Cirion Stud

Siberian Code : 12.12.2011 - 21.08.2016

VIR MVA Ch Siberian Code ERJ I, YLA1, HANN I, KTK II

"Siberian Code on todellinen aarre Venäjältä tovereiden maasta. Upea musta hannover on yksi tuontikantojeni mahtavimmista hevosista korkean hyppykapasiteettinsa sekä pörheän luonteensa vuoksi. Devo on tallin kiistattomin tähti tällä hetkellä!"


Kuvista kiitos HW farm
Siberian Code on virtuaalihevonen, sivuilla olevat tiedot eivät vastaa kuvissa olevan hevosen tietoja
Virallinen nimi Siberian Code Rekisterinumero VH11-011-0305
Rotu ja skp Hannover, ori Painotus Esteratsastus
Väri ja säkäkorkeus Musta, 164 cm Koulutustaso Ko HeA, Re 160 cm, Me 120 cm
Syntymäaika 12.12.2011 Kasvattaja Anton Yegorov, Venäjä
Kolmevuotias 11.06.2012 Omistaja Cirion Stud, VRL-05186
VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 11.03.2012   (3x MVAsert)
ERJ I arvonimi myönnetty 25.06.2013   (8 + 50 + 25 + 17 + 10 = 110p.)
YLA1 arvonimi myönnetty 20.04.2014   (34 (17 + 17) - 31 (21 + 10) - 17 - 18 - 4 = 104p.)
KTK II arvonimi myönnetty 25.09.2013   (16 + 18 + 19 + 19 = 72p.)
HANN I arvonimi myönnetty 25.07.2013   (26 + 19 + 15 + 40 + 14,5 + 15 = 129,5p.)

Luonnekuvaus

  Siberian Code, joka julmasti ristittiin Devoksi, ei valitettavasti ole osoittautunut ihmisiä syöväksi hirviöksi. On hevosessa toki omat orimaiset kujeensa, mutta yleisesti ottaen Devo on lähinnä vain pörisevä ja helposti hermostuva komistus. Taluttaessa varsinkin ori päästelee jatkuvasti jotain epämääräisiä korskahteluja ja örinöitä, tammoja tietenkin kaihoisasti vilkuillen. Devoa voisikin verrata siihen idioottiin, joka yrittää joka kerta uudelleen pakit saatuaan. Ketju suussa mitään tyhmyyksiä ei onneksi sentään pääse syntymään, ori kun herkkänä tapauksena reagoi vähän liiankin voimakkaasti paineeseen. Tämän huomaa niin karsinassa kuin tallissa - liika hälinä tai kavereiden ahdistelu saa Devon tepastelemaan melko riskialttiisti. Muiden orien kanssa herra tulee ihme kyllä toimeen, tosin vain muutaman lauhkeamman yksilön kanssa Devo voi jopa rauhoittua aloilleen niiden jahtaamisen sijaan.

  Hoidettaessa ei kannata mennä arasti hipsuttelemaan karsinaan, vaan ihan rauhallisesti vain napata Devo varustuspaikalle. Kun ori on molemmin puolin tiukasti kiinni, ei se pääse hölmöilemään omiaan. Devon aivan tavallisia kujeita ovat pään epämääräinen heittely sekä naruissa riekkuminen, mutta onneksi sentään kovemmalla kurilla ori voi hetken aikaa jopa käyttäytyä siivosti. Kavioiden nostossa on silti oltava hyvin tarkkana, ori kun saattaa yllättäen kiskaista jalkansa vapaaksi epämääräisesti vinkuen. Keskittymiskyvyn puutteen vuoksi nopea varustus on kaiken a ja o, ei kannata turhaan jäädä koettelemaan orin hermorajoja. Satulavyön kiristyksessä kannattaa tosin malttia käyttää - liian nopealla riuhtaisulla varmasti tulee kipakkaa palautetta.

  Raspaukseen, inhaan piikitykseen saati sitten kengitykseen Devo reagoi kuten mikä tahansa suuriegoinen orii - järkyttymällä syvästi. Kynsin (kavioin?) ja hampain vastaan taisteleva Devo ei todellakaan ole mikään jokaisen eläinlääkärin unelma, seinille hyppivä hevonen kun näyttää lähinnä riivatulta oravalta. Kenties hieman isommassa mittakaavassa vain? Onneksi on sentään olemassa huulipuristin, tuo meidän aliarvostettu voimavaramme!

  Devo on siitä mielenkiintoinen tapaus, että sen mielestä käynti on täysin yliarvostettu askellaji. Alkuverryttelyssä hevonen saattaa tehdä omalaatuista piafferäpellystään häntä viuhuen ja hampaat naksuen, etenkin mikäli kentällä on paljon muita ratsukoita. Kaikkeen voimakkaasti reagoiva Devo ei ole mitenkään edustava poikittaessaan uralla pärskähdellen, ratsastajan yrittäessä iskostaa edes jotain kuria. Rohkeimmat ovat uskaltaneet antaa kohtalaisen hyviä neuvoja siirtymisistä ja jatkuvasta aivojumpasta, toiset ovat puolestaan vain brutaalisti ripotelleen tuhkaa päänsä päälle kaiken toivon menettäneinä. Devosta paljastuu tarkemmalla vilkaisulla kuitenkin osaava, notkea ja hyvin selkäänsä käyttävä orin kuvatus, joka liikkuu lennokkaasti niin eteen kuin sivulle. Toisinaan kenties jopa liian lennokkaasti liihoitteleva ori suorittaa koulukuviot hyvällä voimalla, vaikeaa käyntiosuutta lukuun ottamatta.

  Ketterä ja herkkä Devo on juuri omiaan esteratsastusta varten, jossa ripeät kintut ovat vain eduksi. Lyhyet lähestymiset, vinot kulmat sekä äkilliset kiihdytykset sujuvat orilta helposti, kunhan ratsastaja muistaa pitää oman esteistuntansa vakaana sekä tarpeeksi topakkana. Vaikka ori saattaa toisinaan kipittää kuin mikäkin pahainen poni, ei kuolaimessa roikkuminen paranna asiaa lainkaan. Devo vaatii hyvin kevyen tuntuman, vahvaa ohjasotetta vastaan se vain reagoi teatraalisesti riehuen. Vatsalihaksilla saa yllättävän paljon aikaan, vaikka ei uskoisi - toisaalta nopea jalka on välttämätön Devon kanssa, sillä arvaamaton ori saattaa tehdä omat päätöksensä hetkessä. Devo ylittää esteet todella hyvällä tyylillä ja kapasiteetilla, mutta pojua vieläkin pelottavat kamalat erikoisesteet. Vesiesteitä Devo ei onneksi enää kyttää kuin helvetin porttia, mutta hyvin erikoisen näköisille esteille ori saattaa vetää liinat kiinni.

  En tiedä miksi, mutta talliapulaiseni pitävät Devolla ratsastusta maastossa suorastaan itsemurhana. Orilla ratsastus on toisaalta melko opettavaista - ei saa jäädä satulaan vain uneksimaan tulisista espanjalaisista miehistä, pitää muistaa keskittyä itse. Pohkeenväistöä tiellä tekemällä Devon saa jopa kuulolle, tosin luonnon kummalliset ääntelyt kieltämättä herättävät orissa uinuvan (??) pakovietin. Devon ilmava laukka on silti omiaan rantalaukkoihin, myös maastoesteillä mutaisista ja liukkaista kohdista selvitään helposti. Pohjasta ori on valitettavasti kuitenkin tarkka, joten sillä saa todellakin ratsastaa jokaisen askeleen. Kiperissä tilanteissa Devon hermot eivät ole kaikista parhaat, joten välillä lienee parempi jalkautua ja taluttaa hevonen vaikean kohdan yli.

  Kilpailupaikoilla Devo oletettavasti pärskii huomiota kerjäten, mulkoillen tietysti vähän väliä kuljetusautoa epäluuloisesti. Tuota pimeää soppia ori suorastaan inhoaa sydämensä pohjasta, aiheuttaen aina niin mukavan näytöksen rampilla hilluessaan. Ei ori ole kilpailualueellakaan sen parempi - Devo steppailee levottomana ympyrää, vaikeuttaen huomattavasti varustusta. Jostain kumman syystä ori tuntuu levittävän varsinkin verryttelyssä levotonta oloaan; kenties siksi, että vähintään kerran Devon pitää tanssahdella takajaloillaan hevoskaaoksessa. Showmies Devo osaa kyllä pullistella, mutta sentään kellon kilahtaessa ori tuntuu saavan aivonsa jälleen kasaan. Esteisiin täysin keskittyessään Devo on erinomainen kilpailukumppani myös uusintaradoilla.

Sukutaulu ja sukuselvitys

Isälinja Comrat Russian - Son of Odin - Gates of Valhalla | Emälinja Northern Light - Warmind - Crowmoor
  i. Comrat Russian   hann
  Esteratsastus, 166 cm, m
  ii. Son of Odin   hann   iii. Gates of Valhalla   hann
  iie. Die With Honor   hann
  ie. Vodka All Round   hann   iei. Hour of Destiny   hann
  iee. Lacrimosa   hann
  e. Northern Light   hann
  Esteratsastus, 161 cm, m
  ei. Northern Star   hann   eii. Red Warrior   hann
  eie. Calamity   hann
  ee. Warmind   hann   eei. God of War   hann
  eee. Crowmoor   hann

Isä: Ei Comrat Russian mikään hujoppi ollut, vaikka ori herättikin kunnioitusta massakkuutensa vuoksi jo nuoresta lähtien. Valko-Venäjällä syntynyt Comrat Russian varttui Puolan valtionsiittolassa kolmevuotiaaksi asti, astuen muutamia tammoja jo nuorella iällä. Suorastaan äksynä ja arvaamattomana tunnettu ori ratsutettiin vasta nelivuotiaana, joten Comrat Russian ei päässyt osallistumaan kolmevuotistesteihin. Luihun luonteensa vuoksi ori oli niin hankala ratsastaa kuin kouluttaa, mutta pääsi Comrat Russian sentään kilpailemaan esteitä kuusivuotiaana. Rakenteensa vuoksi punaruunikko ori kilpaili vain 140 cm luokissa, tehden parhaimmillaan muutaman kansainvälisen debyytin. 160 cm korkean orin urasta ei tullut kovinkaan kummoista hyvästä sijoitusprosentista huolimatta, enemmänkin Comrat Russian tunnetaan suorasta isälinjasta Gates of Valhallallaan. Ori sai noin sata jälkeläistä yhteensä, ollen kohtalainen periyttäjä.

Isänisä: Arkana ja varovaisena esteratsuna tunnettu Son of Odin oli tuttu näky korkeushyppyluokissa aikanaan. Vuosien saatossa ruunikonkimo ori sai kerrytettyä itselleen kunnon ihailijakerhon, kenties hevosen eriskummallisuuden vuoksi - hyvin siro ja suurimerkkinen Son of Odin ei muistuttanut lainkaan kuuluisaa isäänsä muuten kuin hyppykykynsä perusteella. Tavallisissa luokissa ori oli liian hidas, mutta korkeushyppyluokissa tarkkaavainen Son of Odin menestyi yllättävän hyvin. Varsinkin eräs voitto kovasta vastustajasta Daemonista muistettiin mainita jopa lehtien urheilusivuilla. Vasta 15-vuotiaana ori siirtyi täysipäiväisesti jalostusoriksi, kilpailu-uran tyssätessä jalkaongelmiin. Son of Odin sai hieman yli sata jälkeläistä, kohtalaisella menestyksellä.

Isänisänisä: Ehdottomasti suvun kärkinimi, Saksassa syntynyt Gates of Valhalla oli yksi oman aikansa supertähdistä. Gates of Valhalla jo nuoresta pitäen hurmasi hyvällä hyppytyylillään sekä rehdillä luonteellaan, unohtamatta vielä sen erikoispiirrettä - kummallista kysymysmerkin näköistä päämerkkiä. Tummanruunikko ori läpäisi ikätestit kirkkaasti, edustaen nuorten saksalaisten orien kärkeä. Viisivuotiaasta melkein 20 vuoteen asti Gates of Valhalla vietti aikansa kilpailukentillä, ollen varsinkin uusinnoissa nopea sekä tarkka. Ori oli pitkään rankingissä ykkössijalla, sijoittuen myös olympialaisissa hopealle Saksan esteratsastusjoukkueessa. Kaiken kaikkiaan kolme kansallista mestaruutta kahmaissut Gates of Valhalla ei kerennyt kauaa siitosorina toimia, sillä orin jaloissa oli melkoisen paljon sanomista. Gates of Valhalla periytti niin hyvää menestystä esteratsastuksessa kuin luusto-ongelmiakin satunnaisesti.

Isänisänemä: Ei Die With Honor siippansa tavoin mikään kansainvälinen tähti ollut, mutta kotimaassaan Belgiassa rauhallinen tamma tunnettiin varsinkin kylässään. Die With Honor asusti koko elämänsä yksityisellä tilalla maaseudulla, kunnianhimoisen pojankoltiaisen ratsuna. Ruunikonkimo tamma aloitti kilpailemisen jo nelivuotiaana, saaden tosin muutaman varsan kesken kilpailukautta. Parhaimmillaan Die With Honor kilpaili 130 cm luokissa, voittaen muutaman lähdön kyseisellä tasolla. Sopusuhtaisen rakenteensa vuoksi tämä 164 cm korkea tamma menestyi myös näyttelyringissä kohtalaisen hyvin, ollen jopa kerran BIS-kehässä. Die With Honor siirtyi lopullisesti siitostamman tehtäviin ollessaan 13-vuotias, periyttäen jälkeensä etenkin hyvää rakennetta.

Isänemä: Silloisessa Neuvostoliitossa alkunsa saanut Vodka All Round ei muistuttanut lainkaan itäblokin toisella puolen olevia sporttisia kilparatsuja. Hyvinkin massiivinen ja merkitön punaruunikko ei erityisesti hurmannut kantakirjaustilaisuudessa, tamma kun jäi vaille kolmospalkintoa. Jokseenkin säyseä mutta silti melko arvaamaton Vodka All Round pääsi kilpailemaan muutamaan otteeseen metrin luokissa, mutta tamma ylsi vain kerran palkintosijoille. Jopa 170 cm korkea hannover ei vastannut aikansa ihanteita, mutta erinomainen tilan monitoimihevonen siitä tuli. Väkivahva tamma astutettiin kokeellisesti kerran valtionsiittolan orilla, ilman odotuksia. Vodka All Roundin huomattiin periyttävän emälinjansa kautta hyviä estehevosen kykyjä yllättäen.

Isänemänisä: Mustan komean orin Hour of Destinyn piti olla yksi Neuvostoliiton kirkkaimista estetähdistä, mutta menestys jäi kovin laihaksi. Epäilemättä tällä sirolla tähtipäällä olisi voinutkin lahjoja kansainvälisiin luokkiin olla, mutta hermostuneen luonteensa sekä huonon stressinsietokykynsä vuoksi 172 cm korkea Hour of Destiny pärjäsi korkeimmillaan kansallisissa 140 cm luokissa. Oli ori nuorena osoittanut hyvää hyppykykyä, mutta jo silloinkin hermorauniot luonteenpiirteet olivat puskeneet esiin. Ymmärrettävistä syistä Hour of Destiny ei ollut kovinkaan suosittu tapaus jalostuksessa, sillä se sai vain 40 varsaa - periyttäen satunnaisesti hermostunutta luonnettaan. Orin kolmannessa polvessa oleva estenimi Psychedelic xx houkutti tammojen omistajia ilmeisesti.

Isänemänemä: Lacrimosan sukujuuret juontavat Saksaan, tosin tamma syntyi ja eli elämänsä Neuvostoliitossa. Tamman rakenne oli suorastaan melko eriskummallinen; iso pää, lyhyt selkä sekä vahva kaula. Lacrimosa oli sen verran raskasrakenteinen, ettei se erottunut juuri edukseen näyttelyissä saati kantakirjauksessa. Esteratsuna tamma kuitenkin kunnostautui yllättävän hyvin, tosin vain pienissä luokissa - Lacrimosa hyppäsi korkeintaan 110 cm ratoja. Tamma sijoittui useasti, voittaenkin satunnaisesti. Tämä 167 cm korkea punarautias oli suuren osan elämästään leppoisasti maatilalla Länsi-Neuvostoliitossa, saaden yhteensä kolme varsaa. Rauhallista luonnetta jälkeläisilleen periyttänyt Lacrimosa eli melkein 30-vuotiaaksi asti.


Emä: Uljaiden armeijaratsujen sukua edustava Northern Light ei voinut olla vähempää edesmenneen sukulaisensa Anarchyn näköinen ja oloinen tapaus. Neuvostoliitossa syntyneen solakan mustan tamman tulevaisuus oli selvästi esteratsastuksen parissa; hyväryhtisestä 161 cm korkeasta tammasta odotettiin paljon. Northern Light kilpaili muutamia vuosia ennen kantakirjaustaan, korkeaa pistemäärää havitellen. Tamma kantakirjattiinkin ensimmäisellä palkinnolla erinomaisten kilpailusuoritustensa vuoksi, Northern Light kun oli kilpaillut menestyksekkäästi 140 cm radoilla. Useilla sijoituksilla ja voitoilla siunattu tamma lopetti uransa 12-vuotiaana, siirtyen jalostuskäyttöön. Northern Light sai yhteensä kuusi varsaa, jotka ovat osoittaneet hyvää menestystä esteillä. Emänsä rauhallisen ja sopuisan luonteen varsat ovat satunnaisesti perineet, kuten myös hyvän hyppytyylin sekä yhteistyökykyisyyden.

Emänisä: Kansainvälistä uraa esteratsuna tehnyt Northern Star sai alkunsa kuten moni muukin hyvää uraa tehnyt - Neuvostoliiton valtionsiittola myi orin pienyrittäjälle, joka päätti ryhtyä täysipäiväiseksi kilparatsastajaksi putiikin pitämisen sijaan. Miehellä oli hyvää silmää sukunsa kautta estehevosille, sillä vaaleanruunikko Northern Star nopeasti nousi kilpailuissa voittajaksi. Rohkea, taistelijaksi kuvattu selväjärkinen ori oli todellinen aikansa ihme - jo seitsemänvuotiaana se kilpaili 150 cm radoilla. Varsinkin aikaluokissa Northern Star kunnostautui nopeiden kaarteiden sekä tarkkojen jalkojensa vuoksi. Kerran kotimaansa mestaruuden voittanut ori ei tosin kunnostautunut hyvin jalostuksessa - Northern Star periytti usein isovanhempiensa selkäongelmia.

Emänisäisä: Neuvostoliittoon Itä-Saksasta tuotu Red Warrior oli kenties kyvyiltään melko vaatimaton, mutta ulkonäöltään upea. Hienopiirteinen, solakka ja erityisen hyvin kulmautunut helakanpunainen 166 cm korkea rautias pärjäsi hyvin näyttelyissä, vaikka kilpailukentiltä suurempaa menestystä ei tullut. Kevyesti liikkuva ja voimakkaasti laukkaava Red Warrior sai oritesteissä askellajeistaan todella hyvät arvosanat, vaikka hyppykyky jäikin puutteelliseksi. Luonteeltaan Red Warrior oli vakaa ja rauhallinen, melkein ruunamainen luonteeltaan. Hyvien hermojensa vuoksi ori pääsi muutamaan otteeseen pienissä esteluokissa aina palkintosijoille asti, tosin erityisesti muista erottumatta. Ori sai muutamia kymmeniä jälkeläisiä, periyttäen hyvää rakennetta sekä luonnetta.

Emänisänemä: Mustanruunikko Calamity ei suinkaan ollut mikään sukunsa kärkinimi. Itä-Saksassa syntynyt, Puolan kautta Neuvostoliittoon muuttanut 168 cm korkea tamma asusteli elämänsä loppupuolen niityillä kirmaillen. Hieman kolhosta tammasta ei koskaan povattu aikansa tähteä, joten Calamity toimitti lähinnä siitostamman virkaa. Rauhallinen tamma ei toiminut koskaan edes ratsuna, vaikka lempeäluontoinen Calamity oli taatusti ollut hyvä työhevonen. Kymmenen varsaa saanut tamma menehtyi lopulta kaviokuumeeseen, ollessaan vajaa 20-vuotias. Calamityn jälkeläiset ovat pärjänneet esteillä yllättävän hyvin - kahdesta tuli jopa kansainvälisen tason esteratsuja. Estekykyjen lisäksi tamma on periyttänyt myös tasaisuutta jälkeläisilleen.

Emänemä: Emälinjan musta lammas, äksy ja suorastaan vaarallinen Warmind ei todellakaan muistuttanut lainkaan kärsivällisiä vanhempiaan. Musta kipakka tamma päätyi jo nuorena valtionsiittolaan, mutta suuressa hevosjoukossa Warmind ei erityisemmin pärjännyt. 3-vuotiaana tamma myytiin muualle, jolloin se yllättäen oli ratsutuksessa edukseen. Vain 159 cm korkea Warmind liikkui hyvin elastisesti sekä kevyesti, estekentällä varsinkin tamma oli upea näky. Rohkea rämäpää kilpaili pääasiassa kenttäkilpailuissa, parhaimmillaan kolmen tähden luokissa. Neuvostoliitossa syntynyt ja elänyt vietti elämänsä viimeiset vuodet siitostammana, tosin elämä jouten ei sopinut energiselle hevoselle lainkaan - Warmind ei ollut mitenkään erityisen äidillinen, joten se varsoi vain kahdesti.

Emänemänisä: Korkealla täysiveriprosentilla varusteltu God of War tunnettin erityisesti sen kyvyistä kenttäratsastuksessa. Hermostuneen oloinen musta ori tuntui olevan omillaan päästessään laukkaamaan pitkin maita ja mantuja, kouluosuudella God of War oli aina turhan säpäkkä ja rauhaton. Maastoesteillä 161 cm korkea ori oli todella rohkea ja huomiota herättävä - God of War voitti lukuisia kilpailuita ja sijoittui usein. Parhaimmillaan kolmen tähden kenttäkilpailuluokissa kilpaillut God of War siirtyi eläkkeelle 15-vuotiaana, mutta hevonen ruunattiin melko nopeasti sen hankalan luonteen vuoksi. God of War sai muutaman jälkeläisen vielä orina ollessaan. Kummatkin näistä ovat olleet varsin esimerkillisiä tapauksia niin rakenteen kuin hyppykykyjen osalta.

Emänemänemä: Musta, täysin merkitön Crowmoor oli kieltämättä silmiä hivelevä näky. Tamma oli jopa 171 cm korkea, silti kuitenkin sopusuhtainen ja hyvin ryhdikäs. Crowmoorista povattiin armeijalle ratsua, mutta ratsujoukon aika oli selvästi ohi. Kärsivälliseksi sekä uteliaaksi kuvattu tamma oli rohkeutensa vuoksi erinomainen esteillä, tosin aikaluokissa Crowmoor ei ollut tarpeeksi sähäkkä. Kevyesti esteen kuin esteen yli liihotteleva tamma oli yksi Neuvostoliiton ylpeys, upean emälinjan jatkumo. Tamma kilpaili useimmiten 130 - 140 cm radoilla, kerran se tosin starttasi 150 cm luokassa jääden juuri ja juuri palkintosijojen ulkopuolelle - alemmissa korkeuksissa Crowmoor oli usein kunniakierroksilla. Jälkeläisiä tamma ei valitettavasti saanut kuin kolme.

Jälkeläiset ja jalostusinfo

Ei ole mahdollista saada enää jälkeläisiä. 15 jälkeläistä, joista tammoja on 7 ja oreja 8.
06.06.2015hannoveroriSacramento Atemä KV Nuancenreichomistaja nekota
15.05.2015hannovertammaCranleigh Siperiaemä Lonesome GERomistaja Nella
14.05.2015hannovertammaRamant Siberieemä Letze Träneomistaja Hamzi
14.05.2015suomenpuoliveritammaRamant Dadstaremä Dad's Girlomistaja Mette
01.05.2015hannoveroriChaumont Sibeliusemä Blue Sapphireomistaja Tuulia T.
01.08.2014hannovertammaOnly In Russiaemä You Love Me xxomistaja Scilla
14.06.2014hannoveroriSilbers Solonemä Jade die Libelleomistaja Lilla
02.06.2014hannoveroriUltimate Pincodeemä Uncelebrated Sundayomistaja Kvarkki
30.10.2013hannoveroriCirion Snapeemä Lost Planetomistaja Jaana K.
25.10.2013hannoveroriCirion Samhainemä Trevelyanomistaja Jazzumi
28.09.2013hannoveroriPassion and the Russianemä Haloweenieomistaja narri
25.03.2012hannovertammaWincare's Andesineemä High Charityomistaja Assi
25.03.2012hannovertammaWincare's Celebríanemä Deadwoodomistaja Keira
25.03.2012hannoveroriWincare's Siriusemä High Charityomistaja Pöpi
24.03.2012hannovertammaWincare's Númenoremä Hyarrostaromistaja Sen

Devon värin genotyyppi on Eeaa, joten jälkeläiset edustavat fenotyypiltään mustaa (45 %), ruunikkoa (30 %) sekä rautiasta (25 %). Ori periyttää myös muita ominaisuuksia, kuten kujeilevaa luonnetta, yhteistyökykyisyyttä sekä korkeaa hyppykapasiteettia.

Menestyneet : Wincare's Númenor ERJ I, Passion and the Russian KTK II

Kilpailukalenteri

Kilpailukalenteriin merkitään vain sijoitukset. Siberian Code kilpaili pääsääntöisesti 140 - 160 cm -luokissa

ERJ Esteratsastuskilpailut (sijoituksia 57 kpl, voittoja 9 kpl)
13.03.2012ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm02/30
08.03.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
01.03.2012ERJ EsteratsastusZurück150 cm02/50
26.02.2012ERJ EsteratsastusZurück150 cm01/50
26.02.2012ERJ EsteratsastusHeijastus150 cm05/40
24.02.2012ERJ EsteratsastusHeijastus150 cm06/40
23.02.2012ERJ EsteratsastusHeijastus150 cm03/40
22.02.2012ERJ EsteratsastusZurück140 cm05/50
22.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
22.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm05/30
21.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/30
19.02.2012ERJ EsteratsastusInfinity150 cm05/30
19.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/30
18.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
18.02.2012ERJ EsteratsastusImmortelle Park160 cm07/60
16.02.2012ERJ EsteratsastusImmortelle Park150 cm02/60
15.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
15.02.2012ERJ EsteratsastusImmortelle Park150 cm04/60
14.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm05/30
10.02.2012ERJ EsteratsastusLand of Cannabia160 cm02/50
10.02.2012ERJ EsteratsastusBrescon Showjumpers140 cm04/30
09.02.2012ERJ EsteratsastusBrescon Showjumpers140 cm02/30
08.02.2012ERJ EsteratsastusBrescon Showjumpers140 cm03/30
06.02.2012ERJ EsteratsastusBrescon Showjumpers140 cm03/30
06.02.2012ERJ EsteratsastusBrescon Showjumpers140 cm05/30
03.02.2012ERJ EsteratsastusTwisty Puzzle160 cm04/30
02.02.2012ERJ EsteratsastusRavenhook Stables160 cm03/30
01.02.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
01.02.2012ERJ EsteratsastusRavenhook Stables160 cm01/30
31.01.2012ERJ EsteratsastusTwisty Puzzle160 cm03/30
30.01.2012ERJ EsteratsastusTwisty Puzzle160 cm04/30
30.01.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
28.01.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
27.01.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
27.01.2012ERJ EsteratsastusRide Club Gringsted150 cm01/40
25.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm05/30
25.01.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm01/30
25.01.2012ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
25.01.2012ERJ EsteratsastusMêl Seren160 cm04/30
25.01.2012ERJ EsteratsastusPraya Sporthorses140 cm05/30
25.01.2012ERJ EsteratsastusPraya Sporthorses140 cm02/30
24.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm04/30
23.01.2012ERJ EsteratsastusMêl Seren160 cm03/30
23.01.2012ERJ EsteratsastusPraya Sporthorses140 cm04/30
22.01.2012ERJ EsteratsastusPraya Sporthorses140 cm05/40
21.01.2012ERJ EsteratsastusCrowthorne160 cm06/40
21.01.2012ERJ EsteratsastusPraya Sporthorses140 cm03/30
20.01.2012ERJ EsteratsastusBairdon160 cm03/40
20.01.2012ERJ EsteratsastusPraya Sporthorses140 cm01/30
12.01.2012ERJ EsteratsastusB.B. Steeds160 cm05/30
06.01.2012ERJ EsteratsastusBrescon Showjumpers140 cm02/30
06.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm02/30
03.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm03/30
03.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm05/30
02.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm05/30
02.01.2012ERJ EsteratsastusWincare150 cm02/30
29.12.2011ERJ EsteratsastusKrofnock Ranch150 cm01/40

Valmennukset ja päiväkirja


15.02.2013 - Valmentajana Ramona - Taso 100 cm
"Kokeilimme tänään harjoitella pituusesteitä. Devolla on toisinaan tapana ylihypätä, joten tämän kaltaiset esteet palauttavat orin kirjaimellisesti takaisin maan kamaralle. Ensimmäisellä esteellä (hieman levennetyllä okserilla) Devo potkaisikin vahingossa puomin alas, jolloin ori säpsyili hetken aikaa. Käskin sinun antaa enemmän ohjaa Devolle, jotta se pystyy itse tarkkailemaan kuinka iso este on. Hevosten on välillä hyvin vaikea erottaa esteitä, sillä niiden näkö ei ole samanlainen millainen meillä ihmisillä on. Tämä mielikuva auttoikin sinua hahmoittaa paremmin Devon maailmaa, jolloin et enää estänyt sen tutkailua. Ori loikkasikin tällä kertaa laakeammin, venyttäen selkäänsä oikein hyvin. Vasta kun esteille tuli pituutta lisää, sinulle tuli hieman ongelmia. Laukkaa ei pidä turhaan päästää pitkäksi ja matalaksi, vaan pitää osata ratsastaa sekä ylös- että eteenpäin suuntautuvaa askelta. Hyvällä myötäyksellä saitkin Devon hyppäämään kahden metrin pituisen vesihaudan helpon oloisesti, vain pari kertaa takajalka molskahti altaaseen. Tämä tunti meni kokonaisuudessaan hyvin!"

13.09.2012 - Valmentajana Ramona - Taso 145 cm
"Tänään pääsimme harjoittelemaan paljon laukanvaihtoja sekä hyvää teiden ratsastamista ja oikeaa ponnistuspaikkaa. Harjoituksen aloitimme hyvällä koulutreenillä, mukana oli myös laukanvaihtojen treenaamista ihan sileällä. Devo aluksi tuntui vähän venyvän pitkäksi eikä ollut niin avuilla kuin olisi voinut olla. Kun sait itsesi suoristettua ja pohkeet tasaisesti kylkiin, ori alkoi jo suorittaa paremmin. Älä jää ristiselästä liian lukkiutuneeksi, muuten tulet istuneeksi liikettä vastaan! Devo liikkui ohjeideni jälkeen elastisesti ja lennokkaasti, mutta ensimmäiselle esteelle ori onnistui rynnistämään vähän. "Pidäte ja myötäys, älä jää ohjiin roikkumaan", tokaisin. Devo oli tänään vähän malttamattomalla päällä, mutta se sentään hyppäsi hyvällä selällä vaikka kätesi oli turhan kova. "Anna tilaa ja muista johtava ohjasote!" Pysty-okseri-linjalla sait kokeille laukanvaihtoa kunnolla, sillä kaarevan uran menee muuten vastalaukassa. Itsepintaisesti Devo menikin aluksi väärällä laukalla okserille, mutta seuraavalla kerralla se paransi kun olit selkeämpi apujen kanssa. Huomasin kyllä, että pystylle tulit hieman liian kaukaa kun keskityit nopeaan vaihtoon niin paljon. Pidensinkin rataa, laittamalla mukaan niin viuhkan kuin trippelinkin. Useimmat esteet olivat suhteutetuilla väleillä, joten sait miettiä hyppypaikkaa. Korkeuden olin laittanut jo 130 cm:iin, eli näitä ei enää mistä tahansa kulmasta loikattukaan. Devokin kieltäytyi pariin otteeseen, kun toit orin väärään paikkaan. Tahtia laskemalla Devo suoriutui sentään paremmin, vaikka hyvän suorituksen sait vasta lopuksi. Tulit vielä muutaman linjan, joille sait oikein erinomaiset tiet ratsastettua."

15.07.2012 - Valmentajana Ramona - Taso 110 cm
"Erikoisesteet olivat tämän päivän nimi. Devolla on kuulemma ollut tapana säpsyillä liian erikoisia esteitä, joten minä päätin tarttua tähän ongelmaan valmennuksessani. Jo alkuverryttelyissä ori joutui pujottelemaan erikoisten liehuvien takkien sekä kahisevien pressujen ohi, joten lennokkaita tilanteita nähtiin. Devo saattoi yllättäen kirmata laukkaan, sitten kun sait sen takaisin raviin niin jälleen ori näki jotain mielenkiintoista. En kuitenkaan luovuttanut näin vähällä, sillä mielestäni erikoisesteiden pelko on voitettavissa suurimmalta osin pelkällä touttamisella. Jo pienille esteille keksin kaikkea hauskaa - kukkapuskia, hassun muotoisia johdattimia, pientä vesihautaa puomien alle sekä tietysti takkeja. Nuo kahisevat hirvitykset heitin puomien päälle, mutta ei Devo meinannut aluksi ollenkaan hypätä. Se vain mulkoili takkiestettä järkyttyneenä, yrittäen puhisten päästä ohi. Sinä et kuitenkaan tehnyt kuten olisin odottanut, vaan napakalla pohjetuntumalla sekä pikaisella raipan näpäytyksellä sait Devon yli esteestä. Ori loikkasi puomien yli kamalan korkealta, mutta se sai silti kehut sinulta. Päättäväisesti sitten ylittittekin myös viuhkamalliset esteet, tosin toisinaan aloit liikaa varmistella paikkaa ja unohtaa myödätä tarpeeksi hypyssä. Neuvoin sinua malttamaan mielesi ja antaa hevosen laukata kunnolla eteen. Devo saikin lopuksi erinomaisia loikkia aikaiseksi, vaikka se tunnin aikana saikin tehtyä monet näyttävät liukupysähdykset. Loppuraveissa näytit silti erityisen tyytyväiseltä, ori kun oli selvästi parempi kuin odotit."

30.05.2012 - Valmentajana Ramona - Taso 155 cm
"Sotilasmainen johto lieni ainoa keino, jolla sain teihin mitään kuria. Devo liihoitteli uralla kuin mikäkin barbaari, kuolaintaan hermostuneesti naksutellen. Käskin sinun ratsastaa ori paremmin avuille jumppasarjoilla, aina vaihtaen laukkaa kaarevalla uralla. Ori liioitteli reilusti kaikkien apujen kohdalla, tehden laukanvaihdosta räjähdysherkän pukkien kera. Pohkeet kiinni, ylävartalon kontrolli ja joustavat kädet, opastin. Ratsastit Devoa esteeltä toiselle otsa hiessä, orin rummuttaen innokkaasti maata. Tasainen rytmi, muista pohkeet ja myötäys, huudahdin. Ori loikkasi 155 cm korkean pystyn yli helposti, ratsastajan myödätessä hengästyneesti. Rytmi yllä, jatka jatka kivahdin, naputellen samalla raippaa pohjettani vastaan. Keskittyneesti rentouduit hieman, antaen Devolle enemmän tilaa ja aikaa hypätä. Ori laukkasi heti paljon tasaisemmin, kuunnellen pidätteitä korvat heiluen. Hyvä, nyt tuo vino viuhka, huusin ohjeeksi. Devo katseli ensin estettä hieman kummastuneena, mutta hyppäsi helposti yli korkeasta esteestä. Kehuin molempia hyvästä suorituksesta."

23.05.2012 - Valmentajana Ramona - Taso 135 cm
"Pidä tasainen tuntuma, ratsasta kohti estettä rauhallisesti ja muista hengittää, tokaisin Diamontelle. Puuskuttava Devo laukkasi häntä tötteröllä kohti estettä, heittäen välillä päänsä ilmaan. Tasainen ratsastus, pohkeet kiinni molemmin puolin, kivahdin. Rentouduit hieman minun komentaessa, antaen Devolle enemmän tilaa. Ori loikkasi 120 cm korkean esteen helposti hyvällä ilmavaralla, vapautuneesti pukitellen. Nyt vaan ratsastat sen eteen, älä anna sen tehdä tuollaista, huudahdin. Devo näytti selvästi kapinoivan sinun käskyjäsi, mutta hieman poikitellen suostui laukkaamaan eteenpäin. Käskin sinun ratsastaa nyt kohti bankettia hyvässä laukassa, joten ori ei pääsisi livahtamaan ohi. Sen korvat vipattivat kovasti ympäri sanojasi kuunnellen, mutta hyvällä pohjetuntumalla sait hevosen ratsastettua kukkulan huipulle. Muista jatkaa, puolipidätteet, anna hevoselle ohjaa että se voi tarkkailla huudahdin, toivoen parasta. Devo suoriutui tehtävästä hienosti - se banketin päällä hyppäsi kevyesti pienen puunrungon yli, laskeutui mitään miettimättä alas jyrkännettä kintereittensä varassa ja lähti saman tien kolmitahtista laukkaa korkealle esteelle. Kannustit orin hyvin kapean portin yli, jonka jälkeen otit hevosen raviin ja onnellisesti jatkoit uraa pitkin. Tee muutamia ympyröitä ja taivutuksia, sitten ratsasta eteen-alas kevyellä tuntumalla, tokaisin. Hyvä tunti, kehuin."

15.02.2012 - Valmentajana Ramona - Taso 140 cm
"Päätin tänään kokeiluttaa teillä jotain erikoista. Koska Devolla toisinaan on ongelmana sinun kuunteleminen tarpeeksi nopeasti, päätin kokeilla kuuliaisuutta innarisarjalla. Olin laittanut tämän estesarjan jälkeen vesihaudan melko vähillä laukka-askeleilla, joten jouduit kokoamisen jälkeen lisäämään heti laukkaa jotta saisitte hyvän ponnistuspaikan. Tunnin aloitimmekin huolellisella kouluratsastustyöllä, joka oli aivan tarpeeksi. Sinä et näyttänyt olevan ihan yhteistyössä ratsusi kanssa, sillä olit turhan jännittynyt huomaamattasi. Neuvoin sinua vetämään lapaluusi yhteen ja vapauttamaan kantapääsi. Mikäli kantapää on survottuna liian alas, jalasta tulee jännittynyt ja näin jäykkä sekä hidas. Kun sait itsesi rentoutumaan paremmin, laitoin sinut heti ratsastamaan linjaa. Aluksi tulit vain noin kavalettien korkuiset esteet kootusti ilman vesihautaa, sitten korkeuden noustessa mukaan tuli myös hauta. Tämä tehtävä ei pienillä korkeuksilla tuntunut olevan hankala, mutta 120 cm esteillä sinä aloit taas itse ratsastamaan liikaa. Kätesi oli liian hidas ja jäljessä, jolloin Devo kieltäytyi kokonaan hyppäämästä. Kun ori viidennen kerran veti liinat kiinni, neuvoin sinua rentouttamaan ranteesi sekä vetämään lapaluusi yhteen. Muista myös ne kantapäät! Nostin esteitä aina 140 cm:iin asti, sitten annoin teidän ottaa raville ja siitä käyntiin. Tunti oli kerrassaan oikein opettavainen!"

28.01.2012 - Valmentajana Niina - Taso 145 cm
"Devo liikkui alkuverryttelyssä isoin, ilmavin askelin ja kuunteli sinua hyvin. Lämmittelyhypyt onnistuivat erinomaisesti ja ponnistuspaikat osuivat juuri oikein. Tämänpäiväinen tehtävä oli varsin yksinkertainen pysty-okseri-linja, jonka pääsi tulemaan molemmista suunnista. Itse tehtävä oli oikeastaan esteiden välissä, tarkoituksena oli muuttaa laukka-askeleiden määrää ja näin saada vauhdikkaaseen oriiseen parempaa kontrollia. Aloitimme viidestä, varsin sujuvasta laukka-askeleesta, joka ei tuottanut teille ongelmia. Ja siitä lähdettiin lisäämään askeleita. Devo ei aluksi kovinkaan suuresti ilahtunut moisesta tehtävästä. Muutaman askeleen lisäys väliin ei vielä haitannut menoa, mutta kun askeleita olisi haluttu vielä lisää, alkoi ori protestoida. Teimmekin hieman laukan lyhentämisharjoituksia ympyrällä ennen hyppäämisen jatkamista ja saimmekin näin Devon lyhentämään laukkaa erittäin hienosti. Okserin korkeuden noustessa, aloimmekin lisäämään askeleita yksi kerrallaan. Lopulta tulitte sarjan isoilla, pitkillä laukka-askeleilla, mistä Devo näytti pitävän kovasti. Todella hieno ja kapasiteetikas ori, jolle esteiden korkeus ei ollut mikään ongelma. Määrätietoista ratsastusta myös ratsastajalta."

20.01.2012 - Valmentajana Niina - Taso 110 cm
"Devolla taisi olla oikea kujeilun multihuipentuma, kun se alkuverryttelyssä korvat innostuneesti hörössä näki maneesissa vaikka mitä mörköjä. Alkuverryttelyt olivat varsin mielenkiintoista katseltavaa, Devo kun pärskähteli joka kerta maneesin oven kohdalla. Meinasit jopa kerran tipahtaa orin pyrähtäessä omiaan! Vasta pienellä jumppatehtävällä Devo tosissaan alkoi tehdä töitä ja jätti kujeilut sikseen. Älä itse liioittele etunojaa näin pienillä esteillä, Devo hoitaa kyllä homman. Päivän tehtävänä oli viisi estettä, jotka oli aseteltu isoon maneesiin S:n muotoon. Luvassa oli siis laukanvaihtoja ja kääntämistä. Ensimmäisellä kerralla annoit Devon laukata liian isosti ja reippaasti, jolloin et ehtinyt kääntää riittävästi ja tie oli mitä sattui. Muista katse ja tiivis istunta! Ensimmäisen kerran möhlimisen jälkeen, otit itseäsi ja hevostasi niskasta kiinni ja touhunne alkoi näyttää kerta kerralta paremmalta. "