SVENSKA MUSKLUBBEN

SVEMUS

FAQ Hälsa och beteende


Det är så här att jag i förrgår köpte två underbart söta minimöss i en zoobutik i Kungsbacka. Problemet med dessa är att de inte alls har varit hanterade. Nu undrar jag om ni erfarna musägare skulle vilja ge mig lite tips om hur jag får dem tama.
Har de aldrig blivit hanterade så har du ett stort jobba framför dig. Att lägga handen i buren i timmar tills de vågar klättra upp på dig är en bra grej. Låt de klättra in i en burk eller toarulle och ta upp den, låt dem sedan självmant komma ut i din hand. Det är vikitgt att de är de som bestämmer takten av lära kännandet, hur ivrig du än är själv att få dem tama, så vinner du mer i längden på att vänta ut dem och att deras rädsla för dig försvinner.

Hej, tack för dom tidigare svaren. Nu undrar jag en annan sak ska man bada möss eller håller dom sig rena själva? och om man ska det hur gör man då? Tack på förhand
Hej Jenny
Det finns ingen anledning att bada en mus, den är suverän på att hålla sig ren själv.

Enda tillfället det kan behövas är vid ohyrebehandling och det är ju upprepade bad i Cebacil i sådant fall och inte någon "skönhets/lukta gott bad".
/Görel (Smultronets)

Hur ung måste musen vara för att man ska kunna få den någolunda tam?
Då det gäller att få en mus tam så har åldern inte någon större betydelse. Det har större betydelse vad djuret har för grundtemperament i arv från föräldrarna. En del unga djur är mycket oroliga och sprättiga och lugnar ner sig då de blivit tre fyra månader - oberoende av hur mycket man håller på med dem. Uppfödare brukar dock börja hantera ungarna så tidigt som möjligt för att de skall vara tama redan när de säljs.

Ohyra?!
Jag har en hane på snart 2 år. Problemet är att han har massor med sårskorpor på ryggen och han kliar sig jättemycket. Jag har inte sett nå ohyra av nå slag eller så. Ser man sånt på möss? Eller kan det vara av kutterspånet som han har fått irritationer? Vad kan det vara för något? Om det är ohyra vad ska man köpa för medel/shampo i så fall. Finns det något receptfritt?

Visst kan det vara ohyra din hane har..... Självklart är det så att du ska ta honom till en veterinär för att få hjälp, då kan du få veta vad han har, få medicin mot det och därmed slipper han klia sig och lida mer av det. Att själv experimentera med olika stordjurspreparat tycker jag är mycket olämpligt- det hjälper dessutom inte din mus. Han är ju ett älskat husdjur och ska tas om hand som ett sådant.
(Även om alla veterinärer inte kan allt om möss, så kan alla veterinärer mycket mer än vi andra, icke veterinärutbildade)
På medlemssidorna tror jag det ligger information om av svemusare rekomenderade veterinärer i landet - titta in där.
Lycka till /Görel

Jag tror att mina möss är sjuka.
Dom nyser hela tiden. Ena musen sitter barar still och rycker ibland. För ungefär en månad sen så dog en mus i flocken, kanske hade den nån sjukdom som har smittat dom andra?

För att kunna ge behandlingsråd krävs veterinärutbildning och undersökning. Den enda som kan svara på vad det är för fel på dina möss är en veterinär. Svemus kan tyvärr bara ge förebyggade råd (om skötsel, utfodring et.c.), inte diagnostisera sjukdommar.

Jag köpte en mushane idag, men hans pung ser väldigt stor ut, är det något fel?
Musens pung kan vara stor, det är inget fel. Ser den däremot ojämn ut, eller får konstig färg, så bör du kontakta en veterinär.

Blir musen rumsren, och kan man ha dem med sig ute?
De flesta möss blir inte rumsrena, även om det finns undantag. Att ha dem med sig på stan eller så är nog inte heller att rekomendera eftersom att du omöjligen kan fånga en mus som får lust att springa bort. Och att bli hemlös betyder för en tammus en säker död.

Min mus bara sover! Vad är det för fel?
Om du just fått din mus så kan det hända att den bara är trött på grund av miljöombytet. Möss är oftast nattaktiva, så det kan också hända att du ligger och sover när din mus är som mest pigg. Är din mus däremot kall, uppburrad i pälsen, har rinniga ögon, nyser/hostar/rosslar och varken äter eller dricker så är den sjuk - då måste du snabbt ta den till en veterinär.

Min mus har fått ungar, och nu verkar det som hon fått fnatt! Burspånet bara flyger omkring!
En hona med ungar har mycket att göra, bland annat med att städa och boa. Att hon är lite extra aktiv är inte något fel.

Mina möss har inga morrhår, varför då?
Morrhårsätning är en relativt vanligt förekommande beteendestörning hos möss. Det kan bero på stress, t.ex. p.g.a för liten bur. Det kan dock också bero på gruppdynamik, man kan få möss att sluta gnaga varandras morrhår genom att omgruppera, d.v.s. dela upp mössen i flera burar. Tendens att bli morrhårsätare verkar dessutom vara ärftligt. Mössens morrhår är viktiga för att de skall kunna orientera sig, och därför kan det vara bra att försöka komma till rätta med problemet.

Min mus äter sitt bajs. Varför då?
Musen kan genom att äta sin avföring få i sig lite extra av sådant som den lider brist på. Det kan alltså bero på att din mus saknar vissa vitaminer. En allsidig kost är det viktigaste för att hålla musen frisk. Vid problem kan man få ge extra vitaminer.

Varför piskar min mus med svansen?
Det betyder att musen är arg, rädd, eller irriterad. Piskar musen mycket med svansen och dessutom gnagar frenetiskt på burgallret kan det vara ett tecken på att den är stressad. Musen kan bli stressad om den aldrig får vila, eller det motsatta, om den aldrig har något att göra. Tar man väl hand om sin mus och den ändå verkar stressad kan de bero på dåligt temperament som den ärvt av sina föräldrar. Sådana möss bör man inte avla vidare på.

Min gamla mus har fått gråa ögon, varför då?
Det kan vara så att din mus har fått starr, men det kan också vara så olyckligt att den har skadat ögat. Det är säkrast att kontakta en veterinär för att få svar.