Welkom in Isabelleland

hoge pieken en diepe dalen

Isabellelland

                                                                                                                                                 

Hoge pieken, diepe dalen

 


Isabelle werd samen met haar zusje Juliëtte geboren op 28 april 2002. Ze had het erg moeilijk en had beademing nodig. Door dat zuurstoftekort heeft ze een hersenbeschadiging opgelopen met alle gevolgen van dien. Isabelle heeft een flinke ontwikkelingsachterstand, is doof aan één oor, heeft epilepsie en is autistisch. Op motorisch gebied valt alles wel mee, op andere gebieden niet. Isabelle loopt, kruipt, rent, klimt en dat alles met een tomeloze energie. Ze kan niet praten, maar brabbelt wel en maakt gebruik van Pecs en gebaren om te communiceren. Ze kan je bijzonder goed begrijpen, maar begrijpt niet dat dat niet wederzijds is. Dat frustreert haar enorm en daar wordt ze erg boos over. Ook het woordje "nee" kan haar erg driftig maken. Ze heeft een groot doorzettingsvermogen.  

Isabelle houdt van duidelijkheid. Wordt die niet geboden dan kan ze erg van slag raken. Een te grote hoeveelheid prikkels zorgt er  voor dat ze zich geen raad meer weet met zichzelf en dus "op tilt" slaat. Het gebruik van fotoverwijzers en pictogrammen maakt voor Isabelle de wereld wat overzichtelijker en begrijpelijker. Sinds september 2007 gebruikt Isabelle Pecs om haar wensen duidelijk te maken en die regie over haar eigen leven bevalt haar erg goed en geeft veel rust.

Isabelle kan erg boos zijn, maar ook heel vrolijk en gelukkig. Vandaar de hoge pieken en diepe dalen. Ze kan enorm genieten van een stoeipartij, een springkussen, op een trampoline springen, een ballon die wordt opgeblazen, chips, een chocolaatje, lekker zwemmen, haar grote vriend dolfijn, schommelen, buiten rennen of spelen met haar zus en broer. Ze wil alles kunnen wat anderen doen, het liefste zonder hulp.

Isabelle is het mooiste en leukste meisje van de wereld als ze lacht en geniet. Ze is ook het meest wanhopige meisje van de wereld als ze verdrietig is.

Moeilijk dus voor iedereen, maar het lastigste nog voor Isabelle zelf.