Burn Partney


Kuva © Messinkihevonen, klikkaa kuva isommaksi.

Päiväkirja

Virallinen nimi Burn Partney Koulutustaso KoHeA, Re70cm, Me60cm, Ih80cm, opetettu valjakkoajoon
Kutsumanimi Pate Painotus yleispainotus
Sukupuoli ori Säkäkorkeus 181cm
Rotu shire Väri ja merkit ruunikko, läsi & korkeat sukkaa
Syntynyt 18.06.2006, oma ikääntyminen Ex-om. Messinkihevonen / Monikko
Rekisterinumero VH02-099-1800 Omistaja Veera A. VRL-08026 / Virtuaalimaatila Katve

Luonne

Pate on energiaa puhkuva kouluhevosori, joka on yllättänyt monet ihmiset taidoillaan. Vaikka Pate on raskasrakenteinen shirenhevonen se osaa ja näyttää osaamisensa yhteistyöllään ratsastajan kanssa. Pate on yleisluonteeltaan erittäin varma hevonen, sen liikkeet voidaan ennakoida. Useimmiten Pate käyttäytyy moitteettomasti ja on erittäin kiltti, mutta joskus siinäkin pääsevät hormonit hyrräämään. Pate saattaa reagoida hieman ikävästi esimerkiksi tammojen ollessa lähistöllä, vaikkakin pikkuruisiin poneihin ori ei juuri noteeraa. Pate on hyvin luotettava kaveri ja se nauttii ihmisten seurassa.

Pate on aika rauhallinen hoidokki. Se on tottelevainen ja kiltti, vaikka toisinaan se saattaakin liikuskella hieman kun sitä hoidetaan ja tällöin talloa hoitajansa varpaat, mikä ei ole hyvä, sillä Patellahan on kokoa kuin pienellä norsulla. Pate liikuskelee lähinnä silloin kun sillä on tylsää. Useimmiten se kuitenkin seisoskelee nätisti paikoillaan tutkien ympäristöään ja hoitajaansa. Pienten makupalojen himossa iso ori saattaa välillä pökkiä hoitajaansa hieman liiankin kovaa, mutta useimmat ihmiset tulevat Paten kanssa vallan mainiosti toimeen.

Pate on melko kovasuinen, mutta silti taitava ja hyvä ratsu. Se on pohkeille kevyt, eikä voiman lisääminen sen kanssa auta. Vaikka Pate on todella iso, se ei vaadi pohkeiden kanssa kamalan suurta voimaa, kuten useimmat ensi kertaa sillä ratsastavat olettavat. Pate taipuu hyvin niin jyleväksi hevoseksi ja nauttii liikutuksesta. Se on esteillä pieni pirulainen, hyppelee oikein mielellään, mutta saattaa innostua liikaakin. Pate on hyvin energinen ratsu ja tarvitsee hyvin paljon liikuntaa pysyäkseen kunnossa.

Muille hevosille Pate on yleensä mukava. Se tulee toimeen monien orienkin kanssa siunauksenaan suuri kokonsa. Jos sen laittaa sitä pienemmän oriin kanssa laitumelle, nuo kaksi tulevat varmasti hyvin toimeen keskenään. Monet hevoset eivät nimittäin viitsi uhitella itseään paljon suuremmille ja näin ollen orimaiset tappelut jäävät helposti pois. Pate ei yleensä nimittäin itse haasta riitaa. Ori ei pidä koirista ja koiria ei tulisi päästää sen läheisyyteen (hevonen saattaa potkaista pikku koira-paralta hengen pois). Tallikissoista ori ei juurikaan piittaa ja antaa niiden olla läheisyydessään.

Kuljetettaessa Pate on erinomainen esimerkki siitä, että kannattaa paketoida hevonen huolellisesti kuljetussuojiin. Pate tarvitsee huolellisesti laitetut ja kunnolliset kuljetussuojat, sillä jostain kumman syystä hevonen tuppaa lähes aina saamaan aikaan jotain vauriota itselleen. Pitkillä matkoilla sitä on siis syytä vahtia.

Veeran omistuksessa Pate on työskennellyt koirakammonsa kanssa, mutta matkaa vielä riittää. Koska Pate on jo vanha herra, sen kanssa ei kilpailla enää ahkerasti, mutta silloin tällöin se viedään kisakentille helppoihin luokkiin tuomaan arkeen piristystä.

Sukutaulu ja sukuselvitys


  i. Tahvon Tiitiäinen   ii. Tahvo Kolmas

  iii. ei tiedossa

  iie. ei tiedossa

  ie. Tinttarella   iei. ei tiedossa
  iee. ei tiedossa
  e. Burnella Livefire   ei. Live in Beach   eii. ei tiedossa
  eie. ei tiedossa
  ee. Corn's Willie   eei. ei tiedossa
  eee. ei tiedossa

Paten isä, Tahvon Tiitiäinen, on suomalaissukuinen shirenhevonen, joka kilpaili aikoinaan mm. valjakkoajossa menestyiksekkäästi. Omituista hevosessa oli se, että siltä puuttui hyvin usein shirenhevosilta löytyvät korkeat sukat jaloistaan, vaikka kyseessä olikin ruunikko hevonen.
Isänisä, Tahvo Kolmas, oli Suomeen tuotu hevonen. Sen nimi vaihdettiin sen saadessa uusi kotimaa. Tahvo oli vahva työhevonen, jolla oli säkäkorkeutta vain vajaa 165cm. Hevonen oli tummimpia mahdollisia ruunikoita.
Isänemä, Tinttarella oli Suomeen jostain maasta saapunut melko "tiedoton" tamma. Ilmeisesti se aikoinaan saapui jollain rahtilaivalla lähes salakuljetuksena, mutta sai sitten loppujen lopuksi jäädä kotimaahamme.

Paten emä, Burnella Livefire, on puolestaan hieno Englantilaissukuinen tuontihevonen. Pate itse on ilmeisesti perinyt painotteisuutensa tältä tammalta, sillä isän puoleltahan hevoset eivät olleet ratsuja. Burnella oli kuitenkin vaativan C:n kouluratsu, mutta hieno tamma kuoli yllättäen 2006 vuoden loppupuolella.
Emänisä ja emänemä ovat ilmeisesti olleet joitakin Englannin kuuluisan siittolan siitoshevosia, mutta niistä ei ole paljon tietoa kehkeytynyt Suomessa kerrottavaksi.

Jälkeläiset

päivämäärä sukupuoli Nimi rotu emä om.
18.04.2007 ori Master Rox LAC shire Iceland ei tiedossa
11.06.2007 ori Aias Theodore shire February Aias ei tiedossa

Paparazzi?

Arvostelut

Patea on tullut vilkuitua jo useamman kerran, vaikkei se minun silmissäni mikään valioyksilö olekaan. Melkoinen tankkia tai sitten lihaksilla on hieman liioiteltu, mutta nykyään shiret ovat hieman kevyempiä tai sitten sekoitan ne clydesdaleihin. Patella on todella lyhyet etujalat, jotka eivät erotu kunnolla taustasta. Takajalat alkavat olla jo oikeaa kokoluokkaa ja vuohiskarvatkin tulevat hieman esille taustasta. Takakorkelta vaikuttaa, ja melko läskiltä. Tai sitten se johtuu siitä ettei hevonen ole sopusuhtainen rakenteeltaan. Etuosa on aivan auttamattoman pieni näin isolle ja massiiviselle työkonille. Missä sen keuhkot muka on? Säkä on melko olematon, kaula todella lyhyt ja massiivinen. Pää on melko hyvänmallinen, mutta turpa lyhyt ja korvia tuskin erottaa. Etuosastaan hevonen on mennyt päin sanonko mitä, kun taas takaosa on jo realistisen näköinen. Tuolla rakenteella en odottaisi hevosen olevan aivan 181 cm korkea, enemmmänkin jossain 170 cm molemmin puolin. Huono väritys: saisi olla enemmän kiilto- ja varjokohtia sekä lihaksia saisi enemmän korostaa. Työhevosillahan niitä pitäisi olla.
Pate-nimestä tykkään, siitä tulee lempibändini Ruoskan laulaja mieleen. Kivaluonteinen hevonen, juuri tuollaista lempeää luonnetta shirelle olettaakin. Ihan mielenkiintoinen, voisi uskaltaa ratsastamaankin herralla. No mutta Pate, ei koirat ole pahoja! Meidän talleilla on jokaisessa ainakin kaksi koiraa, eikä harvempi hevonen niitä inhoa.
Odessa

Pate on hyvin komean näköinen shire-ori. Jalat ovat liian isot vartaloon nähden ja siksi Pate näyttää vähän luonnottomalta. Kuitenkin shiremäinen ori jolla on selvä rotuleima. Pää on rodulle ominainen eikä kovin siro. Lihakset näkyvät vähän kummallisesti ja siksi vähän erikoinen, mutta hyvä asia on, että niitä lihaksia ylipäätään on. Pärjäisi varmasti näyttleyssä!
Seafairy

Kilpailukalenteri

Kouluratsastus Kisattu 13 luokkaa, joista 02 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka sijoitus
19.07.2011 KUTSU villit HeA 2/29
20.07.2011 KUTSU villit HeA 2/28
26.07.2011 KUTSU villit HeB 1/29
27.07.2011 KUTSU villit HeB 5/29
00.00.2011 KUTSU KRJ -/-

​​
Esteratsastus Kisattu 00 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka sijoitus
26.07.2011 KUTSU ERJ 50cm 6/30
10.07.2011 KUTSU villit 50cm 1/7
10.07.2011 KUTSU villit 60cm 1/13
02.08.2011 KUTSU villit 60-70cm 1/31
07.08.2011 KUTSU villit puomiluokka 3/42
30.09.2011 KUTSU ERJ 60cm 1/253
15.12.2011 KUTSU villit 60cm 4/80
​03.09.2012 kutsu ​ERJ​ ​70cm​ ​Christa W.​ 5/40

Näyttelyt Kisattu 00 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka sijoitus
00.00.2000 KUTSU -/-

​​​​ ​​​​​
Muut lajit Kisattu 00 luokkaa, joista 00 sijoitusta.
päivämäärä kutsu jaos luokka tulos
16.03.2007 KUTSU PKK Raskaat kylmäerioriit 3. TY & EM
​26.10.2013​ kutsu ​TYH​ ​Pierre​ ​Käyttöajo​ 6/47
​26.10.2013​ kutsu ​TYH​ ​Pierre​ ​Käynti​koe 4/32


Valmennukset ja muu toiminta

21.04.2012 Pate kävi Sudenkuopan eläinklinikalla, eläinlääkärinä toimi Fuyu
Vanhan puoleinen Pate käyttäytyi vanhanherran arvon mukaisesti ja oli rauhallinen hoidettava. Hyväkuntoinen hevonen, karva hieman kiilloton ja painoa on hieman liikaa, joten ruokintaan kannattaisi tsekata ja katsastaa kiillottomuuden takia, saako hevonen tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita. Jalat vaikuttivat olevan kunnossa, tilanne voi kuitenkin muuttua, ellei painoa saavuteta sopivaksi. Pään-alue on hyvässä kunnossa.
Yhteenveto:
Hevonen on terve, mutta sillä on kiilloton karva ja lievää ylipainoa.

Paten jalat on kuvattu ja etujaloissa lieviä kulumia, johtuen luultavasti iästä ja etupainoisuudesta. Ei vaadi hoitoa, muuta kuin sen painon hallintaan saamisen.

07.06.2013 Kesälaitumille, päiväkirjamerkinnän raapustanut Veera
Hevoset pääsivät kesälaitumelle hieman ajateltua aiemmin, sillä pohdittiin Erkin kanssa, että olisi hyvä siirtää hevoset pois remontin tieltä, jotta saisimme kirittyä aikatauluamme. Remontti etenee nyt reippaasti ja mutkattomasti. Loppukesällä viimeistään Katveen mailla tehtävä remontti on valmistunut.
Hevoset siirrettiin isolla poppoolla laitumille ja suurimpiin tarhoihin ja pihattoihin. Saimme innokkaiksi apulaisiksi vanhat koiratytöt Katien, Sinnan ja Sessin, ja ujona vierestä seurasi ja vanhemmilta rouvilta mallia otti Jade.
Aloitimme siirtämällä raskasrakenteisen (poislaskien Jöffe) poikaporukan kesäasuntoon. Darragh, Bica, Boris, Jöffe ja Nauris pääsivät kirmaamaan ensimäisinä laitumelle. Nuoremmat pojat tulevat Jöffen, Bican ja Boriksen kanssa mainiosti juttuun, mikä mahdollistaa niille leppoisan kesän poikamiesporukassa.
Toinen suurista laitumista meni akkalaumalle. Briida kellahti heti laitumelle päästyään selälleen ja alkoi piehtaroida onnessaan. Briidan lisäksi laitumelle pääsi myös Blair, Kiia, Gwen, Linnee, Rina, Emma ja Thara. Tammamammat tulevat mainiosti toimeen keskenään, ja niille on suunnitteilla rento kesä, maksimissaan vain kevyttä liikuttelua.
Bassea koulutetaan nyt kesän aikana niin intensiivisesti kuin remonttitöiden vuoksi voimme. Basse asuu yhdessä pihatossa Felixin ja Solanan kanssa. Toista pihattoa asuttavat Gonur, Kurro, Zoloto ja Roni. Pojat saavat näin hakea huonolla säällä suojaa, etenkin kun Gonur vihaa sadesäätä oikein olan takaa.
Tarhoissa laiduntavat murkkuikäinen Coro, jota ei uskallettu laittaa poikaporukkaan jatkuvan isottelun vuoksi, Huima, joka edelleen äksyilee muille hevosille, intensiivikoulutuksessa olevat Imtiyaz kaverinaan Nestor, Ville Riiviön kämppiksenä ja Mansoora toverinaan Noye. Ylda toipuu pienestä nyrjähdyksestä Samara seuraneitinään. Heti kun Yldan jalka kestää varmasti vaihtelevan, epätasaisen maaston, tytöt pääsevät nauttimaan kunnon laitumesta. Randomia totutetaan satulaan, mutta tamma ei viihtynyt yksin, joten valitsimme pienikokoisen Ummin tytölle kaveriksi, ja Ummi osoittautuikin sopivaksi seuraponiksi.
Suklis olikin ainoa joka muutti aivan erilaisen otuksen kanssa samaan tarhaan. Suklis jakaa oman pihattonsa nimittäin aasitamma Fannin kanssa. Aasi ja miniponi tutustuivat nopeasti, ja tulevatkin nyt juttuun mitä mainioimmin. Saa nähdä saako näitä kahta kaverusta enää syksyllä erotettua toisistaan, vai onko niistä muodostunut kuin paita ja peppu.

11.10.2013 Pate kävi Dremdetissä klassisessa hieronnassa, hierojana Melle Kauhula
Pate näyttäisi olevan kaikinpuolin sopusuhtaisessa lihaskunnossa, erityisen suuren plussan se saa minulta hierojana upeista takaosan lihaksistaan, jotka varmasti pitävät omalta osaltaan hevosen vielä monen monta vuotta hyvässä kunnossa ! Pate rentoutui hieronnan ajaksi hyvin, suurista selkälihaksista, ristiselästä ja vasemmasta lavasta löytyi pieniä jumeja, jotka sain hoidettua hyvin pois. Mikäli teillä on mahdollisuus, suosittelisin ainakin viikon ajan laittamaan lämpölinimenttiä erityisesti ristiselkään ennen liikutusta, jotta saamme jumit varmasti hoidettua loppuun asti hyvin.

virtuaalihevonen / a sim-game horse READ MORE
Kuvat ja luonne + sukuselvitys © Messinkihevonen, Ulkoasu + mahd. lisäykset teksteihin © Veera A., Taustakuva © Ritva's Gallery