Bed & Breakfast "De Drie Brooden"

GROOTEBROEK / ENKHUIZEN Boek nu, Logeer en geniet Later

              Historie van "De Drie Brooden"

                             

Vanaf midden 1650 is " De Drie Brooden " in Grootebroek als bakkerij bekend. Vele generaties bakkers hebben eeuwen- en jarenlang met liefde en toewijding hun brooden en overige "heerlijckheden" gebakken en verkocht. De naam is -volgens de overlevering- ontleend doordat de bakkerij ooit in de 17e eeuw door brand werd getroffen; na die brand ontdekte men in de oven drie volkomen intacte brooden (oud-Hollands) en dat feit leidde tot de naamgeving door de eeuwen heen..

Behalve de bakkerij omvatte "De Drie Brooden" tussen 1800 en 1895 ook een "Herbergh en Loogement".

Bij twee grote branden die destijds Grootebroek       -met veel houten huizen- teisterden, speelde           "De Drie Brooden "ook een belangrijke rol door vanuit hun waterput bluswater te leveren voor brandbestrijding voor ca. 30 huizen, ten westen van de bakkerij. Het vuur was 15 juli 1750 onstaan in de gebouwen van het toenmalige -en nu nog bestaande- weeshuis verderop de Zesstedenweg. De oorspronkelijke bakkerij is begin 1910 gesloopt, terwijl het huidige woonhuis (met ovens en karrestalling buiten en winkelverkoop in de huidige bijkeuken) door bakker Portegies in 1912 nieuw werd gebouwd op de fundamenten van de oude woning/bakkerij. Zoals u op bijgaande foto kunt zien, hernoemde Portegies opnieuw de bakkerij in "De Drie Brooden " Bakker Portegies verkocht zijn bakkerij op 22-12-1922 aan bakker Atsma, die tot 2-11-1956 leefde. Bakker Atsma behaalde met zijn goede en smaakvolle producten vele prijzen.

Uiteindelijk kochten collega-bakkers uit Grootebroek/Bovenkarspel/Lutjebroek weduwe Atsma uit en kwam er een einde aan het bakkerij-tijdperk. Helaas rust er een verbod op het produceren van brood- en bakkerijprodukten, maar..........

Vanaf 1 mei 2005 is door het openen van overnachtingsadres / Bed & Breakfast / Chambre d' Hote na eeuwen weer als "Herbergh" nieuw leven ingeblazen.......... !