Stal 't Pietershof

over mijn hobby.... de paarden

Welkom op de homepage van 't Pietershof!


De stalnaam 't Pietershof, tevens de naam van ons huis komt voort uit de Piet(en/ers) die voor ons in de boerderij gewoond hebben (o.a. mijn opa Piet Delver). 't Pietershof is gelegen nabij Burgervlotbrug, langs de N9, tussen Alkmaar en Den Helder. De paardjes die hier geboren zijn hebben "van 't Pietershof" achter hun stamboeknaam staan. Sinds 2011 is dit ingekort tot "SPM" voor de stamboeknaam, wat staat voor Stal Pietershof Minipaardjes.
 


't Pietershof

Als hobby houd en fok ik mini-paardjes en rij ik met mijn rijpaardje Shenna wedstrijden. Mijn paardenhobby is ooit begonnen met onze eerste pony, Aynila een jonge haflinger merrie. Omdat ik destijds verder wilde met een groot paard is zij verkocht. Dat grote paard was Vip, helaas hebben we veel te kort van gaar mogen genieten. Ze was geweldig! Uit Vip hebben we, in combinatie met een zwarte anglo-arabische hengst, Shenna gefokt (voor meer info zie Shenna's pagina).
In de winter van 2005/2006 was ik op zoek naar een kleine gezelschapspony voor erbij. Dat werd Ramona, mijn eerste mini paardje. Ze komt bij Harry en Marina Douma uit Duitsland vandaan. Na een tijdje vond ik Mona eigenlijk veel te leuk om alleen als sierraad in de wei te dienen. Luna is erbij gekomen vanuit Hall (Brabant). In 2007 zijn Mona en Luna gedekt. In de zomer van 2008 hebben we Lotus erbij gekregen. Langzaam breidde de mini-hobby zich uit. Er kwamen hengstjes. In het begin heb ik met de hengstjes wat pech gehad, tot valse stamboompapieren aan toe (bleek later bij DNA controle). Het duurde even voordat ik mijn droomhengstje gevonden had maar uiteindelijk kwam Shine op ons pad en ik kon hem overnemen van Hub en Ted Dols van Spotlight minipaardjes. Verder doen we leuke dingen met de mini's. Zwemmen, wandelen, fietsen en naar keuringen. De mini hobby groeide steeds verder met nog wat merrietjes erbij en ieder jaar veulentjes. Sinds 2011 is mijn mini-hobby wat ingekrimpt wegens mijn baan heb ik niet de tijd meer voor een grote fokkerij en doen we het dus op kleinere schaal. Met Shine mennen we wel redelijk fanatiek want dat vind hij erg leuk en hij doet het werkelijk super. Met Kyla heb ik Binq gefokt, die op het moment heerlijk opgroeid. Uit onze voormalige D-pony merrie Nina is Zazou gefokt een lieve, gemoedelijke D-pony ruin. Hij is nu in eigendom van mijn vriendin. Met Shenna rijd ik dressuur op M-niveau en we springen zo nu en dan, ook wedstrijden, min. 1x per jaar cross, wekelijks les en verder lekker buiten langs het strand en door het bos/de duinen.

Veel lees- en kijkplezier op de site!


Twee archief foto's:

Vip M v/d Elzahoeve


Vip en ik zomer 2004

Opvang voor pony's met zomerexceem

Zomerexceem/eczeem, staart- en manenexceem, zomerschuren of zomerschurft

Meerdere benamingen die voor hetzelfde staan. Ik wil jullie ook graag iets vertellen over dit fenomeen.
Wij wonen vlak aan zee, achter de Hondsbosse Zeewering, het enige stuk asfaltdijk in de Noordzeekust. Enkele van mijn paardjes hebben zomereczeem. De plek waar wij wonen is uniek en net als op de waddeneilanden hebben de pony's hier helemaal geen last van de zomerexceem. Inmiddels vang ik steeds meer pony's op die exceem hebben. Ik kan ze natuurlijk niet allemaal houden. Wat ik dan probeer is om ze hier in de buurt te herplaatsen op een geschikte plek. Zo hou ik voldende ruimte om zo af en toe een exceem-pony op te vangen en te laten genezen hier aan zee.

Sommige pony's kwamen hier bloedend uit de trailer. Helemaal open geschuurd, geen staart of manen meer over. Sommigen brandmager omdat ze de hele dag druk zijn met schuren en geen tijd meer hebben om te eten. Alles wordt geprobeert van inpakken met een deken tot 24u p/d op stal, de duurste smeerseltjes, poeders en pillen. Maar niets helpt echt. Er zijn z veel middelen tegen/voor zomerexceem op de markt, het n nog duurder als het ander. Maar zomerexceem is niet te genezen. Ik zeg altijd HET middel is nog niet uitgevonden, net als bij mensen met constitutioneel exceem. De middelen kunnen hooguit het herstel van de kapotte huid bevorderen of de jeuk iets verlichten. Al met al is het voor een paard met exceem meestal geen (leuk) leven in het Oosten van het land. Ze hebben altijd jeuk (denk zelf maar eens na hoe erg dat is, jeuk over je hele lijf kan erger zijn dan pijn).
De eigenaren van zo'n exceempaard/pony zijn er meestal dood mee aan. In veel gevallen zien ze geen uitweg meer en besluiten dan ook dat de slager voor het beestje de beste oplossing is (dan is het dier in ieder geval uit zijn lijden verlost).

Aan de kust met de zoute zeewind komen de mugjes, waar het exceempaard allergisch voor is, niet voor. Dus geen muggen is geen jeuk en wordt er dus ook niet meer geschuurd. Met als resultaat dat de pony's die hier komen weer helemaal opbloeien. De huid geneest en ze krijgen weer volle manen en staart.

Een pony die eenmaal exceem heeft komt hier niet meer van af, hij/zij heeft dit voor het leven. Meestal wordt het erger naarmate de pony's ouder worden. Helaas bestaat er (nog) geen inenting o.i.d tegen zomerexceem. Genezen hier aan zee betekend in die zin dat de klachten van het dier over zijn. En in die zin is het een oplossing voor zomerexceem. Echter al zou je zo'n pony weer naar het Oosten/Zuiden van het land verplaatsen dan begint zo'n pony acuut weer te schuren. Het dier zal altijd allergisch blijven voor het speeksel van de mugjes.
Exceem pony's zijn niet tot moeilijk verkoopbaar (hangt af van de ernst) en een plek aan zee zoeken is vaak niet al te gemakkelijk. Met de opvang van exceem pony's hoop in een steentje bij te kunnen dragen. Sommige pony's kunnen hier aan zee een prima leven hebben, zonder jeuk en muggenleed, dan zou de slacht toch zonde zijn?!

De opvang op 't Pietershof is kleinschalig. Met enkele pony's heb ik tijd om ze allemaal goed te verzorgen (evt. zwemmen in zee of wassen met zeewater), eventueel iets te leren/beleren en er een goed adres voor te zoeken. Soms zit het vol, dan moet er eerst een pony herplaatst worden voordat er weer plek is. Alleen in het voorjaar en 's zomers (van ong. april tot en met september) nemen wij pony's aan. Daar wij 's winters beperkt zijn in onze ruimte. De meeste pony's blijver hier zo ongeveer een half jaar. Herplaatsing gaat volgens afspraken (evt. contract). Ik hoop dat ik zo een goed beeld heb kunnen geven van onze opvang.
Mocht iemand naar aanleiding hiervan ook graag willen dat ik zijn/haar pony opvang of iemand die denkt een goede plek te hebben voor een exceempony dan kan diegene altijd vrijblijvend contact opnemen (liefst bellen, zie contact pagina).
Op de foto-pagina komen binnenkort foto's van exceempony's, zowel van dieren die hier nu staan als dieren uit het verleden.

Met paard op vakantie, strand en duingebied Schoorl

Met je paard op vakantie? De duinen van Schoorl zijn de hoogste van Nederland, het is er prachtig rijden met je paard, door de dennenbossen en naar het strand. Wat te denken van zwemmen met je paard in een bosmeer of in de zee?
Het is mogelijk om als je hier eens heerlijk op vakantie wilt je paard/pony mee te nemen en een weekje bij ons op de weide (of in de stal) te laten vertoeven. Vanaf de weide rij je zo door de polder richting het strand (Camperduin en Petten) en het duingebied in (Camperduin, Groet). Naar wens begeleid ik ritten als gids. Ik rij zeker al zo'n 10jr in het Schoorlse duingebied, van Camperduin, Groet, Schoorl en Bergen tot dagtochten richting Egmond, Bakkum, Heiloo en Castricum. Ik ken de omgeving goed, weet mooie routes en plekken.

Hier in de buurt zijn voldoende vakantie huisjes, bungalowparken en campings te vinden.
Kom je camperen met een tent(je), vlakbij hier in de polder zit 'Camping Groede' zie: www.camping-groede.nl 
Camping 'De Watersnip' en Camping 'Corfwater' beide te Petten zijn resp. op zo'n 3 en 4km afstand.
Neem je paard eens mee naar deze prachtige omgeving.