Viljaniityn Ratsutila

-Täällä jokainen pienikin sielu rakastaa hevosia.
Etusivu
Säännöt
Hevoset
Hoitajat
Kauppa
Eläinlääkäri
Tallin "Pomo"
Tallista
Muuta tietoa
Ilmoitustaulu
Viekut
Astutus taulukko          Eläinlääkärikäynnit

 

Jotta hoitsusi pysyisi terveenä, tarvitaan säännöllisesti matokuureja, rokotuksia ja hammastarkistuksia.


Madotus - Hevosilla ja poneilla on erityyppisiä suolistoloisia. Ne voivat aiheuttaa vakavan sairastumisen tai jopa kuoleman, ja siksi loiset hävitetään modottamalla hevonen neljä kertaa vuodessa. Matolääkkeen voi antaa jauheena hevosen ruuan seassa tai tahnana, joka pursotetaan hevosen nieluun ruiskulla. Matolääkkeen määrä riippuu hevosen painosta.

Rokotukset - Hevoset ja ponit täytyy rokottaa perusrokotusten jälkeen hevosinfuenssaa vastaan kahden vuoden välein.

Hampaat - Normaalisti näet vain hevosen etuhampaat, joilla se nyhtää ruohoa maasta. Leukaluiden tavaosassa on isot poskihampaat, joilla hevonen hienontaa ruuan ennen nielemistä. Poskihampaat voivat kulua epätasaisesti, jolloin pureskelu vaikeutuu. Niihin saattaa jopa muodostua teräviä reunoja eli hammaspiikkejä, jotka voivat satuttaa poskia. Hevosen hampaat kannattaa tarkastuttaa kerran tai kaksi vuodessa eläinlääkärillä.

 

 

          Yleisiä sairauksia hoitsuilla

 

Kaviokuume - Mikä se on? Kavion sälekerroksen tulehdus.  Sälekerros on kavioseinämän sisällä oleva sarveisainekierros. Tulehtuessaan säleet turpoavat, mutta koska ne ovat kavioseinämän sisällä, ne ei mahdu laajentumaan. Siksi sairaus on erittäin kivulias.

Oireet: Hevonen ontuu tai ei halua liikkua ollenkaan. Se saattaa seisoa etujalat mahdolsimman eteen ojennettuina, koska se yrittää siirtää painoaan kavioiden kannoille.

Onko sairaus vakava? -Se voi olla erittäin vakava. Pahimmassa tapauksessa kavioluu voi laskeutua ja jopa työntyä kavion pohjaan.

Aiheuttaja: Liiallinen ruokinta tai yliannostus väkevää ruohoa keväällä ja kesällä.

Hoito: Hevonen täytyy laittaa talliin, eikä sille saa antaa kuin vain vähän heinää tai ohranolkia. Eläinlääkärille on tehtävä ilmoitus heti.

Ennaltaehkäisy: Jos hoitsusi on altis kaviokuumeelle, sinun on vahdittava sen syömistä kuin haukka. Kesällä laiduntamista täytyy ehkä rajoittaa , ja hevosta täytyy pitää tarhassa tai jo lyhyeksi syödyllä laitumella.


Ähky - Mikä se on? Häiriö ruuansulatuselimistössä.

Oireet: Jos vatsakipu on lievää, hevonen ehkä vain kieltäytyy syömästä ja seisoo muutaman tunnin paikallaan surkean näköisenä. Vakavammassa tilanteessa se saattaa näykkiä tai potkia vatsaansa ja vuoron perään laskeutua makuulle ja nousta seisomaan. Hälyttävässä tilanteessa hevonen voi hikoilla runsaasti ja yrittää heittäytyä toistuvasti rajusti makuulle.

Onko sairaus vakava? Se voi olla erittäin vakava, sillä hevonen voi kuolla.

Aiheuttaja: Liiallinen ruokinta väkirehulla, oudon ruuan antaminen, (etenkin paljon kerralla) Kuivikkeiden syöminen, liiallinen veden juominen heti syömisen jälkeen.

Hoito: Älä anna hevoselle ruokaa, äläkä päästä sitä piehtaroimaan.  Ilmoita heti eläinlääkärille ja kävelytä hevosta häntä odottaessa.

Ennaltaehkäisy: Jos hevosella ei ole vettä koko ajan saatavilla, sinun on juotettava se ennen ruokintaa. Noudata ruokinnan kultaisia sääntöjä.


Krooninen ahtauttava keuhkosairaus (puhkuri, COPD) - Mikä se on?  Ikään kuin astma. Hevosen hengittämä ilma kulkee keuhkojen pienissä ilmatiehyeissä, mutta tämä sairaus supistaa tiehyet. Siksi hevosen on vaikea hengittää.

Oireet: Hengenahdistus etenkin rasittavan tai nopean liikunnan jälkeen. Hevosen vatsassa näkyy yleensä selvä "viiva" , kun se hengittää raskaasti vatsalihastensa avulla.Toisinaan sieraimet voi vuotaa.

Onko sairaus vakava? Ei välttämättä, jos altistavat tekijät poistetaan ja hevonen tekee vain kevyttä työtä, mutta yleensä sairaus etenee.

Aiheuttaja: Yliherkkyys heinän ja kuivikkeiden pölylle.

Hoito: Eläinlääkäri voi määrätä lääkettä, joka estää ilmatiehyeitä supistumasta.

Ennaltaehkäisy ja hoito: Voit auttaa hevosta paljon tallitavoilla: 1. Anna vain vedessä kasteltua heinää tai säilöheinää. 2. Siivoa hämähäkinseitit, sillä ne keräävät pölyä. 3. Hanki karsinaan kuivikkeeksi pölytöntä purua, hamppua tai kumimatto. (lääkärin varastoissa)  4. Älä varastoi heinää ja olkia hevosen karsinan lähelle. 5. Jos hevosella on oireita, anna sen olla mahdolsimman paljon ulkona.


Kesäihottuma - Mikä se on? Yliherkkyys hyönteisen puremille, ruoholle ja auringonvalolle.

Oireet: Hevonen hankaa harjan ja häntyvien ihoa esim. aitaa vastem, joskus vereslihaksille saakka.

Onko se vakavaa? Ei ole, mutta haavaumat voivat olla todella kipeitä.

Aiheuttaja: purevat hyönteiset, (etenkin polttiaiset) , ruoho, ja auringonpaiste.

Hoito:  Eläinlääkärillä on monia hoitoaineitam joten kannattaa kysyä. Yleensä ainetta töpötetään sienellä harjan ja hännän juureen kerran tai kaksi päivässä.

Ennaltaehkäisy ja hoito:  Ötökät imevät verta aktiivisimmin aikaisin aamulla ja iltahämärällä. Kannattaa siis pitää hevonen tallissa niinä aikoina. Myös kesä-ihottumaloimi suojaa ötököiltä ja auringolta.


Rivi (vuohisihottuma)  - Mikä se on?  Vuohiskuopassa ja muuallakin jaloissa on haavaumia, jotka paranevat hitaasti.

Oireet: Ruvet ja haavat.

Onko se vakavaa? Ei vakavaa, mutta rivi voi olla kivuliasta.

Aiheuttaja:  Maaperän pieneliöt, liian voimakas ruokinta.

Hoito: Ruvet pidetään puhtaina ja kuivina, ja niitä voidaan pehmittää antiseptisellä voiteella. Myös eläinlääkäri voi määrätä riviin hoitoaineeksi joko syötettävää lääkettä ja/tai salvaa rupiin.

Ennaltaehkäisy ja hoito:  Jalkojen ja kavioiden pitäminen puhtaana auttaa, mutta kurakaudella tehtävä voi olla mahdoton.


Käpymadot (maha- eli suolisvartajan toukat) - Mikä se on? Hevosen suolisaivartaja on aikuisena kärpäsen näköinen. Pienet, keltaiset pisteet hevosen jalassa kesällä ovat sen toukkia. Jos hevonen esim. rapsuttaa jalkaansa hampaillaan, se voi saada munia suuhunsa ja toukat voi kehittyä suussa tai vatsassa. Suomessa ne on melko harvinaisia.

Onko se vakavaa? Ei, jos hevonen hoidetaan.

Aiheuttaja:  Kärpänen munii hevosen karvaan.

Ennaltaehkäisy ja hoito:  Munat ovat tiukasti kiinnni hevosen jaloissa, melkein kuin liimattuina,  mutta ne voidaan nyppiä pois. Hevosen madottaminenn ivermektiinillä alkutalvesta tuhoaa mahdollisesti kehittyneet toukat.


Lääkkeen antaminen

Jauhemaisen lääkkeen, kuten fenyylibutatsonin (hevosen kipulääke) ja matolääkkeen, voit sekoittaa ruokaan. Lisää ruoan joukkoon loraus lämmintä vettä, niin jauhe on helpompi sekoittaa rehuun. Jos hevonen ei syö ruokaa, jossa lääkkeet ovat, kokeile seuraavaa kikkaa: Levitä melassia kahdelle kuivalle ruisleipäviipaleelle. Sirota lääkejauho leiville. Paina leivät vastakkain ja leikkaa pieniksi paloiksi. Hevonen todennäköisesti syö ne mielellään. Nestemäisen lääkkeen antamiseen tarvitsen neulattoman ruiskun, jonka saat eläinlääkäriltä tai apteekista. Ime lääkeannos ruiskuun, työnnä ruisku hevosen suupielistä sisään (hammasloman kohdalta, koska siinä ei ole hampaita). Laita toinen käsi hevosen turvan ympäri ja nosta pää mahdolsimman vaakatasoon. Käännä ruisku kohti nielua ja paina mäntä alas, niin neste ruiskahtaa hevosen kielelle. Huomaat, että se on helpommin sanottu, kuin tehty!Haavat - Jos hevonen saa pienen haavan, puhdista se ensin juoksevalla vedellä ja sitten puhtaalla pumpulilla , jonka olet kostuttanut antiseptisella aineella. Antiseptinen aine tappaa bakteereita ja karkoittaa kärpäsiä. Desintifiointiainetta voit hakea eläinlääkäriltä. Lisäksi voit laittaa haavaan haavapulveria. Peitä haava sidetaitoksella ja kiinnitä se paikalleen siteellä. Jos haava on iso ja vuotaa paljon verta, ilmoita eläinlääkärille.


Ontuuko se? - Tunnustele hevosen jalat joka päivä. Niiden on tunnuttava viileiltä, eikä niissä saa olla turvousta eikä haavoja. Jos epäilet hevosen ontuvan, taluta sitä käynnissä ja ravissa kovalla alustalla, kuten tallipihalla. Parasta olisi, jos joku toinen tarkkailoisi askellusta. Etujalan ontumisen huomaa yleensä ravissa, koska hevonen heilauttaa päätään siirtäessään painon kipeälle etujalalle. Jos poni ontuu, etsi käsin tunnustelemalla kuumottavia kohtia kaviosta. Tarkasta, ettei kavioon ole kiilautunut kivi.. Mikäli on syytä epäillä kaviokuumetta, hevonen on tuotava karsinaan ja sille saa antaa vain vähän heiniä. Jos hevonen ontuu todella pahasti, ilmoita heti eläinlääkärille.


 

©Milla & Unna, 2007 | Copyt kuvien alapuolella.

Create a Free Website