Ik en mijn dieren

Axolotl, Ambsystoma mexicanum

Axolotls houden

Axolotls 'lijden' aan neotenie, d.w.z. dat ze heel hun leven in het larvale stadium blijven maar zich toch kunnen voorplanten. Ze blijven dus aquatiel en kunnen ook zeer groot worden 20-40 cm. Ze hebben dus een groot aquarium nodig met onverwarmd water. Ik heb een aquarium van 125cm op 50cm op 60cm en er zitten voorlopig 6 axolotls in.

(voor recentere foto´s kijk je best even naar het foto gedeelte)

Axolotls hebben schoon water nodig, anders zullen ze veel naar het oppervlak moeten zwemmen om lucht te happen. Veel zuurstof in het water verkrijg je door een rijke beplanting. Waterpest, hoornblad, javamos, javavaren, Anubias barteri zijn goede voorbeelden van planten voor in het aquarium. Nog een manier om zuurstof in je water te krijgen is het wateroppervlak te laten bewegen door de filteruitlaat ter hoogte van het wateroppervlak te zetten.

Axolotls houden niet zo van fel licht, daarom kan je gebruik maken van drijfplanten zoals kroos of mosselplantjes, deze laatste gaat helaas snel kapot, daarom is het gebruik van verschillende soorten kroos beter.

Axolotls hebben ook schuilplaatsen nodig. Schuilplaasten kan je creëren met stenen en kapotte bloempotschalen. Je moet wel de scherpe kanten bot maken zodat de axolotls zich niet kunnen verwonden. Ook buizen kunnen goed als schuilplaatsen dienen. Ze verstoppen zich ook graag in javamos.

Als bodemgrond heb je zand nodig. De kleur maakt niet uit hoewel de natuurlijke kleur het mooiste is. Ikzelf heb speelzand dat je voor een zeer lage prijs kunt kopen in een tuincentra, vijverwinkel, ... Je moet er wel voor zorgen dat je dit zand zéér goed spoelt. Het spoelen van het zand gaat als volgt: Je neemt een propere emmer (dus waar nog geen zeep of andere mogelijks schadelijke stoffen hebben in gezeten) je doet er een hoeveelheid zand in (+- 10 cm) en vult deze met water. Je woelt het zand goed om en het water zal troebel worden, laat het een paar seconden bezinken en daarna giet daarna het troebele water af. Dit proces herhaal je tot het water niet meer troebel is. Daarna kan het propere zand in het aquarium doen. Het kan zijn dat bij het vullen van het aquarium het water nog steeds een beetje troebel is, eventueel kan je dan nog het water verversen, maar een filter met goede filterwatten is zeker aan te raden om de zeer kleine vuildeeltjes uit het water te filteren.

Wat zeker niet mag ontbreken is een filter. Ikzelf heb een buitenfilter. Je kan het beste een grote filter nemen. Want axolotls vervuilen redelijk veel. De uitstroom kan je regelen door bijvoorbeeld uitstroombuizen. Deze zitten normaal bij het filterpaket. In mijn aquarium heb ik ook zulke uitstroombuizen en deze hangen aan het wateroppervlak zodat er veel zuurstof in het water komt. De opzuigbuis hangt in het aquarium zelf een beetje verstopt achter de planten. Er wordt vaak gezegd dat je het aquarium al een tijdje moet laten draaien voor dat je er je axolotls in doet. Ikzelf heb dat niet gedaan. Maar mijn water zal al van in het begin in orde geweest zijn. Ik gebruik kraantjeswater. Maar als je niet zeker weet wat voor water er uit je kraan komt kan je misschien best je aquarium al een paar dagen laten draaien. Regenwater kan je soms ook gebruiken.

De verlichting gebeurt bij mij door 1 tl lamp (buis). Dit is meer dan genoeg anders is er teveel licht en dat hebben de axolotls niet graag. Wil je een uitstekende plantengroei dan kan je gebruik maken van meerdere tl-lampen.

Je aquarium kan je het beste ergens zetten op een donkere plaats zodat je geen last hebt van algen. Bij mij staat het aquarium in de veranda, dus in het licht en ik heb veel last van algen. De planten hebben dat niet graag maar de axolotls kan het niet schelen of er algen in het aquarium zijn of niet. Je kan wel proberen om te algen weg te krijgen door grote posthoornslakken in je aquarium te zetten. Deze slakken kan je soms kopen in een vijverwinkel maar dat zou ik niet doen omdat de axolotls ze misschien zouden opeten (zonde van je geld). Je kan ze het beste gewoon in een propere vijver vangen. Wel opletten dat er geen ongewenste dieren meekomen. Deze slakken hebben wel de neiging om eerder zachtbladige planten zoals glanzend fontijnkruid op te eten i.p.v. de algen. Andere kleine slakjes zijn in dat geval beter. Maar de beste manier om algen te vermijden is het gebruik van een goede filter die je goed onderhoud en veel waterplanten welke de voedingsstoffen opnemen uit het water.

Andere bewoners in het aquarium zijn niet aangeraden. Ze zullen opgegeten worden of ze zullen de axolotls stresseren. Een goudvis bijvoorbeeld zal ook het eten van de axolotls opeten. Je zou dit eventueel kunnen voorkomen door de axolotls met de hand te voeren. Maar het beste hou je axolotls in een speciaalaquarium (d.w.z. maar 1 soort, in dit geval de axolotl).

Axolotls eten vanalles. Het zijn carnivoren wat dus betekend dat ze alleen vlees eten. Dit wil wel niet zeggen dat je ze biefstuk ofzo moet geven. Ze eten het liefst regenwormen. Regenwormen zijn het beste voer voor zowat alle salamanders. Je kan ze kopen in viswinkels of je kan ze ergens gaan vangen. Ik vang ze in mijn kippenhok (of in de gazon). De grond bevat daar namenlijk veel mest en bladeren die door de wormen worden gegeten. Er zitten daar dus zeer veel wormen en vooral zeer grote. Als de wormen te groot zijn kan je ze in stukken snijden. Ik gebruik daarvoor een soort van schaar. Het zat bij mijn aquariumtang waarmee je stenen enzo in het aquarium kan verplaatsen zonder je armen nat te maken en dat stuk om mee te knippen dient om planten mee te snoeien. Ik gebruik het nu om mijn wormen mee in stukken te knippen. Je kan ook een gewone schaar gebruiken of een mes. De enige voorwaarde bij regenwormen geld als volgt: Ze moeten nog leven.


 Voeder nooit teveel wormen in één keer anders kan het gebeuren dat de axolotl zich overeet en de wormen uitkotst.

Axolotls eten ook nog andere diertjes. Je kan ze bijvoorbeeld naaktslakken geven en allerlei insecten. Je moet soms wel opletten met het geven van deze diertjes. Als je ziet dat er iets mis mee is kan je ze beter niet geven. En je mag ook niet alle soorten geven. Spinnen mag je ze ook geven maar niet teveel. Ik geef ze héél soms een spin. Dit is dan een spin die rondloopt in het huis. Die zijn meestal onschadelijk voor de axolotls. En als je het toch niet vertrouwt kan je de spin eerst doden en dan pas aan de axolotls geven. Je moet wel zien dat de axolotls de dode spin opeten anders kan hij liggen rotten. Je kan ook babymuisjes en guppy`s geven maar dit zou ik alleen doen als je er echt teveel van hebt want deze voedsel dieren zijn niet zo gezond voor axolotls volgens sommigen, maar af en toe geef ik ze een muisje als ik eens een nest vind.

Ook dood voedsel kan je aan je axolotls geven. Ikzelf geef mijn kleine axolotls diepvries rode muggenlarven en tubifex. Voor volwassen axolotls zou ik niet meteen diepvries blokjes tubifex ofzo kopen omdat dit zeer klein voedsel is en ze er maar weinig aan hebben.Wanneer een axolotl verschiet ofzo vliegt alles in het rond en wordt er meer verspild dan opgegeten. Diepvries rode muggenlarven zijn wel goed voedsel. Je kan aan zowel kleine als grote axolotls pellets geven die speciaal voor hun zijn gemaakt. Er bestaan al minstens 2 merken die goede pellets verkopen. Dit is op de dag van vandaag het hoofdvoeder voor mijn volwassen axolotls. Er bestaan ook al kleinere korrels voor jonge axolotls, hier groeien ze zeer goed op.


Wat is dus zeker noodzakelijk:

- een groot aquarium;

- koud water met weinig stroming op, enkel aan het wateroppervlak;

- een basisvoeding bestaande uit regenwormen, diepvries rode muggenlarven en artemia of korrels speciaal voor axolotls;

- een zachte, fijne ondergrond, bv. zand;

- per axolotl minstens 1 schuilplaats;

- weinig licht, te bekomen door bv. het gebruik van drijfplanten;

- (waterplanten zijn niet noodzakelijk maar hebben een positief effect op je waterkwaliteit en zijn ook een goede afzetplaats voor de eitjes).

Create a Free Website