VH14-028-0218 / KTK-III

DAHLGÅRDS LISBETH

Lissun kanssa kaikki on ollut aina ihanan kevyttä ja helppoa. Ja mitäpä sitä vaikeamman kautta asioita tekemään tai kohtaloamme surkuttelemaan, kun näin kiva tamma on kohdalle osunut. Lissu on nöyrä ja ihmisystävällinen poni, josta löytyy yllättävän paljon vauhtia kun sitä vaaditaan. Lissua ei vaihtuvat käsittelijät, arjen hoppu tai pitkänkään trailerikuljetukset paljon hetkauta, minkä ansiosta se onkin ollut niin lastenponina kuin kisakäytössäkin ehdottoman hyvä ja passeli tapaus.

Muiden hevosten kanssa Lissu tulee hyvin toimeen ja sen voi tarhata oikeastaan kenen tahansa tamman tai ruunan kanssa. Tallissa Lissu ei pahemmin hätäänny, mikäli se jää hetkeksi pesariin yksinään. Milloinkaan tammalla ei ole karkureissut mielessä ja hoitaa tätä ponia saisikin vaikka koko päivän, niin paljon se rapsutuksista ja huolenpidosta nauttii.

Ratsastaessa Lissu toimii niin aloittelevalla kuin osaavallakin, tosin kokemattomien kanssa se ei aina jaksaisi reagoida epäselviin apuihin ja arvailla jonninjoutavia. Osaavampien kanssa Lissu työskentelee hyvin ja mitä selkeämmillä avuilla sitä ratsastaa, sitä tehokkaammin sen kanssa saa tietenkin tuloksia aikaan. Niin kentälle kuin maastoon uskaltaa Lissun kuitenkin päästää lapsiratsastajan kanssa, sillä mitään arvaamattomuuksia Lissu ei harrasta. Lissusta löytyy yllättävän paljon ruutia esimerkiksi maastossa, jos oikein kunnolla tahdotaan kruisailla. Myös esteillä Lissu valpastuu, toki sileällä tarpeeksi verryteltyä tammasta on myös saatavilla oikein eloisaa ja iloista liikettä.


Virallinen nimiDahlgårds Lisbeth Lempinimi Lissu
Rotu, skpgotlanninruss, tamma Syntymäaika 05.11.2013 (17v)
Säkäkorkeus122cm KoulutustasotKO helppo B RE 50cm
Kasvattaja Dahlgård OmistajaUppe VRL-11253 / Iltamäen talli

PalkitsemispäiväArvostelu Palkinto
20.03.2016 Virtuaalisen Ponikantakirjan kantakirjaustilaisuusKTK-III
Sukutaulu

isä Kära Anton KTK-III

ii. Magic SWE
rautias, 128cm
iii. Max AL
ruunikko, 124cm
iie. Ulla Bo
rautias, 129cm
ie. Ann-Carolin
vaaleanrautias, 125cm
iei. Vallas Oscar
vaaleanpunarautias, 128cm
iee. Agatha YSK
vaaleanrautias, 120cm

emä Drottholms Lissa KTK-II

ei. Angus
musta, 122cm
eii. Millen Komet
tummanruunikko, 125cm
eie. Ann-Lis
musta, 120cm
ee. Drottholms Lotte
rautias, 119cm
eei. Drottholms Hans
rautias, 125cm
eee. Lil-Marlet
punarautias, 120cm

Dahlgård Lisbethillä on 1-polvinen koulupainotteinen suku, joka edustaa selkeästi uutta ruotsalaista russponiverta. Sekä isä että emä ovat kantakirjassa ja kilpailleet menestyksekkäästi KRJ:n alaisissa kilpailuissa. Lisbethin isänisä Magic SWE oli hyvin ryhdikäs ori, joka vaikeasta ratsastettavuudestaan huolimatta oli näyttävä ja menestynyt kouluratsu sopivan ratsastajan kanssa. Ori toimi suosittuna jalostusorina ja jätti jälkeensä kymmenen jälkeläistä, joista moni on menestynyt kouluradoilla. Magic menehtyi tapaturmaisesti: poni itsessään oli koko ikänsä hyvin terve ja säästyi suuremmilta sairaslomilta onnettomuuteen saakka. Lisbethin isänisänisä Max AL oli yhtä lailla sähäkkä tapaus, joka kuitenkin toimi myös omistajaperheensä lasten ratsuna. Max tottui elämänsä aikana laukkaamaan tuhatta ja sataa lähipelloilla poniratsastajien kanssa ja käyttäytyi milteipä kurinalaisemmin pienen lasten kuin aikuisten seurassa. Max myös kilpaili nuorena kouluratsastuksessa, mutta suurimman osan elämästään se vietti yksityisessä harrastekäytössä tehden myös siitosorin töitä tarvittaessa. Lisbethin isänisänemä Ulla Bo oli siitostamma, joka vieraili myös tuntiponina kotonaan siittolassa, joka järjesti myös poniratsastustunteja. Ulla Bo oli rauhallinen, kiltti ja asiakaspalveluhenkinen, joka toimi myös ihailtavan hellänä emänä varsoilleen.

Lisbethin Isänemä Ann-Carolin tulee osin suvusta, jossa ponit ovat toimineet myös ravikäytössä. Myös Ann-Carolinin kanssa tähdättiin raviradoille, mutta lyhyen askeleen ja laiskanpulskean luonteensa vuoksi tamma koulutettiin suht nuorena ratsuksi ja myytiin pienelle ponitilalle siitostammaksi. Ponitilalla tammalla myös kilpailtiin koulu- ja esteratsastuksessa. Lisbethin isänemänisä Vallas Oscar oli energinen, mutta ehdottoman hyväluontoinen raviponi, joka toimi hyvin myös ratsuna. Monipuolinen, todella miellyttävä ja rakenteellisestikin pätevä poniori oli kysytty jalostusori ja onkin periyttänyt kymmenille jälkeläisilleen monipuolista osaamista. Lisbethin isänemänemä Agatha YSK taas oli täysin ratsukäytössä koko ikänsä. Tamma oli suuren, menestyneen ponitilan kasvatti ja menestyi myöhemmin yksityisessä kilpakäytössä hyvin kouluratsastuksen parissa. Luonteeltaan Agatha oli aavistuksen herkkähipiäinen ja tammamainen.

Emän puolen sukuselvitys tulossa..

Jälkeläiset

synt.aikanimiisäomistaja
s. 25.12.2014o. Dahlgårds Kamferi. Kasper REC om. marsupieni (VRL-01026)
s. 11.03.2015o. Iltamäen Emil i. Dahlgårds Lenny om. Iltamäki
s. 09.04.2015t. Iltamäen Adelpha i. Iltamäen Dandelion om. marsupieni (VRL-01026)

Kilpaillut porrastetuissa kilpailuissa

Lisbeth on kilpaillut useassa lajissa ja päättänyt jo kisauransa. Kilpailumenestyksen löydät VRL:n profiilisivulta.


Päiväkirja

20.04.2015 Varsamuistoja
Nyt kun Lissulla on teetetty meillä jo kaksi jälkeläistä, on mukava kirjata muistiin varsa-aikojen parhaat hetket. Lissun odottaessa Emil-oria kaikki sujui todella hyvin. Tamma oli reipas, tyytyväinen ja synnytys itsessäänkin oli hetkessä ohitse ja terve, ponteva poika maailmassa. Sen sijaan seuraavan varsan kanssa oli selkeästi monimutkaisempaa: ennen kuin Adelpha-tamma syntyi, oli huoli kaksostiineyden mahdollisuudesta. Tämä osoittautui onneksi vain epäilyksi ja maailmaan tupsahti hieman ennenaikaisesti siro ponityttö. Adelpha kasvoi hitaasti ja se söi melko huonosti. Ajan kuluessa pieni taistelija vahvistui ja pääsin kertomaan uudelle omistajalle ilouutisia, että heidän tuleva ponitamma voi hyvin ja on mitä herttaisin tyyppi. Lissu on ollut molempina kertoina emänä huolehtivainen, mutta sietää silti varsalta maailman tutkailua kauempana emästään eikä lähde heti perään huolissaan. Jokainen tiineys ja varsa-aika on kuitenkin aina yksilöllinen ja Lissu on sinänsä aiheuttanut siinä suhteessa eniten huolta minussa kasvattajana. Aina saa pelätä osaammeko tarpeeksi, meneekö kaikki hyvin, joudummeko pettymään. Positiivisin mielin teetämme parin vuoden sisään Lissulla vielä kaksi jälkeläistä.

03.03.2015 Dahlgård Lisbeth muuttaa Iltamäelle
Meillepä muutti ihana uusi ponitamma! Dahlgårds Lisbeth on kilpaillut porrastetuissa kilpailuissa ennen meille tuloaan, joten saimme uudesta ponitammasta suoraan uuden siitosponin. Juuri nyt meillä on tosi paljon kisattavia poneja, joten oli lohduttavaa löytää laadukas poni osaksi kasvatustyötä. Lissu on osoittautunut hyvin rauhalliseksi ja myönteiseksi poniksi, jota ei kuitenkaan tarvitse montaa kertaa pyytää vallattomaan laukkaan pellolla tai kruisailemaan esteradalla. Mitä ujompi käsittelijä, sitä varovaisempi tämä neiti tuppaa olemaan. Lasten kanssa Lissu on siis oikein kiltti, vaikkei liiemmin jaksakaan kiinnostua turhiksi kokemistaan avuista. Hoitoponina Lissu on myös lapsille passeli, sillä tamma jaksaa seistä kauan kärsivällisesti neljällä jalalla ja nauttii harjattavana olemisesta. Lissu astutettiin oikeastaan heti meille muutettuaan Dahlgårdin omalla orilla Dahlgård Lennylla, joten odotettavissa on pian uusi pieni kotiin jäävä russponikasvatti!
VIRTUAALIHEVONEN / KUVAT © VRL-01811