virtuaalinen suomenhevostalli

Fiktion Karma

† 17. tammikuuta 2015

img
rotu, sukupuolisuomenhevonen, ori
väri, säkäkorkeuskulomusta, 145 cm
syntynyt02.02.2012, 25-vuotias (3v. 03.05.2012)
osaaminenko: Helppo A, re: 70 cm, Noviisi valjakkoajo
rekisterinumeroVH12-018-0191
kasvattajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
omistajaMilja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  
saavutuksetKTK-III, 94 sijoitusta

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse. Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen! Kuvat © Fiktio

Karma on suhteellisen ruunamainen tapaus, sen elämänasenne tuntuu olevan "hälläväliä, ei kiinnosta". Ori on todella kiltti, mutta myöskin aivan suoprasanaisesti tylsä, se on varsasta asti lähinnä torkkunut hoitotoimia tehdessä ja taluttaessa seuraa perässä kuin lauhkea lammas. Karma ei oikeastaan ikinä siis aiheuta ihmisille turhaa päänvaivaa, ainoa missä se voisi parantaa käytöstään, on satulavyön kiristys. Siinä se yrittää ihan tosissaan päästä näykkäisemään. Karmalla on hassu tapa haukotella aina kun tajuaa saavansa suitset päähän ja haukottelua kestää tasan niin kauan kuin suitsia sille viritetään - voi vaan kuvitella kuinka helppoa turparemmin kiinni saaminen on! Ori on oikeastaan kaikkien kaveri ja se jaksaa ihan uskomattoman kauan varsojen ärsytystä, se onkin aika passeli kaveri niille ylivilkkaille ikinuorille. Karman kanssa sujuu myös kaikki normaalista poikkeavat toimenpiteet oikein hyvin, kengittäessä se alkuun hieman kyselee onko sitä kaviota ihan pakko pitää ylhäällä, mutta komentamisen jälkeen äijä on todella kiltisti!

Ratsain Karma onneksi herää, mutta ei ole silloinkaan missään tapauksessa villi tai muuten raju. Karma on hieman ratsastajansa kyseenalaistava tapaus, vaikka avut antaisi ihan oppikirjojen mukaisesti, voi ori silti vain mennä porskuttaa suoraa. Eli ihan kuin se ei osaisi haluttuja tehtäviä, tai ymmärtäisi niitä. Karmaa pitää siis ratsastaa hyvin napakasti ja olla todella tomerana! Jos Karman antaa ratsastuksen alussa päättää tahdin, se päättää sen takuulla sitten koko ratsastuksen ajan. Orilla on pienhevoseksi oikein hienot liikkeet ja niiden esiinsaamiseksi ei tarvita taikatemppuja, niissä istuminen vaatii kuitenkin hyviä vatsalihaksia. Karma on jokaisessa tilanteessa kovin varma, se ei keksi mitään hölmöyksiä, mitä pelkäisi, joten sen kanssa on oikein mukava maastoillakkin. Maastossa myös orin yleishapan ilme piristyy ihan huimasti ja Karma tuntuu olevan maastolenkkien jälkeen paljon pirteämpi muutenkin. Esteillä ori sen sijaan ei toimi lainkaan - on helpompi nostaa ori esteen yli, kuin ratsastaa se sen yli.

Karma tulee porkkanan avulla vaikka kuuhun, joten vaikka ori ei lastaustilanteissa olekaan mikään ihanteellinen, saa sen käytöksestä ihanteellisen porkkanan avulla, helppoa! Kisapaikoilla käytös on hyvää ja normaalisti pitkälti torkkuva äijänkäppänä jopa herää ja katselee maailmaa mielenkiinnolla, hurjina hetkinään Karma saattaa jopa hirnua tovereille! Karma tykkää olla esillä, mutta tämän vuoksi orin keskittymiskyky kärsii. On siis erittäin mukavaa, kun kisatilanteessa ori missaa käskyjä kahta kauheammin. Karman kanssa onkin todella tärkeää saada se verryttelyssä kuulolle, jos haluaa radan onnistuvan! Karma on kisoissa ihanan helppo siinä, että se jaksaa odottaa kuljetusautossa vaikka hamaan tappiin asti - kunhan sillä on ruokaa turvan edessä.Sukuselvitys

i. Fiktion Jylhä   KTK-II
m, 158 cm
ii. Fiktion Joosu   KTK-III m, 154 cm iii. Nokikylän Joonatan   KTK-II m, 146 cm
iie. Sannin Lotta prt, 153 cm
ie. Fiktion Hupihippu   KTK-II prt, 155 cm iei. Sannin Hurumuru   KTK-II rt, 153 cm
iee. Fiktion Ilopilleri   KTK-I prt, 155 cm
e. Fiktion Heliina   KTK-III
prt, 143 cm
ei. Anffin Thor m, 162 cm eii. Sandin Taikaviitta rt, 160 cm
eie. Sinihämärän Solina vrt, 156 cm
ee. Koistilan Helmi   KTK-II prt, 143 cm eei. Kauhukakara   KTK-II rt, 142 cm
eee. Ellenin Hyasintti   KTK-II trn, 142 cm

Katso myös kattavampi sukutaulu!     isälinja - Pieni Leijonamieli     emälinja - Hempukka

ii. Fiktion Joosu menehtyi 20-vuotiaana toukokuussa 2012, mutta teki hienon uran kouluratsuna nuorena poikana. Musta III-palkinnolle kantakirjattu ori oli oikea vipeltäjä, mutta siitä huolimatta menestyi kilparadoilla, vaikka kovan työn takanahan se oli. Maaliskuussa 2012 Joosu palkittiin Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla ja vielä hieman ennen kuolemaansa huhtikuussa Yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Varsana Joosu osallistui suomenhevosten varsa-arviointiin, jossa se sai ensimmäisen palkinnon. Joosu jätti jälkeensä kuusi hienoa varsaa, joista yhtä lukuunottamatta kaikki perivät mustan värityksen. Ne ovat myös näyttäneet kykynsä kilparadoilla.

iii. Pienhevosen mitoissa olevaa Nokikylän Joonatania ei pieni koko haitannut. Se menestyi hienosti kouluratsuna ja näyttelytuloksetkaan eivät olleet hullumpia. Olihan se II-palkinnolle kantakirjattu ja VIR MVA Ch-arvonimensäkin ansainnut. Lisäksi ori kävi nappaamassa kolmospalkinnot Yleislaatuarvostelusta ja Suomenhevosten laatuarvostelusta. Kouluratsun uran päätteeksi Joonatan palkittiin KRJ:n laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Luonteeltaan se oli suomenhevonen isolla s:llä, eli rehti ja reilu kaveri. Joonatan menehtyi maaliskuussa 2012, mutta sen muistoa jäivät kunnioittamaan seitsemän hienoa jälkeläistä.

iie. Sannin Lotta on yksi lukuisista suosikkitammoistani. Rakkaan, jo lopettaneen yhteistyötallimme Cecilié Studin kasvatti on rautias 153 cm korkea intoa ja energiaa uhkuva tamma. Lotta on jo iäkäs ja sillä on monta menestyksekästä vuotta takanaan. Kouluratsastuksessa tamma kilpaili helpoissa luokissa ja palkittiin marraskuussa 2011 Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla! Lotta on varsonut kuudesti, kaksi oria ja neljä tammaa. Lilliä lukuunottamatta kaikki ovat jo hienosti näyttäneet kykynsä kilparadoilla.

ii. Hipun isä Sannin Hurumuru on tamman emän tavoin yksi hienoimmista suomenhevosistani. Ori tuli jo pikkuisena varsana Fiktioon ja olemme kokeneet paljon kaikenlaista yhdessä. Nelivuotiaana Muru aloitti kisauransa kouluratsastuksessa ja kesällä 2008 kävimme paljon myös näyttelyissä. Näyttelyiden kiertäminen tuotti myös tuloksia, sillä pian kasassa oli kolme muotovaliosertiä ja näinollen sille saatiin anottua VIR MVA Ch-arvonimi. Kesäkuussa osallistuimme yleislaatuarvostelutilaisuuteen ja ori sai kolmannen palkinnon. Heinäkuussa Muru jäi kokonaan kilpailueläkkeelle. Elokuussa ori kantakirjattiin toisella palkinnolla ja lokakuussa se sai suomenhevosten laatuarvostelussa toisen palkinnon. Samoin KRJ:n laatuarvostelusta tuli toinen palkinto marraskuussa. Muru on tällä hetkellä KRJ:n laatiksen uusintatilaisuudessa ja toivon mukaan saadaan palkinto korotettua. Tulevaisuuden suunnitelmissa on vielä yla- ja sla-palkintojen korotus, muuten Muru saa viettää rauhassa eläkepäiviään. Jälkeläisiä oriille on kertynyt kahdeksan, joista muutamat ovat menestyneet hienosti kouluratsastuksessa.

ie. Hipun emä on upea, Fiktion oma kasvatti, Fiktion Ilopilleri. Ensimmäiset elinvuotensa tamma eli Tanjan luona Aniossa, mutta hänen lopetettuaan Elliksi kutsuttu tamma palasi synnyintallilleen. Aniossa kilpailu-ura oli alkanut jo mainiosti ja niin jatkoimme sitä täällä Fiktiossakin. Omaahan tamma myös upean ulkomuodon ja ei ollutkaan mikään yllätys, että se sai VIR MVA Ch-arvonimen ja kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle saaden tilaisuuden parhaat pisteet. Koska Elli menestyi hyvin myös kouluratsastuksessa, vein sen laatuarvosteluun, jossa tamma nappasi ensimmäisen palkinnon tilaisuuden toisiksi parhain pistein. Lisäksi tamma kävi suomenhevosten laatuarvostelussa, josta se sai parhaan mahdollisen palkinnon eli I*-palkinnon saaden taas tilaisuuden parhaat pisteet. Yleislaatuarvostelusta Elli nappasi hienosti toisen palkinnon. Ennen eläkkeelle pääsyä tamma oli varsonut kuusi varsaa, mutta vielä 22-vuotiaana se varsoi yhden varsan. Kolme varsoista olivat oreja ja loput neljä tammoja. Yhtä lukuunottamatta varsat saivat nimensä perään kirjaimet r ja i, eli ri, kuten Ilopillerissäkin on. Pari vuotta Ellin kuoleman jälkeen sille myönnettiin vielä jalostusarvokirjain A.

eei. Kauhukakara on läsipäinen komistus. Ori on menestynyt jo mukavasti kouluratsastuksen saralla, mutta myös muutama sijoitus on napattu esteradoilta. Tämän lisäksi sillä on näyttelyistä kaksi irtoSERTiä. Jälkeläisiä on Helmin lisäksi yksi; hienosti näyttelyissä pärjännyt ori Wiljami VIL, joka on tosin menehtynyt marraskuussa 2009.

eee. Ellenin Hyasintti on minulle vanha tuttavuus vuodelta 2007, nimittäin omistuksessani on aiemmin ollut sen ensimmäinen jälkeläinen Koistilan Ikiuni. Inkun elämä kuitenkin päättyi ikävästi 13-vuotiaana vuonna 2008, kun se loukkasi jalkansa pahoin tarhassa, eikä sen parantumiselle ollut mitään takeita. Niinpä haikein mielin päätin lopettaa sen. Hyasintti on napannut näyttelyistä yhden irtoSERTin ja sijoittunut sekä koulu-, että estekilpailuissa. Montaa sijoitusta ei vielä kuitenkaan ole, olihan tamma välillä pitkään poissa kuvioista, kunnes elokuussa 2010 se varsoi Helmin ja jälleen vieroituksen ja kunnon treenien jälkeen pääsi palaamaan kilpakentille.


Jälkeläiset

2 kpl: 2 oria, 0 tammaa
Jalostusinfo: Karma on tarjolla jalostukseen rajoitetun ajan! Ota yhteyttä sähköpostitse.

ori Fiktion Kaapo s. 29.06.2012 sijoituksia valjakkoajokilpailuista emä Fiktion Pyrytär
ori Fiktion Tuisku s. 10.02.2013 KTK-III, SV-I, sijoitus ratsastuskilpailuista emä Fiktion Pyrytär

Kilpailutulokset

  46 KRJ-sijoitusta, 46 VVJ-sijoitusta, 2 VSR-sijoitusta

05.10.2012 - KRJ - Riot Ponies - Helppo A - 6/40 02.10.2012 - KRJ - Diega Ponies - Helppo A - 3/40 01.10.2012 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 5/50 01.10.2012 - KRJ - Virtuaalitalli Dei - Helppo A - 3/50 22.09.2012 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 1/50 15.09.2012 - KRJ - Karman Suomenhevoset - Helppo A - 2/40 08.09.2012 - KRJ - Taavilan Suomenhevoset - Helppo A - 1/50 01.09.2012 - KRJ - Venice - Helppo A - 3/40 09.09.2012 - KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 6/50 06.09.2012 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 6/50 06.09.2012 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 4/50 05.09.2012 - KRJ - Lai'e Welsh - Helppo B - 6/40 02.09.2012 - KRJ - Viehättävä - Helppo A - 3/50 30.08.2012 - KRJ - Lai'e Welsh - Helppo A - 5/40 29.08.2012 - KRJ - Järviluoto - Helppo B - 5/30 29.08.2012 - KRJ - Lai'e Welsh - Helppo A - 4/40 27.08.2012 - KRJ - Taavilan Suomenhevoset - Helppo B - 2/60 26.08.2012 - KRJ - Järviluoto - Helppo B - 1/30 01.08.2012 - KRJ - Tatjane's Stable - Helppo B - 3/50 30.07.2012 - KRJ - Malkamäki - Helppo B - 3/80 30.07.2012 - KRJ - Pikkukallio - Helppo B - 3/60 27.07.2012 - KRJ - Ravenhook Stables - Helppo B - 1/30 22.07.2012 - KRJ - Diega Ponies - Helppo B - 6/40 20.07.2012 - KRJ - Diega Ponies - Helppo B - 2/40 18.07.2012 - KRJ - Roihaja - Helppo B - 7/50 17.07.2012 - KRJ - Arvolaakso - Helppo B - 2/40 17.07.2012 - KRJ - Muisto - Helppo C - 1/70 16.07.2012 - KRJ - Muisto - Helppo C - 4/70 16.07.2012 - KRJ - Stecker - Helppo C - 3/50 15.07.2012 - KRJ - Stecker - Helppo C - 7/50 14.07.2012 - KRJ - Stecker - Helppo C - 7/50 12.07.2012 - KRJ - Diega Ponies - Helppo B - 2/40 10.07.2012 - KRJ - Diega Ponies - Helppo B - 1/40 07.07.2012 - KRJ - Moondance - Helppo C - 7/50 03.07.2012 - KRJ - KK Bailador - Helppo C - 4/70 03.07.2012 - KRJ - Arvolaakso - Helppo C - 3/50 01.07.2012 - KRJ - Taikakuun Kartano - Helppo C - 7/60 30.06.2012 - KRJ - Shyalia Farm - Helppo C - 5/30 27.06.2012 - KRJ - Shyalia Farm - Helppo C - 4/30 21.06.2012 - KRJ - Yeneva - Helppo C - 5/30 21.06.2012 - KRJ - Arvolaakso - Helppo C - 5/50 18.06.2012 - KRJ - Satulinna - Helppo C - 4/50 17.06.2012 - KRJ - Moana part breds - Helppo C - 2/50 16.06.2012 - KRJ - Pientalli Hipsutus - Helppo C - 5/50 16.06.2012 - KRJ - Satulinna - Helppo C - 5/50 12.06.2012 - KRJ - Pientalli Hipsutus - Helppo C - 7/50 23.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 6/12 22.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 9/12 22.08.2012 - VSR - Milan talli - Helppo B - 10/15 21.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 7/12 17.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 1/24 16.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 21/24 15.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 20/24 10.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 14/21 09.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 9/21 08.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 4/21 03.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 11/15
24.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 2/30 21.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 4/30 18.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 2/30 12.04.2013 - VVJ - Breandan - Noviisi yhdistetty - 5/30 09.04.2013 - VVJ - Riihen ponitalli - Noviisi yhdistetty - 3/30 07.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 2/30 06.04.2013 - VVJ - Riihen ponitalli - Noviisi yhdistetty - 3/30 04.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 2/30 03.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 2/30 02.04.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 5/30 30.03.2013 - VVJ - Clueless - Noviisi yhdistetty (parilk) - 2/18 29.03.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 1/40 29.03.2013 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 3/30 27.03.2013 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 2/30 24.03.2013 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 3/30 24.03.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty- 3/40 23.03.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 1/30 23.03.2013 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 5/30 22.03.2013 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 2/30 16.03.2013 - VVJ - Konkkaronkka - Noviisi yhdistetty - 3/40 14.03.2013 - VVJ - Konkkaronkka - Noviisi yhdistetty - 3/40 12.03.2013 - VVJ - KK Bailador - Noviisi yhdistetty - 1/29 28.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 6/40 24.02.2013 - VVJ - Breandan - Noviisi yhdistetty - 2/30 24.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 1/21 21.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 1/21 15.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 3/18 14.02.2013 - VVJ - Jindabyne - Noviisi yhdistetty (parilk) - 4/18 13.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 4/18 11.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 1/30 10.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 3/30 09.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 5/30 09.02.2013 - VVJ - Shamrock Hill - Noviisi yhdistetty (parilk) - 3/20 08.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 1/30 08.02.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 1/18 07.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 2/30 05.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 5/30 03.02.2013 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 4/30 28.01.2012 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 4/26 26.01.2012 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 5/26 25.01.2012 - VVJ - Caral - Noviisi yhdistetty - 2/26 08.01.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 5/28 04.01.2013 - VVJ - Fiktio - Noviisi yhdistetty - 3/28 30.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 2/19 15.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 1/34 13.12.2012 - VVJ - Duren - Noviisi yhdistetty - 3/34 02.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 10/15 01.08.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 10/15 31.07.2012 - VSR-Cup - Koston Suomenhevoset - Helppo C - 8/42 27.07.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 8/19 26.07.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 17/19 25.07.2012 - VSR - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo B - 12/19 05.07.2012 - VSR - Ikäryhmäkilpailu, 5-vuotiaat Koulukoe 14/16, 63.319% - Estekoe 13/16 - Rakennearvostelu II-palk. Kokonaistulos 13/16 (3 p. + 3 p. + 8 p. = 14 p.)

Valmennukset ja päiväkirjamerkinnät

14.01.2015 - Valjakkoajovalmennus, valmentajana Sani

Tapasin tallissa mustan suomenhevosoriin omistajansa kanssa. Oli vuorossa valjakkovalmennus ja lähdimme yhdessä kävelemään nurmikentälle missä se pidettäisiin. Pystytin sinne muutamia pieniä tötteröitä, joiden avulla pääsisimme harjoittelemaan hieman tarkkuusajoa. Alkuveryttelyn aikana neuvoin ohjastajaa lämmittelemään oriin kunnolla molempiin suuntiin ja pitämään huolta, että ori olisi taipuisa kun aloittaisimme. Karma tuntui alussa vähät välittävän mitä kärryiltä pyydettiin sitä tekemään, mutta rauhoittuttuaan toimi todella hyvin. Aloitimme ensin helpoilla ympyröillä ja jätin alkuun pallot pois tötteröiden päältä. Karma tuntui vielä hieman jäykältä ja pujottelu näytti hieman haastavalta. Neuvoin ohjastajaa kääntämään jo ajoissa, jotta se ehdittäisiin tehdä ajoissa. Vauhtia sai ottaa myös hieman pois. Otimme samaa tehtävää myös ravissa. Siinä vauhti oli suurimpana ongelmana eikä kääntyilystä meinannut ensin tulla yhtään mitään. Neuvoin ohjastajaa ottamaan reilusti puolipidätteitä ja rauhoittamaan oria ääniavuilla. Lopuksi tehtävä tultiin vielä laukassa. Minut yllätti hieman se, että laukka ei meinannut millään pysyä yllä vaan ohjastaja sai tehdä reilusti työtä sen eteen. Hioimmekin hetken laukkaa, jotta se saataisiin pyöriväksi ja hyväksi ennen kuin aloitimme tehtävällä. Sen sujuessa palasimme takaisin käyntiin ja tein radasta vaikeamman. Lisäsin myös pallot tötteröiden päälle. Teimme tehtävää sekä ravissa että käynnissä, ja molemmissa askellajeissa se tuntui sujuvan paljon paremmin kuin helpommalla radalla. Ehkä se johtui siitä, että Karma oli rauhoittunut ja notkistunut, sekä kuunteli nyt paljon paremmin apuja. Tähän olikin pian aika lopettaa ja neuvoin tekemään vielä kevyen loppuveryttelyn.

Fiktio on virtuaalitalli. Kaikki materiaali © Fiktio, ellei toisin mainita.