R.I.P. rp-o. Kelmin Köpi VH06-029-7292

Virallinen nimi Kelmin Köpi
Rotu, sukupuoli suomalainen ratsuponi, ori (43.75% poniverta)
Syntymäaika 09.09.2009, 23-vuotias
Väri, säkäkorkeus rautias, 147cm
Omistaja indy (VRL-06701)
Kasvattaja Kelmin ponitalli FIN
Koulutustaso vaB, 130cm, estepainotteinen
 Ikääntyy yhden virtuaalisen vuoden kahdessa IRL-kuukaudessa. 3-vuotias 10.03.2010.

✝ Köpi päästettiin vihreimmille niityille 09.07.2013 23-vuotiaana.


Luonnekuvaus

"Päättäessäni astuttaa säikyn Helgan ilkikurisella Onnilla, en tiennyt mitä odottaa. Kun 9.9.2009 sitten Helgan karsinassa oli suurikokoinen mutta siro rautias orivarsa, olin kuitenkin aivan äimän käkenä. Vanhempien luonteita Köpissä näkyy, herra on sähäkkä eikä laisinkaan lasten ratsu. Herkkyyttä löytyy myös, eikä ori voi sietää kovia otteita. Toisaalta herra on kuitenkin erittäin kiltti, näykkäisyjä ei tarvitse pelätä karsinaan mennessä. Köpin hoitaminen onkin siis helppoa, kunhan muistaa ettei nyt ala pamauttelemaan kattiloita orin korvan juuressa, silloin kestää hetken ennen kuin herra taas suostuu kiltisti paikoillaan. Köpin taluttaminen on aikuisten hommaa, äkkinäisissä tilanteissa Köpi saattaa hyvin nopeasti päättääkin kääntyä tai alkaa rehennellä toisille hevosille." - kasvattaja

Ratsastaessa Köpi on sähäkkä, herkkä ja kärsimätön. Askeltensa ja ulkomuotonsa vuoksi Köpistä voisi tulla oikea vaativien luokkien kouluponi, mutta juuri kuumuutensa takia ori toimii paremmin esteillä. Orin kanssa täytyy tasaisella työskennellessä muistaa käyttää apuja rauhallisesti ja selkeästi, Köpi tuppaa kuumentua jos selässä heiluu ylenmääräisesti. Ori osaa kulkea erittäin hienossa ja tasapainoisessa muodossa, mutta usein jos ratsastajan tuntuma ei ole kuin kranaattia pitäessä niin Köpi heittelee päätänsä tuntuman kadotessa. Vaihdot, väistöt ja sulut luonnistuvat kyllä, mutta aina kun mennään korkeammalle kokoamisasteelle niin Köpi kuumenee yhden asteen ja on aina vain vaativampi ratsastaa edelleen eteen mutta samalla rauhoittavasti. Helppoa, eikö totta?

Esteillä Köpi on erittäin eteenpäinpyrkivä ja innokas, ja tähän homma usein kaatuukin. Ratsastaja jää ratsastamaan taakse ja Köpi menemään eteen, jolloin ori kuumenee ja kontrolli vain vaikeutuu. Köpin selkään ei kannata esteille mennä ellei uskalla ratsastaa apuja selkeästi läpi ja loppuun, mutta samalla säätää välillä reilummin vauhtia. Esteet Köpi menee yleensä ylitse, kieltoja ei tule ellei sitten ratsastaja itse epäröi ennen estettä. Pudotuksiltakin vältytään, ellei homma ole sitten mennyt täydellisesti penkin alle ja Köpi saa päättää vauhdin, tällöin puomit saattavat alas tulla kun ori vain kaahottaa.

Erikoisemmissa tilanteissa, kutan eläinlääkärillä tai kilpailuissa Köpi usein ensin stressaa ja hermoilee, mutta onneksi Köpiltä löytyy maalaisjärkeä. Eli kun asia ei sitten purekaan tai syö häntä, niin ori rauhoittuu. Traileriin herra menee kiltisti, yksin tai muiden kanssa. Kisapaikalla Köpi itseasiassa käyttäytyy ihan mukavasti ensijännityksen jälkeen, välillä ori voi ilmoittaa hirnumalla olevansa paikalla mutta radalla, varsinkin korkeammissa luokissa, orin huomion saa täysin. Pienemmissä luokissa Köpillä saattaa jäädä turhaan miettimisaikaa, mutta kunhan ratsastaja on mukana niin hyvin menee.
© Vipeltäjä


Sukutaulu ja -selvitys

  Mohawks
  ratsuponi 50% (FIN), rn, 146cm
  Dunfield's Semir
  nf
 Apollonio nf
 Bodegas Altanza nf
  Astonishing Ysley
  swb
 Cold-Blooded 'ZW swb
 Belle swb
  Kelmin Helga
  ratsuponi 37.5% (FIN), rtkm, 143cm
  Balingen
  hann
 Habichen hann
 Hay Baling hann
  Awhof Hennesy
  rp 75% (GER)
 Bebob Karly conn
 Awhof Catherine rp 50% (xx x nf)

i. Mohawks on komea ruunikko ratsuponiori 50%, joka asustelee Kelmin ponitallilla. Vaikeahkon luonteen omaava "Onni" on säkäkorkeudeltaan 146cm. Herra on kuitenkin onnistunut haalimaan upeat 47 sijoitusta esteiltä, aina 130cm tasolta saakka. Onnin tähän mennessä syntyneet kolme varsaa ovat jokainen toinen toistaan upeampia, varsinkin orivarsa Neopren kel on niittänyt ällistyttävät 104 estesijoitusta. ii. Dunfield's Semir on Misswayn omistajien maahantuoma new forest -ori, joka sittemmin muutti Ilolaan Vipeltäjän omistukseen. Dunfield's Semir on ruunikko 139cm korkea herra, luonteeltaan ori on kiltti ja utelias tapaus. Dunfield's Semir on estepainotteinen, ja ori keräsikin mukavasti estesijoituksia. Jälkeläisiä jo edesmenneeltä orilta löytyy viisi kappaletta. iii. Apollonio on Iso-Britanniassa vaikuttanut new forest -ori, säkäkorkeutta orilta löytyy 140cm verran. Tämä tummanruunikko ori kilpaili monen ratsastajan kanssa kansallisilla tasoilla, ollen jopa kahtena vuotena peräkkäin menestyksekkäin esteponi. Nyt vihreille laitumille jalan murtumisen myötä siirtynyt ori vaikuttaa lähinnä kahdenkymmenen varsansa kautta, ollen haluttu nimi sukutauluissa. iie. Bodegas Altanza on Dunfield Studin uusimpia siitostammoja, Bodegas Altanza on ostettu Irlannista. Tamma on harvinaista new forest sukua, vaikka onkin itse varsin keskitasoa. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 137cm ja väriltään neiti on rautias. Dunfield's Semir on Bodegas Altanzan ensimmäinen varsa, ja hieno varsa onkin.

ie. Astonishing Ysley on Vipeltäjän Team Whinesta ostama ruotsalainen puoliveritamma, joka asustelee nykyään Kira Showjumperissa. Säkäkorkeutta tältä tammalta löytyy huikeat 174cm, väritys taas on tummanruunikko. Astonishing Ysley eli tutummin Lea on yhteistyöhaluinen ja innokas luonteeltaan, vaikkakin hieman arka. Lea kilpailee lähinnä esteratsastuksessa, vaikka onkin myös vaativassa koulussakin pari sijoitusta napannut. iei. Cold-Blooded 'ZW on 175cm korkea ruunikko ruotsalainen puoliverinen, joka on kunnostautunut myöhemmällä iällä ruunauksen myötä niin este-, koulu- kuin kenttäkisoissa. Ruunauksen myötä tammojen perään huutelemisen vähitellen laannuttua Cold-Blooded 'ZW on osoittanut hienoa kisahevosen luonnetta, vaikka toimi myös mallikkaasti siitosorina 16-vuotta. iee. Belle on yksityishevonen, omistajana Estrid Toren Ruotsista. Belle on 169cm korkea rautias ruotsalainen puoliveritamma, ja on omistajansa kanssa kilpaillut menestyksekkäästi estekilpailuissa, lähinnä 120cm tasolla ja alempana. Luonteeltaan Belle on äärimmäisen herkkä ja kiltti, hieman tammamainen tosin ajoittain.

e. Kelmin Helga on hauskanvärinen - eli siis rautiaankimo, vaikka näyttääkin harmaankirjavalta - ratsuponitamma, jolta löytyy poniverta vain 37.5% verran. Helga on luonteeltaan herkkä ja säikky, tamman kanssa saa olla varuillaan selässä. Esteura sen sijaan sujui varmoin ottein, sijoituksia kertyi kaiken kaikkiaan komeat 59 kappaletta. Siitoksessakin tamma on osoittatunut suosituksi, varsoja on jo viisi kappaletta. ei. Balingen on komea ruunikko hannover, joka asustelee Erkin omistuksessa Weybridgessä. Säkäkorkeutta tältä Saksassa syntyneeltä herralta löytyy kiitettävät 171cm, ja herrassa on välillä pitelemistä kun kepposteluluonne pääsee valloilleen. Ori on saavuttanut sijoituksia niin esteiltä kuin näyttelykehästäkin. Helga oli orin ensimmäinen varsa, ja tällä hetkellä vielä ainoa. eii. Habichen on tummanruunikko 170cm estepainotteinen hannover -ori, varsin poikansa näköinen ja luonteinen. Usein siis kepposet mielessä oleva ori osaa olla rasittavakin tapaus, mutta estekentälle päästessään ori herää ja tekee lähes poikkeuksetta parhaansa. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt vahvasti komeaa ulkonäköään, jekkuilijaluonnettaan ja irtonaisia askelia. eie. Hay Baling on ruunikko 169cm korkea hannovertamma. Luonteeltaan Hay Baling on sanottu olevan punainen salama, tamma on nopealiikkeinen ja oikeassa valossa näyttää lähes punaiselta. Hay Baling on saanut kolme jälkeläistä, joista jokainen on emänsä kaltaisesti ketterä ja sulavaliikkeinen.

ee. Awhof Hennesy eli alkuelämänsä Paula K:n yksityisponina, mutta 2009 maaliskuussa tamma muutti Kelmin ponitallille. Awhof Hennesy on kiltti ja tottelevainen tamma, "muumimammaksi" kelmissä nimetty. Tamma kilpaili ensimmäisen omistajansa kanssa niin esteillä, koulussa, kentässä kuin maastoesteillä, Kelmissä tamman kanssa kerättiin estesijoituksia 40 saakka. Säkäkorkeutta tammalta löytyy 145cm verran. eei. Bebob Karly on tanskalainen connemaraori, joka kilpaili nuoruudessan esteillä 130-tasolla keskinkertaisesti menestyen. Bebob Karly on ollut oikea näyttelyiden rusettihai, josta kertoo myös orin kantakirjaus ensimmäisellä palkinnolla. Bebob Karly on jättänyt useita erinomaisia jälkeläisiä, jotka ovat niittäneet mainetta etenkin esteponeina. eee. Awhof Catherine on Awhof-siittolan ratsuponikasvatti. Tämä saksalainen tamma kilpaili esteillä 120-tasolla ja saavutti useita voittoja. Catherinen erinomainen luonne korvasi sen hieman puutteellisen rakenteen, eikä ponia koskaan hyväksytty kantakirjaan.
© Vipeltäjä

01.09.2010 tammavarsa Kelmin Wanda tammasta Kelmin Aino&Reino, omistaa Lynn
12.08.2012 tammavarsa Mulberry Tangerina tammasta Tingeling kel, omistaa SLC Ponies
17.12.2012 tammavarsa Breven Shallacatop tammasta Top Sally, omistaa Dago, Hietalampi
14.06.2013 orivarsa Ruskamäen Challenger tammasta Chantilda, omistaa Tiilikanoja
24.07.2014 tammavarsa Chérie du Low tammasta D'amour v.d. Low
Saatavilla 1 annos pakastetta, ota yhteyttä omistajaan sähköpostilla mikäli kiinnostuit.


Kuvagalleria

      

Kilpailukalenteri

Kalenteriin merkattu vain sijoitukset ja voitot. ERJ-sijoituksia yhteensä 54 kpl, joista voittoja 7.

09.10.09 - ERJ - 110cm - Reeyah Ponies - 7/50
12.10.09 - ERJ - 110cm - Stud Monument - 7/40
13.10.09 - ERJ - 110cm - Stud Monument - 1/40
14.10.09 - ERJ - 80cm - Stud Monument - 4/40
15.10.09 - ERJ - 120cm - Stud Monument - 6/40
16.10.09 - ERJ - 100cm - Stud Monument - 7/40
16.10.09 - ERJ - 120cm - Stud Monument - 5/40
19.10.09 - ERJ - 110cm - Stud Monument - 7/40
18.10.09 - ERJ - 120cm - Eucary - 6/60
15.10.09 - ERJ - 110-120cm - Haukkamäen Tila - 6/50
26.10.09 - ERJ - 130cm - Reeyah Ponies - 2/50
30.10.09 - ERJ - 120cm - Reeyah Ponies - 3/50
04.11.09 - ERJ - 120cm - Reeyah Ponies - 1/50
28.10.09 - ERJ - 110cm - Dainty - 3/50
28.10.09 - ERJ - 120cm - Dainty - 5/50
29.10.09 - ERJ - 110cm - Dainty - 6/50
06.11.09 - ERJ - 70cm - Jewel ponies - 2/100
10.11.09 - ERJ - 100cm - Elegancia - 4/50
19.10.09 - ERJ - 90cm - Retroradio - 7/100
19.10.09 - ERJ - 90cm - Retroradio - 7/100
19.10.09 - ERJ - 100cm - Retroradio - 7/100
20.10.09 - ERJ - 90cm - Retroradio - 4/100
21.10.09 - ERJ - 100cm - Retroradio - 8/100
22.10.09 - ERJ - 110cm - Retroradio - 7/100
23.10.09 - ERJ - 100cm - Retroradio - 3/100
23.10.09 - ERJ - 100cm - Retroradio - 6/100
15.11.09 - ERJ - 130cm - Iris Thoroughbreds - 3/30
07.11.09 - ERJ - 110cm - LAC - 2/40
16.11.09 - ERJ - 70cm - Hafrena - 2/60
12.11.09 - ERJ - 110cm - Tousle Roulet - 9/90
15.11.09 - ERJ - 100cm - Faxon Sporthorses - 2/30
26.09.10 - ERJ - 130cm - Riiviöt - 5/40
22.09.10 - ERJ - 130cm - Dainty - 5/60
20.09.10 - ERJ - 130cm - Paraatiponit - 1/30
18.09.10 - ERJ - 130cm - Lime - 2/100
20.09.10 - ERJ - 120cm - Painswick Ponies - 5/60
21.09.10 - ERJ - 120cm - Painswick Ponies - 5/60
22.09.10 - ERJ - 120cm - Painswick Ponies - 2/60
01.10.10 - ERJ - 130cm - Lebenyard - 1/40
01.10.10 - ERJ - 125cm - Team Quess - 2/100
06.10.10 - ERJ - 120cm - Korge Hobused - 6/50
07.10.10 - ERJ - 120cm - Korge Hobused - 2/50
09.10.10 - ERJ - 120cm - Korge Hobused - 5/50
29.09.10 - ERJ - 100cm - Sinerva - 8/70
06.10.10 - ERJ - 120cm - Yaven - 2/50
07.10.10 - ERJ - 130cm - Yaven - 7/50
12.10.10 - ERJ - 120-130cm - Hiprakka - 2/50
27.05.12 - ERJ - 120cm - Mulberry Ponies - 1/28
02.07.12 - ERJ - 130cm - B Ponies - 1/48
20.10.12 - ERJ - 120cm Poni GP I - Yeneva - 5/30
20.11.12 - ERJ - 130cm - Mulberry Ponies - 4/28
21.11.12 - ERJ - 120cm - Claridge Stud Riders - 2/22
24.11.12 - ERJ - 130cm - Mulberry Ponies - 2/28
28.12.12 - ERJ - 130cm - Kaylee Stables - 1/30

KeRJ - 07.04.2011 - Kilpailukeskus Stewart - CCI/CIC2 - 5/30
KeRJ - 15.10.2012 - Satulinna - CCI/CIC2 - 5/40
KeRJ - 20.10.2012 - Satulinna - CCI/CIC2 - 1/40

KRJ 18.02.2013 Fiktio Vaativa B 1/40
KRJ 20.02.2013 Mulberry Ponies Vaativa B 1/40

NJ 09.05.2010 Painswick Ponies, LKV2, irtoSERT, tuom. Shonna S.