R.I.P. Raadelman Hallauni
(04.11.2009 - 18.05.2012)


Kuvien © Keinumäki

Virallinen nimi: Raadelman Hallauni Koulutustaso: Helppo A, 100 cm
Rotu ja sukupuoli: Suomenhevos-tamma Painotus: Yleispainotus
Syntymäaika: 04.11.2009 (nyt 16 v.) Rekisterinumero: VH11-018-0399
Säkäkorkeus: 158 cm Kasvattaja: Raadelman Tila
Väritys: Vaaleanpunarautias Omistaja: VRL-02377, Hiprakka

VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2, KRJ-I, SLA-I
Lue lausunnot ja arvostelut täältä.

Luonnekuvaus

Jo nimi Raadelman Hallauni viittaa melkoisen selvästi tamman luonteeseen, se on rauhallinen ja äärettömän kiltti. Käsiteltävyys tammalla on huipussaan, oli sitten kyse lääkäristä, kengittäjästä tai hoitajasta, isosta tai pienestä. Suurimmaksi osaksi Hallauni on sosiaalinen ja rehti junttura, joka ei pitkiäaikoja viihdy yksistään. Vaikkakin kyseessä on erityisen serallinen kaunokainen, tulee sen kuitenkin välillä saada kiintiönsä täyteen omasta rauhasta, jotta jaksaa taas olla hyväntuulinen.

Hallauni omaa todella kauniit ja tasaiset liikkeet, pitkä askel ja ryhdikäs asento takaavat herkkua silmälle maastakäsin katsottavaksi, eikä selässä oleminenkaan ole ollenkaan vastenmielistä, päin vastoin. Tamman jokainen askellaji on pehmeä ja keinuva.

Helppojen luokkien koulukuviot sujuvat tammalta ilman suurempaa hiusten, vai pitäisikö sanoa jouhien, halkomista ja se jopa nauttii siitä. Vaativammat luokatkan eivät sinänsä ole ongelma tammalle, mutta niiden eteen saa tehdä töitä jo melkoisesti, eikä lopputulos ole silloinkaan taattua.

Vaikkakin kouluratsastuksen perusteella voisi kuvitella Hallaunen olevan hieman laiskahko ja kovin lauhkea, muuttaa esteradalla nähty käyttäytyminen usean mielipidettä tammasta. Se on räväkkä ja innokas, vauhtiakin löytyy. Esteradalla Hallauni vaatiikin selkäänsä kokemusta omaavan ratsastajan, sillä tammaa tarvitsee lähes koko aika pidättää ja hallita muutenkin. Jollei ratsastaja ole hereillä selästä käsin, on jälkikin sen näköistä. itse esteet eivät tammalle ongelmia tuota, se loikkii näppärästi ylitse jopa metrin radoista, ja yksittäin vieläkin korkeammista. Hyppytekniikka sillä on kohdallaan, mutta intoa ja energiatasoa voisi hieman yrittää säädellä sillä saralla.

Mastoon Hallaunen kanssa voi lähteä sen enempää kummastelematta. Reipas ja varmajalkainen tamma tallustaa juuri sinne, minne selästä pyydetään, eikä kokeile omia reittejään. Tamma on omiaan maastoon niin yksin kuin porukassakin.

Kilpailupaikan hälinät eivät tätä tammaa juurikaan hetkauta, se on jo tottunut hälinään ympärillään ja usein katseleekin uteliaana ohitse vilistäviä ihmisiä ja hevosia. Kaikki ympärillä tapahtuva on Hallaunen mielestä kovin mielenkiintoista ja välillä hoitajalla onkin kunnon työ saada se pysymään suunnilleen paikoillaan harjauksen ja varusteiden laiton ajan.

Alkuverryttelyiden kanssa kannattaa olla tarkkana, mikäli palkintosija siintää unelmissa. Huonosti lämmiteltynä tamma on huomattavan kankea, eikä se jaksa keskittyä suoritukseensa juurikaan. Ylimääräiset energiat on hyvä kuluttaa myös viimeistään lämmittelyvaiheessa.

Arvostelut ja lausunnot

KTK-III myönnetty 28.02.2011
16 + 17 + 18 + 16 = 67p
"Tiivis runkoinen, etuosassa saisi olla enemmän voimaa. Jalka-asennoissa parannettavaa."
"Ok leimat, pitkä kaula, pitkä runko, kuivat jalat ja hyväs asennot."
"Hyvät tyypit, pitkä pyöreä runko, hieman tuhdissa kunnossa, rasittuneet jalat."

VIR MVA Ch myönnetty 04/2011

YLA2 saavutettu 08/2011
29 + 21 + 36 + 35 = 121p

KRJ-I saavutettu 15.12.2011
22 (6+8+8) - 41 - 22 - 10 - 8 = 103 p.

SLA-I saavutettu 10.01.2012
13 + 15 + 25 + 20 + 20 = 93p / SLA-I
1. Tammamainen, ok ratsutyyppi. 4p.
2. Melko hento kaula, jyrkähkö lapa. 3p.
3. Avo runko, vennohko selkä. 3p.
4. Ok jalat. 3p.

Sukutiedot

i. Keinumäen Hukseli
sh, prt, 156 cm
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-I, KRL-II, YLA1
ii. Raadelman Vekseli
sh, prt, 156 cm
VIR MVA Ch, KTK I, SER-V, KRJ-I, ERJ-III, SLA-I, YLA2
iii. Raadelman Yksinolla
sh, rt, 150 cm
VIR MVA Ch, SUP-V, KTK-I, KRJ-I, ERJ-II, SLA-I*, YLA1
iie. Vaapukan Milka
sh, rt, 162 cm
VIR MVA Ch, KRJ-II, ERJ-III, KTK-II, SLA-I*
ie. Riitamaan Hulahula
sh, rt, 157 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-III, YLA2, SLA-II
iei. Kepponen
sh, rt, 162 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
iee. Raadelman Inkeri
sh, rt, 152 cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-III, YLA2, SLA-I
e. Haavelaakson Hämyhalla
sh, vrt, 161 cm
VIR MVA Ch, KTK-III
ei. Hallapuron Aatos
sph, prt, 147 cm SLA-II
eii. FNS Eepos
sph, vkko, 146 cm
VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-I, VVJ II, YLA1
eie. Yaven Illuusia
sph, prt, 145 cm
VIR MVA Ch, KTK-II
ee. Taikakuun Hämypilvi
sh, prt, 162 cm
VIR MVA Ch, KTK II, SLA I
eei. Silmukan Gabriel
sh, rn, 156 cm
eee. Lumotuksen Narsissi
sh, tpr, 149 cm
KTK-III, YLA1

Laajennettu sukututkimus täällä

Isä, Keinumäen Hukseli oli Kyan kasvattama ja omistama punarautias ori, joka kilpaili menestyen niin kouluratsastuksen kuin myös rataesteiden parissa. Näyttelyistä tämä kuvankaunis punarautias ori kävi hakemassa tarvittavat sertit VIR MVA Ch -arvonimeen ja suomenhevosten kantakirjasta ori löytyy kolmannelta palkinnolta. Rehellistä ja lempeää luonnettaan se on periyttänyt kolmelle hienolle jälkeläiselle, joista Hallauni onkin ainoa neitokainen.

Isänisä, Raadelman Vekseli, oli Raadelman menestyneimpiä kasvattedja ja omistajansa, Kyan, mukaan myös alusta asti tämän silmäterä. Ori kilpaili nuoresta alkaen niin vaativissa koululuokissa kuin myös korkeilla esteradoilla ja niitti huimasti menestystä pitkän elämänsä aikana. Varmasti jokainen oriin tutustunut henkilö voisi sanoa, että kyseessä oli lähes täydellisyyttä hipova otus, jonka meriittilista oli venynyt todella pitkäksi. Tämä tummanpunarautias komistus jouduttiin lopettamaan 28-vuotiaana tallissa riehuneen sitkeän influenssan vuoksi.

Isänisänisä, Raadelman Yksinolla, syntyi Raadelman Hevostilalla alkukeväästä 2007. Orista on todettu, että se on kuin Ruma Ankanpoikanen, varsana ori ei ollut niin kovin komea, mutta kasvettuaan siitä hehkeytyikin oikea hurmuri. Tämä rautias, yleispainotteinen ori niitti menestystä roimasti koulu- ja esteratsastuksen parissa (Va A/100 cm) ja onkin kasvattajansa ja omistajansa mukaan Raadelman menestyneimpien kasvattien listamn kärkipäässä. Elämänsä aikana ori kerkesi saamaan kuusi jälkeläistä, joille on periytynyt kivasti isänsä taidokkuutta ja aikuisiän ulkomuotoa. Yksinolla lopetettiin 31-vuotiaana Raadelman Tilalla melloneen influenssan vuoksi.

Isänisänemä, Vaapukan Milka, oli suurehko suomenhevostamma, omistajansa sanoja lainaten "jätti joka ilman suuntaan". Korkeutta tältä monitaiturila löytyi 162 cm ja väritykseltään se oli kauniin rautias. Luonteensa puolesta Milka oli oikein ihmisrakas ja tulipa se toimeen myös eläimienkin kanssa, lähes kaikkien, jotka vain jaksoivat tamman häsläämistä katsella. Yleispainotteinen Milka kilpaili kivasti menestyen pääosin koulu- ja rataesteiden parissa, mutta näiden lomassa se kerkesi haalimaan NJ:n näyttelyistä itselleen tarvittavat sertit VIR MVA Ch -arvonimeä varten. Milka on myös kantakirjattu toiselle palkinnolle, joten mikätahansa jätti ei kyseessä olekaan. Tiettävävästi Milkalla on kuusi jälkeläistä, joista ainakin neljä ovat pääseet emänsä lailla nauttimaan menestyksestä.

Isänemä, Riitamaan Hulahula, oli oikea viilipytty luonteeltansa. Vaikka ratsuna tamma toimikin kuin ihmisen mieli, oli se tallissa ja tarhassa ollessaan todella, siis todella, rauhallinen. Yleisratsuna toiminut tamma omasi kauniin vaaleanrautiaan värityksen ja sen siroa päätä koristi piirto, jouhet tällä puolestaan olivat aavistuksen hampun väriset. Hulalla oli siis ulkomuoto kohdillaan ja siitä on todeisteena VIR MVA Ch -arvonimi sekä KTK-II. Tamma kilpaili reippaasti yleispainotteisena ratsuna ja on erilaisissa laatuarvosteluissa napsinut mukavia palkintoja osittain niiden ansiosta. Jälkeläisiä Hulalla on viisi kappaletta.

Isänemänisä, Kepponen, on keväällä 2007 syntynyt, rakenteellisesti aivan ihastuttava ori, joka toimikin pitkään jalostusorina Raadelman Tilalla. Kya oli oria kuolannut useaan otteeseen ja kun kuuli, että tämä oli nyt myynnissä, kävi hän heittämässä sellaisen tarjouksen orista, että ei muilla tainnut olla mahdollisuuksia lainkaan. Korkeutta Kepposella oli 162 cm ja karvapeite oli nätti, hyväkuntoinen ja rautias. Liinaharja oli pitkä ja tuuhea ja oria kuvattiinkin ulkonäöllisesti usein suomenhevosen perikuvaksi. Komistuksella on jälkeläisiä tiettävästi kuusi kappaletta.

Isänemänemä, Raadelman Inkeri, oli taitava yleisratsu, joka niitti menestystä niin vaativissa koululuokissa kuin myös metrin rataesteita loikkien. Potentiaalinen tamma kerkesi keskipitkän elämänsä aikana haalaamaan litannian meriittejä, joihin on vaadittu niin rakennetta, luonnetta kuin myös kykyä toimia ratsuna - ja etenkin taitoa. 26-vuotiaana pois nukkunut tamma omasi säkäkorkeutta vain 152 cm ja oli rautias hamppuharjalla. Elämänsä aikana tamma kerkesi varsomaan seitsemän varsaa, joista osa porskuttaa edelleen iloisesti eteen päin.

Emä, Haavelaakson Hämyhalla, oli Kyan tilaama varsa Haavelaaksosta. Tamma saapui Keinumäkeen lähes heti vieroituksen jälkeen ja koulutus pääsi alkamaan. Keinumäessä tamma asuikin koko elämänsä muutamaa ensimmäistä kuukauttaan mukaan laskematta ja näyttikin taitonsa useaan otteeseen koulukentillä, 52 kappaletta KRJ-sijoituksia ei tilille napsahda, mikäli kyseessä olisi aivan täysi tumpelo! Koulutaitojensa lisäksi tamma omasi hienon rakenteen, josta myös tuomarit olivat sitä mieltä. Näyttelyissä kiertäessään tamma sai heti tarvittavat MVA-sertit ja näin siitä tuli VIR MVA Ch. Myös kantakirjaus puhuu hyvän rakenteen puolesta, vaikka sielä jäätiinkin "vain" kolmannelle palkinnolle. Vaaleanrautias, 161 cm korkea tamma varsoi vain kaksi varsaa, Hallaunen ja sen siskon, Hallavan.

Emänisä, Hallapuron Aatos, oli komea pienhevos-ori, jolla oli pitkä ja paksu harja sekä aivan tummanpunarautias karvapeite. Vaikka ori olikin taidokas kouluratsu, ei se kerennyt pahemmin elämänsä aikana kilpailemaan. Vaikka maallikon silmään orin rakenne näytti varsin hyvältä, olivat kantakirjaustilaisuuden tuomarit valitettavasti sitä mieltä, että ori oli kelpaamaton kantakirjaan - tuloksesta jäi uupumaan vain uksi piste, jotta ori olisi kolmanelle palkinnolle palkittu. Tästä huolimatta oti oli varsin kysyttyä kamaa jalostuspiireissä ja onkin kuuden jälkeläisen ylpeä isukki. Aatos on jo valitettavasti menehtynyt, mutta pari pakastetta siitä on edelleen jäljellä, joita voipi hevosen omistajalta, Vaapulta, kysellä.

Emänisänisä, FNS Eepos, oli Fanononen komea kasvatti, joka oli väritykseltään voikko. Pienhevosen mittoihin jämähtänyt koulutaituri pisti kyllä jauhot suuhun isommillekin hepoille kentillä. Orin ego taisi myös olla muutoinkin paljon isompi, mitä fyysinen koko ulospäin saattoi näyttää, mutta tästä huolimatta se oli oikein mukavaa seuraa. Vaativan B:n kouluratsu on menestynyt rakennetta ja taitoa tarvittavissa mittelöissä ja siitä todisteena onkin liuta meriittejä ja iso kasa sijoituksia. Ori kilpaili pääosin kouluratsuna, mutta myös rataesteiltä, kentästä sekä valjakosta on löydettävissä tuloksia, hyviä semmoisia.

Emänisänemä, Yaven Illuusia, oli rautias monitoimihevonen, joka kilpaili elämänsä aikana ahkerasti useissa eri lajeissa. Pääpaino taisi kuitenkin olla ravipuolella, mutta hyvänä kakkosena tulee myös valjakkoajokilpailut sekä vaihtelun vuoksi muutamia rataesteitä, kenttää sekä kouluratsastusta. Näiden lisäksi myös näyttelyissä tamma pärjäsi oikein kelvollisesti ja onkin saanut hankittua tarvittavat sertit VIR MVA Ch -arvonimeen sekä kantakirjaukseen, josta sai kolmannen palkinnon pistein 66. Illuusia oli luonteeltaan pääosin kiltti ja hyvin rauhallinen ja myös tämän kuudelle jälkeläiselle on saatu hienosti periytytettyä näitä piirteitä. Illuusia oli oikea monitaituri ja käyttöhevonen sieltä parhaimmasta päästä.

Emänemä, Taikakuun Hämypilvi, on Vaapun omistama Taikakuun kartanon kasvatti, joka oli painottunut kilpailmaan kouluratsastuksen parissa. Yhteistyökykyinen ja reipas neiti suorittikin useaan otteeseen vaativia luokkia päästen sijoille. Rakenteellisesti Hämypilvi on myös kelpo kaveri, johna sen puolesta puhuvat VIR MVA Ch sekä KTK-II. Hämypilvi on suhteellisen yleinen suomenhevosten suvuissa, sillähän on jo kahdeksan kappaletta hienoja jälkeläisiä.

Emänemäisä, Silmukan Gabriel, oli hieno 156 cm korkea suomenhevos-ori, joka kilpaili omistajansa Alhipan kanssa niin koulu- kuin myös kenttäratsastuksen parissa. Vaikka ori olikin taivata esteiden ylittäjä ja taipui ties millaisiin kiemuroihin, ei sen rakenteella valitettavasti näyttelyissä menestynyt. Tai kyllähän rakenne oli kohdillaan, mutta käytös veroitti pisteitä niin, ettei sitä kunnolla kukaan pystynyt arvioimaan. Tästä huolimatta Garbiel toimi myös jalostusorina hetken verran ja onkin ymmärtääkseni viiden kakaran isukki.

Emänemänemä, Lumotuksen Narsissi, oli juuri ja juuri täysikokoisen hevosen mitoissa, sillä säkäkorkeutta tältä tummanpunarautiaalta pikkutammalta löytyi vain 149 cm. Narsissi oli Gabrielin tapaan Alhipan omistuksessa, mutta tämä kilpaili vain kouluratsastuksen parissa. Vaikka menestystä ei herunutkaan aivan niin paljoa, mitä alkuun toivottiin, oli tamma ahkerasti varsomispuuhissa ja lopulliseksi varsamääräksi on laskettu seitsemän elävää varsaa. Rakenne oli tälläkin kunnossa ja tamma on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle sekä saanut useita sertejä näyttelyistä sekä yleislaatuarvostelusta Alhippa ja Narsissi kävivät hakemassa matkaansa loistanav ykköspalkinnon!

Jalostusinfo

Hallaunesta on mahdollista saada tilausvarsa erikeen sovittuna. Jos tilausvarsa kiinnostaa, tulee sinun itse etsiä tammalle sopiva ori ja lähettää minulle sähköpostia osoitteeseen nennukka89@gmail.com. Orin tulee omata sukua vähintään 4 polvea ja olla puhdasrotuinen ssuomen(pien)hevonen.

s. 13.07.2010 sh-t. Hiprakan Piippa i. Puskamäen Paroni
s. 30.08.2010 sh-o. Jeremias HIP i. Mörkövaaran Muskotti KTK-III
s. 30.01.2011 sh-t. Elotuuli HIP i. Mörkövaaran Eemil KTK-III
s. 10.03.2011 sh-t. Hiprakan Helmiä i. Lakean Joonatan
s. 20.07.2011 sh-o. Unisieppari HIP i. Lakean Joonatan

Sijoitukset

KRJ (43 sijoitusta)

01.12.2009, Hopeatoffee - He C - 5/60
03.12.2009, Hopeatoffee - He C - 2/60
03.12.2009, Kisakeskus E-P. - He C - 2/52
05.12.2009, Hopeatoffee - He B - 3/60
06.12.2009, Hopeatoffee - He B - 7/60
06.12.2009, Raadelma - He A - 4/40
07.12.2009, Kuhmo - He A - 4/30
08.12.2009, Kuhmo - He B - 3/30
08.12.2009, Kuhmo - He A - 2/30
09.12.2009, Kuhmo - He B - 3/30
05.10.2010 Dei - He B - 2/50
06.10.2010 Duren - He A - 2/30
07.10.2010 Dei - He B - 6/50
08.10.2010 Dei - He B - 1/50
09.10.2010 Rough Stallions - He A - 3/60
10.10.2010 Rough Stallions - He A - 5/30
19.10.2010 Fiktio - He A - 5/60
21.10.2010 Fiktio - He A - 3/60
22.10.2010 Fiktio - He A - 5/60
15.01.2011 KRJ CUP - He A (Prix de Duren) - 1/77
20.02.2011 Hiprakka - He A - 2/100
20.02.2011 Derbyn suomenhevoset - He A - 6/50
20.02.2011 Kiejo - He A - 3/40
22.02.2011 Derbyn suomenhevoset - He A - 1/50
24.02.2011 Toivoton - He A - 2/50
25.02.2011 Toivoton - He A - 1/50
01.03.2011 Acantha Farm - He A - 10/100
02.03.2011 Acantha Farm - He A - 2/100
03.03.2011 Hiprakka - He A - 4/40
04.03.2011 Derbyn suomenhevoset - He A - 3/50
04.03.2011 Hiprakka - He A - 3/40
05.03.2011 Acantha Farm - He A - 5/100
05.03.2011 Acantha Farm - He A - 3/100
08.03.2011 Fiktio - He A - 1/50
10.03.2011 Fiktio - He A - 2/50
11.03.2011 Fiktio - He A - 1/50
27.03.2011 Sanbrook - He A - 1/70
28.04.2011 Hiprakka - He A - 2/50
03.05.2011 Fiktio - He A - 6/50
04.05.2011 Derby Racing - He A - 4/40
08.05.2011 Fiktio - He A - 4/50
09.05.2011 Duren - He A - 5/100
10.05.2011 Duren - He A - 8/100

ERJ (44 sijoitusta)

12.12.2009, Cheval Delamer - 90 cm - 5/30
11.10.2010 Hiprakka - 100 cm - 4/50
15.01.2011 Korhe Hobused - 100 cm - 1/30
17.01.2011 Korge Hobused - 100 cm - 4/30
18.01.2011 Eillyn - 100 cm - 5/40
19.01.2011 Eillyn - 100 cm - 2/40
21.01.2011 Noora - 100 cm - 7/50
27.01.2011 Hankivaara - 100 cm - 2/52
24.02.2011 Hiprakka - 100 cm - 1/50
25.02.2011 Hipsutus - 100 cm - 1/60
26.02.2011 Hipsutus - 100 cm - 3/60
01.03.2011 Wikhorn - 100 cm - 6/100
03.03.2011 Wikhorn - 100 cm - 7/100
28.03.2011 Virtuaalitalli WD - 100 cm - 10/100
03.04.2011 Hiprakka - 100 cm - 5/50
05.04.2011 Lonely Riders - 100 cm - 4/50
15.04.2011 Hiprakka - 100 cm - 2/50
17.04.2011 Hiprakka - 100 cm - 1/50
26.04.2011 Hiprakka - 100 cm - 2/50
01.08.2011 Katvusto - 100 cm - 4/30
04.08.2011 B.B. Steeds - 100 cm - 3/30
10.09.2011 KK Bailador - 100 cm - 5/50
13.09.2011 Koston suomenhevoset - 100 cm - 2/50
23.09.2011 Koston suomenhevoset - 100 cm - 1/50
10.10.2011 Hiprakka - 100 cm - 1/60
13.10.2011 Hiprakka - 100 cm - 3/60
21.11.2011 Viehättävä - 100 cm - 5/50
26.11.2011 The Last Legends - 100 cm - 2/60
28.11.2011 Kärmeniemi - 100 cm - 7/50
26.01.2012 Hiprakka - 100 cm - 7/50
28.01.2012 Hiprakka - 100 cm - 4/50
28.01.2012 Koston suomenhevoset - 100 cm - 5/50
30.01.2012 Katvusto - 100 cm - 2/50
01.02.2012 Rhonwen - 100 cm - 2/40
03.02.2012 Hiprakka - 100 cm - 5/50
05.02.2012 Ponitalli Rotvalli - 100 cm - 5/40
05.02.2012 Rhonwen - 100 cm - 3/40
19.02.2012 Immortelle Park - 100 cm - 5/60
05.02.2012 VITRY - 100 cm - 6/85
18.02.2012 VSHK - 100 cm - 4/47
19.02.2012 VSHK - 100 cm - 1/48
20.02.2012 VSHK - 100 cm - 7/49

Villit kisat (67 sijoitusta)

06.05.2010 Chestnout - He B - 2/47
08.05.2010 KK Louves - He A - 7/79
15.05.2010 Rentukka - He A - 1/45
15.05.2010 Roscoe - 100 cm - 4/71
20.05.2010 PVR - He B - 1/13
23.05.2010 Hiprakka - He A - 3/45
09.06.2010 Elgwir Arabians - 100 cm - 5/71
15.06.2010 Interludium - 100 cm - 3/68
17.06.2010 VMR - He A - 6/37
16.07.2010 Raitapaita - He B - 2/42
16.07.2010 Ketolan tila - He B - 4/18
25.07.2010 VPA Cup - He B - 4/89
26.07.2010 KK Life - He A - 8/67
26.07.2010 KK Life - 100 cm - 3/51
03.08.2010 Korge Hobused - 100 cm - 2/19
11.10.2010 Daydream - 90 cm - 5/30
14.10.2010 Daydream - He A - 8/81
20.10.2010 KT Farrow - He B - 4/105
14.11.2010 Saint Jimmy - 100 cm - 6/38
16.11.2010 Hillamäki - 90 cm - 8/99
16.11.2010 Hillamäki - 100 cm - 8/101
17.11.2010 Hillamäki - 100 cm - 9/110
04.01.2011 Latun Talli - He C - 5/31
10.01.2011 Melony - 90 cm - 4/40
27.01.2011 Cheerful Shetlands - He A - 1/20
28.01.2011 Cheerful Shetlands - He A - 4/20
17.03.2011 Sanbrook - He A - 2/32
18.03.2011 KK Energia - 100 cm - 4/30
20.03.2011 KK Energia - 100 cm - 3/28
29.03.2011 Cadbowy - He B - 8/117
03.04.2011 Inverness Stud - He A - 2/31
21.04.2011 Minion - 100 cm - 6/41
30.04.2011 Wisdom Welsh - He A - 2/25
06.05.2011 Hiprakka - 100 cm - 3/22
01.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 2/96
02.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 1/96
05.05.2011 Rajaton - He B - 6/65
05.05.2011 Rajaton - He A - 8/83
06.05.2011 Rajaton - He A - 2/83
07.05.2011 Hengenvaara - 90 cm - 2/78
08.05.2011 Rajaton - He B - 4/65
08.05.2011 Hengenvaara - 90 cm - 3/78
11.05.2011 Hengenvaara - 90 cm - 8/78
12.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 5/96
13.05.2011 Suokukka - He A - 6/43
13.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 9/96
16.05.2011 Hengenvaara - 90 cm - 4/78
20.05.2011 Icon - 100 cm - 2/31
20.05.2011 Hengenvaara - 90 cm - 4/78
22.05.2011 Hiprakka - 100 cm - 3/49
24.05.2011 Humu - 100 cm - 6/46
24.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 5/96
27.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 5/96
28.05.2011 Hengenvaara - 100 cm - 8/96
04.06.2011 KK Moar - 90 cm - 3/96
04.06.2011 KK Moar - 100 cm - 7/73
06.06.2011 Juttala - 100 cm - 4/33
07.06.2011 KK Moar - 90 cm - 5/96
09.06.2011 KK Moar - 90 cm - 7/73
14.06.2011 KK Moar - 90 cm - 4/86
26.06.2011 KK Moar - 100 cm - 4/86
28.06.2011 Smoothy Shetlands - 90 cm - 3/23
04.07.2011 Icon - 100 cm - 10/132
06.07.2011 Icon - 100 cm - 5/132
21.07.2011 Smoothy Shetlands - 100 cm - 4/42
30.09.2011 Smoothy Shetlands - 100 cm - 1/30
12.10.2011 Avenge - 100 cm - 2/29

VSHK:n alaiset (66 sijoitusta)

14.05.2010 Riiviöt - He A - 1/19
17.05.2010 Kosto - 90 cm - 2/19
18.05.2010 Kosto - He A - 2/21
19.05.2010 Hiprakka - He B - 1/24
19.05.2010 Kosto - 90 cm - 2/19
19.05.2010 Kosto - 100 cm - 4/18
17.06.2010 Riiviöt - 90 cm - 5/25
03.07.2010 Fiktio - He B - 5/41
03.07.2010 Harharetki - 90 cm - 1/23
03.07.2010 Harharetki - 100 cm - 4/19
03.07.2010 Kosto - 100 cm - 3/54
04.07.2010 Harharetki - He C - 4/37
04.07.2010 Fiktio - 90 cm - 4/25
04.07.2010 Fiktio - He B - 2/41
04.07.2010 Fiktio - KN Special - 2/25
04.07.2010 Kosto - He C - 2/38
04.07.2010 Kosto - He B - 3/37
05.07.2010 Harharetki - He C - 5/37
06.07.2010 Fiktio - He B - 4/42
14.07.2010 Paitsio - He C - 1/65
18.07.2010 Riiviöt - 100 cm - 7/59
20.07.2010 Riiviöt - 90 cm - 1/66
20.07.2010 Riiviöt - 100 cm - 1/59
21.01.2011 Virmavesi - He C - 2/46
21.01.2011 Virmavesi - He C - 6/46
21.01.2011 Virmavesi - He B - 1/47
21.01.2011 Virmavesi - He A - 2/54
21.01.2011 Virmavesi - He A - 3/54
27.01.2011 Huvitus - 90 cm - 6/54
29.01.2011 Huvitus - 90 cm - 6/55
01.02.2011 Kosto - 90 cm - 1/30
02.02.2011 Kosto - He A - 5/30
03.02.2011 Kosto - He B - 4/30
03.02.2011 Kosto - 100 cm - 5/30
03.02.2011 Kosto - He A - 5/30
04.02.2011 Kosto - 100 cm - 4/30
05.02.2011 Valkeneva - 100 cm - 3/39
05.02.2011 Kosto - He B - 2/30
16.02.2011 Kosto - He C - 1/30
16.02.2011 Kosto - He B - 4/30
16.02.2011 Kosto - He B - 1/30
18.02.2011 Kosto - He C - 3/30
18.02.2011 Kosto - He A - 3/30
19.02.2011 Kosto - He C - 1/30
19.02.2011 Kosto - He B - 1/30
20.02.2011 Kosto - He B - 4/30
21.02.2011 Kosto - He C - 4/30
21.02.2011 Kosto - He A - 2/30
26.02.2011 Hiprakka - He A - 3/30
26.02.2011 Hiprakka - 100 cm - 5/27
27.02.2011 Hiprakka - He A - 2/30
27.02.2011 Hiprakka - 90 cm - 3/23
28.02.2011 Hiprakka - He B - 2/30
28.02.2011 Hiprakka - 90 cm - 2/23
01.03.2011 Hiprakka - 90 cm - 3/23
05.03.2011 Virmavesi - He A - 5/50
29.05.2011 Kosto - He B - 4/40
29.05.2011 Kosto - He A - 3/40
17.06.2011 Kosto - 100 cm - 2/31
26.06.2011 Breawa - He A - 3/28
15.07.2011 Riiviöt - He A - 3/31
16.07.2011 Riiviöt - He A - 3/31
19.07.2011 Riiviöt - He A - 3/31
12.09.2011 Hiprakka - 100 cm - 4/38
16.09.2011 Hiprakka - 100 cm - 6/38
13.02.2012 Hiprakka - 90 cm - 5/43

Näyttelyt

19.04.2010 Akasha Dressage - irtoSERT (Anette N.)
31.08.2010 Kosto - MVA-sert (Anette N.)
10.11.2010 Stecker - MVA-sert (Anette N.)
30.11.2010 Twisty Puzzle - irtoSERT (Anette N.)
30.01.2011 Special Ring - irtoSERT (Shonna)
15.02.2011 Västerby - irtoSERT (Shonna)

Muut

30.01.2011 Bailador - MEJ - 110 cm - 1/50
31.01.2011 Bailador - MEJ - 110 cm - 7/50
03.02.2011 Bailador - MEJ - 110 cm - 2/50
05.02.2011 Bailador - MEJ - 110 cm - 3/50
07.02.2011 Bailador - MEJ - 110 cm - 2/50
17.12.2011 KK Bailador - 100 cm - MEJ - 2/54
19.12.2011 KK Bailador - 100 cm - MEJ - 1/54

30.11.2010 KERJ-Cup (CUP) - Helppo lk - 2/44

08.05.2011 KK CK - rotunäyttelyt - LKV2, II-palk.

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

24.12.2011, Joulu!

Lunta ei sitten saatu täksi jouluksi, mutta eipä se enää niinhaitannutkaan. Aamulla kävin tallilla pikaisesti pyörähtämässä ja kävin antamassa Hallaunelle jouluateriansa, joka koostui kaurapuurosta, porkkanasta, omenasta sekä kuivasta leivästä. Hallauni hörähteli kiitollisena ja tuuppasi minua hellästi turvallaan.

Pikaisen visiittini aikana harjailin tamman ja ripustelin viimeiset havunoksat karsinan yläpuolelle tamman yltämättömiin. Pesukarsinan edustalle pystytin n. 150 cm korkean tekokuusen, joka sai päällensä omaan silmäänikin kauniin koristepeitteen.

Kun aikalailla kaikki tallilla oli tehty, teippasin Hallaunen karsinan oveen vielä ison, A3-kokoisen joulukortin, joka saisi komeilla siinä muutaman päivän ajan. Lähtiessäni huikkasin vielä hauskat joulut heille, jotka tallille jäivät jälkeeni.

Hauskaa joulua kaikillle!

22.12.2011, joulua odotellen - ja lunta!

Muutama päivä sitten maaoli kivasti valkoisena vielä, mutta nyt oli kyllä ollut niin kovasti plussan puolella lämpötilat, että huhhuh. Lumi on sulanut vähintään samaa tahtia joulumielemme kanssa... Vaikka lunta ei nyt ole juuri ollenkaan, päätimme lähteä kylällä tonttuilemaan Hallaunen kanssa. Emilia ja Vuokko lähtevät meidän kanssamme, jotta emme näyttäisi aivan orvoilta.

Kunnon puunauksen ja koristelun jälkeen näytimme jopa jouluiselta tonttuasuissamme, kun odottelimme Vuokkoa ja Emppua pihassa. Vesisade oli tauonnut ja hieman taivaskin näyttäisi kirkastuvan. Pian Emppu talutta Vuokon pihaan ja kapusi selkään, jonka jälkeen lähdimme kohti kylää. Matkaa oli muutama kilometri ja se taittuikin leppoisasti rupatellessamme.

Kylän keskellä, torilla, oli ihmisiä paljon. Lapset olivat innoissaan nähdessään tonttuja ratsastamassa hevosilla ja muutamat tulivatkin ihmettelemään Hallaunta ja Vuokkoa ihan läheltä. Eräs isä tuli kysymään asiallisesti minulta, että voisiko hänen 4-vuotias tyttärensä päästä vähän istumaan oikean hevosen selkään ja tokkohan se sopi.

Talutin Hallaunta torin laidalla tytön hihkuessa iloisena isälleen Hallaunen selästä. Neitoseni oli hieman ihmeissään tästä tempauksesta, mutta kulki silti rauhallisesti. Kun olin hetken aikaa talutellut tyttöä ympäriinsä, totesti tämän isä, että varmaan riittää. Tontuilla on varmasti kiirettä tähän aikaan vuodesta, etenkin kun jouluaattokin on jo muutaman päivän päästä. Naurahdin hieman, mutta en alkanut inttään vastaan.

Palloilimme pitkin kylää vajaan tunnin verran ja monet näyttivätkin aidosti ilahtuneilta tonttukaksikon nähdessään. Hyväntuuliset joulun toivotukset raikuivat peräämme, kun suuntasimme matkamme kohti Hiprakkaa.

Paluumatkalla koukkasimme läheisen harjun kautta, jotta Hallaunikin pääsisi hieman rentoutumaan ja kuluttamaan energiaansa. Mutaisen ylämäen jälkeen tamma puuskuttikin hieman, mutta kannustin sen siitä huolimatta raviin ja jatkoimme reippaalla tempolla harjun päällä. Laskeuduimme käynnissä pienehköä polkua pitkin ja otimme pitkällä suoralla kunnon laukan. Vuokko ja Emilia jäivät kauas taakse, kun painoimme eteenpäin.

Reissumme meni paremmin kuin olin uskaltanut kuvitellakaan ja Hallaunikin oli saanut kevyen hien pintaan takaisintulomatkallamme. Tallissa huuhdoin tamman, jonka jälkeen pujautin sen karsinaansa päiväruokia nauttimaan loimi päällään.

20.11.2011, estevalmennus / valmentajana Kitatin

Hallauni ja Nenna olivat jo valmiina estetreeniin saapuessani paikalle. Maneesin keskellä oli läjä puomeja ja tolppia, joista rakentelin muutaman tehtävän maneesiin samalla kun Nenna verrytteli tammaansa. Hallauni näytti pirteältä ja odotti selvästi estetehtäviä. Nenna saikin tehdä hieman enemmän töitä, jotta tamma varmasti kuunteli häntä herkeämättä. Alkuverryttelyiksi laitoin ravipuomeja, jotka Hallauni tuli hienosti. Raviverryttelyssä ei ollut ongelmaa, joten siirryimme laukkaan. Laukassa vaadin selkeää askeleenpidennystä toiselle pitkälle sivulle ja sitten taas rauhoittumista ja puomilinjan ratsastaminen toiselle sivulle. Ja mikä parasta, kaikki kevyessä istunnassa.

Nennan esteistunta oli loistava, kuin suoraan mallikirjasta. Puomien päälläkin Nenna istui kuin liimattuna, vaikka Hallauni yrittikin hieman tehdä omia askelkuvioitaan sekaan.

Piakkoin nostin puomilinjan tilalle kuitenkin pieniä esteitä ja Hallauni joutui oikeasti keskittymään. Muutaman hypyn jälkeen annoin ratsukolle hengähdystauon, samalla kun selitin päivän tehtävää. Pitkällä sivulla oli pystyeste, 17 metriä, okseri, 17 metriä ja taas pystyeste. Matalia esteitä, ehkä 80cm korkuisia. Lisäksi päädyssä oli kahden esteen sarja kaarevalla uralla. Halusin linjaa ratsastettavan niin, että askelmäärät vaihtelivat kolmesta kuuteen askeleeseen määräysteni mukaan.

Alkuun Hallauni innostui ja loikki välejä oman mielensä mukaan. Nenna kuitenkin antoi selvät käskyt ja muutaman toiston jälkeen tehtävä sujui jo kuten pitikin. Pääsin nostamaan esteet jopa 100cm korkuisiksi, eikä askelmäärä kärsinyt. Upeaa! Lisäksi ratsukko sai tulla kaarevaa sarjaa muutamaan otteeseen molemmista suunnista. Hallaunille tehtävä oli hyvää jumppaa. Kyljet venyivät kaarevalla uralla ja esteitä nostaessa tamma joutui muutenkin työskentelemään ja ponnistamaan. Tehtävä sujui mallikelpoisesti, joten päästin ratsukon itsenäiseen loppuverryttelyyn. Hyvää työtä!

15.11.2011, kouluvalmennus / valmentajana Kitatin

Hallauni ja Nenna kävelivät maneesissa pitkin ohjin saapuessani paikalle. Nenna kertoi verrytelleensä tamman jo, joten pääsimme heti suoraan asiaan.

Alkuun halusin nähdä perustyöskentelyä ravissa. Kolmikaarisia kiemurauria, voltteja ja väistöjä. Hallauni oli kuuliaisella tuulella ja Nennakin ratsasti siististi. Moitteita ei ollut, joten jatkoimme laukkatyöhön.

Laukassa pyysin isoja ympyröitä ja muutamia temponvaihteluita, rentoa laukkaa. Hallauni haki nätisti eteen ja alas, mutta Nennan istunnassa oli hieman korjattavaa. Nenna työnsi istuinluilla laukkaa vasten, jolloin Hallauni ei voinut käyttää selkäänsä tai liikkua vapaasti. Istunta toimi hyvin käynnissä ja ravissa, mutta laukassa Nenna jostain syystä jännittyi. Harjoittelimme oikeaa istuntaa käynnissä, jonka jälkeen siirryimme laukkaan. Istunta parani, mutta jouduin huomauttelemaan rentoudesta vielä aika ajoin.

Seuraavaksi halusin ratsukon tulevan muutamia suuria kahdeksikkoja ravissa. Nennan piti koota tammaa enemmän ja vaatia kunnon asetusta ja taivutusta. Hallauni oli alkuun hieman vastahankainen, mutta muutamilla napakoilla puolipidätteillä tamman sai taas kuuntelemaan paremmin. Muutimme kahdeksikon kokoa ja vaadin Nennaa ratsastamaan tamman takajalat ulos kahdeksikolta kaarteissa. Asetus piti silti säilyä, mikä tuotti hieman ongelmia välillä. Molempien hoksattua idean, tehtävä sujui kuitenkin hyvin ja pystyimme tekemään temponlisäyksiäkin kahdeksikon sisällä. Hallaunin ravi parani huomattavasti, ja Nennan istuntakin rentoutui jatkuvan muun työn lomassa. Tasapainoinen ratsukko oli aivan eri näköinen kuin alkutunnista. Pyysin vielä hieman laukkaa, jotta näkisin, kuinka Nenna istui. Laukka sujui hienosti ja oli paljon vapaamman näköistä kuin alkuun. Hallauni pääsi käyttämään selkäänsä vapaammin ja Nennankin oli mukavampi istua selässä. Hienoa!

29.10.2011, kuulumisia

Hallaunen kilpailukalenteri alkaakin näyttää oikein kivalta, täydeltä ja paikoittain jopa todella täydeltä! Sijoitukset ovatkin täynnä jo kaikista muista, paisti ERJ-kisoista, joten matkamme jatkuukin ERJ-kisoihin, kun vapaata löytyy.
Lisäksi nyt syksyn ja talven mittaan on tarkoitus päästä käymään Hallaunen kanssa SLA-tilaisuudessa ja katsoa, mitä mieltä suomenhevosten asiantuntijat tammastani on, vai ovatko mitään. Kenties myös VPA:n arvostelu osuu kohdallemme, mikäli se firma vielä pystyssä on. Jääkäämme seuraamaan Hallaunen meriittilistaa. ;)

24.06.2011, estevalmennus, valmentajana Hamzi

Rakensin kentällä esteitä kun nenna talutti kauniin suomenhevos tamman sinne. Tervehdin ratsukkoa ja autoin nennan Hallaunen selkään. Nenna antoi tamman kävellä muutaman kierroksen pitkin ohjin ja aloitti sitten sen veryttelyn, olin pistänyt toiselle pitkälle sivulle ihan uran viereen muutaman ravipuomin joita ratsukko sai ylittää veryttelyn ohessa. Kun tamma oli verytelty raahasin puomien kohdalle kaksi tolppaa ja nostin puomit ristikoksi. Esteen eteen ja taakse jäi puomit laukka-askeleen päähän. Nenna hyppäsi ristikon molemmissa kierroksissa onnistuneesti, jonka jälkeen siirryttiin itse tehtävään.

Tehtävänä oli kontrolliharjoitus. Toisella pitkällä sivulla oli kaksi estettä, joiden väli oli neljä laukka-askelta, esteiltä suunnattiin keskihalkaisijalle josta löytyi okseri. Esteiden korkeudet oli aluksi vain 70cm, okseri oli nouseva. Hallauni hyppäsi ensimmäisellä kerralla ensimmäiset kaksi estettä kolmella askeleella, pyysin nennaa pidättäämään enemmän, jotta väliin saataisiin viisi askelta, ennenkuin jatkettiin okserille. Nenna teki työtä käskettyä ja kun pitkän sivun esteiden väliä oli hiottu tovi oli tammakin saatu tarpeeksi avuille, että se meni välin niin kolmella, neljällä kuin viidelläkin askeleella moitteettomasti. Okseria ratsukko hyppäsi ensin yksittäisenä, laukan oli tarkoitus pysyä suht lyhyenä kulman läpi ja hieman ennen estettä laukkaa avattiin ja heti hypyn jälkeen se piti saada takaisin lyhyeksi. Muutaman hypyn jälkeen Nenna sai kuin saikin Hallaunen myös esteen jälkeen jatkamaan lyhyemmässä laukassa. Viimeiseksi pyysin ratsukkoa vielä tulemaan koko tehtävän kerralla, ensin pitkän sivun esteet neljällä askelleella ja sitten okseri, nostin esteet niin että pitkänsivun ensimmäinen este oli 90cm ja toinen 100cm, okseri oli 100cm nousuokseri. Ratsukko suoritti tehtävän kunnialla kun nenna keskitti kaiken keskittymisensä ja energian tamman kontrolloimiseen ja Hallaunikin keskittyi hyppäämiseen eikä kaahottamiseen.

Laskin ratsukon loppuveryttelemään ja siivosin esteet pois.

11.06.2011 - kouluvalmennus (Toivottomassa)

Nousit Hallaunen selkään ja lähditte työskentelemään alkuverryttelyissä. Pidit tamman käyntiä yllä hyvin, käytit volteilla ja ympyröillä hyvin painoapuja, joten sait tammaa herkemmin kuulolle. Ravissa Hallauni yritti hieman ottaa valtaa itselleen, mutta pidit sen näppärästi pienillä avuilla itselläsi. Laukka löytyi puhtaana. Aloitimme valmennuksen pysähdyksillä ja peruutuksilla. Ensin pysähdys, sitten peruutus ja sitten vielä peruutuksesta siirtyminen suoraan raviin. Pysähdykset onnistuivat erinomaisesti, pidit tarkasti huolta, ettei Hallauni maleksi. Peruutuksen jälkeen raviin siirtyminen tuotti aluksi pientä kinastelua, mutta hoidit sen kuntoon hyvin. Jätimme tämän tehtävän ja siirryimme laukkaan. Saitte aluksi laukata hetken, jolloin sait taas tuntumaa tammaan. Kerroin, että tarkoitus olisi vaihtaa laukka käynnin kautta. Aloititte hyvin, tamma siirtyi käyntiin nopeasti ja nosti toisen laukan sulavasti, eikä raviaskelia tullut yhtään. Hienoa työtä!

05.05.2011, estevalmennus (valmentajana Jenna)

Kentällä annoin teidän pitää itsenäisen lämmittelyn. Sait Hallaunen hyvin tuntumalle ja avuille. Tamma kulki kauniisti ja taipui hyvin. Alkuverryttelyn yhteydessä teitte hieman puomityöskentelyä, jossa jouduit säätelemään Hallaunen askelpituutta. Muutaman kerran kolisi, sillä askel oli liian pitkä. Uudella kerralla kuitenkin korjasit hyvin.

Kokosin verryttely esteeksi 50cm pystyn, jonka saitte tulla laukassa muutaman kerran kumpaankin suuntaan. Hallauni laukkasi turhankin reippaasti esteen korkeuteen nähden ja hypystä tuli turhan korkea, sarjalla tämä olisi vienyt teidät liian lähelle seuraavaa estettä. Käskin lyhentää laukkaa ja istua tiiviisti satulassa kunnes ponnistuksen aika koittaa. Tamma malttoi laukata rauhassa, kun et itse hötkyillyt hypyn kanssa.

Annoin teille hetken hengähdystauon ja kokosin kaksi sarjaa. Ensimmäiseen sama pysty kuin alku verkassa ja b-osana 70cm korkea ja 40cm leveä okseri, väliin kaksi askelta. Toisessa sarjassa a-osana 70cm pysty, b-osana nouseva trippeli(takapuomi 80cm) ja c-osana 60cm pysty, väleihin kaksi pidempää tai kolme lyhyempää askelta. Sarjat olivat pitkillä sivuilla, joten laitoin päätyyn vielä ympyrälle muutaman puomin. Käskin koota ohjat ja tehdä pääty-ympyrän puomien ylitse varmistukseksi, että Hallauni on hereillä.

Tämän jälkeen tulitte ensin kaksioisaisen sarjan. Rautiaasi laukksi reippaasti, mutta hallitusti ja tuli ensimmäiselle osalle hyvin. Hyppy oli kaunis ja sait koottua sen hienosti toiselle esteelle. Tulitte heti perään sarjan uudelleen. Tällä kertaa et malttanut pohkeitasi pitää paikoillaan riittävän pitkää, joten Hallauni hyppäsi turhan aikaisin. Hevosen kaviot kolahtivat ylimpään puomiin, mutta se ei pudonnut. Tämä kuitenkin rikkoi rytminne ja b-osa meni, no kuten arvata saattaa, päin prinkkalaa. Kolmannella kerralla sujui jälleen hyvin.

Vaihdettiin kolmoissarjalle. Ensimmäiselle esteelle toit Hallaunen hyvin, kuten myös toiselle esteelle. B- ja c-osien välille tuli vain 1,5 askelta, joten tamma ponnisti liian kaukaa. Ylinpuomi tippui, kuten arvata saattoi. Hallauni hieman säpsähti takaa kuuluvaa kolahdusta, mutta vakaan istuntasi avulla pysyit hyvin selässä. Uudella yrityksellä korjasit aiemman virheesi hyvin.

Lopuksi saitte tulla sarjat ja puomi ympyrän ratana. Ykkös sarja sujui hyvin, mutta puomeilla et malttanut koota askelta riittävästi ja jälleen kaviot kolisi. Kolmoissarjalla kehotin sinua ottamaan b- ja c-osien välille kolme lyhyempää askelta. Tamma lyhensi askeltaan tuntuvasti kun sitä pyysit ja pääsitte radan kunnialla läpi.

Lopuksi sait jäähdytellä tamman rauhallisessa ravissa ja käynnissä antaen tamman ojentaa kaulansa pitkälle alas eteen. Hallauni oli kevyesti hionnut, joten tunti lienee olleen ihan antoisa.

02.05.2011, kouluvalmennus (valmentajana Slingi)

Saavuin valmennuspaikalle juuri sopivasti, sillä olit juuri ratsastamassa maneesia kohti suomenhevos-tamma Hallaunella. Kiiruhdin peräänne ja tervehdin teitä maneesissa ennen kuin kerroin tämänpäivän valmennusohjelmasta. Kun olimme saaneet keskusteltua valmennuksen ohjelmasta, ohjeistin sinut aloittamaan verryttelyn.

Annoin teidän verrytellä ihan vapaasti käynnissä, ravissa sekä laukassakin ja vasta sitten aloittaisimme työskentelyn. Kehuin istuntaasi, sillä se oli juuri niin kuin pitikin, rento ja mukautunut hevosen liikkeisiin.

Hallaunen käynti oli sujuvaa, askel pitkä sekä matkaatavoittava ja tamma kulkikin hyvässä muodossa kuunnellen koko ajan tarkkaavaisesti apujasi.

Nyt kuitenkin oli aika aloittaa valmennus ja ensimmäiseksi lähditte tekemään yksinkertaista pohkenväistöä kentän molempiin suuntiin. Vasen suunta oli Hallaunelle helpompi, sillä se näytti tulevan pelkällä painolla eikä oikeallekkaan päin sen suurempia ongelmia näyttänyt olevan, vaikka jouduitkin hiukan ohjalla johtamaan sitä. Seuraavaksi kehotin tekemään samat väistöt myös ravissa, ja se sujuikin loistavasti.

Väistöjen jälkeen oli vuorossa laukkatyöskentelyä, ympyrän pienentämistä sekä suurentamista kumpaankin suuntaan. Lopuksi oli vielä siirtymisharjoittelua ja Hallauni onnistui siinä loistavasti, käynnistä raviin siirtyminen oli aluksi hiukan notkahtelevaista, mutta parin harjoittelukerran jälkeen siirtyminen käynnistä raviin meni mallikelpoisesti. Ravista laukkaan tamma siirtyi kuin huomaamatta, sinä ohjeistit Hallaunta kaikin parhain tavoin, mihin pystyit ja senkin takia harjoittelut sujuivat hienosti.

Tämän kertaiset harjoitukset olisivat tässä ja käin vielä seurailemaan loppuverryttelyjä ja kehuin yhteistyötä sinun ja Hallaunen välillä sekä tamman liikkumista kentällä, joka oli vallan upeaa.

05.11.2010, Katerinan pitämä kouluvalmennus

Viimeisenä valmennusaiheenamme oli jälleen koulua. Aloititte helpolla harjoituksella, jonka tarkoituksena oli saada Hallauni kuuntelemaan sinua. Pysäytit tamman pitkän sivun keskelle, peruutit kolme askelta ja siirsit neidin raviin. Ensimmäisellä yrityksellä Hallauni oli hieman uninen ja ravisiirtymästä ei oikein tullut mitään. Lopulta onnistuit kuitenkin saamaan tamman hereille ja kun siirtymätkin alkoivat sujua kuin vettä vaan, oli aika vaikeuttaa tehtävää. Tällä kertaa ravin sijasta nostitkin laukan. Laukannostossa oli samanlaisia ongelmia kuin ravisiirtymissäkin, mutta muutaman yrityksen jälkeen tänään hieman laiskanpuoleinen Hallauni suostui nostamaan kauniin, lennokkaan laukan. Kokeilitte vielä samaa tehtävää toiseenkin suuntaan ja sen jälkeen oli aika vaihtaa tehtävää. Teitte ravissa temponlisäyksiä joka lyhyen sivun keskellä. Tämä onnistui Hallaunelta oikein hyvin ja pian olikin aika kiittää tammaa taputuksin. Kaiken kaikkiaan valmennus sujui oikein hienosti.

09.10.2010, Katerinan pitämä estevalmennus

Tämän kertaisen estevalmennuksen aloititte ravailemalla pitkin ohjin. Samalla minä kokosin toiselle pitkälle sivulle metrin pystyn. Tänään olisi tarkoitus harjoitella pääasiassa lähestymisiä, joten aloittaisimme vain yhdellä esteellä. Laskin puomin aluksi siihen 80 senttiin ja pyysin sinua kokeilemaan estettä. Hallauni kaahotti jälleen ennen estettä, mutta sait sen kuitenkin pysymään melko hyvin käsissä. Hypystä tuli pyöreä, mutta ponnistus oli hieman liian myöhässä, joten ylin puomi tippui. Seuraavalla yrityksellä hyppy osui juuri oikeaan kohtaan. Kohotin esteen seuraavaksi metrin korkuiseksi ja kehotin teitä kokeilemaan. Ohjasit Hallaunen jämäkästi esteelle ja sait sen liitämään oikein mallikkaasti esteen yli. Viimeiseksi kokeilimme noin 110 sentin estettä, jonka ylitys sujui loistavasti. Tähän oli hyvä lopettaa! Teidän kävellessänne loppukäyntejä, minä korjasin esteen pois ja huikkasin heipat.

12.09.2010, Katerinan pitämä estevalmennus

Toisena valmennuspäivänä tulin paikalle hieman myöhässä ja olitte jo ehtineen verrytellä hetken Hallaunen kanssa. Teidän vielä jatkaessanne verryttelyä, kokosin kentälle pienen esteradan, joka koostui noin 50 sentin ristikosta ja 70 sentin pystystä, joka hypättäisiin molemmista suunnista, sekä lähes metrin pystystä. Ennen radan kokeilua hyppäsitte kuitenkin ensin harjoituksen vuoksi puolen metrin okserin. Edelliskertaan nähden Hallauni oli kuumempi ja sinulla oli selvästi jo nyt tekemistä sen pitelemisessä. Neuvoin sinua tekemään paljon puolipidätteitä ja neiti ponkaisikin upeasti liitäen esteen yli.

Seuraavaksi kokeilitte rataa. Ristikko sujui loistavasti. Seuraavana olevalle pystylle Hallauni pääsi hieman rynnimään ja ylin puomi tippui kolisten. Seuraavissa kahdessa hypyssä sait yli-innokkaan tamman pidettyä hyvin ja hypyistä tuli ilmavia ja kauniita. Hyppäsitte radan vielä toisen kerran ja tällä kertaa se meni vielä paremmin.

Lopulta päästin Nennan ja Hallaunen loppukävelyille maastoon ja jäin itse siivoamaan puomeja ja muita vermeitä maneesista sivummalle.

15.08.2010, Katerinan pitämä kouluvalmennus

Aloititte valmennuksen alkukävelyillä. Samalla kyselin sinulta, mitä haluaisit Hallaunen kanssa tänään treenata. Päädyimme aloittamaan valmennusputken koululla. Alkukävelyjen jälkeen siirsit tamman kauniiseen, lennokkaaseen raviin. Ravasit hetken ympyröitä, voltteja ja muita helppoja kiemuroita, jotta saisit Hallaunen kuuntelemaan sinua ja keskittymään tehtäviin. Muutaman kierroksen jälkeen siirsit tamman käyntiin ja aloitit pohkeenväistöllä vasemmassa kierroksessa. Väistö sujui oikein nätisti vaikka välillä Hallauni yrittikin hieman oikoa. Kokeilitte väistöä vielä toiseen suuntaan ja sen jälkeen teitte samaa tehtävää myös ravissa. Väistöt sujuivat oikein napakasti ja hienosti. Loppua kohden työskentely vain parantui. Laukassa teitte vielä muutamia ympyröitä ja sen jälkeen olikin aika antaa pitkät ohjat ja taputtaa tammaa kaulalle.

13.07.2010, laiduntamista ja muutamia kisoja

Kesällähän kuuluu laiduntaa ja niin tekee myös kaunokaisemme, Hallauni. Muiden tammojen seurassa neitokainen rantoutuu yllättävän paljon ja kilpailusuorituksetkin harvakseltaan sujuvat hienosti, jonka puolesta puhuvat sijoituksetkin.
Onneksi laitumella on myös metsikköä, jonne pääsevät hevoset viilentymään, kuuma kesä ja helteet näyttävät jatkuvan edelleen. Muutamaan kertaan olen jo harkinnut hevosten pois hakua laitumelta, mutta tallissa on vielä lämpimämpi, tarhoista puhumattakaan! Laitumella Hallaunellakin on mahdollisuus valita auringon ja varjon välillä ja onhan laitumella myös pieni lampi, jonne voi pulahtaa. :)

18.12.2009 estevalmennus Chatawayssa

Halla oli ensin ihmeissään kun tulitte maneesiin ja hänellä oli korvat hörössä. Alku tunnista oli Hallan vaikea keskittyä esteiden ylittämiseen koska kaikki uusi kiinnosti häntä nyt enemmän. Teillä oli kuitenkin hyvää yhteistyötä ja sinulla oli erinomainen istunta. Hallakin pääsi loppuksi jo rentoutumaan ja kantoi itsensä hienosti ja esteet ylittyi mutkitta. Itse olet erittäin tarkka siitä miten lähestyt estettä ja Halla alkoi kuuntelemaan apujasi hienosti.