Kuvagalleria
kuvat © Mwjan

Perustiedot

Virallinen nimi: KP Hugo
Lempinimi: Hugo
Rotu: Holstein
Väri: papurikko
Sukupuoli: ori
Syntynyt: 6.8.1997, suomi
Säkäkorkeus: 182cm

Painotuslaji: Esteratsastus
Koulutustaso: ko VaA, RE 120cm

Kasvattaja/omistaja: Kuuraparta, Mwjan
Tekijä: Saila, Iisan Talli
Rekisterinumero: SKH-1713

Hugo on siitoskäytössä.

Luonnekuvaus

Hugon luonne on paljon vaativalle omiaan. Vaikka ori onkin suuri ja ehkä kömpelön oloinen, on herran taipuvuus korkean koulutuksen mukana hiottu täydellisyyttä hipovaksi. Rataesteratsastuksen lyhyet sarja välitkään eivät ole tällä 182-senttiselle jättiläiselle minkään sortin ongelma. Radalla kuitenkin on aina pieni kuumenemisen vaara, sillä kokoa kun otukselta kuitenkin löytyy, saattaa pienemmällä ihmisellä olla lieviä pidätys- ja kääntämisongelmia orin pitkässä ja matkaa voittavassa laukassa. Hevonen hyppää taitavasti 120cm radat, ylittää maasto-esteet ja taipuu kauniisti koulun kiemuroihin. Maastoilu onkin yksi Hugon vahvimpia osa-alueita rataesteiden ohella. Ori pysyy täydellisesti hallinnassa jopa maastoesteradalla, eikä peltolaukka spurteistakaan pidättämisessä esiinny minkäänlaisia ongelmia. Ori on siis yksinkertaisesti pätevä tässäkin osa-alueessa. Edes pieni kuumenemisen vaara ei maastoillessa niinkään tule esille, sillä tilaa on, jossa hevonen saa kääntyä hieman loivemminkin kuin ahtaalla kentällä tai maneesissa.

Kouluratsastus onnistuu myös hyvin, tosin pienemmillä ratsastajilla, joiden avut eivät ole vielä aivan hallinnassa, saattaa esiintyä pientä liikkeistä ja tahdista pois luistamista. Otuksen kootut askellajit ovat erittäin arvostettavia, samoin lisätyt, kaikessa mahtipontisuudessaan. Hugo ottaa helposti taka-osan allensa ja ei omaa tyypillistä virkkukoukku efektiä. Pidätteet menevät lisätystä laukastakin helposti perille. Pieni istuinluiden painaminen satulaan riittää hevosta keskittymään rauhoittumiseen. Tosin, kun ori itse antaa kaikkensa ja onnistuu parhaimpansa mukaan, ottavat sitä kovasti päähän ratsastajan mokat, kuten hurja pomppiminen hieman korkeassa harjoitusravissa ja jatkuva apujen liika käyttö. Tähän se protestoi luimistelemalla, huiskimalla, ja väyläämällä kuolainta. Kuitenkin, tälläinen protestointi karsiintuu heti Hugon saadessa vaativan ja orin taitoja arvostavan ratsastajan selkäänsä.

Hugolla on vain yksi kunnon miinus puoli: kova yrittäminen ja tosikkoisuus. Kaikki, joka vaatisi leikillistä mieltä, lapsellista asennetta, tai muuten vain ei ole aitoa työtä, on sen mielestä turhaa. Se nauttii treenaamisesta, ei jatkuvasta vikellyksestä ja leikkitunneista. Tosin, tutun ja paljon sillä ratsastaneen ihmisen kanssa se viettää niin kovin mielellään rauhallisiakin hetkiä, ja kestää jopa joitain leikkejä. Parasta rentoutusta tälle suurikokoiselle orille ovatkin pitkät ja rauhalliset maastolenkit tutun ratsastajan kanssa, ilman suurta joukkoa muita ratsukkoja perässä roikkumassa.

Hugo on siis kilttiäkin kiltimpi, osaavaakin osaavampi, aikuinen puoliveri ori. Se ei tule täydellisesti muiden hevosten kanssa toimeen, mutta on erittäin uskollinen yhdelle ratsastajalle, joka työskentelee sen kanssa mahdollisimman usein. Hugosta tulee tälle ihmiselle kuin suuri koira, joka seuraa perässä, hönkii niskaan ja rakastaa kaikella sydämellään. Sen hoitaminen on helppoa, antaa harjata itsensä täydellisesti, kulkee ilman naruakin perässä, nostaa jalat, ja kulkee traileriin ja pois täysin ammattimaisesti.

Sukupuu

i. Hegtordodo
ii. Urban Cowboy iii. Little Boy Blue
iie. Emanon
ie. Layla iei. The General
iee. Hollywood Star
e. Esazia ei. Hummingbird eii. Aladdin
eie. Nutmeg
ee. Nicker To Me eei. That's the Idea
eee. Malibu

Kilpailukalenteri

PVM Paikka Laji Luokka Sija Muuta
10.7.2013 SKH-foorumi Esteratsastus 100cm 26. URL

Jälkeläiset

- o. KP Bimbou, s. 3.8.2004, (e. KP Mari´Ca) om. Ellen, Valorinne
- o. KP Rambou, s. 9.4.2001, (e. KP Mari´Ca) om. Sviiti, Sviiti's Place
- t. One Step Closer, s. 16.05.2003 (e. Ei tiedossa) om. Tahmo, Peikkola
- o. Topsider, s. 2001, (e. Ei tiedossa) om. twinkle, Hintan Ratsutila
- t. Łucja SCAR, s. 2009 (e. Gabriëlle) om. Anna, Kht Scarlet
- t. Lucifer SCAR, s. 2008 (e. Gabriëlle) om. Alisa, Kht Windna
- t. RH's Deadline, s. 2006 (e. Apatic) om. Milla, Kht Creotto
- o. KP Hamilton, s. 2010 (e. ei tiedossa) om. Mwjan, Kuuraparta