Burrito DON

TIETOJA

KILPAILEMINEN

PÄIVÄKIRJA


Tiedot

Virallinen nimi Burrito DON "Pupu"
Sukupuoliori
Rotu & säkä FWB, 173cm
Syntymäaika02.04.2014
Kasvattaja Bairdon
Omistaja Maria Präst Uppe VRL-11253
KoulutustasotKO vaA RE 80cm


Mistä matkamme alkoi?

Uuden kilpahevosen löytäminen oli mielenkiintoinen projekti. Aluksi metsästin potentiaalista hevosta kotopuolesta Suomesta, mutta luovutin. Kaikissa näin jotakin vikaa, eikä juuri sitä täydellistä yksilöä tuntunut olevan olemassakaan. Sitten äkkäsin katsella ulkomaiden markkinoita. Kiitin tässä vaiheessa kansainvälisiä verkostojani, sillä lopulta koko homma kävi kädenkäänteessä. Isäni tuttava tunsi jonkun, joka taas tiesi jonkun. Päädyin skypettämään tämän ennestään minulle viereen ihmisen kanssa ja katsomaan videon kautta kun henkilö koeratsasti hevosia. Monena iltana istua tapitin näytön edessä ja ihailin hevosten liikkeitä. Viimein uskalsin erään hevosen kohdalla sanoa, että tuokaa se minulle tänne Suomeen. Lupasin, että mikäli se ei ole minulle sopiva, löydän sille kyllä hyvän kodin Suomesta. Se olikin menoa sitten se!

Havimäen ratsastuskoululle, siis meidän valmennustallin tilojen vuoraajan talliin, saapui kesäkuisen sadepäivän aamuna tumma nuori honteloinen ori. Se näytti yhtä komealta kuin skypen kautta vaikka se olikin niin kovin hento. Ensimmäisen koeratsastuksen jälkeen olin jostakin varmempi kuin koskaan eläessäni mistään. Tämä hevonen jää minulle. Vaikka sen pohkeenväistö ei ollutkaan vielä tyylipuhdas, niin silti. Vaikka sen harjoitusravissa oli kamala istua ja suuressa laukassa tuntui kuin olisi vuoristoradassa, niin silti. Vaikka se oli luinen ja epäilevä, niin silti.Tästä nuoresta vesselistä lähdettiin liikkeelle
Pupu on sukunsa puolesta täysosuma. Palkitut vanhemmat ovat vakuuttaaneet minut siitä, että tässä hepussa on kyllä potentiaalia vaikka mihin. Minulle tullessaan ori oli tasolla helppo B. Nyt, reippaan treenin ja tuhansien tunteiden skaalan jälkeen minulla on vahvaa vaativaa A:ta lähentelevä kouluhevonen. Pupusta olisi kyllä ihan Grand Prix -tasolle, mutta valitettavasti allekirjoittaneen aika ei tule riittämään koulutukseen ainakaan tällähetkellä. Me olemme orin kanssa saavuttaneet jo todella paljon. Luottamus on mieletön.
Tälläinen tapaus

Pupu on ehdottomasti yhden ihmisen hevonen, sillä siihen on hyvin vaikea luoda turvallista luottamussidettä. Se on pohjimmiltaan mitä ystävällisin ja ihmisrakkain eläin, mutta monet elämän kolhut ovat muovanneet siitä hyvin epäluuloisen. Pupu ei kuitenkaan arastele uusia paikkoja tai etenkään hälinää täynnä olevia kisapaikkoja, onneksi. Ongelmat alkavat vasta siinä vaiheessa, kun uusi ihminen yrittää käsitellä Pupua. Silloin ori kertoo hyvin selkeästi, että on peloissaan eikä todellakaan pysty luottamaan vieraampaan henkilöön. Näistäkin tilanteista selvitään, mutta usein vaaditaan se oma omistajaäippä viereen turvaksi.

Maasta käsin Pupun kanssa ei yleensä tule vastaan hankaluuksia. Kunhan on tuttua seuraa ympärillä niin herra on yhtä hymyä. On todellinen siunaus omistaa kilpahevonen, jolla on käytöstavat kunnossa. En ole koskaan joutunut tappelemaan Pupun kanssa varustamistilanteissa tai saatika lastauksessa. Se on tottunut kaikenlaiseen ja tuntuu tajuavan aina missä mennään. Yritätkin pimittää siltä tietoa seuraavasta kisapäivästä. Se ei tule onnistumaan, sillä Pupu on haka vaistoamaan kaiken. Kisapäivän aamuna se on aina normaalia innostuneempi ihan kaikesta ja viimeistään traileriin kivutessaan hevosesta huomaa sen uskomattoman hyväntuulisuuden. Pupu tykkää olla trailerissa ja etenkin silloin, jos se saa matkakaverikseen bestiksensä. Pupu tuskin tietää mitään parempaa!

Koulupainotteinen Pupu on hyvin menevä tapaus, muttei onneksi liiaksi saakka. Kokonsa puolesta liikkeet ovat todella laajat ja etenkin ravi on harvinaisen voimakas. Pupun työnteko on hyvin suorituskeskeistä, eikä se jaksa olla kuskille mukava mikäli kehuja ei satele. Pupu on miellyttävä ratsastaa, muttei todellakaan helppo. Sen ratsastamiseen liittyy aivan omat lait eikä se aina toimi niin kuin muut hevoset. Pupua on ratsastetava kunnioittaen, mutta tarpeeksi selkeästi. Mikäli ori tekee jotain oikein, se vaatii selkeän kehun jottei ala hämmennyksissään kokeilla muita vaihtoehtoja. "Näinkö? Vai haluatko että teen näin?" se tuntuu kyselevän jos ei ymmärrä, että äskeinen suoritus oli oikein hyvä ja jatka samaan malliin vain. Vasta Pupun kautta allekirjoittanut on oivaltanut myös mitä vastaanottavaisuudella tarkoitetaan, sillä Pupu jos kuka ei ennakoi apuja. Vaikka takoisit sen kanssa samaa reittiä koko treenin ajan, se ei ala automaattiseksi. Juuri sen takia Pupu on loistava.

Kilpailupäivinä Pupu on aina skarpimpi kuin kotona ja vauhtiakin on usein hyppysellinen enemmän. Onneksi kaikki avut menevät aina läpi päivästä riippumatta ja jäljelle jää vain ratsastajan keskittymiskyky. Pupu on oltava joka askeleella hyvin tuntumalla, muuten se kirii alta pois. Sinänsä Pupu kantaa itsensä ilman tukea hyvin ja on kyllä näyttävä ratsastajan taitotasosta huolimatta, mutta Pupulla jos kellä lähtee reipastelu lapasesta heti, kun sille siihen mahdollisuuden antaa.Kuvagalleria

Sukutaulu

i. Blueblood KRJ-I ii. Bloodsucker of Romulus iii. Suhina's Garanco KRJ-II, YLA2
iie. Neverland FS KRJ-II
ie. MST Royality iei. Suga Wuga Triangle Mer KRJ-I YLA1
iee. San Elégancia KRJ-II, YLA1
e. Sweet Leaf DON KRJ-I ei.. Charleston O´Polo KRJ-I KRL-I HANN2 eii. Welle's Unique YLA2 KRJ-II HANN2
eie. Morbid Lover PB
ee. Crimson Leaves PB KRJ-I eei. Routzell 99 KRJ-I HANN2
eee. Crimson Tear PB KRJ-I, YLA3

Jälkeläiset

s. 01.09.2014 o. Doces de Damasco GAT (e. Délicat Coast)