA Ch Crevana Bow ERJ I, YLA1, KTK II

"Crevana Bow on varmasti minun lempitammani Cirionin hevosjoukosta, vaikka tamma ei ollut luonteeltaan mikään kaikista parhain tapaus. Jotain tässä rautiaassa tammassa kuitenkin oli, sillä se päätyi nopeasti lellikkilistalleni. Paljon saavuttanut Kreippi oli ehdottomaksi yksi Cirionin parhaimmistosta."


Kuvista kiitos KK
Crevana Bow on virtuaalihevonen, sivuilla olevat tiedot eivät vastaa kuvissa olevan hevosen tietoja
Virallinen nimi Crevana Bow Rekisterinumero VH11-011-0016
Rotu ja skp Hannover, tamma Painotus Esteratsastus
Väri ja säkäkorkeus Punarautias, 164 cm Koulutustaso Ko HeA, Re 160 cm, Me 110 cm
Syntymäaika 15.01.2010, 30-vuotias Kasvattaja Harbowton, Saksa
Neljävuotias 26.07.2010 (VARL) Omistaja Cirion Stud, VRL-05186
VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 30.09.2011 (2x MVAsert, 2x irtoSERT)
ERJ I arvonimi myönnetty 25.02.2012 (8 + 50 + 24 + 17 + 10 = 109p.)
YLA1 arvonimi myönnetty 30.10.2013 (31 + 41 + 32 + 35 = 139p.)
KTK II arvonimi myönnetty 15.02.2011 (16-16-21-17 = 70p.)

Historiikkia ja luonnekuvausta

Tarkoitukseni ei ollut ostaa uutta hevosta, mutta vedonlyönnissä hävittyäni suuntasin katseeni kohti Saksan hevosmarkkinoita. Suunitelmani oli kovin yksinkertainen - päämääränä oli lähteä tuttavani Chun tiluksille Saksaan. Tutkimusretkeni tuloksena löysin upean punarautiaan tammavarsan, joka käveli Naantalin auringon lailla kiiltäen laitumella muiden nuorukaisten kanssa. "Crevana Bow edustaa uutta hannoverlinjaa, voin sitä suositella", nainen sanoi yllättävän hermostuneesti. Hieman kummastelin mielessäni Chun äänenpainoa, mutta jätin epäilyt taka-alalle. "Laitetaanko pakettiin?" Chu kysäisi nopeasti aitaa käsillään rummuttaen. "Mikä ettei", tokaisin vastaukseksi. Ei ole lahjahevosta suuhun katsominen, minä kun sain alennustakin...

  Kreipiksi ristitty tamma on selvästi perinyt aimo annoksen isänsä arvaamattomuutta, hampaat irvessä karsinan ovelle vastaan tuleva hevonen kun ei ole mitenkään helppo tapaus. Rauhaan jätettynä tamma lähinnä nököttää nurkassa, takamus käännettynä ovelle päin. Hyvästä vastaanotosta huolimatta ei Kreippiä tarvitse sentään säikkyä kuin mitäkin manalan demonia - tamma ei pure vaikka hampaat vilkkuisivatkin. En silti suosittele Kreipin harjaamista karsinassa, tamma kun saattaa yrittää liiskata pahaa-aavistamattoman hoitajan seinään tai tallata varpaille. Molemmin puolin köytettynä Kreippi tyytyy lähinnä naksuttelemaan hampaitaan ja nostelemaan kinttujaan suojien laiton aikaan. Harjattavana ollessaan tamma ei sentään pahemmin protestoi, mahan alle kurotteleminen ja päähän koskeminen on silti aina yhtä kamalaa. Varustaessa tämä aiheuttaakin pienoista ongelmaa, etenkin vyön kanssa.

  Ei Kreippi mitenkään innokkaasti laitumelle kävele narun perässä ollessaan, mutta karkureissuille mennäänkin jo kunnon tarmopiikin kera. Parhaimmillaan tamma karkailee kerran päivässä, tehden retkiä niin viidakkoon kuin laiduntavien orien luokse. Kyllä Kreippi omalla laitumellakin viihtyy, vaikka äkäisenä tunnettu tamma ei ole mikään helpoin laiduntoveri. Laumanjohtajana Kreippi osaa silti pitää hyvin järjestystä yllä, tarvittaessa hampaat ja takakaviot vilkkuen. Omaa reviiriään tamma vartioi tarkasti, varsinkin ruoka-aikaan karsinassa ollessaan. Ruoalle perso Kreippi on varsinainen ahmatti, joka osaa kyllä vaatia ensimmäisenä oman sapuskansa kippoon, äänekkäästi seiniä kolaten. Oman arvonsa tunteva neiti tietää selvästi mikä hänelle on hyväksi - kengitettävänä oleminen tai eläinlääkärin vastaanotolle meneminen ei innosta, puhumattakaan turhasta keksinnöstä nimeltään vesikarsina.

  Kouluratsuna Kreippi on vaativa tapaus, josta vain harvat saavat tarpeeksi irti. Tamma osaa kyllä halutessaan liikkua lennokkaasti eivätkä eri kouluratsastuksen kuviotkaan ongelmia tuota. Harmi vain, ettei Kreippi ei anna mitään ilmaiseksi. Jopa selkäännousu voi toisinaan olla aivan liian hankalaa tamman pyöriessä ympäriinsä kuin mikäkin häkkyrä. Kreippi tuntuu testaavan ratsastajan kärsivällisyyttä jatkuvasti, tamman laiska askellus ei kieltämättä houkuttele töihin ryhtymistä. Joustavalla ja napakalla istunnalla Kreipin saa kenties jopa heräämään horroksesta, varsinkin erilaisissa väistöissä tamma on todella hyvä. Pieniin ratsastajan virheisiin Kreippi reagoikin helposti poikittamalla hampaat naksuen, tässä tilanteessa ei auta raipalla läpsyttely. Ratsastajalta vaaditaankin hyviä hermoja sekä kykyä ratsastaa reilusti, muuten Kreippi kulkee koko lopputunnin korvat niskaan liimautuneina.

  Uralla laiskasti häntäänsä viuhtova hevonen ei todellakaan näytä huippuluokan estehevoselta. Tylsistynyt ilme ja ponneton askellus on suorastaan surkuhupaisan näköistä, valmentajat varmasti sortuvat jo tässä vaiheessa ripottelemaan tuhkaa päänsä päälle. Ei ensimmäisille esteille mentäessä meno ole mitenkään erityisen innokasta - Kreippi laukkaa kömpelösti, hypäten ristikot mitäänsanomattomasti. Tamma ei ole koskaan oikein innostunut pienistä esteistä saati sitten maapuomeista. Isommilla esteillä nähdään jo huomattavasti tahdikkaampaa laukkaa sekä innostusta tulevaa kohti. Hyvällä tyylillä puomit ylittävä Kreippi on jaloistaan tarkka, jopa uusintaradalla ollessaan. Suurella skoupilla varusteltu hevonen hyppää esteen kuin esteen melkein mistä kulmasta tahansa, oli vastassa sitten kiinteä muuri tai pelottava kukkaeste. Jaloistaan Kreippi ei ole kovinkaan nopea, joten radalla on syytä valita nopein tie turhan varmistelun sijaan. Varsinkin ratsastajan liian kova ohjastuntuma heittää helposti tamman pohkeen taakse, joten istunta on hyvin tärkeässä osassa.

  Maastoratsuna Kreippi on yllättävän vakaa sekä varmajalkainen, toisinaan turhaakin intoa puhkuva maastomopo. Ohjissa roikkuminen ei aiheuta toivottua tulosta, silloin päätyy vain helposti mutaa maistelemaan. Korvat hörössä kulkeva Kreippi osaa silti olla todella piristävä tapaus laukatessaan ympäri maita ja mantuja viidakon siimeksessä, etenkin maastoesteillä tamma jymistelee eteenpäin tanner tömisten. Hiekkarannalla laukkaamisesta ei Kreippi ole koskaan innostunut silti, lieneekö tasainen ja tylsä maasto ongelma? Väsyneeseen ilmeeseen rannan tuntumassa tulee lisäpuhtia lähinnä, mikäli yrittää saada tamman kastamaan kavionsa. Jostain syystä nirppanokka ei suostu millään astelemaan vaahtopärskeisiin, Kreippi taitaa pitää koko touhua ihan typeränä.

  Aina niin kovista esittävä Kreippi muuttuu lähtöaamuna hermostuneeksi jännittäjäksi, joka tuppaa nakertamaan kaltereita muiden raahatessa varusteita autoon selät mutkalla. Tamman vatsa ei tunnu kestävän säkenöivää ilmapiiriä, etenkään jos muut hevoset sattuvat stressaamaan yhtä paljon kuin Kreippi. Rampilla tamma kuikuileekin ylivarovaisesti ympärilleen, astellen epäröiden muiden kanssatovereidensa luokse osastoon. Mikään varmin matkustaja ei Kreippi ole, potkuherkäksi äksyilijäksi voisi tammaa kuvata. Liikkuvassa metalliromussa seisominen on jonkinasteinen urakka selvästi... Kreippi tuntuu saavan itseluottamuksensa takaisin vasta astellessaan tukevasti maan kamaralle - ego palaa kirjaimellisesti ryminällä. Korvat luimussa ja hampaat irvessä ravaava tamma ei houkuttele jostain syystä luokseen, etenkin kun jabassa ollessaan Kreippi tuntuu pitävän yllä turhankin militaristista kuria. Esteiden pariin päästessään tamma on selvästi eri mentaliteetilla liikkeellä, tästä kielivät niin hörössä olevat korvat kuin vauhdikas askelluskin kellon kilahtaessa.


Sukutaulu ja sukuselvitys

Isälinja Skarabee - Venas Scarab - Venas Khepri | Emälinja Ravenblack - Black Around - Rewey
  i. Skarabee   ERJ I, HANN I
  Estepainotus, 169 cm, trn
  ii. Venas Scarab   iii. Venas Khepri
  iie. Venezuela
  ie. Ägypten   iei. Sturm Pharao
  iee. Maiglöckchen
  e. Ravenblack
  Estepainotus, 168 cm, rn
  ei. Bravo 147   eii. Justobe T-rex
  eie. Arona II
  ee. Black Around   eei. Facemaker
  eee. Rewey

Isänisä: Venas Scarab on yksi tunnetuimmista hannovereista, ori kun on oikeastaan saavuttanut kaiken; hevonen oli rakenteeltaan korrekti ja hyppykykyä sillä oli paljon. Jo varsana Venas Scarab herätti huomiota Saksan valtionsiittolassa, ori kun sai testeissä todella hyvät pisteet. Luonteeltaan hevonen ei kuitenkaan ollut mikään rauhallinen saati sitten ihmisrakas, Venas Scarab oli pikemminkin tempperamenttinen ja äksy. Pienistä puutteista huolimatta komea punaruunikko ori aloitti kilpailu-uransa jo nelivuotiaana. Venas Scarab menestyi yllättävän hyvin, voittaen jopa puolet starteista. Ori kilpaili kansainvälisellä tasolla ollessaan vasta 7-vuotias, 15-vuotiaana ori pääsi jopa olympialaisiin asti. Hopeaa esteratsastuksessa pokannut 171 cm korkea komistus siirtyi eläkkellään täysin jalostustehtäviin, periyttäen keskivertoa paremmin skouppiaan jälkeläisilleen vaikean luonteen lisäksi.

Isänisänisä: Runnikko Venas Khepri näytti kenties aivan tavalliselta, mutta merkittömän hannoverin kuoren alla piili osaava esteratsu. Jo nuoresta lähtien lennokkailla askeleilla sekä hyvällä hyppytyylillä varusteltu 170 cm korkea hannover ihastutti kotimaassaan Hollannissa, varsinkin kun Venas Khepri sai ikäluokkatesteistä paikoitellen oikein hyviä tuloksia. Estekilpailuissa ori niittikin mainetta jo nuoresta lähtien, tosin kansainvälistä menestystä tuli vasta oikean ratsastajan löydettyä Venas Kheprin. Muutamissa viiden tähden kilpailuissa käynyt ori on selvästi jättänyt jälkeläisilleen ilmavaa laukkaansa sekä rauhallista ja mutkatonta luonnetta. Varsinkin muutamat näistä jälkeläisistä ovat päässeet todella korkealle kilpailumaailman vaativissa koukeroissa.

Isänisänemä: Venezuela eli tavallista siitostamman elämää Saksan valtionsiittolassa. Hevosella ei liioin kilpailtu, mutta se ratsutettiin kyllä. Tummanruunikko tamma kävi ikätesteissä, saaden kehuja etenkin hyvästä rakenteestaan. Ensimmäisen varsansa tamma sai nelivuotiaana, tästä kuoriutuikin hieno tapaus. Sukujuuriltaan Venezuela oli todella hyvä valinta jalostuskäyttöä ajatellen - tammassa on sopivasti täyttä verta, lisäksi sen linjoissa on jo harvinaisempia menestyjiä paljon. Venezuela saikin monta varsaa, yhteensä näitä kertyi 14 kappaletta. Periyttäjänä säpäkäksi kuvattu tamma oli oikein hyvä; vaikka se itse oli vain 162 cm korkea ja hyppytyyliltään hieman vajaa, sen jälkeläiset ovat silti pärjänneet korkeissakin esteluokissa mainiosti.

Isänemä: Vaaleanrautias Ägypten on sinäänsä poikkeuksellinen suvun tamma, ainakin jos katsotaan vanhempaa polvea. Ägypten ei toiminut pelkästään siitostammana, vaan se oli erinomainen estehevonen. Vankan ihailijajoukon ympärilleen kerännyt tamma ei silti nuorena ollut mikään upea ilmestys, tamma kun oli selvästi takakorkea ja suorastaan tavanomaisen värinen tapaus. Vasta kun tamma oli pari vuotta kerännyt lihasta, se sai voimaa hyppyihinsä ja pääsi harjoituksissa ylittämään jopa 150 cm ratoja. Pienen 162 cm korkean hannoverin hermot eivät kuitenkaan kilpailuradalla kestäneet erityisen hyvin, joten hevonen voitti vain muutamat suuremmat kilpailut. Ägypten sai muutaman varsan, kaikki näistä ovat olleet hyvähermoisia tapauksia.

Isänemänisä: Pohjoismaissa paljon vaikuttanut Sturm Pharao oli erityinen tapaus siitä, että kohtuullisen halpana Saksan huutokaupasta ostettu pärjäsi huomattavasti paremmin kuin kalliimmat kanssatoverinsa. Pienitilallinen osti aikoinaan punarautiaan orin Norjaan hannoververta parantamaan, mutta pian huomattiin Sturm Pharaon kyvyt esteratsastuksessa. Kuusivuotiaana ensimmäisen kerran kilpailukentille päässyt ori oli aikoinaan yksi Pohjoismaan kärkiratsuista. Ura ei tosin kestänyt pitkään Sturm Pharaon loukkaantuessa laitumella ollessaan. Loppupäivänsä ori vietti jalostuskäytössä ollen, saaden suorastaan erinomaisen taitavia jälkeläisiä. 165 cm korkea sopusuhtainen ori sai yli 200 jälkeläistä, periyttäen selvästi taitoa esteratsastukseen.

Isänemänemä: Saksan valtionsiittolassa alkunsa saanut Maiglöckchen oli suvultaan todella omituinen pakkaus. Mukana oli niin hyviksi kuin huonoiksi periyttäjiksi todettuja tapauksia, lisäksi täyttä verta oli puolet ja komeilipa yksi Saksan mestaruuden esteratsastuksessa voittaneen nimi listoilla myös. Oli suorastaan arvoitus, millaisia jälkeläisiä tummanruunikko jättäisi jälkeensä. Hieman romuluiseksi ja raskaaksi tapaukseksi kuvailtu 167 cm korkea tamma yllätti valtionsiittolan väen täysin periyttämällä jälkeläisilleen kevyttä ja urheilullista rakennetta, ainoastaan muutamat jälkeläiset jäivät keskivertoa huonommiksi. Maiglöckchen itse ei koskaan esteille päässyt, mutta estepainotteisten hevosten suvussa se on tunnettu hannover.

Emänisä: Monitoiminen osaaja Bravo 147 teki uraa niin esteratsastuksen kuin kouluratsastuksen parissa. Orin isä tosin oli kenttätähti, joten kenties hevosen kyvyt ovat tulleet tätä kautta? Bravo 147 ei kuitenkaan ollut mikään suurin vaikuttaja, hevonen kun kilpaili korkeimmillaan neljän tähden esteratsastuskilpailuissa, kouluratsastuksessa Vaativa B -tasolla. Bravo 147 oli useimmiten keskiverto luokkien suorittaja, joka sijoittui ja voitti muutaman kerran uransa aikana. Tasaisen rauhallinen hevonen oli jo nuorena osittain siitoskäytössä, Bravon sukutaulu kun oli laajamittaisesti tunnettu ja arvostettu hannoverpiireissä. Musta 168 cm korkea ori jätti jälkeensä lähinnä estepainotteisia varsoja, kouluhevosia vain muutaman.

Emänisänisä: Korkealla täysiveriprosentilla varusteltu Justobe T-rex oli aikanaan kotimaassaan Saksassa tunnettu kenttätähti. Orin terävä luonne sekä sen erinomainen rohkeus teki hevosesta hyvän vastuksen korkeisiin luokkiin. Varsinkin matkaavoittavasta laukastaan tummanrautias sukkajalka oli tunnettu, hevosella oli hyvä laukansäätelykyky. Etenkin maastoesteillä Justobe T-rex loisti, orin uran aikana se ei kertaakaan kilpailuissa kieltäytynyt hyppäämästä kuningaslajin tärkeimpänä päivänä. Hyppykyvyiltään 167 cm korkea hannover oli hyvä, tyylissä olisi saanut silti olla hiomisen varaa. Keski-Euroopassa kilpailuita kiertänyt Justobe T-rex jätti jälkeensä monipuolisuutta - monet orin varsat ovat painottuneet sekä koulu- että esteratsastukseen.

Emänisänemä: Siinä missä siippansa sukutaulu sisälsi uutta hannoververta sekä täysiveristä, oli Arona II klassisista linjoista tuleva hannovertamma. Tyypiltään 165 cm korkea tamma oli hieman raskaampi kuin modernit hannoverit, tosin Arona II oli perinyt silti paljon lahjakkuutta esteille. Kilpailuissa ei tämä musta tamma silti koskaan käynyt, vaikka sen hyppytyyli ja laukka olivat vertaansa vailla ikävuositestien tulosten perusteella. Elämänsä Arona II vietti mukavasti Saksalaisen siittolan vihertävillä laitumilla ollen, saaden yhteensä yli kymmenen varsaa. Vaikka Aronan jälkeläiset ovat osoittaneet olevansa kyvykkäitä esteratsuja, oli tamman jalostyskäytössä silti ongelmia. Vaikeasti tiineytyvä tamma oli kuitenkin pitkäikäinen ja harvinaisen terve.

Emänemä: Nimestään huolimatta Black Around ei ollut musta, vaan erittäin tumma mustanruunikko tulisella luonteella. 166 cm korkea tamma ei kuitenkaan säpäkästä olemuksestaan huolimatta päässyt erityisesti kokeilemaan taitojaan, hevonen kun oli koko elämänsä puhtaasti jalostuskäytössä. Saksassa olevalla pientilalla syntynyt Black Around käväisi vain kerran kunnolla tilusten ulkopuolella, silloinkin kyseessä oli hevosen kantakirjaus. Tamma sai KTK II -palkinnon, kenties menestys kilpailukentillä olisi nostanut tulosta. Black Around varsoi heti kantakirjatuloksen jälkeen ensimmäisen kerran, silloin ikää tammalla oli tosin jo neljä vuotta. Ensimmäisestä varsasta ei tullut mitään esteratojen tykkiä, mutta seuraavat varsat olivat jo tasokkaampia.

Emänemänisä: Keskiverroksi jäänyt nimi Facemaker tulee silloin tällöin esille hannoverien sukutauluissa, mutta mitenkään erityisen merkittävä ei tämän hannoverin verilinja ollut. Keskinkertaisesta suvusta tuleva Facemaker sai oritesteillä kohtalaiset pisteet, hyppytekniikan vajavaisuus näkyi myöhemmin kilpailukentillä. Mustankimo ori oli luonteeltaan oikein rauhallinen ja sopuisa, mutta sillä eivät rahkeet riittäneet 140 cm luokkia korkeammalle. Rakenteeltaan Facemaker oli melko korrekti, tosin 163 cm korkea ori olisi saanut olla isompi. Belgiassa syntynyt ja kasvanut Facemaker vietti elämänsä kotitilallaan, astuen satunnaisesti joitain tammoja. Jälkeläisiä ori jätti jälkeensä alle 20, tosin melko laadukkaalla tuloksella määrään nähden.

Emänemänemä: Ei Rewey mikään huippuratsu ollut, vaikka musta tamma kävikin muutamia kymmeniä kertoja esteratsastuskilpailuissa. Vauhdikas tamma pärjäsi kohtalaisen hyvin, tosin esteiden korkeus oli suurimmillaan vain 120 cm. Ikäänsä nähden Rewey oli silti hieman jäljessä, tamma kun sai ensimmäisen varsansa jo kolmevuotiaaksi käännyttyään. Esteratsastusuraa haittasi selvästi Reweyn käyttö jalostuksessa, joten kymmenvuotiaana tamma vetäytyi kokonaan estekilpailuiden maailmasta. Satunnaisesti hyvillekin sijoille päätynyt Rewey ei ollut jalostustammana mikään parhain, vaikka jotkut sen jälkeläisistä ovat pärjänneetkin esteillä hyvin. Tamma tuntui periyttäneen usein myös omaa pientä kokoaan, Rewey kun oli vain 159 cm säkäkorkeudeltaan.

Jälkeläiset ja jalostusinfo

Crevana Bowsta voi vielä saada jälkeläisiä, mutta vain erikoistapauksissa
24.12.2013hannoveroriCirion Cerwynisä Wincare's Ciceroomistaja Elina
09.09.2013hannoveroriCirion Elendurisä Aiedailomistaja Yogi
25.11.2011hannovertammaWincare's Honeyisä Czar Syrioomistaja rio
18.10.2011hannoveroriWincare's Titaniaisä Rascal Aomistaja sabina
07.10.2011hannoveroriWincare's Adrasteaisä CRO Interludeomistaja CJ
01.09.2010hannovertammaWincare's Cortanaisä Indis de Raisomistaja Diamonte
08.07.2010hannoveroriRaison W!isä Indis de Raisomistaja Sen

Tipun värin genotyyppi on eeAa, joten jälkeläiset edustavat fenotyypiltään rautiasta (55.5 %), mustaa (27.78 %) sekä ruunikkoa (16.67 %). Tamma periyttää myös muita ominaisuuksia, kuten vahvaa luonnetta, omapäisyyttä, suurta skouppia sekä arvaamattomuutta.

Menestyneet : VIR MVA Ch Wincare's Cortana ERJ I YLA1 KTK III, Wincare's Titania ERJ III HANN II, Raison W! ERJ I YLA3

Kilpailukalenteri

Kilpailukalenteriin merkitään vain sijoitukset. Crevana Bow kilpaili pääsääntöisesti 140 - 160 cm -luokissa

ERJ Esteratsastuskilpailut (sijoituksia 89 kpl, voittoja 17 kpl)
17.02.2011ERJ EsteratsastusCrawford130 cm01/30
13.02.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
29.01.2011ERJ EsteratsastusWikhorn150 cm04/30
29.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm05/30
27.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm04/30
26.01.2011ERJ EsteratsastusBailee Showjumpers160 cm02/30
25.01.2011ERJ EsteratsastusBailee Showjumpers160 cm04/30
25.01.2011ERJ EsteratsastusBailee Showjumpers160 cm02/30
25.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
19.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
17.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
16.01.2011ERJ EsteratsastusRough Stallions140 cm05/50
16.01.2011ERJ EsteratsastusRough Stallions120 cm01/50
15.01.2011ERJ EsteratsastusCharmyard Stud150 cm03/60
14.01.2011ERJ EsteratsastusCharmyard Stud150 cm01/60
14.01.2011ERJ EsteratsastusCharmyard Stud140 cm05/60
14.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
13.01.2011ERJ EsteratsastusWhitehall120 cm05/50
13.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm01/30
12.01.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
12.01.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm01/40
11.01.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm06/40
10.01.2011ERJ EsteratsastusRiiviöt120 cm06/40
03.01.2011ERJ EsteratsastusWhite Shadow120 cm06/40
30.12.2010ERJ EsteratsastusBailee Showjumpers160 cm01/30
30.12.2010ERJ EsteratsastusBailee Showjumpers160 cm02/30
27.12.2010ERJ EsteratsastusViehättävä120 cm01/50
26.12.2010ERJ EsteratsastusViehättävä120 cm04/50
23.12.2010ERJ EsteratsastusRiiviöt140 cm04/40
22.12.2010ERJ EsteratsastusWincare150 cm04/30
21.12.2010ERJ EsteratsastusTwisty Puzzle150 cm05/30
21.12.2010ERJ EsteratsastusWincare150 cm02/30
20.12.2010ERJ EsteratsastusVarpumäen Hevostila110 cm05/50
19.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/100
18.12.2010ERJ EsteratsastusStall Agenhoff160 cm04/30
18.12.2010ERJ EsteratsastusWindsor160 cm02/40
18.12.2010ERJ EsteratsastusVarpumäen Hevostila110 cm02/50
16.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm01/30
16.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
15.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
14.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
13.12.2010ERJ EsteratsastusLime160 cm02/40
11.12.2010ERJ EsteratsastusLime160 cm04/40
11.12.2010ERJ EsteratsastusWasbaar Showjumpers140 cm01/50
11.12.2010ERJ EsteratsastusKK Bailador140 cm07/50
10.12.2010ERJ EsteratsastusKK Bailador140 cm07/50
07.12.2010ERJ EsteratsastusCarrera150 cm01/45
04.12.2010ERJ EsteratsastusWincare150 cm04/30
04.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/40
03.12.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm03/40
01.12.2010ERJ EsteratsastusWincare150 cm03/30
29.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
25.11.2010ERJ EsteratsastusBailee Showjumpers150 cm05/30
25.11.2010ERJ EsteratsastusWindsor150 cm06/40
22.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
21.11.2010ERJ EsteratsastusKisakeskus CK150 cm04/19
21.11.2010ERJ EsteratsastusKnoxdale Farm160 cm02/42
18.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
15.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
15.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
14.11.2010ERJ EsteratsastusKisakeskus CK140 cm06/30
12.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
08.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
07.11.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm01/30
07.11.2010ERJ EsteratsastusDiamonds160 cm06/47
04.11.2010ERJ EsteratsastusWincare160 cm02/30
03.11.2010ERJ EsteratsastusWincare160 cm04/30
25.10.2010ERJ EsteratsastusElqwir Arabians130 cm02/71
18.10.2010ERJ EsteratsastusSeura WR120 cm01/40
16.10.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
16.10.2010ERJ EsteratsastusMitar Warmbloods150 cm07/50
15.10.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
15.10.2010ERJ EsteratsastusMitar Warmbloods150 cm05/50
08.10.2010ERJ EsteratsastusVivaldio140 cm05/50
08.10.2010ERJ EsteratsastusWincare160 cm04/30
05.10.2010ERJ EsteratsastusWasbaar Showjumpers160 cm01/50
05.10.2010ERJ EsteratsastusWasbaar Showjumpers150 cm03/50
02.10.2010ERJ EsteratsastusTeam Quess150 cm09/100
30.09.2010ERJ EsteratsastusJuolukka140 cm04/100
26.09.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm05/40
23.09.2010ERJ EsteratsastusKG Showjumpers160 cm02/40
20.09.2010ERJ EsteratsastusKG Showjumpers160 cm05/40
18.09.2010ERJ EsteratsastusLime160 cm04/96
18.09.2010ERJ EsteratsastusRownshock160 cm06/72
16.09.2010ERJ EsteratsastusRownshock160 cm08/71
16.09.2010ERJ EsteratsastusWincare160 cm03/40
14.09.2010ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/40
13.09.2010ERJ EsteratsastusCornir Sporthorses130 cm06/40
12.09.2010ERJ EsteratsastusCornir Sporthorses130 cm01/40

Valmennukset ja päiväkirja


12.11.2010 - Valmentajana yukitora - Taso 150 cm
"Lämmittelit Kreippiä sillä välin kun minä rakensin myöhempää käyttöä varten esterataa. Tamma vaikutti hyvin tylsistyneeltä, ja suorastaan laahusti maneesissa eteenpäin. Vähitellen hevonen alkoi kuitenkin valpastua, vaikkei se vielä virkeimmillään ollutkaan. Koottuani radan valmiiksi ohjeistin sinut ja Kreipin maapuomeille, jotta tammaan saataisiin enemmän puhtia. Mentyäsi muutaman kerran puomeja Kreipin kanssa siitä tuli jo huomattavasti reippaampi, ja annoin teille luvan siirtyä radalle, joka sisältä muunmuassa tasaokserin, trippelin ja vaativan kolmen esteen sarjan, jossa esteiden väli oli melko pieni. Kreippi aloitti radan laiskasti, ja tuloksena oli se, että ensimmäisestä esteestä putosi puomi. Pyysin sinua käyttämään raippaa melko lailla säästelemättä, sillä Kreipillä ei näyttänyt tänään olevan oikein hyvä päivä. Puolessa välissä rakentamaani rataa tamma ryhdistäytyi huomattavasti, kun sait tasaisemman pohjetuntuman ja hyvän temmon tammalle itselleen raipan avustuksella. Radan hypättyänne pyysin sinut menemään uudelleen maapuomeja, jotta Kreippi kuuntelisi entistä paremmin. Kun hyppäsitte radan toiseen kertaan, hevonen oli selkeästi vireämpi ja hyppäsi paremmin."

11.11.2010 - Valmentajana heinis - Taso 150 cm
"Tamman löntystellessä kentälle pystytin matalia ristikkoja lämmittelyesteiksi. Kreippi ei oikein innostunut esteistä, joten käskin käyttää vahvoja apuja. Harjoittelimme alussa myös taivutuksia kuuliaisuutta haeskellen. Lihasten lämmittyä pystytin isompia sarjaesteitä ja pystyjä. Vähitellen tamma innostui esteistä ja alkoi laukata ihan nätisti. Kun menitte kohti noin 120 cm estettä, Kreippi päättikin kieltää ja laukata vinosti pystyn yli. "Jaa, mikäs siinä. Voisinkin laittaa hiukan korkeamman pystyradan, ei taida sarjat innostaa", virkoin ratsastajalle. Seuraava rata koostui 150 cm radasta, johon kuului pystyjä, muuri, ristikko ja trippeli. Rata meni ihan hyvin, lukuunottamatta muurilla pientä hosumista. Päätimme lopettaa, kun hypyt alkoivat sujua kiitettävästi."

09.10.2010 - Valmentajana nica - Taso 125 cm (tarinavalmennus, ratsastajan näkemys löytyy päiväkirjasta)
"Hauskan näköinen pakkaus tämä Kreippi. Vaikka tammalla oli vähän muut asiat mielessä, kun ratsastajan ohjeet (ainakin alkutunnista) ja se on hieman jäykän näköinen, se kuunteli kuitenkin ohjeita ja apuja. Vahvistimme kuuliaisuutta menemällä hieman enemmän koulua, kuin mitä yleensä estevalmennuksessa. Se ei todellakaan ollut huono asia, vaan Kreippi näytti hurjasti paremmalta ja teidän yhteistyönnekin parani, kun piti vähän keskittyä muuhunkin kuin värikkäisiin puomikasoihin. Aina ei voinut mennä täysillä ja hypätä, se piti hevosenkin tajuta, vaikka estehevonen olikin. Estetehtävillä ei ollut ongelmia. Kreippi keskittyi niihin todella hyvin. Tamma nostelee jalkojaan, eikä tämä kieltokaan niinkään johtunut hevosesta vaan ratsastajasta. Tajusit itse virheesi ja yritit korjata sitä parhaasi mukaan. Se tuotti tulosta. Viimeinen rata oli tasapainoinen ja hyvä. Se oli loistava lopetus valmennukselle."

30.08.2010 - Valmentajana Hailey - Taso 150 cm
"Kreippi kulki jo upeasti avuilla. Se laukkasi pyöreästi ja taipui hyvin kulmissa. Alkutunnista harjoiteltiin paljon väistöjä ja lisäyksiä ja vähän myös taka- ja etuosakäännöksiä. Hevonen suoritti ne mitä parhaiten.
  Kun päästiin esteille asti, hevonen oikein syttyi! Se ei millään malttanut pysyä ryhdikkäässä keskilaukassa, ratsastajan oli usealla esteellä päästettävä reilusti kädellä ja koottava hevonen jälleen avuille hypyn jälkeen. Aluksi hypättiin muutamaan otteeseen P-kirjaimen muotinen este, vähän joka suunnasta. Esteet olivat tällöin kaikki pystyjä, korkeudeltaan kaikki sellaista 100 cm luokkaa. Toisela kerralla ensimmäistä estettä lähetyessään Kreippi teki melkoisen loikan ja askelten sovitus seuraavalle esteelle oli haastavaa. Silloin hevonen lähti kiihdyttämään laukkaansa, selviytyäkseen esteestä. Esteelle tyli melkoinen vauhtiylitys ja tästäkös Kreippi reimastui ja lähti kiitämään ympäri maneesia ratsastaja selässään. Parit ilmavaa potkuakin Kreippi suoritti. Kun ratsastaja sai hevosen kunnolla kiinni ja paranneltua istuntansa hevonen kulki taas nätisti ja siivosti. Se polki kunnolla alleen ja korskui kuunnellessaan tarkasti ratsastajan apuja.
  Tämän jälkeen muutamien 130 cm esteiden jälkeen harjoittelimme suhteutettua sarjaa. Ratsukon oli määrä hypätä ensin 90cm ristikko, josta kaarto maneesin ovelta päin katsottuna oikealle, missä hypättiin maneesin ovelle päin 150 cm pystyeste. Sieltä kierrettiinkin melko helpolla tiellä, mutta silti haastavalla - olihan kyse suhteutetusta sarjasta, kolmen esteen sarjalle. Kaksi ensimmäistä estettä olivat molemmat 140cm pystyjä ja viimeinen 150 cm okseri. Ratsukko pähkäili kunnolla, kuinka saisivat ponnistettua tarpeeksi ajoissa ja riittävän matkan päästä esteille. Aluksi sarjalla tuli kaksi pudostusta. Melkein heti perään sarja tultiin uudestaan. Sitten ratsukko sai hetken levätä. Kauniin laukannoston jälkeen ratsukko tuli yksinkertaisen pystyn, josta he suunnistivat jälleen suhteutetulle kolmen esteen sarjalle. Tällä kertaa koko sarja meni täydellisen puhtaasti. Ratsukko sai hienon suorituksen jälkeen alkaa laukkapätkän jälkeen jäähdyttelemään loppuravien ja -käyntien kautta.
  Kreippi oli taas mennyt oikein hienosti, selvää esteaineista tässä hevosessa kyllä on, ja enemmänkin. Jäähdyttelyn jälkeen ratsastaja päästi jalustimet jaloistaan, kumartui eteenpäin taputtamaan hevosta kaulalle. Sitten hän laskeutui alas selästä ja talutti hevosen talliin tyytyväinen ilme kasvoillaan."

28.08.2010 - Valmentajana Hailey - Taso 155 cm
"Kreippi asteli ratsastaja selässään pitkin maneesin uraa. Suurilinjaiset, matkaavoittavat askeleet olivat huomattavissa hevosen liikkeistä. Alkuverryttely alkoi ohjien kokoamisen jälkeen. Ratsukko suoritti voltteja, taivutuksia, tempon vaihteluita ja pysähdyksiä. Ratsukko teki myös avo- ja sulkutaivutuksia. Kun hevonen oli jo kunnolla kuolaimella ja se kuunteli moitteettomasti, sai pari hetken aikaa rentoutua. Tein kahdeksikkoradan, jonka neljä estettä koostuivat kahdesta 60 cm pystystä ja suurin piirtein saman korkuisista ristikoista. Ratsukko laukkasi tasaista tahtia esteeltä esteelle, minun huudellessani ohjeita: "pidempi tie lähempää seinää" tai esimerkiksi "nyt oikein lyhyt tie, kaarrat heti esteen jälkeen seuraavalle niin että mutkat ja käännökset ovat hyvin pieniä, jolloin askel täytyy olla tarpeeksi pitkä ja vauhdin riittävän hiljainen, mutta kuitenkin eteenpäinpyrkivä" "tasainen tie puolivälistä seinää ja estettä, joten lähestyminen on helppo. Kuitenkin lähestymisen ollessa tätäkin luokkaa täytyy muistaa ylläpitää tempoa ja ajaa tiukasti eteenpäin, mutta kuitenkin tehdä puolipidätteitä reilusti ja päästää kädellä hyvin juuri ennen estettä. Alastulossa muista ottaa hevonen hyvissä ajoissa kiinni kunnolla."
  Ratsukko teki työtä käskettyä. Molemmat, sekä ratsastaja että hevonen, keskittyivät hyvin ja paiskivat tosissaan töitä. Esteitä koroteltiin hiljalleen isommiksi. Sitten ratsukko saikin mennä hetkeksi itsenäisempää ratsastelua, taivutteluja ja siirtymisiä uralla. Minä aloin muuttamaan esteitä ja niiden paikkaa. Lähelle maneesin päätyä tein neljän esteen jumppasarjan, esteiden korkeudet olivat 55-80 cm väliltä. Jumppasarjan jälkeen suunnattiin kohti maneesin ovenpuoleista vasempaa nurkkaa, jota ennen oli ruotsalainen okseri. Sen jälkeen ratsukko hyppäsi ympyrällä kaksi estettä, kummatkin korkeudeltaan 100cm. Ratsukko näytti aluksi olevan hieman hämillään tämänmoisesta harjoituksesta, mutta suoritti sen mukisematta. Ruotsalaiselta okserilta siirryttäessä ympyrälle ensimmäinen 100cm pysty ei ylittynyt niin mallikkaasti ja puhtaasti kuin suunniteltu, mutta hienosti sekin sujui. Ratsastajan korjatessa lähestymisensä seuraavalle esteelle se sujui oikein mallikkaasti. Sitten ratsukko sai hypätä viiden esteen pienen, mutta haastavan, radan, joka koostui pystyistä ja oksereista. Esteiden korkeus oli 140-155 cm. Haastavat tiet ja lähestymiset lisäsivät suorituspaineita. Rataan oli keskityttävä. Yhdeltä esteeltä toiselle lähestyessään ratsukolla tuli hitusen liian lyhyt lähestyminen, joten Kreippi joutui hyppäämään vähän vinossa, mutta ylitti kuitenkin esteen puhtaasti. Kreippi selvästi ottaa opikseen ratsastajankin virheistä ja yrittää korjata ne parhaalla näkemällään tavalla."

13.08.2010 - Valmentajana Karolin - Taso 120 cm
"Tulit tammasi kanssa maneesiin, ja hymyilin sinulla. Ei viime valmennuksesta ole niin paljoa aikaa. Hymyilit takaisin ja veit tammasi kaartoon. Kiristit vyön ja lähdit alkukäyntejä kiertämään. Aloitimme ihan heti sarjalla, joka tosin oli vaivaiset 50 cm. Mutta se nyt on alkusarjaksi hyvä korkeus. Ravattuanne hetken, teitte parit peruutukset ja sitten nostit Kreipillä hienon laukan ja hyppäsitte sarjan yli hups vaan! Tammasi hyppää hienosti. Korotin esteet 70 cm, ja hyppäsitte sen pari kertaa, myös toiseen suuntaan. Sitten muokkasin esteestä okserin, jonka korkeus oli 100 cm. Ensin Kreippi väisti pari kertaa, mutta sitten hyppäsi nätisti. Tosin puomit kolisivat parilla kerralla. Koita saada Kreippiä nostamaan jalkojaan enemmän. Seuraavaksi laitoin teille radan pystyy, mutta tosin ensin hyppäsitte vielä saman korkuista trippeliäkin. Nyt Kreippi ponnisti hiukan liian aikaisin, mutta silti puomit eivät tippuneet. Jätin teidät hetkeksi pyörimään käyntiä maneesin reunoilla, kun itse hain sillä aikaa lisää tolppia ulkosalta. Tulin takaisin ja pystyitin pari estettä lisää rataan. Sitten aloititte hyppäämään rataa. Pari kertaa Kreippi kielti, mutta kuitenkin sait sen lopulta hyppäämään yli. Kiinnostusta Kreipiltä ei oikein näyttänyt löytyvän, mutta hyppäsi silti hyvin. Lopulta menitte vain yhtä yksittäistä estettä, jonka pari kertaa Kreippi tiputti. Sen jälkeen lopetimme loppuraveihin."

09.08.2010 - Valmentajana EveJ. - Taso 150 cm
"Alkuverryttelyssä Kreippi ei vaikuttanut kovinkaan kiihkeältä estehevoselta. Tamma ei edes vilkaissut puomeja, kun aloin kokoamaan rataa kentälle. Ensimmäiseksi kokosin tasaokserin, vaikka se vaatiikin hevoselta paljon eteenpäinpyrkimystä. Sama juttu oli pystyesteen kanssa, jonka kyhäilin toiseksi esteeksi. Kolmantena oli hieman pienempi ristikko ja viimeisenä kaksoiseste. Ristikolla oli hieman vähemmän korkeutta, mutta muut esteet olivat 90-110 cm. Tamma oli radan aloittaessa todella, todella laiska. Tasaokseri ylittyi juuri ja juuri, mutta melko vastahakoisesti. Annoinkin ratsastajalle "tahtikapulan" eli raipan, jotta tammalle palautuisi mieleen missä ollaan. Samalla ohjeistin ratsastajaa käyttämään rohkeammin pohkeita ja istuntaa. Ratsastajalla oli melko raskas tuntuma suuhun, joten tuntumaa kevennettiin. Kun ratsukko pääsi kokeilemaan tasaokseria uudestaan, oli meno aivan erinäköistä! Kreippi tuli jo paljon paremmassa temmossa, aivan suorana ja ratsastaja valmisteli hypyn paljon paremmin. Kaksoisesteellä tuli pudotus, mutta muuten koko rata sujui hyvin. Laitoin esteiden vierelle hieman ämpäreitä, jotta nähdään, miten tamma suhtautuu hieman erikoisempiin esteisiin. Menoa eivät kuitenkaan ämpärit haitanneet, joten oli aika hieman nostaa radan vaikeustasoa. Esteiden järjestystä hieman muuteltiin ja ristikon tilalle tuotiin muuri. Korkeutta nostettiin myös 140-150 cm:iin asti.
  Kreippi tuli esteille rauhassa, mutta kuitenkin hyvässä temmossa. Kolmannella esteellä tammalla oli kuitenkin vino kaula ja esteelle tulon valmistelu oli jäänyt ratsastajalta puolitiehen. Kreippi kieltäytyikin esteeltä, mutta ratsastaja ei onneksi mätkähtänyt maahan. Rata otettiin vielä kerran uusiksi, jolloin se sujuikin oikein mallikkaasti. Onnistumiseen on hyvä lopettaa, joten annoin ratsukon siirtyä loppujäähdyttelylle."