Blirkehof's Cecily

© SL. Ei kopiointia!


"Cecily"
Shetlanninponitamma, vaaleanpunarautias, 104cm
s. 17.10.2010, 6v. (täytti 4v. 17.12.2010/oma ikääntyminen), kasv.: Blirkehof's Stutteriet, Ruotsi, rek.nro.: -
om.: Viona (VRL-07600), Susikallio hoitaja: katso täältä!

- ei tunneilla!
Ratsastettavuus: herkkä, vaativa
Koulutustaso: KO: helppo C, RE: 50cm, ME: 50cm
Koulupainotus

Luonne

Blirkehof's Cecily on yleisesti ottaen luonteeltaan todella sydämellinen ja kultainen tamma, se tosin on äärettömän herkkähipiäinen. Tallimme prinessa vaatiikin rauhallista ja päättäväistä käsittelyä sekä valtavia hermoja hoitajaltaan. Säpsy neitokainen saattaa säikähtää tyhjässä tallissa kolisevia kottikärryjä, käytävällä lojuvaa sankoa tai vaikka hoitajan lepattavia hihoja. Siksipä tamman kanssa on aina muistettava olla varuillaan, jotta turhat vaaratilanteet vältetään! Tamman pahin pelko on kuitenkin ehdottomasti talliin yksin jääminen - tamma nimittäin inhoaa olla yksin ja aina yksin jäädessään se on tuplasti niin säikky kuin normaalisti ja kolistelee että hirnuu kimakasti peloissaan. Samoin tarhassa, joten Cecily kannattaa aina tarhata yhdessä muiden ponitammojen kanssa - niin säästetään koko talliväen korvaparat ja hermot! Tamma on äärettömän helppo tarhata ja antaa kiinnikin helposti, tosin taluttaessa se lähtee helposti ryöstämään ja säpsyilee tuon tuosta.

Hoidettaessa Cecily seisoo kiltisti karsinassaan tai käytävällä, kunhan muistaa olla topakka ja päättäväinen, sillä tämäkin suloinen poni osaa käyttää hoitajan ei-niin-valppaan hetken hyväkseen. Cecily tosin on varsin veikeä otus, eikä jätä uteliaisuudeltaan mitään huomiotta - ellei hoitaja pysy valppaana, saattaa pipo kadota jäljettömiin. Tamman lempipuuhaa onkin hoitajan härnääminen! Tamma nauttii harjaamisesta suunnattomasti, mutta kutiaa herkästi vatsan alta harjattaessa. Usein tammalla onkin tapana kiskaista takajalkansa ylös yrittääkseen potkaista. Kavionsa Cecily nostaa pienen taiston jälkeen varsin kevyesti. Varustus ei tamman kanssa useimmiten tuota juurikaan ongelmia, mutta joskus se saattaa pullistella satulavyötä kiristettäessä - ihan vain hoitajansa kiusaksi. Cecilyllä on tapana nipistää suunsa tiukasti kiinni vain nähdessäänkin kuolaimet; se inhoaa kylmiä ja kovia kuolaimia. Siksipä tammalla käytetäänkin yleensä kumikuolaimia mahdollisuuksien mukaan. Loimitettaessa saattaa yrittää näykkäistä, ja pinteleitä tai suojia laittaessa yleensä nostelee aluksi jalkojaan, mutta ottaa opikseen ensimmäisestä käskystä. Olemalla tiukka ja päättäväinen, on Cecily useimmiten nätisti, eikä yritä tavoitella rajojaan. Uteliaisuutta on silti vaikea kitkeä pois, ja usein tammuska pääseekin yllättämään kerta kerralta merkillisimmillä tempauksillaan - viimeksi katosi hansikkaat ämpärin päältä, eikä niitä ole vieläkään löytynyt.

Ratsailta käsin Cecily osaa halutessaan olla melkoisen hankala tapaus. Ratsaille noustessa tamma ei meinaisi millään pysyä aloillaan, vaan steppaa sinne tänne. Avustajan avulla seisoo hetken nätisti, mutta riuhtoo päätään hermostuneena. Tamma odottaa innostuneena tanssahdellen, kun ratsastaja kerää ohjat käsiinsä - alussa kannattaa olla varuillaan, sillä liian voimakkailla pohjeavuilla saattaa tamma singota laukkaan ympäri kentän. Aluksi Cecilyllä on tapana testailla ratsastajaansa olemalla kuuro avuille; tamma kipittää omaa tahtiaan minne haluaa, eikä mielellään tottele apuja, vaan väistää kylki edellä. Kokenut ja tiukka ratsastaja saa ponin kuriin hetkessä, sillä se kyllä tietää, milloin puikoissa on päättäväinen ratsastaja. Aloitteleville ei ponia juuri sen takia voikaan antaa ratsuksi, sekun riepottelee epävarmoja ratsastaja-parkoja mennen tullen.

Tamma on pohjimmiltaan osaava ja kuuliainen ratsu, mutta vaatii ratsastajaltaan melkoisesti töitä. Ellei ponilla ole koko ajan pähkinä purtavanaan, keksii se taatusti jotain ratsastajansa pään menoksi. Cecilyn laukka on nopeaa ja pehmää, ravi taasen ponimaiseen tapaan pieniaskelista ja töyssähtelevää. Kontrolli ohjien toiseen päähän säilyy, kunhan muistaa käyttää alati sormiaan. Tamma on elementissään kouluradoilla, sillä se rakastaa haasteita. Sen ehdoton bravuuri on temponlisäys ravissa, jota se olisikin tunkemassa joka väliin! Murheenkryyniksi on kuitenkin muodostunut vasenlaukka, jonka kanssa saa kerta toisensa perään tapella hyvän aikaa ennen kuin se nousee puhtaasti.

Esteillä Cecily on valpas ja energinen ja useimmiten hyppääkin mielellään. Tamma omaa hauskan, varsin ponimaisen hyppytyylin - ja ponnuakin riittää mataliin luokkiin. Esteillä vaatii kuitenkin ratsastajaltaan enemmän huomiota ja perusratsastustaidon lisäksi roiman annoksen kärsivällisyyttä - sekä puolipidätteiden ehdottoman taidon. Maastossa tamma on tavallista valppaampi ja reippaampi, mutta pysyy silti suht hyvin hallinnassa. Ponilla ei ole tapana ryöstää edes laukassa, kunhan ratissa on luotettava ratsastaja. Cecily on myös ajokoulutettu lupaavan valjakkoajoonkin suuntautuneen sukunsa johdosta - ajaessa se käyttäytyy esimerkillisen kiltisti, vaikka askellus yltyy välillä hieman turhankin reippaaksi.

Suku & jälkeläiset

i Blirkehof's Diplomat
shet, 102cm trt prt evm
ii Firkin IV iii Franklin v.d. Deiland
iie Ginny av Diodane
ie Blirkehof's Elektra iei Hoffe v.d. Drospi
iee Elekt III
e Onstelt Pickless
shet, evm
ei Qinqis's Onswald eii Qinqi's Omelet
eie Wandie v.d. Gaarten
ee Umica FF eei Jaquar
eee Unette FF

Blirkehof's Cecily edustaa puhdaslinjaista shetlanninponisukua. Tamma on tuotu Ruotsista syystalvella 2010, ja sen on kasvattanut vuosien kokemuksella Blirkehof's Stutteriet. Myös Cecilyn isän, Blirkehof's Diplomatin, on kasvattanut Blirkehof's Stutteriet. Blirkehof's Diplomat oli 102cm korkea tummarautias piirtopäinen ori, joka jätti jälkeensä useita hyvälaatuisia jälkeläisiä. Ori oli sikäli erikoinen, että se asui koko ikänsä synnyintallillaan, jossa se myös kuoli 23 vuoden iässä vanhuuden vaivoihin. Pitkällä urallaan se ehti valloittaa tuomarien sydämet ympäri Ruotsia niin näyttelykehissä kuin helppojen luokkien kouluradoillakin. Orilla olikin mittava palkintokaappi, jonka lisäksi sitä oli siunattu silmiähivelevän kauniilla rakenteella. II palkinnolla kantakirjattu ori oli suosittu jalostuskäytössä vanhoilla päivillään, mutta tiettävästi Suomeen sen jälkeläisiä ei Cecilyn lisäksi ole ajautunut kovin montaa.

Diplomatin isä, Cecilyn isänisä, oli pienikokoinen musta shetlanninponiori Firkin IV. Se tuli tunnetuksi pahamaineisesta luonteestaan ja kärttyisestä olemuksestaan, eikä sen kanssa moni ratsastaja pärjännytkään. Se kuitenkin omasi niin sulavat liikkeet, että sen omistaja päätti metsästää käsiinsä vaikka kissojen ja koirien kanssa ratsastajan, joka sille pärjäisi. Ja kun sellainen viimein löytyi, alkoi Firkinin menestyskausi. Sen elämä oli kuitenkin yhtä ylä- ja alamäkeä, sillä muutaman vuoden kuluttua menestys koulukisoissa tyssäsi ratsastajan sairastumiseen. Firkin päätettiin myydä, mutta uusi omistaja ei lupauksistaan huolimatta ollutkaan kiinnostunut ongelmaponin kouluratsastuskäytöstä. Sen sijaan hän käytti sitä muutaman kerran näyttelyissä ja ori yllättäen menestyikin kohtalaisesti. Blirkehof's Stutterielle ori päätyi lähes vahingossa, mutta uusi omistaja ihastui oriin luonteeseen täysin ja käytti sitä vastakkaisen luoteen omaavilla tammoilla kasvattaakseen ihanneluonteen omaavia poneja.

Franklin v.d. Deilandista, Cecilyn isänisänisästä, ei valitettavasti ole juurikaan tietoja säilynyt, sillä talli jossa ori asui, paloi joitakin vuosia sitten. Palossa tuhoutuivat kaikki asiakirjat, mutta perimätiedon mukaan ori oli 103cm korkea mustankirjava standard-shetlanninponi. Se kilpaili valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa hienolla menestyksellä ja jätti jälkeensä kymmenisen jälkeläistä.

Ginny av Diodane, Cecilyn isänisänemä, oli vaaleanrautias kouluratsastukseen painottunut shetlanninponi, joka kilpaili hyvällä menestyksellä. Se jätti tiettävästi jälkeensä kolme jälkeläistä, joista kaksi on jo kuollut. Valitettavasti tamma periytti jälkeläisilleen kisapotentiaalin lisäksi myös kipakan luonteensa, joka koitui useiden jälkeläisten menestyksen kohtaloksi.

Cecilyn isänemä, Blirkehof's Elektra, oli kaunisliikkeinen raudikko shetlanninponitamma. Se menestyi painotuslajissaan, kouluratsastuksessa, todella hyvin ja olikin kasvattajansa eräs työn parhaista helmistä. Elektra valitettavasti menehtyi ennenaikaisesti suolikierteeseen ollessaan vasta 12-vuotias. Kasvattajansa onneksi se oli kuitenkin ehtinyt varsoa kahdesti ennen kuolemaansa.

Hoffe v.d. Drospi oli aikansa yksi menestyneimmistä valjakkoponeista. Se kilpaili kotimaansa Ruotsin lisäksi myös Tanskassa ja kerran jopa Suomessa upealla menestyksellä. Hoffe v.d. Drospi jätti jälkeensä liudan upeita jälkeläisiä, joita on päätynyt kaikkialle Pohjoismaihin.

Elekt III oli Ruotsissa kohtalaisen kuuluisa kantakirjattu shetlanninponitamma, joka menestyi kahdehdittavan hyvin näyttelykehissä.

Cecilyn emä taas on suomalaissyntyinen, Ruotsiin vuotiaana myyty Onstelt Pickless. Ruotsissa tamma on menestynyt suht hyvin niin koulukentillä kuin valjakossakin. Onstelt Pickless on voittanut mm. Vuoden Valjakkoponi 2001, Vuoden Koulushetlanninponi 1999 ja muita Ruotsissa tunnettaja ja arvostettuja titteleitä niin valjakosta- kouluratsastuksesta kuin jopa näyttelyistä. Tamma myös kantakirjattiin II-palkinnolla.

Cecilyn emänisä, Qinqis's Onswald, edustaa laadukasta suomalaiskasvatusta. Qinqis's Onswald on kantakirjattu I-palkinnolla, ollut BISI ja II Shetlanninponien laatuarvostelussa, ja on muutenkin kaikinpuolin komea pakkaus. Ori kilpaili kahdeksaantoista ikävuoteen saakka menestyen loistavasti niin kouluratsastuksen saralla. Qinqis's Onswald oli suurikokoinen kimo, joka varmasti herätti huomiota yleisön keskuudessa.

Emänisänisä, Qinqi's Omelet, oli suomalaisen shetlanninponikasvattajan ensimmäisiä kasvatteja. Omelet ei tehnyt merkittävää kisauraa, mutta menestyi sitäkin paremmin näyttelyissä. Lopulta ori kantakirjattiinkin III-palkinnolla. Se jätti jälkeensä useita upeita jälkeläisiä.

Cecilyn emäisänemä, Wandie v.d. Gaarten, eli pitkän, 29 vuoden elämän, jonka aikana se ei valitettavasti saanut ainuttakaan arvonimeä tai meriittiä. Tamma eli koko ikänsä samassa omistuksessa, ruotsalaisen vanhuksen luona. Sitä ratsastettiin vain harvakseltaan papan lastenlasten toimesta, mutta se osallistui tiettävästi kolmasti paikallisiin pikkukisoihin. Tammalla teetettiin myös kolme varsaa sen ollessa vuokralla eräällä suomalaiskasvattajalla. Tamma menehtyi suolikierteeseen.

Cecilyn emänemä, Umica FF, oli kuuluisan tanskalaisen pienkasvattajan viimeinen kasvatti. Umica FF oli pienikokoinen ruunikko tamma, joka kilpaili hyvällä menestyksellä kouluratsastuksen helpoissa luokissa. Se myytiin 12-vuotiaana Ruotsiin, jossa menestyi näyttelyissä hienoin tuloksin. Jälkeläisiä se jätti upeista ruotsalaisista kantakirjaoreista kuutisen kappaletta, joista osa on myyty jopa Suomeen.

Emänemänisä, Jaquar, oli Iso-Britanniassa syntynyt pienikokoinen rautiaanpäistärikkö shetlanninponi, joka kilpaili synnyinmaassaan showluokissa. Myöhemmin se myytiin Tanskaan jalostuskäyttöön. Tanskassakin se kilpaili mm. näyttelyluokissa kohtuullisella menestyksellä.

Cecilyn emänemänemä oli suloinen Tanskassa syntynyt Unette FF, joka myytiin Ruotsiin emänsä mukana ollessaan vasta puolivuotias. Unette FF ei menestynyt järin hyvin kouluratsastuksessa, mutta valjakkoajossa sitäkin paremmin.

Päiväkirja

5.1.2012: Cecily muutti tänään Susikallioon entiseltä kotitalliltaan Sömnbackasta. Trailerimatka sujui todella hyvin, tamma käyttäytyi tosi nätisti (heinien voimin), vaikka olikin koko matkan ajan ihan yksin. Kotona oli hieman ihmettelemistä uudessa karsinassa, mutta pian tamma siihen tottui nuuhkittuaan vieraita olkia tovin. Iltapäivällä se pääsi tarhailemaan uusien tarhakavereidensa, Ellan ja Eileenin kanssa. Tammat tulivat ihailtavan hyvin toimeen, ja Cecily olikin virkeällä päällä varustaessani sen illalla treenejä varten. Tänään sen selkään pääsi uusi ratsuttaja, Anni Haapala, joka pärjäsi tamman kanssa kohtalaisesti. Vähän oli huomauttamista istunnassa ja apujen pehmeydessä, mutta muuten perusjutut sujuivat parivaljakolta perustason mukaan. Palkkioksi hyvin sujuneesta päivästä tamma sai ison halin ja omenan!

Kisakalenteri (huom! vain sijoitukset merkataan)

KRJ kouluratsastus: 7 sij.
21.1.2012 Linnaraunio, KRJ kouluratsastus heC 5/30
26.1.2012 VT Moondance, KRJ kouluratsastus he C 2/40
29.1.2012 Seljasaaren Kartano, KRJ Kouluratsastus heC 5/50
1.2.2012 Huvitus, KRJ Kouluratsastus heC 6/40
2.2.2012 Huvitus, KRJ Kouluratsastus heC 3/40
6.2.2012 Huvitus, KRJ Kouluratsastus heC 4/40
26.2.2012 Kaartin hevoset, KRJ kouluratsastus, heC 5/91

Kouluratsastus, jaoksettomat: 12 sij.
10.10.2010 Kultahuisku, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heC 2/30
11.10.2010 Kultahuisku, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heC 4/30
31.12.2010 Mustikkamäki, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heC 2/8
17.1.2011 Kirmauksen hevosharrastajat, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heC 1/38
19.2.2011 Bohelia, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heA 5/42
2.2.2011 Hengenvaara, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heC 10/291
13.2.2011 Hengenvaara, jaoksettomat kouluratsastuskilpailut heC 6/291
12.1.2012 Stall Katina, koulu heC 1/10
23.1.2012 Breawa, koulu heC 7/58
29.1.2012 VT Hiprakka, koulu heC 1/22
26.1.2012 Breawa, koulu heC 7/58
14.2.2012 Raduga, avajaiskoulukisat heC 1/5

Match Show't ja Näyttelyt
9.5.2011 Kaajan hevostila, match show shetlanninponitammat SIN2
3.6.2011 Kisakeskus CK, match show aikuisten ponitammojen luokka PUN
14.8.2011 Dark Side Trakehners, match show ponit SIN
9.2.2012 Micram, MSY Match Show ponitammat PUN, tuomari: Sorja

Copyright: Susikallio 2008-2012, kopiointi kielletty!
sivusto toimii parhaiten mozilla firefoxilla
kyseessä on virtuaalitalli / virtuaalihevonen