R.I.P. DWS's Naamiomies


© VK AllowRotu ja skp: Suomenhevos-ori
Väritys: Rautias
Syntymäaika: 11.01.2007
Säkäkorkeus: 157 cm cm

Koulutustaso: He A, 110cm
Painotus: Yleispainotus

Kasvattaja: Dream World Stud
Omistaja: Hiprakka

SLA-III tammikuussa 2010
YLA2 (134p.) elokuussa 2009
Ilmoitettu ERJ-laatuarvosteluun 11/2009
3 vuotta - 26.05.2007
- - -
24 v. - 26.12.2009
25 v. - 09.02.2010
26 v. - 26.03.2010
27 v. - 10.05.2010
28 v. - 24.06.2010
29 v. - 08.08.2010
30 v. - 22.09.2010
31 v. - 06.11.2010
32 v. - 21.12.2010

**********************************************

DWS's Naamiomies oli ensimmäisiä omia kasvattejani ja sillä onkin aina paikka sydämessäni. Erittäin hieno ja menestynyt ori hurmasi monet muutkin.
Lähes 30-vuotias herra jaksoi vielä viime hetkillään olla varsin iloinen ja reipas kaveri, kunnes sitten eräänä yönä nukkui rauhallisesti pois. Ikävä on suuri ja tätä paikkaa ei ihan heti pysty kukaan täyttämään.
Naamiomies jatkaa kulkuaan jälkeläisissään vielä pitkät tovit ja monet muistavat orin varmasti myös kilpakentiltä. Kiitos kaikista ihanista hetkistä, Naamis! Ikävä on jo nyt tajuttoman suuri!
Ikävoiden, Nenna + muut tallilaiset

Naamiomiehestä on 1 pakaste. Ota yhteyttä mailitse, jos se kiinnostaa. (nennukka89@gmail.com)

**********************************************

Hoitaessa: Naamiomies rakastaa todella paljon olla kuopsuteltavana ja normaalisti se hakeutuukin useimmiten ihmisten seuraan. Se ei kyllästy seiskoskelemaan paikallaan jos vain hoitajalla riittää puhtia harjailla sitä pitkään. Naamiomies on oppinut sen, että jos seisoo paikallaan kiltisti, eikä pyöri ja hyöri, niin hoitajakin jaksaa paremmin. Tämä herra ei aristele yhtään sitten pehmeitä eikä kovia harjoja, masusta saa rapsutella oikein kunnolla, siitä Naamiomies oikein nauttii. Päänharjaus on myös todella nautinnollista hommaa Naamiomiehen puolesta, se tykkää kun pääharjan pehmeät harjakset lipuvat otsaa pitkin.
Kavioiden puhdistus onnistuu myöskin yleensä ilman minkäänlaisia ongelmia, sillä on tapana meinaan nostaa kaviot kiltisti heti ensimmäisellä kerralla. Välillä jos on paljon väkeä ympärillä pyörimässä, niin se saattaa hieman esiintyä ja yrittää olla kovempi kuin mitä oikeasti onkaan.
Pesukarsina on Naamiomiehelle tuttu paikka, jota se ei aristele. Se kävelee reippaasti sinne ja antaa myöskin pestä itsensä rauhallisesti seisten. Välillä se jopa tuntuu nauttivan kun vesi valuu pitkin sen kylkiä, välillä se taas ei ole niinkään innoistaan asiasta. Kesällä Naamiomiehen voi pestä ulkona, jolloin se nauttii aivan varmasti siitä.
Varusteiden laitto on helppoa kuin lasten leikki, kuolaimet se nappaa suuhunsa heti kun ne vain ovat sen verran lähellä, että se on mahdollista. Satulavyöstä se ei pahemmin tykkää, mutta ei kyllä jaksa alkaa pullistelemaankaan. Hieman satulavyön kiristyksen aikana saattaa korvat kääntyä luimuun ja takajalka nousta, mutta ei se kuitenkaan mitään tee.
Naamiomiehen luottamuksen voittaa loppujen lopuksi kovin nopeasti, muutamalla makupalalla ja rapsutuksella se on jo ihan myyty.

Ratsastaessa: Naamiomieheltä löytyy vauhtia vaikka muille jakaa. Reippaudesta huolimatta se on todella kuuliainen ja tarvittaessa yrittää mennä rauhallisesti. Naamiomiehellä on herkät kyljet ja herkkä suu, joten pohkeilla hakkaaminen ja ohjista kiskominen ei ole todellakaan suositeltavaa tämän herran kohdalla, pieni pehmeä ja rauhallinen liike joko käsillä tai pohkeilla saa Naamiomiehen tekemään mitä pyydetään. Raippaa ei kannata käyttää sen kanssa, saattaa hieman suutahtaa raipan napautuksesta, jollon luvassa on joko pukkilaukat tai pelkät laukat muuten vain.
Koulukuviot Naamiomiehellä taiittuu hienosti. Kärsivällisyyttä sillä on paljon, mutta useimmiten vain osa siitä on käytössä. Esteet ovat enemmän tämän herran mieleen. Jokatapauksessa Naamiomies yrittää mahdollisimman hyvin tehdä myös koulukiemuransa ja koittaa malttaa mielensä. Kapasiteettia Naamiomiehellä on korkeallekin, mutta ei juuri tämä kärsivällisyys meinaa aina riittää. Esteillä Naamiomieheltä ei vauhtia puutu. Vaikka nopeasti rata meneekin, niin tarkkuutta ja huolellisuutta se ei kuitenkaan unohda.
Naamiomiehellä on luonnostaan puhdas hyppytyyli ja se helpottaa korkeiden esteidenkin ylittämistä. Naamiomies vaatii esteille ratsastajakseen kokeneen ja helläkätisen ratsastajan, sillä pienikin nykäisy ohjista, vaikkakin sitten vain vahingossa, saattaa ärsyttää sitä niin paljon että tulee isoja pukkeja kesken matkan.
Maastossa Naamiomies kulkee rauhallisesti mutta reippaasti juuri sinne minne ratsastaja pyytää. Se on täysin maastovarma hevonen, eikä se säiky edes isompaa hirveä, jos semmoinen vastaan sattuu tulemaan. Autojen ääniin se on tottunut jo pienenä, joten myös autotien läheisyydessä voipi ratsastella Naamiomiehen kanssa.

Kisapaikalla: Naamiomies saattaa olla hieman levoton, mutta tutun ihmisen ollessa lähellä se rentoutuu oikein silmissä. Muiden hevosten läsnäolo ei häiritse sen tsemppausta yhtään, se on niin kunnianhimoinen että keksittyy vain viimeiseen kertaukseen ja rentoutumiseen. Kentälle päästyään se unohtaa ympäriltään kaiken muun ja keskittyy vain suoritukseensa ja ratsastajan apuihin. Edes yleisön kannustus ei häiritse sen keskittymistä, jos se edes kuulee sen, niin se on vain positiivista sillä silloin Naamiomies tajuaa paikalla olevan myös yleisöä, jolloin tietenkin täytyy pistää parastaan. Palkintojen jaossa herra seisoo ylväänä kuin mikä, viestittäen oikein yleisölle että minä olen paras. Pienistä virheistä ja huonommista sijoituksista tällä herralla ei ole tapana lannistua, kenties se ottaakin opikseen asioista ja koittaa seuraavalla kerralla tehdä asioita paremmin.

Taluttaessa ja kuljettaessa: Naamiomiestä on mukava talutella, sillä se ei lähde rynnimään taluttajan ohitse, vaan kävalee joko vierellä kiltisti tai hieman perässä. Välillä se saattaa pysähdellä, jos talutusmatka on pidempi, mutta yleensä se jatkaa matkaansa kun huomautta sille, että nyt pitäisi jatkaa matkaa. Tien vierustalla olevat heinät ja kukkaset kiinnostavat sitä aika usein paljonkin, joten se saattaa napata muutaman heinän suuhunsa ja sitten se jatkaa taas matkaa tyytyväisenä. Napakalla otteella narusta tämänkin saa usein estettyä, hieman herra saattaa olla nyreissään, mutta unohtaa senkin hetken kuluttu, jolloin se taas kävelee iloissaan eteen päin.
Naamiomiehen lastaus sujuu leikiten, ei tarvitse olla makupaljoja, jolla sen lajhoo astelemaan traileriin. Välillä toki se tekee sitäkin, että ei millään aluksi meinaa traileriin mennä, pieni lenkki ennen lastausta siis on ihan suositeltava. Toinen hevonen lähellä helpottaa välillä lastausta, varsinkin jos Naamiomies tajuaa, että tämä toinen hevonen on myöskin tulossa mukaan. Lyhyet matkat eivät tuota ongelmia Naamiomiehen kanssa, eivätkä myöskään pidemmätkään, kunhan muistaa pitää taukoja tarpeeksi usein, jottei sille jäisi niinsanottua kammoa pitkistä matkoista. Heinää kannattaa varata verkkoon pidemmille matkoille ja vettä olisi hyvä olla saatavilla koko ajan. Uloslastaus on reipasta toimintaa, ei Naamiomies kuitenkaan rynni trailerista pihalle, mutta on kuitenkin iloinen päästessään pois pienestä kopista.

Tarhassa: Aamuisin kun Naamiomiestä hakee karsinastaan, se arvaa että nyt on matka tarhaan ja se saattaa hieman innostua tanssahtelemaan. Sillä on olevinaan kova kiire sinne. Portille päästyään se odottaa kovalla innolla että portti jo aukeaisi ja että se pääsee tarhaan purkamaan energiaansa. Tarhaan päästyään se kiertää koko tarhan pariin kertaan ympäri jos se on tyhjä, mutta jos siellä on muita hevosia odottamassa, niin sitten se syöksyy salamana niiden luokse ja koittaa saada muut leikkimään kanssaan. Tarhassa ollessaan Naamiomies ei yleensä paljoa paikallaan pysy, se on niin iloinen päästessään ulkoilemaan. Kuumana kesäpäivänä se kuitenkin saattaa rauhoittua sen verran että löhöilee varossa puun alla.
Tarhasta pois hakemine ei olekaan niin helppoa hommaa kuin sinne vienti. Naamiomies ei hyvällä säällä haluaisi millään mennä takaisin sisälle vaikka se tietäisi että karsinassa on päivä ruoka odottamassa. Kylmällä ja sateisella ilmalla se kuitenkin tulee itse portille vastaan ja antaa itsensä kiinni helposti.

Muiden hevosten seurassa: Naamiomies on kuin kotonaan, se nauttii täysin siemauksin muiden hevosten seurasta. Sosiaalinen ja seurallinen kun on, niin se hakeutuu aina mahdollisuuksien mukaan sinne missä on hevosia. Se koittaa aina saada muut hevoset leikkimään kanssaan, ja jos muut eivät oikein meinaa lämmetä leikkimiselle, niin Naamiomies saattaa esittää ottaneensa nokkiinsa ja menevän vähän matkan päähän. Se ei kuitenkaan kauaa pysty olemaan kauempana, vaan hetken kuluttua on sitten muuten vain muiden hevosten seurassa. Paikkansa se löytää nopesti isommassakin laumassa, se ei ole johtaja tyyppiä, mutta ei se kyllä suostu jäämään muiden jalkoihinkaan.Jälkeläiset

Helminauha PAK (e. Runolaakson Ainakaunis)
Hallan Komia (e. Tuuliharjan Tuulentuska)
Nolemin Huipputyttö (e. Hirnina KIR)
Happikänni NOP (e. N.P. Hysteria)
Suvannon Nirvana (e. Mörkövaaran Almabella)Sukutiedot

i. Kirveltäjän Hervoton
sh, trt, 150 cm, estepainotus
ii. Herpertti
sh, trt, 150 cm
iii. Hemmo
kadonnut
iie. Emilia
kadonnut
ie. Pissis VK
sh, trt, 153 cm
iei. Kuningas X
kadonnut
iee. Luonnonlahja
kadonnut
e. STR Ihmemaan Keijukainen
sph, rt, 144 cm
ei. Tuuliharjan Lepattava Liekki
sh, rt, 160 cm
eii. Tuuliharjan Naurava Oripoika
kadonnut
eie. Tuuliharjan Pikkutähti
sh, rt
ee. RPN Rakkauden Ruska
sh, 155 cm, lkko
Hevoskuningatar
eei. LP Ruista Ranteeseen
sh, rt, 163 cm
eee. RPN Lentävä Rakkaus
sh, rt

Kirveltäjän Hervoton oli 150 cm korkea oripoika, joka oli todella kuuliainen ratsastajaansa kohtaan ihan aina. Paljon kilpaillut ori menestyi ihan kivasti, mutta suuremmat saavutukset jäivät haaveisiin. Esikantakirjaan oli myös oria yritetty, mutta ei päässyt. Jälkeläisiä se jätti jälkeensä vain yhden kappaleen.
Herpertti on tummanpunarautias, 152 cm korkea ori, jolla temperamenttia löytyi paljon. Kisakentillä kierrellyt hurmuri hurmasi säännöllisesti tuomarit, ja sijoituksia orille kerti kiitettävä määrä koulupuolelta. Estepuolellakin se sai mukavan määrän sijoituksia kasaan. Kantakirjaamaton ori jätti jälkeensä muutaman jälkeläisen.
Hemmo oli hieman harvinaisemman värinen herra, musta nimittäin. Koulukentillä ori oli tuttu näky, mutta estekentille sen kanssa harvemmin eksyttiin. Kuumahko luonne tuli esiin erityisesti esteillä, ja koulupuolellakin ratsastajalta vaadittiin paljon, jotta sai orin kulkemaan niinkuin halusi. Korkeutta orilla oli huimat 157 cm ja jälkeläisiä se sai 5 kappaletta.
Emilia oli pienehkö tamma, joka ei elämänsa aikana saavuttanut juurikaan muuta kuin luidan hienoja jälkeläisiä. Niitä tammalle kertyi 13 kappaletta ja muutamat ovatkin hienosti estepuolella menestyneet. Kantakirjaan tammaa ei koskaan yritetty, vaikka sinne luultavasti hyvin pistein olisi päässytkin.
Pissis VK, aka Pissis, oli tummanrautias hieman jääräpäinen tamma. Korkeutta se oli saanut kerrytettyä 153 cm, joka varmasti helpotti hieman menestystä estekentillä. Jälekläisiä hieno tamma sai 13 kappaletta, joista muutamat ovatkin yltäneet hienoille sijoille YLA:ssa.
Kuningas X oli 161 cm korkea rautias ori, joka kiisi läpi esteratojen nopeammin kuin monet muut. Vauhdistaan huolimatta esteet pysyivät useimmiten kasassa ja sijoituksia siltä saralta tulikin hienot määrät. Koulupuolella menestys ei ollut ihan niin hyvää, sillä vauhti tuppasi hieman sakottamaan muuten hienoa toimintaa. Vauhdikkaita jälkeläisiä herra jätti jälkeensä kuusi kappaletta, joista vain yksi on painottunut koulupuolelle menestyksekkäästi.
Luonnonlahja oli estepainotteinen tamma, jolta korkeutta löytyi 149 cm. Tummanruunikolta tammata sujui myöskin koulukuviot mitä hienommin ja se menestyikin molemmissa lajeissa vallan mainiosti. Kantakirjaankin lähes täydellinen tamma kirjattiin ykköspalkinnolle melkein täysin pistein. Jälkeläisiä tammalta jäi jälkeensä 12 kappaletta.

STR Ihmemaan Keijukainen onkin näppärä suomenpienhevonen, jolta odotettiin paljon esteradoilla. Vaikka korkeutta eijuurikaan ole, vain 144 cm, hyppäsi tamma hienosti metrin rataa ja yksittäisinä jopa paljon korkeampiakin. Yleiskäytössä olleella tammalla kisattiin elämänsä aikana ihan mukavasti, mutta suurimmat sijoittumiset jäivät saamatta. Jälkeläisiä tämä hieno tamma jätti kuitenkin jälkeensä kolme kappaletta, joista jokainen on täysin emänsä kaltainen luonteeltaan, rauhallinen ja kuulias.
Tuuliharjan Lepattava Liekki on yleispainotteinen, hieman orimainen ori. Kilpakentillä ori menestyi kuitenkin hienosti, vaikka energiaa olikin, kokenut ratsataja pystyi sen kanavoimaan juuri oikeisiin asioihin. Hieman paremmin ori kuitenkin menestyi estekentillä, vaikka myös kouluratsastuksen puolelta ori haali useita sijoituksia. Kantakirjaan ori ei koskaan kerennyt, sillä se kuoli täysin yllättäen onnettomuuden viemänä. Ennen tätä kerkesi se kuitenkin muutaman jälkeläisen jättämään muistoksi hienosta itsestään.
Tuuliharjan Naurava Oripoika on todellakin iloinen. Aina hyvällä tuulella ollut ori hurmasi jokaisen, joka siihen jaksoi edes vähän tutustua. Tasaisella luonteellaan se porskutti myös sijoituksia koulukentillä itselleen. Myös näyttelyiden puolella ori kerkesi muutamaan otteeseen vierailemaan ja nappasikin sieltä mukaansa muutaman KUMAn sekä useita JS:iä. Jälkeläisiä orilta jäi vain neljä kappaletta.
Tuuliharjan Pikku Tähti on melkoinen velmu, mitä luonteeseen tulee. Se tiesi kyllä mistä narusta vetää, jotta sai ihmiset ja hevoset tahtoonsa taipumaan heidän huomaamattaan. Raviradoilla tamma kävi muutaman kerran pyörähtämässä, mutta ei siitä huippujuoksijaa kuitenkaan saatu. Juoksemisesta tamma nautti kuitenkin suunnattomasti, eikä siitä ratsua tullut lainkaan. Jälkeläisiä tammalla on tiettävästi vain yksi kappale.
RPN Rakkauden Ruska on erittäin hienoja saavutuksia tililleen haalinut tamma, jolta ei luonnettakaan jäänyt uupumaan. Näyttelyistä tamma haali itselleen vaikka mitä palkintoja ja jopa Hevoskuningattareksikin on tamma kruunattu. 155 cm korkea liinakko-tamma kilpaili hieman myös koulua ja esteitä, niissä kuitenkaan loistamatta erikoisemmin. Kauniilta tammalta jäi saavutustensa lisäksi myös 11 hienoa jälkeläistä jälkeensä.
LP Ruista Ranteeseen oli roteva, rautias ori, jolta korkeutta löytyi 163 cm. Harrasteratsuna toiminut ori ei juurikaan koulupuolella loistanut, siellä taittui helpot luokat, mutta esteradoilla herra ylitti esteen toisensa perään vaivattomasti. Kilpailu-ura orilla ei huiman pitkä ole, mutta jälkeläisiä sillä kuitenkin on kolme kappaletta.
RPN Lentävä Rakkaus on hieman kisannut, melko siro tamma. Yleipainotuksen omaava söpöläinen kerkesi muutamissa kisoissa kiertämään, isompia saavutuksia se ei kuitenkaan koskaan kerennyt itselleen haalimaan. Kiltti ja luotettava tamma jätti jälkeensä kolme hienoa jälkeläistä, joista kaksi on oreja.Kilpailutulokset ja muut aktiviteetit

KRJ 41 sijoitusta
03.10.2007, Kutsu - He A - 1/70
27.12.2007, Kutsu - He A - 1/30
02.12.2007, Kutsu - He A - 5/159
09.12.2007, Kutsu - He A - 8/95
12.12.2007, Kutsu - He A - 1/109
06.01.2008, Kutsu - He C - 4/30
22.01.2008, Kutsu - He A - 2/24
23.01.2008, Kutsu - He A - 2/23
03.02.2008, Kutsu - He A - 4/40
22.02.2008, Kutsu - He A - 4/50
28.03.2009, Kutsu - He A - 6/100
22.05.2009, Kutsu - He A - 7/100
23.05.2009, Kutsu - Va B - 1/25
24.05.2009, Kutsu - Va B - 3/25
29.05.2009, Kutsu - Va B - 4/35
30.05.2009, Kutsu - Kür He B - 3/24
30.05.2009, Kutsu - Va A - 1/37
02.06.2009, Kutsu - Va A - 3/70
03.06.2009, Kutsu - Va B - 2/60
04.06.2009, Kutsu - Va B - 7/60
04.06.2009, Kutsu - Va B - 5/70
05.06.2009, Kutsu - Va B - 2/60
05.06.2009, Kutsu - Va A - 7/56
06.06.2009, Kutsu - Va B - 7/62
17.06.2009, Kutsu - Va A - 5/30
20.06.2009, Kutsu - Va A - 5/64
20.06.2009, Kutsu - He A - 4/44
21.06.2009, Kutsu - Va B - 2/40
21.06.2009, Kutsu - He C - 4/73
21.06.2009, Kutsu - He A - 4/41
26.06.2009, Kutsu - Va B - 1/36
30.06.2009, Kutsu - Va B - 5/30
08.07.2009, Kutsu - He A - 3/42
28.07.2009, Kutsu - He B - 3/40
28.07.2009, Kutsu - He A - 2/40
28.07.2009, Kutsu - He B - 5/31
02.08.2009, Kutsu - He B - 1/50
24.08.2009, Kutsu - He B - 6/100
25.08.2009, Kutsu - He A - 2/8
27.08.2009, Kutsu - He B - 7/100
30.08.2009, Kutsu - Va B - 2/18

ERJ 46 sijoitusta
03.09.2007, Kutsu - 100 cm - 3/126
05.09.2007, Kutsu - 110 cm - 1/150
15.09.2007, Kutsu - 100 cm - 4/50
15.09.2007, Kutsu - 60 cm - 3/11
12.12.2007, Kutsu - 90-100 cm - 2/50
24.12.2007, Kutsu - 110 cm - 6/55
16.01.2008, Kutsu - 100 cm - 2/31
16.01.2008, Kutsu - 90 cm - 7/67
12.03.2009, Kutsu - 110 cm - 5/52
15.05.2009, Kutsu - 110 cm - 4/57
15.05.2009, Kutsu - 100 cm - 3/22
16.05.2009, Kutsu - 80 cm - 1/17
18.05.2009, Kutsu - 50 cm - 4/18
18.05.2009, Kutsu - 60 cm - 1/21
20.05.2009, Kutsu - 80 cm - 3/16
22.05.2009, Kutsu - 90-100 cm - 3/19
30.05.2009, Kutsu - 110 cm - 8/100
01.06.2009, Kutsu - 100 cm - 1/93
01.06.2009, Kutsu - 100 cm - 1/61
02.06.2009, Kutsu - 90 cm - 2/48
03.06.2009, Kutsu - 110 cm - 7/58
03.06.2009, Kutsu - 110 cm - 4/50
04.06.2009, Kutsu - 110 cm - 1/58
05.06.2009, Kutsu - 80 cm - 3/45
05.06.2009, Kutsu - 90 cm - 2/57
06.06.2009, Kutsu - 110 cm - 1/59
07.06.2009, Kutsu - 90 cm - 5/61
26.06.2009, Kutsu - 90-110 cm - 3/29
02.07.2009, Kutsu - 90 cm - 9/100
07.07.2009, Kutsu - 110 cm - 4/60
10.07.2009, Kutsu - 80 cm - 2/22
10.07.2009, Kutsu - 100 cm - 4/25
16.07.2009, Kutsu - 110 cm - 3/50
20.07.2009, Kutsu - 100 cm - 2/50
25.07.2009, Kutsu - 110 cm - 2/42
04.08.2009, Kutsu - 100 cm - 4/100
04.08.2009, Kutsu - 100 cm - 1/36
11.08.2009, Kutsu - 110 cm - 4/37
12.08.2009, Kutsu - 110 cm - 2/22
15.08.2009, Kutsu - 120 cm - 2/7
19.08.2009, Kutsu - 100 cm - 4/20
22.08.2009, Kutsu - 110 cm - 4/90
23.08.2009, Kutsu - 110 cm - 1/100
24.08.2009, Kutsu - 110 cm - 4/100
26.08.2009, Kutsu - 110 cm - 4/100
27.08.2009, Kutsu - 110 cm - 1/100

Muut
30.12.2007, Kutsu - KERJ - He B-rata - 4/28
19.01.2008, Kutsu - KERJ - Harrastelk - 5/30
10.03.2009, Kutsu - WRJ - Reining - 3/34
13.03.2009, Kutsu - VMJ - 30 km - 1/7
29.05.2009, Kutsu - KERJ - HeB/100/95 - 3/23
31.05.2009, Kutsu - KERJ - CCI/CIC* - 2/20
04.06.2009, Kutsu - KERJ - CCI/CIC* - 3/30
05.06.2009, Kutsu - KERJ - CCI/CIC* - 1/25
05.06.2009, Kutsu - KERJ - CCI/CIC***** - 3/36
13.06.2009, Kutsu - KERJ - HeB/110/95 - 1/23
21.06.2009, Kutsu - KERJ - He lk - 6/26
01.07.2009, Kutsu - KERJ - Tutustumislk - 3/27
31.03.2010 Kutsu, MatchShow - SIN
02.06.2009 kouluvalmennus, valmentaja Matto (mattomati@gmail.com)
Naamiomies asteli kentälle reippaassa käynnissä ja katseli ympäristöään kiinnostuneena. Nenna kertoi kävelleensä jo alkukävelyt maastossa, joten aloitimme suoraan raviverryttelyn. Pyysin Nennaa tekemään orin kanssa muutamia ympyröitä ja kiemurauria molempiin suuntiin. Naamiomies vaikutti kuuliaiselta, mutta oli hiukan hätäinen ja sähelsi jalkojensa kanssa. Tämän jälkeen pyysin Nennaa siirtämään Naamiomiehen käyntiin ja suorittamaan väistötehtävän, jossa oli tarkoitus väistättää hevosta hiukan uralta poispäin. Ori vaikutti taas innokkaalta menemään, mutta ylireagoi hiukan apuihin ja väisti kerralla liikaa. Pyysin Nennaa keventämään hiukan pohjetta, ja muutaman kerran jälkeen tehtävä sujuikin jo hienosti, joten otimme sen vielä muutaman kerran ravissa.
Seuraavaksi pyysin Nennan ja Naamiomiehen keskiympyrälle ja he nostivat laukan. Hevonen rynnisti innokkaana eteenpäin, mutta Nenna sai sen takaisin ruotuun. Teimme muutamia temponvaihteluja laukassa. Lisäämien sujui Naamiomieheltä hienosti, mutta kokoaminen aiheutti ongelmia, sillä herra päätti selvästi että työskentely saa riittää ja painoi vain kädelle välittämättä lainkaan kokoavista avuista. Pyysin Nennaa lyhentämään laukkaa asteittain, eli ei suoraan täysin koottuun muotoon vaan ikään kuin vaihe vaiheelta, minkä jälkeen homma sujuikin paremmin, jonka jälkeen Naamiomies sai kävellä hetken pitkin ohjin vapaassa käynnissä.
Kävelyn aikana selitin Nennalle seuraavan tehtävän. Ensin keskiravissa pitkälle sivulle, sitten käyntiin, seis ja takaosakäännös minkä jälkeen taas siirtyminen raviin. Nenna ratsasti Naamiomiehen päättäväisesti pitkälle sivulle. Siirtyminen oli hiukan töksähtävä, ja sitä voisi vielä harjoitella, mutta Naamiomiehen takaosakäännös oli todella positiivinen yllätys, sillä hevonen näytti todella parastaan ja meni tehtävän tahdikkaasti ja sulavasti, toisella kerralla vähän asettui liikaa. valmennus meni kuitenkin hyvin, ja tärkeintä onkin pienet avut ja pukkuasioiden, kuten asetuksen, ratsastaminen hyvin.

12.02.2008, Hösten '52, kouluvalmennus, aihepiiri kääntäminen ja suoristaminen. Valmentaja: miia.
Tältä ratsukolta ei puuttunut vauhtia! Alkuverryttely oli hyvin suoritettu, mikä näkyi hyvänä muotona ja takajalkojen aktiivisena poljentana, mutta vauhtia oli tosiaan vaikka muille jakaa. Jotkin hevoset jännittävät vierasta maneesia, ja uskoisin tässäkin tapauksessa vauhdin johtuneen ainakin osaksi myös siitä.
Aloittaessamme harjoituksen, oli Naamiomiehellä edelleen mukana hieman turhan paljon vauhtia. Volttinne laajenivat sivusuunnassa useampia metrejä, ja pohkeiden käyttö tuntui taipumisen sijaan ainoastaan lisäämään hevosen vauhtia. Otinkin teidät hetkeksi toiseen päätyyn noin 15 metrin ympyrälle, ja hevonen alkoi keskittyä ja kuunnella hieman paremmin, joutuessaan tekemään töitä taipumisen ja tahdin kanssa. Takaisin varsinaisen harjoituksen pariin palattuanne alkoivat voltit sujua huomattavasti paremmin, ja suoralla urallakin näkyi jo selkeä tahti eikä pelkkää eteenpäin kaahottamista, hyvä !
Laukkaympyrällä vauhti jälleen hieman kasvoi, mutta puolipidätteillä ja lyhyillä asetuksenvaihdoksilla sait Naamiomiehen kuuntelemaan apujasi hyvin.