Estevalmennuspäivä Villahaan suomenhevoskasvateille lauantaina 17.12.2016

Valmennukseen osallistunut, lue tämä ensin!

Aiemmasta +100 sanan tekstistä poiketen jokainen valmentautunut ratsukko sai itselleen valmennuksesta +200 sanan tekstin. Alla on kopioitavissa merkinnän alkuun tehtäväselostus, jonka jälkeen on listattu jokaisen ratsukon henkilökohtainen palaute. Liitä siis hevosesi päiväkirjaan sekä tehtäväselostus että palaute, niin saat +200 sanan valmennustekstin. Koska 80cm ryhmään ilmoittautui vain yksi ratsukko, yhdistin ryhmät omatoimisesti. Näin ollen 80cm ryhmään ilmoittautunut Villahaan Vanimokin valmentautui 100cm ryhmässä.

Kiitos valmennuksesta ja oikein hyvää joulunaikaa ♥

Valmennuksen pohjateksti tekstien alkuun:
  Villahaan joulukuinen ryhmäestevalmennus pärähti käyntiin reippaissa tunnelmissa, kun laukkuutin ratsukoita kenttää ympäri ja otin mukaan pian myös pieniä pystyesteitä verryttelyjumppasarjaksi. Kun kaikki ratsukot vaikuttivat siltä, että kuulolla ollaan ja mieli on tarmoa ja työnhalua täynnä, siirryttiin treenaamaan loivalle kiemurauralle sijoitettuja esteitä, joiden väliin ratsastettiin voltteja. Tätä varioitiin myöhemmin vielä tehtäväksi, jossa esteet sijaitsi kolmikaarisella kiemurauralla ja niiden yhteydessä tuli ratsastaa ympyröitä, jotka nekin sisälsivät luonnollisesti hyppyjä kiemurauralla olevien esteiden yli. Kolmikaarisella kiemurauralla on helppoa huomata ja korjata reittivalintoja, panostaa lähestymisiin ja harjoitella etenemistä mutkaisella radalla. Lopuksi teetin jokaisella ratsukolla muutaman kerran pidemmän radan, jossa edelleen oli pääosassa kolmikaarisen kiemurauran esteet, mutta johon lisättiin myös muutama sarja ja okseri.

Valmennuspalautteet

Villahaan Vanimo - Pierre
  Lähdimme Vanimon kanssa oikein hyvillä mielin pistäytymään orin kasvattajalla, jonne saavuttuamme se hirnahteli tohkeissaan ja tuntui tunnistavan entisen kotitallinsa. Hieman se kuitenkin pälyili epäluuloisesti muita valmennukseen osallistuvia, itselleen tuntemattomia hevosia, joten en täysin osannut sanoa miten se toimisi ratsastaessa. Tämä olisi myös Vanimolle ensimmäisiä kertoja valmennettavana nykyisen kotitallinsa ulkopuolella, joten hieman jännittynein mutta kuitenkin positiivisin mielin varustin kimon hevoseni ja talutin sen muiden tavoin Upen valvovan silmän alle.

  Valmennus:
  Etenkin valmennuksen alkupuolella Vanimo erottui varttuneempien hevosten joukosta, sillä vauhtia ja vaarallisia tilanteita riitti tämän aktiivisen hevosen kanssa alkuun niin paljon, että välillä teki mieli sulkea silmät ja toivoa parasta. Jännittynyt pikkuori sulautui kuitenkin joukkoon valmennuksen edetessä ja viimeiset esteradat ylititte jo oikein hallitusti edeten. Alkupuoliskon loivan kiemurauran harjoitukset Vanimo otti vastaan oikeana superhaasteena ja meno oli sen mukaista: tärkeää olikin löytää kaasu ja jarru ja hevonen näiden apujen väliin eikä ennakoimaan ja juoksemaan edellä pää viidentenä jalkana. Kolmikaarinen kiemuraura palautteli Vanimoa pikkuhiljaa maanpinnalle ja kyllähän sieltä se kuunteleva yhteistyökumppani sitten pikkuhiljaa alkoi löytymäänkin. Intoa ei tästä hevosesta puutu, eikä ori mielestäni talentittomalta näytä: kyse on lähinnä siitä miten hevosen saa keskittymään, sillä heti kun hevonen kuunteli ja pohti kunnolla mitä siltä pyydetään, saitte aikaan hyviä pätkiä radalla.

Villahaan Roima - Ninni H.
  Roima oli valmennuksen hevosista kaikista lunkein, mikä kyllä aiheutti myös pienoisia ongelmia tiukoissa lähestymisissä, joihin olisi tarvittu himpun verran enemmän pontta. Puomit kolisivat alas rytinällä aina välillä, mutta ette siitä kumpikaan lannistunut. Hevonen vertyi verrattain hitaasti, mutta etenkin kolmikaarisen kiemurauran estetehtävä sai orin heräilemään pikkuhiljaa ja ratsastajana kuuntelit selässä oikein hyvin neuvoja ja teit mitä ohjeistin: ymmärsit nopeasti mitä hain takaa ja saimme lähestymisiin lisää napakkuutta. Kyllä tunnistin kasvattajana Roimasta isänsä luonnetta: vähän on pallo hukassa putella aika-ajoin kun pitäisi oikeasti työskennellä, mutta sitten hevonen saattaa yht äkkiä väläyttääkin täydellisiä pätkiä. Hypyt sinänsä sujui hyvin ja etenkin viimeiset esteradat olivat kyllä teidän osalta virheettömiä. Huima parannus siis alkutunnista loppurataan, hyvää työskentelyä!

Villahaan Mymmeli - Meeri
  Mymmeli erottui joukosta tarkoilla, omatoimisilla lähestymisillä, joita se myös onnistuneesti pelasti silloin, kun selässä ei aivan oltu kärryillä siitä onnistuuko näin tiukka ja epäsuora lähestyminen. Tamma oli aktiivinen ja vastaanottavainen, eikä sen kanssa näyttänyt olevan kummempia ongelmia selästä käsin. Mymmeli todellakin hoitaa hypyt, jos sille siihen tilaisuuden antaa, mutta silti selässä olisi syytä muistaa myös itse vaikuttaa: nyt muutamat todella huonot lähestymiset kiemurauralla meinasivat kostautua esteellä, mutta tamma otti silti tehtäväkseen hypätä vaikkei ehkä itsekään ollut varma kuinka käy. Muuten työskentelynne näytti hyvältä: istunnassa tai hypyissä sinänsä ei korjattavaa, myös suorat pitemmän välin lähestymiset sujuivat hyvin. Ympyrälle ja kiemuraurille sijoitettuja esteitä voisitte toisinaan kotona vielä treenata aktiivisemmin.

Villahaan Rustiina - Emppu (Siguri)
  Pieni sukkela Ruusa ilahdutti innokkaalla asenteella. Vauhtia oli joihinkin kiemurauran tiiviisiin lähestymisiin hieman liikaa, mutta teillä ei tainnutkaan pudota yksikään puomi ja lähestymiset oli koko valmennuksen ajan tasaisen näppäriä. Tammakin alkoi keskittymään pikkuhiljaa valmennuksen edetessä yhä vain paremmin ja liiat intoilut jäivät sikseen. Arvostelu ja paremmuusjärjestykseen lokeroiminen ei ole reilua, mutta kyllä minä silti teille haluan kehuja heittää roppakaupalla, sillä teiltä työskentely sujui tänään kaikista aukottomimmin. Ruusa ei pahemmin hanttiin pistänyt missään vaiheessa ja kaikki tehtävät se otti vastaan mielissään. Oma keskittymisesi työntekoon oli myös ihailtavaa, samoin varmuus selässä: tiesit selkeästi miten juuri Ruusa toimii, eikä työskentelyssä tullut eripuraa vastaan. Oikein näppäränoloista ratsastamista!Villahaka on virtuaalitalli.