AUTENTIC

Esti ceea ce alegi sa fii

Blog

view:  full / summary

PAZESTE-TI INIMA!

Posted on February 23, 2010 at 1:54 PM Comments comments (0)

Sfantul Nicolae Velimirovici – ganduri pentru Postul Mare (a doua saptamana): 


„Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, caci din ea izvoraste viata" (Pilde 4:23) 1. Gospodarul isi pazeste de pasari tarina insamantata, si de omizi livada si isi pazeste de fiare stana, dar nimic altceva nu isi pazeste gospodarul precum casa de talhari, de foc, de ape, de fulgere, si de toata necuratia. Ce e casa pentru gospodarie, este inima pentru om. Pentru acesta s’a zis:„Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima."

2. Din inima izvoraste sange, iar in sange e sufletul. Precum e sufletul in inima, asa e in tot omul.Daca apa in izvor este sarata, este sarata si in rau; daca e dulce in izvor, va fi dulce si in rau. Cum e izvorul, asa-i si varsarea raului.

3. Daca sarpele te musca de deget, otrava lui n’ar lucra, daca sangele n’ar duce-o la inima. Cand doctorul pune pe deget un leac, leacul nu ar ajuta daca sangele nu l-ar duce la inima.La inima ajunge si otrava, si leacul. Tot ce otraveste viata si tot ce lecuieste viata trebuie sa ajunga la inima si sa treaca prin inima.

4. Acolo unde este centrul sistemului circulator sanguin trupesc, acolo este si centrul sistemului circulator duhovnicesc. Inima trupeasca este organ al inimii duhovnicesti. si chiar daca asta este realitatea, totusi si aceasta realitate e o mare taina.

5. Cu adevarat de nepatruns este aceasta taina pentru mintea noastra, pentru ca mintea este mai mica decat inima, iar inima cuprinde mintea, nu mintea inima. Partea nu intelege intregul si nici cele mai de jos nu inteleg cele inalte. Dumnezeu asa a vrut si asa a randuit. Fericit este cel ce mai putin cerceteaza tainele fiintei lui Dumnezeu si mai mult asculta de poruncile lui Dumnezeu si mai mult simte iubirea lui Dumnezeu in inima lui! 6. Sufletul este invesmantat in porfira sangelui; iar cand vesmantul este asa de simtitor, cu atat mai mult este ceea ce acopera vesmantul! Precum un pai poate molipsi si strica sangele, asa si un singur cuvant, o singura privire, un singur gand poate molipsi si strica sufletul.

7. De aceea, sa asculti de doctorul omenesc cand te invata: ingrijeste-te de sangele tau! Dar cu atat mai mult, sa asculti de doctorul Dumnezeu, cand iti porunceste: Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, caci din ea izvoraste viata.Pazeste- ti inima in inima, miezul in coaja, flacara in sange, viata in vesmantul trupului. Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, fiul meu – zice Domnul.

8. Cand sarpele musca mana, mana se leaga cu un garou, ca sangele otravit din mana sa nu se duca in inima si sa strice izvorul sangelui. Cand auzi un cuvant rau, astupa-ti auzul, ca otrava cuvantului sa nu coboare pana la inima ta si sa nu strice izvorul vietii tale, fiul meu!

9. Cand vine bogatia, nu iti lipi inima de ea, spune intelepciunea in Cartea Vietii. ingradeste-ti inima de bogatie cu un gard inalt pana la ceruri, ca inima ta neintinata si curata sa se pazeasca pentru Cel ce o cauta zicand: Fiule, da-mi inima ta!

10. Mai sta scris in Cartea Vietii: Inima imparatului este in mana lui Dumnezeu. Daca imparatesti asupra patimilor atunci esti un imparat adevarat. Atunci inima ta este in mana lui Dumnezeu. Iar aceasta mana conduce fara gresala inima ta si o indreapta spre imparatia luminii si a vietii vesnice.

11. Daca in cea dintai saptamana a Postului Mare ti-ai intarit convingerea ca inima ta este a Dumnezeului si Tatalui tau; daca te-ai hotarat cu tarie sa i-o dai Lui, atunci in a doua saptamana invata sa iti pazesti inima. Deprinde-te cu lupta vitejeasca pentru neintinarea si curatia inimii tale, pentru a putea intoarce acest dar Celui ce ti-a daruit toate.

12.Lumineaza- ti inima cu credinta, intareste-o cu nadejdea, incalzeste-o cu dragostea, cladeste-o cu rugaciunea, curata-o cu lacrimile, hraneste-o cu Sangele Domnului si o inalta spre cer precum o candela aprinsa. Numai asa vei putea astepta cu pace trecerea din aceasta lume pamanteasca in lumea cereasca, fara cutremurul pacatosului sau mustrarea constiintei.

De aceea, in aceasta a doua saptamana a Postului Mare, innoieste des sfatul Tatalui: Mai inainte de toate cele ce se pazesc, pazeste-ti inima, caci din ea izvoraste viata.


(Sfantul Nicolae Velimirovici, Inima in Marele Post, Predania)


Cartea se poate descarca gratuit in format .pdf de pe site-ul editurii Predania.

Limbaje diferite pentru lumi diferite

Posted on January 12, 2010 at 11:50 AM Comments comments (0)

Un articol fain, in care iti devine mai clar diferenta dintre imaginea publica a Bisericii- ca institutie si a BISERICII ca fiinta vie, una din tainele care nu ne sunt la indemana zi de zi si in niciun caz prin intermediul mass media obisnuite.

Curiosi? Cititi mai departe:

PARINTELE SERAFIM in COTIDIANUL

Sarbatori fericite!

Posted on December 24, 2009 at 12:21 AM Comments comments (0)

(via email)

Un tanar preot si sotia lui, trimisi la prima lor parohie, ajung acolo intr-o zi de octombrie si constata ca biserica este intr-o stare deplorabila. .. Plini de entuziasm, isi propun sa o restaureze pana in Ajunul Craciunului, cand vor sa organizeze prima slujba....

 

Muncescdin greu, repara peretii, tamplaria, refac picturile, curata si termina totul pe 18 decembrie! Pe 19 insa incepe o vijelie cumplita,care desprinde o bucata din acoperis, iar apa scursa le distruge oportiune mare dintr-un perete lateral....

Intristat ca trebuie sa amane slujba de inaugurare, preotul pleaca spre casa, dar pe drum se opreste la o licitatie in scopuri caritabile si acolo ii atrage atentia o fata de masa brodata, de o mare finete, care avea in mijloc o cruce; isi da seama ca are exact dimensiunea portiunii de perete avariat, o cumpara si se intoarce la biserica. Intre timp incepuse sa ninga, iar in statie zareste o doamna in varsta care tocmai pierduse autobuzul. O invita sa-l astepte pe urmatorul in biserica, iar el incepe sa fixeze fata de masa pe peretele avariat. Doamna asteapta absenta intr-un colt; deodata isi ridica ochii si, socata, il intreaba pe preot de unde are fata de masa cu initialele ei(EBG)... Ii povesteste apoi ca ea o brodase in Austria in urma cu 35 de ani, in timpul razboiului. La venirea nazistilor e nevoita sa plece in graba si-si lasa in urma sotul, care este arestat si trimis in lagar... e ultima data ca-l mai vede...

Impresionat, preotul vrea sa-i returneze fata de masa, dar ea ii spune ca e mai bine sa ramana in biserica... Tot ceea ce poate sa faca este sa o conduca pe doamna intristata acasa...

 

Slujba de inaugurare a bisericii reuseste de minune, iar la sfarsit preotul isi conduce spre iesire noii enoriasi; cand revine observa pe un scaun un domn in varsta cu ochii pironiti pe fata de masa... Barbatul ii povesteste indurerat ca fata de masa fusese brodata de sotia lui,care disparuse pe timpul ocupatiei naziste si pe care o credea moarta... Preotul il roaga sa-l insoteasca intr-o scurta plimbare cu masina si il duce la domiciliul batranei doamne, unde asista la cea mai impresionanta revedere de Craciun.(Intamplare adevarata povestita deun preot pentru a ilustra "misterioasele cai ale Domnului")

 

M-am rugat azi pentru tine si i-am cerut Domnului sa te binecuvanteze, sa-ti calauzeasca pasii si sa te protejeze. Iubirea lui este mereu cu noi; promisiunile Lui se implinesc, iar daca avem incredere sa-i prezentam problemele noastre, El are intotdeauna grija de noi...

Daca se intampla sa ai probleme aparent insolubile, nu uita ca si eu ma rog pentru tine, iar Domnul iti va da solutia... Retrimite acest mesaj celor care crezi ca au nevoie de binecuvantarea lui Dumnezeu, inclusiv celui/celei care s-a rugat pentru tine. Numai in situatia in care crezi ca nu ti-a mai ramas decat Dumnezeu descoperi ca de fapt e singurul care te poate ajuta.

Incearca sa spui urmatoarea rugaciune pentru cel/cea care ti-a trimis-o:

 

"Doamne,Tata, binecuvanteaza- mi familia si prietenii si da-le ceea ce stii Tu ca au nevoie! Umple-le vietile cu pacea Ta, cu prosperitate si cuputerea binelui, aducandu-i astfel mai aproape de Tine! Amin."


Exemple de viata vesela

Posted on December 18, 2009 at 7:28 AM Comments comments (0)

"Viata este un lucru unic, irepetabil, dupa cum se stie. Datorita mamei mele, am descoperit de copila ceea ce se cheama bucuriile mici: bucuria de a te trezi dimineata acasa, in patul tau (si nu intr-un spital),bucuria de a avea prieteni, bucuria de a calatori si de a vedea cat de frumoasa e lumea aceasta creata de Dumnezeu, bucuria de a munci, de a face ce-ti place, bucuria de a manca ceva bun - chiar daca un fel foarte simplu -, bucuria de a bea un pahar de vin rosu, de a chicoti cuo prietena, de a dansa "in draci" ca-n tinerete... Bucuria de a da si de a primi iubire, capacitatea de a ierta. Prieteni ori barbati care te-au dezamagit. Asa e ca am dreptate?" (Silvia Kerim).


Auzisem numele si pana azi, l-am retinut poate tocmai datorita rezonantei exotice. Azi am aflat mai multe, din articolul ACESTA din Formula As. Mi-a placut ce am citit si optimismul care se degaja din randurile interviului. Acum sunt curioasa sa si citesc ceva din scrierile pentru adulti (pana vine si la mine un copil...:) ), sa vad ce Silvia Kerim descopar acolo.


Pana una alta ma bucur ca am mai gasit un exemplu pozitiv si nu incetez cautarea.


Sa aveti zile faine!


Cuvintele sunt adesea de prisos :)

Posted on December 18, 2009 at 7:24 AM Comments comments (0)

Am citit un articol scris cu multa delicatete si emotie, despre parintele Rafail Noica, "Cel ce a spus lumii intregi, raspicat, din intreaga lui fiinta ca"moartea nu exista! Omul nu poate muri! Sa nu ne fie frica de nimeni side nimic!".


Mi-a imbogatit ziua de azi si probabil si alte zile care vor urma :)

Vi-l recomand si voua, cu drag.


DUHOVNICUL NEVAZUT

Semnal

Posted on November 20, 2009 at 4:22 AM Comments comments (0)

Sfântul Ioan Gură de Aur zicea: „Nu amâna pocăinţa pentru mâine! Acest mâine nu are niciodată sfârşit”. 


Multe lucruri folositoare: AICI

 


Cescuta

Posted on November 16, 2009 at 9:43 AM Comments comments (0)

O familie a plecat intr-o excursie in Anglia pentru a cumpara ceva dintr-un magazin de antichitati, pentru celebrarea celei de a25-a aniversari de la casatorie. Amandorura le placeau antichitatile si produsele din argila, in special cestile de ceai. Au observat o ceasca exceptionala si au intrebat: "Putem sa vedem cescuta aceea? Nu am vazut niciodata ceva atat de frumos."

In timp ce doamna le oferea ceea ce cerusera, cescuta de ceai a inceput sa vorbeasca:

"Voi nu puteti sa intelegeti. Nu am fost de la inceput o cescuta de ceai.Candva am fost doar un bulgare de argila rosie. Stapanul m-a luat sim-a rulat, m-a batut tare, m-a framantat in repetate randuri iar eu amstrigat: "Nu face asta!","Nu-mi place!" "Lasa-ma in pace," dar el a zambit doar si a spus cu blandete:"Inca nu!"

Apoi,ah! Am fost asezata pe o roata si am fost invartita, invartita,invartita. "Opreste!" Ametesc! O sa-mi fie rau!" am strigat. Dar stapanul doar a dat din cap si a spus, linistit:"Inca nu."

M-a invartit, m-a framantat si m-a lovit si m-a modelat pana a obtinut forma care i-a convenit si apoi m-a bagat in cuptor. Niciodata nu am simtit atata caldura. Am strigat, am batut si am izbit usa.. "Ajutor! Scoate-ma de aici!" Puteam sa-l vad printr-o deschizaturasi puteam citi pe buzele sale in timp ce clatina din cap dintr-o parte in alta:"Inca nu."

Cand ma gandeam ca nu voi mai rezista inca un minut, usa s-a deschis. Cu atentie m-a scos afara si m-a pus pe raft... am inceput sa ma racoresc.O, ma simteam atat de bine!" Ei, asa este mult mai bine" m-am gandit.Dar, dupa ce m-am racorit, m-a luat, m-a periat si m-a colorat pestetot… mirosurile erau oribile. Am crezut ca ma sufoc. "O, te rog,inceteaza, inceteaza, am strigat!" EL doar a dat din cap si a spus:"Inca nu!"

Apoi,deodata m-a pus din nou in cuptor. Numai ca acum nu a mai fost ca prima data. Era de doua ori mai fierbinte si simteam ca ma voi sufoca. L-am rugat. Am insistat. Am strigat. am plans, eram convinsa ca nu voi scapa. Eram gata sa renunt. Chiar atunci usa s-a deschis si EL m-a scos afara si, din nou, m-a asezat pe raft, unde m-am racorit si am asteptatsi am asteptat intrebandu-ma:"Oare ce are de gand sa-mi mai faca?"

O ora mai tarziu mi-a dat o oglinda si a spus:"Uita-te la tine." Si m-am uitat. Aceea nu sunt eu; aceea nu pot fi eu. Este frumoasa. Sunt frumoasa!!!

El a vorbit bland: " Vreau sa tii minte, stiu ca a durut cand ai fost rulata, framantata, lovita, invartita, dar, daca te-as fi lasat singura, te-ai fi uscat. Stiu ca ai ametit cand te-am invartit pe roata, dar, daca m-as fi oprit, te-ai fi desfacut bucatele, te-ai fif aramitat. Stiu ca a durut si ca a fost foarte cald in cuptor si neplacut, dar a trebuit sa te pun acolo, altfel te-ai fi crapat. Stiu ca mirosurile nu ti-au facut bine cand te-am periat si te-am colorat peste tot, dar, daca nu as fi facut asta, niciodata nu te-ai fi calit cu adevarat. Nu ai fi avut stralucire in viata. Daca nu te-as fi bagat pentru a doua oara in cuptor, nu ai fi supravietuit prea mult fiindca acea intarire nu ar fi tinut. Acum esti un produs finit. Acum esti ceea ce am avut in minte prima data cand am inceput sa lucrez cu tine."


 

Morala este aceasta:

Dumnezeu stie ce face cu fiecare dintre noi. EL este OLARUL, iar noi suntem argila LUI. EL ne va modela, ne va face si ne va expune la presiunile necesare pentru a fi lucrari perfecte care sa implineasca buna, placuta sfanta SA voie.

Daca viata pare grea si esti lovit, batut si impins aproape fara mila; cand lumea ti pare ca se invarteste necontrolat; cand simti ca esti intr-o suferinta ingrozitoare, cand viata pare cumplita, fa-ti un ceai si bea-l din cea mai draguta ceasca, aseaza-te si gandeste-te la cele citite aici si apoi discuta putin cu OLARUL.

"Asta imi este toata misiunea si rostul pe pamant, pentru care m-a inzestrat cu daruri – desi eu sunt nevrednic. Pentru asta sunt solicitat în toate partile, ca sa propovaduiesc iubirea lui Dumnezeu si sfintirea oamenilor prin iubire. De alte ganduri si rosturi sunt strain."

Pr. Arsenie Boca

 


Sf. Nectarie si bolnavii de cancer

Posted on November 9, 2009 at 10:16 AM Comments comments (0)

Anul acesta am avut parte si de probleme mai "reale" decat  cele de care  citeam prin  ziare sau auzeam la stiri, care nu  aveau prea mult sens, pe care nu le simteam, doar le "inregistram" pasiv din  jurul meu.

Din cei dragi ai mei unii s-au imbolnavit, altii au facut alegeri de viata gresite care le duc pasii pe cai dureroase, cu multa suferinta. Si ce  poate fi mai greu pentru tine, cel/cea care tii la ei, decat sa te simti neputincios? Sa ai mainile legate in fata unei boli precum cancerul, de exemplu?

Pe langa deciziile care trebuie luate, pe langa determinarea si motivatia pe care trebuie sa o aiba familia unui bolnav de cancer, mai sunt multi factori care intervin. Motivatia si vointa bolnavului de a se face bine sunt foarte importante si au adesea legatura cu credinta acestuia.

Noi am gasit sprijin si in rugaciune (ultima de pe lista, ca de obicei...) si D-zeu mi-a calauzit pasii spre cineva care mi-a facut cunostinta :) cu Sf.Nectarie Taumaturgul. Un sfant bland si bun care se indura de cei cu boli grele. Mai ales cand cei dragi isi pun nadejdea in el ...si se roaga.

Cateva din faptele sale, AICI.


Doamne ajuta!

Ajutor pentru Sabina

Posted on October 29, 2009 at 10:14 AM Comments comments (0)

Daca doriti sa ajutati, aveti ocazia. E vorba de o fata de 19 ani, Sabina, care studiaza medicina si - la randul ei, are nevoie de ajutorul medicilor.http://help4sab.1r.ro/de-ce/

 


Kitschuim?

Posted on October 19, 2009 at 6:36 AM Comments comments (0)

"Atat timp cat se vinde bine, kitschului nu-i pasa ca e barfit, vorbitde rau, dispretuit chiar. Taina fundamentala a succesului sau este caface apel la cele mai puternice trasaturi ale slabiciunilor omenesti:lenea, teama de: efort, gandire, valori reale si de complexitate,iubirea pentru ce este ieftin." (Peter Gluck)


Articolul intreg aici: http://info.kappa.ro/


Rss_feed