PRO VITA

Miscarea pentru salvarea vietii


Pro Vita - Brancoveanu

In data de 15 mai 1990 s-a format structura organizata a miscarii Pro Vita. Inainte de acest moment Ioan Alexandru si Silviu Despa au colaborat informal in diverse proiecte cu organizatiile crestine Christiana si Caritas pe atunci conduse de Dr. Pavel Chirila si respectiv Emanuil Cosmovici, precum si cu organizatii de caritate britanice conduse de Alfred Gregory Eagers  venite sa sprijine viata celor neajutorati, in special a copiilor abandonati in strazi si orfelinate.

 La sfarstul unui curs de limba si literatura Ebraica la Universitatea din Bucuresti, Ioan Alexandru inspirat de conferinta de la Oslo la care a participat, impreuna cu  studentii si cei ce frcventau cursul facultativ au strans semnaturile necesare pentru inregistratra legala a Asociatiei si s-a ales ca patron spiritual al acesteia  sa fie Constantin Brancoveanu impreuna cu cei 11 copii "martir si parinte al neamului". A fost aleasa prima conducere: Presedinte Prof.Dr. Ioan Alexandru, Vicepresedinte Ing.Vasile "Silviu" Despa, Vicepresedinte Prof. Aurel Simionescu. Ulterior Preotul Tanase Nicolae va fi propus ca Vicepresedinte in locul lui Aurel Simionescu, acesta devenind Consilier al Asociatiei. Rugaciunile si intalnirile grupului pro vita au fost initial stabilite la Biserica Sfantul Gheorge cel Nou unde se faceau adunari saptamanale.Principalele directii de actiune propuse au fost:

-apararea drepturilor copilului nenascut

-educatia tinerilor in probleme de viata si familie in acord cu invatatura morala crestina

-lobby in favoarea unei legislatii pro vita si pro familie

 Tot in acel an  a fost editata prima revista pro vita Dreptul la Viata inspirati de  intalnirea cu Dr. John C.Willke, presedinte al organizatiei International Right to Life (U.S.A.), presedinte al Life Issues Institute Inc. care s-a petrecut la Arhipiscopia Romano Catolica din Bucuresti....

Au fost facute solicitari catre cei doi fosti presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu de gasire a unor solutii de limitare a ratei avorturilor:

 

S-au organizat diferite conferinte si mese rotunde pe temele propuse de Pro Vita cu invitati din tara si strainatate:

 

Dupa ce Ioan Alexandru s-a imbolnavit, preotul Tanase Niculae a preluat controlul Asociatiei Pro Vita Brancoveanu , alegandu-se o noua conducere care va  directiona  intreg efortul pentru sprijinirea caselor de copii ale Asociatiei Pro Vita pentru nascuti si nenascuti din zona Valenii de Munte fondata tot de preotul Tanase.

Lobbyul in Parlament precum si consilierea pre si post avort a femeilor s-a continuat totusi in Bucuresti  sub un bord Pro Vita care nu a reusit sa se constitue juridic datorita birocratiei si coruptiei, format din cetateni romani si americani: Silviu Despa, Ioachim Alexandru, Cosmovici Emanuel, Desloge William, Hanson Linda, Lucian Despa, Gheorghiu Mihai, Randy Tift , Boseff Monica, Gonzales Nannette pana  in 1998  cand  Secretariatul general al Camerei Deputatilor a   interzis accesul  in Parlament:

Apoi printr-un protocol semnat de Silviu Despa din partea Pro Vita, Dawn Menning din partea lui Global Partners si Jonathan Borisch din partea Pregnancy Resource Center International s-a hotarat constituirea  Fundatiei Clinica Pro Vita cu sediul central la Cluj sub coordonarea medicului David Ille. In tot acest timp s-au dezvoltat multe organizatii crestine de tip pro vita in principalele orase din tara precum Pro Vita Medica si Estera in Timisoara, Primul Pas in Iasi, Confident la Cluj, Iochebed in Oradea, Pro Vita Media in Bucuresti si altele. 

 

 
. 

Pro Vita si misionarii crestini

Pro Vita a intrat in parteneriat cu misionarii crestini americani. Mentionam pe Tim McKinney, un activist pro life care a venit in intampinarea si consolidarea miscarii nostre inca de la inceputurile ei si apoi un cuplu misionar  Billy si Peggy Desloge impreuna cu care s-a dezvoltat o strategie de salvare a pruncilor in maternitati prin informarea femeilor insarcinate asupra stadiilor de dezvoltare a copilului nenascut din pantecele matern precum si riscurile la care sunt supuse femeile in urma avortului.  Billy si Peggy Desloge au lucrat direct si au instruit consilieri pre si post avort in maternitatile spitalelor din Bucuresti, Oradea, Brasov cu  permisiunea Directorilor de spitale.

Au organizat meetinguri de sensibilizare a opiniei publice asupra acestei probleme de viata si de moarte (vezi video "Suntem toti copii")precum si alte misiuni crestine pe care le-au realizat cu entuziasm ( cartea "Comori din flacari" despre principiile crestine  practicate de crestini din diverse confesiuni care au suferit datorita regimului comunist.)

Din 1995, Pro Vita a intrat in parteneriat cu Global Partners Inc. reprezentata de Mike si Dawn Menning, crestini reformati,  care au dezvoltat relatii cu alte organizatii pro life din America facand cunoscut proiectul pro vita din Romania, precum : Lutherans for Life, Baptists for Life, Pregnancy Resurce Centers si altele, dar si cu persoane care au lucrat in diverse Centre de Consiliere sau in politici pentru viata si familie.

 Experienta lui Mike Menning ca om de afaceri, senator si candidat la postul de guvernator al statului Minnesota si mai presus de toate experienta de vietuire crestina ca parinte de copil nascut cu grav handicap, a fost benefica si incurajatoare.

 

(Foto) Grupul pro vita din Romania : Mihaela Despa, Silviu Despa, Rozalia Vranceanu in vizita la sediul central al Lutherans for Life din Nevada, SUA, alaturi de Linda Bartlett, Presedintele Organizatiei si Dr. James Lamb, Directorul Executiv.

Un alt misionar care s-a implicat in lupta impotriva avorturilor in Romania cu care Pro Vita a  colaborat un timp a fost medicul croat  Dr. Antun Lisec ce reprezenta organizatia Human Life International

Create a Free Website