Rocksirkus.com

- Rundreise i god rock siden 2006

Vurdering av ymse blader...

PLATESAMLEREN ( NORGE, 48 sider, 5 nr / år ) 7/10

Nisjeblad i A5-format som ganske enkelt omhandler platesamling. Utgiver er en herre ved navn Bjørn Luka, som har utgitt samme blad under navnet Goldies i en årrekke. Dette er det eneste platesamlerbladet i Norge, og det er i seg selv beundringsverdig at noen tar jobben med å lage et slikt nisjeblad. Jeg vet ikke hvor stort opplag Bjørn har, men det er nok noen hundre......

Nr 94 lå i postkassen min for noen dager siden, og bladet er senere tid frisket opp med fargetrykk på alle sider, samt penere innbinding. Dette er et skritt i riktig retning, som holder til en knepen sjuer på skalaen. Forbedringer skal belønnes ! Bladet er som regel basert på 2-3 lange artikler, og jeg har en mistanke om at 60-tallet er sterkt dominerende. Artiklene er dyptgående og informative, og virker troverdge. Bjørn har god drahjelp av andre samlere og spesialister, som sammen produserer et nyttig blad som blir vel så mye et oppssverk, som noe du leser fra perm til perm den dagen det dumper ned i postkassa. Bl.a har de i 24 kapitler tatt for seg norske Beatles-singler ! Mest for vinylsamlere, men da er det attpåtil mye å glede seg over !

 

 

 

 

 

CLASSIC ROCK ( UK, 132 sider, 12 nr/år ) 9/10

Meget gjennomført og fyldig engelsk magasin med fokus på tøffere rock fra perioden 1965-1990. Typiske favoritter hos redaksjonen ser ut til å være Kiss, Thin Lizzy, Led Zeppelin, The Who, Motorhead m.fl. Store, dyptgående artikler, ofte ledsaget av unike og flotte fotos, mange av de temmelig ukjente for folk flest. Mellom de store artiklene splittes bladet opp med lettere stoff, som turnebuss-anekdoter, lister, smånytt og annet typisk bladstoff.

Bladets andre halvdel er viet anmeldelser, og særlig album-delen er omfattende og fyldig, og en god guide både i nye ting og re-utgivelser. Classic Rock er for mange av oss et bedre alternativ enn Mojo, da de er mindre opptatt av tung "cred", og faktisk synes det er den mest naturlige ting i verden å skrive om Kiss, UFO, Alice Cooper og andre som er litt for vulgære for de mest seriøse magasinene. Classic Rock balaserer nydelig mellom lett rølp og omfattende tekst og bildemateriale som engasjerer i timesvis. Min favoritt !

 

 

 

 

 

TUNES ( NO, 100 sider, 4 nr / år ) 3/10

Ganske så tynt musikkmagasin med vekt på utstyr ( gitarer, trommer etc ). Hovedgrunnen til min lave karakter her er først og fremst den særdeles uklare avgrensningen mellom bladet og en av landets største musikkforhandlere, begge lokalisert i Harstad. Dette er en farlig sammenblanding, og gjør at jeg plasserer bladet i kategorien reklame m/ekstra lesestoff. Jeg har aldri abbonert på bladet, men får tilsendt hvert nummer. Jeg regner med at dette skyldes fri tilgang til kundedatabasen til Sound1.

Så lenge det benektes et tett samarbeid, et samarbeid de fleste litt oppegående mennesker forlengst har tatt for gitt, får bladet hardere medfart enn om det hadde vært markedsført som en katalog fra nevnte butikk. Artiklene i bladet er forøvrig tynne og lite inspirerende, og de hundre sidene er temmelig lettleste, dette går unna mens du venter på at potetene koker ! Siden jeg får bladet gratis, er det vanskelig  at det ikke er verdt pengene, men hadde jeg kjøpt det...Nei.

 

 

 

 

TARKUS ( NO, 40 sider, 4 nr / år ) 7/10

Unikt og hyggelig norsk prog-blad som lages av en ivrig Oslo-gjeng ! Bladet har eksistert i en ti års tid, noe som er meget beundringsverdig ! Her rendyrkes lidenskapen for progressiv rock, med intervjuer, omtaler og anmeldelser av plater og konserter. Jeg gir bladet en sjuer, da jeg mener de er nede i en liten bølgedal, og bør anstrenge seg litt for å få gleden og entusiasmen til å smitte over til sine lesere. Dette har Tarkus vært bedre på før ! I tillegg synes nok også jeg, som en del andre, at det har vært brukt mye spalteplass på sære ting, tildels i vanskelig språkdrakt, som har gjort stoffet temmelig vanskelig tilgjengeligr mange.

Uansett, Tarkus er et underholdende og informativt blad jeg kommer til å støtte opp om til evig tid ! Særlig viktige er de ovenfor nålevende sprogband og det norske progmiljøet som faktisk har et oppegående magasin som tilbyr spalteplass. Tarkus anbefales til alle som er glad i ProgRock, enten det er fra 70-tallet eller dagens proggressive band og artister.