R.I.P. Top Sally VH11-029-0288

R.I.P 23.01.2012 - 01.05.2013 ähkyyn

Kasvattanut turjake,
Omistaa turjake, Breven Ponies VRL-07415

Suomalainen ratsuponi
Poniprosentti 40,6%
Ruunikonkimo, tamma
Säkäkorkeus 145cm
Syntynyt 23.01.2012, VARL
4 vuotias - 02.08.2012

Estepainotteinen
RPL-III, YLA2
Ko Helppo B / 120cm

Sally on tällähetkellä siitoskäytössä omille/ulkopuolisille ponioreille.

1) rp-t. Breven Secreteria (i. Isä)
2) rp-t. Breven Wounted Heart (i. Isä) MYYNN.
3) rp-t. Breven Bashira (i. Rigoletto Luxus)
4) rp-t/o. Breven (i. Isä)


Salli on erittäin kiltti poni ja harvemmin joutuu tilanteeseen, jossa Salli haluaisi ihmiselle jotain pahaa. Se on kiltteydestään huolimatta erittäin valpas ja pelästyy erityisesti ääniä, varsinkin jos se ei näe mistä ääni on peräisin. Sallin ulkonäöstä luulisi, sen olevan letkeä pullaponi, joka antaa kaiken ilmaiseksi, näin ei kuitenkaan ole. Suurin osa ystävistäni on todennut sen olevan jopa hieman tyhmä.

Kiltiksi ja tyhmäksi manattu neitokainen käyttäytyy tallissa hyvin, mutta karsinassa on kova pyörimään ja minut se saa usein aivan hermon partaalle. Harjaamisesta se ei välitä, mutta silloin tällöin sen potkaisee sivulle kun harjaat sen takajalkoja. Komentaessasi sitä se säikähtää ja kääntää takapuolensa kohti ihmistä. Tilanne rauhoittuu nopeasti ja normaali harjaaminen ja muu räpeltäminen voi jatkua. Tyhmyydestä Salli moititaan useimmiten. Iltaruokinnan yhteydessä on muutamaan otteeseen käynyt niin, että karsinan sijasta poni lähtee käytävälle tepastelemaan. Vaikka sillä on ruuat nenän edessä, ei parane luottaa siihen, sillä oven ollessa auki se livahtaa ulos ja menee omia menojaan. Talutusreissut ovat sen kanssa mielenkiintoisia, varsinkin päivinä kun tallissa puuhastellaan paljon. Se on koko ajan valppaana lähtemään karkuun ja se on jokseenkin ärsyttävää, sillä itsekin on todella vaikea rentoutua täysin ponin ollessa lähdössä lentoon. Tarhassa se tepastelee ja hirnahtelee, mutta ottaa siellä pelottavista asioista huolimatta erittäin rennosti. Varusteita laittaessa se seisoskelee paikoillaan ja mietiskelee pieni ryppy otsallaan tapahtumaa. Osittain tuntuu jopa siltä, että se kulkisi hieman hitaalla eikä ymmärrä, mitä ihmettä karsinassa tapahtuu. Pesukarsinassa se seisokelee kiltisti, vaikka yrittääkin parhaansa mukaan karttaa letkusta valuvaa viileää vettä. Myöntyy nopeasti kohtaloonsa ja lopettaa ylimääräisen, ärsyttävän pyörimisen ja tepastelun. Salli on erittäin helppo kuljettaa. Se astelee reippaasti koppiin ja tuntuu unohtaneen kaiken pelottavan, mitä ympärillä tapahtuu.

Salli on reipas ja nöyrä ratsastettava. Harvemmin tekee mitään ylimääräistä häsellystä, vaikka kentällä se on yhtä säikky kuin tallin pihallakin. Pelästyessään se tosin tekee vain u-käännöksen ja jatkaa matkaansa toiseen suuntaan. Sallilla on todella tasaiset askeleet ja usein tuntuu siltä, ettei sen askeleissa ole tahtia laisinkaan. Se tekee ratsastajan pyytämät tehtävät ja on myös nopea oppimaan uusia asioita. Kaarevilla urilla ja yrittää puskea lapa edellä ulospäin, mutta Sallin kanssa asia korjaantuu vahvoilla ulkoavuilla. Kouluratsastusharjoituksissa se kulkee kivasti kuolaimella, jääden hieman hitaaksi pohkeelle. Herkkyytensä poni löytää uudelleen useiden siirtymisien kautta. Kouluradoilla todella eteenpäin tuupattava ja raskas ratsastaa. Volteilla ja pohkeenväistöissä vauhti hiipuu melkein käyntiin. Laukkatyöskentely oli Sallin kanssa aluksi erittäin vaikeaa, sen oli vaikea saada laukka pyörimään kunnolla. Sen seurauksena usein tiputti raville tai jäi junnaamaan ihmeellistä ravi-laukkaa paikoilleen. Asia on kuitenkin saatu korjattua ja nykyään se laukkaa oikein nätisti ja mielellään, tosin voltit tuottavat haastetta myöskin tässä askellajissa. Hyppypotentiaalia tammalta löytyy paljon ja se pitää hyppäämisestä erittäin paljon. Puomeilla on samanlaista junttaamista kuin kouluradoillakin, mutta kavaleteillakin neiti jo innostuu. Se ei ole kuitenkaan kauhean tarkka jaloistaan, mikä tarkoittaa sitä, että puomeja saattaa huolimattoman ratsastuksen seurauksena tipahdella. Yrittää kuitenkin parhaansa, vaikka edessä olisi kamalan pelottava mörköeste. Maastoesteillä se on innoissaan ja heittää muutamia, onnettomia pukkejakin ilmoille. Vesieste on ehdoton suosikki ja siellä se painaa aivan täysillä. Kilpailupaikalla se käyttäytyy kiltisti, mutta on edelleen valpas lähtemään pelottavia asioita karkuun. Kilparadalla asiat unohtuvat ja se alkaa tehdä mahdollisimman hyvää suoritusta. © annsku (molemmat)

Sukutaulu & Jälkeläiset

i. Forever Yours SP9
suomalainen ratsuponi 81,25%, ERJ-III
ii. Hwyaden Wyllt Hedfa
welsh mountain
iii. Heddlu
iie. Henrika
ie. Zafirina Kemp
ratsuponi 62,5%
iei. Zoltan [rp 25%]
iee. Lor of the Land [nf]
e. Starz Barrier
holstein, ERJ-II, ERL-II
ei. Lazarus
holstein
eii. Cholormé
eie. High Top Diva
ee. Skelett GER
holstein
eei. Bojangles
eee. The Morning

iii. Heddlu oli kimo welsh mountain –orii, joka kilpaili pääasiassa näyttelypuolella ja vaikutti jalostuksessa. Oriin menestys on hämärän peitossa, mutta tiedossa on kuitenkin se, ettei se kilpaillut ainakaan mainittavalla menestyksellä vaativia luokkia, vaan toimi pääasiassa omistajansa tyttärien harrasteratsuna kotioloissa. Jälkeläistietojakaan oriista ei löydy, mutta hyviä näyttelytuloksia sen sijaan useampikin! iie. Henrika on Heddlusta poiketen paljon kilpailumeriittejä kerännyt kaunis läsipää, joka kilpaili kymmenvuotiaaksi asti estekentillä hypäten näppärästi jopa 110cm ratoja, mutta joutui kuitenkin lopettamaan esteuransa jalkojen kulumien vuoksi. Uuden omistajan kautta tamma kuitenkin nähtiin tämänkin jälkeen kisakentillä, joskin koulupuolella, jossa Henrika menestyi vastoin kaikkia ennakko-odotuksia todella hyvin voittaen jopa muutaman mestaruusluokan! Vanhemmilla päivillään tamma myytiin vielä ratsastuskouluun opetusmestariksi ja kilpailemaan ratsastuskoulun oppilaiden kanssa pikkuluokkia harrastetasolla.

iei. Zoltan on suurikokoinen, todella hevosmainen ratsuponiorii, jonka ulkonäköä selittänee se, että poniprosentteja verestä löytyy 25% verran. Se on luonteeltaan todella haastava erityisesti ratsastustilanteissa ja vaatiikin selkäänsä ratsastajan, jolta löytyy auktoriteettia, jolloin orii hyppää todella nätisti luottaen ratsastajaansa! Zoltan on kilpaillut omistajansa Emelien kanssa jopa ponien estearvokilpailuissa 120cm tasolla. iee. Lord of the Land on 145cm korkea new forest –tamma, joka on ollut aikanaan todella kuuma nimi! Se oli aina varma hyppääjä, joka hyppäsi lähes aina virheettömästi, ellei ratsastaja pahimman kerran mokannut, ja siksi ehdotonta esteponieliittiä, mutta sen lisäksi todella kuuma nimi myös koulu- ja kenttäradoilla! ”Land” onkin tehnyt aikanaan todella näyttävää uraa ja todistanut todella new forestien monipuolisuuden ja taipumisen lajiin kuin lajiin! Kaiken tämän lisäksi tamma oli myös todella rauhallinen ja rehellinen luonteeltaan, ja periytti tätä myös jälkipolvilleen.

eii. Cholormé on niin ikään kimo holsteinorii, jolta löytyy säkäkorkeutta 170cm verran. Tämä orii on kilpaillut aikoinaan estekentillä 150cm tasolla asti, mutta loukkasi kesken neljättä kisakauttaan jalkansa niin, että se jouduttiin myymään jalostusoriiksi Carl Sealtonille Kanadaan. Jalostuksesta orii onkin tunnettu, sillä se on vaikuttanut kevyehkön rakenteensa ansiosta paljon alueen holsteinkantaan luoden hieman kevyempää linjausta, joka Kanadassa tunnetaan erittäinkin hyvin. Luonteeltaan ”Cho” on erityisen rauhallinen oriiksi, joskin äijämäisyyttä toki löytyy edelleen erityisesti ratsastustilanteissa. eie. High Top Diva on kaunis, mustankimo holsteintamma, jolta löytyy korkeutta 168cm verran. ”Diva” on nimetty luultavasti täysin luonteensa mukaan, sillä tätä neitiä kuvaamaan käy luultavasti täydellisimmin juusikin sana diiva. Se on omistajansa Linnean hevosjalostuksen kantatammoja ja siksi pääasiassa vain jalostuskäytössä, mutta ajoittain tamma nähdään myös koulukentillä kisaamassa Intermediate-luokkia ratsuttajansa Stanley Crowfieldin kanssa. Mainittavaa menestystä tamma ei ole ehtinyt keräämään, mutta erityisesti näyttelypuolelta kunniamainintoja on sadellut mukavasti.

eei. Bojangles on komea, punarautias holsteinorii, joka on peräisin Englannista menestyneistä ja halutuista sukujuurista, joiden vuoksi tätä joulun alla syntynyttä varsaa kaavailtiinkin maailmalla suurin toivein seuraavaksi huippujalostusoriiksi. Loppujen lopuksi varsamäärä jäi kuitenkin kuuteen, jota on jälkeenpäin pohdittu ja kritisoitukin paljon – Bojangles on pysynyt todella harvinaisena, mutta erityisen haluttuna nimenä holsteinien sukutaulussa, ja siksi oriin nimi näinkin lähellä Sallyn sukutaulussa on todella hieno saavutus! Orii ehdittiin kantakirjata II-palkinnolle ja esteitä se hyppäsi näppärästi 140cm tasolla. eee. The Morning, kaunis holsteintamma. Tämä tamma on tunnettu jalostuspiireissä lähinnä siitä, että se on periyttänyt jälkeläisilleen raskaampaa runkoa, mutta lisäksi kevyempää päätyyppiä. ”Morn” on kilpaillut aikoinaan omistajansa silmäteränä 130cm radoilla, mutta loukkasi varsin aikaisessa vaiheessa jalkansa vakavasti ja joutui näin ollen jättämään kisakenttänsä, mutta se ei omistajaa erityisemmin harmittanut; nykyisin tamma vaikuttaa jalostuksessa periyttäen paitsi rakennettaan, myös rauhallista luonnettaan ja toimii omistajansa silmäteränä edelliseen tapaan näyttäen esimerkkiä tallin nuoremmille hevosille.

Suvun selvitys

iei - [ox x rp 50% (ox x nf)]

Kuvagalleria © tallin omaisuutta

Saavutukset

Palkittiin 25.01.2013 kolmannella palkinnolla virtuaalisessa ratsuponilaatuarvostelussa:
(3+3) + 6 + 15 + 15 + 0 + 7 = 49p. RPL-III

29+39+26+33 = 127p / YLA2

Kilpailutulokset

Kisakalenteriin listataan vain sijoitukset. Tällähetkellä on 30 sijoitusta joista voittoja on 0!
ERJ:n alaisia estekilpailuita
1) 12.12.2011 ERJ (kutsu) 110cm 2/40
2) 15.12.2011 ERJ (kutsu) 120cm 6/40
3) 16.12.2011 ERJ (kutsu) 110cm 2/40
4) 17.12.2011 ERJ (kutsu) 110cm 4/50
5) 18.12.2011 ERJ (kutsu) 110cm 2/50
6) 22.12.2011 ERJ (kutsu) 110cm 4/40
7) 20.12.2011 ERJ (kutsu) 120cm 6/50
8) 29.12.2011 ERJ (kutsu) 120cm 4/50
9) 19.01.2012 ERJ (kutsu) 120cm 4/94
10) 26.01.2012 ERJ (kutsu) 120cm 1/35
11) 04.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 3/40
12) 05.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 3/75
13) 07.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 4/75
14) 08.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 6/40
15) 10.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 3/40
16) 13.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 5/40
17) 18.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 1/83
18) 20.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 4/60
19) 26.02.2012 ERJ (kutsu) 120cm 5/50
20) 01.03.2012 ERJ (kutsu) 120cm 7/50
21) 04.03.2012 ERJ (kutsu) 120cm 2/60
22) 04.03.2012 ERJ (kutsu) 120cm 3/50
23) 08.03.2012 ERJ (kutsu) 120cm 6/57
24) 10.03.2012 ERJ (kutsu) 120cm 2/50
25) 17.08.2012 ERJ (kutsu) 120cm 3/30
ERJ:n alaisia estekilpailuita
26) 18.08.2012 ERJ (kutsu) 120cm 5/30
27) 06.08.2012 ERJ Bairdon 120cm 04/58
28) 18.11.2012 ERJ Mulberry Ponies 120cm 04/30
29) 20.11.2012 ERJ Mulberry Ponies 120cm 03/30
30) 26.02.2013 ERJ Mulberry Ponies 120cm 02/40

31.01.2012 KERJ (kutsu) helppo luokka 2/40

Ei sijoitukset
22.10.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj13.htm 120cm 21/30
23.10.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj14.htm 120cm 28/30
24.10.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj15.htm 120cm 09/30
25.10.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj16.htm 120cm 29/30
26.10.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj17.htm 120cm 17/30
19.08.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj09.htm 120cm 23/30
20.08.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj10.htm 120cm 25/30
21.08.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj11.htm 120cm 15/30
22.08.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj12.htm 120cm 26/30
19.11.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj19.htm 120cm 11/30
21.11.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj21.htm 120cm 06/30
22.11.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj22.htm 120cm 18/30
23.11.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj23.htm 120cm 15/30
24.11.12 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj24.htm 120cm 06/30
25.02.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj32.htm 120cm 11/40
27.02.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj34.htm 120cm 14/40
28.02.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj35.htm 120cm 27/40
01.03.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj36.htm 120cm 16/40
02.03.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj37.htm 120cm 26/40
03.03.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj38.htm 120cm 24/40
04.03.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj39.htm 120cm 09/40
05.03.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj40.htm 120cm 35/40
06.03.13 http://kimmellys.net/mulberry/k/erj41.htm 120cm 30/40
28.09.12 http://valhe.net/thorn/?sivu=erj1 120cm 33/40

estevalmennus, valmentaja Caro
Sallin kanssa olimme saaneet keskittyä alkulämmittelyissä ulkoapuihin. Nyt poni oli kuitenkin hyvin verrytelty käynnissä, ravissa ja laukassa. Vuorossa oli hyppääminen. Pyysin Sallin ratsastajaa ottamaan keskellä olevan matalan pystyn ja jatkamaan siitä oikealle laukkaa vaihtaen. Lähestyminen esteelle oli hyvä ja laukka oli pyörivää. Kiinnitin heti huomioni tamman hieman laiskaan hyppyyn, jossa puomi oli lähellä pudota. Lämmittelysarjojen puomien putoillessa kerta toisensa jälkeen alas, pyysin tyttöä ottamaan ponin käynnille. Kasasin jumppasarjan neljästä esteestä, jotka suurenivat loppua kohden. Tämän pitäisi kehittää Sallin hyppytekniikkaa, ja tyytyväisenä katselinkin ponin ylityksiä. Muutaman kerran jälkeen Salli oli jo aika hengästynyt. Tamma sai kävellä muutaman kierroksen löysin ohjin, ennen kuin teettäisin ratsukolla rataa. Esterataan kuului lankkueste, kolmoissarja, muuri, pensaseste, okseri ja innari. Ensimmäiseen tehtävään kuului hypätä lankkueste, jolta vaihtui laukka oikeaan kierrokseen. Lankulta jatkettiin kolmoissarjalle. Sallin hyppyihin oli tullut hieman huolellisuutta ja se selvittikin kolme ensimmäistä estettä mallikkaasti. Vikalle sarjan esteistä tuli kuitenkin pudotus, koska askeleet eivät täsmänneet. Pyysin ratsastajaa tulemaan sarjan uudelleen ja kokoamaan laukkaa enemmän viimeiseen väliin. Sen jälkeen kehotin ratsukkoa hyppäämään pensasesteen, muurin ja niiden perään innarin. Pensaseste ei tuottanut ponille ongelmia, mutta muurilla sen huolimattomuus korostui taas, palikoiden putoillessa alas. Salliin tuli kuitenkin valppautta pudotuksen jälkeen, minkä vuoksi se nosti koipensa erityisen huolellisesti innarin esteiden yli. Ratsukon kävellessä neuvoin vielä radan lopullisen järjestyksen sekä annoin vinkkejä ratsastukseen. Tarkoituksena oli ratsastaa rata reippaalla temmolla, niin kuin olisi kisaradalla. Ainoa ero lienee se, että käskin ratsutytön ratsastaa erityisen aktiivisesti Sallia muutamaa askelta ennen estettä. Rata sujui hyvässä temmossa, eikä pudotuksiakaan tullut.

24.07.2012 päiväkirjamerkintä
Sally synnytti kaksi upeaa varsaa pari päivää sitten. Aluksi pelättiin että toinen heistä kuolisi koska yleensä kaksosia ei synny, kuitenkin kaikki sujui todella hyvin ja saatiin kaksi upeaa varsaa maailmaan. Molemmat myytiin todella nopeasti hyviin koteihin, kimo Breven Secreteria myytiin Oldsfellin Kartanoon ja siskonsa Breven Wounted Heart myytiin sheenan luo. Toivotaan että heistä kuullaan vielä kisakentiltä tulevaisuudessa!

05.08.2012 päiväkirjamerkintä, itsenäistä työskentelyä
Heti kun olin ruokkinu poneille aamuruuat meidän tallimestarin kanssa ja ne oli syönnyt net, niin nappastin mukaani Sallyn ja vein hänet vesiboxiin. Seinän vieressä roikkui pieni ämpäri ja tämä asia oli hyvin pelottava tamman mielestä. Aluksi Sally ei tahtonu mennä sisään, mutta parin kerran jälkeen sain hänet kiinni molempiin naruihin. Hain harjat sekä nyppimiskamman ja aloin putsata ponia. Poni seisoi kiltisti kokoajan ja joka kerta kuin katoin ponia huomasin että alahuulesta tuli pidmepi ja pidempi. Herätin ponin kunnolla kun aloin putsaamaan kavoita. Lopuksi vielä otin harjan ja aloin nyppimään sitä. Sally inhoaa sitä ja haluaisi heiluttaa päätä kokoajan, mikä on todella ärsyttävää. Leikkasin samalla vuohiset ja vähän hännästä ja voila, tamma oli nätti! Annoin pienen namipalan ja menin hakemaan koulusatulan ja suitset. Satulan kanssa ei ollu ongelmia ja ei myöskään suitsien kanssa. Kentällä sitten aloitimme isoilla volteilla ja muilla oudoilla käännöksillä ja jutuilla. Huomasin myös että joka kerta kun joku hevonen äänteli tallissa tai jotan muuta outoa, niin Sally pelästyisi joka kerta. Tämä ei kuitenkaan ollu uutta niin jatkoin työskentelyy kunnes tamma rauhoittui ja päätti rentoutua. Lisättiin myös lisättyy ravii sekä laukkaa ja jopas tamma innostui. Varsinkin laukassa. Tehtiin paljon kahdeksikkoja ja päätyympyröitä laukassa. Lopuksi taputin todella todella paljon ja mentiin maastoon köpöttelemään.

10.08.2012 päiväkirjamerkintä, oma yksityinen valmennus
Breven Poniesin oma yksityinen valmentaja David Smith oli meillä tänään valmentamassa. David on alunperin briteistä mutta nykyjään asuu ihan suomessa, ja puhu suomea jo todella hyvin. Olin jo kentällä verryttelemässä ennen kuin David saapui. Moikkattiin ja puhuimme vähäsen ennen kuin hän kertoi päivän tehtävästä. David kertoi että hän oli rakentanu neljä kulmissa olevaa estettä, joiden väliin eka tehtiin voltit ja myöhemmässä vaiheessa hypättiin kaikki suoraan. Aloitettin ihan ravissa ja pienellä maapuomikasalla. Sally älysi tehtävän todella nopeasti ja tämä oli kuin lasten leikkiä, joten valmentaja laittoin jokainen este ristikoksi. Hypättiin ekan yli ja teimme voltin ja sitten suoraan toiselle esteelle jonka jälkeen Sally innostui ja meidän voltista tuli... vähän erikoisen näköinen, mutta sain hänet käännettyy ja hypättiin isolla hypyllä kolmannen esteen yli, tämän jälkeen sain kuitenkin hallinnan ja teimme aika hienon voltin jonka jälkeen hypättiin vikan esteen yli ja saatiin pitää pienen tauon. Tauon jälkeen vaihdetiin suuntaa, David nosti esteitä ja me nostettiin oikea laukkaa ja tultiin sama juttu uudelleen. Tämä onnistui hyvin joten David sanoi että hypättäisiin kaikki esteet peräkkäin ilman volttia. Nostettiin taas laukan ja tultiin huvin ekalle esteelle ja tokalle mutta kolmannelle meinas tulla yksi askel liikaa, mutta onnekksi hieno ponini pelasti tilanteen.

20.10.2012 päiväkirjamerkintä
Sally astutettiin oriilla Rigoletto Luxus joka asustaa meillä myös. Myöhään lokakuupäivänä synty pieni upea vaaleanrautiaan värinen ponitamma. Varsa sai nimeksi Bashira ja muutti Meten luo Wyonniin, mistä varmasti saa todella mukavan kodin. Sally astutettiin aika nopeasti uudelleen indyn hienolla ratsuponiorilla Kelmin Köpillä. Tästä varsasta tulee ihan varmasti yhtä upea kuin muistakin!

02.01.2013 päiväkirjamerkintä
Top Sally sekä Lumivuon Jacenta on ilmoitettu tammikuun ratsuponilaatuarvosteluun. Tästä tulee jännää koska en tiedä yhtään miten menee, saako palkinnon vai ei. Kuitenkin Sallylla on ollut todella hyvä vuosi ja eilen alkoi aivan uusi ja varmasti parempi vuosi, ja toivotaan että saadaan jatkossakin muita ponejakin laatikseen. Sitä odotellessa toivotaan parasta molemmille tammoille!

estevalmennus, valmentaja Hilla
Minua hiukan jännitti mennä valmentamaan 120 luokan este hyppääjää. Salli ja Turjake työnskentelivät jo kovasti tullessani maneesille. Ravi oli erittäin hienoa, sopisi kouluhevoseksikin. Kaksi tallityttöä tulivat auttamaan rakentamaan rataa. Ensiksi tehtäisiin yksi sarja, päätyyn yksieste ja sitten kokorata leikkaalle yksi. Näin saataisiin mahdollisimman paljon tekniikkaa ja nopeutta. Annoin aika kelloni tytölle ja sanoin Turjakkeelle, että tutustuisi 80 cm rataan laukassa. Kun nostaisimme 100 cm laittaisimme pelokkeita mahdollisimman hyvin radalle. Turjake pujotteli Sallin kanssa esteiden välistä ja tamman korvat olivat aivan hörössä. Ensimmäinen este meni todella hyvin ja seuraava sarjakin. Tamma oli pieni ja solakka, joka mahtui pienimmistäkin väleistä. Tytöt kävivät nostamassa esteet 100 cm:ksi. Seisoin hiljaa ja puhalsin pilliini. Pidättele, hiukan istuntaa taakse ja sitten anna palaa. Muutama lähestyminen ravista, Huusin Turjakkeelle maneesin reunalta. Kun rata oli suoritettu kahdesti ja tamma oli jo hikinen. Päätin lopettaa, pitkät ohjat ja käyntiä.

estevalmennus, valmentaja Mari H.
Sallin kanssa otettiin heti alkulämmittelyssä selkeä ja napakka ote. Tamman ei annettu jäädä junnaamaan paikoilleen, vaan kun käskettiin niin silloin mentiin. Salli alkoikin muutamien siirtymisien jälkeen pehmetä hyvin, eikä ratsastajan tarvinut enää tehdä yhtä isoa työtä. Päätimme treenata kaarevia uria, ne kun kuulemma tuottavat ponille joskus ongelmia. Kokosin neljä estettä lyhyen sivun suuntaisesti keskelle maneesia ja ratsukko sai tulla niitä. Ensin puomit olivat vain maassa. Turjake sai heti alusta alkaen olla tarkkana ulkoapujen kanssa, koska Salli meinasi vähän painaa ulospäin. Laukassa tämä tuli selvästi esille, mutta ratsastaja piti hienosti pohkeet kiinni eikä päästänyt tammaa liirailemaan. Nostin esteet pystyiksi ja nyt alkoi ponikin innostua. Vauhtia tuli hiukan lisää, mikä vähän hankaloitti tehtävää. Ratsastaja hoiti kuitenkin hommansa hyvin ja puhtaasti mentiin. Nostin esteitä edelleen ja nyt tarvittiin jo vähän huolellisuutta, ettei ajauduta liian lähelle estettä. Niimpä vaadinkin, että ratsukko lähestyy esteitä hiljempaa ja katsoo ponnistuspaikan tarkkkaan. Niin kauan kun kummankaan keskittyminen ei herpaantunut, hypyt sujuivat hyvin. Mutta kun ratsastaja teki pienen nukahduksen ja päästi ponin etenemään liian vapaasti, tuli tiputus. Salli tarvitsee selvästi paljon apuja, jottei se hösellä ja tiputa puomeja. Loppujen lopuksi saatiin yksi todella hieno suoritus, jonka jälkeen oli hyvä päästää ratsukko tekemään loppuverryttelyjä.

estevalmennus, valmentaja ?
Aloitimme valmennuksen verryttelemällä mm. temponlisäyksillä ja kaarevilla urilla. Salli tuli heti kuulolle ja tehtävät sujuivat sukkelasti. Harmillisesti jo kuitenkin heti alussa poni säikähti puomin kolahdusta seinään, mutta Turjakkeella oli homma hallussa eikä poni lähtenyt ryntäilemään. Esteverkkaa otimme aluksi 40cm pystyllä, joka tultiin molemmista suunnista muutamaan kertaan. Samaan aikaan rakensin innarisarjaa toiselle pitkälle sivulle. Valmennuksen aiheena olivat siis sarjahypyt. Aluksi innari oli pelkkä neljän ristikon sarja. Mutta sitä mukaa kun tehtävä sujui upeasti nostin niitä pikkuhiljaa. 50cm kohdalla laskin muut takaisin ristikoiksi ja viimeisen esteen siirsin muutaman askeleen päähä okseriksi. Salli hyppäsi sarjan korvat hörössä ja Turjake pysyi hyvin mukana. Pidimme puolessä välissä pienen paussin jotta Salli saisi hieman hengähtää. Päätin että emme hyppäisi rataa, vaan korottaisimme yhtä sarjaa koko ajan, jotta pääsisimme lopuksi vielä sen viimeisen esteen 120cm:senä. Jatkoimme valmennusta laukkaamalla molempiin suuntiin ponin herättelemiseksi. Samalla väljensin esteiden välejä ja jätin vain kaksi 40cm pystyä, joiden jälkeen 60cm okseri. Ratsukko tuli tämänkin moitteettomasti. Jotta etenisimme nostin seuraavaksi okserin 80cm eikä sekään ollut ongelma. Rakensin muutaman ylimääräisen esteen toiselle sivulle ja nostin molemmat heti metriin. Pyysin ratsukkoa tulemaan molemmat yksittäiset peräjälkeen. Salli pidensi askeleensa ja innostui suunnattomasti korkeammista esteistä ja lennähti yli hienoisella ilmavaralla. Lopuksi nostin innarin viimeisen esteen 120cm ja pienemmät 50cm. Ensimmäisellä yrityksellä Salli ei saanut askeleitaan kohdilleen ja kielsi ennen okseria. Uudemmalla yrityksellä kuitenkin ponkaisi solakasti yli.

estevalmennus, valmentaja ?
Rakentelin valmennusta varten rataa maneesiin kun Turjake saapui poneineen paikalle. Pyysin ratsukkoa verryttelemään omaan tahtiin, kun itse vielä puuhasin puomien ja tolppien kanssa. Saadessani radalle 7 estettä alle 50cm pyysin ratsukon nostamaan muutamaan kertaan laukan oikealle ja sitten vasemmalle. Salli vaikutti kovin uniselta, mutta terävänäpäytys raipalla sai sen kokonaan virkeäksi. Laukat sujuivat joten aloitimme hyppäämään. Ensin tultiin vain yhtä estettä, mutta siihen lisättiin pikkuhiljaa muita perään kunnes verryteltymme olimme hypänneet radan kertaalleen. Salli vaikutti kovinkin innostuneelta, joten nostin esteet 60cm:iin. Rata tultiin taas osissa, ensin puolet jonka jälkeen alusta loppuun. Näin olimme varmoja Sallin vetreydestä ja kunnon harjoitukset voitiin aloittaa. Nostin esteet 80cm:iin ja rata tultiin taas. Salli kävi melko kuumana joten rauhoittelimme sitä muutamalla kierroksella ravia. Radalle uudelleen lähdettäessä ei siitä kuitenkaan meinannut tulla mitään, koska Salli ei keskittynyt kunnolla. Pidimme pienen tauon ja päätimme jatkaa sen jälkeen. Hyppyjä jatkaessa oli Salli rauhoittunut ja hyppäsi ketterästi radan yli, vieläpä nopeaan aikaan. Nostiin rataa aina hieman joka kerralla kunnes pääsimme 110cm:iin. Sen jälkeen päätin että hypätään muutaman kerran 120cm sarja, koska poni oli hypännyt jo niin paljon eikä varmaan jaksaisi sitä ratana. Salli kuitenkin oli hyvin pirteä ja loikki sarjan yli peräti viisi kertaa ennen kuin otimme loppuverkat siirtymisillä pysähdyksestä raviin. Yleisesti Salli oli hyvin toimiva pienten alkutakeltelujen loputtua.

estevalmennus, valmentaja Dago
Tänään minulle tuli valmennukseen turjake ja ratsuponi tamma Salli. Heti tunnin alusta alkaen Salli oli reipas, mutta kuunteli silti hyvin apuja. Käskin turjaketta verryttelemään itsenäisesti, kun itse aloin koota rataa. Yhdelle sivulle laitoin laukkapuomit, ja lyhyelle sivulle pinkin okserin, noin 100cm, sen jälkeen tiukka käännös metrin korkuiselle vihreäpuomiselle pystylle, sen jälkeen täytyi käydä kääntymässä ja toiselle, punaiselle pystylle. Tämän jälkeen täytyi kiertää ensimmäinen este, mennä laukkapuomit uudestaan ja tehdä tiukka mutka keltaiselle pystylle. Tunnin aiheena olivat siis tiet, ja ratsastajan istunta. Pyysin ratsukkoa ensiksi menemään laukkapuomit ja Salli kulki hieman tahmeasti eteenpäin. Neuvoin turjaketta ajamaan ponia enemmän eteenpäin, mutta Salli kulki siltikin hieman hitaasti. Käskin turjaketta napauttamaan tammaa hieman lavalle, ja Salli alkoikin liikkua. Menimme kaikki esteet yksitellen, jotta voisimme rataa ajatellen pohtia yhdessä ongelmakohtia. Turjake ratsasti aluksi hieman huolimattomasti, ja rupesimme työstämään tätä. Neuvoin olemaan huolellinen, ja auttamaan Sallia vaikeissa kohdissa. Kun nämä oli saatu selvitettyä, rata alkoikin rullata hienosti. Korotin esteitä 10cm, eli ne olivat nyt 110cm. Pinkillä okserilla Salli hieman epäröi, mutta turjakkeen käskiessä ja rohkaistessa ponia eteenpäin, esteestä selvittiin - tosin pienoisella kaninloikalla. Neuvoin siis kannustamaan tammaa kokoajan eteenpäin, ja pitämään vauhdin tasaisena. Turjake jäi välillä hieman suusta kiinni, joten harjoittelimme ohjastuntuman pitämistä, mutta silti riittävää myötäystä. Sallin hieman kiihdytellessä, turjake jäi välillä kiinni suuhun, mutta muutamalla harjoituskerralla ongelma saatiin kitkettyä pois. Lopputunnista menimme 120cm rataa, ja tamma suoriutui hienosti, lukuunottamatta yhtä kieltoa. Salli lähestyi kaarteessa olevaa estettä huonosti, ja tämän seurauksena veti jarrut pohjaan. Turjake horjahti pahan näköisesti, mutta taitavana ratsastajana pääsi takaisin satulaan, keikuttuaan hetken kaulalla. Otimme radan vielä kerran, ja päätimme lopettaa hyvään suoritukseen. Salli on oikein hieno esteponi, ja radat menevät hienosti, kunhan muistaa tarpeeksi hyvät tiet, ja hyvät avut!