Veikkolaverkko

Veikkolalaisten oma sivusto

16. Toimivat työryhmät ja toiminnot

Kyläyhdistyksellä lukuisia toimivia työryhmiä

Suomessa on liki 1300 rekisteröityä kyläyhdistystä, joista Veikkolan kyläyhdistys vanhimpia. Kylätoiminta alkoi Veikkolassa Kansanvallan päivänä 17.7.1951. 

Kyläyhdistyksen toimintaryhmät v. 2007

1. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Yhdistys on ajanut veikkolalaisten asioita kunnan ja valtion hallinnossa, toiminut veikkolalaisten yhdistysten yhdyssiteenä ja järjestänyt kylä- ja tiedotustilaisuuksia.
• Neuvola-adressiin kerättiin kesällä 2005 kylältä 2500 allekirjoittajaa valtuustoaloitteen tueksi.
• Vauvojen Veikkola-tilaisuus 28.3. 2006
• Mihin mahtuvat koululaiset? 15.5.2006
• Miten käy kunnilta yhteistyö? Kunnanjohtajien ja kyläläisten tapaaminen 3.5.2006
• Metsäilta 17.2.2005 - metsästrategian esittely ja asiantuntijoiden kommentit sekä keskustelu.
• Yhdistys antoi metsästrategiasta oman lausuntonsa 2005
• Haja-asutusalueiden vesi-ilta 7.9. 2005
• Aloitetoiminta: Esim. 21.7.2006 kuntalaisaloite, jotta YTV-matkalippu saataisiin Pohjois-Kirkkonummen asukkaille.
• Lausuntojen anto pyynnöstä ja pyytämättä eri viranomaisille.

Tulevaisuus-työryhmät toimivat vuosina 2005-2006

2. Hyvinvointikeskusryhmä

Hyvinvointikeskusryhmän otti tavoitteekseen Veikkolan terveydenhoitopalvelujen parantamisen. Terveysaseman tilat ovat riittämättömät ja laadullisesti heikot.  Hyvinvointikeskusryhmä aloitti  neuvolatilanteesta. Kylältä kerättiin 2500 kyläläisen allekirjoittama neuvola-adressi valtuusto-aloitteen tueksi. Kylämme sai neuvolaan uusia resursseja ja neuvola muutti uusittuihin tiloihin.

3. Monitoimitalo-ryhmä

Monitoimitilaryhmä kartoitti Veikkolan tiloja, muun muassa parantolan Siskolan tilaa, mutta tilat tarvitaan päiväkotitilaksi. Toistaiseksi ei ole löytynyt sopivaa tilaa.

4. Ympäristöryhmä

Ympäristöryhmä valmisteli kyläyhdistyksen lausunnon metsästrategiasta v. 2005, selvitteli meluesteen, kunnallistekniikan ja vesihuollon tilannetta sekä tiedotti niistä. Veikkolaverkkoon on tehty sivut: Vesihuolto ja Jätehuolto. Lisäksi ryhmä pyrki saamaan kylälle energiajakeen keräilypisteen. Ryhmä järjestää linturetkiä ja on mukana lintutornihankkeessa.
Kyläyhdistyksen ajankohtaisryhmät

5. Piparkakku- ja joulukorttiryhmä

Piparkakku-Veikkolan keskusta-alueesta  leivottiin ilahduttamaan kyläläisiä v. 2005. Piparkakku-Veikkola oli osuuspankin ikkunassa. Jouluksi painatettiin lisäksi Piparkakkukyläkortteja. V. 2006 leivottiin Eerikinkartano piharakennuksineen. Se oli joulukuun puolivälistä seuraavan vuoden nuuttiin osuuspankin ikkunassa ja sen jälkeen Veikkolan kylätalon yläkerrassa, jossa se heinäkuussa 2007 suli.

6. Siivouspäivä

Keväisin huhti-toukokuussa järjestetään koko kylän siivouspäivä.

7. Veikkola-tuotteet

Keväällä 2005 aloitettiin Veikkola-tuotteiden myynti. Tuotevalikoimassa on t-paitoja, huppareita, lippalakkeja ja pipoja. Tuotteissa on Veikkola-logo ja teksti "pieni voittamaton kylä".

8. Yhteistyöryhmät

Kyläyhdistyksen yhteistyö koulun kanssa

Kyläyhdistyksen ja koulun vuorovaikutus on ollut vilkasta. Kuluneena lukuvuonna yhdistys tuki 9-luokkalaisten EU-projektia vastineena työsuorituksista. Toimitustyöstä kiinnostuneita oppilaita on ollut mukana Kylänraitti-lehden teossa. Heillä on lehdessä omat nuorten sivut, joita he ovat työstäneet jo useana vuotena. Frisbeegolfrata ja lajin esittely on järjestetty koululaisille heidän liikuntapäivinään. Kyläyhdistys on jakanut stipendejä koulunsa päättäville kylän yhteisistä asioista kiinnostuneille nuorille tai vaihtoehtoisesti kustantanut hymypatsaat neljäsluokkalaisille. Uuden koulun avajaislahjaksi yhdistys lahjoitti nuorten kirjallisuutta. Veikkola-kirjoja luovutettiin maksimiluokkaa varten (32 kpl) käytettäväksi opetuskäyttöön.

Kyläyhdistyksen yhteistyö yritysten kanssa

Yritykset ovat olleet mukana Kylänraitin rahoittamisessa, tulevaisuustyöryhmissä, tapahtumien tukemisessa, joulukalenterissa ja kyläsuunnitelmatyössä.

Kyläyhdistyksen yhteistyö muiden yhdistysten kanssa

• Tutustuminen kylätoimintaan ja oman toiminnan esittely. Kyläyhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet Länsi-Uudenmaan kylien asiamiehen kanssa kylätoimintaan Leppäkorven kylässä, Aijalan koulussa ja Perniön asemaseudulla.
• Osallistuttu liikenneturvallisuustilaisuuteen Mustiossa
• Esitelty omaa toimintaa Vihdin Olkkalassa
• Osallistuttu ”Onni muuttaa maalle” kaksipäiväiseen seminaariin
• Järjestetty Länsi-Uudenmaan kyläpäivät 13.5.2006

9. Kyläsuunnitelma-ryhmä

Kyläsuunnittelutyö käynnistyi kyläillassa tammikuussa. Suunnitteluryhmä ideoi kyläkyselyn, joka julkaistiin Kylänraitissa ja Veikkolan verkossa. Kyselyn pohjalta koottiin kyläsuunnitelma. Suunnitelma halutaan osaksi kunnan palvelustrategiaa ja jaettavaksi kaikille uusille kyläläisille. Suunnitelmaa päivitetään vuosittain.

10. Kyläsauna ja talviuinti

Veikkolan kyläyhdistys vastaa ja huoltaa Lammaskallion rannalla olevaa saunaa ja siitä laiturille meneviä portaita saunavuorojen aikana. Saunaa vuokrataan pientä maksua vastaan. Saunaa on lisäksi lämmitetty sunnuntaisin. Saunan kunnostusta, pukuhuoneen panelointia ja puuvajan rakentamista on tehty osin talkoilla ja osin maksettuna urakkana. Saunapuut tehdään talkootyönä. Talviuintipaikkojen hoito on myös kyläyhdistyksen toimintoja.

11. Raitti kukkii-ryhmä

Ryhmän työ alkoi huhtikuun 2006 suunnittelukokouksesta. Ruusuangervot on leikattu, kitkemistyötä tehty, orvokkeja ja muita kukkia istutettu, siemeniä kylvetty, lantaa levitetty ja työ jatkuu.

12. Juhannusjuhla

Perinteiset juhannusjuhlat pidetään vuosittain aattona Navalan puistossa. Ohjelmassa ovat juhannussalko, piirileikkejä, kansantansseja, yhteislaulua suomeksi ja ruotsiksi sekä lopuksi latotanssit. Veikkolan lapsiperheet ovat löytäneet juhlan, pikkulapsia oli tänä vuonna ennätysmäärä.

13. Elojuhla

Elojuhla järjestetään vuosittain elokuun puolivälissä Navalan puistossa. Perinteiseen ohjelmaan kuuluu tanssiorkesteri ja vaihtuva tähtisolisti sekä Veikkolan Veitikan valinta. Vuonna 2005 juhlaan osallistui noin 400 henkilöä.

14. Frisbeegolf

9-korinen rata luonnonkauniissa Vuorenmäen maastossa on ollut käytössä parisen vuotta. Radalla on pidetty kahdet kisat. Tänä kesänä pyöritetään viikkokisoja joka lauantai. Peli on saatu markkinoiduksi myös koulun liikuntatunneille. Vakituisia kävijöitä on kymmeniä. Välineitä saa paikalliselta 10-kioskilta, joka on myös epävirallinen golfklubi. Väylät on saatu raivatuksi. Korit ovat hyvässä kunnossa. Aloituspaikat laatoitetaan tämän vuoden kuluessa. Opastusta parannetaan jo kesän aikana, ja koreihin asennetaan sponsoreiden metalliset logot. Tämä tehdään tietenkin talkoilla. Rata on tarkoitus laajentaa täyteen mittaan, jolloin siinä on 18 koria. Veikkolan Frisbee-golfilla on myös omat nettisivut osoitteessa www.kiinto.com/vdgc  

15. Skeittiramppi

Talkoilla rakennettu skeittiramppi on toiminut Veikkolassa jo useita vuosia. Alkuaikoina rampilla oli kilpailutoimintaa. Rampin kuluvat osat (vesivanerit ja kaiteet) pääsivät jo rapistumaan, kun nuoret ja Lions Club Veikkolan edustajat ottivat yhteyttä kyläyhdistykseen. Alueella on järjestetty alkukesän aikana jo useammat talkoot, joissa nuoret ja heidän vanhempansa sekä paikallinen Lions Club ovat olleet innolla mukana. Kyläyhdistys on organisoinut talkoot ja huolehtinut muonituspuolesta. Tämän kesän aikana vaihdetaan kuluneet vesivanerit, korjataan kaiteet ja muut repsottavat paikat. Jos intoa riittää, rakennetaan alueelle pyramidi. Nuorten on tarkoitus huolehtia alueen siisteydestä yhteisvastuullisesti.

16. Toiminnallinen joulukalenteri

Joulukalenteri on toteutettu yritysten, yhteisöjen ja koulun yhteistyönä. Kalenteri toimii niin, että siinä luukkuina ovat yhteistyötahojen ovet. Luukkupäivänä näissä ovissa on kalenterin tunnus. Joulukalenterin myötä kyläläiset pääsevät tutustumaan monipuoliseen Veikkolaan. Kalenterin valmistelu ja palautteiden keräys tehdään yhteistyössä koulun yhdeksäsluokkalaisten kanssa osin koulun TET-jakson aikana harjoittelutyönä. Kalenteri julkaistaan Kylänraitissa ja Veikkolaverkossa laajempana verkkoversiona.

17. Lehti Kylänraitti

Kylänraitti-lehti ilmestyy neljästi vuodessa. Suositun lehden kirjoittaa, kokoaa, kuvittaa ja taittaa veikkolalainen toimituskunta talkoilla. Yhteistyö kylän yritysten kanssa mahdollistaa lehden toteuttamisen. Lehti julkaistaan pdf-muodossa osoitteessa www.kylanraitti.fi.

18. Veikkolaverkko

Veikkolaverkko osoitteessa wwww.veikkola.fi ja www.veikkola.net on toiminut vuodesta 2000 yhteisenä tiedotuskanavana.

19. Veikkola-kirja

Keväällä koottiin työryhmätyönä Veikkola-kirja. Kirja on kyläyhdistyksen lahjatuote, jota lahjoitettiin koululle, kirjastoon, kyläpäivien osanottajille ja kunnan päättäjille yhdistyksen tilaisuuksissa. Sitä myös myydään kiinnostuneille kylän tapahtumissa, 10-kiskalla, Sirpan vintillä ja kylätalolla.

Muiden yhdistysten tulevan toiminnan painopisteitä

Korjaukset ja lisäykset kyläsuunnitelman seuraavaan versioon osoitteeseen veikkola@gmail.com.

Lions club

Veikkolan Lions Clubin mielestä Veikkolan kehittämisessä on tärkeää yhteistyö eri toimijoiden kesken. Omalta osaltaan Lions Club keskittyy kylän liikenneturvallisuuteen ja sen parantamiseen. Erityisesti lasten aseman parantaminen liikenteessä on tärkeää. Tärkeää on myös tarjota apua niille, jotka sitä erityisesti tarvitsevat. Veikkolan Lions Club keskittyy oman kylän auttamiseen ja palveluun, mutta osallistuu myös kotimaisiin ja kansainvälisiin auttamisprojekteihin.

Minne sanat?

Kirkkonummen kirjaston ystävät -yhdistys kaipaa kulttuurikäyttöön sopivia tiloja, kuten näyttelytilaa sekä luentoihin ja nukketeatterivierailuihin soveltuvaa tilaa. Yhdistyksen ylläpitämä sanataidekoulu Kirkkonummen sanapaja toimii aktiivisesti Veikkolassa. Nykyisen kirjastorakennuksen yläkerran tiloissa on enemmän käyttäjiä kuin lasten harrastuksiin sopivia tilavuoroja.  Sanataidekoulu pyrkii tilakysymyksen takia entistä enemmän yhteistyöhön koulun ja päiväkodin kanssa. Yhdistys toivoo uutta kirjastorakennusta ja sinne sanataidekoulun käyttöön lapsille suunniteltavia tiloja tai omaa soppea.

VeVe liikuttaa vauvasta vaariin

Veikkolan Veikot ry on vapaaehtois- ja talkootyöllään ja yli tuhannella jäsenellä merkittävä kyläläisiä yhdistävä ja palveleva yhdistys. Seuran käynnistämä kenttähanke työllistää jäseniä rajusti lähivuosina. Nyt on kentälle taisteltava vielä nurmipinnoite, jotta se parhaiten palvelisi koulun ja kyläläisten tarpeita. Lisäksi VeVe:n moninaiset liikuntapalvelut perheliikunnasta ja liikuntaleikkikouluista, harraste-, kilpa- ja veteraanitoimintaan kaipaavat kipeästi lisää sisäliikuntapaikkoja kylälle. 
14 vuoden aktiivisen kehittämisen ansiosta VeVe:n yleisurheilujaoston jäsenmäärä on nyt yli 800, joista eri-ikäisiä lisenssiurheilijoita lähes 500. Luku on valtakunnan suurin. Liikunta antaa puhtia koko kylälle. Ammattimaisessa toiminnassa huomioidaan sosiaalisuus ja kasvatus. Opetusministeriö on palkinnut jaostoa useilla stipendeillä. Jaosto tulee palkkaamaan toiminnanjohtajan.  

Järvet ja kalastus

Veikkolan järviä ovat Kirkkonummen Veikkolan vesiensuojeluyhdistys KIRVES ry. ja Veikkolan kalastuskunta hoitokalastaneet kymmenen vuotta. Tämän hoitokalastuksen jälkeen on edelleenkin liikaa pikkukaloja, erityisesti pohjamutia tonkivia särkiä. Tämän vuoksi hoitokalastusta on jatkettava. Kunnallistekniikan rakentamisen jälkeenkin (vuosi 2012 kunnalle asetettu takaraja) järvien hoitamista on jatkettava. Kalljärvellä hoitokalastus ei riitä, vaan syyskuussa 2007 tehtiin kuntalaisaloite järven radikaalihoidosta. Kalljärven ilmakuva on heinäkuulta 2007, jolloin järvessä oli jo runsaasti levää. Kuvan on ottanut Tero Taponen Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Haja-asutusalueiden vesihuoltotarkastusten aloituksen painopiste haluttaisiin siirtää latvavesille eli Veikkolan pohjoisrajalle.
Järvienhoitosuunnitelman päivitys on vesiensuojeluyhdistyksen seuraava toimenpide.
Hoitotoimenpiteiden tavoitteena on järvien virkistyskäytön parantaminen muun muassa puhtaampien uimavesien ja monipuolisen kalakannan aikaansaamiseksi.
Kaavassa mainitut rantaraitit halutaan kyläläisten käyttöön. Ojien siistimistä jatketaan ja virtaavan veden laatua seurataan.
Edelleenkin lainataan kyläläisille vesikasvien niittämiseen tarvittavia laitteita ja opastetaan niiden käyttöön.

Koirat kylässä

Veikkolassa on koirien omistajia yli 400, joten VEKORA haluaa olla mukana kiinteästi kehittämässä kylää niin, että koirien ja muiden kyläläisten rinnakkaiselo olisi mahdollisimman sujuvaa. Koirat ja koiraihmiset ovat sosiaalisia lajeja, joten oma koirapuisto uima-mahdollisuudella, vaikkapa Lamminjärven rannasta olisi todella mahtava juttu!
Toinen tärkeä asia, jotta koiraharrastusta voitaisiin aktiivisesti jatkaa pidemmälle syksyyn, on sähköjen ja valaistuksen saaminen Navalan kentälle, jonka Eerikinkartanon hoitokunta on myöntänyt VEKORAn käyttöön. Valaistus palvelisi myös viereisen jalkapallokentän käyttöä.

Kartanoteatterilla ensi-ilta juhannuksena 2008

Raija Orasen kirjoittama näytelmä "Kaikki maan hedelmät" saa ensi-illan juhannuksena Navalan puistossa. Sitä ennen Veikkolan kartanoteatteri ry:n lukuisat piirit harjoittelevat kansalaisopistossa ja keväällä Navalan puistossa. Harrastelijat saavat tuekseen muutaman ammattinäyttelijän ja ohjaajan. Näytelmä kertoo Veikkolassa vaikuttaneiden von Wahlbergien elämästä Eerikinkartanossa. Lue lisää www.kartanoteatteri.net.

Kuvassa Kartanoteatterin nukketeatteripiiri kokoustaa Veikkolan kylätalolla kesällä 2007.

 

Päivitetty 18.2.2008. Palaute tästä sivusta: veikkolaverkko@saunalahti.fi. Kerro palautteessasi tämän sivun nimi: Kylasuun_16.

 

Suunnitelman muille sivuille sisällysluettelon kautta tai seuraavista sivunumerolinkeistä:
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18

Linkit