Lakean etusivulle
Lakean hevoset sivulle

© Jenny K


© kuvaaja ei halua nimeään mainittavan


        Virallinen nimi » Lakean Eevert
        Tuttavien kesken » "Veeti, Eevert"
        Rekisterinumero » VH-48586
        Rotu » suomenhevonen
        Sukupuoli » ori
        Syntymäaika » 01.11.2007 (varl) *
        Säkäkorkeus » 149.0 cm
        Väri » punarautias
        Koulutustaso » Helppo A, 90cm
        Kasvattaja » Virtuaalitalli Lakea
        Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
        Kilpailut | Päiväkirja

        VIR MVA Ch arvinimi myönnetty 23.01.2009
        Kantakirjattu heinäkuussa 2009 KTK II (78p.) palkinnolla
        Palkittu 28.10.2010 suomenhevosten laatuarvostelussa SLA-I (92p.) palkinnolla
        Palkittu 22.06.2011 yleislaatuarvostelussa YLA2 (122p.) palkinnolla
        Palkittu 15.02.2012 KRJ laatuarvostelussa KRJ I (106p.) palkinnollaEevert asusti nuoruutensa Eveliinan omistuksessa harrasteratsuna ja muutamaan kilpailuunkin parivaljakko kerkesivät yhdessä osaa ottamaan. Kuusi ja risat vuotiaana, Veeti muutti takaisin kasvattajansa hoiviin. Lakeaan sai jäädäkin, mukavan sukunsa ansiosta. Veeti on yleisesti hyväluonteinen ori, jolta löytyy ääntä ja ulkonäköä. Kova poika juttelemaan ja ääniskaala varsin laaja. Ei omista pahoja tapoja. Hoitaessa se yleensä jaksaa maltillisesti sidottuna odottaa, mutta välillä, kun tuppaa tympääntymään se rupeaa kuopimaan lattiaa tai keksimään mielikuvitus mörköjä, mutta tämän lopettamiseen tarvitaan vain pieni murahdus ja vihainen katse. Harjatessa orista ei herkkiä kohtia löydy, joten koko hevosen saa kumisuolla pyörittää huoletta läpi. Karvanlähtöaikaa tuo onkin ihana ominaisuus. Kaviot nousevat tottuneesti, mutta kavion maahan laskemin saattaa tapahtua voimakkaammin. Neljällä jalalla on mukavampi seistä. Ei siis myöskään harrasta kahdella jalalle nousua tai pukittelua. Eläinlääkärin muut toimenpiteet sujuvat ongelmitta, paitsi hampaiden raspaus ei kovin mielekkäältä tunnu. Raspaus suoritetaan riimun mallisella suun avaajalla ja siltikin saa olla avustaja päätä pitelemässä.

Kouluratsuksi omaa notkean kehon ja kauniit liikkeet. Isältä pojalle periytynyt nöyryys ja palvelualttius, joka pyrkii tekemään pilkulleen sen, mitä ratsastaja siltä pyytää. Helposti koottavissa, mutta myös kuumeneekin helposti. Innostuu, mitä enemmän häneltä pyydetään. Hyvine verryttelyjen jälkeen voisi hetkellisesti kuvitella istuvan taitavasti koulutetun puoliverisen selässä. Yli kuumeneminen on syy, miksi kouluradoilla ei aina ihan nappi suorituksiin ylletä. Laukka on lempiaskellaji. Silloin, kun intoa on liiaksi, laukkaa on hieman vaikeaa saada vaihdettua pois. Vauhti kyllä hidastuu helposti niin, että poika taitaa näyttävästi paikoillaankin laukan, mutta raviin tai käyntiin siirtyminen ei noin vain onnistukaan. Kun askellajin saa vaihdettua jatkaa se suoritustaan, kun mitään ei olisi tehnytkään. Veeti on maastovarma, mutta laukka on se kova sana ja silloin, kun laukka käsky annetaan, sitä myös mennään. Niin, kuin tasaisella kentällä, niin myös maastossa; vauhti on pehmeästi hallittavissa, mutta se siirtyminen toiseen askellajiin on vaikeaa. On huvittava olla toisen hevosen seurassa, kun vieressä oleva menee rentoa käyntiä ja Veeti jatkaa samaan vauhtiin laukalla. Melkeinpä piaffen hallitsee. Laukka, kun on niin vahva ja helposti säädeltävissä, myös esteratsastus on miellyttävää. Ylittää alle metrin esteet ilmavasti ja varmasti. Ei kieltäydy erikoisesteillekään. Varsin monitaitoinen pienehkö suomenhevonen. Kärryjen vetoakin ollaan kokeiltu, mutta ne tuottavat vain pään vaivaa ja inhoa. Lyhyesti; Veeti on ratsu.

Muiden hevosten seurassa Veeti on kova juttelemaan. Huomattuaan, ettei muut ole kiinnostuneet hän hiljenee. Veeti on myös kova tekemään tuttavuutta muihin, etenkin nätteihin neitoihin. Jostain kumman syystä, erityisesti kimot puoliveritammat ovat tämän mieleen. Tuttavallisuus voi myös koitua Veetin kohtaloksi, kun kyseessä onkin useampi oripoika samojen aitojen sisällä. Hönelönä tuppaa tunkeutumaan arvonsa tuntevien kokeneempien orien reviirille. Yleensä ruunien kanssa tulee hyvin toimeen. Lastaukset ja kuljetukset eivät koskaan olet tuottaneet ongelmia. Koppiin suorastaan viedään taluttajaa, eikä toisin päin. Kuljetukset myös sujuvat rauhallisesti. Kun pysähdytään pidemmäksi ajaksi, niin silloin kopista tahdottaisiin ripeästi ulos. Se aloittaa kovan ääntelemisen ja koppikin saattaa ruveta heilumaan. Aina ei myöskään malteta tulla lastaussiltaa pitkin suoraa peruuttaen, kun pitäisi jo tervehtiä kaikkia ja ottaa hyvien tapojen mukaisesti katse kontakti. Uusissa paikoissa menee aina jonkin aikaa, ennen kuin Veeti rauhoittuu ja tajuaa, että kaikki on hänen tulonsa jo tiedostanut. Ratsastaessa, ei niinkään seuraile mitä ympärillään tapahtuu. Keskittyy hommaansa, välillä sitä energiaa tuppaa vain olemaan liikaa, mutta ympäristöstä se ei johdu.  * 4-vuotiaaksi VARL-ikääntyminen, siitä eteenpäin VAI-ikääntyminen.

0 vuotta - 01.11.2007
1 vuotta - 19.12.2007
2 vuotta - 05.02.2008
3 vuotta - 24.03.2008
4 vuotta - 11.05.2008
5 vuotta - 10.08.2008
6 vuotta - 09.11.2008
7 vuotta - 08.02.2009
8 vuotta - 11.05.2009
9 vuotta - 10.08.2009
10 vuotta - 09.11.2009
11 vuotta - 08.02.2010
12 vuotta - 11.05.2010
13 vuotta - 10.08.2010
14 vuotta - 09.11.2010
15 vuotta - 08.02.2011
16 vuotta - 11.05.2011
17 vuotta - 10.08.2011
18 vuotta - 09.11.2011
19 vuotta - 08.02.2012
20 vuotta - 10.05.2012
© Jenny K / Kuvassa sh ori Jaime KTK I
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.   i. Lakean Roope Aadolf
   VIR MVA Ch, KTK II, YLA2, SLA-I
   ii. Riemu Roope (evm)
   ie. Lennon Liinu (evm)   
   e. Lakean Nelli-Noora
  VIR MVA Ch, KTK II, YL1, SLA-I
   ei. Vihu (evm)
   ee. Tottiina (evm)

i. Lakean Roope Aadolf on Lakean hyvin menestynyt kilpaori. Väriltänsä punarautias ja säkäkorkeudeltaan 153cm. Roope Aadolf on ollut varsin hyvä luonteinen periyttäjä ja jälkeläisiä onkin sukua jatkamassa vähän päälle kymmenen. Ulkonäöstään ori on palkittu virtuaalinen muotovalio champion arvonimellä ja kantakirjattu toisella palkinnolla. Kokonaisuudesta ori on yleislaatuarvostelusta ansainnut myöskin toisen palkinnon.

ii. Riemu Roope on suomessa syntynyt 156cm korkea punarautias suomenhevonen. Päätä komistaa leveähkö piirto ja jaloissa puhtaan valkoiset sukat. Ori metsästi ruuusukkeita niin koulussa, kuin esteissäkin. Tapaturma eräänä syysaamuna meinasi olla orille kohtalokas. Onnettomuuden seurauksena vasempaan takajalkaan tuli pysyvä vamma. Kuntoutus oli tuottoisaa ja ori palaisi takaisin kouluradoille, mutta esteet unohdettiin suosiolla. Kun vielä pystyi esteissä kilpailemaan, hyppäsi metrin ratoja ja muutama sijoitus jopa 110cm luokassa. Kouluratsastuksessa hallitsi vaativan B:n liikkeitä, mutta kilpaili lähinnä Helppo A:n luokissa. Jälkeläisiä tällä orilla on Roopen lisäksi kolme oripoikaa ja tamma. Riemu Roopen molemmat vanhemmat olivat työhevosia itä-suomessa sijaitsevalla tilalla.

iii Sakkari oli ruunikko ja säkäkorkeudeltaan 157cm. Tämä oli ryhdikäs, luja, mutta "itseään säästävä" ori. Isäntänsä kanssa teki metsätöitä ja metsien siistimisia lähiseuduilla. Sakkari olikin kokenut ja uskollinen työkaveri. Nukkui kauniisti pois ja siirtyi hevosten taivaaseen antamatta sen kummempia varoituksia.

iie. Marinka teki töitä Sakkarin vapaapäivinä. Marinka oli liinahtavan rautias näppärä 153cm tamma. Osasi myös hommnsa, mutta ei pitänyt matkustelusta, joten lähinnä Marinkan kanssa tehtiin omaan käyttöön tarvittavat puut. Marinkalla myös talon emäntä ratsasteli harrastusmielessä välillä hyvinkin säännöllisesti ja välillä vähemmän säännöllisesti. Mikä tärkeintä Marinka ja Sakkari elivät lähes täydellistä hevostenelmää mahtavissa puitteissa leppoisassa maaseudulla, hyvässä hoidossa.

ie. Lennon Liinu on kiltti ja rauhallinen tamma. Ratsun töitä tehnyt ratastuskoululla nuoruutensa ja vanhempana siirtyi yksityisen harrasteratsuksi. Tammalla on jonkin verran kerätty sijoituksia kouluratsastuksesta. Hallitsee myös esteiden salat sujuvasti, mutta omistajansa arkuuden takia esteiden hyppiminen on jäännyt vähille. Ratsastuskoulussa hyppäsi 100cm ratana. Kouluratsastuksessa Helppo B, Helppo A tasolla. Tamma oli Lakean tallilla vuoden verran ylläpidossa, jonka aikana Lakean Roope Aadolf putkahti maailmaan.

iei. Orpo-Oskari, oli nimensä mukaisesti pienenä orpo. Keinoemona toimi ihminen. Pikkupojasta kasvoi sellainen ori, joka jää varmasti kaikkien mieleen, jotka hänet näkevät. "On näköä, on kokoa, on luonnetta ja tietenkin sydän puhdasta kultaa." Orpo-Oskarista tuli komea jalostusori ja kilpaillut muun muassa kouluratsastuksessa suokkimestaruudesta hyvillä sijoituksella. Kantakirjaankin hän on päässyt toisella palkinnolla.

iee. Hilo on melko tavallinen hyvää elämää viettävä suokkitamma. Tamma on lähinnä ollut vain harrasteratsuna ja kärryheppana. Kiltti luonteinen ja mukava käsiteltäessä. Hyvän rakenteen johdosta Hillo laitettiin tiineeksi ja saikin hyvä rakenteisen Lennon-Liinun, mutta sen jälkeen ei olekaan varsojen saaminen enään valitettavasti onnistunut. Väriltään tamma oli vaaleanpunarautias ja säkäkorkeudeltaan 154cm.

e. Lakean Nelli-Noora on myös Lakean kasvatti, joka on myös virtuaalinen muotovalio champion arvonimen ansainnut. Tamma on väriltänsä musta ja säkäkorkeudeltaan 154cm. Nellillä on kilpailtu niin koulu-, este,- kuin kenttäratsastuksessakin. Kantakirjauksesssa hän sai nimensä toisen palkinnon kohdalle ja yleislaatuarvostelun uusinnassa palkittiin ensimmäisellä palkinnolla. VNT näyttelyistä kerännyt titteleitä Supreme arvonimen verran ja RNJ rotunäyttelyissä palkittu ensimmäisellä palkinnolla, BIS2 ja näyttelyiden parhaana tammana.

ei. Vihu on ryhdikäs, hienoliikkeinen herrasmies, jolla oli erinomainen luonne. Väriltään ori oli musta, ilman merkkejä ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Monitaitoinen Vihu on sijoittunut koulu-, este- ja kenttäkilpailuissa ympäri Suomea järjestetyissä alue- ja kansallisentason kilpailuissa.

eii. Ukon Harmaa-Hapsi edustaa perinteistä suomenhevostyyppiä. Herralla on erittäin tasapainoinen luonne. Väriltään ori on vaaleanpunarautias liinakko, jolla on sekakarvoja runsaasti läpi rungon. Kaikissa jaloissa on kokosukat ja koko komeuden kruununa läsi. Säkäkorkeudeltaan ori on 157cm. Harmaa-Hapsilla on kilpailtu kouluratsastuksessa Helppo A-ja esteratsastuksessa 100cm luokissa, keräämällä joitakin sijoituksia.

eie. Liina Nyyrikki on musta 154cm toisen palkinnon kantakirjatamma. Tamma vietti elämänsä harrasteratsuna. Luonteeltaan Nyyrikki oli kiltti ja näyrä. Teki työtä käskettyään. Hyppäsi kotona 90cm ratoja ja koulutaidot ylsivät Helppo A:n liikkeisiin. Osallistui omistajansa kanssa ainoastaan oman seuran kilpailuihin ja valmennuksiin. Hyvän rakenteensa omaavana, tammalla on teetetty Nellin lisäki kolme varsaa.

ee. Tottiina, tuttavien kesken Tutti on Katajarinteen tallin punarautias, 154cm kasvatti. Tamma omaa järkevän perusluonteen. On kiltti ja yhteistyöhaluinen. Tutilla on kilpailtu esteratsastuksessa kansallisella tasolla 100cm luokissa ja muutamassa 110cm luokassa ja sijoituksiakin on kahmittu. Tottiina oli Lakean tallilla kolmisen vuotta ylläpidossa ja tallin omistajien kilparatsuna. Kolmen vuoden aikana maailmaan putkahti myös Lakean Nelli-Noora. Tämän kevään ja kesän tamma sai ainoastaan elellä ja nautiskella mammalomasta.

eei. V.T Kuosti on ryhdikäs ja hyvää ratsuhevostyyppiä edustava ori, jolla on kolme hyvää askellajia, joustavat liikkeet, erinomainen hyppykyky ja yhteistyöhaluinen luonne. Säkäkorkeudeltaan ori on 159cm korkea ja väriltään liinahtava rautias ja päänmerkkinä löytyy pyrtötähti. Orila on kilpailtu kansallisella tasolla Helppo A:n luokissa ja esteissä metrin luokkia.

eee. Essin Piirto eleli nuoruutensa ammattilaisen hevosihmisen omistuksessa, haaveena hyvä kilparatsu. Tamma oli 156cm tummanpunarautias hyvin määrätietoinen ja vahvaluonteinen suomenhevonen. Tamma varsoi Tottiinan viisivuotiaana ja valitettavasti menehtyi loppukesästä ähkyyn. Arvoitukseksi jäi millainen kisakonkari tästä olisi kehittynyt.s. 15.03.2008   »   o. Eri-Reipas Elias   »   e. Toivolan Ilona
s. 15.03.2008   »   t. Rajattoman Wilma   »   e. Lasitaivas AK
s. 25.03.2009   »   t. Lakean Aurankukka   »   e. Helmen Emmiina
s. 06.06.2009   »   t. Fiktion Lumo   »   e. ILO Juhannustaika
s. 03.11.2009   »   o. Lakean Eepos   »   e. Helmen Emmiina
s. 10.12.2009   »   t. L.S. Tähtilinja   »   e. Killan Susette
s. 12.12.2009   »   t. Lotta-Liisa   »   e. Miina-Maija
s. 20.12.2009   »   o. Kivikylän Aamos   »   e. Unelma Säleikkö
s. 07.11.2010   »   t. Lakean Pihlatar   »   e. Jäpäkän Pihkatar

Lakean Eevert on tarjolla jalostukseen. Tammojen on edustettava samaa rotua orin kanssa ja oltava kantakirjattuja tai tallimme omia tammoja. Astutusmaksu on 200v€ ja varsamaksu 350v€. Emme peri maksua kuolleesta varsasta. Maksut peritään syntymän jälkeen sähköpostin välityksellä. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: talli.lakea@gmail.comHoito-ohjeet

Varusteet
» Ratsastusvarusteet: koulusatula (2 satulavyötä), estesatula (2 satulavyötä), pintelit, jännesuojat, kankisuitset, nivelsuitset, nivelkuolaimet, suitset aachenturpahihnalla, 6 satulahuopaa, vyöpehmuste
» Harjapakki (luonnon harjoja): kumisuka, piikkusuka, pälyharja, pehmeäharja, kovempiharja, kaviokoukku, harjakampa
» Loimet: korkea kauluksinen toppaloimi, 2 markiisiloimi + kaulakappale, villa-viltti, 2 villaloimi, loimivyö
» 3 riimu, riimun pehmusteita, nahkariimu, jouhikiilto, 4 lämpöpintelit + patjat

Ruokinta
» Aamu: 4 siivu heinää, 1l kauraa, 1l progress
» Päivä: 3 siivua heinää
» Ilta: 4 siivu heinää, 1l pasture mix, 1,5l progress, 2dl vehnälesettä (turvotettava), 2 painallusta shevinal plussaa,
-Lisäksi porkkanoita ja leipää, jos tallilta löytyy

Liikutus + tarhaus
» Yksi vapaapäivä viikossa
» Monipuolista ja vaihtelevaa liikuntaa, ottaen huomioon mahd. tulevat kilpailut
» Pyrittävä kokopäivätarhaukseen
» Huonolla säällä lyhyempi tarhaus aika
» Loimitus: -5 = tuulta- ja kosteutta pitävä markiisiloimi,
-10 = markiisiloimi + villaloimi tai toppaloimi, -15 = toppaloimi
» Sateella tai tuulisella säällä markiisiloimi + kaulakappale
» Ei makupaloja

Kengitys + madotus + rokotukset + raspaus
» Kengitys: n. kuuden viikon välein. Talvella tilsakumit ja hokit.
» Madotus: neljä kertaa vuodessa.
» Rokotukset: Tetanus kahden vuoden välein.
Rokotukset hevosinfluenssaa ja herpesvirusta vastaan touko- ja marraskuussa.
» Raspaus: vähintään kahdesti vuodessa. Ei suukiilalla, vaan riimun mallisella suunavaajalla.
copyright © Virtuaalitalli Lakea
virtuaalihevonen - a virtual horse