'n speelplekke vo de prachtvinken


Inleiding

Welkom op deze site,

Op de volgende pagina's probeer ik met foto's en kleine stukjes tekst mijn voliere en z'n bewoners wat toe te lichten. Je vindt er zowel algemene informatie als mijn persoonlijke ervaringen met de verschillende soorten prachtvinken alsook de bouw  van de voliere. Laat de foto's voor zich spreken en misschien steek je er wat van op...

Heb je vragen of commentaar, dan kan je mij dit steeds laten weten via e-mail

Veel lees en kijkplezier!!
koen


PS 20/02/2010 Binnenkort wordt de site terug up-to-date gemaakt, dus hou de verandering in het oog. Elke opmerking of idee omtrent de uitbouw van  deze site is steeds welkom en  wordt geapprecieerd!

 20/10/2008 WEGENS RONDREIS IN AUSTRALIE ZAL DE SITE EEN JAAR LANG NIET GEUPDATE WORDEN.
                                Nieuws over de rondreis kan men opvolgen op: http://koenenule-downunder.skynetblogs.be/

Van kooi tot voliere

Het moet eind 2004 geweest zijn, toen ik voor het eerst besloot om vogeltjes te gaan houden. Het begon met een grote kooi die klaar stond om bij het grof vuil gezet te worden, die ik kon recuperen en ombouwen tot een vogelkooi. De afmetingen van de kooi waren 0,80m lang x 0,50m breed en 0,70m hoog en er kwamen 3 koppels zebravinken in. Dit ging net goed, maar nadat elk koppel jongen uitvliegen had werd dit uiteraard veel te krap.De lente begon en het idee onstond om zelf een voliere te bouwen voor de zebravinkjes. Trots was ik op mijn zelfbouw "kleine voliere" helemaal uit hout met 1,2àm x1,1àm x1,05m als afmetingen . In de loop van de tijd werd deze verbouwd en aangepast; zo werd het houten vervangen door golfplaten voor meer lichtinval, er werd even een apart compartiment voorzien voor broedkooien, en nu is het terug 1 geheel. Ook de functie evolueerde, namelijk als gemeenschappelijke broedkooi voor 5 koppels zebravinken, dan een jongerenvlucht met 4 broedkooien, vervolgens kweekkooi voor mexicaanse roodmussen, daarna uitsluitend een vlucht voor jonge vogels en binnenkort mag er een koppel cubavinkjes zich uitleven. De vaststelling was algauw dat ook deze vlucht te klein geworden was.


De eerste versie van de "kubieke meter".


De 2e versie, met rechts een apart compartiment voor enkele broedkooien en links de vlucht voor jonge zebravinken.


De laatste versie, waarbij het rechter compartiment gedeeltelijk weer werd opengemaakt.
Voorlopig vliegen er jonge zebravinken die straks plaats ruimen voor een koppel kleine cubavinkjes.

De grote voliere

Aan het terras grensde een verwilderd stukje groen bestaande uit 3 struiken en een boom en het idee rees om daarover een nog grotere voliere te bouwen, zodat de vogels in het groen zouden kunnen zitten. Met de hulp van mijn vader bouwden we de "grote voliere". Deze bestaat uit 1 stuk, zonder nachthok en met volgende afmetingen: 3,2m lang x 2,5m breed en 2,10m hoog. De nieuwe ruimte opende nieuwe mogelijkheden en dus verdiepte ik mij in allerhande soorten om een leuke gezelschapsvoliere te onderhouden. Nu vind je er een mengelmoes van Australische en Afrikaanse prachtvinken terug...


De eerste foto van de afgewerkte voliere (mei 2005).

De noordkant (achter) werd helemaal en de westkant (links) gedeeltelijk dichtgemaakt en het dak bedekt de hele oppervlakte. De grond bestaat uit 60% zand en 40% aarde als ondergrond. Er staan 3 struiken, 2 ribessen (sanguineum) en 1 buxus en een sterk gesnoeide jonge esdoorn. Rechts vooraan heb je een laag deurtje, zonder sluis, dat dienst doet als ingang. Tot 30cm onder de grond is draad voorzien tegen ongedierte.


In de winter wordt er rondomrond plexiglas aangebracht. Dit volstaat om de vogels te beschermen tijdens de recente zachte winters.


Zo ziet de voliere er aan het begin van de zomer 2007 uit.

In de linkerhoek achteraan werd een vlier geplant, en samen met de esdoorn die terug nieuwe scheuten heeft, zorgt dit voor nog meer schuilplaatsen. Meermaals per jaar dienen de planten gesnoeid te worden om te vermijden dat ze door het dak zouden groeien. Verder probeer ik elk kaal plekje rond de voliere te voorzien van kruiden, bloemen en andere planten om het tot 1 geheel te laten smelten.


Create a Free Website