Keikarin Eevertti

© kuvaaja ei halua nimeään manittavan. Ei kopiointia!


"Eemeli"
Shetlanninponiori, rautias, 99cm
s. 22.4.2007, 14v. (täytti 3v. 22.8.2007/oma ikääntyminen), kasv.: Keijo Mäki, Suomi, rek.nro.: VH05-017-4792
om.: Viona, Susikallio hoitaja: katso täältä!

- ei tunneilla!
Ratsastettavuus: vaikea
Koulutustaso: KO: helppo A, koulupainotus

Luonne

Tässä ori, jonka ulkonäkö pettää 10-0! Keikarin Eevertti, aka Eemeli on voimakastahtoinen, jääräpäinen pikkuotus, joka ei ihan heti taivukaan ihmisten tahtoon. Ori tykkääkin tanssia täysin oman pillinsä mukaan, ja joskus saattaa vaikuttaa, että ori olisi jopa tahallaan ilkeä. Vaaditaankin roimasti silkkaa tahtoa (taidosta ja sisusta puhumattakaan…) saada ori toimimaan oman mielensä mukaan. Eemeli havaitseekin pienimmänkin epäröinninpoikasen ja käyttää tilaisuuden armotta hyväkseen. Lyhyesti sanottuna Eemeli on pippurinen pomottaja, joka käyttää hyväkseen joka ainoan pienimmänkin tilaisuuden.

Ensisilmäyksellä karsinansa oven yli kurkkiva poni saattaa vaikuttaa kiltiltä ja lutuiselta, mutta auta armias jos yrität rapsuttaa ponia! Voit olla varma, että pieni vikkelä poni iskee hampaansa suoraan käteesi ennen kuin ehdit ”poni” sanoa. Eemeli vaatiikin melkoisen pitkän ajan tutustua uusiin ihmisiin, eikä tuona aikana ole syytä lähestyä ponia harja kädessään. Tuttujen kanssa Emppu käyttäytyy jo hitusen paremmin, unohtamatta silti miehisiä piirteitään. Avatessasi Eemeli oven, kannattaa asettua ovenraon tukkeeksi, sillä pikkumies etsii kapeimmankin reitin vapauteen, jos vain tilaisuus suodaan. Siksi ponin ovessa on turvalukitus! Jos käytävällä kaikuu ruokinta-aikaan kova kolina, löytyy metelin lähde luultavimmin Empun karsinasta. Se odottaa aina ruokaansa hermostuneena ja kolistelee ovea kuuluttaakseen nälkänsä koko tallin väelle. Onpa se muutamaan otteeseen jopa noussut nojaamaan etujaloillaan ruokakuppiaan vasten, jotta näkisi kaurakärryt paremmin! Oli asiasi orin karsinaan mikä hyvänsä, saat aina tervehdykseksi napakan näykkäisyn reiteen tai käteen, jos poni sattuu yltämään. Heti alkumetreiltä lähtien onkin äärimmäisen tärkeää näyttää, missä kaappi seisoo, sillä muutoin oriin käsitteleminen on todellista sirkusta.

Eemeli ei millään meinaisi pysyä aloillaan, vaan harjatessakin säheltää ja pyörii. Poni on syytä hoitaa käytävälle sidottuna vaaratilanteiden välttämiseksi. Ponilla on toisinaan tapana yrittää näykkäistä harjatessasi sitä vatsan alta, eikä tämä otus usko ensimmäisestä kiellosta. Usein Eemeli vaatiikin komean liudan kirouksia ennen kuin suostuu harjattavaksi. Kavioitaan poni ei nosta vaikka mikä olisi - oriin suosikkipuuhaa on iskeä jalkansa tikkusuoriksi ja heittäytyä tyystin hankalaksi vielä potkimalla suoristetuilla kintuillaan. Satuloidessa Eemeli useimmiten yrittää väistää, yltyy toisinaan jopa käyttämään hampaitaan tai kavioitaan. Erityisesti satulavyötä kiristettäessä on syytä olla tarkkana - kipeiden mustelmien pelossa. Suitsiessa riuhtoo päätään ja saattaapa jopa yrittää näykkäistä. Loimitettaessa Emppu usein kolistelee hampaitaan ja väistelee. Taluttaessa Eemeli sinkoilee sinne tänne, ellei pidä riimunnarua lyhyenä. Eritoten saadessaan näköpiiriinsä viehättäviä neitosia tai muita oreja, ”kuumuu” ori aivan käsistä. Se kiskoo kaikin voimin kohti ihastustaan; sen suosikkipuuhiin kuuluukin tammojen ahdistelu nurkkiin! Oreja Eemeli ei ohitseen päästä ilman veristä kamppailua, ellei taluttaja käytä koko mielikuvitustaan saadakseen oriin ajatukset toisaalle – yleensä tosin riittää että taluttaa Eemelin voltille ja pois paikalta.

Eevertti on aina hyvä tarhata yksin, mieluiten lankkuaidattuun tarhaan. Ori on varsinainen kahlekuningas, ja usein tuntuukin ettei juuri mikään aita pidättele tätä herraa – se keksii aina jonkin kolon päästäkseen vapauteen, eli viereiseen tammatarhaan. Jos viereiset tarhat ovat tyhjillään, vahtii ori koko ajan portilla sisäänpääsyä ja hirnuu keuhkojensa täydestä muita poneja. Seurankipeä ori todellakin on, ja tutustuttuaan riittävästi ihmiseen, antaa Eemeli silitellä ja rahnutella korvan takaa. Pohjimmiltaan machopoika onkin varsinainen mammanpoju, joka hätääntyy aina jäädessään yksin.

Jo ratsaille noustessa Eemeli aloittaa tanssiesityksensä - jolle ei näy loppua. Ilman avustajaa ei selkään ole kovinkaan helppoa kivuta - poni kun tekee kaikkensa estääkseen ratsastajaa nousemasta selkään. Usein jo ensimmäisiä apuja anteassa saattaa Emppu riistäytyä hallinnasta esittelemällä näin heti alkuun mahtavan pukkivarastonsa anteja. Topakka ratsastaja saa tämänkin herrasmiehen aisoihin, ja kontrolli ohjien toiseen päähän kyllä säilyy, jos muistaa tehdä "sormityötä" koko ajan. Pienikin tehtävä tai signaali ohjilla pitää oriin ajatukset toisaalla kiusanteosta. Vaikkei Eemelistä uskoisi, on se pohjimmiltaan taitava ja osaava ratsu, joka tosin vaatii ratsastajaltaan hurjasti töitä. Eemeliltä kyllä luonnistuu vaikka millaiset - joskin helpoimmat -koulukiemurat, mutta ratsastajan on oltava erityisen selkeä, tarkka ja tiukka. Eemeli ei siedä selässään höslääjiä, vaan kostaa pienenkin virheen tuimalla hännän huiskauksella. Jos treenit venyvät hiukankin turhan pitkiksi, menettää Emppu jossain vaiheessa hermonsa - ja katsoo parhaaksi lopettaa harjoitukset tiukkaan pukkisarjaan kentän poikki. Esteistä Eemeli ei juurikaan välitä, vaan katsoo paremmaksi vaihtoehdoksi pukitella läpi. Radallakin pätee sama kuin kiemuroita vääntäessä, ollessasi riittävän tiukka ja peräänantamaton, ori kyllä hyppää, joskin irvistellen. Maastossa Eemeli on reipas ja innoissaan. Usein se unohtaakin kiukutella, mutta jarruja saa hakea hyvän aikaa! Maastoesteet eivät hirvitä oria, mutta kyllä se nekin osaa munata 10-0.

Kisapaikalla ori aluksi trailerista päästyään vain korskuu ja tepastelee hermostuneena, ja unohtaa jopa pistää vastaan hoitajalleen. Useimmiten harjoittelualueelle päästyään se alkaa pikkuhiljaa rauhoittua ja muistaa jopa vetäistä parit ilonpukit, mutta suurimman osan ajastaan se käyttää tehdessään tuttavuutta vastakkaisen sukupuolen antimiin. Suorittaessa on hyvä muistaa olla topakka, mutta ori kyllä keskittyy tehtäviin kotikenttää huomattavasti paremmin.

Suku & jälkeläiset

i Keikarin Ensimmäinen evm
shet., trt pt, 96 cm
ii Keikari iii Keeveri II
iie Opal de Ruiner
ie Aushley v.d. Gardener iei Amber de Luis
iee Ashleigh v.d. Gardener
e Keikarin Keijukainen evm
shet., tprt vsk psk, 101 cm
ei Mosaik's Little Hero eii Mosaik's Anti-Hero
eie Little Doller
ee Huun Epeli eei Pihtailija
eee Kikan Femma

Keikarin Eevertin sukutaulu on varsinainen tilkkutäkki: oriin suvusta löytyy tekijää vähän joka lähtöön, eikä etnisiä loikkauksiakaan sovi unohtaa.

Eemelin isä, Keikarin Ensimmäinen on Suomessa syntynyt, aikoinaan Ruotsiin kilpaponiksi myyty ori. Keikarin Ensimmäinen kilpaili koulukentillä suht mukavin tuloksin, mutta hankala luonne rajoitti kisausta melkoisesti; ori saavutti lopulta jalostusorin arvon - sekä viisi ratsastusonnettomuutta, kahden ratsastajan kuoleman sekä muuton takaisin Suomeen. Synnyinmaassaan ori toimi pitkään näyttelyissä, kunnes siirtyi pysyvästi jalostusoriiksi. Ori ehti saamaan Suomessa vain yhden jälkeläisen; vaaratilanteita täysi elämä päättyi lopulta, kuinka ollakaan, ratsastusonnettomuuteen.

Empun isänisä, komea naistenkaataja urho Keikari, oli nimensä ansainnutkin. Ori sai paitsi kotitallillaan, myös kilpakentillä kuin tuttavien keskuudessa hurjan matchomiehen maineen - voisikin sanoa, että minne ori jalkansa laski, heti siellä tiedettiin sen maineesta. Kuuluisuudestaan huolimatta Keikari niitti kunniaa myös kisakentillä; erityisesti kouluratsastuksen saralla ori loisti hienosti. Pääsipä Keikari kokeilemaan myös esteratoja, mutta palasi kotiin venähtäneen koiven ja pettymyksen kyyneliä tihkuvan ratsastajan saattelemana.

Kun matkaamme ajassa vielä hieman taaksepäin, pääsemme tarkastelemaan Keikarin Eevertin isänisänisää - ja emää. Keeveri II oli aikanaan varsin pieni ja suloinen otus: säkäkorkeutta tältä ponilta löytyi vajaat 80cm, joten ei ole syytä ihmetellä, miksi Keeveri II tuli tunnetuksi myös kotitallinsa ulkopuolella. Tämä pieni, joskin pippurinen, täysin valkea ori sai huomiota myös naispuolen edustajilta - jälkeläisiä tältä veijarilta löytyy aikamoinen liuta, osa on jopa ulkomaille myytyjä menestyjiä!
Eräskin Keeverin naisvierailijoista oli urhea raviponineito Opal de Ruiner, joka omasi varsin veikeän värityksen; tamma näet oli harmaankirjava. Raveissa tamma ei aluksi tuntunut lainkaan pärjäävän, mutta lopulta sitkeys ja urheus palkittiin.

Jättäkäämme isänpuolen suku rauhaan ja siirtykäämme emän sukujuriin - mutta pakkohan sieltä isän puolelta vielä on mainita kuvankaunis ruotsalainen näyttelyponi Aushley v.d. Gardener, Eemelin isänemä. Tämän kaunottaren vanhemmista tiedän vain sen, että kumpikin olivat lähinnä siitoskäytössä, eikä kummankaan historiasta löydy mainintaan kilpailumenestyksestä.

Samalta kasvattajalta, kuin Keikarin Ensimmäinen, peräisin oleva Keikarin Keijukainen on menestynyt hienosti niin koulu- kuin näyttelykehissäkin. Tamma omaa nätin olemuksen ja topakan luonteen; Eemeli on perinyt muutamia piirteitään emältään.

Keijukaisen isäukko, toisin sanoan Eemelin emänisä edustaa puolestaan hieman uudempaa Iso-Britannialaista linjaa. Mosaik's Little Hero ostettiin Suomeen suoraan kasvattajalta - Suomenmaalla ori on toiminut esteponina sekä yksityisenä harrasteponina. Mosaik's Anti-Hero, Eemelin emänisänisä, on edelleen Englannissa asuva minulle hieman tuntemattommaksi jäänyt herra.

Eemelin emänemä oli pikimusta, pippurinen Huun Epeli. Tämä rouva oli varsin topakka raviratojen valloittaja - radalle tämän tamman ura päättyikin vakavaan onnettomuuteen. Pihtailjasta ja Kikan Femmasta osaan kertoa vain sen verran, että kumpainenkin olivat varsinaisia moniponeja - tietojeni mukaan kumpikin pienikokoinen otus toimivat niin raviponeina, harrasteratsuina kuin myös näyttelykehien lumoojina.

t. Susikallion Feline (e: Felimis)
o. Susikallion Tic-Tac-Toe (e: Calypso v.d. Ereshkigal)
o. Susikallion Taistelija (e: Aleena Aphria)

Kisakalenteri (huom! vain sijoitukset merkataan)

KRJ (13 sij. - 3 voittoa)
13.3.2009 Casandro, he B 7/60
4.3.2009 Mt Golden Rose, he B 3/46
12.2.2009 kutsu, he A 7/100
12.2.2009 Arwyn, he B 5/52
11.2.2009 Arwyn, he A 3/97
7.2.2009 kutsu, he B 5/40
6.2.2009 Arwyn, he B 3/52
5.2.2009 Arwyn, he C 1/52
7.2.2009 kutsu, he A 5/40
3.2.2009 kutsu, he A 3/40
4.2.2009 Arwyn, he B 1/52
2.6.2012 Susikallio, he A 1/50
27.2.2012 VT Heijastus, KRJ Cup, heA 4/266

ERJ (2 sij. - 0 voittoa)
23.3.2009 Svärjade, 50 cm 6/60
22.3.2009 Svärjade, 50 cm 7/60

koulu, jaoksettomat (13 sij. - 2 voittoa)
17.1.2009 Usvakuja, he B 1/13
17.1.2009 Usvakuja, KN Special 3/11
16.3.2010 Chroenix, koulu heA 10/115
1.8.2010 Toivoton, koulu he A 4/68
3.1.2011 Stall Sömnbacka, koulu heA 5/47
17.1.2011 Tramonto, koulu heC 4/10
19.1.2011 Idaho, koulu heA 1/48
19.1.2011 Idaho, koulu heA 4/33
23.1.2012 Sanbrook Dressage, koulu heA 2/38
24.1.2012 Breawa, koulu heA 4/71
24.1.2012 Breawa, koulu heA 3/71
27.1.2012 Breawa, koulu heA 8/71
29.1.2012 Breawa, koulu heA 8/71
14.2.2012 Raduga, avajaiskoulukisat heA 3/11

Este, jaoksettomat (3 sij. - 1 voittoa)
3.1.2011 Navajo, este 60cm 4/22
10.1.2011 Kultahuisku, este 60cm 4/30
12.1.2011 Kultahuisku, este 60cm 1/30

näyttelyt & match show't - SIN4 x1, PUN x1
8.2.2009 Whoody, MSY lk 3, SIN 4, tuom. Whoody
3.6.2011 Kisakeskus CK, match show aikuisten ponioriiden luokka PUN
9.2.2012 Micram, MSY Match Show ponioriit- ja ruunat SIN, tuomari: Sorja

Copyright: Susikallio 2008-2012, kopiointi kielletty!
sivusto toimii parhaiten mozilla firefoxilla
kyseessä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen