Muistoissamme Adjö Felix

virtuaalihevonen

Adjö Felix † 18. syyskuuta 2012

  • Class I (SHI)

ruotsalainen puoliveriori
rekisterinumero VH11-043-0006
tummanruunikko, 170 cm

s. 10.09.2009, 23-vuotias
täyttänyt 3v. 01.02.2010

kouluratsu, sijoituksia HeB-Int I
ko Intermediate I, re 90 cm

kasv. Camilla Johansson
om. Stall Katina (VRL-00692)


"Felix kävelee taluttaessa rahallisena vierelläsi." Joskus totta, joskus ei. Välillä ori saattaa yhtäkkiä nousta pystyyn. Alas, ylös, alas, ylös. Kestää hetken ennen kuin se lopettaa ja matka voi taas jatkua. Hetken päästä sama juttu toistuu. Jos matkan varrella eteen sattuu vielä tamma, alkaa hirveä hirnunta ja hörinä. Tämä ori on aikamoinen naistenmies. Mutta minkäs ori luonnolleen mahtaa.

Hoitaessa ori on helpompi, kuin taluttaessa, mutta välillä se saa "hulluuskohtauksia" myös karsinassa. Tällöin on oltava vain rauhallisena ja on vain käskettävä Felixiä lopettamaan. Yleensä ori tottelee, mutta joskus oikein itsepäisinä päivinä sana ei tunnu tehoavan siihen millään. Jalkojen nostelu on haitaksi pinteileitä tai suojia laitettaessa, mutta täytyy vain yrittää pärjätä. Useimmiten ori kuitenkin lopettaa jos sitä komentaa tarpeeksi topakasti. Satulaa laitettaessa Felix pukittelee, tiedä mistä sekin tapa on tullut. Suitsien laitto onneksi sujuu ongelmitta, sillä lisää ongelmia ei juuri kaivattaisi.

Ja eikun ratsastamaan. Yritäpä nyt sitten nousta Felixin selkään, kun ori vain tepsuttaa paikallaan. Joskus pojalla on tapana ampaista heti täyttä vaihtua eteenpäin, kun ratsastajan toinenkin jalka on noussut maasta. Kuitenkin heti, kun ratsastaja istahtaa satulaan, ori muuttuu aivan toisenlaiseksi. Siitä tulee kuuliaisempi ja näinollen se kunnioittaa käsittelijäänsä enemmän. Kouluradalla Felix näyttää mistä on oripojat tehty. Ori on erinomainen kouluratsu, kukaan ei voi sitä kiistää, vaikka se olisikin vaikea uskoa sen temppuilun perusteella, mitä taluttaessa ja hoitaessa tapahtuu. Esteitä Felixin kanssa ei juurikaan hypitä, sillä se kuumuu todella nopeasti ja silloin sitä ei tunnu pidättelevän mikään. Maastoilukin on vähän niin ja näin. Yleensä käymme maastossa vain rankan treenin jälkeen kävelemässä, kun Felix ei jaksa enää pahtaa. Koska jos ori on täynnä energiaa, maastoilusta häviää se hauskuus, kun pojua joutuu koko ajan pidätellä.

Kilpailuissa käyminen sujuu kuin tanssi, sillä Felix astelee reippaasti traileriin ja sieltä pois, eikä uusi ympäristökään tuota sille minkäänlaista paniikkia. Tammat sen sijaan saa sen villiintymään, mutta kilpailusuorituksen aikana se keskittyy sataprosenttisesti suoritukseensa. Palkintojenjaossa huomio onkin sataprosenttisesti tammoissa ja ori ei palta pysyä paikoillaan. Kunniakierroskaan ei tahdo loppua ollenkaan, kun Felix esittelee innoissaan itseään tammoille mahtipontisessa laukassaan.

Mutta lapset, ne jos jotkut saavat Felixin rauhalliseksi. Ori katsoo pikkuisia lumoutuneena ja toimii lasten käsissä kuin unelma, ettei vain tulisi vahingoittaneeksi heitä.


Sukutaulu

i. Zum Wohl
trak, trn, 169 cm
ii. Detailliert
trak, trn, 171 cm
iii. Matthias
iie. Purpur
ie. Karla
trak, trn, 163 cm
iei. Pechschwarz
iee. Carita
e. Amanda
SWB, trn, 164 cm
ei. Ulf
SWB, rn, 167 cm
eii. Kfister
eie. Kirsikål
ee. Viveka
hann, trn, 161 cm
eei. Gerald
eee. BG Helga

Felixin suvussa on paljon saksalaisverta; isä on trakehner ja emän emä hannover. Isä Zum Wohl on käytetty ori niin kotimaassaan Saksassa, kuin muuallakin Euroopassa. Saksassa sen jälkeläisiä on eniten ja suurin osa on puhtaita trakehnereja. Kilpailuja ori on kiertänyt kouluratsastuksen puolella ja onkin menestynyt kansallisella tasolla aina Int II-luokissa asti. Zum Wohlia on käytetty myös näyttelyissä hyvällä menestyksellä ja onkin uusimpien tietojen mukaan menossa kesällä kantakirjattavaksi.

Detailliert oli suosittu jalostusori Saksassa, sillä se oli kilpaillessaan lähes voittamaton GP-kouluradoilla. Eikä menestys rajoittunut pelkästään kouluradoille, vaan ori kahmi palkintoja myös näyttelyissä. Ori jätti jälkeensä lähemmäs sata jälkeläistä, joista moni on menestynyt koulussa, muutama tosin on tavattu myös esteratsastuskisoissa. Ori lopetettiin vanhuuden tuomien vaivojen vuoksi 24-vuotiaana. Matthias oli sekin hieno saksalainen ori. Sekin kilpaili aina GP-radoilla asti, muttei kuitenkaan ollut niin voittamaton, kuin poikansa Waltztänzer. Jälkeläisiä herralle siunaantui parisenkymmentä. Ori menehtyi 19-vuotiaana. Purpur oli erään vanhan pariskunnan tamma. Tamma vain möllötti pariskunnan tiluksilla ja sitä kävi silloin tällöin hoitamassa ja ratsastamassa naapurin tyttö. Kerran tamma karkasi ja jonkin ajan kuluttua se löytyikin lähellä sijaitsevalta kuuluisalta saksalaissiittolalta. Myöhemmin kävi ilmi, että tamma oli tutustunut tallin siitosoriin Matthiakseen ja oli näinollen kantavana. Pariskunta ei voinut varsaa pitää, joten he myivät sen siittolalle.

Karla menestyi hyvin kouluratsastuksessa, eikä sen rakennekaan ollut hullumpi. Näinollen tamma oli kantakirjattu toisella palkinnolla. Jälkeläisiä tammalle ei ehtinyt siunaantua kuin kaksi, kun tamma jouduttiin lopettamaan pahojen jalkavaivojen vuoksi 17-vuotiaana. Pechschwarz se vasta upea ori olikin. Se oli suosittu niin kotimaassaan Saksassa, kuin ympäri maailmankin. Tammoja sateli sen luokse joka puolelta ja kun ori lopulta 26-vuotiaana menehtyi, sen jälkeläismäärä oli kasvanut lähes kahteen sataan! Carita oli aluetasolla kouluratsastusta kilpaillut tamma. Tamma on estesuvusta, joten sillä kokeiltiin nuorena esteratsun uraa, mutta tämä neiti ei tästä hommasta välittänyt. Niinpä tamma myytiin huippukouluratsastajalle, joka teki siitä upean kouluratsun. Kilpailemisen Carita lopetti 15-vuotiaana, jonka jälkeen se astutettiin kouluori Pechschwarz:lla. Myöhemmin tamma varsoi vielä kahdesti, kunnes menehtyi 20-vuotiaana.

Amanda kilpaili jonkin aikaa, mutta päätyi kuitenkin aika pian siitostammaksi upean sukunsa ansiosta. Tamma on astutettu jo kolmella toinen toistaan upeammalla oriilla ja omistajan suunnitelmissa on ainakin vielä yhden varsan teettäminen tällä tammalla. Siitosuransa ohella Amanda on satunnaisesti käynyt näyttelyissä menestyen kohtalaisen hyvin.

Kouluradoilla useasti tavattu Ulf jätti jälkeensä toinen toistaan upeampaa puoliveristä. Tämä komea ori menestyi kouluratsastuksessa aina GP-luokissa saakka. Kisoista ori palasi kotiin yleensä ruusuke suitsissa. Jalostuskäyttöön siirryttyä oriin luokse tulvi tammoja, eikä ihme, olihan ori komea ja rakennekin sillä oli kohdallaan. Näyttelyissäkin oriin kanssa käytiin ihan hyvällä menestyksellä. Jälkeläisiä kertyi kaikenkaikkiaan lähes viisikymmentä. Ori menehtyi 23-vuotiaana. Kfister on harvinainen nimi puoliveristen suvuissa, sitä ei kuitenkaan haluttu liiaksi käyttää jalostuksessa ja loppujen lopuksi varsoja syntyikin vain neljä. Menestyksen puutteesta ei kuitenkaan ollut kyse, pärjäsipä ori aina vaikeimmissakin luokissa asti. Kfister kuoli 28-vuotiaana. Kirsikål omasi hienon koulusuvun, mutta ei itse kisannut lainkaan ratsastuskisoissa. Näyttelyissä sitä kyllä tavattiin ja kaunis tamma se olikin. Kantakirjauksessa se nappasi I-palkinnon. Jälkeläisiä sille kertyi seitsemän kappaletta ennen kuin 21-vuotiaana menehtyi.

Viveka kilpaili koulussa Int I-luokissa ihan kohtuuhyvällä menestyksellä. Seitsenvuotiaana tamma varsoi ensimmäisen varsansa ja jatkoi vielä mammalomansa jälkeen muutaman kauden kilpailuissa. Sen jälkeen se siirtyi siitostammaksi ja kaikenkaikkiaan tamma varsoi viidesti. Gerald oli myös omana aikanaan taitava kouluratsu ja oli ori ihan suht suosittu jalostusorinakin. Oriin elämä katkesi kuitenkin jo 14-vuotiaana, mutta ehti astua muutama päivä ennen kuolemaansa vielä muutaman tamman. Jälkeläisiä sillä oli kuitenkin ennestään jo parisen kymmentä. Kuolema tuli suurena yllätyksenä, sillä ori oli hyväkuntoinen. Kuolinsyytä ei vieläkään tiedetä tarkalleen. BG Helga oli kaunis koulutamma. Se taitoi jopa Int I-kouluohjelman ja menestyi kohtalaisen hyvin kansallisella tasolla. Tamma saattoi maailmaan kaksi orivarsaa, sekä yhden tamman, jotka kaikki ovat kilpailleet menestyksekkäästi koulukisoissa.


Jälkeläiset

Felix on tarjolla myös ulkopuolisille tammoille!

1. SWB-o. Katinas Noak s. 10.05.2010 emä Kastanj
2. FWB-o. Aftershock Rewa s. 06.12.2011 emä Vinnie's Roselight
3. old-o. So Apalled Rewa s. 12.12.2011 emä Moondelight Princess
4. FWB-o. AD Fearless s. 03.01.2012 emä Adrianna HIR
5. FWB-t. Antilles s. 31.03.2012 emä Antine II

Kilpailutulokset

26.01.2012 KRJ CUP kouluratsastus, järjestäjänä Heijastus, luokka Prix St. Georges » 29/79
12.01.2012 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Intermediate I » 2/4, 67.453%

23.12.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Prix St. Georges » 1/1, 69.636%
20.12.2011 KRJ CUP kouluratsastus, järjestäjänä Heijastus, luokka Vaativa B » 61/277
10.12.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Prix St. Georges » 2/4, 63.489%
04.12.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Vaativa A » 7/7, 61.317%
01.12.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Vaativa A » 2/8, 68.621%

30.11.2011 KRJ CUP kouluratsastus, järjestäjänä Heijastus, luokka Vaativa B » 68/279
24.11.2011 KRJ kouluratsastus, järjestäjänä Norsula, luokka Vaativa A » 10/14
21.11.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Team K&T, luokka Keskitason taitoluokka » 9/10
12.11.2011 KRJ kouluratsastus, järjestäjänä Glendale, luokka Vaativa B » 25/40
06.11.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Vaativa A » 2/4, 69.79%

29.10.2011 KRJ kouluratsastus, järjestäjänä Arctic, luokka Vaativa B » 34/40
21.10.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Team K&T, luokka Keskitason taitoluokka » 8/9
09.10.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Vaativa B » 2/6, 56.892%
07.10.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Vaativa B » 3/10, 72.18%
05.10.2011 KRJ kouluratsastus, järjestäjänä Mimmun kisatoiminta, luokka Helppo A » 14/47

24.09.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Elisan talli, luokka Helppo A » 12/20
21.09.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Team K&T, luokka Keskitason taitoluokka » 4/6
16.09.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo A » 16/32, 54.585%

09.08.2011 KRJ kouluratsastus, järjestäjänä Kilpailutalli Stemma, luokka Helppo A » 15/41, 73.77%
02.08.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Dimmanby Gård, luokka Puoliverioriit » LKV3, KUMA, JS

29.07.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Alegre, luokka Hevosoriit » LKV3, KUMA, JS
24.07.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo A » 23/30, 51.429%
22.07.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo A » 13/23, 68.56%
20.07.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Carter Thoroughbreds, luokka Harvinaiset oriit » LKV3, KUMA, JS

30.06.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Kisakeskus CK, luokka Hevosoriit » 5/6, KUMA, JS
26.06.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Gremja, luokka Keskitason taitoluokka » 4/13
25.06.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Gremja, luokka Keskitason taitoluokka » 1/13
24.06.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Gremja, luokka Keskitason taitoluokka » 10/15
21.06.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Team K&T, luokka Helppo nopeusluokka » 6/22
19.06.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo A » 9/18, 72.373%
19.06.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Talli Kirmaus, luokka Puoliverioriit » LKV4, KUMA, JS
10.06.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo B » 7/17, 75.099%
09.06.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo A » 14/15, 53.057%
07.06.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Bromfield, luokka Harvinaiset oriit » 10/12, KUMA, JS
03.06.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Stall Katina, luokka Ruotsalaiset puoliverioriit » 4/4, KUMA, JS

21.05.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Team K&T, luokka Helppo taitoluokka » 4/23
21.05.2011 KRJ kouluratsastus, järjestäjänä Sumujärvi, luokka Helppo B » 3/30
21.05.2011 NJ näyttelyt, järjestäjänä Wonderland Exmoors, luokka Hevosoriit » 7/12, JS
16.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stud Swallo, luokka Helppo A » 29/35
14.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Kisakeskus CK, luokka Helppo A » 2/23
14.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Elit, luokka Helppo B » 16/43
13.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Blackwell Inc., luokka Helppo C » 21/26, 49.761%
13.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Elit, luokka Helppo B » 18/43
12.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Elit, luokka Helppo B » 42/43
08.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo A » 49.856% hyl
01.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stud Swallo, luokka Helppo B » 2/19
01.05.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Kisakeskus CK, luokka Helppo B » 9/26

30.04.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stall Katina, luokka Helppo B » 3/29, 75.133%
29.04.2011 kouluratsastus, järjestäjänä Stud Swallo, luokka Helppo B » 14/26
22.04.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Mighty Teddies, luokka Helppo nopeusluokka (suurkilpailu) » 11/32
21.04.2011 SRY suunnistusratsastus, järjestäjänä Team K&T, luokka Helppo taitoluokka » 14/17

31.05.2010 Match show, järjestäjänä Március, luokka Hevosoriit » sininen ruusuke
21.05.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Belvine, luokka Harvinaiset puoliverioriit » 7/12, JS

30.04.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Lauhavan suomenhevoset, luokka Hevosoriit » 10/12, JS
28.04.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Team Quess, luokka Puoliverioriit » 6/11, KUMA, JS
27.04.2010 NJ näyttelyt, järjestäjänä Kultahuisku, luokka Puoliverioriit » 10/12, JS

Meriitit

International Evaluations: Judge: Kmlnt, Sim Horses International
Breed- & Sex-type 8/10 pts. Movement, walk 7/10 pts.
Head, neck, body 8/10 pts. Movement, trot 7/10 pts.
Legs 8/10 pts.    
Class I 38/50 pts.    

Päiväkirja ja valmennukset

17.05.2011 - Kerttu S.:n valmennettavana
Kiristin leukaperiäni ja purin hammasta kovasti yhteen, kun näin paikoillaan steppailevan Felixin ja syvään huokailevan Miljan, joka yritti epätoivoisesti ponnistaa ratsunsa selkään. Jollakin ihmeen kaupalla, sadasosasekunnin sisään, sai Milja Felixin pysymään paikoillaan ja pääsi turvallisesti säyseän hevosen selkään. Alkukäynnit käveltiin pitkin ohjin kuten yleensä eikä ratsukaan ollut enää se kaulakaarella steppaileva hirmu vaan kuuliainen ja rauhallisesti eteenpäin kulkeva Felix.

Alkukäynnit käveltyään laitoin ratsukon tekemään sulkutaivutuksia pitkillä sivuilla ja avotaivutuksia puolestaan lyhyillä sivuilla. Käskytin Miljaa ratsastamaan Felixiä eteenpäin, sillä ratsu tuntui tamppailevan vain paikoillaan ja yhden kaviouran lävitse menemiseen kesti valehtelematta lähemmäs kymmenen minuuttia. Hetken kuluttua Milja painoi pohkeillaan kevyesti Felixin kylkiä, ja se lisäsi itseensä vauhtia, jolloin taivutukset näyttivät juuri oikeaoppisilta ja näyttäviltä. Raviharjoituksiin siirtyessä oli tarkoitus saada ratsukolta mahtipontevaa liikettä, jossa takaosa ottaa kunnolla alle ja ratsastajakin työstää hevosta eteenpäin jokaisella pienelläkin lihaksella. Felix omistaa luonnostaan jo niin kevyet ja kauniit liikkeet, joten määränpää saavutettiin alta aikayksikön. Pyysin ratsukkoa vielä menemään muutaman kerran lisättyä ravia koko rataa leikkaavalla kaviouralla. Tehtävästään molemmat suoriutuivat hyvin jokseenkin Milja saisi pitää ryhtinsä suorana sekä katseensa suoraan eteenpäin - ja tietenkin unohtaa sen liiallisen jalan heiluttamisen.

Felix rupesi olemaan erittäin rento ja minä sekä Milja oltiin saatu kaikki, mitä tavoiteltiin, joten lopuksi ratsukko sai harjoituksekseen vastalaukan molempiin suuntiin sekä laukanvaihdoksia. Tässä vaiheessa valmennusta tehtävä ei tuntunut kenelläkään missään - takapäähän olisi voinut kyllä saada lisää tahtia sekä laukanvaihdokset selvemmiksi, mutta Miljan huomatessa virheet korjasi hän ne itse.

Erittäin yhteistyökykyinen ratsukko, ja pienillä korjauksilla tehdään jo ihmeitä!

05.06.2010 - Lauran valmennettavana
Rähinän omistaja Laura oli tänään meitä vähän valmentelemassa ja seuraavanlaista kommenttia tuli:
Valmennuksen alussa Felix oli hiukan säpäkkänä, mutta kun aloitimme tehtävän jäi orin ylimääräinen sähellys pois. Tehtävänä oli aluksi mennä keskiravia lävistäjillä. Aluksi Felix löntysteli ihan omaa tahtiaan, mutta kun huomautit sitä kevyesti raipalla alkoi ori keskittyä hommaan. Kun Felix keskittyi tehtävään, teidän työskentelyä oli ilo katsoa. Hetken toiston jälkeen annoin kävellä hetken, jonka jälkeen jatkettiin pohkeenväistön harjoittelulla.

Felix ei olisi millään tahtonut astua ristiin vaan puski lapa edellä menemään eikä ottanut takapäätä ollenkaan mukaan. Kun napakasti oria komensit, se nöyrtyi ja alkoi väistämään, jokseenkin laiskan puolesesti. Kun viimein väistö alkoi onnistua käynnissä, lisättiin haastetta ja nyt tulisi mennä koko radan poikki harjoitusravissa väistöä. Felix ei meinannut muistaa väistää loppuun saakka vaan alkoi lopussa vain ravaamaan hiukan etujaloilla ristiin mutta eteenpäin, ei sivulle. Muutaman toiston jälkeen ori meni rennossa peräänannossa koko radan poikki ravi väistöä. Kun homma sujui lopetimme onnistuneeseen suoritukseen.

10.05.2010 - Felixistä isä
Kaisa varsoi komean tummanruunikon orivarsan, jolla on pikkuinen tähti otsassaan, aivan kuten isälläänkin. Nimekseen herra sai Noak, joka kuvaa hyvin rauhallista ja leppoisaa pikkuherraa.

27.03.2010 - Ensimmäinen astuminen
Herra Felix on ollut Katinassa vajaa kaksi kuukautta (VARL) ja on sopeutunut erittäin hyvin. Vaikka ori ei ole vielä päässyt edes kilparadoille, päätin astuttaa Kaisan sillä. Vaikka käsiteltäessä Felix ei olekaan mikään helpoin, se on erinomainen kouluratsu. Kaisalla on kuitenkin hyväkäytöksisempi, joskin säikympi, joten toivonmukaan saadaan varsalle molemmilta ne paremmat puolet. Mutta aina ei voi voittaa, odotellaan nyt ensin, että Kaisa todetaan tiineeksi ja sen jälkeen varsan syntymää.

20.03.2010 - Muutto uuteen kotiin
Felix saapui Katinaan ja oli heti kuin kotonaan. Matka kasvattajalta meille sujui mutkattomasti, eikä lastauksenkaan kanssa ollut ongelmia. Astuttuaan ulos trailerista ori hirnahti kovaan ääneen ja saikin monta iloista vastausta. Katsotaan miten yhteiselo tästä lähtee käyntiin, mutta hyvin kaikki on kuitenkin alkanut.

virtuaalitalli   -   ett internetstall   -   a sim-game stable
Kuva © Gestüt Hämelschenburg (Thanks!)   -   Palaa edelliselle sivulle   -   Pääsivulle   -   Sivun alkuun