Con Moerenhout's Website

 

John "Rabbit" Bundrick

Foto copyright by Ross Halfin

 

  

Foto links The Who in 1979 met v.l.n.r.: Rabbit, John Entwistle, Roger Daltrey, Kenney Jones en Pete Townshend Foto rechts The Who In Cannes in 1979.

 

The Who in 1980. Met v.l.n.r. John Bundrick, Pete Townshend, John Entwistle, Roger Daltrey en Kenney Jones

 

The Who in de Ahoy te Rotterdam in 2007. V.l.n.r. Pino Palladino, Simon Townshend, Zak Starkey, Roger Daltrey, Rabbit en Pete Townshend. Foto copyright: Ronald Gossieau.

 

           Iq2f0RoKeJI

Hierboven een clip van John Bundrick tijdens de eerste repetitie met The Who in 1979. Afkomstig van de Video CD 30 Years Maximum R&B Live.

 

iQIR4P-WDM0

8 December 1979, Chicago, USA. Rabbit speelt een solo in Music Much Chance.

 

 

De eerste keer dat ik van John Bundrick hoorde gaat terug naar het jaar 1972. Hij speelde toen de toetsen bij het Engelse The Free, waar o.a. Paul Roger de zangers was. Vanaf die tijd ben ik dan ook al op zoek naar werk van hem. Het duurde zeker tot 2002 toen ik mijn eerste CD van hem in handen kreeg. Al vele tientallen jaren is John Bundrick, voor zijn vrienden “Rabbit”,  een van mijn favoriete toetsenmannen. Ik was dan ook heel verbaasd en zeer blij dat ik in 2003 de kans kreeg om met hem via e-mail een interview te doen. Hieronder volgt het interview wat ik toen heb gedaan. Op de TV Monitor hier rechts zie je Rabbit met The Free, Crawler, Eric Burdon Band en The Who.

 

                   

 

 

 

 

 

 

 

 

John “Rabbit” Bundrick

 

MEER DAN ALLEEN MAAR HET

5e LID VAN THE WHO

INTERVIEW; CON MOERENHOUT

 

 

 

 

 

De reden dat ik John “Rabbit” Bundrick wilde interviewen, was dat hij op geen enkele foto stond toen The Who in 1979 weer ging optreden. Slechts Pete Townshend, Roger Daltrey, John Entwistle en Kenney Jones. Maar ik had begrepen dat The Who een “5e lid” had, een toetsenman, genaamd “Rabbit”. Zelfs in het programmaboekje “Summer of ‘79” stond maar één foto met Rabbit er op.

Vorig jaar vroeg ik Rabbit via E-mail wat hij daarvan vond.

 

En op 21 juli 2002 schreef hij me: Rabbit: “Je hebt gelijk, ik kom er niet vaak op voor, maar maak je geen zorgen, ze weten dat ze me op het podium nodig hebben, en dat vind ik prima. Het zou leuk zijn om op meer foto’s te staan, maar het kan me niet veel schelen, want ik ben de enige keyboardspeler op deze Planeet die deze jongens op het podium bij zich willen hebben, en dat wil wat zeggen”.

 

NIEUWE KANSEN

Doordat hij meedeed met The Who ontstonden nieuwe kansen. Het was nu ook mogelijk om nummers te spelen zoals “Drowned”, “Sister Disco” en Rabbit kon zichzelf laten gaan in een solo in “Music Must Change”. In een interview met Marc Cohen van “Who’s News” in 1981, sprak de bassist van The Who over de vraag of Rabbit inderdaad lid van de groep was. Entwistle zei: “Ja, hij neemt geen deel aan The Who, hij is lid van The Who, maar krijgt salaris. Kenney is voor 25% aandeelhouder van The Who. Rabbit heeft geen aandelen van The Who of zeggenschap in The Who”.

 

En ik vond dat vreemd klinken. Was het niet Rabbit die een nieuw arrangement maakte voor “I Can’t Explain”? Jaren en jaren heb ik me dat afgevraagd…Hij was lid, maar tegelijkertijd was hij het niet…De bijdrage die hij leverde aan de live muziek van The Who, kan naar mijn mening niet beter. Voor mij is hij meer dan alleen maar het 5e lid van The Who. En hij is lid. Geen twijfel mogelijk.

Daarom wilde ik Rabbit in de spotlight zetten. Dus kwam ik op het idee voor dit interview. Maar wat zou ik kunnen vragen? Natuurlijk, als Who fan wil ik iets weten over een nieuw Who album…En ik ben zelf muzikant met thuis een kleine demostudio. Ik wil weten wat voor keyboards hij gebruikt bij Who-optredens en in zijn eigen huis. Waar te beginnen? Nu, iedereen moet ooit eens beginnen, dus de eerste vraag was de eenvoudigste.

Wanneer begon je met piano spelen?

Rabbit: “Ik heb pianoles gekregen vanaf mijn 7e jaar, in mijn buurt genaamd Northshore, in Houston, Texas. Ik ben nu 54, dus jongens, reken zelf maar uit hoe lang ik nu al speel.”

 

Door wie werd je het eerst geïnspireerd?

Rabbit: “Ray Charles, Floyd Cramer, Billy Preston, Jimmy Smith, Jerry Lee Lewis en veel klassiek piano waar ik ook naar luisterde. Ik luisterde naar alle muziek, country and western, blues, gospel, rock and roll, soulmuziek, klassiek, noem maar op.”

 

Welke keyboards en apparatuur gebruik je op het podium met The Who?

Rabbit: “Een Hammond Organ B3, de originele, uitgerust met een wah-wah en geleid door een Line 6 Guitar Pod, voor extra scherpte en vervorming, en een Line 6 delay modeller pedal…..Een Roland RD600 stage piano….Twee Kurzweil K2500 Sound Modules voor pads, enz.”

 

Op je webpagina schreef je eens dat in elke kamer van je huis een keyboard staat. Welke keyboards heb je thuis en in je studio?

Rabbit: “Nou, eens even kijken. Ik heb een volledig toegeruste Kurzweil K2500 en volledig toegeruste K2600 module, een Hammond XB2 organ keyboard, een Wurlitzer electrische piano, een Hohner Clavinet, en Korg volledig toegerust Triton studio keyboard, stapels Emu sound modules, Roland sound modules, 10 verschillende gitaren, een Technics stage piano, een Roland RD700 piano, en Italiaans “Real Piano” gesampeld keyboard, een Korg DW800 Synth, en Roland Harpsicord, enz., enz., enz.

Ik ben gek op ‘gear’, dus ik heb er veel van.”

 

Welke opnameapparatuur gebruik je thuis in je eigen studio?

Rabbit: “Protools Digi 002 Running Protools LE, aangesloten op een Mac G4 Titanium Power book, en Atari running Cubase voor midigebruik, 3 Adat machines en een trk Alesis hard disc recorder, Alesis Masterlink cd brander, en PC voor cover artwork enz.,een Soundcraft 24 channel Spirit Studio analogue desk, Yamaha ns10m studio monitors, 3 paar JBL monitors, Line 6 pedals, Spider amp, en hun nieuwe Variaxe gitaar, plus 3 van hun pods, en een bass pod, en andere soorten Line 6 gear, wat Behringer outboard gear, compressors enz., enkele TLAUDIO compressors en outboard Lexicon Reverb units, andere merken processors van Yamaha, Alesis, Art, en Digitech. 2 reel to reel tape recorders, Teac en Fostex. En te veel lekkernijen om in dit interview op te noemen.”

 

VEEL VOLUME

Ik weet van je muziek, dat het tamelijk zachte/rustige/ontspannen muziek is (ik zou het niet anders kunnen zeggen). In het verleden heb je keyboards gespeeld bij bands zoals The Free en nu met The Who. Het is geen heavy metal maar wel flink hard. Kun je het verschil uitleggen?

Rabbit: “Nee, voor een gedeelte is het zacht en rustig,maar het meeste dat ik maak is rock, blues en erg luid materiaal. Omdat ik vroeger geluisterd heb naar klassieke muziek, kan ik daarop terugvallen als ik wat tot rust wil komen. Muziek zoals bij The Free en The Who is mijn specialiteit. Ik hou het meest van dat soort muziek, maar soms wil je tot rust komen en ik kan dan in mijn ‘easy listening classical mode’ gaan, om te ontspannen van het harde materiaal, maar ik ben behoorlijk veel bezig met volume. Muziek is allemaal emotie, en als een muzikant maar één soort emotie zou kennen, dan was hij een zeer eenzame muzikant. Veelzijdigheid is iets geweldigs. Als je dat hebt, kun je je in elke muziek vinden, en ervan genieten, elke stijl die je maar wilt. Dat is het verschil, kalme muziek voor het ene doel, ontspanning,  en harde muziek om lekker uit je dak te gaan.”

 

WHO’S NEXT

In een interview met Pete Townshend in Rolling Stone Magazine van 8 augustus 2002, zei Pete dat hij met jou moest praten over een nieuw Who album. Hij zei: “Zou het niet geweldig zijn als we een Who album konden maken zoals Who’s Next?” Jullie zijn bevriend, denk ik, dus waarom zou je samen geen album maken? Ik bedoel, jullie zijn beide erg bezig met techniek. Dus Lifehouse zou als begin fantastisch zijn.

Rabbit: “Laten we één ding goed begrijpen. Pete en ik zijn goede vrienden, maar hij is ook mijn baas. Pete hoeft geen album met mij te maken en in hoef er geen met hem te maken. Zelfs Pete’s solo albums zijn geen Who albums, en ik schrijf ook geen Who muziek op mijn albums.

Hij schrijft in zijn stijl en ik in die van mij, en die 2 zijn totaal verschillend. Dus het zal nooit gebeuren dat we een Pete en Rabbit album zullen maken. Luchtkastelen!…..ha.”

 

Als je kijkt naar Rabbit’s CV, dat is ongelofelijk. Het is om jaloers van te worden. Om er een paar op te noemen: Andy Fairweather Low, Donovan, Jethro Tull, Eric Burdon, Joan Armetrading, Richard en Linda Thompson, Roger Waters, Bob Marley, Crawler, The Free, Roger Daltrey, Pete Townshend en natuurlijk The Who. Nou, dat is niet bepaald slecht!

Vorig jaar heb je een uitstekende CD gemaakt als eerbewijs aan John Entwistle. Hoe komt het dat er zo weinig publiciteit over is geweest in de muziekbladen? Zelfs een hoop Who fans waren niet op de hoogte. Niet iedereen leest jouw website of heeft toegang tot Internet.

Rabbit: “Dit album is erg belangrijk. Alle opbrengsten gaan naar de Teenage Cancer Trust, en dit album zou veel meer gepromoot moeten worden. Het komt wel in veel muziekbladen en op hun websites. Ik heb een ‘banner’ om met de CD te adverteren, en geef het door aan maatschappijen die het voor ons plaatsen. Sound On Sound heeft het op hun site gezet evenals vele andere bladen in die categorie. De enige reden dat veel Who fans het niet wisten, is dat ze niet de moeite hebben genomen om mijn site te bezoeken www.thewho-rabbit.com  Mijn ‘Web-man’, Dave Van Santeren, heeft prima professioneel werk geleverd bij het bouwen van mijn site en hij zou een Oscar moeten winnen voor zijn werk. Het is werkelijk een fantastische site, en de John Entwistle Tribute cd heeft zijn eigen sectie in mijn site, dus de Who fans die het niet gezien hebben, geven niets om deze Tribute, of vinden mijn site niet belangrijk genoeg  om eens naar te kijken. Nou, dat scheelt de Cancer Trust geld, omdat deze cd via mij en mijn site voor altijd te koop zal zijn. Het is geen eenmalig iets; als je hem over 20 jaar wilt hebben, dan heb ik hem nog steeds voor jou. Dit project is ook “Mijn” project en The Who is er niet rechtstreeks bij betrokken. Ik ben hun keyboardspeler, en dit is mijn manier om van John afscheid te nemen. Allemaal hebben we onze eigen manier om dat te doen, en de mijne is deze cd. Meestal gaat het van mond tot mond, dus: zeg het voort, ok? Alles over mij is te vinden op mijn website, en de albums die ik maak, onze Who tours, John’s Tribute cd, mijn dagboeken, alles. Om mijn website komt de onderste steen boven.”

 

Via jouw website kunnen we een boel cd’s kopen die met Indianen te maken hebben. Wat is je relatie met Indianen?

Rabbit: “Ik heb altijd affiniteit gehad met de levensstijl van de Native Americans sinds ik een kind was, en nog steeds. Dus maak ik albums als eerbewijs aan hen en hun zaak. De meeste mensen die de cd’s hebben gekocht, houden ervan, en komen terug om meer te vragen. Ze zijn net als TV documentaires maar dan zonder beeld. Je luistert naar de muziek en het roept je eigen beelden op in je hoofd, dus jij schrijft het script, en ik zorg voor de muziek.”

 

Men ziet je als het 5e lid van The Who. Waarom? Je hebt een aanzienlijke bijdrage op het podium.

Rabbit: “Wie zegt dat? Vind ze en laat ze dat tegen mij zeggen. Ik heb nooit gehoord dat het Who kamp mij het 5e lid noemde…ha. Ze weten wel beter, want ze weten dat ik knap lastig zou kunnen zijn als ze mij die macht zouden geven…hahaha. Pete schijnt het prettig te vinden om met mij naast hem te werken op het podium, zeker, en ik hou ervan. Ik werk nauw met hem samen en volg elke muzikale beweging van hem, om hem zo goed als ik kan te steunen. En ik denk dat hij dat lekker vindt.”

 

GEEN COMMENTAAR

Wat elke Who fan wil weten, is wanneer er een nieuw Who album komt?

Rabbit: “Alleen de Baas weet hierop het antwoord. Ik zou er zelfs niet over durven speculeren! Geen commentaar.”

 

Is er iets dat je kwijt wilt aan de Nederlandse Who fans?

Rabbit: “Ja!… Jongens, waarom hebben jullie niet effe mijn website gechecked? Kom op, help ons een handje, bezoek mijn site en koop wat cd’s, vooral John’s Tribute cd, en help me om geld bij elkaar te krijgen voor het goede doel. Oh ja, groeten aan Juan van Emmerloot en Walter.”

 

Hartelijk dank voor dit interview, Rabbit!

Rabbit: “Heel graag gedaan.”

 

Voor mij was het de eerste keer dat ik een interview heb afgenomen. En ik weet zeker dat ik zoveel dingen ben vergeten te vragen. Maar wie weet, misschien krijg ik een nieuwe kans. Eerst kijk je tegen hem op en denk je: Jezus, hij is de keyboardspeler van The Who! Hij heeft gespeeld met Bob Marley en Andy Fairweather Low!

 

Godzijdank is hij een mens net als wij. Dus kan ik hem een volgende keer misschien betere of andere vragen stellen. Voor mij als muzikant zijn er natuurlijk veel meer dingen te vragen. Het houdt nooit op.

Hij zei tegen me: heel graag gedaan. Maar ik voel, dat ik had moeten zeggen dat het genoegen geheel aan mijn kant was.

Ik wil Bert van Laar bedanken voor zijn redactionele hulp. En natuurlijk het meest  Rabbit.

Foto's interview copyright by John Bundrick. Een Engelse versie van dit interview is te lezen op www.rabbitwho.com  Foto ik voor het uit geprinte interview Copyright Wish Perform Ltd 2004.

 

Copyright: Con Moerenhout. 21 april 2003.

 

Bedenk wel dat het bovenstaande interview is af genomen in april 2003. Inmiddels is het 2007 en is er heel veel beweging rond The Who. The Who hebben zojuist (5 juni 2007) een grandioos optreden achter de rug in het Rotterdamse Ahoy. Inmiddels hebben ze in 2006 een nieuwe CD uit gebracht: Endless Wire waarop Rabbit duidelijk aan wezig is. Het is onmogelijk om al zijn CD's hier te vermelden. In de loop der jaar heeft hij tegen de 60 CD's gemaakt van pop tot klassiek en van Jazz tot New Age. En ik ben er bijna zeker van dat ook U wel iets van Rabbit in huis heeft staan, gezien zijn gast optredens van Joan Armetrading tot The Who en van Eric Burdon tot Roger Waters en alles wat er tussen zit. Rabbit is een vriendelijk aardig persoon. Een man uit duizende. In het bovenstaande interview staat een website van Rabbit dat niet meer bestaat. Zijn officiële website op dit moment is: www.rabbitwho.com

7 juni 2007

 

Foto's van Rabbit in Rotterdam op 5 juni 2007, gemaakt door Luud en Ronald Gossieau en Nico Bastens

  

 

  

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

A4A85p3ultsWEEh70h9olU

Bovenstaande clips komen van YouTube en zijn gemaakt en op YouTube gezet door John Bundrick.

 

 

De Keyboards

 

John Bundrick, zoals zijn echte naam is, speelt sinds 1979 bij The Who. In 1977 horen we hem al op het Pete Townshend/Ronnie Lane album Rough Mix. Townshend is erg gecharmeerd van het spel van Rabbit, zoals hij doorgaans word genoemd.. We hebben eens gekeken welke keyboards hij zo’n beetje bij The Who heeft gebruikt en nog steeds gebruikt.

 

In 1978 word Rabbit door The Who uitgenodigd om te komen spelen op het “Who Are You” album. Maar wegens een blessure aan zijn hand moet hij verstekt laten gaan. Maar als The Who in 1979 weer op tournee gaan, is Rabbit wel van de partij. Tijdens die eerste tournee bespeeld Rabbit het Hammond B3 orgel met daarin een ingebouwde Wah-Wah pedaal die hij via een Line 6 effect laat lopen met destrostion Delay FX en een Danelectric Triple Wah voet pedaal. Dit alles via twee Leslie Boxen voor het klassieke orgel geluid. Naast he B3 orgel gebruikte Rabbit in die periode ook een piano van het merk Roland. Het is de Roland RD 600 stage piano. Die zijn aangesloten op twee Kurzweil K2500 Sound Modules voor o.a. de pads. Hier blijft hij tot 2004 zo’n beetje op spelen.

In de video clip van You Better You Bet zien we helaas alleen maar de magische handen van Rabbit. Maar gelukkig kunnen we ook zien dat Rabbit daarin naast het Hammond orgel ook een Prophet 5 bespeeld. De Prophet 5 is een klassieke synth, die voornamelijk door het uitgebreide bedieningspaneel heel gemakkelijk programmeerbaar is en over een uitgebreide modulatiematrix beschikt. De klankmogelijkheden zijn, hoewel natuurlijk analoog tot op het bot, bijzonder veelzijdig. De klank van de Prophet 5 is warm/vol tot penetrant/scherp.

In 2004 word de Roland ingeruild voor een Kurzwel K2600 piano. Het Hammond B3 orgel word vervangen door het Hammond orgel B3. Deze behoorde toe aan de overleden bassist van The Who, John Entwistle. Rabbit zei daarover dat op deze manier de gedachte aan John bewaard zullen blijven.

Het zal U niets verbazen dat Rabbit thuis vele keyboards heft staan. In een interview heeft hij ooit eens gezegt dat hij in iedere kamer van huis wel een keyboard heeft staan. Ik ga er vanuit dat in het kleinste kamertje van huis keyboard vrij is. Hoewel je het nooit zeker zal weten.

Het zal U niet verbazen dat hij thuis ook een Hammond B3 orgel heeft staan. Met een Hammond B3 orgel kan je de muziek dichtsmeren, je kunt het ook een ongelofelijke lift geven. Je kunt er solo’s op geven die door je ziel snijden. Realtime bediening van de drawbars en volumepedaal nodigt uit tot dynamisch orgel. En het zal u ook niet verbazen dat hij een Roland RD 600 stage piano heeft staan.

Daarnaast heeft hij een Hohner Clavinet en een Korg Triton Studio keyboard staan.De sound van de Triton is overtuigend en inspirerend. De ingebouwde arpeggiaton heeft Karma-achtige trekjes. De 16 sporen sequencer is een zinvolle aanvulling en leest en schrijft midi files. Als klank heeft hij een mooie E-piano, clav’s, Karma-achtige combi’s en new age pads.

Verder heeft Rabbit een Korg DW 880 en dat is een tweestemmige synth waar je voor beide stemmen een andere sound kunt instellen min of meer twee 700’ws in een kast. Verder twee outputs en FX send/return. Verder heeft Rabbit een Rolland Harsicard keyboard.

Voor de uit 2002 stammende tribute CD voor John Entwistle, "The Quiet One",  heeft Rabbit voornamelijk de Kurzweil K 2500 gebruikt. De rede is heel simpel. Dit keyboard staat constant aan en is aan gesloten op zijn computer. Zodra Rabbit een idee of een inval krijgt is er met een simpele druk op de knop alles in gereedheid om een opname te maken. Dat is dan ook een rede dat Rabbit al meer dan 50 CD’s heeft gemaakt die alle op zijn web te koop zijn.

 

 

De Kurzweil K2500

 

 

Philharmonik Miroslav

 

Een legendarisch orkest aan uw vingertoppen Van IK Multimedia

 

Rabbit heeft een nieuw speeltje ontdekt om mee te spelen, namelijk de Miroslav Philharmonik van het merk “IK”. Deze is in te laden in zijn piano.

 

 

Miroslav Philharmonik TM is een tijdloos “virtual” instrument aangepaste naar klassieke geluiden en arrangementen. Het omvat het legendarische Miroslav Orkest en Koor, een verzamelingsmeesterwerk.

Met de kijk en gevoel van een fijn klassiek instrument, wordt alles in Miroslav Philharmonik ontworpen om symfonische compositie gemakkelijker te maken, meer efficent te maken en inspitarational. Miroslav kom met de verscheidenheid van geluiden in zijn prijsbereik, samen met de helemaal geïntegreerde “sample engine” technologie resultaat. Dit maakt van Miroslav het volledigste werkstation voor het creëren symfonische compositierecht uit de doos.

In Februari van 2009 ben ik naar de beurs MI7 geweest in Rotterdam. Daar hadden ze een stand staan met de “IK” producten. Ik was over het algemeen onder de indruk van hun producten. Als gitarist was ik bijzonder onder de indruk van Stomp 10 gitaar effect. Met name wat je met de standen van een microfoon kon doen.

De prijs van de Miroslav bedraagt tussen de $ 199.99 en $ 399.99. Hangt van welke versie je wilt hebben.

 

 

De Effecten

Bij het onderdeel keyboards hebben we al het een en ander geschreven over zijn effecten. Dat hij een Wah-Wah pedaal gebruikt op zijn B3 en een Line 6 effect.

 

Wah-Wah pedaal die hij via een Line 6 gitaar effect laat lopen met destrostion Delay FX en een Danelectric Triple Wah voet pedaal. Rabbit is helemaal gechameerd van de produkten van Line 6. Naast het gitaar effect gebruikt hij ook de Bass Pod van Line 6. En als The Who hun 2006 tour starte gaat hij ook het XT Live effect van Line 6 gebruiken.

Van Behringer heeft hij thuis een outboard gear en compressors enz., enkele TLAUDIO compressors en outboard Lexicon Reverb units, andere merken processors van Yamaha, Alesis, Art, en Digitech.

 

   

De Line 6 POD: de XT "Live"- Line 6 Bass POD

 

 

De Studio Thuis

Zoals bijna elke artiest heeft ook Rabbit in zijn huis een studio gebouwd. Als opnameapparatuur gebruikt Rabbit this in zijn studio in Sommerset het Protool programma de Digi 022 en de Running Protools LE, deze heeft hij aangesloten op een Mac G4 Titanium Power Book. Een Digi 002 is een complete audio-interfacing, die je zowel analoog als digitaal kan gebruiken. Het is een erg prettig apparaat in gebruik meteen complete featureset. Hij komt het best tot zijn recht als je Pro Tools software gebruikt. Op zijn Atari  computer draait hij Cubase voor het Midigebruik. Verder gebruikt hij 3 Adat machines van Alessis en een 24 sporen Alesis hard disk recorder. Verder heeft hij een soundcraft 24 kanalen Spirit Studio analoge desk. Van Yamaha heeft hij de ns10m studio.

monitoren en van de Line 6 heeft hij pedalen. Ook van Line 6 een Spider versterker en hun nieuwste Variaxe gitaar, plus drie van hun Pods waaronder een Bass Pod.

2 reel to reel tape recorders, Teac en Fostex.

 

 

V.l.n.r.: De Soundcraft 24 kanalen Spirit Studio - de Digi 002.

 

   

Bovenstaande foto: copyrigh John Bundrick.

 

H_oIB0LhkfE

Bovenstaande clip komt van YouTube en is gemaakt en op YouTube gezet door John Bundrick

 

TmrH_s1jqFU MWgMHufylKI

Bovenstaand interview komt van YouTube en is er door John Bundrick zelf opgezet. Het interview is opgenomen door Dave van Staveren.

 

 

Kort interview met Rabbit over IK Multimedia

 

IK Multimedia The Who – John ‘Rabbit´ Bundrick: “IK is de weg for de toekomst.”

Toetsenman van The Who, John ‘Rabbit’ Bundrick vertelt on waarom hij van de SampleMoog houd.

De WHO is een van de grootste rockbands aller tijden. Zeer geprezen omdat ze de scène in Londen, 1964 raken, hebben ze gespeeld op alle mijl paal evenementen in de rock geschiedenis - Monterey, Wood stock, het eiland Wight, Live Aid en nog veel meer. Ze blijven spelen en reizen tot aan de dag van vandaag.

Toetsenist John Bundrick, liefdevol genoemd "Konijn" en heeft gespeeld met The Who sinds de late jaren 70 maar heeft een benijdenswaardige rooster van samenwerkings verbanden die leest als een rots wie is wie - Bob Marley, Peter Frampton, Roger Waters, Mick Jagger, Toots & the Maytals, Joan Armatrading evenals het nas treven van zijn eigen solo carrière. Sinds 2002 is hij een enthousiaste gebruiker IK Mul time dia producten. Hij vertelde ons onlangs: "IK doe echt dingen recht. Ik heb van mijn exemplaar van hun nieuwe SampleMoog en zodra ik het opende, de pret beginnen! SampleMoog is zo goed - het doet het allemaal... het is de moeite waard toe te voegen aan uw verzameling! In feite, ik heb niet had een slecht stuk van software van IK Mul time dia nog - ik ben een Pro en IK is de weg te gaan!"

Rabbit is op dit moment toert met The Who. Check out zijn website voor data en informatie over hem.

 


Interview met John Rabbit Bundrick

 

Na aanleiding van zijn twee pas verschenen CD, Christmas Reggae Sandwich en Halloween 2011, had ik een kort interview met Rabbit.

Rabbit is een veelzijdig artiest. Ga zijn CV naar na daar kom mensen tegen als The Free, Bob Marley en The Who..In 2003 had ik een interview

 met hem en ik vroeg hem naar de veelzijdigheid. Hij zei toen: “Veelzijdigheid is iets geweldigs. Als je hebt, kun  je, je in elke muziek vinden, en ervan genieten, elke stijl die je maar wilt. Dat is het verschil, rustige muziek voor het ene doel, ontspanning, en harde muziek om lekker uit je dak te gaan.” Ik persoonlijk heb deze uitspraak nooit vergeten.

 

 

Kun je iets vertellen over Christmas Reggae Sandwich album?

“Het is een compleet Kerst Reggae feest, en we hebben alles zo live mogelijk in een kleine studio opgenomen om zo de sfeer van Kerst bij jou thuis of op je werk, te brengen. Alle liedjes zijn in reggae stijl opgenomen. Je kunt lekker mee zingen en er heerlijk op dansen.”

 

Er doen nogal bekende mensen mee op het album. Kun je ze noemen.

“Naast mijn zelf, op de toetsen en zang, hebben we, GT Moore op reggae gitaar & zang, Tony Braunagel op drums & zang, Terry Wilson op bas, 'Heer' Ted Bunting op hoorns, The Princess of Persia op achtergrondzang, en BJ Cole op steal gitaar.”

 

Zo dat is niet mis. Het album is in een kleine studio opgenomen. Waarom?

“We hebben de kleinste studio die we konden vinden in Londen, de muziek opgenomen om de sfeer zo goed mogelijk te behouden. Je moet de CD

 gewoon opzetten en je laten gaan, helemaal uit je bol gaan. Dansen, mee zingen, lachen en rollend over de grond gaan. Je geest helemaal los laten van je dagelijkse bezigheden op je werk of zo. Het is een vrolijke CD geworden.”

 

Naast het uit brengen van de Christmas Reggae Sandwich CD heeft hij nog een nieuwe CD gemaakt onder de naam Halloween 2011. De naam zegt het al, hij staat vol met Halloween geluiden/songs. Rabbit is een bezig bijtje. Hij is zo iemand van: je sta er mee op en je gaat er mee naar bed. Dat maakt hem op die manier ook zo bijzonder. Nooit te beroerd om muziek te maken, met wie dan ook.

 

Nu even naar je Halloween 2011 CD. Wat voor keyboard gebruik je daar in?

Ik gebruik Logic Pro 9, Kontakt 4, Kurzweil 2600 toetsenborden, en een arsenaal van de harde schijven vol met ‘sound’ en ‘noises’ . “

 

Er zitten nogal wat special effect in die CD. Welke heb je gebruikt?

“Ik heb zo veel samples hier, dat ik nooit ver hoef te zoeken naar  nieuwe geluiden. Ik zet daar zoveel effecten op om zo mijn eigen versies van te maken. Ik laat ze backwards, phased, echo’s. Leslies, zeg maar alles wat ik kan doen om ze on herkenbaar te maken van de originele samples,”


Ik vertelde hem dat ik van NI de Komplete 7 software had gekocht.

Kun je iets vertellen over de Komplete 7 software?

 “Ik heb de complete versie van Komplete 7 op mijn Mac zitten. Het is briljant en je zal er van gaan houden, de versie die jij gekocht heb.”

 

Zoals ik al schreef, Rabbit is een bezig bijtje. Voor mij blijft hij mijn held. Naast dat hij prima zijn mannetje staan op de keyboard is hij een verdienstig liedschrijver. Ik ben erg benieuwd hoe bepaalde liedjes van hem zullen klinken als The Who ze zou spelen. Dat zit er helaas niet in, denk ik. Jammer. Maar The Who hebben Pete Townshend en die kan er ook wat van. – Foto van Rabbit copyright by John Bundrick. Andere foto’s komen van het Internet. Copyright interview: Con Moerenhout november 2010.

 

  

Records of Rabbit

 

Rabbit heeft meer dan 50 CD’s gemaakt die alle op zijn Web verkrijgbaar zijn ( www.rabbitwho.com  ). Ik heb 7 cd’s van Rabbit, dus kan ik nog een poosje door. Alle CD´s zijn persoonlijk ondertekend door Rabbit. Let vooral op de Dream Jungle CD! Happy Birthday Con

 

 

 Broken Arrows

 

 Dark Saloon

 

 Dream Jungle

 

 John Entwistle Tribute

 

 Sprit Of Wolfs

 

 Same Old Story

 

 Welcome To America

 

 Containers

 

 The Ice Princess

 

Bootlegs

 

 Amused - Roger Waters. Rabbit op keyboards

 

 Collection. Een verzalling van Rabbit zijn muziek Ik heb deze zelf samen gesteld. Deze is dus oprivé en niet te ruil. Wil je een CD van Rabbit hebben ga dan naar zijn web site.(This CD is not to be exchanged.  If you want have a CD of Rabbit, go  to his website.  This is not a joke.)

 

 The Quiet Player. Een verzameling van zijn rustige muziek Ik heb deze zelf samen gesteld. Deze is dus oprivé en niet te ruil. Wil je een CD van Rabbit hebben ga dan naar zijn web site. (This CD is not to be exchanged.  If you want have a CD of Rabbit, go  to his website.  This is not a joke.)

 

 YouTube Clips Vol. 1 Met o.a. Gear Demonstration, Oberhausen, Interviews en nog veel meer.

 

YouTube Clips Vol. 2


Christmas Reaggae Sandwhich


  Run For Cover


 Halloween 2011Overige werk van John Bundrick op CD

Met The Who: Face Dances, Join Together, The Blues To The Bush, Royal Albert Hall, Las Vegas, Toronto, London 22, 24 en 29 March 2004, Then & Now, Madrid, Endless Wire. Plus alle bootleg CD's behalve uit 1982.

Met Pete Townshend: Empty Glass, Rough Mix, White City, Chinese Eyes, Psychoderelic, Iron Man, Anthology.

Met Roger Daltrey: McVicar, A Celebration

Met The Free: Heartbreaker

Met Jethro Tull: Living In The Past

Met Andy Fairweather Low: La Booga Rooga en Be Bop n' Holla

Diverse: Symphonic Serious, Twoo Rooms, Stepping Stones.

 

Overige werk op DVD's

Met The Who: Who's Better Who's Best, 30 Years Of Maximum R&B, Live in Boston, Royal Albert Hall 2000, The Vegas Job, Tommy/Quadrophenia Live plus alle bootlegs na 1979 behalve die in 1982.

Met Pete Townshend: Psychoderelict, Music From Lifehouse, White City plus verschillde bootlegs van Pete.

Met Roger Daltrey: Carnegie Hall 1994, British Rock Symphony.

 

  

 

Rabbit's website

www.rabbitwho.com