Hirttivaara

SV-I, ADN I


© Tytti 01/2014

- Hirttivaaran Ristipisto, "Riku"
- suomenhevonen, ori
- 157cm, punarautias
- VH14-018-0565

- s. 15.12.2013, FIN
- 3v [03/14]*, n. 3kk=1a**

- kasv. Tinúvel VRL-05594, Hirttivaara
- om. Tinúvel VRL-05594, Hirttivaara

- kenttäpainotteinen
- KO. helppo A, RE. 110cm, ME. 100cm

SV-I myönnetty 15.03.2014 (3v)
(rakenne 7, suku 8, käytöskoe 15, ratsastuskoe 7,8
+ 10 (77.63%) = 47,8)

ADN I myönnetty 30.04.2014
(7.5-8.5-10 = 26p )

* 3v 15.03.2014 / ** 3v asti n. 1kk=1a

virtuaalihevonen / a SIM-game horse

Hoito-ohjeet

Yleistä
- Asuu karsinassa nro 1
- Tarhaa yksin
- Sido kiinni karsinan siivoamisen ajaksi

Tarhaus
- Riimu jää päähän tarhauksen ajaksi
- Ketju turvan yli taluttaessa, tarvittaessa myös lyhyt raippa mukaan
- Sateella sadeloimi, pikkupakkasilla ulkoloimi, kovemmilla pakkasilla toppaloimi

Hoitaminen
- Sido kiinni hoitamisen ajaksi
- Fleeceloimi päälle jos hikinen ratsastuksen jälkeen
- Liikutuksen jälkeen tarjottava vettä
- Jalkojen kylmäys rankemman teenin/hyppäämisen jälkeen, tarvittaessa myös lämpöpintelit yöksi

Liikutus
- Vapaata vähintään yhtenä päivänä viikossa
- Maastoon vähintään kerran viikossa
- Ratsastaessa suojat kaikkiin jalkoihin

Hirttivaaran Ristipisto

Rikun uudet sivut löydät osoitteesta http://www.kemikaaliromanssi.net/hirttivaara/h/ristipisto.htm

Riku on yksi Hirttivaaran tähänastisen kasvatustoiminnan helmistä. Kolmivuotiaana SV-I ja ADN I palkinnoilla palkittua komeaa oria ei ole täysin luonteella pilattu, eikä sen tulevaisuudensuunnitelmatkaan näin ollen ole kovin vaatimattomat. Tähtäimessä tietenkin menestyksekäs kilpaura ja kaiken maailman kissanristiäiset, jälkikasvua unohtamatta. Ehdottomasti yksi omistajansa suosikkihevosista!

Tallilaisten kesken Riku on melko tunnettu sottaisesta luonteestaan, sillä orin karsina on aina kuin pommin jäljiltä. Väkirehutkin se onnistuu syömään niin, että ainakin puolet rehusta tipahtelee karsinan pohjalle. Muuten Riku on yleisesti ottaen tosi mukava hevonen, joka aina kurkkii karsinasta hyväntuulisen oloisena ja korvat hörössä. Se on mukava ja kiltti myös hoitotilanteissa, joskin se kannattaa aina sitoa kiinni täksi ajaksi. Satuloidessa ja suitsiessa harvemmin ilmaantuu mitään ylitsepääsemättömiä hankaluuksia.

Taluttaessa Rikulle kannattaa pujottaa ketjunaru turvan yli, tarvittaessa mukaan voi ottaa myös lyhyen raipan. Pääsääntöisestihän Riku on melko kiltti taluttaa, mutta jos toinen ori on riittävän lähellä, voi yrittää mennä haastamaan riitaa. Tarhassa marhaa melko paljon, tai vaihtoehtoisesti etsii koko alueen likaisimman kohdan ja käy siinä piehtaroimassa. Mitä kuraisempi piehtarointipaikka, sen parempi!

Ratsuna Riku on melko kiltti ja toimii pienillä avuilla, mutta se voi ajoittain olla melko raskas edestä. Verrattain rohkeakin se on, eikä turhaan tuijottele erikoisemmankaan näköisiä esteitä - tai ylipäätään mitään. Tutun ja luotettavaksi osoittautuneen ratsastajan kanssa ori menee vaikka läpi harmaan kiven. Hyppääminen ja maastoilu (tai mikä parasta, nämä kaksi yhdistettynä) ovat ehdottomasti oriin lempipuuhaa, mutta se toimii melko hyvin myös kouluratsuna. Tällöin keskittymiskyky ei tosin ole välttämättä parhaimmillaan, mutta kunhan orille keksii koko ajan jotakin tekemistä, mitään ongelmaa ei pitäisi tulla. Ja ne puolipidätteet, puolipidätteet..!

Suku

i. Harharetken Risti-Jätkä
VH11-018-1398 / tprt sh 156cm
SV-I, KTK-III
ii. Koston Pata-Ässä
VH11-018-0939 / sh 158cm
KTK-II, KRJ-III
iii. Aapon Sylvesteri
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, SLA-II, KERJ-III
iie. Ruuturouva
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II, KRL-III, YLA2
ie. Moon Taiteilijatar
VH05-018-7709 / sh 158cm
KTK-III, KRL II, YLA2, SLA-I
iei. Sanansaattaja
SLA-II, YLA2
iee. Neiti Kesäheinätär
YLA2, SLA-I, KTK-III, Ch, KRJ-II
e. Kukkiksen Velmu-Tyttö
VH12-018-0423 / prn sh 158cm
ei. KJ Velmu
VH04-018-6653 / prt sh 160cm
YLA3, SLA-III
eii. Minä Itse
eie. Sankaritar
ee.Kukkiksen Elpantyttö
VH06-018-1835 / trn sh, 156cm
SLA-III, YLA3
eei. Elperi
YLA3
eee. Tauon Paikka
YLA3

3 polvinen suku / isälinja Aapon Sylvesteri / emälinja Tauon Paikka

Jälkeläiset

Riku otta vastaan 3 polvisia suomen(pien)hevostammoja.
Riku periyttää kilttiä mutta hieman sottaista luonnetta ja hyvää ratsastettavuutta. Oriin jälkeläiset soveltuvat hyvin mm. kenttäratsastukseen.

- Ei jälkeläisiä.

Kilpailukalenteri

PKK / Näyttelyt

15.03.2014kutsuRakenne: Suomenhevoset, tuom. Anne--HY
24.03.2014kutsuRakenne: Suomenhevosorit, tuom. Odelie--HY

Match Showt

16.05.2014kutsuMuut orit, tuom. Odelie--SIN1

Villit kilpailut / Vain sijoitukset

30.04.2014kutsu100 cm--5/39Villi-cup
27.05.2014kutsu110cm--4/43

Päiväkirja

18. toukokuuta 2014 / Ratsastustunnilla Kettuniemessä
Kävimme Rikun kanssa ratsastustunnilla Kettuniemessä. Opettajanamme toimi Johanna Kuikka, ja tunnin aiheena olivat siirtymiset.

"Hetken kun jo ajattelin että tätä sakkia ei oltaisi niillä helpommilla hevosilla siunattu, Riku tarpoi uralle hienossa muodossa ja esitteli meille kaikille loistavan esimerkin hyvästä meiningistä. Pitkin tuntia orin menohalut kyllä kasvoivat silmissä ja sait pidätellä herraa, mutta oli se silti kaunista. Riku oli alkukäynneissä hieman jähmeä vaikka muodossa olikin. Ympyröiden kautta siitä muovautui kuitenkin taipuisa ja muovailtava, josta oli hyvä jatkaa. Siirtymisten erityisesti alkaessa Riku kulki hieman notkolla, mutta orin pyöristyttyä meno oli kaunista. Rikua sai ympäri tunnin kyllä rauhoitella ja ajoittain etuosa kävi hieman raskaaksi ja askeleet matalemmiksi. Pääosin kuitenkin ori kulki miten olenkin ko kuvaillut, energisesti ja nätisti. Sain kuitenkin muistuttaa sinua moneen kertaan parista asiasta: ensinnäkin, muista asettaa kulmissa ja ympyröillä, ja toiseksi pidä kantapäät alhaalla, niin jalustinkaan ei tipahda. Kyynärkulmakin oli aika terävä, kiinnitä siihen huomiota. Ratsastajan korjailuilla Riku voi olla erittäin esimerkillinen ratsu, jatkakaa samaan malliin parina!"

(Tuntikutsu)

30. huhtikuuta 2014 / Adina oripäivät
Riku ja Olli (Tulikello) olivat edustamassa Hirttivaaran oreja Adinassa järjestetyillä oripäivillä. Riku osallistui nuorten hevosoriiden luokkaan. Ori sai 26 pistettä (7.5-8.5-10 = 26p) ja palkittiin ADN I-palkinnolla! Riku oli ainoa tilaisuuden seitsemästä orista, joka palkittiin.

(Oripäivien kutsu & tulokset)

24. maaliskuuta 2014 / Näyttelyissä
Riku oli PKK:n alaisissa näyttelyissä Elisan yksäreissä. Se osallistui suomenhevosorien rakenneluokkaan, jonka tuomaroi Odelie. Ori palkittiin HY-palkinnolla.

15 maaliskuuta 2014 / VSR:n varsa-arvoinnissa
Riku oli Virtuaalisten Suomenratsujen varsa-arvioinnissa, 3-vuotiaiden luokassa. Ori sai rakenteesta seitsemän ja suvusta kahdeksan pistettä. Tilaisuuden ajan ori käyttäytyi melko hyvin pientä kiukkukohtausta lukuun ottamatta, ja sai käytöskokeesta 15 pistettä. Ratsastuskoe oli helppo C:n koulurata, jossa Riku sijoittui toiseksi prosentein 77.63. Ratsastuskokeesta ori sai pisteitä 7,8 + 10. Yhteensä ori sai siis 47,8 mikä oikeuttaa SV-I palkintoon. Rikusta ollaan erittäin ylpeitä!

15. maaliskuuta 2014 / Näyttelyissä
Riku oli PKK:n alaisissa näyttelyissä Terälän tallilla. Rikun ensimmäinen matka kuljetuskopissa sujui melko hyvin, kunhan ori pienten erimielisyysten jälkeen saatiin suostuteltua kyytiin.. Itse kilpailupaikalla ori yritti hirveästi huudella muille tammoille ja katsoi muita oreja pahalla silmällä. Itse näyttelykehässä Riku käyttäytyi yllättävän asiallisesti. Ori osallistui Annen tuomaroimaan rakennekuvaluokkaan, joka oli avoinna suomenhevosille. Ori sai HY-palkinnon, ja sen kuva arvioitiin seuraavanlaisesti: "Ryhdikäs. Sukupuolileima erinomainen. Tukevassa kunnossa. Etujalat eteen kiinnittyneet. Ahdas päänliittymä. Hyvä, voimakas takaosa. Karvassa upea kiilto."

Ulkoasu © M Layouts, kaikki muu © Tinúvel ellei toisin mainita (Lue lisää)
Hirttivaara on virtuaalitalli -- Hirttivaara is a SIM-game stable