Zoo History

met veel gesloten dierentuinen


Dierenpark "De Vleut" / Best Zoo (van Zodiac Zoos) 

1932 tot 3 augustus 2010

 

 

Midden in het Brabantse landschap (aan de Broekdijk 15 te Best) lag Dierenpark “De Vleut”. Jong en oud kon zich er vermaken. Er waren verschillende dieren uit alle delen van de wereld; van geiten en schapen tot panters, kamelen en apen. Ook waren er jaguars, poema’s en lama’s. Er was een speeltuin, een patatkraam en een kinderboerderij. De aantrekkelijke entreeprijs en de bijzondere ligging maakten dit park uitermate geschikt voor groepsbezoeken en schoolreisjes. In de kinderboerderij konden de kinderen kennis maken met de verschillende dieren. Elke jaar bood men scholen de mogelijkheid voor een extra "educatief uurtje". Er was een levend ganzenbordspel door de kinderboerderij, waarbij de kinderen de gansjes speelden en samen met een moedergans probeerden om zo vlug mogelijk het spel uit te spelen. Aanvullend kregen de kinderen een kleurplaat en mochten de kinderen met de konijntjes knuffelen.

Het dierenpark was geopend in het zomerseizoen van maandag tot en met zondag van 9:30 tot 18.00 uur en in het winterseizoen van 10.00 uur tot 16.00 uur. De kassa ging 45 minuten voor sluitingstijd dicht. De kerstdagen en met oud en nieuw was het park gesloten. Honden waren in dit park niet toegestaan.

 

Janus van Laarhoven schreef zijn vogelhandel in 1932 in bij de Kamer van Koophandel. Zijn zoons Ad, Martien en Jan maakten er in 1972 een dierenpark van. Het dierenpark kreeg de voor de handliggende naam ¨De Vleut¨, gezien het feit dat het dierenpark in buurtschap De Vleut lag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2003 kreeg het park een professionelere uitstraling met een nieuwe naam en huisstijl. De naam Dierenpark de Vleut veranderde toen in BestZoo.

In juni 2007 werd (na twee jaar onderhandelen) dit dierenpark overgenomen door Zodiac Zoos, een organisatie die diverse dierentuinen in Nederland bezit. Over het overname bedrag zijn nooit mededelingen gedaan. Best Zoo was tot op dat moment eigendom van de familie Van Laarhoven. Vier van de 27 werknemers van Best Zoo waren Van Laarhovens. Manager Ontwikkeling Ad en zijn nicht, parkmanager Angelique, waren in hun nopjes met de overname. De naam Best Zoo bleef bestaan en het personeel ging mee in de nieuwe organisatie.

 

 

Best Zoo zou verhuizen naar de andere kant van de Broekdijk. Daar zou de dierentuin zeven hectare worden. Best Zoo beschikte toen over 2,3 hectare. Het aantal betalende bezoekers zou na de verhuizing moeten groeien van 65.000 naar 150.000 per jaar. Zodiac wilde recreatie, educatie, natuurbehoud en wetenschap op een spannende manier presenteren. „Grote biotopen, veel hout en vooral veel groen”, vertelde B. Wagenaar van Zodiac. „ Bezoekers moesten zich bewegen door jungle-achtig gebied waarbij ze op onverwachte momenten oog in oog komen te staan met dieren. Hekken zouden ze nauwelijks gebruiken; natuurlijke afscheidingen, zoals water, zouden worden gebruikt.” Het nieuwe Best Zoo zou themagebieden krijgen, zoals een kinderboerderij met traditionele Brabantse huisdieren en gebieden die zijn geïnspireerd op Australië en het Afrikaanse eiland Madagaskar. Helaas liep alles anders; bezoekersaantallen vielen lager uit en om financiele redenen werd de verhuizing door Zodiac Zoos afgeblazen. Zodoende werd Best Zoo op 3 augustus 2010 verkocht aan een particulier, Jos Nooren.

Create a Free Website