SVENSKA MUSKLUBBEN

SVEMUS

FAQ Bur och bo


Jag fick en kull av min hona och en av de ungarna verar inte vara helt normal helt enkelt. Hon är totalt rymningsbenägen! Men sen så fixade jag en rymningssäker bur men fortfarande idag så är hon den enda som klättrar i taket och lämnar man luckan öppen och sätter sig bredvis då är hon framme där efter 10 minuter och försöker sticka. Jag kan inte förstå varför hon så gärna vill rymma, hon har ju en stor bur och hon blir inte moobbad av sin syster elelr mamma. Hon verkar bara vara helkonstig...
Jag har en muspojke som haft sådana tendenser sedan han var mycket liten. När han var ungefär tre veckor så smet han för första gången och klättrade upp i bokhyllan till andra våningen! En riktig smitare med andra ord. Nu när han blivit äldre har han blivit mer stressad tycker jag, och gnager på gallret om jag inte lägger för det. Jag hade honom mycket ute förut, och först tyckte jag att det blev bättre av det. Men efter ett tag så blev det bara värre igen, och då började jag ta upp honom mer sällan. Han verkade må sämre av att jag höll på med honom ofta. Jag vet inte vad jag kan ge för tips annat än att försöka hitta sådant som musen gillar. Gillar hon att klättra så fixa så att hon har mycket att klättra i. Kanske en hög bur är bättre än en låg. Men det är svårt. Min pojke är inte helt okej vad jag än gör verkar det som, men han blir bättre när jag låter honom vara ifred och fixar mer leksaker till honom istället. Lycka till!
    
Jag har hört från flera att möss rymmer. Jag hade en mus som var expert på att rymma, och han var svår att hitta. En gång fann jag honom inuti sladdvindan till dammsugaren, jag fick sedan tag i en rymningssäker bur. Senare har jag suttit vid matbordet och sett något rödbrunt svischa förbi på golvet, givetvis en av mina möss. Det är inte bara i köket jag hittat dom när dom har rymt, utan även i vardagsrummet, hallen och toaletten. En morgon hittade jag fjärrkontrollen till videon, där hade någon varit och gnagt på knapparna, en annan morgon var det fjärren till tvn som hade blivit attackerad under natten. En morgon vaknade av att det var någon som bet mig i örat, gissa vad det var, jo en av mina kära rymlingar.
Nu har vi här hemma endast ”rymningssäkra burar” d.v.s. ingen har rymt den senaste tiden ur någon bur. Så om jag får gissa så tror jag att rymningar är vanliga bland våra kära möss.

Hur sätter man samman flera möss som inte känner varandra i samma bur? Min bur är 52*37*35cm (två våningar).
Mushanar kan leva ihop ibland, det beror på personlighet och miljö. Min erfarenhet säger att du inte alls ska försöka sätta ihop din hane med en annan. Utgången kan bli dödlig. Visst finns det hanar som kan gå ihop men då har de gjort det sedan de var bebisar (kullsyskon) alternativt en far med sin son sedan den föddes.
    
Om du ändå väljer att pröva så bör du nog ta till duktigt med trick för att de skall lukta "likadant". En mus har sin släktlukt, sin familjelukt och sin individlukt där även rang och kön är inräknade. Du kan ju inte påverka dessa faktorer.... Men du kan t ex shamponera bägge mössen med samma milda schampo innan du låter dem träffas på en neutral plats som ett bord e dyl. Om de inte slåss kan du sätta dem i en liten pet box för att i möjligaste mån få "samma" lukt låt dem gå där ganska många timmar och se till så att de har tillgång till mat och vatten under tiden. Håll dem HELA TIDEN under uppsikt! Om de skulle lägga sig och sova ihop så vänta tills de vaknat av sig själva.
    
Om du bestämmer dig för att pröva med att flytta ihop dem i en bur, se till att städa buren mycket noga, så att det inte finns några luktspår kvar. Se till att de har flera bon, så att de inte behöver trängas. Sen är det bara att hoppas på det bästa. Om du har tur kan de leva ihop hela sitt liv.
    
Skulle de börja bråka så är det bäst att dela på dem innan de skadar varandra. Små-gnabb är okej, rangordningen måste avgöras, men blir det slagsmål eller den ena jagar den andra runt runt eller någon sitter i ett hörn och piper skräckslaget så förutsätter jag att du har ytteligare en bur att för all framtid ha den andra musen i.
    
Storleken på buren bör inte vara det avgörande i just det här fallet. Enligt jordbruksverkets riktlinjer kan du nog ha fler möss i en bur av den storleken, men jag skulle nog personligen inte ha mer än två.
    
Skulle du besluta dig för att inte skaffa fler hanar, så umgås med din hane istället och låt honom ha fullgod sysselsättning med roliga grejer i buren, gärna sånt du skapat själv.

Jag har köpt en vattenflaska men ser inte att mössen dricker från den. Hur vet jag om den fungerar?
Försäkra dig om att vattenflaskan fungerar genom att dra den på ovansidan av din hand efter att du fyllt den. Blir du då våt så fungerar kulan och mössen kan dricka. Om den hänger eller sitter fast så att de når den så ska de utan problem hitta vattnet. Ta bort vattenskålen men ha lite extra bevakning om du känner dig orolig. Det hörs tydligt när de slickar på flaskan och du kan se luftbubblor som stiger upp inne i flaskan.

Kan man ha akvarierötter till möss?
Det är säkert kul för mössen, men se till att tvätta dem noga innan du lägger in dem i buren.

Kan hanmöss bo tillsammans?
Mushanar kan leva ihop ibland, det beror på personlighet och miljö. Se till att de har en stor bur och flera bon, så att de inte behöver trängas. Sen är det bara att hoppas på det bästa. Om du har tur kan de leva ihop hela sitt liv. Men skulle de börja bråka så är det bäst att dela på dem innan de skadar varandra. Små-gnabb är okej, rangordningen måste avgöras, men blir det slagsmål eller den ena jagar den andra runt runt så har det gått över gränsen. Vill man vara säker på att inte behöva fler burar är det bäst att skaffa två honor istället.

Skall man använda aspspån eller kutterspån?
Aspspån är dyrare och ibland svårt att få tag på om man bor på landsbygden. Det brukar dock vara väldigt populärt, både av möss och ägare eftersom att det är kul att böka i, dammar mindre än kutterspån och ger mindre lukt. Det finns dock även andra alternativ, som papperspellets eller aspflis. Det bästa är att testa själv, och se vad som passar dig
och dina möss.