Parons Shout


Kuva © Lupinia, klikkaa kuva isommaksi.

Päiväkirja

Virallinen nimi Parons Shout Koulutustaso Ko: VaB Re:120cm Me:100cm
Kutsumanimi Ron, Roni tai Paroni Painotus Yleispainotus
Sukupuoli ori Säkäkorkeus 168cm
Rotu tanskanpuoliverinen Väri ja merkit musta
Syntynyt 23.12.2007, ikääntyminen Kasvattaja Reran peoliverisiittola, Tanska, evm.
Rekisterinumero VH06-077-2595 Omistaja Veera A. VRL-08026 / Virtuaalimaatila Katve

Luonne

Veeran lellikki Ron on hurmaava tapaus, omalla kieroutuneella tavallaan tosin. Se on täynnä voimaa ja intoa, ja silmissä on ilkikurinen pilke. Se pelkää vähän kaikkea: sateenvarjoja, kaniineja, matkapuhelimen soittoääniä, pitkiä raippoja, sadetakkeja, värikkäitä esineitä ja maneesin varjoja... Se on hellyttävä omille ihmisilleen, jotka se valitsee tarkasti ja pitkän prosessin aikana. Ronin luottamus täytyy voittaa, ja paras selviytymisopas tämän orin kanssa on se, että ole rauhallinen ja pidä huumorintajusi mukana.

Potenttiaalia Ronilla on paljon. Siitä voisi tulla hyvinkin suurten luokkien hyppääjä tai vaikka kuuliainen kouluratojen konkari. Sen on tarkoitus kilpailla useammassa kuin yhdessä lajissa. Ron saattaa menestyä elämänsä aikana hyvinkin, mutta jos ei menestystä suoda, niin ei se mitään, Ron on meillä luonteensa ja oman itsensä vuoksi, ei hyvien kilpailutulosten. Ronille ei välttämättä ikinä valita tiettyä painotusta, koska pyrimme pitämään Ronin monipuolisena hevosena, jollaisena se varmasti pysyykin.

Ratsastaessa Ron on kuuliainen ja herkkä. Se ei sovellu lasten tai kokemattomien ratsuksi, se vaatii selkäänsä itsevarman ja päättäväisen ratsastajan. Ronilla on taipumusta innostuessaan pukitella, ja esteillä se kuumuu hieman. Kärsivällisyydellä ei äijää ole pilattu, jos toistetaan liian kauan samaa harjoitusta joka alkaa sujua rutiinina, jää Ronille aikaa ihmetellä maailmaa. Onko tuo varis vaarallinen, hyökkääkö aidan takaa kenties tiikeri ja onko täällä muita vaaroja odottamassa pikku Ronia? Puhelimen soittoääni ratsastajan taskussa on varma pelonaihe. Koska Ron säikkyy tavallisiltakin tuntuvia asioita, tulee sen seurassa olla alati valpas ja rauhallinen.
Kun ratsastaja on epävarma tai antaa ristiriitaisia apuja alkaa Ron kiemurrella satulan alla ja lopulta se rupeaa itse viemään ratsastajaa. Kulmissa oikaistaan ja haahuillaan miten sattuu..

Maastoesteillä Ronilla on vielä paljon harjoiteltavaa. Poika hyppii korkealle, mutta pelkää niin monia esteitä, että monet kerrat kieltäydytään. Ron ei juurikaan pukittele maastoesteillä, koska sillä on niin paljon muuta ajateltavaa ja tehtävää, ettei aikaa jää moiseen. Ohjat kannattaa pitää aina ennen estettä tuntumalla, muuten ori jarruttaa ja kieltää, tai yrittää kiertää esteen. Kuitenkin, juuri ennen ponnistusta tai ponnistuksen aikana tulee antaa runsaasti ohjaa, muuten hyppy epäonnistuu, enemmän tai vähemmän. Vauhdikas maastossa.

Kun Ronia käsittelee noin muuten kuin ratsailta käsin, oppii hevosesta paljon uutta! Ron koskettaa turvalla kylkeään-vatsaansa, jos sinne on jäänyt harjauksen jälkeen mutaa, ja rapsuttaa itse mudan pois tai nostaa hoitajalta pudonneen harjan. Ele on suloinen, ellei sinua haittaa kuolassa oleva harja. Ron saattaa ruveta turvallaan hieromaan hoitajaansa jos hoitaja löytää aivan ihanan paikan mistä rapsuttaa. Pikkulapset eivät saisi tulla häiritsemään Ronia karsinaan, sitä ärsyttää pienet vikisevät ihmisolennot. Ei Roni kuitenkaan lapsille pahaa tee, luimii ja potkii karsinan seiniä. Ron on hyvin hiljainen ori, hoitajalle ja omistajalle yleensä puhaltaa tervehdykset. Saattaa kuulua jopa aivan hiljaista matalaa hörinääkin, jos Ron on kunnolla kiintynyt ihmiseensä.

Ron on tuotu Tanskasta, Reran puoliverisiittolasta, jossa kasvatetaan hienoja puoliverisiä lähinnä kouluradoille, esteille ja kenttäratsastukseen. Siinä saattaa piillä myös Ronin tulevaisuus. Tuon Reran siittolaan suomesta puoliverisiä, ja tuon sieltä suomeen puoliverisiä. Ostin Ronin sen ollessa 2,5 vuotias, mutta jätin sen Tanskaan puoleksi vuodeksi vielä koulutukseen. Ron astui Suomeen ensimmäisen kerran ollessaan melkein 3 vuotias. Aloitin Ronin kisoihin raahaamisen kunhan se oli tottunut minun, mutta kilpailemaan Ron ei mennyt, vaan totuttelin sitä kilpailuiden vilinään ja touhuun, koska sitten kun sen aika olisi kilpailla, se olisi tottunut jo touhuun melkeinpä kokonaan, jolloin suorituksetkin saattaisivat mennä paremmin. Kun ratsastaminen sujui hyvin Ronin kanssa, aloimme yhdessä valmennuksissa käymisen. Ron oli erityisesti nuorena hyvin hermostunut ja herkkä.

Suomeen muutettuaan Ron muutti Fionan yksityistalli Fionaan. Saimme lämpimän vastaanoton Fionassa, josta saamme kiittää feiarthia ja ipsua. Fionassa Ron sai myös uuden lempinimen, Paroni. Ollessaan melkein viiden, Ron kävi kahden pävän estevalmennuksella Talli Seabiscuitissa, jossa Roni sai alkeis-, tutustumis- ja kertauskoulutuksen esteille höystettynä maasto osuuksilla. Sittemmin Ron muutti virtuaalimaatila Katveeseen.

Sukutaulu ja sukuselvitys

  i. Perwell Paroun   ii. Rera's Rewhekt

  iii. Aranoi Paron of the Barons

  iie. Guethermare Guthses

  ie. Whoaat Natalient   iei. Frangesis Talient
  iee. Gentle Screamer
  e. Rera's Her Shout   ei. Aranoi Whis Trix   eii. Aranoi Twix Trix
  eie. Walsh Whis Fris
  ee. Rera's Salitra   eei. Salinaros
  eee. Brensk's Gelibtra

Ronin isä Perwell Paroun ei ole niitä kaikkein rauhallisimpia tapauksia. Perwell Parounia kuvaavat sanat tumma ja tulinen, suorastaan erinomaisesti. Perwell Paroun on saavuttanut Tanskassa hyviä suorituksia este- ja kenttäratsastuksesta. Pari kertaa sitäkin on viety kouluradoille, mutta tulokset kouluratsastuksesta ovat tulleet Perwell Parounin mielialan mukaan, hyvällä tuulella se kulkee kuolaimella suht kiltisti ja kuuntelee ratsastajaa, taas kun se on huonolla tuulella, ei omistaja hätkähdä sitä että hevonen hyppää kouluratsastusaitojen yli ja rynnistää lämmittelyalueelle.

Ronin äiti on hyvin miellyttävä luonteinen Rera's Her Shout. Tämä punarautias puoliveritamma on hyvin kiltti ja kuuliainen kouluratsu, jota on miellyttää hoitaa ja ratsastaa. Rera's Her Shout, tutummin Hera on Reran oma kasvatti. Paroni oli tämän hyvin menestyneen neitosen ensimäinen varsa. Hera on menestynyt kouluratsastuksessa vaativissa luokissa ja kilpailee kouluratsastuksen lisäksi alle metrin esteratsastusluokkia niin sanottuna sunnuntaihuvina. Pääosin neitonen siis kilpailee koulussa. Hera on hyvin ihmisystävällinen ja säyseä läsipää. Hera oli nuorempana about 3-5 vuotiaana herkkä ja säpsy, ehkäpä Ronkin rauhoittuu hieman iän myötä.

Emänisä, Arano Whis Trix, tutummin Whix, oli kimo komistus joka menestyi oivallisesti kouluradoilla. Tämä herra ei jätä ketään kylmäksi, tosin nyt sen komea ulkomuoto, karvan kiilto ja lennokkaat liikkeet alkavat jo vaihtua vanhan hevosen notkoselkäisyyteen, vanhaan ohkaiseen karvaan ja raihnaisiin liikkeisiin. Yksi asia mikä ei tule ikinä muuttumaan, on oriin silmien pilke. Kun aika jättää Whixin, tipauttaa pois elävien kirjoista, jää Whixin omistajan sydämeen suuri tyhjä kolo, mutta orin lämminhenkinen luonne ja silmien iloinen pilke sekä kaikki muistot jäävät lämmittämään sydäntä. Whix viettää elämänsä ehtoollista Tanskassa. Emänemä, kultaisen värinen Rera's Salitra, tutuille Saltra, oli säikky tamma joka menestyi hyvin kouluratsastuksessa. Saltra on Reran kasvatti myöskin, ja Saltra viettää eläkepäiviään Tanskan rajamailla. Saltra on hieman kiivasluonteinen säpsy tammamamma, jonka nimi oli tunnettu. Hera oli Saltran kahdeksas varsa, ja ainoa joka jäi Reran siittolaan. Saltra on nykyisin yksityinen eläkeläismummo, joka viettää päivänsä laitumella muiden puoliveristen luona ja yöt sisällä yksityistallissa. Aranoi Twix Trix, eli emänisänisä, tutummin Twix, on nyt jo kuopattu muotovalio. Twix oli melkoisen taidokas otus, sillä se menestyi kuudessa asiassa erityisen hyvin; kouluratsastuksessa, kenttäratsastuksessa, näyttelyissä, hoitajan hermostuttamisessa, aitojen yli hyppelyssä ja tammojen astumisessa. Elämänsä aikana Twix astui miltei 80 tammaa, melkein 20 siitä syystä että ori hyppi liian taitavasti aitojen yli. Erityisesti jos toisella puolella oli kiimainen tamma...Emänisänemä, tutuille Fhis, mutta virallisesti Walsh Whis Fris on sellainen supermummo kuin olla ja voi. Tamma vetelee varmastikkin viimeisiä vuosiaan, jo miltei sokeana, mutta elääpähän kuitenkin. Whix oli Fhisin ensimmäinen varsa, ja Fhis synnytti Whixin ollessaan 6 vuotias. Fhis on Tanskassa tunnetun, nykyään jo konkurssiin joutuneen Walsh siittolan kasvatti. Wlash oli siitä erikoinen siittola, että nimi tuli valssista, ja vapaasti suomennettuna siittolan tunnuslause/motto oli: Tanssimisen ilosta nauttivat myös hevosemme. Tuolla tarkoitettiin sitä, että Walshin kouluratsuja sanottiin tanssiviksi hevosiksi ainutlaatuisten, korkeiden ja lennokkaiden askellajiensa vuoksi. Emänemänisä, ruunikko läsipïää Salinaros on myöskin kouluradoilla menestynyt ori, joka on kuopattu. Salinaros eli ikäväkyllä vain 13 vuotiaaksi ja se oli astunut kaikenkaikkiaan 76 tammaa elämänsä aikana, joista varsoja syntyi 66, yhdet mustat kaksoset. Salinaroksella kisattiin 4,2 vuotiaasta 13 ikävuoteen asti, kunnes sen viimeisissä kisoissa, 140cm luokassa se kaatui yhden esteen jälkeen vakavasti. Oikea takajalka murtui kolmesta kohdasta ja hevosen kivut lopetettiin ja se laskettiin ikilepoon kolmaskymmenes heinäkuuta.

Jälkeläiset

päivämäärä sukupuoli Nimi rotu isä emä om.
00.00.0000 skp Nimi rotu Nimi Nimi Omistaja/Kotitalli
00.00.0000 skp Nimi rotu Nimi Nimi Omistaja/Kotitalli

Kuvagalleria


Valmennukset ja muu toiminta

Estevalmennus 25.03.2012 Rajattomassa, valmentajana Riella
Upea puoliverinen Ron oli alusta asti erittäin reipas ja heti ilmoitti mikäli sai ratsastajaltaan ristiriitaisia apuja, joko pohje oli väärässä kohtaa tai ratsastaja nykäisi väärässä kohdassa vahingossa ohjista. Huomasin Ronin silmäkulmassa pilkettä, josta näki heti ettei hevonen ole aivan itsestäänselvä tapaus. Kun kävimme hyppäämään ympyrällä 80cm korkeita esteitä, sait todella pitää ohjat tuntumalla ja ulko-ohjan tuen vakaana, pohkeet hiljaa kiinni kyljissä. Välillä ori yritti liikaa isontaa ympyrää joten käskin pitämään ulkopohkeella ja sisäohjalla sen samankokoisella ympyrällä koko ajan. Pari kertaa sattui kieltoja, kun ennen estettä ei ollut kunnolla ohjat tuntumalla ja pari kertaa se kielsi ja sen jälkeen heti hyppäsi josta pystyimme päättelemään että seuraavilla kerroilla ohjat paremmin tuntumalle ja istunta vakaana lähellä satulaa. Suhteutetuilla sarjaesteillä Ron yritti pari kertaa kiertää sarjan toisen tai kolmannen esteen, mutta aina kun ennakoit ohjalla ja pohkeella, hyppy onnistui. Muista katse aina esteen jälkeen, ei esteelle tai ennen sitä. Kun katse on menosuuntaan, on myös huomattavasti helpompi ennakoida hevosen liikkeitä. Hyvin teillä meni silti.

Estevalmennus 01.07.2009, valmentajana Capuccino
Alkulämmittelyssä Roni oli aluksi hermostunut ja energinen yhtäaikaa. Joudut tekemään monia rentoutumisharjoituksia ja voltteja, että se rauhoittuisi ja keskittyisi kunnolla. Aloitimme ihan perusharjoituksilla. Jumppasarjat menivät teiltä hyvin, joten siirryimme oitis vaativampiin harjoituksiin. Kaksoisesteellä Roni oli aluksi vähän huolimaton, joten sinun piti antaa sille enemmän puolipidätteitä, että ori keskittyisi ja varoisi enemmän. Lopuksi se alkoi jo mennä paremmin. Lopuksi menitte vielä radan, missä oli teknisesti haastavia esteitä. Rata meni hyvin, mutta korjattavaa vielä on. Ratsastajan kannattaa pitää kädet paikallaan, eikä ajaa niitä eteempäin. Roni meinasi myös välillä tulla esteille vastalaukassa, joten kannattaa aina laskeutumisvaiheessa katsoa seuraavaan esteeseen ja kevyesti antaa ohjaa siihen suuntaan, minne ollaan menossa. Onnea harjoituksiin!

07.06.2013 Kesälaitumille, päiväkirjamerkinnän raapustanut Veera
Hevoset pääsivät kesälaitumelle hieman ajateltua aiemmin, sillä pohdittiin Erkin kanssa, että olisi hyvä siirtää hevoset pois remontin tieltä, jotta saisimme kirittyä aikatauluamme. Remontti etenee nyt reippaasti ja mutkattomasti. Loppukesällä viimeistään Katveen mailla tehtävä remontti on valmistunut.
Hevoset siirrettiin isolla poppoolla laitumille ja suurimpiin tarhoihin ja pihattoihin. Saimme innokkaiksi apulaisiksi vanhat koiratytöt Katien, Sinnan ja Sessin, ja ujona vierestä seurasi ja vanhemmilta rouvilta mallia otti Jade.
Aloitimme siirtämällä raskasrakenteisen (poislaskien Jöffe) poikaporukan kesäasuntoon. Darragh, Bica, Boris, Jöffe ja Nauris pääsivät kirmaamaan ensimäisinä laitumelle. Nuoremmat pojat tulevat Jöffen, Bican ja Boriksen kanssa mainiosti juttuun, mikä mahdollistaa niille leppoisan kesän poikamiesporukassa.
Toinen suurista laitumista meni akkalaumalle. Briida kellahti heti laitumelle päästyään selälleen ja alkoi piehtaroida onnessaan. Briidan lisäksi laitumelle pääsi myös Blair, Kiia, Gwen, Linnee, Rina, Emma ja Thara. Tammamammat tulevat mainiosti toimeen keskenään, ja niille on suunnitteilla rento kesä, maksimissaan vain kevyttä liikuttelua.
Bassea koulutetaan nyt kesän aikana niin intensiivisesti kuin remonttitöiden vuoksi voimme. Basse asuu yhdessä pihatossa Felixin ja Solanan kanssa.
Toista pihattoa asuttavat Gonur, Kurro, Zoloto ja Roni. Pojat saavat näin hakea huonolla säällä suojaa, etenkin kun Gonur vihaa sadesäätä oikein olan takaa.
Tarhoissa laiduntavat murkkuikäinen Coro, jota ei uskallettu laittaa poikaporukkaan jatkuvan isottelun vuoksi, Huima, joka edelleen äksyilee muille hevosille, intensiivikoulutuksessa olevat Imtiyaz kaverinaan Nestor, Ville Riiviön kämppiksenä ja Mansoora toverinaan Noye. Ylda toipuu pienestä nyrjähdyksestä Samara seuraneitinään. Heti kun Yldan jalka kestää varmasti vaihtelevan, epätasaisen maaston, tytöt pääsevät nauttimaan kunnon laitumesta. Randomia totutetaan satulaan, mutta tamma ei viihtynyt yksin, joten valitsimme pienikokoisen Ummin tytölle kaveriksi, ja Ummi osoittautuikin sopivaksi seuraponiksi.
Suklis olikin ainoa joka muutti aivan erilaisen otuksen kanssa samaan tarhaan. Suklis jakaa oman pihattonsa nimittäin aasitamma Fannin kanssa. Aasi ja miniponi tutustuivat nopeasti, ja tulevatkin nyt juttuun mitä mainioimmin. Saa nähdä saako näitä kahta kaverusta enää syksyllä erotettua toisistaan, vai onko niistä muodostunut kuin paita ja peppu.

Kilpailut

Laji Kisattu 00 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
Kouluratsastus Kisattu 13 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka sijoitus
18.07.2011 KUTSU villit HeA 24/28
18.07.2011 KUTSU villit HeA 6/28
18.07.2011 KUTSU villit VaB 14/17
18.07.2011 KUTSU villit VaB 7/17
19.07.2011 KUTSU villit HeA 12/28
19.07.2011 KUTSU villit HeA 5/29
19.07.2011 KUTSU villit VaB 7/16
19.07.2011 KUTSU villit VaB 12/16
20.07.2011 KUTSU villit HeA 19/28
20.07.2011 KUTSU villit HeA 15/29
20.07.2011 KUTSU villit VaB 5/16
20.07.2011 KUTSU villit VaB 5/16
26.07.2011 KUTSU villit VaB 3/13
30.09.2011 KUTSU KRJ VaB 1/23
08.12.2011 KUTSU villit VaB 1/71
10.12.2011 KUTSU villit HeB 8/75
10.12.2011 KUTSU villit HeA 4/97
12.12.2011 KUTSU villit HeB 3/75
12.12.2011 KUTSU villit VaB 2/71
14.12.2011 KUTSU villit HeA 5/97

Esteratsastus Kisattu 00 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka sijoitus
10.07.2011 KUTSU villit 70cm 1/12
26.07.2011 KUTSU villit 110cm 5/37
05.08.2011 KUTSU villit 110cm 1/7
05.08.2011 KUTSU villit 120cm 2/8
07.08.2011 KUTSU villit HeB 1/54
16.12.2011 KUTSU villit 100cm 2/80
20.12.2011 KUTSU villit 120cm 5/71
27.12.2012 kutsu ​ERJ​ ​120cm​ ​Cannabia​ 4/40

​​​​​ ​ ​​​​​​​
Kenttäratsastus Kisattu 00 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka sijoitus
13.07.2011 KUTSU villit CCI/CIC* 1/7
​05.11.2013​ kutsu ​KERJ​ ​alhippa​ ​CIC2 avoin 3/30
​10.11.2013​ kutsu ​KERJ​ ​alhippa​ ​CIC​2 avoin 3/30
16.11.2013 kutsu KERJ C1C1 avoin 2/40

Muut lajit Kisattu 01 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu laji ja jaos luokka sijoitus
16.07.2011 KUTSU Match Show piirretyt sininen
07.08.2011 KUTSU maastoeste, villit 20-40cm, 0,5 km 1/33
07.08.2011 KUTSU maastoeste, villit 70-90cm, 1km 2/26


virtuaalieläin / a sim-game animal READ MORE
Tekstit © Veera A., Kuvat © Lupinia, Ulkoasu © Veera A., Taustakuva © Ritva's Gallery