Eribo-violins

EUB

EUB staat voor Electric Upright Bass, ofwel electrische contrabas. Voor een zeer uitgebreid overzicht van modellen en merken verwijs ik graag naar ebass.nl.

Ik wilde graag contrabas gaan spelen, maar de bassen met een goede klank en prettige bespeelbaarheid kwamen ver uit boven mijn te besteden budget. Bovendien wilde ik de bas in een band gaan gebruiken. Versterken van de bas zou dan noodzakelijk zijn, een klankkast met goede akoestische eigenschappen veel minder. Na wat nadenken en schetsen, was het basis-idee gereed. Toen ik de benodigde materialen had verzameld, kon ik aan de slag gaan.

In de jaren na voltooiing van de EUB, heb ik nog wat kleinere en grotere wijzigingen aangebracht aan het instrument. De belangrijkste verandering had te maken met de keuze van het element. In eerste instantie voorzag ik de bas van een Schaller magnetisch pickup. Dit maakte de bas eigenlijk meer tot een grote fretloze basgitaar. Dit element heb ik later vervangen door een Underwood Pizo. Zonder de klankkast klonk de Underwood echter scherp en had het snel last van feedback problemen. Een aantal jaren heb ik toen een Polytone pickup gebruikt, zoals ook te zien op de foto's. Toen echter een vervelende storing optrad in dit onderdeel, heb ik de Underwood weer terug geplaatst. Tevens heb ik een pizo-preamp toegevoegd en die combinatie bevalt uitstekend. De EUB klinkt nu versterkt bedriegelijk akoestisch.
Gegevens EUB:
Gebouwd: voorjaar 1992, 3/4 mensuur.

Hals:
ongeveer 100 jaar oud, met originele stemmechanieken.

Toets:
2-componenten-lak zwart gespoten hardhout.

Body:
holle klankast uit 3mm triplex, versterkt onder de kam. Standaard 3/4 contrabaskam, met hoogteverstelling.

Snaren:
Thomastic Spirocore.

Pre-amp
zelfbouw pizo-voorversterker (9V) met volumeregeling, ingebouwd in "klankkast".

Pickup
Underwood pizo.
(op de foto Polytone double bass pickup)