Muistoissamme Fiktion Eljas

Eljas lopetettiin 27.03.2012 ruunan ollessa vasta 10-vuotias.


  • punarautias suomenhevosruuna, 150 cm
  • s. 01.06.2011, ikä (3v. 01.09.2011)
  • koulupainotteinen, ko Vaativa B, re 60 cm
  • rekisterinumero VH11-018-1497
  • kasvattaja Milja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)
  • omistaja Milja, Fiktio (VRL-00692, FIKT1457)

Tämä on virtuaalihevonen. This is a sim-game horse.
Sivuilla olevat tiedot eivät liity mitenkään kuvissa olevaan hevoseen!
Kuvat © Fiktio  |  Klikkaamalla näet kuvat suurempina.

Eljas on arvonsa tunteva herra. Jos jokin ei miellytä tulee siitä kyllä sanotuksi jollakin tapaa. Hoitaminen onnistuu ilman kommelluksia, mitä nyt välillä ei jalat meinaa pysyä maassa. Taluttaessa tämä ori yleensä tietää paikkansa ja korkeintaan hirnuu lähistön muille hevosille. Eljas on todella seurallinen ja kaipaa paljon huomiota ihmisiltä ja tykkääkin esittäytyä joko komeana tai sulattaa sydämmet puhaltamalla ilmaa hoitajiensa kasvoille. Kun energiaa on liikaa, voi tämän orin nähdä usein ravailemassa ympäri tarhaa näyttäen kaikki parhaat piirteensä. Kengitys ja raspaus eivät tuota tälle herralle mitään ongelmia, vaikka välillä ei kyllä jaksaisi seistä ja odottaa.

Ratsastessa Eljas on eteenpäin pyrkivä ja ratsastajan onkin tärkeä keksiä orille kokoajan tekemistä. Koulu on laji jossa tämä herra loistaa. Mitä vaikeampia tehtäviä, sitä paremmin Eljas loistaa ja on tyytyväinen vasta kun on onnistunut pyydettävissä tehtävissä. Sen takia onkin onni saada ratsastaa tällä herralla ja ymmärtää mitä yhteistyö oikeasti on kouluradoilla.

Täydellinen ei voi olla yksikään hevonen ja löytyy tästä herrasta myös heikkoutensa - esteet. Kyllähän se hypätä osaa, mutta kouluhevosena ponnua ei löydy tarpeeksi ja sen takia jäävät esteet melko mataliksi. Mutta yritystä on ja Eljas yrittää aina parhaansa myös esteillä, vaikka lopputulos ei olisikaan täydellinen. Maastossa ei ole pelättävää ja tällä herralla kyllä useinmiten pysyvät jalat maassa ja vauhti hallittuna. Ja välillä se saattaa jopa yrittää napata evästä tien varrelta.

Kisoissa Eljas on helppo pakkaus. Onhan sen vähän rauhattomampi kuin kotona ja hirnuu jokaiselle vastaantulijalle, muttei se kuitenkaan hulluksi ala. Radalla ori keskittyy täysin ratsastajaansa ja tahtookin näyttää jokaiselle katsojalle taitonsa, ja onhan sitä mukava katsoa upealiikkeistä oria joka työskentelee sata prosenttisesti. © fisken, kiitos!

Sukutaulu ja -selvitys

i. Tiitun Elmo
KRJ II, KRL III, YLA2, sh, prt, 150 cm
ii. Tiitun Aarre
sh, prt, 154 cm, evm
iii. Tiitun Elmeri
iie. Villamo
ie. Kirstiina
sh, prt, 149 cm, evm
iei. Töminä
iee. Hilkka
e. Aava
KRJ II, YLA2, SLA II, sh, prt, 153 cm
ei. Turmion Ukko
sh, rt, 159 cm, evm
eii. Maarin Kiperä
eie. RVA Tiina
ee. Aaria
sh, rt, 150 cm, evm
eei. Topias
eee. Yön Alviira

i. Punarautias Tiitun Elmo muutti Fiktioon kesällä 2010. Oriin kasvattaja Taina Tiittanen oli meille jo ennestään tuttu, sillä hän on kasvattanut myös edesmenneen tammamme Tiitun Viliman, sekä meiltä pois muuttaneen Viliman puolisiskon Tiitun Sailan. Luonteeltaan Elmo on joustava, helposti kaikkien tahtoon taipuva, rauhallinen herra. Se on kilpaillut hyvällä menestyksellä kouluratsastuskilpailuissa helpoissa luokissa. Oriilla on tällä hetkellä Eljaksen lisäksi neljä jälkeläistä, kolme tammaa ja yksi ori.

ii. Luonteellaan ja ulkonäöllään ihastuttanut Tiitun Aarre on maineikas kouluratsu. Se on kilpaillut menestyksekkäästi aina kansallisella tasolla asti ja ollut jo hyvin pitkään käytetty siitosori. Jälkeläisissä on lukuisia kouluradoilla menestyneitä hevosia, sekä muutama kenttäratsukin. Kaikenkaikkiaan Aarteella on kuutisenkymmentä jälkeläistä. Nykyään ikä alkaa jo painaa herraa ja se viettääkin hyvin ansaittuja eläkepäiviään.

iii. Jo edesmennyt ori Tiitun Elmeri oli aikansa tunnetuimpia jalostusoreja ja mitä enemmän orille kilpailevia jälkeläisiä tuli sen enemmän kysyntää sille tuli. Se jätti nimittäin todella hyvää suorituskykyä ja liikettä, jälkeläisiä syntyi yhteensä viisikymmentäkolme. Ori oli myös erittäin miellyttävä luonteinen ja niitti myös omistajiensa palkintokaappiin rutkasti täytettä koulukilpailuista saamilla ruusukkeilla ja pokaaleilla.

iie. Erittäin kauniin punarautias, lähes kuparinhohtoinen Villamo oli ehdoton näyttelystara. Se omasi ehdottoman hyvän rakenteet, kauniit liikkeet ja nappasi aina kärkisijat näyttelyistä johon se vietiin. Tamma ei omistajansa harmitukseksi toiminut kouluaitojen sisällä kovin kaksisesti ja esteillä oli aikamoinen keilaaja joten se siirrettiin jo varhain jalostukseen ja varsoja sille syntyi seitsämän kappaletta.

ie. Kirstiina tulee upeasta koulusuvusta, mutta itse se ei ole juurikaan kilpaillut, vaan on saanut olla jatkamassa sukuaan eteenpäin. Kahdella ensimmäisellä jälkeläisellä (Tiitun Elmolla ja Tiitun Auroralla) on jo omiakin jälkeläisiä. Kirstiinan kaikki neljä ensimmäistä varsaa ovat kasvaneet ja kehittyneet hienoiksi kouluratsuiksi ja viimeisin, joka on 2-vuotias, vaikuttaa erittäin lupaavalta. Kirstiina starttasi muutamissa kilpailuissa 4- ja 5-vuotiskausillaan.

iei. Erittäin tummanpunarautias, joissain valoissa lähes musta ori Töminä on kilpaillut kouluratsastuksessa ulkomaita myöden edustaessaan suomea muummuassa pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Näyttävä luonteeltaan kiltti - lähes ruunamainen ori on palkittu kantakirjassa kolmannella palkinnolla. Ori oli hyvin kysytty jalostuksessa ja sen näkeekin orin isossa varsakatraassa, niitäkun syntyi huikeat 78 kappaletta.

iee. Rautias pienhevosmittoihin jäänyt tamma Hilkka oli luonteeltaan hyvin äkkipikainen ja häslä. Siellä missä tämä tamma meni tuntui myös tapahtuvan ja kaiken hauskan lisäksi tamma oli mestari kahlekuningatar ja karkuteillä harvase päivä. Kisarintamalla tamma menestyi etenkin kouluratsastuksen parissa, mutta sai mainetta ja kunniaa myös esteradoilla. Varsoja tammalle siunaantui kaksi vaikkakin yritystä oli useampana vuonna.

ei. Punarautias Tiitun Jeremias on tullut tutuksi kouluradoilta. Temperamenttinen ori on nuoresta pitäen ollut hankala käsitellä, mutta taitonsa se on totisesti kouluradoilla näyttänyt. Erityisesti sen liikkeet ovat ihastuttaneet katsojia. Pikkuhiljaa ori on siirtymässä täyspäiväiseksi siitosoriiksi ja sille onkin jo kovasti kysyntää.

eii. Monipuolinen Tiitun Janne ei valitettavasti edes 14-vuotispäiväänsä nähnyt, sillä onnettomuudessa pahoin loukkaantunut ori jouduttiin lopettamaan. Kisauran ollessa täysillä käynnissä, oriin päälajina oli esteratsastus. Siinä sivussa se kilpaili satunnaisesti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. "Vapaa-ajalla" oli Janne usein myös työhevosen hommissa. Luonteeltaan ori oli jämerä suomalaismies.

eie. Eloisa Suvi-Suomi menestyi aikanaan kouluratsuna ja onkin periyttänyt taitojaan jälkeläisilleen. Hoitaessa tamma on toisinaan kärttyinen, mutta selästäkäsin oikein miellyttävä. Näyttelyissäkin Suvi on menestynyt varsin hyvin.

e. Fiktioon eräänä kesäkuun lopun päivänä saapunut Aava on kaunis raudikko tamma. 153 senttiä korkea tamma on palkittu Yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla marraskuussa 2011. Luonteeltaan Aava voi olla toisinaan hyvinkin itsepäinen ja määräilevä, mutta useimmiten oikein sympaattinen ja kiltti neiti. Jälkeläisiä tammalle on kertynyt viisi, kaksi tammaa ja kolme oria, joista yksi myöhemmin ruunattiin.

ei. Turmion Ukko on hyvin taidokas kouluratsu. Lempinimeltään Ukko, on koulutettu aina Vaativa B tasolle saakka. Kilpailuissa tämä pitkäharjainen herrasmies on menestynyt hienosti ja ruusukkeita on tullut kahmittua senkin edestä. Luonteeltaan rehellinen suomalainen, joka nauttii kilpailemisesta ja rapsutuksista. Ulkonäössäänkään herralla ei ole vikaa, vaan se on palkittu kantakirjassa toisella palkinnolla. Varsinkin jalka-asennoistaan se sai hyvää palautetta. Ukolle on ollut kysyntää jalostuksessa ja sillä onkin useita jälkeläisiä, joista muutama on pärjännyt hienosti ikäryhmiensä laatuarvosteluissa.

eii. Maarin Kiperä on eläkepäiviä viettelevä pikkupoika. Vaikka ikää riittää, on se luonteeltaan aina kuin kevät varsa, innokas ja pirteä. Kuitenkin hyvin lempeä herra, joka tuppaa aina hankkiutumaan hankaluuksiin. Kipi oli nuoruudessaan upea kouluratsu, jolla riitti kapasiteettia aina Vaativa A tasolle saakka. Se jopa voitti suomenhevosten koulumestaruus tittelin kerran. Kipi on myös palkittu ensimmäisellä palkinnolla kantakirjassa, joka myös vaikutti suuresti sen massiiviseen jälkeläismäärään.

eie. RVA Tiina olikin luonteeltaan poikkeuksellinen muihin tähän mennessä verrattuna. Tämä neito osasi olla ilkeä ja puri jos halusi. Se kunnioitti vain omistajaansa, vaikka häneltäkin löytyi muutamia hampaanjälkiä vuosien varrella. Neito toimi vain siitoshevosen virassa, pahan luonteensa takia. Ensin pelättiin tamman periyttävän luonnettaan, mutta onnekseen näin ei tapahtunut. Näyttelyihin se vietiin muutaman kerran, mutta ankarasti kolmosella palkittu tamma ei pärjännyt erikoisemmin.

ee. Aaria on myös Martti Peltosen omistama ja kasvattama pienehkö tamma. Aaria on kuitenkin ollut pitkään ylläpidossa yhdellä kilparatsastajalla, koska itse omistajalla ei ole aikaa. Tamma on pärjännyt upeasti Helppo A tasolla ja 5-vuotiaana olikin laatuarvostelussa lupaavin kouluhevonen. Varsinkin ilmavista liikkeistään se on saanut kehuja, vaikka korkeutta ei olekaan paljoa. Energinen ja sitkeä tamma, joka on palkittu toisella palkinnolla kantakirjassa. Tamma on vielä hyvässä iässä ja kilpailee ahkerasti. Jälkeläisiä sillä on vain kaksi, joista toinen, ori Hirmuli, on hyvin menestynyt myös koulukilpailuissa.

eei. Topias on komea punarautias pienhevonen. Punertavampaa hevosta saa melkeinpä hakea, mutta harmikseen se ei ole tähän mennessä periyttänyt yhtä punertavaa väriä kuin itsellään. Tämä vanha herra on jo kilpailueläkkeellä, mutta siitospuuhat jatkuvat edelleen. Luonteeltaan hieman äkkipikainen, mutta samalla valloittava nappisilmä. Koskaan ei kannata aliarvioida vanhaakaan hevosta. Nuoruudessaan tämä herra kilpaili sekä koulussa että esteillä, menestyenkin kiitettävästi. Topias on palkittu kantakirjassa ensimmäisellä palkinnolla ja jälkeläisiä sillä on parisen kymmentä.

eee. Rautiaan värikastiin kuuluu myös Yön Alviira. Tämä neito oli myös koulupainotteinen ja se koulutettiinkin Vaativa B tasolle saakka. Neito sijoittui hyvin, mutta voittoja se ei saavuttanut juurikaan. Tamma ei myöskään ollut rakenteeltaan mitenkään erikoinen, kantakirjassakin se palkittiin kolmannella palkinnolla. Luonteeltaan se kuitenkin oli hyvin yhteistyöhaluinen ja aina innolla mukana joka paikassa. Jälkeläisiä sille teetettiin neljä, joista kaikki ovat menestyneet hyvin koulupuolella ja saavuttaneet muitakin arvonimiä. Emän sukuselvitys © Vibaja, kiitos!

Kilpailutulokset

60 KRJ-sijoitusta
13.02.2012 - KRJ - Taikakuun kartano - Vaativa B - 4/60
09.02.2012 - KRJ - Bairdon - Helppo A - 4/40
08.02.2012 - KRJ - Moondance - Vaativa B - 5/50
07.02.2012 - KRJ - Bairdon - Helppo A - 1/40
05.02.2012 - KRJ - Moondance - Vaativa B - 2/50
05.02.2012 - KRJ - Rajaton - Helppo A - 7/60
05.02.2012 - KRJ - Aavan Suomenhevoset - Vaativa B - 7/50
05.02.2012 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 5/50
03.02.2012 - KRJ - Stecker - Vaativa B - 1/50
02.02.2012 - KRJ - Hiprakka - Vaativa B - 5/50
02.02.2012 - KRJ - Seljasaaren Kartano - Vaativa B - 5/50
02.02.2012 - KRJ - Aavan Suomenhevoset - Vaativa B - 4/50
31.01.2012 - KRJ - Hiprakka - Vaativa B - 5/50
31.01.2012 - KRJ - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 6/50
31.01.2012 - KRJ - Mallaspuro - Vaativa B - 6/92
30.01.2012 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 3/40
30.01.2012 - KRJ - Bairdon - Vaativa B - 5/40
30.01.2012 - KRJ - Bairdon - Vaativa B - 5/40
30.01.2012 - KRJ - 6 sins - Vaativa B - 2/50
30.01.2012 - KRJ - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 2/50
29.01.2012 - KRJ - Seljasaaren Kartano - Vaativa B - 2/50
29.01.2012 - KRJ - Bairdon - Vaativa B - 6/40
29.01.2012 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 2/40
28.01.2012 - KRJ - Moondance - Helppo A - 2/40
28.01.2012 - KRJ - Huvitus - Helppo A - 1/40
28.01.2012 - KRJ - Koston Suomenhevoset - Vaativa B - 3/50
28.01.2012 - KRJ - Yamera - Vaativa B - 7/50
26.01.2012 - KRJ - Katvusto - Vaativa B - 1/50
26.01.2012 - KRJ - 6 sins - Helppo A - 5/40
26.01.2012 - KRJ - Bairdon - Vaativa B - 6/40

24.01.2012 - KRJ - Marike - Vaativa B - 6/40
23.01.2012 - KRJ - Hywarrd Stud - Vaativa B - 4/40
23.01.2012 - KRJ - Mörkövaara - Vaativa B - 5/40
23.01.2012 - KRJ - 6 sins - Helppo A - 6/40
19.01.2012 - KRJ - Hurmajärven Kartano - Vaativa B - 10/100
12.01.2012 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 3/50
06.01.2012 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 2/50
03.01.2012 - KRJ - Privas Park - Helppo A - 1/100
03.01.2012 - KRJ - Fiktio - Vaativa B - 5/50
22.12.2011 - KRJ - Moondance - Helppo B - 2/40
19.12.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 7/50
18.12.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo B - 5/50
17.12.2011 - KRJ - Hex Sporthorses - Helppo A - 4/50
16.12.2011 - KRJ - Crash Ponies - Helppo A - 3/50
12.12.2011 - KRJ - Mörkövaara - Helppo A - 4/40
10.12.2011 - KRJ - Moondance - Helppo B - 4/40
10.12.2011 - KRJ - SLC Ponies - Helppo B - 1/40
09.12.2011 - KRJ - SLC Ponies - Helppo B - 5/40
09.12.2011 - KRJ - Krumelur - Helppo B - 3/50
08.12.2011 - KRJ - Moondance - Helppo A - 5/40
07.12.2011 - KRJ - SLC Ponies - Helppo A - 4/40
07.12.2011 - KRJ - Fiktio - Helppo A - 2/50
07.12.2011 - KRJ - Moondance - Helppo B - 3/40
06.12.2011 - KRJ - Riimin talli - Helppo B - 3/50
03.12.2011 - KRJ - Yamera - Helppo A - 7/50
01.12.2011 - KRJ - Yamera - Helppo A - 6/50
30.11.2011 - KRJ - Strand Belgiums - Helppo B - 4/100
29.11.2011 - KRJ - Strand Belgiums - Helppo B - 9/100
27.11.2011 - KRJ - Hex Sporthorses - Helppo A - 3/50
25.11.2011 - KRJ - Virtuaaliset Suomenratsut - Helppo A - 4/50


Fiktio on virtuaalitalli. Fiktio is a sim-game stable. This site is only in Finnish.

Taustakuva © The Inspiration Gallery  |  Kaiken muun materiaalin © Milja, ellei toisin mainita!