Ongetwijfeld heeft de trouwe Midsomer Murders - fan al gemerkt dat er in elke aflevering zeer mooie muziek te horen is. Het bekendste deuntje is ongetwijfeld de intro van de serie,  maar ook de andere herkenbare melodiŽen zijn bewonderenswaardig mooi. Soms worden er tot 50 muzikale stukken gecomponeerd per aflevering, en dat is allemaal het werk van ťťn man, Jim Parker.

 Over Jim Parker:


Brits componist Jim Parker is ťťn van Engeland's meest gewaardeerde componisten op gebied van Britse Televisiesoundtracks. Hij componeerde, na Midsomer Murders, ook de muziek voor programma's als
'Soldier Soldier', 'The House of Elliot', 'House of Cards', 'To Play the King' en 'Moll Flanders', waarvoor hij een BAFTA - award kreeg. Een van zijn meest bekende de dag van vandaag na Midsomer Murders is de muziek van 'Foyle's War', eveneens een klasseserie gecrŽeerd door Anthony Horowitz.

Jim Parker is ook een klassiek getrainde Oboe - speler. Hij ontving ook een ere - doctoraat van de Guildhall School of Music. Daarnaast componeert hij graag klassieke muziek.


Een selectie van zijn werk:

2001 - Foyle's War
2001 - Murder Rooms: The Dark Beginnings of Sherlock Holmes
1998 - My Summer with Des
1998 - Lost for Words
1998 - A Rather English Marriage
1997 - The History of Tom Jones, a Foundling
1997 - Midsomer Murders
1997 - Deadly Summer
1996 - The Fortunes and Misfortunes of Moll Flanders
1995 - The Final Cut
1995 - An Independent Man
1994 - Body and Soul
1994 - To Play the King
1993 - Pirate Prince
1990 - House of Cards (vele malen geprezen)
1990 - The Finding
1987 - The Moneymen
1986 - Season's Greetings
1985 - Mapp & Lucia
1985 - Absurd Person Singular
1985 - Time After Time


Midsomer Murders Theme

Velen vragen zich waarschijnlijk af: 'Wat is dat vreemde instrument dat in de intro gebruikt wordt?'. Dat is een Theremin, uitgevonden door de Russische professor Leon Theremin, en werd voor het eerst gedemonstreerd in 1920. Wat is daar nu uniek aan zou je denken? Wel: dit instrument wordt bespeeld zonder dat het wordt aangeraakt! Het bestaat voornamelijk uit 2 antennes met elektrische spanning, links en rechts. Hoe dichter je daarbij komt, hoe hoger de toon, en zo probeer je het geluid in evenwicht te houden. Moeilijk, maar zeker de moeite waard.

De Theremin is ook gebruikt in vele Hitchcock- films omdat het geluid zeer macaber, zelf angstaanjagend klinkt. Het bekendste lied waarin het ook wordt gebruikt, is waarschijnlijk 'Good Vibrations' van de Beach Boys.

Bron: Midsomer Murders CD

De partituur van de Theme Tune kun je hier downloaden. (© Jim Parker)

Bekijk hier ook hoe Celia Sheen, die samen met Jim aan de muziek werkt, de theme speelt:


Dark Autumn

Het griezelige deuntje dat in deze gelijknamige aflevering te horen is als er iemand wordt vermoord, is niet van Jim Parker maar van Ken Mackintosh. Het heet toepasselijk genoeg 'The Creep' en is te vinden op de CD 'Ken Mackintosh and his Orchestra' van EMI Records, en dus niet op de Soundtrack van de serie, zoals velen denken.


Agnus Dei

Je zult het wel herkennen: fans van het eerste uur of mensen die de eerste serie op DVD hebben herinneren zich ongetwijfeld nog het klassiek gezongen nummer in 'Death of a Hollow Man', genaamd 'Agnus Dei'. De scŤnes waarin het beeld van 'The Madonna' te zien is, worden aangevuld met klassiek gezang. Het is een briljante scŤne waar iedereen terstond kippevel van krijgt, velen vragen mij de titel en de herkomst van dit nummer, en ik ben trots om te zeggen dat dit wondermooie nummer dan wel weer door Jim Parker geschreven is en er een 2 minuten durende versie op de CD staat!


Death and Dust (NIEUW!)

Na het uitzenden van 'Death and Dust' zowel in Nederland als in  BelgiŽ werd ik overspoeld met vragen over de betreffende Welshe muziek die in Barnaby's wagen speelt als hij en Jones naar en door Wales rijden. Dat nummer heet 'Myfanwy' en is een Welsh lied dat gecomponeerd werd door Joseph Parry in 1875. Het nummer wordt tegenwoordig door heel wat Welshe muziekgezelschappen gespeeld en is verkrijgbaar op menig CD. Op aanvraag van de fans heb ik hier de vertaalde Engelse tekst van het nummer:

Why is it anger, O Myfanwy,
That fills your eyes so dark and clear?
Your gentle cheeks, O sweet Myfanwy,
Why blush they not when I draw near?
Where is the smile that once most tender
Kindled my love so fond, so true?
Where is the sound of your sweet words,
That drew my heart to follow you?

What have I done, O my Myfanwy,
To earn your frown? What is my blame?
Was it just play, my sweet Myfanwy,
To set your poet's love aflame?
You truly once to me were promised,
Is it too much to keep your part?
I wish no more your hand, Myfanwy,
If I no longer have your heart.

Myfanwy, may you spend your lifetime
Beneath the midday sunshine's glow,
And on your cheeks O may the roses
Dance for a hundred years or so.
Forget now all the words of promise
You made to one who loved you well,
Give me your hand, my sweet Myfanwy,
But one last time, to say "farewell".

Je kan hier een prachtige versie van het nummer bekijken:
vIgW7sMIDMU

Overige nummers

Maar daarnaast  staat de CD vol met herkenbare, sterke, en vooral passende melodiŽen uit de serie. Zo krijgen we o. a. in 'The Village' het vrolijke deuntje te horen, telkens wanneer men een nieuw dorp introduceert in de serie. Ook het nummer 'Cambridge', dat voor het eerst te horen was in 'Killings at Badger's Drift' is een pracht van een nummer. Daarnaast hebben we ook nog 'Hunting', het opzwepende nummer uit 'Death of a Stranger' (die aflevering waarin de jacht plaatsvindt), 'Cully's Tune', dat vanzelfsprekend af en toe gebruikt wordt om Cully te introduceren, en nog vele andere prachtige nummers. Mijn advies is dat als je de CD ooit in handen krijgt (hij is dezer dagen nogal moeilijk te vinden aangezien het label niet meer geperst wordt, en in tweedehands wordt hij voor meer dan 30 £ verkocht) gezellig in de zetel te gaan zitten en genieten van elke seconde, want deze CD is het waard!

De Soundtrack - CD's:

Totnogtoe zijn er precies 3 CD's verschenen in Engeland. De eerste cd bevatte haast enkel nummers uit Serie 1 en 2, en was dan ook al tegen het millenium zo goed als onvindbaar wegens de beperkte oplage. In 2002 besloten ze om een 2de CD uit te brengen, met ongeveer dezelfde nummers, maar toch rijkelijk aangevuld met recentere nummers, ong. tot Serie 5. Deze is de dag van vandaag ookal niet makkelijk te vinden, en daardoor zijn de prijzen onmenselijk. Maar, als echte fan moet je deze CD hebben! De laatste in rij is waarschijnlijk de minst interessante. Het is een beperkte oplage die werd weggegeven als je een abonnement afsloot bij 'The Midsomer Murders DVD Collection', en bevat slechts 15 nummers, het is dus een zeer oppervlakkige uitgave. Sinds Januari 2008 krijg je de CD ook gratis bij afsluiting van een abonnement bij de 'Midsomer Murders OfficiŽle DVD Collectie' in Nederland. Kijk hier voor meer info.


  


Alle tracks die commerciŽel bewerkt zijn en op deze CD's te vinden zijn:

1. Midsomer Murders
2. Agnus Dei
3. The Village
4. An Irish Boy
5. Cambridge
6. Funeral Dance
7. Driving Home
8. Haunted Rooms

9. Discovery of a Dead Body
10. The Commune
11. The Alcoholic Fox-Trot
12. Sarah's Lament
13. The Madonna's Statue
14. Milking Time
15. Scratching the Paintwork
16. Ancient Rome
17. Looking for Clues
18. Death on Stage
19. Rosa
20. The Village Band
21. Cully's Tune
22. Bunny Cakes
23. Magic Pipes
24. Hunt and Kill
25. Meeting in the Dark
26. The Fairground

- Extra nummers op CD 2: 'Isobel', 'The Postman'.
- Extra nummers op CD 3: 'Ponies', 'Seduction'.