Loek Koopmans

KUNSTENAAR EN ILLUSTRATOR

Recensie kinderopera "Het Boompje"

Naar aanleiding van Loek's prentenboek "Het Boompje" is er een muziekvoorstelling voor kinderen gemaakt. Vanaf december is deze voorstelling weer op diverse plaatsen te bezoeken. In een magazine werd de volgende recensie gepubliceerd: https://www.operamagazine.nl/binnenkort/47067/het-boompje-spannende-opera-voor-4/ 


Hier is meer informatie over dit muziekgezelschap te vinden: www.muziekvoorstelling.nl. Op zaterdag 7 april wordt er om 10:00 uur gespeeld in de Cereolfabriek in Utrecht. 

Merry Christmas!


Allemaal heel plezierige feestdagen en een heel gelukkig en gezond Nieuw Jaar!!!!

Expositie DECEMBERlicht

Van 6 december 2017 tot 6 januari 2018
 
Tekeningen en aquarellen uit verschillende kerstprentenboeken van Loek Koopmans. Hieronder zijn drie voorbeelden te vinden.
 
In de Centrale Openbare Bibliotheek de STADKAMER te Zwolle, Zevenalleetjes 1A
te Zwolle. Open: ma. t/m vr. 9:00 uur tot 21.00 uur en za. 10.00 tot 17.00 uur.
Zie openingstijden tijdens de feestdagen: www.stadkamer.nl

Werk verkocht op jubileumtentoonstelling


De jubileumtentoonstelling van Het Palet was een groot succes. Al in de eerste dagen werd Loek's werk Het Bericht 2 verkocht.


Het Bericht 2 is tot stand gekomen naar aanleiding van een gedicht van Herma de Beer over schokkende krantenartikelen waarmee de mens soms geconfronteerd wordt:


Zo'n bericht in de krant, dat zich niet bij het oud papier, laat stoppen, dat aan je kleeft als kleefkruid, je wilt handelen, maar je vergeet over te steken, in je schoenen treuzelen zwaarwichtige vragen, wat doet een hand slaan in woede, je bouwt zinnen in je hoofd, je weet hoe het zit, morgen ben je weer verontwaardigd, over een ander kind met een oude mensengezicht.


Het werk hing prachtig, het viel meteen op als je de kerk binnenkwam.

Jubileumtentoonstelling Het Palet

Dit jaar bestaat onze vereniging 70 jaar en dat wordt gevierd met een dubbele tentoonstelling. In de Grote Kerk op de Grote Markt en gelijktijdig in de boekenwinkel Waanders (voormalige Broerenkerk, Achter de Broeren 1-3)

In de kerk exposeert Loek onder andere met het schilderij "Het Bericht", dat tot stand is gekomen naar aanleiding van een gedicht over confronterende krantenartikelen. In de Broerenkerk hangen originele tekeningen van het recente prentenboek "Het Wensvisje".

De expositie loopt van 23 mei tot en met 10 juni!

Openingstijden Broerenkerk di. t/m za. van 11.00 uur tot 17.50 uur.

Expositie Hogeschool Windesheim

In juni is Loek met een aantal werken vertegenwoordigd op een expositie in de Hogeschool Windesheim.


Op donderdag 22 juni om 16:30 uur is er een grote, feestelijke opening. En op 23 juni en 24 juni kan er deelgenomen worden aan de Kunst en Cultuur-route Schelle-Oldeneel.


Alle gegevens zijn te vinden op onderstaande flyer.

 

Expositie in Nijmeegse kinderboekwinkel


In het kader van het nieuwe prentenboek "Het Wensvisje" is er in de Nijmeegse Kinderboekwinkel een kleine tentoonstelling van de originele aquarellen ingericht. Tevens is er de eerste Japanse versie van dit boek te zien. Verder veel informatie over de ontwikkeling van Loek als illustrator. De expositie loopt vanaf heden tot begin juni.
 
De Kinderboekwinkel bevindt zich in het centrum van Nijmegen op de Kannenmarkt 27. Openingstijden:
- di. tot vr. van half 10 tot half 6,
- ma. van 12 tot half 6
- za. van half 10 tot 5
Op 15, 16 en 17 mei is de kinderboekwinkel helaas gesloten.

Prentenboek "Het Wensvisje" in de winkels!

Uitgeverij Christofoor heeft een nieuw prentenboek op de markt gebracht: Het Wensvisje. Het is een prentenboek dat Loek ruim 15 jaar geleden maakte voor de Japanse uitgever "World Wide Picture Books". 


Het verhaal is gebaseerd op het boekje "Piggelmee", dat in de jaren '50 door de koffiebranderij Van Nelle werd geproduceerd. Van Nelle baseerde het verhaal op een sprookje van Grimm: De visser en zijn vrouw.


Ook Loek's versie is een bewerking van dit sprookje. Het boekje is verkrijgbaar in de boekenwinkel, of via Loek's pagina op bol.com.
 

Jubileumweekend Het Palet Zwolle

Zaterdag en zondag 22 en 23 april start het jubileumjaar van de kunstenaarsvereniging PALET in Zwolle. Op deze dagen zijn de ateliers van de daar werkende kunstenaars te bezichtigen.

Door het hele gebouw hangt recent werk van de leden van de vereniging. Verder zijn er op beide dagen demonstraties. En er is een kunstmarkt met kramen vol kleine kunstwerkjes. De bar is open voor koffie, koek, drank en koek.
 
Van Loek hangen er recente bloemstillevens. Een nieuw thema in zijn assortiment. Hieronder drie van zijn werken die tentoongesteld worden.
 
De toegang is gratis. Het gebouw bevindt zich achter de Kunstacademie in Zwolle, Bagijneweide 15.
Openingstijden op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Van harte welkom!

"Kan ik er ook nog bij" nagespeeld in ver land

Loek's prentenboekje "Kan ik er ook nog bij" is uitgegeven in een heleboel landen. In dit filmpje wordt het prentenboek nagespeeld door een kinderklas in een Arabisch land:
https://drive.google.com/file/d/0B_mhQqautD0wUldhcjVrZnZ4NmM/view

Art-Walk, Stedelijk Museum Zwolle

Op donderdag 15 december presenteren een 30-tal kunstenaars hun laatste werk in het Stedelijk Museum op de Melkmarkt. Ook Loek zal een stalletje inrichten. 


Hij presenteert originele tekeningen uit het prentenboek "De wijzen uit het oosten". Verder zijn er nieuwe portretten, landschappen en ruimtelijke objecten te bezichtigen. Nieuw in Loek's assortiment zijn kleurenstudies in acryl op papier, waarvan er een aan dit bericht is toegevoegd.De kunstmarkt is open van 15:00 uur - 21:00 uur. Toegang is gratis

Zomertentoonstelling Het Palet

Ook dit jaar is er weer de expo van de kunstenaarsvereniging PALET. Tot en met 7 augustus hangt de Michaels Kerk op het Grote Kerkplein te Zwolle vol met meer dan 200 schilderijen. Loek is zelf aanwezig op donderdag 28 juli (10:30 uur - 14:00 uur)

Van Loek is onder anderen bijgaande afbeelding van "WATERSPIEGEL" te bewonderen.
 
Openingstijden: di, wo, vr, za van 10.30 tot 17.30 uur
Do van 10.30 tot 20.00 uur
Zo van 12.00 tot 16.00 uur
De toegang is gratis.


Nieuwe uitgave prentenboek


Het prentenboek "De ezel en de os" wordt door de uitgever De Vier Windstreken opnieuw uitgebracht in oktober. Zeer geschikt als kerstvertelling. In 2001 kreeg het boek de leespluim van de maand december.


ISBN 9789051165623

Drie schilderijen verkocht

De schilderijen Polderland, De Sloot en Het Bos zijn recentelijk verkocht. Hieronder de afbeeldingen van deze werken.

Nieuw schilderij met bijbehorend gedicht

BERICHT
 
zo'n bericht in de krant
dat zich niet bij het oud papier
laat stoppen
dat aan je kleeft als kleefkruid
 
je wilt handelen
maar je vergeet over te steken
in je schoenen treuzelen zwaarwichtige vragen
wat doet een hand slaan in woede
 
je bouwt zinnen in je hoofd
je weet hoe het zit
morgen ben je weer verontwaardigd
over een ander kind met een oude mensengezicht
 
Herma de Beer

Schilderijen in revisie

Onderstaande drie schilderijen worden momenteel opnieuw onder handen genomen: Middelmeer, Het onzichtbare verlicht en Aan de overkant. Over een paar maanden komen de resultaten online.

Nieuw ruimtelijk werk

De laatste tijd is Loek vooral bezig met het maken van ruimtelijk werk. Maar er staan ook weer een paar nieuwe schilderijen online. Hierbij twee voorbeelden. Meer nieuwe creaties zijn op de betreffende pagina's te vinden.

Medio september: Open Ateliers Zwolle

In het weekend van 19 en 20 september staan er weer 27 ateliers van Zwolse kunstenaars open voor bezoekers. Het zijn de kunstenaars van de BZK (Belangenvereniging van Zwolse Kunstenaars), die dit weekend de gelegenheid geven aan belangstellenden om een kijkje te nemen in hun werkruimten. Fotografen, schilders, beeldhouwers en edelsmeden vertellen over hun werk.
Ook in de Grotekreek (21) is een ieder welkom. Direct in de buurt vind je ook de ateliers van Gertia Sikking en Annet van der Kamp aan de Bergkloosterweg. In het Boomkensdiep is het werk van Marie-Jeannette Quist te zien.
 
Mijn atelier is open van 11.00 -18.00 uur. Meer info, adressen andere deelnemers: http://www.bzkzwolle.nl/index.php/open-ateliers-2015
 
Tot dan!

Grote zomertentoonstelling Het Palet Zwolle

Van 2 tot en met 22 juni is er weer de grote zomertentoonstelling in de Grote of St. Michaelskerk op de markt in Zwolle. De kerk in het centrum van Zwolle is vol gehangen met meer dan 150 werkstukken van de Zwolse kunstenaars.Van Loek zijn er dit jaar drie grote pastels geselecteerd: DE BOSRAND, HET VLAKKE LAND en IN DEN BEGINNE.
 
Iedereen is welkom. Gratis toegang van maandag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 en donderdag van 10.30 tot 21.00

Open dagen Het Palet Zwolle

Zaterdag 11 en zondag 12 april zijn er weer de OPEN DAGEN bij de Zwolse kunstenaars vereniging PALET. De expositie van het werk van de leden hangt door het hele gebouw, ook weer het nieuwste werk van Loek. Verder is er een kunstmarkt, workshops en de hele dag is er koffie en koek en veel discussies over kunst.

Openingstijden op beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur in de Stilobadstraat 9 (achter de kunstacademie).

Serie nieuwe pastels

In verband met een opdracht voor een grote pasteltekening hierbij twee afbeeldingen, die een begin vormen van een nieuwe serie landschappen. Zachte pastels op papier, formaat 70x 80 cm, ingelijst achter glas voor de prijs van 650 euro.

Twee stillevens verkocht

Afgelopen weekend tijdens de open dagen van de kunstenaarsvereniging PALET te Zwolle zijn weer schilderijen verkocht. Hele nieuwe, de olieverf was nog niet helemaal droog. Twee stillevens: de Oost-indische kers en het Kaapse viooltje gingen mee naar huis met de nieuwe eigenaren!

Groepsexpositie BZK, open ateliers Lunen (Duitsland)

Leden van de Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars exposeren van 7 december 2014 tot 5 januari 2015 gezamenlijk met de collega's uit Lunen. "DE BRON", een niet eerder geexposeerd werk van Loek is ook geselecteerd voor deze gelegenheid.
 
De openingstijden zijn: ma-di-wo-do van 09.00- 16.00 uur en vr-za-zo van 15.00- 19.00 uur.
 
U vindt de expositieruimte in de Stadsgalerie en de Theatergalerie in de Kurt- Schumacherstrasse 41, 44534 te Lunen.

Open Atelierdagen bij Het Palet Zwolle

Op 29 en 30 november houden we bij kunstenaarsvereniging PALET weer open huis. Expositie door het hele gebouw. Bij alle ateliers staan de deuren open. Koffie, gebak, presentatie van cursussen en een kunstmarkt (Loek presenteert dit keer een serie klassieke bloem-stilleventjes, eenmalig!) Het wordt vast weer een gezellig weekend.

 Beide dagen zijn we open van 11.00 uur tot 17.00 uur.

 Van harte welkom op de Stilobadstraat 9 (achter de kunstacademie).

Serie Stillevens

Even een paar klassieke stillevens geschilderd, omdat deze planten zo mooi en overdadig bloeien in de moestuin. Ze zijn te vinden op de nieuwe, gelijknamige pagina.

Zomerexpo Het Palet Zwolle

Van 10 tot en met 30 juni de grote zomerexpositie van de kunstenaarsvereniging PALET in de Michaelskerk. Van alle leden hangen er recente werkstukken, dus ook van Loek. Het portret OPRECHT van 100x100 en twee nieuwe landschappen.

Openingstijden: ma. tot en met za. van 10.30 tot 16.30 en do. van 10.30 tot 21.00. De Grote of Michaelskerk vind je op het Grotekerkplein in het centrum van Zwolle.

Open atelierdagen Het Palet Zwolle

De Zwolse kunstenaarsvereniging PALET houdt weer open dagen en wel komend weekend:
 
zaterdag en zondag 12 en 13 april
 
Ons hele verenigingsgebouw hangt weer vol met kunst. Ook van Loek zijn er nieuwe landschappen te zien (zoals de twee werken hiernaast). Er is een kunstmarkt, workshops en zaterdag van 3 tot 5 uur staat Loek achter de bar! Gratis toegang, er is een lift aanwezig. Er is ook koffie, thee, koek , drank en nootjes.
 
Het Paletgebouw bevindt zich achter de Kunstacademie aan de Stilobadstraat 9 te Zwolle en het feest is beide dagen van 11uur 's morgens tot 5 uur in de middag.
 
Allemaal van harte uitgenodigd!

Terugblik tentoonstelling Nunspeet

Wat hing het werk daar mooi in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Nunspeet! Helaas is het al weer voorbij.

 

STATE OF THE ARTS ZWOLLE 2014

Een overzicht van 30 producerende beeldende kunstenaars uit Zwolle in het Stedelijk Museum.

van 16 februari tot en met 5 mei 2014

Een mooi overzicht van wat er op dit moment gemaakt wordt aan beeldende kunst in Zwolle en waaraan ook Loek deelneemt met speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt nieuw werk. De opening is op 16 februari om 15.00 uur en wordt verricht door Nelleke Vedelaar, wethouder cultuur van de gemeente Zwolle. Het Stedelijk Museum vindt u op de Melkmarkt 41. Toegang tot de opening graag reserveren op: reactie@stedelijkmuseumzwolle.nl

Hier is een promofilmpje van Loek te vinden: https://docs.google.com/file/d/0B_hV0zbgUlv0TElZaHozNDg5a1k/edit

Van harte uitgenodigd!

Open dagen bij Het Palet Zwolle

Op 23 EN 24 NOVEMBER 2013 zijn alle ateliers open in het gebouw van de kunstenaarsvereniging PALET. Door het hele gebouw hangt werk van de leden van de vereniging.

 

Ook van Loek hangt er werk. Dit keer levensgrote schetsen van mensen ten voeten uit. En dat is helemaal nieuw! Loek is zelf aanwezig voor de presentatie van zijn kerst- prentenboeken, waaronder het gloednieuwe boek:

 

Drie wijzen uit het Oosten.

 

Er is koffie, thee, koek en gezelligheid. Allemaal van harte uitgenodigd!!! Van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Je vindt het Paletgebouw achter de kunstacademie aan de Stilobadstraat in Zwolle.

Fata Morgana verkocht

Via de website www.artolive.nl is het schilderij Fata Morgana verkocht.

Nieuw prentenboek in de winkel!

Drie wijzen uit het Oosten

 

Als de drie wijzen uit het Oosten, Melchior, Balthasar en Caspar, op zekere nacht een bijzondere ster aan de nachtelijke hemel zien, zijn ze verbaasd. Zo'n heldere ster zagen ze nog nooit! Ze nemen afscheid van een ieder die hun lief is en volgen de ster, die hen brengt bij een eenvoudige stal. Bij het naar binnen gaan raken ze vervuld van een wonderlijk gevoel van vrede en geluk. Daar zijn ook de os en de ezel en natuurlijk Maria, die haar kindje lief heeft en Jozef, die zijn handen wrijft van innige vreugde.

 

De drie wijzen zijn  dankbaar dat ze dit mochten meebeleven. Hun ogen worden geopend en ze zien wat ze tevoren niet konden zien en horen wat ze eerder niet konden horen. Vanaf dat moment vertellen ze aan ieder mens die dat horen wil wat ze hebben beleefd. Ze vertellen van het licht en van de liefde in de stal.

 

Dit prentenboek, voor de Kersttijd, is een heruitgave van een eerder verschenen prentenboek in Duitsland bij uitgeverij Coppenrath, met dezelfde illustraties, maar met een nieuwe tekst.

 

Uitgave van Christofoor ISBN 9789060387191

Expositie Tienovergroen (8 sept - 1 dec)

 

10 beeldende kunstenaars uit Zwolle, die zich al 10 jaar verenigen in een tweemaandelijkse werkschouw (ieder van de deelnemende kunstenaars stel zijn werk ter discussie) geven in het bezoekerscentrum te Nunspeet hun visie op het begrip natuur. Ieder op hun eigen wijze. Hanneke Bloemen, Joepe Bos, Rana berends, Jolanda van Harten, Stephanie Jansen, Henk Jonkers, Roel Suidgeest, Herman Zondag. Saskia Zwiwers en Loek Koopmans.

 

Het bezoekerscentrum van Staats Bos Beheer bevindt zich aan de van Plesmanlaan 2 te Nunspeet (achter het station) en is open van di t/m zo van 10.00 tot 17.00 uur.

 

Het ligt temidden van prachtige natuur. Mooie wandelingen over de Doornspijkse heide of door de bossen naar Vierhouten of richting Veluwemeer.

 

Van harte uitgenodigd!

 

"De Graal" verkocht

Via expositie De Langenhof is De Graal inmiddels verkocht!

Expositie De Langenhof verlengd!

De hele zomervakantie hangt het werk in Galerie de Langenhof in Zwolle. De expositie is verlengd met een tweede termijn tot 8 december.

 

Nieuwe en oude schilderijen in samenhang met het ruimtelijke werk van Marrie de Boer. De Galerie is prachtig gelegen in de velden van Zwolle Noord vlakbij het Zwarte Water en de Wijde Aa. Mooi buitenaf in de vrije natuur: Een fietstochtje waard!

 

Ze zijn open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Het adres: Brinkhoekweg 8, 8034 PC Zwolle.

Grote zomertentoonstelling Het Palet

Van 9 juli tot en met 29 juli houdt de Zwolse kunstenaarsvereniging weer de jaarlijkse zomertentoonstelling in de Grote of St. Michaelskerk in het centrum van Zwolle.

Alle leden mogen drie werkstukken inleveren. Dus ook van Loek hangen er drie nieuwe portretten.

 

Op 11 juli om 15.00 uur wordt de tentoonstelling oficieel geopend door Aranka Wijnbeek van het Stedelijk Museum.

Tijdens de tentoonstelling werden er speciaal voor deze gelegenheid schilderijtjes (30x30) gemaakt door de kunstenaars. Eenheidsprijs van 100,- euro per stuk. Ze zijn niet gesigneerd, dus raden maar.....

 

Openingstijden: 10.30 tot 17.30 uur en op donderdag van 10.30 tot 21.00 uur. Op zondag is de kerk gesloten.

"Op de dijk" verkocht.

Het schilderij Op de dijk is zojuist verkocht via de kunstuitleen Voorburg!

Open Ateliers 2013

Op zaterdag 6 en zondag 7 april is het weer zo ver! Dit jaar zijn er 28 professioneel werkende beeldende kunstenaars, die door heel Zwolle heen , hun ateliers openstellen voor belangstellenden.

 

Ook in de Grotekreek bent u weer van harte uitgenodigd. Veel nieuw werk: landschappen, portretten en de mens ten voeten uit. Een ieder is van harte welkom, op beide dagen van 11.00 tot 18.00 uur.

Komplete revisie kunstwerken

 

In oktober 2012 is de site geheel bijgewerkt met:

- Nieuwe, lagere prijzen

- Updates pagina "Nu op de ezel"

- Nieuwe schilderijen en portretten

- Betere foto's oude kunstwerken

Zomerexpositie kunstenaarsvereniging Het Palet

 

Van 19 juni t\m 9 juli is er weer de jaarlijkse Paletexpositie. Dit jaar in de Grote Kerk op het Grotekerkplein in het centrum van Zwolle.

 

De kunstenaarsvereniging bestaat 65 jaar! Met meer dan 100 leden wordt het weer een mooie, boeiende en afwisselende tentoonstelling.

Van Loek twee nieuwe portretten en een nieuw landschap uit de serie Tekens in het Landschap: "De Graal".

 

Openingstijden: dagelijks van 10.30- 17.30 uur. Op donderdag van 10.30- 21.00 uur. Zondags gesloten.

Open Ateliers 2012

De Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars organiseert ook in 2012 weer het Open Atelier weekend:  14 en 15 april van 11.00 tot 18.00 uur. Een ieder is dan weer welkom bij ons in de Grotekreek 21, 8032 JD Zwolle. Omdat ik een tijdje niet geexposeerd heb in verband met bemoeienissen omtrent de tentoonstelling en het boek van de Zwolse beeldhouwer Tom Waterreus.

 

Intussen ben ik weer helemaal op dreef. Veel nieuw werk. Kom allemaal langs, de koffie staat klaar!

Project Pasen

 

Geinspireerd door het project van de kunstenaarsvereniging PALET van twee jaar geleden met als titel LIJDEN, LEED, GELEDEN. Het project zal beslist zijn gevolgen hebben in toekomstige thema's, maar dan meer met betrekking tot het lijden van de mens.

 

 

 

3 Juni 2012: Kunst op boekenmarkt Zwolle

Voor het eerst dit jaar zal er ook ruimte zijn voor kunst op de grote boekenmarkt van Zwolle! Beperkt aantal plaatsen, maar ook daar ruimte voor de laatste werkstukken, zowel lyrische landschappen als ook portretten: verbeelding van de ziel.

5 juli 2012: Kunstmarkt Bergen

Voor het eerst op de kunstmarkt in Bergen. Het kunstenaarsdorp van Nederland. Van het begin van de middag tot laat in de avond!

Mythe van de natuur

 

In de maanden juli, augustus en september zijn er op verschillende locaties in het Nationale Park Drents- Friese Wold exposities van 2 dimensionaal werk.

Loek is met zijn lyrisch abstracte werk ook geselecteerd. Waar en wanneer en met welke werkstukken, daarover  volgen nog gegevens.

April 2012: Feestelijke opening PALET gebouw

De barakken van de Zwolse kunstenaarsvereniging PALET zijn afgebroken. Ze moesten wijken voor nieuwbouw. Wij zijn verhiusd naar een prachtig statig oud gebouw achter de kunstacademie. Even moeilijk te vinden: Rechts naast de academie het pad volgen en dan linksom achter het gebouw om naar het vrijgelegen oude Rode Kruisgebouw. Het wordt een feestelijk weekend.

 

Beide dagen 21 en 22 april hangt het gebouw vol met werk van de leden. Ook van Loek hangen er drie nieuwe grote werken. Geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Officiele opening za. 21 april om 16.00 uur door de wethouders Nelleke Vedelaar en Rene de Heer.

Vier schilderijen verkocht

 

Via de website www.artolive.nl zijn in mei 2011 vier schilderijen verkocht. Het gaat om "Oktober", "Waterstad", "De tweeling" en "Portretje"

"Na de regen" verkocht bij kunstuitleen Voorburg

 

Het schilderij "Na de regen" is verkocht via de kunstuitleen Voorburg. Inmiddels hangen daar twee andere werken, "Avondje uit" en "Aan het water".

Meer info over deze kunstuitleen is te vinden op de website: www.kunstuitleenvoorburg.nl

Tentoonstelling FERMATE Zwolle

 
30 schilderijen en een kleine selectie illustraties in de grote toegangshal van het Woonzorgcentrum. Er is veel ruimte voor nieuw werk en illustraties uit verschillende kerstprentenboeken. De tentoonstelling loopt van:
 
ZA. 6 NOVEMBER tot DO. 6 JANUARI 2011 (alle dagen open, 10.00 uur - 20.00 uur)
 
In deze periode zal Loek ook een lezing geven met als thema: WAT IS DE WAARHEID. Een inzicht in de ontwikkeling van illustrator naar beeldend kunstenaar.
 
Adres Handellaan 315 (wijk Holterbroek). Tel 038-4686640
 
                                                                                                                                                                                     
 

Oktober: Expositie Veenendaal

 

Samen met 10 collega illustratoren exposeert Loek onder de naam van ZIN (Zwols Illustratoren Collectief) in Veenendaal. Van 9 oktober tot en met 27 november is hun werk te zien in het nieuwe Culturele Centrum.

Openingstijden: di. t/m vr. 10.00 tot 20.00 uur en za. van 10.00 tot 16.00 uur.

Adres: Kees Stipplein 3901 TP, Veenendaal 

 

Jaarboek beeldende kunstenaars

 
In november van dit jaar verschijnt er voor het eerst in Nederland een boek, waarin een overzicht van meer dan 400 nederlandse kunstenaars. Oplage 25000 exemplaren. Op een van de pagina's ook werk van Loek met de volgende tekst:
 
"De grondgedachten waar kunstenaars zich vroeger op baseerden zijn weggevallen. Moderne kunst is een werkelijk avontuur geworden. De hedendaagse kunstenaar is op zichzelf teruggeworpen. Het werk van Loek Koopmans (1943) onstaat, is nooit van tevoren bedacht. De geest, die ons naar morgen leidt, kan slechts met het gevoel herkend worden."

Juli 2010: Updates bij Portretten, ruimtelijk werk en Kunst Live

Onder andere drie portretten van soldaten met de titel "terug uit Uruzgan". Gebaseerd op het verhaal van een vriend van de familie die vertelde over zijn dienstjaren.

ZWOLSE POLITICI SPANNEN SAMEN TEGEN KUNST EN CULTUUR

 

Zonder eerst naar vervangende ruimte te zoeken, verkwanselen de Zwolse politici de Broerenkerk aan boekhandel Waanders. Schaamteloos! Doe mee aan de protestactie tijdens de laatste Broerenkerk-expositie van Het Palet Zwolle!

Op bezoek bij...Loek Koopmans

Laatste expo Broerenkerk, protestactie van de kunstenaars

Voordat boekhandel Waanders de Broerenkerk in bezit neemt, zal Het Palet Zwolle er deze zomer voor de laatste keer de jaarlijkse expositie houden. Loek is uiteraard weer van de partij met zijn nieuwste werk.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om de protestactie tegen de beslissing van de gemeenteraad om de laagdrempelige expositieruimte aan boekhandel Waanders te gunnen, te ondertekenen. Er is niet naar een vervangende ruimte voor de Zwolse kunstenaars gezocht, schaamteloos!

De expositie loopt van 1 Juli tot 2 Augustus
 
Openingstijden; dagelijks van 10.30 tot 17.30 uur
                        do. 10.30 tot 21.00 uur
                        zo. 13.00 tot 17.00 uur

Hier een voorproefje:

    

Nieuw prentenboekje in de maak...

 
"De jongen en het meisje"
 
De komende maanden even geen nieuwe schilderijen! Er is een nieuw prentenboek in de maak. Een samenwerkingsproject met de schrijver/ journalist Stijn Postema en Bob Markus, uitgever van de Vier Windstreken. Het wordt een mooi boek met een wonderschone tekst van Stijn.
Het verhaal begint als volgt:
 
De jongen werd geboren in een hol onder de grond. Het was een winderige koude nacht. De aarde was gebarsten. Toen het lente werd kroop de joneg naar buiten.
De jongen heette mens. Alle dieren op de glooiende vlakte bij zijn hol kende het heuveltje en haar bijzondere bewoner. In de wijde omtrek was er niemand zoals hij. De jongen liep rechtop en soms trok hij kleren aan. Dat waren vreemde zaken op de glooiende vlakte.
Hoe hij daar was gekomen? Ach wie zal 't zeggen. 't Was een wonder....
 
De jongen gaaat op zoek. Op zoek naar de ander. 't Is een verhaal over de liefde.
 
Na de zomer moet het klaar zijn!

 

Schilderijen verkocht in Dalfsen

 

Bij de lopende expositie in Dlafsen zijn op dit moment al twee schilderijen verkocht. Het gaat om "Ergens in het bos" en "Met Pasen op het water"

Filmpjes voorstelling De Japanse Steenhouwer

Maart / april: Expositie LIJDEN - LEED - GELEDEN

 
Van zondag 14 maart t/m zondag 18 april
 
Een thematentoonstelling in de lijdenstijd. Een groepstentoonstelling van de leden van de kunstenaarsvereniging PALET.
Bijdrage van Loek:
 
Project :WAAROM?
Het uitgangspunt bij dit project zijn de laatste woorden van Christus aan het kruis:"Mijn God, mijn God waarom hebt Gij mij verlaten?"
Een duidelijke vraag. Onbegrip? Dit is een aanleiding voor een zoektocht naar een antwoord. Waarom dit lijden? Verheerlijking van het lijden leidt tot niets. Is boosheid een begin van een antwoord? En waar leidt dat dan naar toe?
 
Plaats: Galerie de Zwolse School
Rhijnvis Feithlaan 54 te Zwolle
Openingstijden: iedere zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur (met uitzondering van paaszondag).

Maart / april: Expositie Dalfsen

 
In het schilderijenhuis te Dalfsen van 1 MAART tot en met 10 APRIL
 
Het nieuwste werk met het thema:"Is het de werkelijkheid?"
Zonder vooropgezet plan van uit het niets ontstaan olieverf op doek. Is het lyrisch abstract of toch gewoon een landschap? Misschien vindt u het antwoord!
 
Openingstijden: ma. t/m vr. van 09.00 uur tot 18.00 uur
                        za. van 09.00 uur tot 17.00 uur
                        dinsdag en zondag gesloten.
 
Voor meer informatie:
Schilderijenhuis HEILEUVER
Dalmholsterdijk 17
8146 PE Dalmholte
Telefoon 0529 458232

Schilderijen uitgeleend

Het schilderij FATE MORGANA zit in de uitleen in Voorburg. Daar was al het schilderij NA DE REGEN. Meer info: http://www.kunstuitleenvoorburg.nl/

Twaalfde editie van de vakbeurs FACILITAIR succes!

 
Een beurs met een breed scala van producten en diensten voor de facilitaire sector. Van scheidingswanden, ophangsystemen, interieurbeplanting tot meubels, verlichting, bedrijfskleding en klimaatbeheersing
 
Dit jaar voor het eerst ook (op uitnodiging van 30 geselecteerde kunstenaars) een afdeling kunst. Kunst als sfeermaker van de werkplek. Een geweldig initiatief van de beursorganistor! Een mooie gelegenheid voor kunstenaars om in contact te komen met het bedrijfsleven.
 
Veel interessante gesprekken gehad, afspraken gemaakt en contacten gelegd voor de toekomst. Het is nog te vroeg om conclusies te maken, maar zeker een mooi nieuw initiatief! Hulde!
 
   
 
  

Tot februari 2010: Expositie Tuindorpkerk Utrecht

Van heden tot het eind februari 2010 hangen 14 werken, waaronder twee nieuwe ruimtelijke werken in de zijbeuken van de kerk.
 
Het adres: Prof. Suringarlaan 1, 3571 WH Utrecht.Op afspraak telefonsch 030 2715033 of iedere zondag van 10.00- 11.00 uur

Loek's werk geselecteerd voor internationale kinderboekexpositie

In Italie heeft het museum Diocesan werken van Loek geselecteerd (uit het prentenboek: "Waar komt de sneeuw vandaan", uitgeverij Christofoor) voor een reizende tentoonstelling THE COLOUR OF THE SACRED. Een internationale tentoonstelling van Kinderboekillustraties, die door Italie gaat reizen, met een bijbehorende catalogus tot November 2011.
 
Begin van de tentoonstelling vindt plaats in Padua vanaf 27 November 2009.

Eind 2009: Expositie illustratoren Kinderboekenweek

Van 13 illustratoren die verenigd zijn in ZIN (Zwols Illustratoren Netwerk) hangen werken van o.a. Jet van der Horst (ontwerpen voor de TNT kerstzegels van vorig jaar), Marijke ten Cate (tekeningen voor een tweedelige kinderbijbel, een klus, waar Marijke ongeveer twee jaar heeft gewerkt) en van Loek in het KCO in Zwolle. Loek werk bestaat uit illustraties voor het laatste prentenboek :"Het Boompje", naar aanleiding van een gedicht van de Duitse dichter Friedrich Ruckert ( 1788-1866).
 
Tot en met 18 december in het KCO, Voorstraat 31, 8011 MK te Zwolle ,openingstijden : di t/m vr. van 11.00- 17.00 uur.

Expositie in Coevorden

Veertien werken hangen momenteel in het Waterschapsgebouw. Onder andere het afgebeelde schilderij "Evenwicht". Van 8 Juli tot het einde van het jaar hangen daar werken van de laatste 3 jaar. Tijdens kantooruren te bezichtigen.

Het gebouw is aan de Burg. Feithsingel 2, 7742 BP Coevorden, tel. 0524 592222.

Het Palet exposeert in Broerenkerk !

De jaarlijkse Broerenkerkexpositie van de kunstenaarsvereniging PALET staat weer voor de deur. Van 1 tot en met 20 Juli is het weer feest in de kerk. Van alle leden, dus ook van Loek, is er recent werk te zien (zie onder). De kerk is dagelijks open van 10.30 tot 17.30, donderdags van 10.30 tot 21.00 uur en zondags van 13.00 tot 17.00 uur. Loek is zelf aanwezig op 2 Juli van 13.00 tot 17.30 uur.

Het Palet Zwolle is een vereniging van meer dan 100 kunstenaars van een professioneel niveau met sterk verschillende achtergronden.

 

"Waterspiegeling"                              "Pasen op het water"                       "Ergens in het bos"

Oude prentenboekjes herdrukt voor Kruidvat en bouwmarkten

Een viertal oude prentenboekjes worden momenteel in goedkopere vorm opnieuw uitgegeven. Ze komen in de loop van het jaar gebundeld bij de Kruidvat en enkele bouwmarkten te liggen. Toch leuk, dat dit werk weer nieuw leven wordt ingeblazen!

Expositie Doesburg aanstaande zaterdag geopend!

Op Loek's geboortedag, zaterdag 16 mei 2009, zal om 15:00 uur de opening plaatsvinden van een overzichts tentoonstelling in de Raadskelder te Doesburg. Dit betreft een tentoonstelling van het belangrijkste illustratieve werk. Tijdens de opening zal Loek voor de eerste keer (een tray-out noemen we dat) geven van een vertelvoorstelling naar aanleiding van het prentenboek:"Een dikke vette pannekoek". Een kleine voorstelling van uit een mini-theater, want alles moet mee kunnen in de trein. Ook zeer geschikt voor kinderen. Overigens is deze vertelbijeenkomst ook op andere momenten te boeken.

De tentoonstelling is hoofdzakelijk ingericht in de Raadskelder, maar een paar werkstukken zijn ook zichtbaar in de bibliotheek. Op de vrijgekomen plekken in de Raadskelder hangen ook enkele nieuwe autonome schilderijen. De Raadskelder is een stichting die door exposities de kunst dichter bij het publiek wil brengen. Stichting De Raadskelder is opgericht in 2005 en is gevestigd in de oude gewelvenkelder van het Stadhuis van Doesburg aan de Philip Gastelaarsstraat. De expositieruimte is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis!
 
Loek's werk is te bezichtigen van 16 mei tot en met 14 Juni.

April: Nieuwe schilderijen online!

Op dit moment staat het werk op de ezel, dat te vinden is via "kunst live". Verder zijn er net weer enkele nieuwe schilderijen afgerond.

Expositie Sassenpoort groot succes!

Tijdens de Open Ateliers Route 2009 is werk van Loek te zien geweest in de Zwolse Sassenpoort. In de oude, uit 1409 stammende stadspoort van Zwolle hingen in totaal 40 schilderijen, waaronder een speciaal vervaardigde zwart-wit tekening van de Sassenpoort.
 
Zowel zaterdag als zondag waren er meer dan 100 bezoekers. Loek kon dan ook erg tevreden terugkijken op deze korte expo. Allermaal bedankt voor de belangstelling!

Uitvergrote illustraties via Kunstbrigade.nl

Via www.kunstbrigade.nl zijn uitvergrote illustraties van Loek te verkrijgen. Van posterformaat tot wandvullende platen (bijvoorbeeld voor winkels en bedrijven). De illustraties worden gedrukt op perspex, hetgeen een erg mooi beeld geeft. Er hoort ook een handig ophangsysteem bij. 

Het Palet exposeert:

Van zaterdag 29 november tot en met zondag 24 december exposeren de leden van Het Palet Zwolle hun vrije werk in Galerie De Zwolse School. Ook Loek heeft weer enkele gloednieuwe schilderijen hangen (zie onder). Daarnaast kunnen de originele tekeningen van het bekroonde prentenboek Het Boompje bekeken worden.

De galerie aan de Rhijnvis Feithlaan 54 te Zwolle is elke zondag geopend van 13:00 uur - 17:00 uur. Meer info: www.hetpaletzwolle.nl

     

"Het Park"                                                            "Confrontatie II"

    

"Aan het water"                                                  "Onderlangs het dijkje"

Het Boompje bekroond met leespluim van de maand

Loek's prentenboek Het Boompje is uitgeroepen tot "Leespluim van de maand". De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam (uitgeverij Biblion), in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars. Het initiatief kreeg een startsubsidie van Stichting Lezen. De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006.

Klik hier voor het juryrapport.

Het Boompje is pas sinds kort uitgekomen in Nederland en ligt momenteel voor een najaarsaanbieding van 10 euro in de boekenwinkels. Je kan het ook bestellen via bol.com

Expositie in Utrechts Medisch Centrum

Tot begin januari 2009 hangen er schilderijen van Loek in het stiltecentrum van dit ziekenhuis. Ouder werk, maar ook 4 nieuwe werkstukken. Het gaat om de volgende schilderijen:

40x40 Christus (nieuw)
40x50 Het Wolkenpad (nieuw)
40x40 Onderlangs (nieuw)
40x40 Na de regen (nieuw)
40x40 Moment supreme 2007
50x50 Op de dijk 2008
50x50 Evenwicht 2008
90x110 De Bosrand 2008
60x80 Bos 2006
40x40 Grasland 2007
90x100 De Kaap 2007
90x90 Oneindig 2006
40x60 Bergpas 2006
 
Je kan het stiltecentrum ten allen tijde binnenwandelen.

Najaarsaanbieding: Prentenboekjes voor 10 euro

Van oktober tot en met december liggen de drie prentenboeken "Waar komt de sneeuw vandaan" "Kan ik er ook nog bij" en "Het Boompje" voor 10 euro in de boekenwinkels. Het boompje is nog niet eerder in Nederland verschenen.

Expositie "Religieus Erfgoed in beeld"

Van zaterdag 6 september t/m zondag 12 oktober organiseert Kunstenaarsvereniging Het Palet Zwolle in het kader van de RRR-manifestie in Zwolle en Kampen op 26 t/m 28 september  een expositie van aan religie gerelateerde kunst. Loek heeft speciaal voor deze expositie enkele kunstwerken gemaakt met een religieuze ondertoon. 

De expositie is geopend op de zondagen van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens het kunstrouteweekend van 27 en 28 september is de galerie ook op zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Plaats: Galer De Zwolse School, Rhijnvis Feithlaan 54, Zwolle

Op zondag 21 september houdt Drs. Alfred Bronswijk een lunch-lezing. die om 13.00 uur begint. Drs. Alfred Bronswijk, theoloog, publicist en gewezen lid van Palet, heeft uitgebreid gepubliceerd over Christelijke symboliek. Zijn lunch-lezing met beelden gaat over Religieuze kunst en Christelijke symboliek. Titel van de lezing: "Het Geheim van de Christelijke Symboliek".

Vier schilderijen verkocht

Een oude bekende van de familie heeft in juli twee schilderijen gekocht. Het gaat om "De Vaart" en "De Zee II". In augustus zijn er door dezelfde persoon nog eens twee schilderijen aangekocht: "De Heuvel" en "Het Lage Licht"

Nieuwe illustraties in jubileumuitgave Kinderboekenweek

In de komende Kinderboekenweek (oktober) verschijnt er bij uitgeverij de Vier Windstreken een jubileumuitgave. Daarin het verhaal van Baba Jaga. Een russisch sprookje.Baba Jaga is de heks, simbool voor het kwaad, dat niet zoals in onze sprookjes verslagen moet worden, maar dat je bewust maakt van het goede. Het is het zoeken naar de harmonie tussen het goede en het kwade. We moeten kunnen leven met ook het kwaad. Prachtig, toch?
 
Het jubileumboek bevat 4 verhalen uit verschillende windstreken, geillustreerd door 4 verschillende illustratoren. Een van hen is Loek, die voor deze gelegenheid een aantal nieuwe illustraties heeft vervaardigd.

Juli 2008: Expositie Broerenkerk

Van 8 tot 28 Juli is er weer de traditionele PALET expositie in de Broerenkerk te Zwolle. Ook dit jaar weer met 3 schilderijen van Loek. PALET is een vereniging van ongeveer 100 kunstenaars van een professioneel niveau.
 
Openingstijden dagelijks van 10.30 tot 17.30, donderdags van 10.30 tot 21.00 en zondags van 13.00 tot 17.00

Drie schilderijen verkocht via galerie Artsite

De expositie in Galerie Artsite loopt nog tot en met 15 mei. Op dit moment zijn er al 3 schilderijen verkocht: "Open" (portret), "Kringloop" en "Stadsgezicht".

Weer even aquarelleren

Loek's schildersessies liggen tijdelijk even stil, want er is werk aan de winkel in het land der prentenboeken. Dit jaar wordt het prentenboek "Het Boompje" door Christofoor in Nederland uitgegeven. Hoewel dit boekwerk al in andere landen is verschenen, moet Loek hier en daar toch even wat dingen aanpassen.

Volgend jaar komt er een geheel nieuw prentenboek voor kinderen op de markt: Een Sinterklaasboek!

Grasland verkocht

Loek's werk is op allerlei sites te vinden. Zo worden zijn schilderijen te koop aangeboden op de website van www.artolive.nl . Eind april heeft een klant van artolive "Grasland" gekocht. Het is al weer het zevende schilderij dat dit jaar verkocht is.

22 Schilderijen te bezichtigen in galerie Artsite

Van 12 april tot en met 15 mei mei exposeert Loek met 22 schilderijen in galerie Artsite in zijn geboorteplaats Haarlem. Deze galerie ligt vlakbij het Frans Hals Museum, goed te combineren! De opening vindt plaats op

                                                zaterdag 12 april, 17:00 uur-19:00 uur.

Locatie: Groot Heiligland 8 ,2011 ER Haarlem. Openingstijden: do. tm zat. 12:00 uur - 17:00 uur.

Expo Koornmarktspoort afgesloten

De eerste solo-expositie van Loek Koopmans was een groot succes. De expositie heeft zo'n 700 bezoekers getrokken. Verder werden er 6 schilderijen en tientallen prentenboeken en ansichtkaarten verkocht. Ook de 5 clinics voor basisscholen waren een groot succes. Al met al heeft Loek veel waardering gekregen voor zijn werk, waarmee de basis is gelegd voor nieuwe inspiratie in de toekomst.

Bezoekers, zeer bedankt voor jullie komst en jullie waardering!

Krantenartikel online

Klik hier voor een krantenartikel over de jubileumtentoonstelling.

Zeer geslaagde opening expo Koornmarktspoort

Ruim 50 bezoekers waren zaterdag 1 maart getuige van de feestelijke opening van Loek's eerste solo-tentoonstelling. Na het openingswoord van de gastheer kon men onder het genot van een hapje en een drankje een eerste blik werken op de 68 schilderijen en diverse illustraties. Over het algemeen was iedereen het er over eens, dat Loek's werk fantastisch tot zijn recht kwam op deze bijzondere locatie, de oude stadspoort van Kampen. De eerste foto's van de opening staan op de site.

Er werden meteen vier werken verkocht: De Clown, Gesloten, Boszicht en Water. Het is zeker niet de opzet van deze tentoonstelling om zo veel mogelijk schilderijen van de hand te doen. Loek vindt het veel belangrijker om door een expo zijn belevingswereld met andere mensen te delen. Maar verkoop is wel een teken van waardering en dat geeft weer energie en inspiratie voor de toekomst.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 29 maart. Openingstijden zijn dinsdag tm zaterdag 11:00 uur - 17:00 uur. Loek is alle dagen persoonlijk aanwezig!

Hierbij dank aan allen die aanwezig waren bij de opening in de Koornmarktspoort. Jullie hebben er voor Loek een heel speciale dag van gemaakt!

Wist u dat...

Loek nog een site heeft? www.loekkoopmans.exto.nl 

Schilderijen en portretten nieuw geprijsd!

 De prijzen van al Loek's schilderijen en portretten zijn herzien. Het was tijd om de werken uit de diverse periodes beter op elkaar af te stemmen. Verder zijn de galerieprijzen vervallen, vanaf nu wordt er overal een en dezelfde prijs berekend. Tijdens de tentoonstelling in de Koornmarktspoort gelden de nieuwe prijzen al. Over het algemeen vallen de nieuwe prijzen een stuk lager uit. Laat u verrassen!

Grote Jubileumtentoonstelling Koornmarktspoort

 

Loek Koopmans: 65 jaar, 65 schilderijen!

Dit jaar bereikt Loek de magische grens van 65 levensjaren. Een zeer geschikt moment om eens terug te kijken op ruim 40 jaar illustrator- en kunstenaarsschap.

De Koornmarktspoort, de oude stadspoort aan de IJssel in Kampen, zal van zaterdag 1 maart tot en met zaterdag 29 maart kompleet gevuld worden met werken van Loek. Niet alleen worden er 65 schilderijen van Loek's recente periode als vrijkunstenaar tentoon gesteld, ook zal er een ruimte zijn waar aandacht besteed wordt aan een overzicht van de vele illustraties.

Iedere zaterdag is er ruimte voor uitwisseling van werkervaring. Kunstenaars, illustratoren en kunstenaars in de dop worden uitgenodigd om eigen werk mee te nemen. Loek zal het werk met geinteresseerden bespreken, met de bedoeling dat beiden daarbij nieuwe inspiratie opdoen. Verder worden er voor basisscholen regelmatig workshops georganiseerd in de ochtenduren. Het thema is dan: "Schilderen wie je bent"

De officiele opening zal plaatsvinden op zaterdag 1 maart, 15:30 uur. Onder het genot van een hapje en een drankje, kunt u dan een eerste blik werpen op de circa 100 tentoongestelde werken. Algemene openingstijden van de Koornmarktspoort: dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur - 17:00 uur. Bereikbaarheid:

- Openbaar vervoer: Vanaf station Kampen brug over, links. 10 minuten lopen langs de IJssel.

- Auto: Locatie Koornmarkt

Van harte welkom allemaal!

Kinderboekenillustratoren exposeren: "MOOOI!"

Loek geeft samen met 4 andere illustratoren van kinderboeken invulling aan de tentoonstelling "MOOOI!". Deze tentoonstelling zal op 9 februari 2008 om 17:00 uur feestelijk geopend worden in Galerie Bibliotheek Zelhem. Daar kunnen van 9 februari tot en met 29 maart de werken van de 7 illustratoren bezichtigd worden.

Van de laatste drie prentenboeken van Loek hangen er originele tekeningen. Hiernaast een van de illustraties: Sprookje van de Hond. Uitgeverij Gakken, Tokyo Japan.

Adres: Burg. Rijpstrastraat 4, Zelhem.

Openingstijden:

Maandag:
Dinsdag:
Woensdag:
Donderdag:
Vrijdag:

10.00 - 12.30
14.00 - 20.30
14.00 - 17.30
14.00 - 17.30
14.00 - 20.30

"Het Boompje" eindelijk in Nederlandse boekhandel!

Na Korea, Japan en Duitsland is Nederland ook overstag: Christofoor zal in 2008 Loek's prentenboek "Het Boompje" uitgeven. Toevalligerwijs is het thema van de Kinderboekenweek in 2008 "Poezie" . Wat dat met Het Boompje te maken heeft? Heel veel! Van origine is het verhaal van Het Boompje namelijk een gedicht van de Duitse dichter Friedrich Ruckert (1788-1866). Een korte frase uit zijn werk:

Da war das Baumchen wieder leer

Es sprach nun zu sich selber:

"Ich begehrte nun keine Blatter mehr,

Wieder gruner, noch roter, noch gelber!

Hatte ich nur meine Nadeln,

Ich wollte sie nicht tadeln."

EXPOSITIE "DE ZWOLSE SCHOOL"

De hele maand november is het weer feest in de expositieruimte van de Zwolse kunstenaarsvereniging "het Palet". Alle leden hebben deze maand weer de kans om hun laatste werkstukken te presenteren. Ook van Loek hangen er nieuwe schilderijen en er is een presentatie van een niet eerder tentoongesteld prentenboek. Iedereen is van harte welkom!
 
Adres: Rhynvis Feithlaan 54, Zwolle
Openingstijden: iedere zondag van 13.00 tot 17.00uur en de laatste zaterdag van de maand ook op zaterdag.

Foto's expositie Koornmarktspoort

Hier wat foto's van de tentoonstelling die in oktober te zien was in de Middeleeuwse Koornmarktspoort in Kampen. De expositie stond in het teken van de Kinderboekenweek (zie ook onderstaand bericht).

 

 

Loek in Ladybug Magazine

Het Amerikaans-Canadese tijdschrift Ladybug Magazine maakt regelmatig gebruik van Loek's illustraties en knutsels. Zo stond hij al eens op de voorkant. Deze maand werd deze vouwknutsel gepubliceerd. Ook in december staat Loek er weer in, dan met een kerstafbeelding.

Het Ladybug Magazine is een tijdschrift voor kleine kinderen en verschijnt in een behoorlijk grote oplage.

Tentoonstelling+workshop tijdens kinderboekenweek

In het kader van de Kinderboekenweek exposeren 11 illustratoren in de Koornmarktspoort te Kampen. Van 3 t/m 27 oktober is o.a. werk te zien van Loek. Openingstijden; dinsdag t/m vrijdags van 14.00-17.00 uur en zaterdag van 11.00- 17.00 uur
 
Zeer geslaagde workshops!
Voor de Kampense scholen heeft Loek in de Kinderboekenweek workshops verzorgd voor twee groepen van 30 kinderen. Hij vertelde over zijn werk met als thema het verhaal van de Japanse steenhouwer van Multatuli. Tot slot kregen alle kinderen een klein boekje mee, dat ze zelf hadden geniet en gevouwen.
 
Loek op de radio
Verder was er op Radio Oost iedere dag een interview met Loek over zijn activiteiten als kinderboekenillustrator tijdens deze week. Woensdag was het gesprek vanuit de Stadsgehoorzaal te Kampen, waar Loek verkleed als trol flyers uitdeelde aan het publiek. Je kan die uitzendingen hier beluisteren (steeds doorspoelen naar iets voorbij de helft van de opname):
 
Op de foto op de home page staat Loek te kletsen met Elly Zuiderveld. Een bekende zangeres uit de jaren 70, die veel optrad met haar man Rikkert. De "Kauwgomballeboom" was destijds een grote hit! Zuiderveld schreef ook het boek "de Sleutel van Andersland", waarvoor Loek de illustraties verzorgde.
 
Hieronder nog een paar foto's van "Trol Loek".
 
 
 
 
 

Kunstmarkt Bathmen groot succes!

Loek over deze dag: "Ik stond op een prachtig plekje in de plaatselijke kerk. Veel mensen waren echt geinteresseerd. Ook mooi dat er goede reacties waren over de website! Er was zelfs een nichtje van mij (40 jaar niet gezien), die door de website in Bathmen kwam kijken. Heel leuk!"

Meer info over deze markt:

http://www.bbkk.nl/website/bbkk_kunstmarkt.htm

Expositie 60 jaar PALET Zwolle

Hieronder foto's van de officiele opening en de expositieruimte. De tentoonstelling is inmiddels afgerond. Volgend jaar zal PALET in juli weer in de Broerenkerk exposeren.
 
  
 

Prentenboek "Het Boompje" nu ook in Korea

Loek's prentenboek "Het Boompje" komt binnenkort ook uit in Korea. Eerder verscheen "Het Boompje" al in Duitsland en Japan. Op het plaatje de versie die in Japan in de boekhandel ligt.

Open Ateliers geslaagde happening

't Was 14 en 15 april prachtig mooi weer, dus er waren vele Zwollenaars op de fiets geklommen. Rondje Zwolle langs de opengestelde ateliers.
Zaterdag waren er ongeveer 30 bezoekers en zondag wel meer dan 40.
 
Enkele reakties:
"De mooie lichtval in je schilderijen was voor mij een zicht op de toekomst."
Ïk ben helemaal onder de indruk. Schitterend! Ook de verhalen die je erbij vetrtelde waren waardevol. Bedankt voor jullie gastvrijheid."
"De oneindigheid benaderend! Ik zou zo in je schilderijen willen wandelen."
"Met minder laat je meer zien! Bedankt."
"Zeer genoten. Ook van de muziek."
 
Halverwege de zondag was er ook nog een verrassing. Muziek van Nagara, in aborigional style. De enthousiaste fluitspelers Bert Vonhof en Roy Kuschel gaven met hun mooie, oude instrumenten een bijzondere voorstelling. Hieronder enkele foto's.
 
Tot volgend jaar en bedankt allemaal!

 

 

  

  

 

Nieuw prentenboek op komst

Vanaf april 2007 ligt Loek's nieuwste prentenboek in de boekwinkels: Kuiken en Muis op stap. Het is een bewerking van het eerder in Duitsland uitgegeven "Das Kecke Kucken". Het boek is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

In het drukke kippenhok zoekt moeder Kip naar lekkere hapjes, de haan pikt naar graankorrels en Kuiken kijkt verbaasd naar het mooie gladde witte ei. Wat zou daar in zitten? Plotseling ver-schijnt er een muis in het kippenhok, maar als hij even later naar buiten kruipt, gaat Kuiken hem vlug achterna en gaan ze samen op stap. Wat een geluk dat Muis alles weet over de dieren die ze tegenkomen. Als ze in de schemer een poes ontmoeten rennen ze snel naar het veilige kip-penhok. Daar wacht een verrassing! Uit het gladde witte ei kruipt een klein kuikentje! Een nieuw vriendje om mee op stap te gaan! De aquareltechniek van Loek Koopmans is zorgvuldig opge-bouwd uit vele lagen, waardoor rijke kleuren ontstaan. Hierdoor vinden zijn prenten aansluiting bij de belevingswereld van kleine kinderen.

Kosten: 12,90 euro. Binnekort verkrijgbaar via bol.com

"Waar komt de sneeuw vandaan?" verovert de wereld

Loek's laatste prentenboek "Waar komt de sneeuw vandaan?" waaiert steeds verder uit over de wereld. Na Nederland, Spanje, Catalonie, Engeland, Japan en Korea gaat het prentenboek nu ook in China onder de pers! Het zal daar verschijnen in zowel het Mandarijns als het Kantonees en het wordt er tevens op DVD uitgebracht.

Tien vrije werken naar kunstuitleen Barendrecht

Tien van Loek's vrije werken zijn verscheept naar kunstuitleen Barendrecht. De komende maanden worden de schilderijen daar geëxposeert en te koop aan geboden. Het gaat om: Ochtendland 1 & 2, Bos 1, Weiland, Kringloop, Drieluik, Avondland, Mist, Polderland, Bergland 4.

Adresgegevens van deze kunstuitleen:

Kunstuitleen Brendrecht, Trondheim 9 / Vaanpark 2, 2993 LE Barendrecht. http://kunstuitleen-barendrecht.nl

Perelanda ligt in de boekhandel

Het tweede deel van de trilogie van C.S. Lewis (vriend van Tolkien) ligt in de winkels. Perelanda is de titel, met als ondertitel: Een reis naar Venus. Het gevecht tussen goed en kwaad loopt als een rode draad door het boek. Het omslag is, net als bij het eerste deel, vormgegeven door Loek. Hieronder kunt u lezen dat voor het omslag van het derde deel een schilderij van Loek gebruikt zal worden.

Bijzondere herdruk "Kan ik er ook nog bij"

Van één van Loek's eerste prentenboeken is onlangs een vijfde drukgang verschenen: Kan ik er ook nog bij (1987). Toch bijzonder dat er na zoveel jaar nog steeds vraag is naar dit boek. Ook in Duitsland gaat "Kan ik er ook nog bij" opnieuw onder de pers. Daar draagt het de titel: Das Märchen im Schnee".

 

Land van Babel op omslag van C.S. Lewis

Het boekomslag van het eerste deel van Lewis's trilogie over Malacandra werd geillustreerd door Loek (zie onderaan deze pagina). Onlangs heeft de uitgever gevraagd of hij Loek's schilderij Land van Babel (zie rechts) mag gebruiken als omslag voor het derde deel, Thulcandra. Een erg leuke geste. Hoe vrij werk illustratief wordt...

Vrij werk in opdracht

Voor de eerste keer in Loek's korte carriere als vrij kunstenaar heeft iemand hem gevraagd om een schilderij in opdracht te maken. Hiernaast het resultaat: Bos (olieverf op doek, 80x60cm)

Malacandra (Omslag C.S. Lewis)

Recent Photos