Mentholls Wenna FK
s. 08.08.2007, k. 30.05.2012


Wenna täytti 4 vuotta 02.08.2008 // Kuvan © flanellin vapaat

Virallinen nimi: Mentholls Wenna FK Koulutustaso: Helppo C, 50 cm
Rotu ja sukupuoli: Shetlanninponi-tamma Painotus: Yleispainotteinen
Syntymäaika: 08.08.2007 Rekisterinumero: VH11-017-0226
Säkäkorkeus: 90 cm Kasvattaja: Fiktio
Väritys: Rautias Omistaja: VRL-02377, Hiprakka

VIR MVA Ch, YLA3
Lue lausunnot ja arvostelut täältä.

Luonnekuvaus

Wennaa kuvaa erittäin hienosti lausahdus "pieni, mutta pippurinen". Tamma omaa todella äkkipikaisen luonteen ja tekeekin usein asiat ennen kuin kerkee ajattelemaan. Tästä huolimatta se on hyvinkin leppoinen, useimmiten.

Harjauksen aikana tamma yrittää paraansa mukaan päästä livahtamaan karsinasta käytävälle tai sitten se hyörii ja pyörii minkä ehtii. Tästä syystä Wenna onkin erittäin suositeltavaa sitoa kiinni harjauksen ajaksi ja mahdollisesti viedä vaikka käytävälle. Joskus toki on Wennallakin päiviä, jolloin se seisoo paikallaan koko harjauksen ajan ja nostaa kaviotkin pyytämällä, mitä se ei normaalisti tee kovinkaan usein. Tälläisen päivän tullessa kohdalle, muistaa jälleen sen, että jossain tuolla pienessä kuoressa on sittenkin se lutuinen ja kiltti poni.

Talutuksen aikana Wenna pyrkii kävelemään nätisti talutajansa vierellä, mutta välillä jotkut ruohotupsut tai lajitoverit saavat tamman lujan tahdon pettämään. Mikäli näin tapahtuu, saa ponin heräämään haavemaailmastaan hyvinkin pian maiskauttamalla kerran tai pari suullaan.

Ratsuna Wenna on hieman vikuri, mutta loppujen lopuksi kuuliainen ja kiltti. Hieman laiskan puoleinen tytteli maleksisi mielellään kaviouralla pitkillä ohjilla ja usein tammaa saakin herätellä kunnolla pohkeilla ja ääniavuilla kunnes sen saa kulkemaan tahtomaansa vauhtia. Alkukankeuden jälkeen tammasta kuoriutuu kuitenkin oikea koulukenttien kuningatar, joka kulkee hienosti ratsastajan tahdon mukaan. Hieman malttamaton tamma ei kuitenkaan jaksa yhtä kuviota hioa kovinkaan montaa kertaa, vaan kyllästyy hyvinkin pian, ellei meinaa asiat onnistua.

Estekentillä tamma pomppii sukkelasti ylitse pienistä esteistä, mutta tuppaa hieman kuumenemaan varsinki pidempien ratojen aikana. Vauhtia Wennan suorituksista ei yleensä jää puuttumaan, joten esteillä se tarvitseekin suhteellisen kokeneen ratsastajan.

Valjakkoajo on homma Wenan mieleen. Jo valjaiden laiton aikana tammasta huomaa sen kiltin ja kuuliaisen ponin, jota kukaan ei voisi inhota. Kuolaimet se ottaa suuhunsa mukisematta eikä muutenkaan hääri ympäriinsä valjaita laitettaessa. Itse vaunujen edessä tamma on kuin kotonaan, vauhtia ja puhtia löytyy aina jostain, muta kuitenkin tässä vaiheessa ohjastaja saa päättää suunnan ja vauhdin. Erityisesti valjakon koulukoe-osuus on tamman mieleen.

Ulkoillessa tamma purkaa usein ylimääräistä energiaa leikkimällä ja peuhaamalla muiden ponien kanssa, mikäli vain samaan tarhaan on muiden kanssa päässyt. Energinen pakkaus onkin kyseessä ja yleensä Wenna laukkailee vielä tarhaa ympäri muiden jonottaessa jo juomapaikalla vuoroansa.

Arvostelut ja lausunnot

VIR MVA Ch myönnetty 26.01.2011

Yleislaatuarvostelu elokuussa 2011: (x)
31 + 25 + 25 + 35 = 106p = YLA3

Sukutiedot

i. Lucky Fellow
ruunivoikko, 91 cm
VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-II, YLA-III
ii. Autonomus
evm, ruunivoikko, 101 cm
iii. What The Fuck
evm, ruunikko, 92 cm
iie. Anastacia
evm, ruunikko, 99 cm
ie. Happiness
evm, voikko, 98 cm
iei. Little Peter
evm, voikko, 93 cm
iee. Energetic
evm, tummanruunikko, 89 cm
e. Wou's Chess
mustankirjava, 80 cm
KRJ-III, VVJ-III, YLA-III
ei. Wou's Prince
evm, musta, 82 cm
eii. Wou's Li
evm, mustankirjava, 99 cm
eie. Ms. Cinderella
evm, musta, 80 cm
ee. Wou's Girl
evm, rautiaankirjava, 83 cm
eei. Wou's Mister Nobody
evm, rautias, 100 cm
eee. Wou's By My
evm, rautiaankirjava, 86 cm

Wennan isä, Lucky Fellow, oli erittäin hienosti menestynyt 91 cm korkea shetlanninponi-ori, joka kilpaili lähinnä kouluratsastuksen parissa. Hyvärakenteinen ori on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle sekä yleslaatuarvostelussa se pärjäsi hienosti ja sai kolmannen palkinnon, kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusa puolestaan se tempaisi itselleen hienosilla pisteillä toisen palkinnon. Hieman huomionhakuinen ori oli oikein mallikas kilpaponi, joka ei hätkähtänyt isompaakaan meteliä kilpailupaikoilla, ainoastaan tammat saivat hieman sen päätä kääntymään ja äänihuulia aukeamaan. Jo edesmenneellä komialla orilla jälkeläisiä on neljä kappaletta.

Autonomus on ruunivoikon värinen hieman kookkaampi shetlanninponi, korkeutta tällä oli 101 cm ja se on pärjännyt mukavasti kouluratsastuksen parissa. Loistavarakenteinen ori on kantakirjattu ykköspalkinnolle, joten eipä voi sanoa, että olisi huono yksilö kyseessä. Reipaan ja rauhallisen luonteen omannut ori toimi pitkän pätkän jalostuksessa ja jälkeläisiä sille jäikin 23 kappaletta. Ori kuoli 23-vuotiaana yllättäen vaikeaan ähkyyn.

Anastacia on 99 cm korkea ruunikko tamma, jolta ei luonnetta puuttunut. Temperamenttinen ja hieman äkkipikainen tamma on kuitenkin hurmannut useat ihmiset söpöllä, pyöreällä ulkomuodollaan ja kyllähän tamma osasi hyvinkin käyttäytyä tahtoessaan. Yleispainotteinen tamma kilpaili elämänsä aikana suhteellisen menestyneesti niin koulu- kuin estekentilläkin pienissä ja helpoissa luokissa kuten myös valjakon edessä. Tamma kantakirjattiin toiselle palkinnolle sen ollessa 12-vuotias sekä näyttelykehiä kiertäessään se sulatti hieman jäisemmänkin sydämen. Tämä hieno tamma sai 28 vuotisen elämänsä aikana 19 loistavaa jälkeläistä.

Happiness puolestaan oli kaikkien lellikki, oikea kultakimpale luonteeltaan. Siitä ei voinut olla pitämättä. Hyvän rakenteen omannut pikkuponi omasi korkeutta 98 cm ja kilpaili lähinnä estekentillä, menestyenkin vielä. Väritykseltään Häpi oli voikko, jonka päätä oli koristamassa hieno, kapea piirto sekä suuret, ilmeikkäät silmät ystävällisen katseen kera. Ylväs tamma menestyin hienosti myös näyttelyiden parissa, joissa se kiersikin ahkerasti aikanaan. Kantakirjaan tammaa ei jostain syystä ikinä yritetty, vaikka sinne varmasti olisikin hyväksytty hyvin pistein. Tästä huolimatta tamma ehti varsoa elämäsä aikana lähemmäs 30 kertaa, joista seurauksena on 16 hienoa varsaa.

Häpin isä, Little Peter, oli todellinen energiapakkaus. Laiskaksi oria ei voinut kutsua mitenkään päin, vauhtia löytyi vaikka muille jakaa. Lähinnä valjakkoa kilpaillut ori menestyi kohtalaisesti pitkän kilpailu-uransa aikana, mutta suurimmat voitot jäivät vain haaveiksi sillä saralla. Näyttelyissä ori kuitenkin menestyi mitä parhaimmin ja lähes poikkeuksetta sen löysikin kärkikolmikosta komeilemasta. Ruusukkeita ja pokaaleita pursusi kaapista, aivan kuten astutuspyyntöjäkin omistajalleen. Ori eli hienon 22 vuotta pitkän elämän ja kerkesi astumaan lukemattomia tammoja, tarkkaa lukumäärää sen jälkeläisistä ei kuitenkaan ole, mutta kyllä niitä useampi kymmenen maailmassa on.

Wennan isänemänemä, Energetic, oli puolestaan aivan tavallinen tamma, joka eli rentoa elämää pienellä yksityistallilla keski-Engalnnissa. Muutamia seurakisoja tamma kilpaili, mutta suurempia kisoja tamma ei ikinä nähnyt, paitsi televisiosta. Koko perheen lellikki varsoi elämänsä aikana kaksi kertaa, joista vain toinen varsa jäi eloon. Säkäkorkeutta tällä leppoisalla pikkutammalla oli 89 cm ja väritykseltään se oli kauniin tummanruunikko, oikean puoleista takajalkaa koristamassa oli valkoinen vuohissukka, muuten täysin merkitön. Upea tamma oli kyseessä ja potentiaalia siinä olisi ollut enemmänkin tarjottavaksi kilpakentille, mutta tämä meni tällä kertaa näin.

Wennan emä on pikkuruinen, mutta sitäkin räväkämpi poni-tamma Wou's Chess. Tamma on syntynyt Iso-Britanniassa Woun siittolassa, josta se kuitenkin myytiin Fiktioon ollessaan melko nuori. Fiktiossa tamma sitten pääsi kilpailemaan valjakkoajon ja kouluratsastuksen parissa ja niittikin menestystä mukavissa määrin, jopa niin mukavasti, että kouluratsastuksen laatuarvostelussa sai kolmannen palkinnon, kuten myös valjakkoajon laatuarvostelussakin. Lisäksi tamma kävi pyörähtämässä yleislaatuarvostelussa, josta tuli myöskin kolmas palkinto. Mustankirjavalla tammalla korkeutta oli vain 80 cm ja jälkeläisiä se kerkesi elämänsä aikana saamaan kuusi kappaletta, jotka ovat kaikki todella hienoja monella tapaa.

Wou's Prince on oikea kuninkaallinen, mitä tahansa herra yrittääkään, se tekee sen lähes täydellisesti. Musta pikkuponi on kilpaillut lähes kaikki kilpailunsa valjakkopuolella ja sieltä menestystä onkin tuulut rutkasti, pokaaleja ja ruusukkeita, kahisevaa unohtamatta, on kaapit ja taskut täynnä. Kuuliainen poni omasi myös mitä loisteliaimman rakenteen ja näyttelykehistäkin irtosi ties mitä palkintoja siellä käydessään. Tämä täydellisyyttä hipova ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja jälkeläisiä sillä on 34 kappaletta. Komea ori menehty valitettavasti melko nuorena suolisolmuun.

Wou's Li on mustankirjava keskikokoinen shetlanninponi, joka on päättäväisempi kuin monet muut. Ponimaiset luonteenpiirteet tekivät orista erittäin rakastettavan jo varsasta alkaen ja se ostettiinkin Woun siittolasta eräälle perheelle harrasteratsuksi. Perheen vanhin tytär kilpaili Lin kanssa seurakisoissa muutamaan otteeseen koulupuolella, mutta suurta tähtihetkeään ori ei valitettavasti ikinä kokenut. Tästä huolimata ori astui muutamia tammoja ja saikin sukuaan jatkettua kuuden jälkeläisen voimin.

Ms. Cinderella on 80 cm korkea poni, joka on aivan musta, ei ainoatakaan vaaleaa karvaa yhtään missään. Valjakkopainotuksen omaava tamma on kilpaillut hienosti sijoittuen parivaljakoissa aikanaan, nykyään se viettää leppoisia eläkepäivään Woun siittolassa. Tamma on kantakirjattu toiselle palkinnolle ollessaan 8-vuotias ja jälkeläsiäkin se on saanut 9 kappaletta, josita lähes jokainen on menestynyt emänsä lailla valjakkopuolella.

Wou's Girl on hieman ärhkäkkä persoona, tuntemattomille se ärhentelee menne ntullen, mutta muutaman kerran kun tamma nlähelle pääsee, huomaa hyvinkin pian sen olevan vain hieman pelokas. Kovan ulkokuoren alla on pieni ja pehmoinen poni, joka kaipaa hellyyttä niin paljon kuin sitä vain jaksetaan sille antaa. Koulukentillä tamma on startannut muutamia kertoja, sijoituksia ei juurikaan ole kertnyt, mutta kuitenkin voisi tammaa kehua taitavaksi. Myöskin estepuolella tamma on nähty pariin otteeseen, sieltä sijoituksiakin on saatu mutamia kappaleita. Girl on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle ja jälkeläisiä tällä 83 cm korkealal pikkutammalla on kuusi kappaletta.

Wou's Mister Nobody on rautias läsipää. Nimikin jo kertoo, etä tämä on hieman näkymättömämpi persoona, se nauttii toki huomiosta, mutta ei hae sitä erikseen. Luonnekin on kovin tavallinen, pieni ja suloinen poni on kiltti ja rauhallinen, kyllähän siitä lapset pitävät, aivan kuten aikuisetkin, mutta pakko se on myöntää, että ori on aika mitään sanomaton. Rakenne on keskiluokkainen eikä kisakentilläkään menestystä ole huimasti herunut. Kuitenkin ori on päässyt muutamia tammoja astumaan ja onkin saanut 5 hienoa jälkeläistä, jotka ovat perineet isältään rauhallista, mutta ponimaista luonnetta.

Wou's By My on rautiaankirjava tamma, jolta säkäkorkeutta on mitattu 86 cm. Pyöreähkö poni osaa pitää puolensa, mutta on kuitenkin erittäin kiltti. Woun siittolasta tamma ostettiin eräälle ratsastuskoululle tamman ollessa 3-vuotias ja vielä nykypäivänäkin tamma asustelee samalla tallilla. Huimia kilpailukalentereita tammalla ei ole, sijoituksista ja arvonimistä puhumattakaan, mutta onnellinen se on. Tamma on helppo ratsastaa ja kärsivällinen luonne mahdollistaa sen käytön ratsastuskoulun opetusponina, lisäksi se tulee toimeen loistavasti lasten kanssa. Jälkeläisä tamma on saanut elämänsä aikana kolme kappaletta, joista yksi asuu samalla tallilla kuin Myy.

Jälkeläiset

s. 01.01.2010 she-o. Lil' Anthony HIP i. NLI Lillemor VIR MVA Ch, KTK-I
s. 23.12.2010 she-t. Michelle HIP i. Ruffian Imp Klass I
s. 13.01.2012 she-t. Minty HIP i. Axel of Jewel

Sijoitukset

KRJ (19 sijoitusta)

24.05.2011 Tousle Roulet - He C - 4/69
30.09.2011 Koston sh:t - He C - 5/50
30.09.2011 Koston sh:t - He C - 5/50
03.10.2011 Hiprakka - He C - 4/60
08.10.2011 Hiprakka - He C - 5/60
08.10.2011 Koston suomenhevoset - He C - 1/50
09.10.2011 Hiprakka - He C - 5/60
19.11.2011 Crash Ponies - He C - 4/27
20.11.2011 Crash Ponies - He C - 1/27
21.11.2011 Crash Ponies - He C - 4/27
29.01.2012 Stecker - He C - 5/50
30.01.2012 Championtalli - He C - 2/50
09.02.2012 Taikakuun Kartano - He C - 7/60
11.02.2012 Taikakuun Kartano - He C - 2/60
11.02.2012 Kissankäpälänkylä - He C - 6/50
18.02.2012 Koston suomenhevoset - He C - 3/100
21.02.2012 B.B. Steeds - He C - 7/50
22.02.2012 B.B. Steeds - He C - 2/50
26.03.2012 KRJ-CUP - He C - 12/225

ERJ (16 sijoitusta)

11.10.2010 Hiprakka - 40-50 cm - 4/47
12.10.2010 Hiprakka - 40-50 cm - 3/50
15.10.2010 Mitar - 50 cm - 6/50
21.10.2010 Royal Galant - 40 cm - 5/50
21.01.2011 Chrisestate - 50 cm - 4/50
22.02.2011 Hiprakka - 50 cm - 6/46
24.02.2011 Hiprakka - 50 cm - 6/46
24.02.2011 Hipsutus - 50 cm - 3/56
26.02.2011 Hipsutus - 50 cm - 2/56
27.02.2011 Adelma - 30 cm - 2/33
04.03.2011 Toivoton - 50 cm - 7/80
15.04.2011 Hiprakka - 50 cm - 3/50
21.11.2011 Chars Ponies - 50 cm - 3/31
24.11.2011 Chrash Ponies - 50 cm - 2/31
03.02.2012 Hiprakka - 50 cm - 3/50
11.04.2012 Rhonwen - 50 cm - 5/40

Villit kisat (49 sijoitusta)

11.04.2010 Hiprakka - 50 cm - 3/25
15.04.2010 Latun Talli - 50 cm - 6/39
17.04.2010 Ajastaika -50 cm - 1/24
12.06.2010 Maple's Stable - 40 cm - 4/19
16.06.2010 Jousgou Gaidou - 60 cm (a) - 4/21
16.06.2010 Jousgou Gaidou - 60 cm (b) - 4/22
30.07.2010 Ponipihatto - 40 cm - 8/95
20.10.2010 Dimma - ristikkolk - 2/9
15.11.2010 Kettukartano - 40 cm - 1/16
15.11.2010 Hillamäki - 50 cm - 3/100
14.01.2011 Kultahuisku - 50 cm - 3/30
18.01.2011 Cheerful - 50 cm - 3/20
22.01.2011 Cheerful - 50 cm - 3/20
06.01.2011 Haroldlyn - 50 cm - 6/43
25.03.2011 Eternelle - 50 cm - 1/28
02.04.2011 Kiertotie - 50 cm - 2/10
20.04.2011 Minion - 50 cm - 4/29
23.04.2011 Minion - 40 cm - 3/26
03.05.2011 Riimin Talli - He C - 2/37
01.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 2/21
02.05.2011 Hengenvaara - 50 cm - 4/44
06.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 3/21
07.05.2011 Rajaton - He C - 1/59
07.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 1/21
07.05.2011 Hengenvaara - 50 cm - 1/44
08.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 3/21
11.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 4/21
12.05.2011 Hiprakka - He C - 1/20
12.05.2011 Latun Talli - 50 cm - 2/9
13.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 3/21
14.05.2011 Maple's Stable - 40 cm - 2/5
15.05.2011 Maple's Stable - 40 cm - 2/8
19.05.2011 Hiprakka - 40 cm - 3/15
20.05.2011 Hiprakka - 40 cm - 3/15
21.05.2011 Hiprakka - 40 cm - 4/15
21.05.2011 Hengenvaara - 40 cm - 2/21
22.05.2011 Humu - 50 cm - 1/34
26.05.2011 Hengenvaara - 50 cm - 6/44
27.05.2011 Humu - 50 cm - 5/34
31.05.2011 Hengenvaara - 50 cm - 3/44
09.07.2011 Icon - 40 cm - 9/118
22.07.2011 Smoothy Shetlands - He C - 4/52
04.09.2011 Duren - HE C - 1/106
04.09.2011 Duren - He C - 5/102
09.09.2011 Duren - He C - 10/102
10.09.2011 Kärmeniemi - He C - 3/58
12.09.2011 Kärmeniemi - He C - 1/58
14.09.2011 Duren - He C - 10/102
18.09.2011 Duren - He C - 2/102

Muut

NJ: 28.02.2010, Harvin (NJ) - irtoSERT (Anette N.)
NJ: 10.05.2010 Harvin (NJ) - irtoSERT (Alina J.)
NJ: 10.11.2010 Stecker (NJ) - MVA-sert (Anette N.)
NJ: 30.11.2010 Toivoton (NJ) - irtoSERT (Maria A.)
NJ: 30.11.2010 Twisty Puzzle (NJ) - irtoSERT (Anette N.)
NJ: 13.12.2010 Shamrock Hill (NJ) - MVA-sert (Maria A.)

31.03.2010 Adina - Match show - SIN
01.04.2010 Raspberry - näytelyt - 3/16
01.08.2010, Damion - Show-näyttelyt - II-palkinto

MEJ: 15.01.2011 MEJ CUP - 30-40 cm - 1/21
MEJ: 29.01.2011 KK Bailador - 40 cm - 4/29
MEJ: 03.02.2011 KK Bailador - 40 cm - 2/29
MEJ: 09.02.2011 KK Bailador - 40 cm - 5/29
MEJ: 01.04.2011 Wonderland Exmoors - 50 cm - 1/16
MEJ: 20.12.2011 KK Bailador - 40 cm - 3/25

Päiväkirjamerkinnät ja valmennukset

04.04.2010:

Wennan kanssa ollaan muutamia näyttelyitä kierrelty ajan kuluksi ja onhan sieltä jo yksi serti saatu, sekä LKV-sija. Villejä kisoja olemme myös kiertäneet pienimuotoisesti, joista vielä tuloksia odotellaan ja toivotaan parasta.

Wenna muuttaa Hiprakkaan 25.01.2010:

Aamupäivällä Fiktion omistajan keittiön pöydän ääressä istui kaksi naista, Milja ja Nenna. Kahvia siemaillen he puhuivat Wennasta, josta he juuri olivat kirjoittaneet kauppakirjan. Miljan hieman iäkkäämpi kasvatti tulisi tänään päivällä siirtymään uuteen kotiinsa, jossa saisi asustella loppu ikänsä muiden hevosten kanssa ja kilpailukenttiä kierrellen.

Puolenpäivän aikoihin Nenna haki autonsa ja trailerinsa tallin takaa hieman lähemmäksi ja niin naiset alkoivat lastata Wennaa autoon. Lastaus onnistui helposti, Wenna ei yhtään pistänyt vastaan vaan asteli kiltisti Miljan perässä traileriin, jossa hän sitoi tamman napakasti kiinni. Miljan ja Wennan päästäy sisälle asti, heitteli Nenna vielä pikkuisen heinää tamalle matkaevääksi. Trailerin luukut laitettiin yhteisvoimin kiinni ja vaihdettiin vielä Wennasta muutama sananen, sitten alkoi matka kohti uutta kotia.

Puolen tunnin ajomatkan jälkeen auto kaarsi tallin pihaan ja Nenna sammutti auton moottorin ja kapusi ulos autosta. Tallin pihaan alkoi tulla uteliaita ihmisiä katsomaan uutta tulokasta. Nenna pyysi Jennin avukseen avaamaan trailerin lastausluukkua ja hetken päästä trailerista näkyikin ruunivoikkoa takamusta mustan hämmän kera. Uteliaana tamma kurkki taakseen Nennan kavutessa traileriin irroittamaan sitä. Se oli aivan rauhallinen vaikka emme olleet kerenneet oikeastaan kunnolla edes tutustumaan aikaisemmin. Narun irrotessa puomista lähti tamma peruuttamaan ulos nätisti, se ei tehnyt elettäkään riistäytymisestä tai muusta vastaavasta. Pian olimme tamma nkanssa tallilaisten edessä.

Uteliaiden silmäparien alla tamma näytti kohentavan ryhtiään ja aivan kuin se olisi hieman jopa poseerannutkin, taisi tyttö luulla olevansa suurissakin näyttelyissä. Vaikka väkeä pihalle olikin kerääntynyt melko paljon, sai tamma tutkia ympäristöään suht rauhassa, ihmiset pysyivät kauempana, jottei Wenna säikähtäisi heti uutta paikkaa. Hetken pällistelyn jälkeen Nenna suuntasi Wennan kanssa talliin ja päästi tamman omaan karsinaansa, jossa sitä odotti pikkusen heinää sekä muutama kauranjyvä ruokalaarissa.

Karsinaan päästyään tamma seisoi hetken paikallaan ympärilleen katsellen, mutta pian se oli jo kaurojen kimpussa, sitten heinien ja vielä maistoi tallin vettäkin pitkän kulauksen. Hetken kuluttua jätettiin tamma karsinaansa hetkeksi aikaa yksin, jotta tottuisi ympäristöönsä.

Iltapäivällä Nenna asteli harjojen kanssa Wennan karsinaan ja harjasi sen kiiltävää karvaa napakoin vedoin. Tamma näytti nauttivan siitä, eikä se juurikaan pyörinyt edes, vaikka Milja siitä varoitteli kovasti. Kavioita tamma ei kyllä meinannut nostaa edes parhaalla tahdolla, vaikka Nenna hampaat irvessä tuuppi ja töni Wennaa ja kiskoi kaviota. Lopulta kavio nousi, toinen, kolmas ja vielä viimeinenkin, mutta kyllä siinä hiki virtasi Nennalla. Perusteellisen harjauksen jälkeen Nenna pujotti tammalle riimun päähän ja napsautti narun kiinni silmukkaan, avasi karsinan oven ja lähti taluttamaan tammaa kohti tarhaa.

Vaikka tamma kuulemma tulee toimeen hyvin muiden heppojen kanssa, pisti Nenna sen ensimmäisellä kerralla yksin ulkoilemaan, jotta saa rauhassa ihmetellä. Viereisessa tarhassa toki oli suomenhevos-tamma, Lintu, joka uteliaana kuikuilikin Wennan suuntaan. Nenna kaivoi taskustaan palasen porkkanaa ja ujutti sen Wennan suuhun. Tamma mussutti porkkanan tyytyväisenä, jonka jälkeen aloittikin energian purkamisen. Kunnon pukkilaukat ja äkkikäännökset, tarhaa ympäri ja vielä toisenkin kerran... Hetken Nenna katseli tamman temmellystä ja hymyili, kunnes lähti takaisin tallin suuntaan.

Ulkona alkoi illan mittaan pakkanen kiristyä ja kuuden tienoilla mittari näyttikin jo -13 astetta. Nenna päätti hakea Wennan takaisin sisälle, eihän sillä ollut loimea eikä mitään, pimeääkin alkoi olemaan valaistuksesta huolimatta.
arhasta tamma antoi helposti itsensä kiinni ja pian Nenna ja Wenna olivatkin takasin tallissa. Karsinaan päästyään tamma kurkkasi ensimmäisenä ruokakippoonsa, josko sinne jotain olisi ilmestynyt. Nenna hymähti ja totesi tammalle iltaruokaan olevan aikaa vielä reilu tunti. Taputuksen kera Nenna jätti tamman karsinaan jälleen ja suuntasi itse rehuvarastoon sekoittelemaan hevososten iltaruokia.
Puoli yhdeksän aikaan hevsoet olivat saaneet iltakaurat ja -heinät ja tallin täytti tyytyväinen maiskutus. Hetken Nenna vielä kierteli tallissa, kunnes sammuitti valot ja lähti itsekin kotia kohti.

Ensimmäisen päivän perusteella voisi tehdä yhteenvedon, että Wenna on kotiutumassa Hiprakkaan hyvää vauhtia. Linnun kanssa sillä ainakin kemiat kolahti yksiin, joten huomenna varmaan pääsevät tammat tarhailemaan yhdessä.