SVENSKA MUSKLUBBEN

SVEMUS

BOTTENSTRÖ

Nedan följer information om olika former av bottenströer:

KUTTERSPÅN - Nej
Vanligt kutterspån från t.ex. Ica eller djuraffären är gjort på barrträd vilket innehåller det cancerogena ämnet terpentin. Det kan alltså vara en bidragande faktor till tidig utveckling av tumörer hos möss så därför undviker man det. Det finns också misstankar om att terpentinet retar mössens känsliga lungor. Det är dessutom väldigt dammigt så även dammet retar mössens nos och ögon. Som att bo i träslöjdslokalen hela dagen, i resten av sitt liv! Så därför rekommenderas inte vanligt kutterspån.

CEDERSPÅN - Nej
Ceder är också ett barrträd.

 

TOA-LÅTT - Okej

 Toa-lätt är ett naturströ som är helt ofarligt att använda som bottenströ till dina möss. Dock är det gamska hårt att gå på och jag tycker personligen inte att det suger upp särskilt bra. Men i kombination med andra strösorter kan det vara ett bra alternativ. Fungerar också bra att ha i toa-lådan.

 

KATTSAND- Enbart i Toalådan
Kattsand kan verka uttorkande på dina möss små tassar och dammar mycket. Det fungerar dock bra i toalådan.

ASPSPÅN- Ja!

Aspspån är det bästa bottenströt jag har provat. Det är blåst så det dammar inte, snyggt, luktar gott och suger upp kiss bra. Aspspån är gjort på lövträd så det innehåller inte heller terpentin. Dock är det väldigt dyrt. FAST med tanke på att det är pressat och väldigt drygt kanske det trots allt inte är så dyrt? Man borde jämföra förbrukningen med en påse Alflis eller liknande och kolla.


ASPFLIS- Ja!

Nickos Alspån är ett jättebra bottenmaterial som egentligen är en form av flis, inte spån..Det är hårda små bitar av al, roligt att gräva i och dammar inte. Suger dock inte upp lika bra som Aspspån.

 

 

 

 

 

Det man alltid ska tänka på med strö är att om man har toalåda ska man aldrig ha samma material i toalådan som i resten av buren.  

 

  Författare: Sara Östlund