Ik en mijn dieren

Axolotl, Ambsystoma mexicanum

Axolotls kweken

Voor axolotls te kweken heb je het een en het ander nodig. Je hebt al voor te beginnen een vrouwelijke en een mannelijke axolotl nodig om mee te kweken. Welk kleur ze hebben maakt niet veel uit, je kan zelf kiezen. Natuurlijk als je dezelfde kleur wilt als de ouders heb je in de meeste gevallen 2 dezelfde ouders nodig.

Om de dieren te laten overgaan naar het bevruchten van de eitjes zal de temperatuur wat moeten stijgen of dalen. Daar kan je zelf voor zorgen of je kan het de natuur laten doen. Ik laat alles gewoon zijn gangetje gaan. Je moet de dieren ook eens veel eten geven, dat helpt ook.

Als de axolotls bereid zijn om over te gaan tot voortplanting zal je zien dat het mannetje het vrouwtje achtervolgt en zeer actief rondkruipt. Uiteindelijk zal hij een spermatofoor afzetten op de bodem, op een steen of dergelijke. Het vrouwtje zal dan over de spermatofoor kruipen en deze opnemen met haar cloaca. De bevruchting gebeurt dus inwendig. Daarna zal het vrouwtje haar eitjes 1 voor 1 afzetten aan planten, stenen en andere materialen aanwezig in het aquarium.

 Wit vrouwtje die eitjes aan het leggen is

 Koperen vrouwtje die eitjes legt

Eens je eitjes hebt moet je gaan uitmaken hoeveel jongen je gaat opkweken. En je hebt voedsel en bakken nodig om ze in te huisvesten. In het begin heb je niet zo grote bakken nodig. Met een klein (plastic) bakje van bijvoorbeeld voedingswaren kan je de eitjes in laten uitkomen en de zeer kleine larfjes in opkweken. De eitjes kan je met plant en al uit het aquarium nemen of je kan ze voorzichtig lostrekken. Als je ze daarna in een andere bak overbrengt moet je er op letten dat ze niet op 1 hoop liggen zoals bij kikkerdril. De binnenste eitjes krijgen dan niet genoeg zuurstof, sterven af en beginnen te beschimmelen waarna de omringende eitjes ook kunnen schimmelen.

Pas gelegde eitjes 

Je kan zien of de eitjes bevrucht zijn als er na verloop van tijd luchtbelletjes op de eitjes komen.

Het uitkomen van de eitjes duurt ongeveer 3 weken of soms nog enkele dagen langer, naarmate de temperatuur lager is. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller ze zullen uitkomen en hoe lager hoe trager ze zullen uitkomen. Maar het beste kan je ze gewoon laten uitkomen op ongeveer dezelfde temperatuur als het aquarium water.

De pas uitgekomen jongen zullen een dag niet eten. Eens alle jongen uitgekomen zijn kan je ze overplaatsen in andere bakjes om ze in op te kweken. De lege eitjes kan je samen met het water weggieten. De larfjes kan je levende watervlooien, tubifex of artemia geven. Watervlooien kan je zelf vangen of kopen in een aquariumwinkel, tubifex en artemia kan je in de meeste aquariumspeciaalzaken kopen. Ikzelf geef het liefst artemia, dit is zeer gemakkelijk: Je kan eitjes kopen en deze laten uitkippen in artemiaschalen. Je vult de schaal met zout water (45g zout/liter water) tot de markering. In de buitenste ring giet je een hoeveelheid eitjes welke na 24-48 uur uitkomen. De pas uitgekomen artemia komen af op het zonlicht en zwemmen in het zeefje, je hoeft ze enkel maar op te scheppen en eventueel af te spoelen onder de kraan.

Artemiaschalen

Axolotllarven die zich tegoed doen aan artemia

Je kan ze dit geven tot ze groot genoeg zijn om bijvoorbeeld diepvries muggenlarven te eten. Ik geef mijn jongen van zoŽn 3-4 cm groot die al achterpootjes beginnen te krijgen in stukken gesneden/geknipte diepvries rode muggenlarven. Naarmate de jongen nog groter worden kan je overgaan naar ander voer, ik geef ze dan regenwormen en soms andere kleine diertjes, dit geef je dan hun hele leven lang.

Opkweekbakken

Het water moet je af en toe verversen, zeker als je geen filter gebruikt, wat wel beter is voor zeer kleine jongen omdat ze anders stress zouden kunnen krijgen. Als bodemgrond kan je in het begin niets gebruiken maar later als ze groter zijn kan je zand gebruiken. Als planten kan je waterpest of javamos toevoegen of andere waterplanten.

Wie gaat kweken, veel succes.

Create a Free Website