Cirion Stud - muistosivut

Wincare's Cortana : 01.09.2010 - 06.02.2014

VIR MVA Ch Wincare's Cortana ERJ I, YLA1, KTK III

"Wincare's Cortana ei ollut erityisen merkityksellinen hevonen Cirionin uran aikana, mutta on Cherry sentään muistoja jättänyt. Vaikka tamma oli itsepäinen ja toisinaan suorastaan raivostuttavan ärsyttävä, se edustaa upeaa sukutaulua ja oli itsekin varsin taitava esteratsu."


Kuvista kiitos Dressurpferde SV
Wincare's Cortana on virtuaalihevonen, sivuilla olevat tiedot eivät vastaa kuvissa olevan hevosen tietoja
Virallinen nimi Wincare's Cortana Rekisterinumero VH11-011-0155
Rotu ja skp Hannover, tamma Painotus Esteratsastus
Väri ja säkäkorkeus Rautias, 164 cm Koulutustaso Ko VaB, Re 160 cm, Me 110 cm
Syntymäaika 01.09.2010, 26-vuotias Kasvattaja Cirion Stud, Madagaskar
Nelivuotias 11.03.2011 (VARL) Omistaja Cirion Stud, VRL-05186
VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 14.11.2012 (3x MVAsert)
ERJ I arvonimi myönnetty 25.04.2012 (5 + 50 + 30 + 13,8 + 10 = 108.8p.)
YLA1 arvonimi myönnetty 18.04.2012 (31 + 41 + 32 + 35 = 139p.)
KTK III arvonimi myönnetty 07.10.2011(16 + 17+ 18 + 17 = 68p.)

Mielenkiintoista historiaa

Istuessaan kamalana lauantai-iltana viidakkobaarissa, Diamonte ei voinut tuntea itseään vähemmän halutuksi. Joka ainoa miehenryökäle tuijotti täysin meikattua ja viimeisteltyä naista, joka sipsutti pienissä korkokengissään tiskille. "Pullo sherryy ja vähän äkkii!" kivahti nainen. Hän ei sitten voinut sietää lainkaan viivyttelyä! Diamonte siemaili juomaansa kaikessa rauhassa, kuunnellen ulkopuolelta kuuluvia apinoiden kiljahduksia. "Vihaan apinoita", hän mutisi, pohtien syvästi elämän tarkoitusta. Seteleitä pursuava lompakko häiritsi naista suunnattomasti, se ilkimys kun ei suostunut edes menemään kiinni. Vähän aikaa raivottuaan Diamonte sai neronleimauksen. Hänen pitäisi tuhlata rahansa! Nainen tilasi vielä viisi pulloa sherryä, hätkähtäen kun kännykkä alkoi yllättäen soimaan. "Touch me, touch me, I wanna feel your body..." Ai että Güntherin viikset ovat sitten seksikkäät! Hetken aikaa kuunneltuaan Diamonte vastasti ärsyyntyneenä puhelimeen. "No, oliks sul niinku jotain asiaa?" kivahti nainen. Ed takelteli hetken, ja ilmoitti sitten että Wincaren ihanaakin ihanampi kasvatti 99's Killer W! on jälleen kaupan. "Osta se otus, ja ilmoita yhdistykselle että sitä hevosta kutsutaan nyt Cherryksi", sanoi Diamonte päättäväisesti. Ed hikkasi kummissaan ja sulki puhelimen äkkiä. Nousin ylös arvokkaasti, kittasin pullon tyhjäksi ja lähdin leuka pystyssä ulos. Harmi vain, että en nähnyt kuoppaa maassa ja kaaduin näyttävästi kuraan!

  "Typerä muuli, liiku nyt sentään eteenpäin", kivahti Diamonte Cherrylle jälleen. Vaikka tamma oli kokenut ah niin ahdistavan nimenvaihdoksen, sen persoonallisuus ei ollut muuttunut minnekkään. Vanha ratsuttaja oli ilmeisesti katsonut läpi sormien neidin neronleimauksia, ainakin tuloksista päätellen. Ei Cherry ollut saanut sen kummallisempaa menestystä niissä muutamassa kilpailuissa, joissa se oli ollut. Toisaalta nuoren hevosen palauttaminen takaisin maanpinnalle oli enemmän kuin työlästä. Cherry tuntui pitävän pilkkanaan ratsastajia kuin ratsastajia, eikä sitä kiinnostanut alkuunkaan työskennellä, mikäli olosuhteet koettiin liian hikisiksi. Ankaralla työskentelyllä, määrätietoisella asenteella sekä oikeankaltaisella motivoinnilla Cherrystä alkoi muodostua se taitava tamma, jollainen se oli varsanakin ollut. Silti Diamonte sai useammin kuin kerran manata kynsiensä katkeamista, neiti kun osasi pistää läskiksi halutessaan. Nelivuotiaaksi kääntyessään lähdettiin takapakeista huolimatta kilpailemaan. Yllätys olikin suuri, kun Cherry sijoittui heti ensimmäisissä kilpailuissa. Sai Diamonte kerrankin olla tyytyväinen koniinsa...

Vähemmän mielenkiintoinen luonnekuvaus

  Ai että, minä häpeän silti vieläkin Cherryä! Tamma on parantumaton aasi, joka osaa olla omalla tavallaan tallin haastavin hevonen. Sen kanssa ei pärjää asenteella "olen ratsastanut ammatikseni 20 vuotta", mukana nimittäin pitää olla oveluutta. Tämä kauhea pirulainen tunnetaan myös toisella nimellä "Cherry ei", tammaa kun joudutaan torumaan jatkuvasti. Tälle otukselle leijaileekin vapaudenhalu turhan usein sieraimiin, vietellen tammaraukan kokonaan. Pihalla nelistävä Cherry tuntuu välttelevän ihmisiä viimeiseen asti, ikään kuin toistaen ranskan kielen lausahdusta "Liberté, Égalité, Fraternité" pienessä, somassa päässään. Yritä siinä sitten selittää, että tuo kalterikoppi on parempi vaihtoehto kuin rämeikköön uppoaminen! Cherry ei kuitenkaan ole mitenkään erityisen ilkeä, se on pikemminkin vain välinpitämätön ja itsepäinen. Jos asiat eivät mene niin kuin tamma haluaa, niin Cherry saa ne usein menemään haluamallaan tavalla. Ei tarvita muuta kuin vähän solmujen avaamisen taitoa, salakavalaa hiiviskelyä ja nopeaa reagointia, niin vapaus jo koittaa! Toisaalta Cherryä hoitavan ihmisen on itse oltava valppaana ja kiinnitettävä huomiota varsinkin reaktionopeuteen. Ei parane jättää karsinan ovea sepposen selälleen auki kun laittaa riimua päähän, järkevämpi tapa olisi laittaa ovi kiinni perässään. Ei se hevonen ihmisiä tietääkseni syö!

  Cherryllä ei ole tapana haukkailla ihmisiä edes harjauksen aikana. Hoitaja saa vaikka raapia mahakarvoja, kunhan muistaa itse tarkkailla tamman tekemisiä. Cherry on energinen tapaus, joka ei välttämättä aina tee asioita ihmisen tahdon mukaisesti! Jos yrität väistättää tammaa nopeasti, painamalla vain jostain mahan ylänurkalta, voit olla varma täysin päinvastaisesta reagoinnista. Täsmällinen ja määrätietoinen hoito on se avain onneen tässäkin tapauksessa, mitään syytä hutiloinnille ei ole. Cherry ei ole itse edes kovinkaan kiinnostunut harjauksesta, se kun tuntuu kiinnittävän huomionsa kaikkialle muualle. Sen takia onkin syytä pitää itsensä skarppina ja unohtaa tallipoikien liehittely, ja keskittää huomionsa vaikka Cherryn käytökseen. Toisinaan tamma saattaa olla hyvinkin kiinnostunut hoitajastaan, toisinaan se vain kolistelee puomilla tai karsinassa, vähät välittäen jaloissaan roikkuvasta ihmisrukasta. Ihmisten kunnioitus onkin se yksi asia, joka Cherrylle ei ole niin itsestään selvä asia. Harjaustoimenpiteet voivat olla täysin tuskaisia, jos ei osaa muuta kuin piipittää!

  Möreä ja seksikäs murahdus ei ole kenties se, mitä Cherryn kanssa tarvitsee kauheasti käyttää. Asenne ja olemus ovat pikemminkin ratkaisevia tekijöitä. Satuloidessa ei pidä jäädä vain jahtaamaan puolelta toiselle steppaavaa hevosta, eikä suitsiessa pidä seistä ruokakupissa jotta saisi rautaa tungettua hampaiden väliin. Kiukkuiset, eläimiin turhautuneet täti-ihmiset ovatkin useimmiten kaikista topakimpia. He vain rääkäisevät kerran, jolloin tamma seisoo kerrankin nätisti! Sen jälkeen ongelmaa eivät enää aiheuta pintelöinnit, satulahuopien asettelut saati sitten vyön (ikävä) kiristäminen.

  Käsiteltävänä Cherry ei ole mikään maailman ihanin hevonen. Mokomakin otus tuntuu näkevän vain vihertävän ruohon ja aavan ulapan päästessään ulos tallista. Narun päässä roikkuvan hoitajan merkitys häviää kuin pieru Saharaan, kun "Cherry ei" ottaa ja lähtee. Talutus ei olekaan sitä kaikkein herkullisinta hommaa tamman hoidossa! Ketjun päässä saa tosiaan muistutella jatkuvasti omasta olemassaolostaan, muuten Cherryä kiinnostaa enemmän vain railakas kiitolaukka. Laitumelle päästessään tamma saattaakin tehdä ovelat temput, ja kääntyä ympäri portilta tyrmistyttävän nopeasti. Maalaisjärjellä varustettu ihminen tosin sulkee ensin portin ja sitten vasta irrottaa narun, pesee hampaat aina iltaisin eikä koskaan naukkaile arkisin mitään vettä vahvempaa... No, onneksi maailmaan mahtuu myös meitä tyhmiäkin ihmisiä! Cherry ei sitä vastoin ole mikään tyhmä, vaikka sitä sellaiseksi haukutaankin. Tamman ongelma tuntuu olevan pikemminkin suuren egon olemassaolo, etenkin sen tiedostaminen. Muut hevoset saavat nopeasti hampaista, mikäli niiden seura ei viehätä. Cherry on laumaeläimeksi yllättävän itsenäinen ja rohkea persoona, eikä se kaipaa jatkuvaa tungosta ympärilleen. Yleensä Cherry nähdäänkin yksin tai emänsä Kreipin kanssa kukkulan päällä. Tosin tämäkin kaksikko hieman kinastelee paikastaan lauman hierarkiassa - eihän nyt sovi olla aivan pohjamutaa!

  Laitumelta takaisin Cherry saattaa rynniä tyrmistyttävän nopeasti. Se tulee portille jo vastaan, punkien aitaa vasten innokkaasti. Tallissa odottava ruoka innostaa tammaa selvästi, voisi Cherryä ahmatiksikin haukkua! Ruokaa ei tosin syödä kovinkaan siististi, sitä voi saada naamaansa jopa tallityöntekijät tamman riehuessa... Harmikseni Cherry taitaa tämän remuamisen taidon niin kengityksen kuin pesunkin aikana. Itsepäisesti jalat maahan muuraava otus ei varmasti liiku metriäkään kohti pesukarsinaa, jos taluttajan ajatuksena on Cherry juuri sinne viedä. Ihme ja kumma, neiti liikkuu sulavasti moisen hirvityksen ohi, jos ollaan vain ohikulkumatkalla. Mokomakin telepatiaa hyödyntävä neitonen on muutenkin herkkä tunteille ja toimintatavoille, eikä se olekaan se ihannetapaus kengittäjän, saati sitten eläinlääkärin luona. Cherry liimaa korvat niskaansa kiinni, pitäen jalkansa itsepintaisesti maassa. Vain raaka voima saa tamman luovuttamaan, mutta helpolla se ei antaudu. Cherry onkin aiheuttanut ties mitä ihme kepposia vähäpuheiselle kengittäjällemme!

  Cherry ei ole suinkaan mikään jokaisen tallitytön unelma koulukentällä! Välillä tätä itsepäistä karvakasaa on vaikea saada edes uralle, neidin mielestä kun kentän keskellä pyöriminen riittää mainiosti. Se saattaa alkaa peruuttelemaan vain pohkeen hipaisusta, pukittelemaan raipan naputuksesta ja hyppimään paikallaan löylytyksestä. Raaka voima ei ratsastuksen aikana ole se pääsääntöinen energianlähde, vaan pikemminkin omistajan aivokapasiteetti. Ovelilla jekutuksilla ja muiden vaihtoehtojen kumoamisella Cherryn saa kulkemaan uralla jopa suoraan ja energisesti. Herkkä ja nopeasti apuihin vastaava tamma on sitä vastoin aloittelevan ratsastajan painajainen, neiti kun rokottaa jokaisesta virheestä oikein olan takaa. Pohkeenväistössä jalka ei saa heilua yhtään taakse saati sitten ylipäätään heilua, eikä käsien kuulu vispata vallattomasti. Tasaista ja kevyttä tuntumaa vaativa Cherry voi tuntua aluksi lähes mahdottomalta ratsastaa, mutta useimmiten ratsastajan rentouduttua alkaa tammakin kulkea oikein päin, takaosaansa käyttäen. Älykäs ja nopeaoppinen Cherry on oikeastaan yllättävän hyvä kouluratsu, se kun osaa askeleen lisäykset, kokoamiset ja laukanvaihdot mallikkaasti. Oikeilla ja täsmällisillä avuilla tamma suorittaa koulukuviot tarkasti ja vieläpä hyvässä tahdissa. Ihme ja kumma, kyydissä istuminen on todella tasaista vaikka askeleissa on joustoa ja liitoa! Ei pidä kuitenkaan unohtua pilvilinnoihin, sillä Cherry keksii tempun jos toisenkin kyllästyttyään liian helppoihin tehtäviin.

  Ei turhaan sanota, että estekentällä Cherry on tallin vaikein hevonen! Tamma saattaa tunnin alussa vikuroida vielä enemmän kuin koulukentällä, tehden epämääräisiä äkkipysähdyksiä viiden metrin välein. Kärsivällisyydellä pääsee (jälleen kerran) pitkälle, vaikka valmentajalle saattaakin muodostua kuva täysin kyvyttömästä hevosesta... Yleensä mielipiteet muuttuvat vasta laukkatyöskentelyssä! Cherryn laukka on vahvaa ja helposti säädeltävää. Osittain ilmavuudenkin takia neiti vaikka laukkaa paikallaan! Valitettavasti tamma kuitenkin kuumuu jo niillä pienillä risukasoilla, yrittäen rynnätä esteen yli - vaikka sitten pomppimalla kaninloikkia! Helposti apuihin reagoiva Cherry ei kuitenkaan kiidätä aivottomasti ratsastajaansa ympäri kenttää, vaan mieluummin nousee vaikka pystyyn kun olisi reagoimatta repiviin ohjasotteisiin. Tamma vastaakin turhan ärhäkkäästi apuihin! Cherry saattaa kieltää vain siitä syystä, että ratsastajan paino on hivenen vasemmalla - eihän nyt vinoa ratsastajaa suvaita! Muutenkin kohtalaisen pienet virheet saavat suuret mittasuhteet. Ratsastajan taidot ovat todellakin koetuksella, kun ratsuna on Cherry! Harva uskookaan tamman aluksi edes osaavan hypätä kunnollisesti - mikä on tietenkin aivan puppua. Tarkan ja tarpeeksi napakan ratsastajan kanssa Cherry hyppää vaikka talon yli omalla ilmavalla hyppytyylillään, joka vakuuttaa kenet vaan! Nopea, ketterä ja melkein ajatuksella toimiva tamma onkin nappivalinta aikaratsastukseen sekä uusintaluokkiin, Cherry kun osaa varoa jalkojaan kiireessäkin. Ainoastaan vesiesteet saattavat tuottaa toisinaan ongelmia, mutta tiiviillä pohjetuntumalla moiset rapakot ylitetään komeassa kaaressa!

  Maastossa Cherry ei tosiaankaan ole jokaisen ponitytön suosikki! Vaikka tamma lähteekin ihmeellisen innokkaasti maastoon, yllättävät stopit eivät ole kovinkaan rentouttavia. Milloin syynä on kiinnostava kivi, toisena päivänä syytetään taivaalla lentävää papukaijaa... Edes porukassa Cherry ei ole se kaikista varmin tapaus, varsinkaan kun tamma saattaa potkia herkästi takana tulevia ratsukoita. Myös vesilammikot eivät kuulu tamman suosikkilistalle - vesi tuntuu olevan Cherrylle jokin kammotuksen kohde! Meren rannalla ei voi kuvitellakaan laukkaavansa sulavasti, inhottavat aallot ja räiskyvät vaahtopärskeet kun pilaavat Cherryn ah niin upeana kiiltävän turkin! Maastoesteradalla roiskuva muta aiheuttaa suuresti ongelmia, kuten myös välillä huomion herpaantuminen sekä massiivisten esteiden pöllähtäminen mutkan takaa suoraan turvan eteen.

  Kilpailuaamuna Cherry on usein kärttyinen ja unelias. Jos tamman saa seisomaan omilla jaloillaan vartin sisällä herättelystä, voi pitää itseään jo totaalisen nerona tapauksena! Aamu-uninen Cherry inhoaa aikaisia herätyksiä enemmän sitä, kun sen pitää mennä kiireen vilkkaa autoon ja vain seisoskella paikallaan ikävystyneenä. Tamma jämähtääkin paikoilleen heti, kun auton ramppi tulee näkyviin. Otusta saa turhaan maanitella porkkanoilla, eivät edes herkulliset omenat auta! Mokomakin vaativa diiva, sanoo useampi tallityöntekijä. Toivon, että he puhuvat hevosesta! Voimakeinoista Cherry ei kuitenkaan jälleen kerran pidä lainkaan, tamma vain peruuttaa vauhdilla nähdessään takanaan viuhuvan raipan. On Cherry kerran jopa nostettu autoon! Itse tien päällä tamma on sitä vastoin vähän myötäilevämpi, mitä nyt välillä saattaa poukkoilla omassa osastossaan tai revitellä välietapeilla. Autossa Cherry ei siis pahemmin viihdy, mutta uudet maisemat ovat neidille enemmän kuin mieleen! Hieman sitä pitää silti pröystäillä ja silmiään pyöritellä kilpailualueen melskeessä, mutta areenalle astuessaan Cherry tuntuu puhkuvan itseluottamusta vähän liikaakin. Kunniakierroksilla tamma kulkeekin rinta rottingilla, pukitellen vähintään joka toisella askeleella riemukkaasti.

Sukutaulu ja sukuselvitys

Isälinja Indis de Rais - Tropic Thunder GER - War of Rambo | Emälinja Crevana Bow - Ravenblack - Black Around
  i. VIR MVA Ch Indis de Rais   ERJ I, YLA1, KTK II
  Rataesteratsastus, 164 cm, trn
  ii. VIR MVA Ch Tropic Thunder GER   ERJ I, YLA1, KTK III   iii. War of Rambo evm
  iie. Nessaja evm
  ie. VIR MVA Ch Learning to Fly   iei. Orthanc evm
  iee. Avon Lady evm
  e. VIR MVA Ch Crevana Bow   ERJ I, KTK II
  Rataesteratsastus, 164 cm, rt
  ei. Skarabee   ERJ I   eii. Venas Scarab evm
  eie. Ägypten evm
  ee. Ravenblack   eei. Bravo 147 evm
  eee. Black Around evm

Isänisänisä: Pikimusta War of Rambo syntyi Saksan valtionsiittolassa suurin odotuksin. Ori jo kolmevuotiaana säväytti, läpäisten testit kirkkaasti, vieläpä loistavin arvosanoin. Ori pääsi menestyksestään huolimatta kilpailukentille vasta kuusivuotiaana, luonteeltaan hevonen kun ei ollut mikään helpoin. Suorastaan arvaamaton War of Rambo silti keräsi katseita puolelleen, hevonen kun oli rujon näköinen kaikkien arpien kera jotka se oli saanut orilaitumella. Hyvin nousujohtoisen uransa vuoksi tämä arpinen tapaus pääsi nopeasti myös laajemmin median tietoon, eikä ihmekään – jo kahdeksanvuotiaana War of Rambo kilpaili kansainvälisissä huippukilpailuissa, neljän tähden luokissa. Aikaluokissa tämä 175 cm korkea hujoppi ei pärjännyt, mutta sitäkin paremmin korkeushyppyluokissa. Vaikka War of Rambo oli lihaksikas ja massiivinen, silti se hyppäsi korkeiden muurien yli kevyesti. Ori olikin haluttua tavaraa jalostuksessa, mutta War of Rambo ei saanut paljon jälkeläisiä – sen ura loppui kesken traagisella tavalla, ori kun rysäytti kaatuessaan leukansa ja jalkansa poikki. Vain muutaman kymmen jälkeläisen saanut ori on suorastaan harvinaisuus!

Isänisänemä: Tummanpunarautias Nessaja ei ollut mikään suvun matriarkka, tamma kun oli rakenteeltaan oikeastaan ponimainen eikä hyppytyylilläkään hyviä pisteitä saatu. Vain 160 cm korkea Nessaja ei syntynyt tapojen mukaan Saksan valtionsiittolassa, vaan pienen maaseutukartanon tiluksilla. Hevonen toimi nuoruutensa niin peltotöissä kuin ratsuna, mutta auraa siitä ei juurikaan ollut vetämään - Nessaja veti herneet nenäänsä, mikäli se joutui vähänkään kivisempää rapakkoa kyntämään. Melkoisen siro tamma oli sitä vastoin lyömätön kylänsä laukkakilpailuissa, Nessaja kun oli nopea ja ketterä. Hannover ei silti koskaan käynyt missään näyttelyissä tai vuositesteissä, mutta se silti varsoi ihan kokeilumielessä ilmeisesti, olihan Nessaja hyväluontoinen tapaus. Yllätys olikin suuri, kun tamman ensimmäinen varsa pärjäsi 140 cm tasolla, päästen myöhemmin jopa muutamaan kansainväliseen luokkaan mukaan. Emälinjan nimellä Tiramisu on selvästi ollut vaikutusta, kun sen taidot ovat periytyneet muutaman sukupolven päähän. Nessaja sai lopulta yhteensä seitsemän varsaa.

Isänemänisä: Itävallassa syntynyt, varsana Saksaan muuttanut Orthanc ei ollut varsansa tavoin mikään tunnetuin tapaus, hevonen kun edusti tyypillistä hieman raskaampaa hannoverien linjaa. Orthanc ei saanut nuorena vuotistesteistäkään hyviä tuloksia, vaikka hevosen hyppytyyliä jopa kehuttiin. Ilkeäluontoinen ja hermostunut ori ei luonteellaan hurmannut, mutta se alkoi yllättäen pärjätä kansallisella tasolla esteratsastuksessa. Ikää hevosella oli tosin tuossa vaiheessa jo 10 vuotta, joten pitkään Orthanc ei kerennyt esteradoilla pyöriä. Ori loi vajaan kahdeksan vuoden aikana uraa aina 140 cm tasolle asti, sijoittuen kerran pronssille Saksan mestaruuksissa. Näyttelymenestystä Orthanc kuitenkaan juurikaan saanut, ori ei ollut mikään kaunis vaikka olikin tasaisen musta, vieläpä 170 cm korkea. Kenties arkisen ulkonäkönsä vuoksi Orthanc ei ole jäänyt monenkaan kasvattajan mieleen, etenkin kun ori ei ollut mikään mitalikone. Silti Orthanc sai muutaman kymmenen jälkeläistä, joista muutamat ovat pärjänneet kohtalaisen hyvin joko este- tai kouluradoilla. Monipuolista perimää levittänyt Orthanc on yllättävän monen hevosen sukutaulussa!

Isänemänemä: Erikoisen värinen Avon Lady syntyi ja kasvoi Saksassa, koko elämänsä samalla tilalla. Ruunivoikko tamma ihastutti jo nuorena rakenteensa puolesta, hevonen kun oli siro ja sopusuhtainen. Hieman pitkäjalkainen hevonen ei tosin ollut peltotöihin mikään paras vaihtoehto, varsinkaan kun Avon Lady kärttyisen luonteensa vuoksi ei soveltunut rankkaan työhön. Hieman vihaisesti muihin hevosiin ja ihmisiin suhtautuva tamma tosin vietiin nuorena useisiin näyttelyihin, Avon Ladyn uran huipentuma on sen KTK II -arvonimi. Lopun elämäänsä tamma vietti tilalla ratsuna, hevonen oli kuulemma erinomaisen nopea ja varmajalkainen. Sukunsa puolesta Avon Ladystä olisi ollut vielä parempaan, varsinkin kun emälinjan tamma Northern Light on tunnettu hyvästä periyttämistaidosta sekä ylipäätään kilpailusuorituksista. Avon Ladystä ei silti tullut koskaan hyppääjää, hevonen kun ylitti yksittäisenä vain 130 cm esteitä. Tamma käytännössä vain varsoi elämänsä ajan, hevonen saikin 13 tervettä varsaa. Etenkin Avon Ladyn tammajälkeläiset ovat ilmentäneet hyvää potentiaalia esteradoilla, myös kenttäkilpailuissa.


Emänisänisä: Venas Scarab on todellakin yksi tunnetuimmista hannovereista, ori kun on oikeastaan saavuttanut kaiken; hevonen oli rakenteeltaan korrekti, hyppykykyä sillä oli paljon ja lisäksi hevonen on periyttänyt menestystään eteenpäin loistavasti. Jo varsana Venas Scarab herätti huomiota Saksan valtionsiittolassa, ori kun sai testeissä todella hyvät pisteet. Luonteeltaan hevonen ei kuitenkaan ollut mikään rauhallinen saati sitten ihmisrakas, Venas Scarab oli pikemminkin tempperamenttinen ja äksy. Pienistä puutteista huolimatta komea punaruunikko ori aloitti kilpailu-uransa jo nelivuotiaana, osallistuen useisiin nuorille ikäluokille tarkoitettuihin kilpailuihin. Venas Scarab menestyi yllättävän hyvin, voittaen jopa puolet starteista. Ori jäi vain kerran sijoitusta vailla, vaikka toki sijoitusprosentti pieneni orin ottaessa osaa yhä vain vaativimpiin luokkiin. Venas Scarab kilpaili kansainvälisellä tasolla jo ollessaan 7-vuotias, 15-vuotiaana ori pääsi jopa olympialaisiin asti. Hopeaa esteratsastuksessa pokannut 171 cm korkea komistus siirtyi vasta myöhemmällä iällä jalostuskäyttöön, saaden esteratsastuksessa menestyneitä jälkeläisiä paljon.

Emänisänemä: Vaaleanrautias Ägypten on sinäänsä poikkeuksellinen suvun tamma, ainakin jos katsotaan vanhempaa polvea. Ägypten ei toiminut pelkästään siitostammana, vaan se oli erinomainen estehevonen. Vankan ihailijajoukon ympärilleen kerännyt tamma ei silti nuorena ollut mikään upea ilmestys, tamma kun oli selvästi takakorkea ja suorastaan tavanomaisen värinen tapaus. Ägyptenin silloinen omistaja vei kritiikistä huolimatta nuoren tammansa estetreeneihin, jossa hevonen ei aluksi menestynyt lainkaan. Vasta kun tamma oli pari vuotta kerännyt lihasta, se sai voimaa hyppyihinsä ja pääsi harjoituksissa ylittämään jopa 160 cm ratoja. Ägyptenin hermot eivät kuitenkaan kilpailuradalla kestäneet erityisen hyvin, joten hevonen kokeili vain muutamaan otteeseen 150 cm luokkia kansainvälisellä tasolla. Silti tamma teki historiaa; se voitti Saksan mestaruuden esteratsastuksessa, kahdesti Ägypten jäi hopealle. 15-vuotiaana tamma lopetti kilpailu-uransa, melkoisen myöhään kun ajatellaan, ettei Ägyptenillä yhtään varsaa vielä ollut. Tamma saikin vain kolme jälkeläistä, joista kaksi ovat jatkaneet emänsä jalanjäljissä.

Emänemänisä: Monitoiminen osaaja Bravo 147 teki uraa niin esteratsastuksen, kuin kouluratsastuksen parissa. Orin isä tosin oli kenttätähti, joten kenties hevosen kyvyt ovat tulleet tätä kautta? Bravo 147 ei kuitenkaan ollut mikään suurin vaikuttaja, hevonen kun kilpaili korkeimmillaan kolmen tähden esteratsastuskilpailuissa, kouluratsastuksessa Vaativa A-tasolla. Bravo 147 oli useimmiten keskiverto luokkien suorittaja, joka sijoittui ja voitti muutaman kerran uransa aikana. Tasaisen rauhallinen hevonen oli jo nuorena osittain siitoskäytössä, Bravon sukutaulu kun oli laajamittaisesti tunnettu ja arvostettu hannoverpiireissä. Musta 168 cm korkea ori ei silti menestynyt erityisesti näyttelyissä, ori kun kantakirjattiin kolmospalkinnolle. Bravon jälkeläiset eivät ole olletkaan erityisen hyviä rakenteeltaan, mutta ori on sitäkin varmemmin periyttänyt hyvää luonnettaan ja hyvää hyppytyyliään. Suurin osa Bravon jälkeläisistä ovat luoneet uraa juuri esteratsastuksen puolella, vaativalla tasolla menestyneitä täysipäiväisiä kouluratsuja on vain muutama. Bravo 147 kuoli jo 20-vuotiaana jalan murtumaan, hevonen kun teloi itsensä laitumella.

Emänemänemä: Nimestään huolimatta Black Around ei ollut musta, vaan erittäin tumma mustanruunikko. Varsana tamma näytti silti todellakin mustalta ja tuliselta otukselta, joten hevosen silloinen omistaja nimesi kasvattinsa hivenen väärin. Black Around ei kuitenkaan säpäkästä luonteestaan huolimatta päässyt erityisesti kokeilemaan taitojaan, hevonen kun oli koko elämänsä puhtaasti jalostuskäytössä. Saksassa olevalla pientilalla syntynyt Black Around käväisi vain kerran kunnolla tilusten ulkopuolella, silloinkin kyseessä oli hevosen kantakirjaus. Tamma sai puutteellisten kilpailusaavutustensa vuoksi KTK II -palkinnon, menestys kilpailukentillä olisi taatusti nostanut tämän hyvärakenteisen hevosen tulosta! Black Around varsoi heti kantakirjatuloksen jälkeen ensimmäisen kerran, silloin ikää tammalla oli tosin jo 4 vuotta. Ensimmäisestä varsasta ei tullut mitään esteratojen tykkiä, mutta seuraavat varsat alkoivat osoittaa kyvykkyyttä. Osa varsoista pääsi melko korkeallekin tasolle esteiden parissa, yksi syy tähän on varmasti Black Aroundin loistava isälinja. Tamma varsoi yhteensä viisitoista varsaa elämänsä aikana.

Jälkeläiset ja jalostusinfo

Cherrystä on vielä mahdollista saada geenitekniikan avulla varsa, mutta vain erityistapauksissa
13.04.2012hannovertammaCirion RathlórielCirion Regulusomistaja Nanna L.
04.03.2012hannoveroriWincare's TitanWincare's Coffiniteomistaja turjake
04.12.2011suomenpuoliveritammaWewanchewbaka W!Young Blood Soloomistaja Ziki
01.11.2011hannovertammaWincare's PandoraSacrarium W!omistaja arwen.

Cherryn värin genotyyppi on eeAa, joten fenotyypiltään yleisin jälkeläisten väri on rautias (55.5 %). Jälkeläisissä esiintyy myös mustaa (27.78 %) sekä ruunikkoa (16.67 %). Tamma periyttää myös muita ominaisuuksia, kuten itsepäistä luonnetta, kärsimättömyyttä, ilmavaa hyppytyyliä sekä vahvaa laukkaa.

Kilpailukalenteri

Kilpailukalenteriin merkitään vain sijoitukset. Wincare's Cortana kilpaili pääsääntöisesti 140 - 160 cm -luokissa

ERJ Esteratsastuskilpailut (sijoituksia 96 kpl, voittoja 13 kpl)
18.09.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/30
12.09.2011ERJ EsteratsastusCheval Delamer150 cm07/80
11.09.2011ERJ EsteratsastusAlegre160 cm04/30
10.09.2011ERJ EsteratsastusAlegre150 cm05/42
10.09.2011ERJ EsteratsastusCheval Delamer160 cm01/68
08.09.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/30
04.09.2011ERJ EsteratsastusVanilla Sojourn160 cm03/30
03.09.2011ERJ EsteratsastusVanilla Sojourn160 cm03/30
02.09.2011ERJ EsteratsastusVanilla Sojourn160 cm03/30
29.08.2011ERJ EsteratsastusWincare160 cm04/30
28.08.2011ERJ EsteratsastusPonitalli Rotvalli120 cm02/30
27.08.2011ERJ EsteratsastusWincare160 cm04/30
25.08.2011ERJ EsteratsastusWincare160 cm04/30
24.08.2011ERJ EsteratsastusFarconner160 cm06/60
24.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
23.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
23.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
19.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
18.08.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm04/20
18.08.2011ERJ EsteratsastusFreasia Sporthorses160 cm03/30
17.08.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm01/20
17.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm05/30
16.08.2011ERJ EsteratsastusFreasia Sporthorses160 cm04/30
15.08.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm04/20
14.08.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm01/20
13.08.2011ERJ EsteratsastusFreasia Sporthorses160 cm03/30
10.08.2011ERJ EsteratsastusRuohometsän Ratsastuskeskus150 cm05/47
09.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
09.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
08.08.2011ERJ EsteratsastusRuohometsän Ratsastuskeskus150 cm04/47
06.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
06.08.2011ERJ EsteratsastusMiitsu160 cm05/40
02.08.2011ERJ EsteratsastusMiitsu160 cm06/40
01.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm03/30
01.08.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
28.07.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm04/30
26.07.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
23.07.2011ERJ EsteratsastusVästerby160 cm05/50
19.07.2011ERJ EsteratsastusVästerby160 cm07/50
18.07.2011ERJ EsteratsastusCheval Delamer160 cm05/50
17.07.2011ERJ EsteratsastusCheval Delamer160 cm06/50
14.07.2011ERJ EsteratsastusCheval Delamer160 cm03/50
13.07.2011ERJ EsteratsastusRiesenrad150-160 cm05/100
12.07.2011ERJ EsteratsastusMitar Warmbloods150 cm02/30
03.07.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm06/40
30.06.2011ERJ EsteratsastusKaron Kisat160 cm05/30
27.06.2011ERJ EsteratsastusKotitien Kilpailukeskus150 cm03/30
26.06.2011ERJ EsteratsastusKK Door Away150 cm02/40
25.06.2011ERJ EsteratsastusKK Door Away150 cm06/40
23.06.2011ERJ EsteratsastusSahra Warmloods160 cm01/50
21.06.2011ERJ EsteratsastusSahra Warmloods160 cm07/50
20.06.2011ERJ EsteratsastusSahra Warmloods160 cm03/50
20.06.2011ERJ EsteratsastusSahra Warmloods160 cm05/50
20.06.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
18.06.2011ERJ EsteratsastusSahra Warmbloods160 cm06/50
10.06.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
07.06.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
05.06.2011ERJ EsteratsastusViehättävä120 cm01/50
04.06.2011ERJ EsteratsastusViehättävä120 cm02/50
29.05.2011ERJ EsteratsastusCrawford150 cm04/50
29.05.2011ERJ EsteratsastusVibajan Virtuaalihevoset140 cm04/30
29.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm01/30
28.05.2011ERJ EsteratsastusCrawford150 cm02/50
28.05.2011ERJ EsteratsastusVibajan Virtuaalihevoset140 cm01/30
28.05.2011ERJ EsteratsastusJuksula150 cm02/60
27.05.2011ERJ EsteratsastusJuksula150 cm04/60
27.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm05/30
21.05.2011ERJ EsteratsastusPjortoi150 cm02/35
21.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm01/30
19.05.2011ERJ EsteratsastusPjortoi150 cm04/35
17.05.2011ERJ EsteratsastusKK Louves120 cm06/100
17.05.2011ERJ EsteratsastusKK Louves110 cm06/100
17.05.2011ERJ EsteratsastusKK Farconner120 cm03/91
17.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/30
12.05.2011ERJ EsteratsastusWincare150 cm02/30
12.05.2011ERJ EsteratsastusWikhorn160 cm02/30
11.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm02/30
06.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm03/30
03.05.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm05/30
03.05.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm04/30
03.05.2011ERJ EsteratsastusSkurvash160 cm03/30
02.05.2011ERJ EsteratsastusHex Stallions160 cm02/78
28.04.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm04/30
28.04.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm03/30
21.04.2011ERJ EsteratsastusScamall Ponies120 cm03/69
17.04.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners160 cm02/30
17.04.2011ERJ EsteratsastusVästerby150 cm05/50
17.04.2011ERJ EsteratsastusWincare150 cm03/30
17.04.2011ERJ EsteratsastusWincare150 cm04/30
16.04.2011ERJ EsteratsastusWincare150 cm05/30
15.04.2011ERJ EsteratsastusVästerby150 cm01/50
14.04.2011ERJ EsteratsastusVästerby150 cm03/50
11.04.2011ERJ EsteratsastusB.B. Steeds100 cm03/50
10.04.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm03/30
07.04.2011ERJ EsteratsastusDark Side Trakehners150 cm01/30
03.04.2011ERJ EsteratsastusLonely Riders130 cm06/50

Valmennukset ja päiväkirja


09.01.2012 - Valmentajana Nina - Taso 160 cm
"Luulin valmennuksen alkavan kuten kahtena edellisenäkin kertana, mutta ei: Cherry kokeili vain muutaman stopin, kunnes se alkoi ravata kuuliaisesti uraa pitkin. Joku oli varmaan kesyttänyt tamman etukäteen...! Lämmittelyhyppyjen jälkeen vanha kunnon itsepäinen ja kuuma Cherry tuli taas esiin ja sinua vietiinkin kuin rukkasta. Muista vatsalihakset, pidätä, käännä voltille... Samat vanhat neuvot pätivät jälleen ja Cherry saatiin taas työskentelemään. Tänään tehtävänä oli varsin yksinkertainen keskihalkaisijalle rakennettu kahden esteen sarja, jossa B-osaa nostin aina onnistuneen suorituksen jälkeen. Tavoitteena oli saada tamma lähestymään, hyppäämään ja jatkamaan vielä sarjan jälkeenkin suoraan. Oma istuntasi joutui kovasti syyniin, sillä tamma meni heti vinoksi jos nojailit itse aavistuksenkin toiseen suuntaan, mutta harjoituksen myötä suoristuit hyvin ja laukkasitte keskihalkaisijaa pitkin kuin juna. Kyllä aikaratsastushevosenkin on osattava hypätä suoraan. Hyvin ratsastettu!"

08.01.2012 - Valmentajana Nina - Taso 150 cm
"Jos en olisi jo nähnyt Cherryn riehumista, olisin varmaan vaipunut samanlaiseen epätoivoon kuin edellisen valmennuksen alussakin. Päivän tehtäväksi neljän esteen sarjan: pysty, pysty, pysty, okseri. Raahattuani kaikki puomit ja tolpat paikoilleen, olitkin jo ehtinyt saada tamman suunnilleen avuillesi tai ainakin kulkemaan uraa pitkin oikeassa askellajissa oikeaan suuntaan. Parin lämmittelyhypyn aikana Cherry taas kuumeni, mutta volteilla sait sen hallintaasti. Sarjaa komensin teidän lähestymään ravissa. Jos Cherry yrittää nostaa laukan, käännä se heti voltille ja siirrä takaisin raviin. Kevennä ja muista pistää vatsalihaksilla vastaan. Puomit esteiden välissä estivät tamman ryntäämisen ja sarjalla hypyt olivatkin siistejä ja pyöreitä, mutta okserin jälkeen tamma lähti hansikkaasta. Lisäsin sarjan jälkeen yhden puomin ja komensin tekemään voltin heti puomin jälkeen. Cherry saatiinkin taas kuulolle ja tamma pysyikin hallinnassa myös sarjan jälkeen. Hyppykykyä näyttäisi löytyvän!"

07.01.2012 - Valmentajana Nina - Taso 130 cm
"Kun katselin alkuverryttelyänne, olisin halunnut sulkea silmäni ja lähteä kotiin. Tuotako minun olisi valmennettava 130cm tasolla? Ei hyvää päivää... Ratsastajalla oli kuitenkin selvästi kokemusta tamman kanssa remuamisesta, eikä minun vinkkejäni juuri tarvittu, vaan tamma alkoi tulla avuille parinkymmenen minuutin hikisen loikkimisen ja kenkkuilun jälkeen. Ensimmäisen pysty-pysty-okseri-sarjan jälkeen Cherry kuitenkin kiehahti niin, että tarvittiin lähemmäs kymmenen volttia tamman takaisin kuulolle saamiseen. Pidensin sarjan välejä ja komensin teitä tulemaan sarjan tehden voltit esteiden väliin. Tehtävä ei ollut helppo, mutta sait tamman avuillesi ja helposti säädeltävän laukan ansiosta onnistuitte lopulta tehtävässä molempiin suuntiin myös korkeammilla esteillä. Cherry ei ollutkaan niin kamala, kuin olisin voinut odottaa!"

28.08.2011 - Valmentajana dani - Taso 130 cm
"Cherry oli tämänpäiväisessä valmennuksessa todella säpäkällä tuulella, joten jätimme korkeiden esteiden ylittämisen kilpailutilanteisiin ja keskityimme perusjuttuihin hyppäämisessä. Valmennus alkoi kaikkea muuta kuin nätillä sekoilulla, kun tamma heittäytyi täysin yhteistyökyvyttömäksi. Kuski sitten selässä koetti patistaa sitä eteenpäin, tai mihin tahansa suuntaan ja kyllähän sen nyt ymmärtää, että vieraan valmentajan syynissä toivoo kaiken menevän oppikirjan mukaisesti. Unohda kuitenkin kaikki kiire ja suorituspaineet ja keskity siihen yhteen juttuun, mitä haluat hevosesi tekevän. Kuten itsekin osasit kertoa, paras tapa on eliminoida mahdollisuudet käyttäytyä epätoivotulla tavalla. Kun sait Cherryn kuulolle, meno oli heti paljon hallitumpaa. Muista kuitenkin, että pienille esteille ei tarvitse tulla niin kovassa laukassa ja kannattaa taktikoida etukäteen, miten meinaat suuriliikkeisen tammasi pieniin, tiukkoihin kurveihini sovittaa. ;)"

23.08.2011 - Valmentajana Pihlaja - Taso 120 cm
"Katselin päätäni pudistellen kuinka tuo rautias hirvitys poukkoili uralla. Se tuntui vastustelevan sinun pohjeapujasi täysin. Cherry näyttää olevan mitä itsepäisin yksilö, ainakin mitä nyt pikavilkaisulla näkee. Et kuitenkaan alkanut piiskaamaan julmetusti raipalla kuten normaalisti, vaan otit ohjat rauhallisesti käteen, pysäytit hevosen ja teit takaosankäännöksen, ajaen hevosen heti eteen. Menetelmä toimi vasta kolmannella kerralla, mutta sen jälkeen Cherry reagoi heti pohkeeseesi. Ohjastuntuman saisit kyllä pitää paremmin, Cherry kun reagoi levottomaan käteesi heiluttamalla päätään. Itse esteiden pariin päästyänne en tosin voinut aluksi muuta kuin marista. Vaikka tamman laukka oli hyvin vahvaa ja kerrassaan loisteliasta, itse esteille se saattoi syöksähtää ja karata kontrollista. Voltti aina ennen estettä, ohjissa rauhallinen tuntuma ja yläkroppa enemmän pystyyn! Cherry kapinoi hieman vastaan, mutta sait sen haltuusi. Tosin nyt unohdit myötää, jolloin tamma teki raivokkaan pukkisarjan. Sivulle heilahtamalla mahdollistit epätasapainon, johon Cherry tietenkin reagoi heittämällä sinut alas selästä. Onneksi sait itseesi uudenlaista tarmoa ratsastaa täydellisemmin, et voi vaan jäädä matkustamaan. Ratsasta! Tunnin lopuksi ylitit kuitenkin 120 cm radan mallikkaasti virheittä."