Fi*Morgance

birman näyttelypesu


Olen tähän koostanut ohjeet kuinka pyhä birma pestään näyttelyyn. Tapoja on monia ja varmasti jokaisella näyttelyissä enemmän käyneellä on omia konsteja siihen, kuinka turkki saadaan näyttelykuntoon. Nämä ohjeet ovat suunnattu niille, jotka miettivät kuinka tässä pitäisi toimia ja mitä aineita tarvitaan.

Mikään ei pelasta näyttelyssä huonosti pestyä kissaa... Toisin sanoen likainen on likainen, eikä mikään määrä talkkia paranna turkin ulkonäköä. "Lirma Birmaa" on ikävä viedä tuomarille. Joten pesemiseen kannattaa panostaa. Itse pesen kissat n. kaksi päivää ennen näyttelyä. vältän pesemästä edellisenä iltana, jo siksikin että kiireessä ei jaksa keskittyä tarpeeksi.Toki kissat ovat yksilöitä ja ajan kanssa oppii sopivan pesupäivän. Lisäksi turkin laatuun vaikuttaa ikä ja se onko kissa leikattu vai leikkaamaton.                                                               
                                                       

 

mitä tarvitset?

Ensin käyn läpi välineitä ja pesuaineita...  


Harja, karsta ja kampa:
Tässä kolme perusvälinettä joiden kanssa turkinhoito sujuu, muutenkin kuin näyttelyssä. Löytyy kaikista eläinkaupoista ja ainakin suuremmista marketeista, myös näyttelyistä voi ostaa.


Hiustenkuivaaja:
Periaatteessa kaikki käy. Mitä hiljaisempi ääni sen parempi. Lisäksi kannattaa tarkkailla kuinka kuumalla puhallin puhaltaa, jottei kissalle tule liian tukalaa...


Rasvaisuudenpoisto:
Turkista pitää saada rasva pois, jotta se olisi ilmava ja puhdas. Erityisesti rasva näkyy korvien takana, kainaloissa ja varsinkin leikkaamattomilla kissoilla hännän tyvessä. Kolleilla suoranaisena vitsauksena onkin usein "rasvahäntä". Tilanne voi mennä niin huonoksi että iho tulehtuu ja tarvitaan antibioottikuuri.

Rasvan poistoon on olemassa erityisiä tuotteita:
Groomer's Goop, myydään eläinkaupoissa (ainakin joissain). On myynissä nykyään ainakin isoimmissa kissanäyttelyissä. Fairy, kyllä juurikin kaikille tuttu tiskiaine... Itse aloitellessani Milon kanssa käytin Fairya. Nykyään hätätilanteessa voisin käyttää, muuten Gooppi käytössä. Kaikenlaisista Korrekeista olen kuullut, mutta kaksi mainitsemaani ainetta ovat ainakin minulle riittäneet. Autonpesuaine tuntuu hiukan liioittelulta...

Shamppoo:
Käytä eläinkaupassa myytäviä shamppoita. Useilla merkeillä on kaikenlaisia erikoisshamppoita. Valinta on vaikeaa ja usein paras omalle kissalle löytyy vain kokeilemalla. Minulla on kolme birmaa ja jokaisella on aivan erilainen turkinlaatu. Tässä käyttämiäni aineita:
House of An-Ju: Snowy blue Shampoo: korostaa vaaleaa turkkia, ollut hyvä shamppoo kaikille birmoilleni.
KW: Minkolieshampoo: minkkiöljy lisää kiiltoa
#1 All systems Super cleaning and conditioning shampoo: ollut erityisen hyvä Lennille, jolla tuuhea rasvaisuuteen ja takkuihin taipuvainen turkki. Poistaa rasvaa. House of Anjoulla on hyviä tuotteita.
Nämä eivät suinkaan ole ainoita hyviä merkkejä, vaan niitä joilla tällä hetkellä pesen kissani. Petsilk sarja on myös ollut hyvä.

Hoitoaine:
Hoitoaineena minulla on edellä mainittujen merkkien vastaavat hoitoaineet.
Jerob (House of An-Ju): creme rinse
#1 All systems botanical conditioner

Sähköisyydenpoisto:
Näitä aineita myydään erikseen. Esim. House of An-Julla on omansa. Suihkutetaan ja jätetään turkkiin. Käytän erityisesti talvella, jolloin birmojen turkit ovat kovin sähköiset ja menevät helposti littaan.

Talkki:
Myös tähän myydään eläinkaupoissa kissoille ja koirille tarkoitettuja omia talkkeja. Itsellä käytössä Natusan vauvatalkki. Käytöstä kerron pesun yhteydessä lisää

kuivashamppoo:
Hyvä olla näyttelyssä mukana (ei kylläkään pakollinen). Yleensä tarpeen jos tulee näyttelyreissulla jokin hätätilanne (esim. ripuli tai kolli pissaa "pöksynsä") tai esim. korvantaukset rasvoittuvat kun kissa jännittää (Ella) . Vedellä ja kuivashamppoolla saa pahimmat korjattua.

viimeistely:
Silkkitipat (Petsilk) oikein käytettyinä ovat piste ii:n päälle. Liikaa laitettuna tekee turkista likaisen näköisen.

kissan pesu

Muutama asia ennen pesua:

 • Leikkaa kissasi kynnet!! Vahinkoja sattuu pesun tiimellyksessä, varsinkin "ensikertalaisten" kanssa.
 •  Laita kaikki varusteet valmiiksi: ota esille pyyhkeet, hiustenkuivaaja, pesuaineet ym. nopeuttaa ja sujuvoittaa pesua.
 • Varmista pesutila: katso valmiiksi ettei ole mitään "kissan mentäviä" aukkoja. Mitä rauhallisempi ja suht pieni tila on, sitä helpompaa pesu ja kuivaaminen on.


  Sitten pesu:

 •  laita Gooppi kuivaan turkkiin. Hiero sitä kaikkiin "rasva" paikkoihin (kainalot, korvantaukset, häntä erityisesti tyvi, selän päällinen...). Anna hetki vaikuttaa. "hetki" riippuu siitä kuinka vauhdikas pestävä kissa on...
 •  Huuhtele gooppi pois ja samalla kastele kissa kauttaaltaan. Turkki hylkii yllättävästi vettä, joten ole perusteellinen.

 • Hiero shamppoo (huomaa että shamppoita voi usein laimentaa) kauttaaltaan kissan turkkiin. Huomioi ettei päätä saa kastella (eikä sitä pestä) ja varo korvia!!! Huuhtele shamppoo pois.

 • Sitten laita hoitoaine samalla tavoin kissan turkkiin. Käytännössä ehtii hyvin vaikuttaa kun sitä hieroo joka puolelle. Huuhtelu.

 • Itse pesen kissan vielä pikaisesti uudestaan shamppoolla hoitoaineen jälkeen. Tämä jättää turkin kuohkemmaksi, hoitoaine voi olla liian hoitavaa = lättä. Ja siis hyvin pikaisesti ja ylimalkaisesti.

 • Huuhtele kissa läpikotaisin niin että turkkiin ei jää pesuaineita!

Turkin kuivaaminen:

Kuivaa enimmät vedet pois pyyhkeen kanssa. Kuivaaminen kestää yllättävän kauan, niin että kaikesta pyyhkellä kuivatusta on apua.

Karstan kanssa voi pintapuolisesti käydä turkin läpi. Tässä vaiheessa turkkiin voi suihkuttaa sähköisyydenpoisto ainetta.

Kaksi käsiparia olisi tässä kohtaa luksusta. Minulla ainakin toinen käsi pitää kiinni kissasta ja toinen kuivaa.. Käytännössä annan kissan "vaellella" pienellä alueella, kuivaan ja välillä karstan kanssa selvittelen turkkia. Ja tämä vaihe kestää pitkään.

Haastavin osuus ovat kainalot, nivuset ja vatsan alunen. Näyttelyssä olisi tärkeää että turkki on mahdollisimman vähän kiharalla. Ja vielä kerran tarkista ettei kuivaaja kuivaa liian kuumalla!

Tässä vaiheessa en laittaisi enempää aineita turkkiin. Kissa käyttää todennäköisesti kuluvan vuorokauden siihen että pesee turkkinsa uudestaan. Viimeistelyn teen näyttelyaamuna. Talkkia korvan tauksiin ja tarvittaessa hännän juureen. Silkkitippa turkkiin vasta näyttelypaikalla melko lähellä arvosteluhetkeä. Ja sitä laitetaan mikroskooppisen vähän! Muuten turkki näyttää vain rasvaiselta..

Ja muistakaa nyppiä kotona birmoilta korvatöyhdöt pois ihan korvien kärjestä!

Kuolleesta karvasta en tässä lähde puhumaan, se käsite tulee kyllä näyttelyssä vastaan. Kannattaa kysellä siellä ihmisiltä vinkkiä ;)