workshopweekend in Nederland

na het succes van vorig jaar, een nieuwe editie!

Herbronnen in klank, warmte en creatieve kracht

in Winterswijk-Miste (NL)

van vrijdag 10 tot zondag 12 mei 2019

Helende klank en stem

Je eigen krachtvoorwerp maken

Zweethutceremonie

Rust en natuur

met Mieke Polfliet, Maria Bongaerts en Roely Anema

Wil je graag weer contact maken met je innerlijke bron van kracht en vreugde?

Wil je graag uitdrukken wat in jou leeft op een creatieve, speelse manier?

Of wil je gewoon even herbronnen, tijd nemen voor jezelf, op een prachtige plek middenin de natuur, samen met een groep gelijkgestemde zielen?

Dan is dit weekend echt iets voor jou!

Wat mag je verwachten?

Door middel van klank en stem, creatief bezig zijn, eenvoudige rituelen en een warme zweethutceremonie bieden we jou tijdens dit weekend alle rust en ruimte om weer bij jezelf te komen.

Klank is helend en wordt weleens 'het medicijn van de 21ste eeuw' genoemd. In dit weekend krijg je o.m. een klankbad van authentieke akoestische instrumenten, zoals gongs, klankschalen, trommels en ratels, oceandrum, boventoonfluit, shruti box, monochord, zang en chants... Je ervaart aan den lijve hoe de klanken een diepe ontspanning in lichaam en geest brengen. Ze resoneren in je lichaam en nodigen je uit om weer in jouw eigen 'trilling' te komen.

Ook nodigen we je uit om te genieten van je eigen stem, jouw unieke klank-instrument dat uitdrukt wie jij in wezen bent. Door je eigen stem te omarmen, ga je weer in je kracht staan. Het is een sleutel tot liefde voor jezelf. In dit weekend kan je ervaren hoe plezierig en ontspannend het is om samen te klinken en te zingen.... eenvoudige krachtliederen uit alle windstreken, mantra's of geïmproviseerde klanken. En nee, je hebt absoluut geen muzikale ervaring of zangtalent nodig om hiervan te kunnen genieten. Je bent welkom zoals je bent en zoals je klinkt.

 
Ook kan je je in dit weekend naar hartelust creatief uitleven. Je gaat aan de slag om je persoonlijke krachtvoorwerp – krachtstok of totem – tot leven de brengen.
Een absoluut uniek persoonlijk krachtvoorwerp, vol kleur en symboliek, dat daarna met je mee gaat reizen als anker en ondersteuning op je pad.
En nee, je hebt geen speciaal artistiek talent nodig om hieraan mee te kunnen doen. Een beetje fantasie en we helpen je op weg om iets unieks uit je handen te laten ontstaan.
 
Rituelen krijgen in dit weekend ook een plaats. Door middel van eenvoudige rituele handelingen kunnen we onze intenties visualiseren en verankeren. Bijvoorbeeld: welke kracht wil ik aan mijn krachtvoorwerp meegeven? Wat wil ik in de zweethut loslaten? Waarvoor ben ik dankbaar en wat wil ik in mijn leven uitnodigen? Door in groep een ritueel te doen, ondersteunen we elkaar in het helder krijgen van onze intenties en het delen van ervaringen. Rituelen hoeven niet 'plechtig' of 'zweverig' te zijn. Ze zijn heel eenvoudig, aards en simpelweg leuk. In dit weekend gaan we bijvoorbeeld gebedszakjes maken die we in de zweethut meenemen. Ook maken we samen een 'despacho'. Dit is een oud gebruik uit het Inca-sjamanisme. .
Een despacho is een soort 'pakketje' dat we stap voor stap vullen met allerlei natuurlijke ingrediënten (wol, bloemen, wierook, salie...). Elk ingrediënt heeft een eigen symbolische betekenis. Bij elke stap 'laden' we het pakketje op met onze intenties. Uiteindelijk schenken we de despacho als een soort offerande aan het vuur, zodat onze boodschap naar het universum verzonden wordt
Een heel bijzonder ritueel dat je in dit weekend kunt ervaren is de zweethutceremonie. Dit zuiveringsritueel vindt zijn oorsprong in oude sjamanistische culturen uit Noord- Amerika. De hut is verbonden met een vuurplek. Daar wordt eerst het vuur ceremonieel aangestoken en worden de stenen in het vuur gelegd. Als ze helemaal heet zijn, gaat iedereen de hut binnen en kan de eigenlijke zweethutceremonie beginnen. De hut zelf ziet eruit als een iglo van wilgentakken, bedekt met verschillende lagen dekens. In het midden is er een kuil waarin de hete stenen worden gelegd. Die worden vervolgens overgoten met water en besprenkeld met kruiden. Zo ontstaat er een soort 'hammam' die de poriën opent en op een dieper niveau zorgt voor zuivering, helderheid en naar binnen keren. Er zijn verschillende rondes. Tussen elke ronde gaat de flap open om frisse lucht binnen te laten en worden er nieuwe stenen naar binnen gedragen voor de volgende ronde. In de zweethut wordt er gezongen, gedeeld en gezwegen. Het proces is voor iedereen anders, maar altijd heel intens. Na de laatste ronde kom je als herboren weer uit de 'baarmoeder' van de hut.

Kortom... we bieden je een gevarieerd programma van activiteiten die je elk op een andere manier uitnodigen om helemaal in je kracht te komen.


Je bent uiteraard vrij om te beslissen aan welke activiteiten je wil deelnemen. Heb je even behoefte aan alleen-zijn dan kan je een wandeling maken in de natuur of je terugtrekken op een rustig plekje in de tuin. We vragen je wel graag om deel te nemen aan de gezamenlijke maaltijden en aan de eerste en laatste deelronde van het weekend.

de plek

We strijken neer in het rustige dorpje Winterswijk-Miste in Gelderland, waar Josien Krosenbrink en Peter Melchers ons verwelkomen op hun domein, 'Centrum Indianenverhalen'. Deze plek, de voormalige boerderij van Josiens voorouders, is een uitnodigende thuishaven die rust en ruimte ademt, omgeven door natuurlandschap.


We verblijven in de voormalige schuur, 'De Schoppe', die omgetoverd werd tot een mooie open cursusruimte met keuken en ruime slaapzolder. In de omringende tuin is het heerlijk op adem komen. Daar bouwden Josien en Peter een ruime zweethut met vuurplek en legden ze ook een medicijnwiel aan.

Neem alvast een kijkje op www.centrumindianenverhalen.nl.


Adres:

Centrum Indianenverhalen

Peter Melchers en Josien Krosenbrink

Brinkeweg 28a

7109 BN Winterswijk-Miste – Nederland

Tel: +31 (0)543-565540

 

programma

​Vrijdag 10 mei 2019
 • aankomst vanaf 15.00u, verwelkoming met thee en lekkers
 • kennismaking/voorstellingsrondje
 • duiding over het krachtvoorwerp en over de zweethut
 • 18.30u: avondeten
 • verzamelen/uitkiezen materiaal voor krachtvoorwerp
 • ontspannend klankbad vóór het slapengaan, voorafgegaan door korte meditatie en visualisatie voor je krachtvoorwerp

Zaterdag 11 mei 2019
 • 08.30u: ontbijt
 • 09.30u: morning mantra: stem wakker maken en samen zingen
 • 10.30: steenceremonie bij de zweethut
 • 11.30 – ca. 15.00u (tussendoor lunch): hout bewerken, krachtvoorwerp maken
 • 15.00u – ca. 18.00u: zweethutceremonie
 • 18.30u: avondeten
 • 19.30u: despacho-ceremonie met aansluitend vuurritueel en nagenieten bij het vuur

Zondag 12 mei 2019
 • 08.30u: ontbijt
 • 09.30u: ochtendsessie met klank, stem en beweging
 • 10.30 – 12.00: krachtvoorwerp verder afwerken
 • 12.00u: lunch
 • 13.00 – 15.00: 'geboorteritueel' van krachtvoorwerp, laatste deelrondje, afronding in klank
 • 15.00: vertrek naar huis

Praktisch

Deelnemers: minimum 8, maximum 10

Bijdrage: €310 p.p.

Inbegrepen:

 • ​alle maaltijden (vegetarisch), met veel liefde bereid door Peter en Josien
 • 2 overnachtingen op de gezamenlijke slaapzolder (je kan ook een tentje meenemen en in de tuin opzetten)
 • doorlopend koffie, thee, water, fruit en gebak
 • alle workshops, klanksessies en rituelen (incl. zweethutceremonie)
 • begeleiding door Mieke, Maria en Roely
 • alle materiaal voor het maken van je krachtvoorwerp*

* Je kan wel op voorhand al je eigen stok 'vinden' in de natuur tijdens een boswandeling ofzo. Ook mag je andere eigen voorwerpjes meebrengen die je waardevol vindt en waarmee je altijd al iets had willen doen (steentjes, veren, kralen, schelpjes...)


Meer informatie, inschrijven en betalen:

 • ​Meer informatie bij Mieke: info@thuisinjezelf.be of tel. +32(0)477423593
 • Inschrijven per e-mail naar Mieke, met vermelding van je mobiele telefoonnummer
 • Je inschrijving is pas geldig na storting van de bijdrage
 • Bijdrage over te schrijven op rekeningnummer IBAN BE56 7330 5564 5088 (BIC KREDBEBB) op naam van Mieke Polfliet, met vermelding 'weekend NL juni 2019'


​Annulatievoorwaarden:

 • annulatie tot 3 maanden vóór de startdatum = 100% terugbetaling
 • annulatie tussen 3 maanden en 1 maand vóór de startdatum = 50% terugbetaling
 • annulatie minder dan één maand vóór de startdatum = geen terugbetaling.Begeleiding

Mieke Polfliet (BE) begeleidt het klankbad, de klank- en zangcirkels en de despacho-ceremonie.


Mieke is ritueelbegeleider, soundhealer en workshopbegeleider met een passie voor zingen. Ze is van jongs af aan gefascineerd door culturen, rituelen en ceremonieën van veraf en dichtbij en verdiepte zich o.m. in sjamanistische stromingen uit Noord-en Zuid-Amerika en Keltisch sjamanisme. Dit inspireert haar bij het vormgeven van persoonlijke vieringen en rituelen voor haar cliënten.

Klank en zang lopen als een rode draad door haar leven en werk. Ze volgde een opleiding tot soundhealer bij de International Association of Sound Therapy en verdiepte zich in natuurstem, mantra's en healing voice. Momenteel begeleidt ze klankhealings en klankrelaxaties, zang- en mantracirkels, workshops, cursussen en retreats. Ook zingt ze op concerten en evenementen. Met de a-capellagroep Keruna bracht ze 2 cd's uit.

Meer over Mieke vind je bij 'wie zijn we'

Maria Bongaerts (NL) begeleidt het creatieve proces van het krachtvoorwerp maken.


Maria is naast haar reguliere baan tevens sjamanistisch kunstenares. Symbolen en kleuren hebben haar altijd gefascineerd en zijn een belangrijk onderdeel van haar werk. De afgelopen jaren is zij, ook door het vele reizen, steeds meer geïnteresseerd geraakt in de symboliek binnen andere culturen. Met name die van de Aboriginals, Maori’s en de indianen uit Noord-Amerika. Haar fascinatie heeft vorm gekregen in het beschilderen en vervaardigen van totempalen, krachtvoorwerpen, droomstokken en schilderijen. Zij schildert naar aanleiding van gebeurtenissen en ervaringen en geeft op die manier vorm aan haar objecten. Zij kiest symbolen en kleuren en al gaandeweg ontstaat de verdeling van vlakken die een bepaalde stemming oproepen.

Na haar studie aan de kunstacademie in Tilburg heeft zij zich bezig gehouden met diverse richtingen binnen de beeldende vorming. Zij is erkend tekentherapeut en heeft de opleiding tot NLP-master voltooid en volgde een trainingsjaar aan de School voor Sjamanisme.

Meer over Maria: www.totempalen.nl

Roely Anema (NL) begeleidt de zweethutceremonie en geeft individuele drumreadings indien gewenst


Roely is medium en levenskunstenaar. Haar professionele leven begon al heel jong in de zorgsector waar zij eerst werkte met mensen met een verstandelijke beperking. Vanaf 1999 heeft ze zich meer toegelegd op kinderen en jongeren met een emotionele ontwikkelingsstoornis. Daarnaast ging ze zich verdiepen in sjamanisme en zweethutceremonieën door 5 jaar innerlijke scholing via traditionele Lakota-zweethutceremonieën en Keltische zweethutceremonieën te volgen. Tegelijkertijd heeft ze een opleiding tot persoonlijk meesterschap en ethische communicatie volgens de Manicheïsche, Boeddhistische en Antroposofische leer aan de filosofische academie Manisola (Drachten) gevolgd. Hierna breidden haar aandacht en werkveld zich uit van 'kinderen' in het algemeen naar 'het innerlijke kind' in ieder mens. Ze bleef zich verder scholen en volgde o.m. een opleiding tot klankschaalmasseuse en poly-energetisch therapeut.

Haar reguliere werk heeft ze in 2008 met haar verhuizing naar België beëindigd. In België is ze vervolgens tot aan haar verhuizing naar Beieren actief geweest als onthaalouder voor baby's en dreumesjes. In Beieren is ze gestart als telefonisch medium/consulent en geeft ze op aanvraag individuele drumreadings, klankschaalmassages en zweethutceremonieën op gewenste locaties.
Samen slaan Mieke, Maria en Roely de handen (en harten) in elkaar om je een onvergetelijk weekend te bezorgen!