SVENSKA MUSKLUBBEN

SVEMUS

FAQ Att köpa mus


Hur mycket kostar det att ha en mus?
Kostnaden beror helt på vad du väljer för mat och spån m.m. men har du t.ex. två möss så lär inte kostnaden överstiga ett par hundralappar i månaden. Du bör dock räkna med att musen kan bli sjuk, och det är därför bra att ha lite extra pengar sparade för vård eller eventuell avlivning. Att gå till veterinären kostar vanligtvis i alla fall minst 300 kr.

Hur mycket skötsel kräver en mus?
Mössen behöver ses till 1-2 ggr om dagen, t.ex. morgon och kväll. Då matar man dem och byter vatten. Möss skall ha fri tillgång till mat och vatten. Buren bör städas ungefär 1 gång i veckan. Detta är grundläggande skötsel som alla möss ovillkorligen skall ha. Utöver det så behöver dom aktiveras, genom att man bygger leksaker åt dem eller har dem ute så att de får springa. Man kan t.ex. bygga tunnlar med toapappersrullar eller hängmattor av en tygbit.

Kan man köpa mus i zoo-affär?
Fördelen med att köpa mus från en uppfödare är att man har större chans att få en frisk och trevlig mus eftersom att uppfödarna lägger ned mycket tid på att välja ut rätt föräldrar och sköta mössen på ett bra sätt. Det går dock att även hitta zoo-affärer som tar bra hand om sina möss. Var dock vaksam på om affären har honor och hanar särade, så att du inte kommer hem med en gravid hona. Kontrollera mössen så gott du kan. Ser de tuffsiga eller taniga ut? Har de småsår eller andra skador? Är pälsen slät och glansig, eller är den tuffsig och matt?