Tiina Martikainen

 Haastattelut ja arviot kirjoistani - 2016               

 

         Uudet päivitykset Facebook-sivullani, jonne löydät nimelläni :) 

 

Länsi-Uusimaa 21.9.2016/Erja Hinkkanen

Murha Karjalohjan Tölmäntiellä – kirjailija Martikaisen toinen dekkari julki

Dekkareiden kirjoittaminen tuntuu Tiina Martikaisesta kaikkein omimmalta kirjallisuudenalalta. Sylissä kääpiövillakoira Silla.

Pyry Krappe

 

SAMMATTI | Sammattilaisen Tiina Martikaisen toinen dekkari julkaistaan perjantaina Sammatin kirjastossa kello 17–19 kakkukahvien kera.

– Aika monet Myllylahden kirjailijoista ovat järjestäneet lukijoille avoimia julkaisutilaisuuksia, Martikainen sanoo. Toisen dekkarin tapahtumaympäristönä on Karjalohjan Tölmäntie. Päähenkilönä on edelleen Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevä rikosylikonstaapeli, poliisikoiraohjaaja Hanna Vainio.

Kirjaansa varten Martikainen haastatteli Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevää rikoskomisario Rauli Salosta ja perehtyi faktoihin, jotka liittyvät ruumiin jäätymiseen. Muun muassa. Juuri taustatyön vuoksi Martikainen pitää dekkareiden kirjoittamista kiehtovana ja vaativana.

–  Dekkarit ovat vaativampia kuin rakkausromaanit, hän sanoo.

Kirjoittamisen lisäksi Martikainen pitää tekstityöpajaa. Sammatissa, joka kolmas tiistai kokoontuvassa pajassa on tällä hetkellä kahdeksan kirjoittajaa. Heitä varten Martikainen on perustanut omakustannepalvelun. Martikaisen kirjan on kustantanut Myllylahti Oy, joka on erikoistunut rikos- ja jännityskirjoihin. Vuonna 1989 perustettu yhtiö on mennessä julkaissut noin 500 kirjaa.

 

Ykköslohja  11.11.2015

Kirjallinen ilta veti jälleen tuvan täyteen


Seitsemän kirjailijaa saapui kertomaan teoksistaan Suomalaisen Kirjakaupan järjestämään kirjalliseen iltaan.

 

-Kirjallisia iltoja on pidetty vuodesta 1984 lähtien ja viimeiset kymmenen vuotta Suomalaisen Kirjakaupan järjestäminä. Iltamme ovat olleet erittäin suosittuja. Ehkä se johtuu siitä, että meillä on aina Suomen eturivin kirjailijoita, mm. useita Finlandia-palkintoehdokkaita on ollut, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan myymäläpäällikkö Liisa Sintonen. Harjulassa pidetty kirjallinen ilta osoitti suosionsa tänäkin vuonna, sillä sali täyttyi ja tuoleja jouduttiin etsimään lisää, jotta kaikki pääsivät istumaan. Tänä vuonna paikalla olivat kirjailijat Jenni KirvesAnna KortelainenHeidi KöngäsTiina MartikainenPasi PekkolaAnja Snellman ja Kristiina Vuori. Kirjailijat esittelivät teoksiaan ja yleisö sai esittää heille kysymyksiä.

Paikallisuutta

Sammattilaisen Martikaisen teos Kasvot pinnan alla sijoittuu Sammattiin. -Kirjani sijoittuu Sammattiin, mutta jos asuisin Turussa, se sijoittuisi sinne. Haluan tuoda omaa asuinkuntaani esille. Olen saanut kiitosta, paikalliset lukijat ovat nauttineet, kun kirjassa liikutaan tutuissa paikoissa. Moni on miettinyt jopa, että mihin taloon tapahtumat sijoittuvat, Martikainen avaa. Kasvot pinnan alla kertoo poliisikoiran työstä. Taustana on käytetty oikeita tapahtumia, joiden ympärille fiktio rakentuu. Martikainen halusi kirjoittaa nimenomaan ruumiita etsivästä poliisikoirasta havaittuaan, ettei aiheesta ollut ennen kirjoitettu. -Dekkarin kirjoittaminen lähtee poliisin työn ja lakiasioiden opiskelusta. Tosiasioiden pitää olla kohdillaan, vaikka viime kädessä nämä ovat aikuisten satuja, Martikainen sanoo.

 

                                        

   

 

Länsi-Uusimaa (Erja Hinkkanen), Vantaan Sanomat, Helsingin Uutiset:

Tiina Martikaisen dekkarissa rikoksia ratkoo poliisikoira

Kuva: Pyry Krappe, Länsi-Uusimaa 

Tiina Martikaisen kääpiövillakoira Silla vilahtaa emäntänsä dekkarissa Sibylla-nimisenä koirana. Kirjan henkilöt ovat Martikaisen mukaan puhtaasti mielikuvituksen tuotetta. Pyry Krappe

Nuori nainen katoaa ja löytyy surmattuna Sammatin Kirmusjärvestä. Sammattilaisen kirjailijan Tiina Martikaisen kirjoittaman Kasvot pinnan alla -dekkarin lähtökohta on tyypillinen, mutta loppuratkaisu poikkeuksellinen. Murhaaja yllätti jopa kustantajan.

Kirjan pääosissa ovat Sammatissa asuva rikosylikonstaapeli, poliisikoiraohjaaja Hanna Vainio ja hänen ruumis- ja tunnistusetsintään koulutettu koiransa Riina. Martikainen perehtyi poliisikoiran kouluttamiseen ja työskentelyyn osallistumalla muun muassa Sipoossa pidettyyn tunnistusjäljestyksen perusteet -seminaariin ja haastattelemalla koirankoulutusohjaajaa, kirjailija Päivi Romppaista. Lisäksi Martikainen tutki sellaisten rikosten pöytäkirjoja, joiden ratkaisemiseen poliisikoira on osallistunut.

Koira löytää hajuaistinsa avulla ruumiin vuosien kuluttuakin. – Koiran hajuaisti on uskomaton. Koira haistaa kaikki ihmiset, jotka ovat esimerkiksi istuneet kahvilan tuolilla kolmen vuoden aikana, Martikainen kertoo. Tieto auttoi Martikaista ymmärtämään miksi oma kääpiövillakoira Silla menee aivan tolaltaan kirpputorilla.

Henkilöt kirjassa ovat puhdasta fiktiota, mutta tapahtumat sijoittuvat Lohjalle. Kirjailijan vapaudella Martikainen on sekoittanut paikkoja: Ratakadulla ei ole Gym 22 -nimistä kuntosalia, eikä Lohjan aseman liikekeskuksessa tatuointiliikettä eikä Lammintien varrella kolmen kilometrin päässä punaista mökkiä.

Paikallisuus oli Martikaiselle itsestäänselvyys. – Kirjoitan Sammatista, koska asun täällä. Jos asuisin Turussa, kirjoittaisin Turusta, Martikainen sanoo. Sammatin Martikainen halusi tapahtumapaikaksi siksikin, että saisi kirjaan kuvausta maaseudusta. Ja maalla asuvasta sympaattisesta Erkki Mäkisestä.

Kääpiövillakoira Silla menee aivan tolaltaan kirpputorilla.”

 

 

Dekkari oli Martikaisella tekeillä pari vuotta. Vauhtia kirjoittaminen sai vuoden 2014 alusta voimaan tulleesta laista, joka kriminalisoi vainoamisen. Vuosi sitten huhtikuussa Martikainen näytti sadan sivun mittaista aihiota kustantajalle, joka antoi deadlineksi elokuun lopun.

Martikainen opiskelee dekkarin kirjoittamista Turun yliopiston luovan kirjoittamisen kannatusyhdistyksen järjestämällä Pahantekijä-kurssilla. Opettajina toimivat Suomen eturivin rikoskirjailijat, kuten Reijo Mäki ja Christian Rönnbacka. Luennoimassa on käynyt psykiatri Hannu Lauerma. Hiukan Martikaista harmittaa, ettei ollut käynyt kurssia ennen esikoisdekkarinsa kirjoittamista. Opeille on kuitenkin käyttöä tulevaisuudessakin, sillä Martikaisella on idea seuraavasta dekkarista. – Pieni aihio vain.

Seitsemäs kirja

Tiina Martikainen on syntynyt 1964. Asuu Sammatissa miehensä kanssa. Kaksi aikuista lasta.

Freelance-toimittaja, kirjoittajakouluttaja.

Koulutukseltaan tradenomi. Työskennellyt kauppaoppilaitoksen opettajana, aikuiskouluttajana, erikoistyövoimaneuvojana ja kirjastonhoitajana.

Kirjoittanut aiemmin kuusi kirjaa, joista kaksi dokumenttiromaania: Mikä äitiä vaivaa ja Miksi en osaa vain olla, kaksi nuorten maailmasta kertovaa romaania Petran harha-askel ja Virtuaaliansa ja kaksi tietokirjaa, joista toinen kertoo sammattilaisen Jarmo Aallon matkoista ja toinen kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidosta.

Kustantaja Myllylahti Oy.

 

Tiina Martikaisen dekkarissa seikkaillaan Sammatissa

Sammattilaisen Tiina Martikaisen ensimmäinen dekkari on julkaistu. Aiemmin hän on kirjoittanut kaksi omaelämänkerrallista kirjaa, yhden henkilön elämäntarinan ja kaksi nuortenkirjaa.Kasvot pinnan alla -dekkarin kustantaja on Myllylahti.

Tiina Martikainen kirjoitti ensimmäisen dekkarinsa.

Tiina Martikainen kirjoitti ensimmäisen dekkarinsa.

– Tämä on ensimmäinen dekkarini. Sen kirjoittaminen oli pitkään haaveenani, sillä katson paljon poliisisarjoja televisiosta. Dekkarin kirjoittaminen oli luontevaa, Martikainen kuvailee.

– Työstin kirjaa kolme vuotta. Rikostarina muuttui matkan varrella alkuperäisestä ideasta.  Kirja oli ensimmäiset kaksi vuotta satasivuinen raakile, jossa faktat olivat paikallaan. Kirjoitin sen viidessä kuukaudessa 300-sivuiseksi romaaniksi. Kaksi vuotta meni poliisityön opiskeluun niin, että lait ja muut ovat kirjassa oikein. Minulla on myös poliisituttu, jolta olen voinut kysyä. Taustatyö vei uskomattoman paljon aikaa,  netistäkin tietoa etsinyt Martikainen kertoo.

Martikainen paneutui erityisesti poliisikoirien toimintaan niin, että koira toimii kirjassa loogisesti ja oikein.

– Poliisikoiran työskentelytavat on nuuhkittu todellisuudesta, jotta poliisikoiran työ olisi autenttista. Olen poiminut asioita eri poliisikoirien toiminnasta ja muuttanut tapaukset tähän tarinaan sopiviksi, hän kuvailee.

 

Kirjallinen mielenterveysilta Karjalohjan kirjastossa. Ennakkoilmoitukset ja erilaisia puffijuttuja Länsi-Uusimaassa, Salon Seudun Sanomissa, Iltalohjassa, Ykköslohjassa ja Ykkös-sanomissa.

 

 

 Seuraavassa linkissä Ykkös-Lohjassa ollut ilmoitus, sivulla 4:

Ykkös-Lohja 21.3.2012

 

   

 

LÄNSI-UUSIMAA 6.12.2011: Juttu ERJA HINKKANEN Kuvat HELI NURMI

 

 

 

 

 

         PELIT-lehdessä 2005:

 

 

 HELSINGIN SANOMIEN ARVIOSTELU 2006, Kulttuuri, Tommi Aitio:

 

 

Kymen Sanomat 14.5.2006; Juttu 10.Pertsa ja Kilu-päivistä, joiden teemana oli todellisuus ja pako nuortenkirjallisuudessa. Pidin puheenvuoron Pakoon Pakoon - seminaarissa. Aiheena netti pakopaikkana.

Mukana mm. Tapani Bagge, Marja-Leena Tiainen (huonekaveri hotellissa..) Marita Hauhia, Mika Wickström, Markku Karpio:

 

 

      Haastatteluni Länsi-Uusimaan Kulttuuri sivulle 26.9.2006:

 

 

 

          Länsi-Uusimaa 14.3.2006

 

 

 SinäMinä 2006:

 

 

 Elämäntarina 2/2004, Lukukokemuksia:

  

 Länsi-Uusimaa 13.4.2004; Ensimmäinen kirjani