Kouluvalmennuspäivä Villahaan suomenhevoskasvateille sunnuntaina 18.12.2016

Hyvää joulunodotusta sinulle Villahaan kasvatin omistaja ja tervetuloa valmentautumaan Villahakaan 18.12.2016! Tarjolla on kouluvalmennukset tasoiltaan helppo A & vaativa B sellaisille ratsukoille, jotka ovat jo aloittaneet kilpailu-uransa ja ovat kovaa vauhtia matkalla kohti laatuarvosteluja. Valmennuskelpoisia ratsukoita ovat siis vähintään 20 KRJ-sijoitusta kilpailleet hevoset omistajineen, sillä haluamme edesauttaa juuri laatuarvosteluihin tähtääviä ratsukoita. Mukaan voit ilmoittautua alla olevan kaavion mukaisesti Keskustan valmennusta koskevaan keskusteluun. Voit osallistua vain yhteen kouluvalmennukseen päivän kahdesta valmennuksesta. Valmentajan palaute on +100 sanainen, minkä lisäksi ratsastaja voi itse kerryttää hevosen päiväkirjaa vastaamalla lomakkeen kysymyksiin (ainakin käyttämällä kysymyksiä apuna) ja luoden näin päiväkirjamerkinnän hevoselleen. Liitä ilmoittautumisiviestiisi myös kyseinen lomakevastausteksti, mikäli sen kirjoitat.

Ilmoittautuminen: (poistathan tähdet!)
Valmennusryhmän taso<*br>
<*a href="">Hevosen virallinen nimi<*/a> - Ratsastajan nimi<*br>
Mikäli hevosen sivuilla ei ole luonnetta, kuvaile parilla sanalla.
Tähän lisäksi mahdollinen extratehtävän suoritusteksti

Extratehtävä:
Millä mielin lähditte valmennukseen?
Millaisia tavoitteita teillä on ensi vuodelle?
Kuvaile Villahaan pihapiirin joulutunnelmaa.
Minkälaisella mielellä laskeuduit satulasta?

Valmennusryhmät kommentteineen

Valmennustekstit sisältää noin puolet yleistä tehtäväselostusta ja puolet yksilöllistä palautetta. Valmennukset siis alkavat samalla tavalla jokaisen kohdalla, ethän siis hämäänny. Maailman isoimmat pahottelut palautteiden saapumisen kestosta!

Helppo A: 4/4

1. Villahaan Hilperi - Ninni H.
Villahaan kouluvalmennuspäivän ensimmäinen ryhmä työskenteli lisättyjen askellajien ja siirtymien parissa. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että siirtymä- ja temponmuutosharjoitukset. Keskihalkaisijalla tehtävää varioitiin askellajien lisäksi myös pysähdysten muodossa, jotta tehtäviin saatiin vaihtelua. Pitkille sivuille ratsastettiin aktiivisesti myös voltteja, jotta treeni ei mennyt vain suoria linjoja viilatessa. Hilperi ei meinannut alkuun pysyä kasassa, minkä vuoksi ensimmäiset siirtymäharjoitukset olivat teidän osalta melkoista hutilointia. Mitä enemmän Hilperille jaksoi antaa puuhattavaa ja mitä tarkemmin sen sai keskittymään kuuntelemiseen, sitä sujuvampia siirtymiä sain teiltä nähdä. Loppuvaiheessa meno näytti jo hyvinkin asialliselta ja laukkasiirtymätkin sujui hallitusti keskihalkaisijalla. Hilperin nuoruusvuosien koulutusajoilta muistan edelleen orin kohellusmoodin, jonka se otti jo silloin herkästi käyttöön, mikäli sille ei asettanut heti tiukkoja raameja. Edistystä on kuitenkin yleisesti ottaen tapahtunut ja joukossa oli tänään kyllä oikeinkin hienoja pätkiä!

2. Villahaan Aamu - felissa
"Lähdin erittäin innoissani valmentautumaan Aamun kasvattajan luokse Villahakaan. Olisi todella mukavaa taas tavata kasvattajaa ja nähdä miltä tamman vanhemmat nykyään näyttävät. Aamukahvin juontini hieman venähti, joten aamusta tuli todella kiireinen, mutta ehdimme onneksi Villahakaan ajoissa. Uppe oli tietysti kovin kiinnostunut kasvattiensa tavoitteista, joten kerroin hänelle tavoitteenamme ensikaudelle olevan kenttäkilpailuiden kiertäminen, nyt kun este- ja koulusijoituksia on kertynyt mittavat määrät. Saavuttuani Villahakaan huomasin heti sen ihanan jouluisen tunnelman. Uppe oli nähnyt selvästi paljon vaivaa tallipihan koristelussa, tai sitten käskenyt tallityöt hommiin. Jouduimmekin lähes pujottelemaan trailerilta maneesille lyhtyjä ja muita koristeitä väistellen. Maneesin ovella oli vielä valosarja, jota Aamu eiolisi millään suostunut ohittamaan. – Valmennuksen loputtua olin väsynyt, mutta niin oli tammakin. Teimme nimittäin todenteolla töitä eikä Uppe päästänyt meitä helpolla tietäessään että kasvateissaan on kyllä potentiaalia. Olin todella tyytyväinen Aamuun ja siihen, että mahduimme valmennusryhmään mukaan!"

Villahaan kouluvalmennuspäivän ensimmäinen ryhmä työskenteli lisättyjen askellajien ja siirtymien parissa. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että siirtymä- ja temponmuutosharjoitukset. Keskihalkaisijalla tehtävää varioitiin askellajien lisäksi myös pysähdysten muodossa, jotta tehtäviin saatiin vaihtelua. Pitkille sivuille ratsastettiin aktiivisesti myös voltteja, jotta treeni ei mennyt vain suoria linjoja viilatessa. Loistitte Aamun kanssa kirkkaana tähtiratsukkona koko valmennuksen läpi. Treenasimme selkeästi Aamulle helppoja liikkeitä ja sinä tiesit selässä miten juuri tätä hevosta pitää ratsastaa. Teillä ei ole ainakaan siirtymien suhteen erityisiä sudenkuoppia, joten itsevarma saat olla tämän osa-alueen puitteissa. Ehkä suoristaminen ja suorana linjalla eteneminen tasapainossa oli se kohta, johon jouduin eniten puuttumaan, mutta senkin osalta tilanne parani toistojen myötä. Ehdin muistuttaa sinulle muutaman kerran käsivarsista ja ohjan linjasta, joka nousi herkästi turhan korkealle tamman ollessa kuitenkin kokoajan hyvin herkkä ja vastaanottavainen. Kun rentoutat käden, saat vielä entistä paremman yhteyden hevoseen.

3. Villahaan Vellamo - Meri
"Hanne oli niin kiireinen, että ehdotti josko minä lähtisin valmentautumaan Venlan kanssa hänen sijastaan. Ja mikäs siinä, tänään ei tarvinnut tehdä kuin iltatalli, joten lähdin oikein mielelläni taas vaihteeksi parantelemaan ratsastustaitojani. Viime kerrasta olikin jo vierähtänyt aikaa, ja vaikka Jukolassa oli osaavia hevosia, joilla harjoitella, ei mikään korvannut kuitenkaan kunnon valmennusta. Venlakin alkaisi pian olla jo valmis laatuarvosteluihin, joten sitä suuremmalla syyllä valmennus tulisi tarpeeseen. Parkkeerasin hevoskoppeineni toisen, suuremman trailerin viereen. Tallipiha näytti tutulta, vaikka en muistanutkaan koska olisin ollut täällä viimeksi. Ohut lumikerros piristi maisemaa ja tallin ovenpieliin oli laiteltu kauniita valosarjoja. Tallin läheisyyteen oli ripusteltu myös lyhtyjä valoa tuomaan. Niistä tulikin mieleeni, että täytyisi hommata myös Jukolaan samanlaisia… Suurehko tuuhea kuusi nojasi tallin ulkoseinää vasten. Liekö tuleva joulukuusi? Otin Venlan ulos kopista ja kiinnitin sen läheiseen puomiin. Se oli oikeastaan harjattu jo ennen lähtöä, mutta päätin silti sipaista sen karvan läpi vielä muutamin vedoin. Täytyihän sitä näyttää edustavalta vieraassa paikassa. Valmennuksen jälkeen olivat jalat ja vatsalihaksetkin hellinä, Venlan tasaisesta ravista huolimatta. Kuten arvelinkin, olin kehittänyt kokonaisen liudan ratsastusvirheitä yksin humputellessani. Tammakin oli hikinen, joten pyöräytin sen tallin pesukarsinan kautta, ennen kuin loimitin sen valmiiksi paluumatkaa varten. Kun Venla ja tavarat oli pakattu, kipaisin vielä tallissa kiittämässä Uppea hyvästä valmennuksesta. Nappasin mukaani myös terveiset Jukolaan, ennen kuin lähdin takaisin autolle, starttasin ja käänsin nokan takaisin kohti kotitallia."

Villahaan kouluvalmennuspäivän ensimmäinen ryhmä työskenteli lisättyjen askellajien ja siirtymien parissa. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että siirtymä- ja temponmuutosharjoitukset. Keskihalkaisijalla tehtävää varioitiin askellajien lisäksi myös pysähdysten muodossa, jotta tehtäviin saatiin vaihtelua. Pitkille sivuille ratsastettiin aktiivisesti myös voltteja, jotta treeni ei mennyt vain suoria linjoja viilatessa. Teitte Venlan kanssa todella intensiivisesti töitä koko valmennuksen ajan ja keskityitte täysillä asiaan, hyvä juttu! Sinulla oli alkuun hieman turhan vahva ote tamman suuhun, minkä hevonen ilmaisi selkeästi heti ja vaati höllentämään otetta. Kevyt käsi ja hellä pohje auttoivat tammaakin rentoutumaan ja siirtymät eivät enää olleet niin kiukkuisen karheita kuin mitä nähtiin alkupuoliskon aikana. Hevosen suoristaminen ja suorana pitäminen eivät tuottaneet ongelmia, joten sait keskittyä täysin sulaviin siirtymiin. Laukannostot olivat teidän osalta todella napakoita ja sulavia, mutta sen sijaan ravista käyntiin siirtyminen olisi saanut olla entistä pehmeämpi mutta samalla napakka: käynnin tulee jatkua ravin jälkeen reippaana laahustamisen sijaan. Muuten oikein skarppia työskentelyä ja ohjeiden kuuntelemista!

4. Villahaan Helmitinami - Pierre
"Olemme tehneet Helmitinamin kanssa hurjasti töitä tässä lyhyessä ajassa, kun tamma on meillä asunut. Se on osoittanut olevansa oikein näppärä ja monipuolinen hevonen, jonka kanssa on tavoitteena nousta seuraavalle kilpailutasolle porrastetuissa koulukisoissa sekä valmentautua ahkerasti niin kotitallilla kuin ulkopaikkakunnillakin. Tärkeimpänä tehtävänä pidän kuitenkin sitä, että nuoresta hevosesta saadaan koulutettua hyväluontoinen, kaikkien käsiin soveltuva hevonen, jolla olisi hyviä perintötekijöitä annettavana mahdolliselle jälkikasvulle."

Villahaan kouluvalmennuspäivän ensimmäinen ryhmä työskenteli lisättyjen askellajien ja siirtymien parissa. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että siirtymä- ja temponmuutosharjoitukset. Keskihalkaisijalla tehtävää varioitiin askellajien lisäksi myös pysähdysten muodossa, jotta tehtäviin saatiin vaihtelua. Pitkille sivuille ratsastettiin aktiivisesti myös voltteja, jotta treeni ei mennyt vain suoria linjoja viilatessa. Olitte Helmitinamin kanssa sisukas ja sitkeä ratsukko, kuin suomalaisuuden perikuva! Tehtävät tuottivat teille päänvaivaa siinä mielessä, ettei tamma toistoista huolimatta oikein meinannut herätä tähän päivään ja tuntui käyvän hieman puoliteholla. Yritit kuitenkin reippaasti tehdä mitä pyysin ja tamma vastasi apuihisi aurinkoisena, vaikkakin hieman uneliaana. Siirtymien osalta napakkuutta ja herkkyyttä siis olisi saanut olla aavistuksen verran enemmän, mutta mitenkään erityisemmin tamma ei kuitenkaan vastaan pistänyt vaan teki kyllä edes jotakin sinne päin aina kun sai tarpeeksi napakat avut.


Vaativa B: 4/4

1. Villahaan Siniriina - Tuulia T.
Villahaan kouluvalmennuspäivän toinen ryhmä työskenteli laukanvaihtojen ja ravitaivusten merkeissä. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että laukanvaihdot. Keskihalkaisijalta ratsukot tekivät alkutunnista myös raviväistöjä uralle ja uralta halkaisijalle. Sinillä oli selkeästi tarve olla kokoajan perillä siitä mitä kaikkea ihmeellistä maneesissa oikein tapahtuukaan, sillä sen keskittyminen herpaantui etenkin alkutunnista vähän väliä kaikkeen täysin epäolennaiseen. Raviväistöjen aikana näytti vähän siltä, että tamma kuikuili toisaalle ja teki puolella teholla vähän sinne päin sitä mitä pyydettiin. Laukanvaihtotehtävään mennessä olit kuitenkin saanut tamman löytämään hieman enemmän motivaatiota, sillä laukanvaihdot olivat napakoita ja näyttäviä. Yleisesti ottaen teette ratsukkona hyvin töitä ja kyllä siellä on hiomaton timantti jossain piilossa. Tamma vaatii vain napakkaa ja selkeää työntekoa ja työnantajana toimivan ratsastajan tulee osata tämä ohjaamisen ja määräämisen jalo taito kuitenkin siten, ettei tamma ota nokkiinsa käskemisestä.


2. Villahaan Severi - meea
"Severi on kiltti & vauhdikas hevonen. Severi on myös todella varma hevonen, jonka tapoihin ei kuulu säikkyminen. Etenkin jos ori kokee jonkin asian itselleen vaikeaksi, tai jos se ei ole kunnolla ratsastajan avuilla, niin pyrkii se kaahailemaan. Tasainen istunta ja sopiva määrä puolipidätteitä saa sen kuitenkin rauhoittumaan (…jos saa :D). Severi on kivasti toimiva hevonen, mutta se saisi kuitenkin olla hieman herkempi (= vastata apuihin nopeammin)."

Villahaan kouluvalmennuspäivän toinen ryhmä työskenteli laukanvaihtojen ja ravitaivusten merkeissä. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että laukanvaihdot. Keskihalkaisijalta ratsukot tekivät alkutunnista myös raviväistöjä uralle ja uralta halkaisijalle. Severillä ja sinulla oli jossain määrin erimielisyyksiä siitä mitä oikein ollaan tekemässä. Ori kävi hieman liian hitaalla etenkin väistöjen ja muiden ravitehtävien aikana, mutta laukkaympyrät saivat sen heräilemään ja vastaamaan lopulta myös laukanvaihtotehtävässä paremmin apuihin. Väistöt olivat alkuun turhan hätäisiä johtuen hevosen reippaasta ravista ja siitä, ettei se vastannut kovinkaan nopeasti apuihin joita väistö olisi onnistuakseen vaatinut. Severi olisi tarvinut tänään selkeästi pidemmät alkuverryttelyt, muttei niinkään vertyäkseen vauhdillisesti vaan tasapainottuakseen vastaanottavaisemmaksi apujen osalta.

3. Villahaan Kuuno - Melina
"Lähdin valmennukseen intoa ja tarmoa puhkuen, sillä kyseessä oli tärkeä päivä minulle ja Kuunolle; valmistauduimmehan sentään jo vähin erin kouluratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Tätä koskien meillä, tai minulla, olikin mielessä kovat ja ruusukehuuruiset tavoitteet ensivuodelle, eikä koskaan voisi olla liian aikaista aloittaa laukanvaihtojen ja taivutusten täydellisyyden hiomista. Tokihan meillä oli Kuunon kanssa jo vankka, yhteinen kokemus taustalla, sillä Kuuno kahmi kouluradoilta sijoituksia hurjaa vauhtia ja orin varsinainen kisaurakin oli päättynyt jo jokin aika sitten.

Olin niin uppoutuneena ajatuksiini koko ajomatkan ajan, että kun navigaattorini heläytti ilmoille viimeisen käännöksen ennen lopullista määränpäätä, minun piti oikein skarpata ja keskittää ajatukset auton turvalliseen parkkeeraamiseen – naiset? Villahaan luminen piha oli yhtä upea kuin aina ennenkin, ja voisin jopa väittää Upen ylittäneen itsensä tänä jouluna! Pienet talvivalot tuikkivat puissa ja lyhdyt valaisivat tallin nurkkia ja ovenpieliä. Siellä täällä oli havuja ja kauralyhteitä, ja voisin jopa vannoa, että näin punaisen tonttulakin vilahtavat taustapeilistä, ja kuulin kulkusten kilinän…
"

Villahaan kouluvalmennuspäivän toinen ryhmä työskenteli laukanvaihtojen ja ravitaivusten merkeissä. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että laukanvaihdot. Keskihalkaisijalta ratsukot tekivät alkutunnista myös raviväistöjä uralle ja uralta halkaisijalle. Näyttävä, mutta alkuverryttelyissä aivan liian tarmokas Kuuno kävi ylikierroksilla vielä raviväistöjenkin aikana, mutta työskentelyynne alkoi pikkuhiljaa treenin edetessä löytyä tasapainoisempi ote. Kun sain sinut rentoutumaan selässä, unohtamaan varsinaisen pidättämisen ja keskittymään enemmän esimerkiksi väistäviin apuihin kuin vauhdinsäätelyyn, orikin malttoi mielensä. Sama päti laukanvaihtoihin, joissa ori muuttui toisto toiston perään vain sulavammaksi sinun keskittyessä vaihtoihin sen sijaan, että olisit keskittänyt energian hevosen pidättämiseen. Kuuno valloitti joka tapauksessa jälleen allekirjoittaneen sydämestä yhden uuden kolosen!

"Valmennuksen jälkeen oloni oli energinen, sillä olimme saaneet Upen valmennuksessa uuden näkökulman tekemiseemme ja pari hyvää käytännön vinkkiä Kuunon kanssa etenemiseen. Kaikkiaan valmennus sujui mielestäni hyvin ja sain laskeutua ylpeänä uljaan mustani satulasta. Olimme sopineet Upen kanssa ilmoittautumisen yhteydessä hieman pidemmästä visiitistä Suomen halki johtavan ajomatkani vuoksi, ja niinpä sain jäädä puimaan vielä pieniä yksityiskohtia ja muita ajankohtaisia juoruja vieraanvaraisen ystävätallin emännän kanssa saunanlauteille ja glögilasillisen ääreen. Seuraavana päivänä suunnittelimme käyvämme vielä vauhdikkaassa pakkasmaastossa, jonka jälkeen lastaisin Kuunon autoon ja köröttelisin kotiin. "

4. Villahaan Tolstoi - Liia
"Huh, jännitti kyllä ihan tolkuttomasti kun saavuttiin Villahaan pihaan trailerin kanssa. Villahaassa järjestettiin valmennuspäivät omille kasvateille ja saatiin Tollon kanssa lykättyä itsemme mukaan! Pihapiirissä pyöri jo muitakin valmennukseen sapauneita ratsukoita ja jännitys vain kasvoi kun huomasin toisten moitteettoman käytöksen. Talutin Tollon ulos trailerista ja ponipahanen pisti taas parastaan pyöriessään pitkin pihaa. Se korskahti muutaman kerran punaisin rusetein koristellulle joulukuuselle ja suurille tuohipukeille sen alla. Tunnelma oli mielestäni mitä ihastuttavin, pieniä jouluisia yksityiskohtia oli kätketty ympäri tallipihaa ja se loi kotoisaa tunnelmaa. Tollo yritti napata päänsä kokoisen kauralyhteen suuhunsa kun talutin orin vieraille varattuun pieneen tallisiipeen. Valmennukseen valmistautuessamme juttelimme kaikki keskenämme sekä tietysti myös Upen kanssa tulevista suunnitelmista. Itse kerroin kantakirjaustavoitteiden lisäksi myös hyvästä tuloksesta varsa-arvioinnista, sekä hyvin alkaneesta kisaurasta. Ensimmäinen jälkeläinenkin on jo Tollolle suunnitteilla ja ensivuoden aikana saadaan varmasti ponin kisaurakin päätökseen ja laatuarvosteluiden suunnittelu aluilleen! Roikuin Tollon kaulassa kiinni kuin mikäkin takiainen seuraavien minuuttien aikana. Poni ehti jo hiukan pahastuakin ylitsepursuilevasta huomiosta, mutta taisipa se itsekin olla aika vaikuttunut omista kyvyistään. Olin aivan äärettömän tyytyväinen valmennukseen ja täytyy kyllä vain todeta että herra taitaa kotopuolessa naruttaa meitä ihan 6-0 silloin kun hommat ei mukamas pelitä - tai sitten se vain on todella vieraskoreaa tyyppiä."

Villahaan kouluvalmennuspäivän toinen ryhmä työskenteli laukanvaihtojen ja ravitaivusten merkeissä. Käytimme treenissä hyväksemme keskihalkaisijaa ja kokorataleikkaata, jotka mahdollistivat samaan aikaan sekä hevosen ylläpitämisen suorassa että laukanvaihdot. Keskihalkaisijalta ratsukot tekivät alkutunnista myös raviväistöjä uralle ja uralta halkaisijalle. Pieni musta Tolstoi muistutti monessa asiassa isäänsä ja minulla meinasi jäädä ohjeistaminen aivan kakkoseksi keskittyessäni ponin näyttävään ja uljaaseen olemukseen. Tollo teki uutterasti töitä ja mikäli jossain asiassa tuli ongelmia, otit nopeasti kopin neuvoistani ja paransit heti työskentelyänne. Väistöt olivat sujuvia ja harvaan jäi ne kierrokset jolloin jouduin työskentelyyn erityisemmin puuttumaan. Laukanvaihtojen osalta teillä oli alkuun hieman erilainen käsitys siitä mitä ollaan tekemässä, mutta pienen ajatusten kokoamishetken jälkeen sait poniin taas otteen ja ori itsekin ymmärsi osaavansa tämänkin jutun kuin vettä vain.
Villahaka on virtuaalitalli. Sivuston materiaali on tallin omaisuutta, ellei toisin mainita.