Edgar v.d. Nabiron

© VK09. Ei kopiointia!


"Edgar"
Shetlanninponiori, musta, 102cm
s. 13.04.2007 , 13v. (täytti 3v. 13.8.2007/oma ikääntyminen), kasv.: Anna Berg, Ruotsi, rek.nro.: VH06-017-2687
om.: Viona, Susikallio hoitaja: katso täältä!

- ei tunneilla!
Ratsastettavuus: keskitaso
Koulutustaso: KO: helppo A, koulupainotus

Luonne

Edgar v.d. Nabironilla on aina pilke silmäkulmassaan, ori on luonteeltaan kujeileva, jopa hullunkuriseksi luonnehdittu otus. Edgar rakastaa esiintymistä, ja usein sille kelpaakin yleisöksi vaikkapa vain lauma tallityttöjä tai hoitaja. Leikkisä ori tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa, ja onkin pohjimmiltaan erittäin suvaitsevainen ja hyväsydäminen; Edgarin sydämessä on tilaa jokaiselle. Lähes joka tilanteessa Edgar on yhtä hillityn herrasmiesmäinen - ori ottaa jokaisen huomioon, ja vaikka rakastaakin jekkuilua, pitää se yllä tiettyä viileää, voisipa jopa sanoa coolia tyyliä.

Edgar tarkistaa aina lähes rutiininomaisesti hoitajansa taskut, ja ottaa rapsutukset vastaan vasta saatuaan pakollisen makupalansa. Edgar on sikäli leikkisä tapaus, että rakastaa kiusata hoitajaansa; ja ellei tämä ole varuillaan, saattaa pipo kadota teille tiytymättömille. Itse hoitotoimenpiteen aikana Edgar saattaa tökkiä turvallaan hoitajaansa, mutta juuri sen suurempia ongelmia ei hoitamiseen liity. Harjaamisesta Edgar ei juurikaan välitä, muttei sentään yritä estääkään tilannetta. Kavionsa poni nostaa nätisti, kunhan vain muistaa olla päättäväinen ja selkeä. Satuloidessa Edgar saattaa yrittää kokeilla rajojaan, esimerkiksi kolisuttelemalla hampaitaan, mutta uskoo ensimmäisestä kiellosta. Suitsiessa myös koittelee hieman hoitajan käsittelytaitoja - ja hermoja. Loimituksesta tai pinteleistä ori ei perusta, mutta pesupisteelle meno aiheuttaa aina saman vauhkon paniikkikohtauksen. Yksinään ei Edgaria kannatakaan alkaa pesemään, vaan kannattaa aina pyytää kaveri pitelemään ponia pesun ajan. Edgar kyllä rauhoittuu, kunhan toteaa pelottavan käärmeen (vesiletkun) turvalliseksi. Toisinaan poni innostuu tarpeeksi rauhoituttuaan jopa leikkimään veden kanssa, mutta useimmiten se seisoo tikkuna koko toimenpiteen ajan. Edgar on vaivaton talutettava, eikä se pistä ranttaliksi edes muiden orien tai tammojen läheisyydessä.

Tarhassa Edgar tulee hyvin toimeen ruunien ja oriiden kanssa, mutta tammoista ori kannattaa pitää erillään. Edgarin voi siis hyvin tarhata vaikkapa ruunien kanssa, vailla pelkoa tappelusta. Yleensä Edgar onkin se lauman viilipytty, joka nuhtelee nuorempia riitapukareita. Varsojen riidanhaastelut ori ottaa lunkisti, mutta muille oreille se kyllä näyttää kaapin paikan, mikäli muut uskaltautuvat sille ryppyilemään. Yksinkin oriin voi aivan huoletta tarhata, se kyllä tulee toimeen omillaankin. Tällöin se viihtyy tuntikausia pää lankkuaitojen väliin nojaten, tammoja katsellen viaton ilme nappisilmissään.

Edgar on virkeä, herkkä ratsu. Ori miellyttää ratsastajaansa mielellään, joskin muutamia jekkuja unohtamatta. Edgar ei vaadi ratsastajaltaan paljoakaan, vaan toimii ratsastajalla kuin ratsastajallakin hienosti. Edgarin, vaikka ori onkin, voi antaa (tosin valvovan silmän alaisena...) myös hieman kokemattomampien ratsuksi, sillä ei ole pelkoa, että ori käsistä lähtisi. Sen sijaan Edgarilla on roima varasto mitä merkillisempiä kujeita ratsastajansa varalle, kuten tämän pohkeen nuoleminen paikallaan seistessä. Koulukiemurat onnistuvat tältä herralta paremmin kuin hyvin - lisäksi se nauttii kouluratsastuksen tuomista haasteista, ja rakastaa miellyttää ratsastajaansa. Edgarilta luonnistuvat myös hieman vaativammat kiemurat, sillä ori kuuntelee apuja korvat höröllä ja keskittyy täysillä siihen, mitä ratsastaja siltä pyytää. Edgarin käynti on tasaista ja pehmeää, ja pikkuponiksi ori omaa varsin pitkät askeleet. Myös ravi on varsin miellyttävää, kunhan aluksi tottuu shettiksen tikitykseen. Laukkaa ei tarvitse kahdesti pyytää, ja se onkin Edgarilla huomattavan pyörivää ja matalaa. Esteitä ori hyppii suht mielellään, eikä oriin taktiikkakaan hullumpi ole. Ori ei pelkää juuri mitään, eivätkä edes esteet ole kammottavia. Lisäksi ori on ketterä ja notkea, mikä on vain hyödyksi esteradoilla. Maastossa ori on reipas ja muuttuu entistä pirteämmäksi. Voisipa jopa sanoa, että maastoillessa on Edgarissakin pidättelemistä!

Kisapaikalla heti alusta lähtien Edgar käyttäytyy hyvin hillitysti ja arvokkaasti, aivan kuin ymmärtäisi tilanteen tarkoituksen; tänne ollaan tultu voittamaan! Edgar pistää aina kaikkensa peliin, eikä se suorituksen aikana pälyilekään sinne tänne tammojen toivossa.

Suku & jälkeläiset

i Even v.d. Nabiron evm
shet., m pt, 102 cm
ii Eben v.d. Noisé iii Noisë de Grann
iie Ebella II
ie Ashleigh LIN iei Tiér Amber LIN
iee La Femme v.d. Dynne
e Edén v.d. Nabirion evm
shet., tprt vsk psk, 101 cm
ei Hero v.d. Froiden eii Froiden van Loed
eie Synens Habit
ee Evelin v.d. Nabiron eei Constans v.d. Nabiron
eee Emily IV


Edgarin suvusta löytyy keskinkertaista hieman paremmin menestyneitä yksilöitä, joista yhtenä mainittakoon oriin isä. Even v.d. Nabiron syntyi ruotsalaiselle shetlanninponisiittolalle loppukeväästä. Ori oli alusta alkaen suuri ja voimakas, päihitti laitumella muut ikäisensä helpolla. Evenistä varttuikin varsin voimakastahtoinen ja pikkuponiksi odotettavaa suurempi otus. Ori kisasi aikoinaan menestyksekkäästi niin este- kuin koulukentilläkin. Nyttemmin ori on siirtynyt pääpainotteisesti jalostuspuolelle.

Isänisä Eben v.d. Noisé oli pikimusta, vaatimattomista oloista lähtöisin ollut, kuuluisa tanskalainen huippuori, joka heti varsaluokista lähtien niitti mainetta ja pokaaleita. Ei siis mikään ihme, että oriille sateli paitsi kuuluisuutta, myös astutuspyyntöjä. Eben jättikin jälkeensä toinen toistaan komeampia jälkeläisiä ympäri Euroopan, joista yksi olikin juuri Even v.d. Nabiron. Eben ei kiertänyt juurikaan kisakenttiä, sillä oriin omisti sen koko eliniän ajan vanha mies, joka ei kihdin takia voinut ratsastaa.

Isänisänisä Noisë de Grann oli pikkuruinen, mustanpäistärikkö ori. Se syntyi suurella tanskalaisella siittolalla ja päätyi epäonnistuneen raviuran tuloksena yksityisomistukseen ja ratsukoulutukseen. Noisë nähtiinkin muutamaan otteeseen seuratason kisoissa, mutta ratkaisevaa oli vasta vanhoilla päivillä käväisy näyttelykehässä. Paikallisen siittolan omistaja kiinnostui oriista ja oli valmis maksamaan lähes mitä tahansa saadakseen jo vanhan oriin talliinsa. Silloinen omistaja suostui myymään oriin, vaikka se olikin ollut hänellä yli kymmenen vuotta. Sittemmin ori jätti jälkeensä vain muutamia jälkeläisiä, mutta jokainen on osoittautunut lahjakkaaksi.

Isänisänemä oli Ebella II, koko ikänsä harrasteponina toiminut pieni viehättävä tamma. Väriltään Ebella oli musta. Se asui Tanskassa, pienellä maalaistallilla lähellä suurta ratsastuskoulua. Kuten arvata saattaa, eräänä aamuna Ebellan omistajaperheen pikkutyttö löysi tarhasta tamman viereltä pienen pienen orivarsan, joka myytiin naapurikylään jo melko vanhan miehen seuraksi. Kukaan ei osannut odottaa, että pikkuisesta tulisi jonain päivänä huippukuuluisa jalostusori!

Isänemä Ashleigh LIN oli raudikko rodulleen melko suurikokoinen ponitamma, jota kilpailutettiin ahkerasti koulukisoissa. Näyttelymenestys ja varsamäärä jäivät tosin melko vähäisiksi. Ashleigh jätti kuitenkin jälkeensä ainakin yhden merkittävän jälkeläisen, Edgarin isän. Tamma kuoli valitettavan nuorena traagisessa tallipalossa.

Isänemänisä Tiér Amber LIN oli vaaleanpunarautias, monien mielestä varsin suloinen ja kiltti ori. Se asui koko elämänsä ajan paikallisella ratsastuskoululla, jonka omistaja käytti oriitta ahkerasti näyttelykehissä. Orille kertyikin mukavasti palkintoja, joiden seurauksena kasvattajat ympäri maan kiinnoistuivat tästä pienestä opetusponista. Paitsi ulkonäön, myös rauhallisen luonteen takia ori jättikin lopulta jälkeensä huomattavan määrän jälkeläisiä.

Isänemänemä La Femme v.d. Dynne oli huippusuvun vesa, jonka varalle jo varsana oltiin laskettu korkeita odotuksia. Tamma nähtiinkin monissa näyttelyissä, jopa ulkomailla se nousi pikkuhiljaa tunnetuksi kauniista värityksestään. La Femme v.d. Dynne jätti valitettavasti vain kaksi jälkeläistä ennen aikaista laukkaamistaan vehreämmille niityille.

Emä Edén v.d. Nabiron oli punarautias suurehko tamma, joka syntyi Ruotsissa pienelle siittolalle. Tamma herätti kasvattajissa kiinnostusta, sillä iän myötä Edén keräsi yhä useampia sijoituksia paitsi kouluradoilla, myös näyttelykehissä ympäri maan. Tammaa ei kuitenkaan myyty milloinkaan, vaan se pysyi koko elämänsä ajan syntymätallissaan. Jälkeläisiä tamma jätti sievoisen määrän, muun muassa Edgarin.

Emänisä Hero v.d. Froiden syntyi varsin pienikokoisena ja heiveröisenä. Kukaan ei uskaltanut toivoakaan oriin selviytymistä, mutta pikkumies yllätti kaikki ja kasvoi varsin komeaksi ja terveeksi oriiksi. Kilpailumenestys jäi heikoksi, mutta näyttelyissä ori kyllä pärjäsi huomattavan hyvin. Se jätti jälkeensä kymmenisen mainiota jälkeläistä.

Emänisänisä Froiden van Loed oli alkujaan Isossa-Britanniassa syntynyt ja varttunut jalostusori, joka Ruotsiin muutettuaan alkoi kahmia voittoja toisensa perään koulukisoista. Oritta ratsasti aluksi nuori tyttö, mutta auto-onnettomuuden takia oriin ratsuttaja vaihtui. Tyttöön kiintyneellä oriilla oli vaikeuksia sopeutua uuteen ratsastajaan, mutta yhteistyön kuroutuessa orin menestys palasi tavallisiin uomiinsa. Jälkeläisiä ori jätti huomattavan määrän, niin Iso-Britanniassa kuin Ruotsissakin.

Emänisänemä Synens Habit oli Ruotissa syntynyt kirjava pikkutamma, joka asui Pohjois-Englantilaisella ravitallilla. Ravitallin omistajan tytär omisti tamman, eikä sitä myyty huonosta juoksumenestyksestä johtumatta. Synens Habit oli todella rauhallinen ja ystävällinen, ja se kuljettikin niin reessä kuin kärryissäkin pikkutyttöstä ympäri metsiä. Tytön varttuessa hän halusi kokeilla ratsastusta, ja osallistuikin tammansa kanssa läheisen ratsastuskoulun tunneille. Kaikkien yllätykseksi tamma osoittautui osaavaksi kouluponiksi, ja ratsukko nähtiinkin paikallisissa pikkukisoissa moneen otteeseen. Jälkeläisiä tamma jätti kuitenkin vain kolme. Emänemä Evelin v.d. Nabiron oli Ruotsissa syntynyt, aikanaan paljonkin ruotsalaiseen ponijalostukseen vaikuttanut pikkutamma. Evelin tunnettiin sopusuhtaisen rakenteensa lisäksi todella kauniista värityksestä, olihan se vaaleanpunarautiaankirjava. Lisäksi se omasi rauhallisen luonteen ja nousikin suosioon myös pikkulasten suosiossa. Ei ollut pikkutytön huoneessa seinää, jolla ei olisi julistetta tästä valoittavasta ponista ollut!

Emänemänisä Constans v.d. Nabiron oli ruotsalaisen Annan Bergin ensimmäisiä omia kasvatteja. Hän tekikin "läpimurtonsa" Ruotsin ponikasvattajapiireihin juuri Constansin ansiosta - ori valloitti niin tuomareiden kuin muidenkin kasvattajien sydämet viehättävällä luonteellaan ja suurilla, näyttävillä liikkeillään. Oria nähtiinkin näyttelykehien lisäksi myös kouluradoilla. Jälkeläisiä ori jätti paljon, osa niistä myytiin jopa Englantiin.

Emänemänemä Emily IV oli vaatimattomissa oloissa ratsastuskoululla vahingossa syntynyt tamma. Emily toimi elämänsä ensimmäiset kymmenisen vuotta koululla opetusponina, kunnes eräs koulun asiakas osti ponin. Alunperin sen piti jäädä asumaan koululle, mutta lopultakin se muutti uuden omistajansa matkassa yksityistallille lähelle suurta siittolaa. Kuten arvata saattaa, poni asui vain muutaman kuukauden tallilla kunnes siittolan omista, Anna Berg, kiinnostui tammasta. Kaupat tehtiin ja poni muutti jälleen, tällä kertaa viimeistä kertaa. Emily ehti valitettavasti jättää vain neljä jälkeläistä.

Kisakalenteri (huom! vain sijoitukset merkataan)

KRJ: 9 sij., 1 voitto
29.11.2009 Gräslund, he C 4/40
27.11.2009 Gräslund, he C 2/40
26.11.2009 Gräslund, he C 2/40
19.11.2009 Fiktio, he B 1/32
16.01.2009 Zurück lk he A 3/28
26.1.2012 6 Sins lk he A 3/40
23.1.2012 6 Sins lk he A 4/40
27.2.2012 VT Heijastus, KRJ Cup, heA 21/266
26.3.2012, VT Heijastus, KRJ Cup, heA 18/356

Jaoksettomat kilpailut: 10 sij. 1 voittoa
27.6.2009 Windy, he A 2/20
17.1.2009 Usvakuja, he B 3/13
17.1.2009 Usvakuja, he C 2/12
14.1.2012 Eveninq, koulu heA 2/22
28.6.2009 Windy, 60cm 3/7
6.2.2009 Tonatus, 50-60cm 3/30
28.6.2009 Windyn talli, este 60cm 3/9
12.1.2012 Stall Katina, koulu heA 2/18
25.1.2012 Sanbrook Dressage, koulu heA 1/38
14.2.2012 Raduga, avajaiskoulukisat heA 2/11

NJ ja MSY
14.01.2009 Kuuntähti, KuMa, JS
08.02.2009 Whoody, PUN
9.2.2012 Micram, MSY Match Show ponioriit- ja ruunat PUN, tuomari: Sorja

Copyright: Susikallio 2008-2012, kopiointi kielletty!
sivusto toimii parhaiten mozilla firefoxilla
kyseessä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen