Review from Patimat 2015

This review is translate with google

Is not the creator who is able to give life ....

Acrylic painting on cnvas

Size: 116 x 200

Year: 2013

Acrylic painting on cnvas

Size: 116 x 200

Year: 2013

Strolling through the expanses of the Internet, I came across a magnificent Dutch expressionist Shefqet Avdush Emini. Later, I was fortunate to get to know him and work for international ART-symposia.

 Expression in color, line, and at the same time, a sense of proportion and harmony - it works like live his own life. They are not designed to ensure that like it or bribe, they are not cloying and not decorative, not cold and dead. It stops swaying life and fascinates the viewer. Bright, contrast, at first glance filled holiday, they both carry the drama.

Amazingly thin ratio of proportions, colors, tones indicate the presence of basic academic knowledge, which release the artist from the fear of doing something wrong. And it gives the artist the right to be fluent in line, that first catches the eye in its schedule.

 This professional immediacy just felt in every movement of the hand, or rather, in each span baggy fleyts through which it enters into an implicit contract with the painting, in a hot working process and forget about the outside world. This is the time of the soul's ascent of the mind, breaking down the barriers of fear giving birth to the best results.

Looking at how the Shefqet Avdush Emini, it may seem that he just casually sprays paint on canvas, but then where do these whimsical abstract and, at the same time, it is figurative landscapes, which are read hot summer field cool water bays or just the state of nature, and subtle sensual images of women with bottomless deep eyes, radiating the whole fate. He portrays them as if he had lived a life with them. Women who portrays  Shefqet  Avdush Emini, always seductive and romantic.

Shefqet - King color palette it is independent from the experience of others, he is dictating its terms, taming the colors with each other, for example, he uses the royal blue on the cheek covered with a thin veil of pink blush, making face to glow from within and thus throwing a challenge to all academic canons . Complex tone, turning into an open net color. Heavy rough texture, flowing silk in soft covering, the former once, rough canvas soft gloss, etc. - So he breaks all the rules of representation, it is, it is free and it is his main horse!

 His work is not so much intriguing topics as pulsating rhythms, a lot of energy, arousing an emotional response from the viewer. And because it stops people passing by, gathering crowd near him, organizing thereby unscheduled performance. Regardless of the format, the quality of the material of the outer atmosphere, it comes out the winner of this game, creating a new life on the canvas, missed through the filter of his own soul.

This artist can talk endlessly, but better than any words say it works. They can be seen on almost all the photographs of contemporary international accounting ART symposia. He conducts master classes in different countries, and artists from all over the world come to him to catch his life-affirming, bright and light-filled art. Generously sharing ability, he is not afraid of competition, leaving nothing for the soul as well as confidence in themselves and in their abilities, who gave him to his mother's milk.

http://www.shefqet.com/

http://kunstwereldwijdnetwerk.nl/.../shefqet-avdush-emini-bio...

http://shefqetavdushemini.123website.nl/

http://shefqetemini.beep.com/cv.htm

Patimat  Guseynova Sharuhanova artist. Russia, Dagestan.

Acrylic painting on cnvas

Drawing

Не тот ли творец, кто способен вдохнуть жизнь ….

Прогуливаясь по интернет просторам, я наткнулась на великолепного голландского экспрессиониста Shefqet Avdush Emini.  Позже, мне посчастливилось познакомиться с ним и работать на интернациональных ART-симпозиумах.

 Экспрессия в цвете, в линии и, в тоже время, чувство меры и гармонии – его работы будто живут своею собственной жизнью. Они не рассчитаны на то, чтобы нравится или подкупать, они не приторны и не декоративны, не холодны и не мертвы. Именно колыхание жизни останавливает и завораживает зрителя. Яркие, контрастные, на первый взгляд наполненные праздником, они одновременно несут в себе драму.

  Удивительно тонкие соотношения пропорций, цветов, тонов говорят о наличии фундаментальных академических знаний, которые высвобождают художника от боязни сделать что-то неправильно. И это дает право художнику владеть свободно линией, что первым бросается в глаза в его графике.

 Эта профессиональная непосредственность так же чувствуется в каждом движении кисти, а точнее, в каждом размахе широченного флейца, через который он входит в негласный договор с живописью, в жарком рабочем процессе, забывая о внешнем мире. Таков момент восхождения души над разумом, ломая преграды страха рождающий лучшие плоды.

Глядя  на то как работает Shefqet Avdush Emini, может показаться, что он просто разбрызгивает небрежно краску по холстам, но откуда тогда берутся эти причудливые абстрактные и, в тоже время, вполне фигуративные пейзажи, на которых считываются жаркие летние поля, прохладные водные заливы или просто состояния природы, и тонкие чувственные образы женщин с бездонно-глубокими глазами, излучающими целые судьбы. Он изображает их так, как будто бы прожил жизнь вместе с ними. Женщины, которых изображает Shefqet Avdush Emini, всегда обольстительны и романтичны.

Shefqet - король цвета, его палитра независима от чужого опыта, он диктует свои условия, усмиряя цвета между собой, так, например, он использует кобальтовый синий на щеке  покрытой пеленой тонкого розового румянца, заставляя светиться лицо изнутри и тем самым  кидая вызов всем академическим канонам. Сложные тона, переходящие в чистый открытый цвет. Тяжелые грубые фактуры, перетекающие в шелковую нежность, покрывая, бывший когда-то, шероховатый холст мягким глянцем и т.д. - таким образом, он ломает все представления о правилах, он вне, он свободен и это его главный конь!

ü  Его работы интригуют не столько тематикой, сколько пульсирующими ритмами, огромным зарядом энергии, возбуждающим эмоциональный отклик у зрителя. И потому, он останавливает проходящих мимо людей, собирая толпы возле себя, организуя тем самым внеплановый перформанс. Независимо от формата, качества материала, внешней атмосферы, он выходит из этой игры победителем, создавая новую жизнь на холсте, пропущенную сквозь фильтры своей собственной души.

Об этом художнике можно говорить бесконечно, но лучше любого слова скажут его произведения. Их можно увидеть почти на всех отчетных фотографиях современных интернациональных АRT симпозиумов. Он проводит мастер-классы в разных странах, и художники со всего мира приезжают к нему, чтобы заразится его жизнеутверждающим, ярким и наполненным светом искусством. Щедро делясь умением, он не боится конкуренции, не оставляя ничего за душой, так как уверен в себе и в своих способностях, которые передались ему с молоком матери.  

http://www.shefqet.com/

http://kunstwereldwijdnetwerk.nl/…/shefqet-avdush-emini-bio…
http://shefqetavdushemini.123website.nl/
http://shefqetemini.beep.com/cv.htm

Обзор от Патимат Гусейнова Sharuhanova художника. Россия, Дагестан 21-3-2015

Website: http://patimat-guseynova-sarukhanova.webnode.nl/

                  http://maicho72.wix.com/patimat#!review-2015/c1cf5

Kristaq Shabani

Kristaq Shabani

13 August· Edited

Kristaq Shabani posted this.

INFORMIM I PRESIDENCES SE LNPSHA "PEGASI” ALBANIA

STUDIUESJA, POETJA DHE ALBANOLOGIA MA. MIGENA ARLLATI NE KRYE TE LSHPA (LIDHJA E SHKRIMTARĖVE DHE ARTISTĖVE "PEGASI" KOSOVA, NĖ BASHKĖORGANOGRAMĖ TĖ LNPSHA "PEGASI” ALBANIA

Organizimi pegasian nė Kosovė: LSHPA “PEGASI “ KOSOVA pjesė pėrbėrėse e organizuar e Lidhjes Ndėrkombėtare e Poetėve , Shkrimtarėve dhe Artistėve "Pegasi" Albania me deget: Prishtinė , Dega e Lidhjes Gjakovė- Prizren -Pejė, Dega e Lidhjes Klinė - Ferizaj si dhe anėtaret e LNPSHA "PEGASI" ALBANIA nė tė gjithė KOSOVĖN, krijojnė, sipas Statutit tė LNPSHA “PEGASI” ALBANIA, Lidhjen e Shkrimtarėve , Poetėve dhe Artistėve "PEGASI" KOSOVA , e cila ėshtė e ndėrlidhur me LNPSHA "PEGASI” ALBANIA... Nė krye tė kėsaj Lidhjeje njė figurė e njohur me emėr e letėrsisė, gjuhėsisė dhe artit kosovar, studiuesja, poetja , albanologia Ma. MIGENA ARLLATI, e zgjedhur nė Konferencėn e Katėrt tė LNPSHA"PEGASI" ALBANIA, e cila i zhvilloi punimet me 01.02.2014 nė kėtė detyrė , sipas organogramės sė re tė LNPSHA "PEGASI" ALBANIA...

Gjithė pegasianėt, kudo ku ndodhen, nė tė gjitha vendet e botės , e urojnė tė talentuarėn Migena nė detyrėn e re dhe gjithe te zgjedhurit e tjere ne kryesi, njerez te nivelit te larte dhe te talentuar, pėr njė ecuri progresive tė letėrsisė dhe artit bashkėkohor.

Nė krye tė kesaj Lidhjeje:

1. Ma. Migena Arllati , Kryetare e LSHPA "PEGASI" KOSOVA

2. Prof. Dr. Resmije Kryeziu, studiuese, Z/ Kryetare e LSHPA "PEGASI" KOSOVA, Prishtinė

3. Publicistja dhe shkrimtarja e njohur Naxhije Doēi, Z/Kryetare e LSHPA “PEGASI” KOSOVA, Prishtinė

4. Dr. Shefqet Dinaj, historian, poet Sekretar i pėrgjithshėm i Lidhjes

5.Shefqet Avdush Emini, piktor Sekretar i Shkėmbimit Universal tė Vlerave Universale, Holandė

6. Idriz Berisha, piktor akademik, sekretar pėr Artin i Lidhjes, Klinė

7. Dibran Fylli, poet, aktor Sekretar pėr Publikimin

8. Sherife Thaēi, Drejtore e Veprimtarive pegasiane ne Kosovė

9. Lirije Asllani Osmani, poete, sekretare pėr talentet e rinj tė LSHPA “PEGASI’ KOSOVA

10. Mentor Thaqi, Koordinator i Lidhjes me Diasporėn, GJERMANI

11. Shejmondė Paēarada, koordinatore e Lidhjes , Angli

Ky material ėshtė firmosur nga gjithė anėtarėt e Kėshillit tė Pėrgjithshėm tė LNPSHA “PEGASI” ALBANIA dhe ėshtė votuar nga 95% e delegatėve tė konferencės sė pėrgjithshme .

Konferenca e Katėrt e LNPSHA “PEGASI” ALBANIA GJIROKASTĖR, 01.07.2014

Artist: Shefqet Avdush Emini

 

 

Bota Sot 2012

Nga Kosova nė atdheun e Rembrandit, e prej aty, nė galeritė mė me nam tė botės

Faruk Tasholli

Intervistė me piktorin Shefqet Avdush Emini

Ateletė e Akademisė sė Arteve tė Universitetit tė Prishtinės nė ato ndėrtesa pėrdhese qė ruanin vjetėrsinė e kryeqytetit hapėsirave universitare ku po lėshomnte shtat Biblioteka, ngadalė por sigurt po i kultivonin artistėt e rinj, sa nė fushėn e pikturės, tė grafikės, tė skulpturės, ndėrsa nė anėn tjetėr kumbonin zėrat basė, tenorė, baritonė e sopranė,pėrkrah instrumenteve elite muzikore. Nga ato atelie, me blokun e mbushur me piktura e vizatime qė mezi e mbėrthente nėn sqetull, hynte e dilte studenti i pikturės Shefqet Avdush Emini, nga mė tė mirėt nė klasėn e Profesor Nysret Salihamixhiqit, pėr t’u bėrė shumė vite mė vonė, me pikturat e tij, pjesė e galerive dhe muzeve mė me renome tė metropoleve artistike botėrore. I lindur dhe i rritur nė Davidovc tė rrafshit tė Kosovės, pos peizazheve tė fushės dhe maleve tė Sharrit pėrballė, Shefqet Avdush Emini, nė fėmijėri, nuk do tė takohet me pikturėn e mjeshtėrve tė ndryshėm, por nė vete do tė mbrujė talentin si dhuratė e natyrės. Ai pas gjimnazit nė Shtime dhe nė Ferizaj, bėhet student i Akademisė sė Arteve nė Prishtinė, ku pjesėn mė tė madhe tė kohės e kalon nė atele duke pikturuar dhe duke studiuar veprat e mjeshtėrve tė mėdhenj. Si student, idol do ta ketė Rembrandtin, ku njė ditė, papritur do tė jetė pjesė e atdheut tė tij. Diku nė fillim tė viteve tetėdhjetė, derisa po pinim kafe nė byfenė e Akademisė me profesor Anton Gllasniqin, aty hyri Shefqeti. Ulu me ne Gjeni, i tha profesori, derisa studenti i tij mezi gjente vend ku ta vendoste bllokun e madh. Fjalėt e Antonit i kuptova si kurajo pėr studentin e tij, ndėrsa mė vonė, ato sikur ishin njė parathėnie reale. Pas Akademisė dhe pas punės nė Kosovė, ai njė ditė do tė gjendet nė Holandė, i pėrndjekur nga pushteti serb dhe tash, vazhdon tė jetojė dhe tė punojė nė kėtė vend, i rrethuar nga familja e tij dhe nga veprat pikturale qė i bėjnė nder atij dhe artit shqiptar. Me artistin Shefqet Avdush Eminin, keto ditė u ndalėm pėr pak ēaste dhe bėmė kėtė intervistė pėr lexuesit shqiptarė.

 

Kritiku i Artit Gjerman Dr.Helmut Orpel

Dr.Helmut Orpel Nga ekspozita ne Manhaim Gjermani

 

- Cilat ishin rrethanat qė njė piktor i ri tė realizohej nė Kosovė?

-Nuk ka qenė lehtė: nė njė anė ishte situata e rėndė politike nėn okupimin e Serbisė, ndėrsa bashkė me tė edhe gjendja e rėndė ekonomike dhe ndėrprerja e perspektivės pėr arsimim dhe krijimtari tė tė gjitha fushave. .Kushtet e punės kanė qenė tejet tė vėshtira. Nė ato kushte tė rėnda tė punės edhe atmosfera krijuese ishte depresive, e cila lente pak hapėsirė tė mendohej e te punohej pėr tė bukurėn.

Ekspozita ne Luver,Paris 2010

- A ju shtrėngoi situata politike nė Kosovė t'ia mėsyni Perėndimit?

- Personalish po, sepse nė atė kohė isha i ndjekur prej politikės serbe. Arsyeja e fundit ishte se unė pikturova nė njė restoran tė vogėl nė Shtime turturat serbe ndaj popullit shqiptar: qizmet e pėrgjakura tė ushtrisė kriminele tė asaj kohe.Tė nesėrmen policia serbe ia mbyllėn lokalin pronarit duke i torturuar mysafirėt qė ishin prezentė dhe ato piktura i prishėn njėkohėsisht. Nė tė njėjtėn ditė e dhanė nė televizion se ēka punojnė seperatistėt shqiptarė. Fati deshi qė mua mė takuan dhe m’u ka dashtur tė fshihesha pėr njė kohė derisa kam gjetur shteg tė dal nga Kosova.M’u dasht ta braktis vendin e punės ku isha duke punuar si mėsimdhėnės i artit, bashkė me vendlindjen time shumė tė ēmuar.

Kritiku i Artit Italian Giovanni Cardone

 

- A e zgjodhe Holandėn apo fati tė qiti kėndej. Si u bė qė tė vendosesh kėtu?

- E kam zgjedhur pėr hir tė idolit tim e mjeshtrit tė madh botėror Rembrandtit, me shpersėn qė tė bėhem edhe unė njė artist i madh nė botė!

- Cilat ishin vėshtirėsitė qė u ballafaqove nė vendin e ri, nė Holandė?

- Fillimi ka qenė shumė i veshtirė, por hap pas hapi, kėtu kam gjetur shumėēka tė mirė dhe ēka ėshtė mė e rėndėsishme, kėtu njerėzit e duan artin dhe dinė ta vlerėsojnė atė.

Isha i ftuar musafir nderit ne festivalin e Sharm el Sheikh,Egjipt 2011

Isha i ftuar musafir nderit ne festivalin e Sharm el Sheikh,Egjipt 2011

- Si ju priu fati qė tė afirmoheshi nė njė hapėsirė tė vėshtirė konkurrente nė botėn perėndimore tė artit?

- Kėtu puna ēmohet dhe vlerėsohet. Kuptohet se nga ne tė huajt kėrkohet tė punojmė shumė mė shumė se artistėt vendas, mirėpo aftėsia dhe puna nuk mohohet nuk ka kritere tė dyfishta. Mjerisht tek ne nė Kosovė ndodh e kunėrta: jo vetėm puna, por edhe shumė aspekte tė tjera merren parasysh, si pozita nė shoqrėi, gjendja materiale etj. Nė Holandė je artisti i mirė nėse vėrtet e arrin kėtė epitet, kurse aspektet tjera nuk luajnė rol tė veēantė. Pėr fat tė mirė kjo praktikisht ka ndodhur me mua se pėrndryshe nuk kisha mbėrri ku jam. Shumė herėt kam filluar tė shes piktura. Kudo qė isha nė Holandė kisha mjaft porosi, sė pari pėr portrete dhe pastaj pėr pikturat te tematikave tė ndryshme. Nė qytetin e parė ku isha nė fillim, pėr kinemanė e qytetit, e kam bėrė, njė pikturė qė qėndron nė holin hyrės. Ofertat kanė qenė tė shumta, sė pari nė Holandė e pastaj edhe jashtė saj.

Inter-Art Exhibition in Washington D.C.U-2011

Epozita vetijake ne Atrium ne Den Haag,Holand 2011

International Gallery bienaal festival of portrait,drawings tuzla , Bosnia and Hercigovina 2011

Ekspozita ne Muzeun e Analya,Turqi 2011

- Cilat ishin ekspozitat e tua kolektive dhe personale dhe sa keni tėrheq vėmendjen e kritikėve dhe tė blerėsve tė pikturave?

- Numri i ekspozitave tė mia ėshtė shumė i madh. Kam ekspozuar nė shumė vende tėbotės. Nėse duhet veēuar ndonjė, atėherė e veēoj atė nė Louvre nė Paris, Bienale Cianciano nė Itali, Gagrilaldi nė Britani tė Madhe, museu MAC nė Brazil dhe njė ekspozitė tjetėr qė mė ka lėnė pėrshtypje tė mira, e qė ka qenė e papritur, ėshtė ajo nė Catroceni Museum nė Bukuresht. Nė pallatin e bukur tė ish presidentit Ēaushesku. Pos ekspozitave tradicionale, kam marrė pjesė nė sympoziume, festivale dhe workshop-e tė vendeve tė ndryshme.

Acryl ne pelhur 60x80 - 2012

Piktur vaj ne pelhur 54x54 - 2009

- Si u bė qė t'i thyeni kufijtė , madje tė bėheni njė piktor i njohur interkontinental?

- Mbas njė numri tė respektuar tė ekspozitave nė Holandė, fillova tė marr thirrje nga vende tė tjera tė Evropės. Po jo vetėm thirrje. Madje, mė kujtohet dhe ishte nje befasi, kur mė mbėrrini njė letėr qė dikush nga Franca kėrkonte autogramin tim ta ruajė nė koleksionin e muzeut tė saj. Pastaj ka pasur kėso lloj kerkesash edhe mė vonė, por kjo e para mė ka lėnė pėrshtypje dhe mė ka kurajuar pėr punė.

Me koleget nga simposiumi Sharm El Shik Egjipt 2010

- Nė cilat vende mė shumė jeni bėrė i njohur nė qarqet artistike?

- Jam munduar qė jo vetėm nga njė herė tė ekspozoj nė njė vend, por te jem artist i pėrhershėm. Mė duket se kur ekspozoj vetėm njė herė, ai moment ėshtė fare kalimtar. Kėshtuqė unė vazhdoj tė jem nė kontakt me botėn e artit tė atij vendi.

 

Ketu kam lind dhe ketu do te vdes

Vaj ne pelhur 40x50

- Sa komunikoni me botėn artistike shqiptare?

- Shumė pak, megjithatė, i kam disa kolegė tė nderuar shqiptarė me tė cilėt komunikoj.

- Sa keni mundėsi ta pėrcillni pikturėn qė sot krijohet nė hapėsirat shqptare, por edhe tė piktorėve shqiptarė qė janė tė shpėrndarė nėpėr botė. Cila ėshtė perspektiva e kėsaj pikture.

- Mendoj se gjenerate e re e artisėtve tė Kosovės ka mundėsi tė zhvillohet nė fushėn e artit. Jashtė Kosovės ėshtė njė numėr i vogėl i artistėve qė artin e kanė primar. Kuptohet qė njė artist duhet tė jetė i angazhuar vetėm me art nėse mendon tė mbėrrijė rezultin e duhur. Kuptohet se nė kėso nivele tė artistėve ėshtė njė numėr i vogėl.

- Cilat ekspozita kanė ndikuar qė suksesi tė shėnohet bindshėm.

- Ēdo ekspozitė ka ndikuar pozitivisht dhe ka zgjuar intersim tė madh dhe ka kontribuar nė pėrgjithėsi. Galeritė jo vetėm qė ma kanė afruar njė ekspozitė, por edhe anėtarėsinė e pėrhershme, tė jem arsisti i regullt. Nė Holandė jam anėtar i artistėve nė nivelin shtretror, jashtė Holandės jam anėtar i regullt i galerive dhe muzeve nė shumė vende si pėr shembull: Danimarkė, Turqi, Brazil, Rumuni, Bullgari, Egjipt, etj.

Ekspozite vetiak ne Amsterdam 2011

- A keni nė plan hapjen e ndonjė ekspozitė nė Kosovė?

- Planet i bėj simbas thirrjeve. Nė cilin vend marr thirrje aty ekspozoj. Nė Kosovė nuk kam qenė i thirrur asnjėherė.

- Cilin lloj tė pikturės kultivoni, cilėn teknikė e aplikoni mė sė shumti?

- Shprehjen figurative abstrakt expresionizėm, kurse e perdor teknikėn vaj nė pėlhurė dhe acryl nė pėlhurė.

Vizatim 2011

- A e preferoni ende vizatimin?

- Po, e perdor dhe ėshtė mjaft i sukseshėshm. Nė vitin e kaluar kam marrė ftesė ku dhe kam ekspozuar nė Rumuni, Bullgari, nė biennale tė vizatimit Tuzla dhe nė dhjetor nė Washington. Kurse nė Kosovė kam qenė i refuzuar nė Bienale tė vizatimit mė 2008. Menjėherė pas refuzimit nga Kosova kam marrė ftesė nė biennale Cianciano nė Itali, ku puna ime ka zgjuar interesim te madh. Prej 260 artistėve sa kemi marrė pjesė, nga ky nienal jemi zgjedhur n 30 prej tyre tė expozojmė nė Londėr nė galerinė e mirėnjohur Gagrialdi. Mė 2010 kam marrė thirrje pėr tė ekspozuar nė Louvre nė Paris, dhe kam pasur jashtėzakonisht kritika pozitive rreth punės sime si dhe njė komision me propozoi qė prej ekspozitės sė Parisit tė marr pjesė me njė ekspozitė shumė tė madhe nė World trade centrum nė Bejin, Kinė.

- Unė ende e ruaj njė portret timin qė ma keni bėrė mė 11 mars tė vitit 1981, me laps. A e punoni ende portretin?

- Po mė kujtohet ai portret dhe mė vjen shumė mirė qė e ruani me kujdes shoku im, Faruk. Portretet i punoj ende por me njė shprehje tjetėr, mė lirike dhe mė bashkėkohore.

Ekspozi ne Geshaview Bulgari 2011

Ekspozita Art for heart,Hannover,Germani 2011.

 

Ekspozita kolektive Tetov,Maqedoni 2010

Mannheim,Galeri Bohner,Gjermani 2010

Torbny Galeri,Danimark 2010

Ekspozite ne Museum Nacional Cotroceni Bucharest,Romani 2009

Ekspozta kolektive ne Vien,Astri ne galerin JMA 2009

Ekspozita vetiake ne Galerin Sirgvison Danimark 2008

Marziart Hamburg, Gjermani grup galleri 2005

- Nė shtypin e kohės si student, keni botuar mjaft vizatime dhe piktura. Sot a i botoni punimet tuaja?

- Po, i botoj dhe njė numėr tė publikimeve pėrpiqem t’i ruaj nė arkivin tim. Fatbardhėsisht qė mediat elektronike na mundesojnė tė publikojmė dhe t’i ruajmė mė lehtė se mediat tradicionale. Publikime dhe kritika tė ndryshme kam jo vetėm nga Holanda por edhe nga vende tė ndryshme tė botės. Kritika apo publikimi i fundit ka qenė nė dhjetor tė vitit tė kaluar nga njė kritike dhe historiante profesionale nga Holanda lidhur me dy ekspozita vetjake tė fundit nė Amsterdam dhe Den Haag. Pėr ēudi qė suksesi im nuk i tėrheq mediat shqiptare dhe mbsein nęn hijen e injorancės. As ekspozita nė Luvėr , Kinė dhe Washington nuk u la pėrshtypje gazetarėve tė Kosovės, kur dihet qė keto jan muzetė mė tė mėdha tė botės. Gazetarėt kosovarė janė mė shumė tė angazhuar me fillestarė qė depėrtojnė nė ndonjė vende tė Europės.

Ne Danimark 2008

- Si jeton nė Holandė. Si jeton familja e juaj. Ku janė tė angazhuar fėmijėt?

- Nė Holandė jetoj qe dy decenie. Jetoj me gruan dhe katė femijėt e mi nė qytetin Arnhem. Gruja punon ne Universiteitn Radboud nė Nijmegen si kėshilltare e ambientit. I kam 3 vajza e njė djalė, tė gjithė studiojnė, dy vajzat juridikun , djali ICT kusrse vajza mė e vogėl ėshtė nė shkollėn e mesme. Unė, si dihet, merrem me krijimtari aristike, jap master klasė nė njė akademi private dhe jap workshops. Po nga ana tjetėr udhėtoj shumė, si pėrmendė mė parė nė symposiume, workshop-e dhe seminare.

Simpoi ne Sharm El Sheikh 2010

- Cka ju pret nė tė ardhmen. A mund t'ju pėrgjigjeni me punė kėrkesave krijuese qė ju shfaqen si artist?

- Ne vitet te fundit nuk mund t’u pėrgjigjem kėrkesave qė mė ofrohen. Por e bėj seleksionimin simbas kushteve qė ofrojnė vendet ku ekspozohet. Do tė vazhdoj tė punoj deri sa tė jam nė gjendje tė regullt shėndetėsore. Mė tėrheqin vende mė tė panjohura qė ende nuk i kam vizituar. Mė nė fund jam shumė i lumtur qė m’u dha mundėsia tė lė njė testament tė kulturės shqiptare nė hisotrinė e artit botėror, qė brezat e ardhshėm tė kenė ēka tė mėsojnė dhe ta ndjejnė krenarinė qė i takojmė njė kombi qė i ka dhėnė diēka kulturės botėrore.

 

 

Simpoziumi ne Tepecik, Turqi 2010


2011 Shefqet with Embassy of Kosovo in Den Hague

 

Amsterdam, November 2011, Ina Eskes MA of Art history
Shefqet Avdush Emini
Amsterdam, November 2011
Ina Eskes MA of Art history

Shefqet Avdush Emini, an international recognized artist, is born in Davidovc in Kosovo on 2 June 1957. 
He studied Visual Arts as a young man at the Art Academy in Pristina (Kosovo) and worked, after finishing 
his education, as an artist and art teacher in several towns in Kosovo. Since two decennia, when war broke 
out in Kosovo, Shefqet Avdush Emini is living in the Netherlands, together with his family. As an artist and 
art teacher he is able to live and work all over the world, though he always will be connected with his roots 
to Kosovo. In several works of his hand you will be able to discover these roots and his mixed feelings of 
living abroad. Shefqet Avdush Emini is an academically educated artist who developed his own style, his 
own ‘signature’, which made him famous. The list of exhibitions of his artworks in museums and art galleries 
worldwide is long. Besides, he is regular invited to join art symposia where local and international artist do 
come together to create art and get inspired. Shefqet is also connected to the Filarski Academy, a private 
Academy in The Netherlands founded by the artist Marian Filarski, as a teacher for master classes in painting.
 
 
In 2011 Shefqet Avdush Eminihas been asked to present his artworks (paintings and sculptures) in two 
separate solo-exhibitions in the Netherlands, the first one took place in Amsterdam, the second one in 
Den Hague. These two exhibitions will be presented in this review.
  
Exhibition paintings and sculptures at gallery Diversity & Art, Amsterdam
2 September 2011- 1 October 2011
Gallery Diversity & Art, an intimate gallery located in the old heart of Amsterdam, is founded by 
Liesbeth Schreve-Brinkman, after a meeting with AIDA the Netherlands, an organization which does advise 
artists after they did leave or escape their countries for reasons like war, politic, or censure. Diversity & Art gives 
these artists an exhibition platform. The selection of artists takes place in cooperating with AIDA the Netherlands. 
Diversity & Art gives excess to all kind of genres of artists with their own cultural background. The mission of 
Art & Diversity is to show and share these artworks to public, to increase our idea of art in cultural diversity. 
From the 2ndof September till the 1ste of October paintings and sculptures made of baked bronze varnish clay 
of Shefqet Avdush Emini have been presented for public. This exhibition was officially opened by René Mendel, 
director of Interact; a Film Production Company for television and multimedia. As a filmmaker of a television 
program of ‘portraits’ of artists René Mendel pointed out the influence of the public opinion by media, and how 
appreciation for artists can be achieved. Art itself can influence a person as well of course, at several levels. 
Diversity & Art wants to make visual, mental and social contact possible between artist, art and public, to achieve 
a better intercultural understanding of art. Shefqet’ artwork is about people. You can ask yourself for example: who 
are these people? Are they friends, family, anomies, or memories of people of the past, of Kosovo? And what is 
going on in their minds?
  

Photo: opening exhibition Diversity & Art, Amsterdam, September 2011.
 
Solo-exhibition in the Atrium of the city hall of Den Hague,
organized by the embassy of Kosovo in Den Hague
 
Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall of Den Hague, November 2011. 
On the right hand side: Shefqet Avdush Emini, in the middle: Mr. Ehsan, manager 
international sales Ikea the Netherlands, on the left hand side: Shefqet’daughter.
  
Photo: opening exhibition in the Atrium, city hall Den Hague, November 2011.
 
His ArtShefqet Avdush Emini is an all-round artist who creates baked bronze varnish clay sculptures, 
drawings and last but not least paintings. In both exhibitions there have been presented several paintings 
of his hand. Having a look at these paintings means to make a mental journey on many levels. His style 
of painting, the compositions he makes, the way he is using colors in combination with his compositions, 
the way is using paint itself as a material (oil on canvas, acryl on canvas), and the stories he want to tell. 
His painted portraits and figures do often not have titles, which mean that Shefqet gives you a change to 
make up your own thoughts and feelings. It also gives you an opportunity to travel away in time or place. 
Sometimes his work might remind you to one of the famous girls of the Dutch master Vermeer, to Mozart, 
to people in pain, or grieve, people coming from Kosovo, coming from wherever? All kind of moods do 
come along your eyes and thoughts. His paintings are multi-interpretable. Like they want to tell you something 
about the past and the present. Besides this you can notice Shefqet’ energy while painting, using his paintbrush 
as a medium for his own inner world. He is a painter with flair, which can be interpreted as (abstract) 
expressionism, and gives in combination with his classical touch a very interesting and lively result. 
You can also notice Shefqet’ knowledge of the Dutch masters like Rembrandt, Vermeer, Van Gogh and the 
Cobra group, like Corneille for example. In Shefqet ’art is a colorful world of people, roots, moods, tradition, 
and life coming together.

Untitled: oil on canvas, 40 x 50. 2007
 

Untitled: oil on canvas, 54 x 54. 2010
 
 
Acryl on canvas: 100 x 150. 2011