Rosin Kuvajaenen VH14-018-0478Klikkaamalla kuvaa saat sen suuremmaksi.
Virallinen nimi, tutummin: Rosin Kuvajaenen, "Nessu"
Rotu, sukupuoli: Suomenpienhevonen, tamma ♀
Syntynyt, ikä: 01.03.2014, 3,5 vuotta (oma ikääntyminen)
Väri ja merkit: Voikko, lsi
Säkäkorkeus: 147cm
Painotus: Yleispaintotus
Koulutustaso: HeA, re:90cm, me: 80cm, noviisi
Saavutukset, meriiti: -
Kasvattaja: Ros. (VRL-00757)
Omistaja, kotitalli: Ros. (VRL-00757), Rosin Konit


SV-II myönnetty 2016.

» Historia

Koleana lopputalven yönä tammani Kalla pyöräytti työn ja tuskan saattelemana pahnoilleen maailman kauneimman voikon varsan. Ehkä erityisen kauniin tammasta teki se, että tiesin sen jäävän minulle itselleni emänsä seuraajaksi ja olinkin salaa toivonut sen perivän isältää voikkovärityksen. Helppoa tamman maailmaan tulo ei kuitenkaan ollut. Siinä vuodatettiin niin hikeä, verta kuin kyyneleitäkin. Eläinlääkäri teki töitä useita tunteja vuoroin kiroillen, vuoroin naamapunaisena äheltäen. Kerkesin jo saamaan musertavan arvelun korviini - tamma ei ehkä selviäisi synnytyksestä. Siinä sitten vuodatettiin kyyneliä avomiehen rintaa vasten, ensin silmäteräni vuoksi ja myöhemmin silkasta helpotuksesta molempien jäädessä henkiin! Siitä tammakaunokainen saikin sitten ensimmäisen nimensä, Nessu, sillä niin montaa nessu-pakettia en taatusti ole ennen käyttänyt yhden yön aikana! Myöhemmin sitten virallisiin papereihin painettiin Rosin Kuvajaenen.

» Luonnekuvaus

Nessu on luonteeltaan tammaksi hyvinkin helppo ja tasainen. Emänsä kaltaista ujoutta siinä ei ole pätkääkään, vaan Nessu on aina valmiina tutustumaan uusiin ihmisiin ja olentoihin. Tallin omana blondinakin tunnettu tamma on tunnettu omista toilailuistaan, sillä maalaisjärkeä ei tälle hevoselle ole annettu kuin lusikallinen. Nessu on satunnaisesti ollut pinteessä työnnettyään päänsä tai jalkansa väärän paikkaan, kuten vaikkapa käytävälle unohtuneeseen sangalliseen ämpäriin. Muistuupa mieleen myös kerta jolloin tamma löytyi laitumelta sievästä paketista sen sotkeuduttua hiukan löysähkösti laitettuun loimeen. Tästä syystä sen kanssa joutuu aina miettimään kaksi kertaa miten normaali hevonen toimisi ja mihin Nessu voikaan kyetä. Hyväntahtoisena hölmönä ei sitä voi kuitenkaan muuta kuin rakastaa tuollaisena kun se on.

Hoitaessa Nessu on oikea malliesimerkki. Antaa harjata mistä vaan ja kaviotkin nousevat ilman kiukutteluja. Satuloitaessa ei pyllistellä eikä pullistella ja kuolaimetkin sujahtavat suuhun vaivatta. Taluttaessa se saattaa joskus haaveilla omiaan ja pyllähtää sitten keskelle tallipihaa astuttuaan jäätyneeseen lätäkköön. Moni on valitellutkin, että Nessun kanssa saa joskus olla silmät selässäkin, ettei se telo itseään. Onhan noita haavereitakin käynyt, mutta onneksi vielä ollaan selvitty säikähdyksellä. Toivottavasti ikä tuo lisää järkeä päähän.

Ratsuna Nessu on suhteellisen nöyrä ja eteenpäin pyrkivä. Omaa hyvät ja pehmeät liikkeet. Pientä pippuriakin löytyy ajoittain ja tamma on kaiketi perinyt parhaiten emältään köykäisen takapäänsä, joka lennähtää ilmaan milloin turhautumisesta, milloin suuttumuksesta ja milloin vaikka vaan silkasta illosta. Tamma on hyvin herkkä kyljistään ja suustaan, joten kovakourainen ratsastaja saa sen helposti pois tolaltaan. Korkean työmoraalinsa vuoksi yrittää aina parhaansa ja saattaa turhautua jos siltä vaaditaan liikaa ja liian nopeasti.

» Sukutaulu ja sukuselvitys

i. Voittoisa Hopea
Suomenhevonen
hopeanruunivoikko, 152cm
VIP MVA Fn, KTK-I
ii. Hurman Voitontahto
voikko, sh, 157cm
iii. Eri-Hurma evm
voikko, sh, 159cm
iie. Voiman Tyttö evm
vaaleanrautias, sh, 155cm
ie. Kadonnut Kaupunkiin
hopeanmusta, sph, 147cm
VIP MVA Fn, KTK-II
iei. Ukkospoika evm
hopeanmusta, sph, 147cm
iee. Ida Vedenvälke evm
hopeanruunikko, sph, 145cm
e. Kalaman Kalapee KIR
Suomenpienhevonen
vaaleanrautias, 145cm
VIP MVA, KTK-II
ei. Kalmankeisari
tummanrautias, sph, 138cm
eii. Kalman Kuningas evm
tummanrautias, sh, 150cm
eie. Piika Akka evm
vaaleanrautias, sh, 139cm
ee. Vakina
liinakko, sh, 151cm
eei. Nakkiprinssi evm
liinakko, sh, 150cm
eee. Muhkuran Salarakas evm
vaaleanrautias, sh, 150cm


i. Nessun isä on Latun upea ori Voittoisa Hopea. Erikoisen hopeanruunivoikon värityksen omaava herrasmies on löytänyt painotuksensa estepuolelta ja menestynyt tässä lajissa hienosti aina 100cm-tasolla asti. Hyvarakenteinen ori on kantakirjattu I-palkinnolla. VIP MVA Fn-arvonimi on rapsahtanut melko helpolla, sillä orin ei ole tarvinnut kiertää tätä varten kuin viidet näyttelyt. Luonnettakin oriilta löytyy ja sitä voisi kuvailla sanoilla hyväntahtoinen hölmö. Varsamarkkinoillakin ori on tullut tutuksi ja sillä on Nessun lisäksi kahdeksan jälkeläistä.

ii. Hurman Voitontahto on lähisuvun suurin 157cm korkuinen hamppuharjainen komistus. Melko tummahkon voikkovärin omaava herra on löytänyt painotuksensa kahdesta lajista. Koulua se on kisannut Helppo A-tasolla ja esteitäkin se loikkii helposti 100cm asti. Meriittejä orille ei ole vielä kerinnyt tulemaan ja se on saanut kaksi jälkeläistä.

iii. Eri-Hurma on nyt sateenkaarisillalle laukannut voikko komistus. Ori tahkosi aikanaan kenttäkilpailuja keräten kasaan 32 sijoitusta, joista peräti 18 olivat voittoja. Orin kiihkeä ja tunnollinen luonne teki siitä erinomaisen urheiluhevosen sekä hyvän periyttäjän ja sen jälkeläisiä on nähty myös kenttäradoilla. Eri-Hurma menehtyi harmillisesti ähkyyn vain 17-vuotiaana.

iie. Voiman Tyttö on kaunis vaaleanrautias tamma, joka on jo jättänyt kilpakentät taakseen. Tamma viettää lepposia eläkepäiviä ja toimittaa lähinnä siitostamman virkaa. Hyvän hyppytekniikan omaava tamma kilpaili aikanaan 100cm tasolla esteillä napsien useita sijoituksia ja voittojakin. Voiman Tyttö on myös osoittaunut erinomaiseksi periyttäjäksi ja näin ollen sen kaikki varsat ovat menestyneet hyvin kilpakentillä. Tammalla on viisi jälkeläistä.

ie. Kadonnut Kaupunkiin oli harvinainen hopeanmusta suomenpienhevonen. Tammaa voisi tituleerata oikeaksi kilpakenttien moniosaajaksi, sillä se on nappaillut sijoituksia niin esteradoilta, koulukentiltä kuin maastesteiltäkin. Tamma kuitenkin uuvahti omaan karsinaansa 22-vuoden iässä. "Lotta" tunnettiin iloisena ja hyvätapaisena tammarouvana ja se oli oikea tallin oma lemmikki. Kaunisrakenteinen tamma pokkasi itselleen VIP MVA Fn-arvonimen ja se kantakirjattiin II-palkinnolla. Lotta jätti jälkeensä viisi jälkeläistä, joista osa peri sen harvinaisen hopeageenin.

iei. Ukkospoika oli Lotan tavoin myös erittäin hyväluonteinen ori, jolla kisattiin esteillä, koulussa sekä kenttäpuolellakin hyvin tuloksin. Pienhevoskokoiseksi jäänyt hopeanmusta ori omasi erinomaiset ratsunominaisuudet ja sitä kehuttiin herkäksi ja kevyeksi hevoseksi, jolla oli suomenhevoseksi upean pehmeät liikkeet. Jälkeläisiä orille kertyi huimat 47 kappaletta.

iee. Ida Vedenvälke oli myös moniosaaja tamma, joka tahkosi sijoituksia estekentillä, kouluradoilla, maastoesteillä ja kenttäkilpailuissa. Koulupuoli tosin jäi tamman heikoimmaksi osuudeksi, sillä vireän tamman keskittymiskyky ei aina tahtonut riittää kouluradoilla. Ida Vedenvälke omasi kauniin hopeanruunikon värityksen ja se oli säkäkorkeudeltaan varsin kompakti 145cm korkuinen ratsu. Jälkeensä se jätti neljä varsaa.

e. Kalaman Kalapee KIR on sirorakenteinen ja kaunis suomenpienhevostamma. Kallassa on oikea malliesimerkki suomenhevosen monipuolisuudesta, sillä se on kerännyt sijoituksia kouluradoilla, estekentillä, kenttäratsastuksessa, maastoesteillä, suunnistuksessa, matkaratsastuksessa ja valjakkoajossakin. Lisäksi tämä monitaututi on myös pokannut VIP MVA Fn-arvonimen vain kolmen näyttelykehässä pyörähtämisen jälkeen. Kalla on myös kantakirjattu II-palkinnolla. Tällä hetkellä Kallalla on kuusi jälkeläistä.

ei. Kalmankeisari on nyt jo edesmennyt hevosalan moniosaaja hänkin. Komea ja tanakka pienhevosori on näyttäytynyt esteillä, kenttärasoilla, maastoesteillä, kouluradoilla sekä valjakossakin. Sijoituksia on tullut joka lajista pikkuisen. Jälkeläisiä orille kertyi viisi kappaletta, joista Kalla jäi sen viimeiseksi.

eii. Kalman Kuningas on myös jo tuonpuoleiseen laukannut, upeita sukujuuriaan ylpeästi kantanut ori. Tummanrautias läsipää kerrytti voittokassaansa koulu- ja esteradoilla hienolla menestyksella ja pyörähti myös valjakkokisoissakin ajoittain, vaikka sen oma suku olikin lähinnä ratsuihin painottunut. Myös kärryjen edessä ori selvisi hyvällä menestyksellä. Tuittupäinen pienhevonen tunnettiin pitäjässään myös kovana karkailijana ja se onkin omatoimisesti siittänyt lähes jokaisen lähistön tammoista, onneksi ne sattuivat olemaan aina omaa rotua. Jälkeläisiä orilla on siis kasapäin lähes kaksikymmentä kappaletta ja niistä puolet ovat perineet orin tumman värityksen.

eie. Piika Akka oli myös pitkälle koulututettu ja monipuolinen tamma, joka on kolunnut este- ja kouluratoja sekä valjakkokenttiä. Myös Piika Akan vanhemmat ovat olleet ratsupainotteisia vaikka tammalla onkin kykyjä kärryjenkin edessä. Näin ollen se sitten astutettiinkin pari kertaa naapurin oriilla, jolla oli samanlaiset kyvyt kuin tammalla itsellään. Piika Akka kuitenkin jäi nimensä veroisesti vanhaksi piiaksi jo kymmenvuotiaana, sillä se sai toisen varsansa jälkeen vakavan kohtutulehduksen, joka johti sterilisaatioon.

ee. Vakina oli rumasta nimestään huolimatta kaunis liinakko tamma ja hänkin varsin monilahjakas tapaus. Tamma kilpaili aikanaan niin esteillä, koulussa, maastoesteillä kuin valjakkoajossa kohtalaisella menestyksellä. Hyväluonteinen tamma omasi myös hyvät ratsunominaisuudet. Vakina jätti jälkeensä kuusi jälkeläistä.

eei. Nakkiprinssi tunnettiin vilkasluonteisena moniosaajana. Ori oli omistajansa siittolan kantaori ja se kantakirjattiin huimalla KTK-I palkinnolla, joten jälkeläisiä tälle oriille onkin kertynyt oikein mukava määrä. Nakki kilpaili menestyksekkäästi niin koulussa, esteillä kuin valjakossakin. Ori jouduttiin lopettamaan 20-vuotiaana puhjenneen pahan puhkurin vuoksi.

eee. Muhkulan Salarakas oli Vakinan saadessaan vasta kuusivuotias, lähes kisaamaton hevonen. Koulu- ja esteradoilla kunnostautunut tamma voitti kuitenkin myöhemmin peräti 26 kilpailua 87:sta ja sijoittui lisäksi 30:ssa kilpailussa. Tamma ehti saada elämänsä aikana vain kolme jälkeläistä, ennen kuin sen elämä päättyi traagisessa trailerionnettomuudessa. Näin ollen tammaa ei keritty myöskään kantakirjaamaan, vaikka odotukset olivatkin korkealla. Pettynyt omistaja ratkesi myöhemmin viinankiroihin, eikä enää ostanut toista hevosta sen tilalle.


» Jälkeläiset

-

» Näyttelykalenteri

PKK:
-

MSY

-

» Kilpailukalenteri (vain sijoitukset)

Kouluratsastus

25.01.2016 Haavelaakso, KRJ HeA, sija; 6/60
29.01.2016 Haavelaakso, KRJ HeA, sija; 7/60
30.01.2016 Haavelaakso, KRJ HeA, sija; 2/60
01.02.2016 Haavelaakso, KRJ HeA, sija; 4/60
01.02.2016 Haavelaakso, KRJ HeA, sija; 7/60
22.03.2016 Heljävirta, KRJ HeA, sija; 1/40
25.03.2016 Heljävirta, KRJ HeA, sija; 3/40
26.03.2016 Heljävirta, KRJ HeA, sija; 1/40
28.03.2016 Heljävirta, KRJ HeA, sija; 2/40

Esteratsastus

11.03.2016 Heljävirta, ERJ 90cm, sija; 3/40
15.03.2016 Heljävirta, ERJ 90cm, sija; 4/40
17.03.2016 Heljävirta, ERJ 90cm, sija; 6/40
18.03.2016 Heljävirta, ERJ 90cm, sija; 6/40

Valjakkoajo

29.02.2016 Virtuaaliset suomenratsut, VSR-Cup noviisi yhdistetty yksilöille, sija; 1/28

» Valmennukset
-

» Kuulumisia
-

» Varusteet
-

» Sivuista
Nessu on virtuaalihevonen!
© kuva: line: Lamia, väritys: Lynn, tekstit: Ros., hosted by webs.com